Korona

Kacin hrvaški novinarki po vrnitvi na Krk: Številke, ki jih objavljate, niso prave

Klimno, 15. 08. 2020 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
1144

Uradni govorec slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin se je vrnil na Krk, kjer ima vikend. Po tem, ko je hrvaško javnost razburil z napovedjo, da bo Slovenija, če se bo število okuženih na Hrvaškem še zviševalo, južno sosedo dala na rdeči seznam, pa je zdaj spregovoril za hrvaško televizijo. Pojasnil je, da se je na Krk vrnil, da "za zimo pripravi hišo" ter dodal, da številke, ki jih objavlja Hrvaška, "enostavno niso prave". Na vprašanje novinarke, ali je v njegovih besedah kakšno sporočilo drugim Slovencem, ki so na dopustu na Hrvaškem, pa je dejal, da ne, da je le odgovoril na njeno vprašanje.

Po tem ko si je uradni govorec slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin prejšnji konec tedna z družino privoščil kratek oddih na hrvaškem otoku Krk, kjer ima vikend, je čez nekaj dni napovedal, da bo Slovenija, če se bo število okuženih na Hrvaškem še zviševalo, južno sosedo dala na rdeči seznam. A Kacina, kot kaže, to ne skrbi. Že včeraj se je namreč spet vrnil na Krk.

Kacinova hiša v kraju Klimno na Krku.
Kacinova hiša v kraju Klimno na Krku. FOTO: Bobo

"Čeprav je postal znan po ostrih kritikah na račun ukrepov Hrvaške v boju proti novemu koronavirusu, tudi sam dopustuje na Hrvaškem," so se že včeraj brali naslovi v hrvaških medijih. Zdaj pa je Kacin stopil tudi pred kamero hrvaške televizije RTL.

Pojasnil je svoje stališče glede zaostrovanja ukrepov."Vse je odvisno od hrvaških oblasti. Kolikor spremljam hrvaške medije, vedno več ljudi, ki so pozitivni v Zagrebu, prihaja z Obale. Neodgovorno je, in to ponavljamo že nekaj tednov, da so nočni klubi in diskoteke odprti. Mi imamo v zadnjih dneh vse več in več uvoženih primerov in moramo biti odgovorni do svoje javnosti, do svojih državljanov in predvsem do otrok, ki odhajajo v šole," je dejal. "1. septembra bomo začeli na polno. Se pravi vse šole - osnovne in srednje, v polni sestavi. In nihče, ki se zabava v vaših diskotekah, tega ne bo preprečil."

Dodal je, da bo z zvezi s tem slovenska vlada na predlog strokovne skupine, ki pripravlja določene ukrepe, razpravljala prihodnji teden."Videli bomo, kaj bo v torek. Tisti, ki se čez vikend vrnejo domov, vsi ti se v največji možni meri testirajo v ponedeljek. Se pravi, rezultati, ki jih bomo imeli v torek, bodo lakmusov papir za to, kaj bomo naredili, kako se bomo odzvali," je napovedal in dodal, da pričakuje, da bodo tudi hrvaški odgovorni te dni napovedali nove ukrepe.

Novinarka ga je povprašala še po tem, kolikšne so možnosti, da Slovenija v torek Hrvaško uvrsti na rdeči seznam, ter kaj bi to pomenilo za številne Slovence, ki trenutno dopustujejo na Hrvaškem. "Slovenija vas ne bo dala na rdeči seznam, tja se boste postavili sami. In od vas samih je odvisno, kakšni bodo rezultati vašega 'dela' pri ukrepih pri nas," je odgovoril. 

Od tega, koliko pa bodo ti ukrepi celoviti in ali bodo imeli potencial, da na nek način omejijo širjenje koronavirusa med turisti, pa bo - tako vladni govorec - marsikaj odvisno."A morate vedeti in to vzeti na znanje: vse, kar izvozite, pravzaprav pripada vam. In številke, ki jih vi objavljate, enostavno niso prave, ker bi jim morali dodati tiste, ki jih mi naslednji dan dobimo na naših testiranjih, pri ljudeh, ki so prišli iz Hrvaške," je novinarki dejal Kacin.

Kot je kasneje dodal, pa po njegovem to drži tudi za vse druge države."Zato je treba računati, da morajo biti vse države odgovorne do svojih državljanov in predvsem do 'naše' jeseni."

Na vprašanje, kaj to pomeni za slovenske turiste, ki so na Hrvaškem, po vrnitvi domov; ter ali to pomeni obvezno testiranje in samoizolacijo, pa je povedal:"Mislim, da bodo predvsem odgovorni starši naredili vse, da bodo njihovi otroci lahko 1. septembra odšli v šolo, se pravi na začetku septembra. In ne, da morajo oni in njihovi otroci zaradi karantene čakati in izgubiti dva tedna v izobraževalnem sistemu. Prvi dnevi so najpomembnejši, otroci se morajo socializirati in te zabave se morajo enostavno še pravi čas nehati."

Kaj pa sporoča Slovencem, ki dopustujejo na Hrvaškem? "Naj spremljajo, kakšna bo odločitev v torek in potem spakirajo in odidejo domov?" je zanimalo novinarko."Predvsem bi se rad zahvalil vsem, ogromni večini, ki se obnašajo odgovorno. Ki se ne udeležujejo teh zabav in ki enostavno razumejo, da je covid-19 nekaj, kar bo ostalo z nami, in vse, kar 'pridelamo' čez poletje, bomo imeli na jesen - doma, pri starejših ... Naše številke namreč kažejo - vsaj te, ki sem jih jaz videl - da od 74 vnesenih primerov iz Hrvaške v zadnjih šestih tednih, jih je več kot polovica v starostni skupini od 15 do 24 let. Če dodamo še te iz skupine 25 do 34 let, pa smo skoraj na 70 odstotkih."

Kacin trdi, da številke glede novih okužb, ki jih dnevno objavlja Hrvaška, niso prave, Slovenija pa da namerava v zvezi s tem ukrepati.

Novinarka Maja Brkljača pa je na to pripomnila, če ni bi morali potemtakem tudi Slovenci paziti na to, kako se obnašajo in kaj počno na Hrvaškem. Vladni govorec je nato ponovil: "Pričakujemo, da bo Hrvaška omejila širjenje koronavirusa v nočnih klubih - med Slovenci, Avstrijci, Nemci, med drugimi prebivalci Evropske unije, in v prvi vrsti med vašimi državljani. Ne počnite tega zaradi nas, storite nekaj zase."

Pojasnil je še, da se je na Krk vrnil, da počasi spakira in hišo pripravi na zimo. Na vprašanje novinarke, ali je to sporočilo drugim Slovencem, ki so trenutno na dopustu na Hrvaški, pa je odgovoril, da ne, da je le odgovoril na njeno vprašanje.

"Ljudje so odgovorni, vedo, kaj in kako. /.../ Vsi ukrepi so predvsem odraz naše strokovne skupine, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in vladne razprave, ki bo sledila in potem bomo lahko podrobneje govorili o ukrepih," je še povedal. Na vprašanje, katere oziroma kakšne ukrepe pa bi morala kot prve sprejeti hrvaška vlada, je pojasnil, da ni na mestu, da na ozemlju Hrvaške daje sporočila hrvaški vladi oziroma pristojnim."Vsi v največji meri odgovorni, ki morajo sprejeti neke odločitve, so neposredno v stiku s kolegi iz Slovenije. Zato jaz ne bom pošiljal sporočil ne vašemu direktorju nacionalnega inštituta za javno zdravje, ne podpredsedniku vlade Božinoviću, kaj šele premierju. Vsi vedo - to so slišali iz prve roke z naše strani - in ni na mestu, da preko televizije nekaj sporočam vašim politikom," je še pojasnil Kacin.

Hrvaški mediji: Slovenci, ki dopustujejo na Krku, nad Kacinom ogorčeni. 'Bolje, da bi molčal'

"To je tako tipično, politično ... Zmeraj so sami sebi na prvem mestu in ena pravila prilagajajo sebi, druga pa veljajo za vse ostale," je za Novi list Kacinove besede in oddih na Hrvaškem komentiral eden od slovenskih turistov, ki se te dni prav tako mudi na Krku.

"Mislim, da vendarle ni toliko hinavski in da je te besede moral izgovoriti kot govorec vlade in ne kot človek, ki v tem kraju brezbrižno uživa, tako kot mi vsi," pa omenjeni hrvaški medij navaja besede neke druge slovenske turistke, ki je želela ostati anonimna.

Na Kacinove besede so se odzvali tudi stalni prebivalci kraja Klimno, kjer Kacin z družino že leta dopustuje. Med njimi so tudi mnogi Slovenci."Bolje bi bilo, da ne bi komentiral nobenih rdečih seznamov in zaostrovanja pravil za prehod meje, še posebej po vrnitvi v Slovenijo," so jasni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

guruguru
17. 08. 2020 15.03
+0
Kaco, naj kar prične s prodajo svoje hiške. Mu bodo otočani kar hitro pokazali na kateri zemlji stoji....
FU2
17. 08. 2020 12.41
+0
prizdravi
17. 08. 2020 10.22
+10
Daleč od tega, da bi bil kak Kacinov simpatizer, ampak tokrat ima prav. Skrajno neodgovorno je od hrvaških oblasti, da dopuščajo delovanje klubov, v katerih je dogajanje neizogibno takšno, kot da bi si prizadevali virus čimbolj razširiti. Ne moremo tvegati ponovnega zaprtja vsega gospodarstva in šolstva zato, da omogočimo nekaj deset tepcem svobodno razgrajanje in tuljenje v Zrćah.
Gyuhgevfin
17. 08. 2020 08.57
+8
Po Avstricih in Italjanih, smo mi tudi pogumni... zdaj pa ja... me zanima ce bi upali biting prvi???
rossi321
16. 08. 2020 21.02
+9
Jaz zjutraj odrinem v Dalmacijo v privat apartma s svojo plažo. Držal se bom stran od drugih pol pa kar bo bo.
Burtonnn
16. 08. 2020 20.19
-2
Tale kaco pa je res faca. Prvo si namaka rit v hrvaškem morju, potem pa si dovoli jih kritizirati in pamet solit.Povabim ga na en plesnjak v družno okuženih, poleg pa še nakladača golniške bolnišnice.
Hej Slovani
16. 08. 2020 13.47
+49
Če pogledam tole njegovo sušilnico sadja na Krku, sam pri sebi pomislim, pa temle osamosvojiteljem res ni lahko. Le kako lahko vzdržujejo vse te nepremičnine. In od kje jim denar? Aja, sej res. Vsi so težki privatniki po poklicu. Garajo že celo življenje in dajejo kruh svojim delavcem. Nato pa se zbudim in se zavem, pa tile niso bili nič pred osamosvojitvijo (kocin, bavčar, janša, andrej lovšin, janković, tone krković, gregor golobić, lahovnik itd, itd...) . Tile našteti so nam obljubljali Švico pred osamosvojitvijo in očitno so si jo zase res naredili. Lopovi, lopovi, lopovi, lopovi....
Karlo
16. 08. 2020 14.13
+23
Samo da te popravim. Sušilnica sadja ni njegova last. Je pa razlog zakaj naši poslanci nobega zakona proti vseh vrst kriminalcev, niso sposobni sprejeti. In potem razni delikventi in kriminalci še naprej skrivajo svoje premoženje. Zakaj?
Iniesta
16. 08. 2020 15.06
+13
kaktusar1
16. 08. 2020 16.46
+15
Samo oni vedo kako se je delil denar od prodanega orožja....
KladivoSi
16. 08. 2020 11.19
+28
Zdaj ko si je za letos jajce namoču pa pametuje, prej pa so bli tiho ko riti. Kot državnik bi lahko govoro v maternem jeziku ali morda tudi njegova prihaja od doli?
Ula_
16. 08. 2020 11.07
+20
Ni ki simpaticen ampak moram prizbari, da ji je lepo odgovoril.
ecnarf
16. 08. 2020 10.50
+25
G REBATOR tale kocinar tud tolk ni slovenc da bi slovensko govril
Anti SdS
16. 08. 2020 10.47
+20
Kaco ni kredibilna oseba, da bi Hrvatom solil pamet ampak naj si v svoji državi in vodilnih naredi red. On je bil kot turist na Hrvaškem, turisti s svojim početjem širijo virus, turisti ga iz Hrvaške nosijo nazaj v svojo državo, nihče od Hrvatov ne sili nikogar, da mora k njim na dopust. Kaco je tudi krivec, da naša država ne uvede karantene za prihajajoče iz Hrvaške ne Hrvati. Torej krivi sebe in svojo vlado ne Hrvate, da nas ne zaščiti.
nono1234
16. 08. 2020 10.27
+40
Pravzaprav ne razumem vseh tistih, ki ga tako zelo kritizirate. Povejte prosim natanko kaj v napisanem je tako narobe. Kar zadeva njegov dopust na Hrvaškem, tako kot vsak drugi ima to pravico. Ali pričakujete, da ker kritizira Hrvaško glede ukrepov v zvezi korone, ne bo šel tja na dopust ali obratno, ker je tam na dopustu ne bo opozarjal na hrvaške napake. Prosim, bodite realni in ne zgolj in kar povprek kritizirati vse in vsakega. Dejstvo je, da bi nekateri že zdavnaj hrvaško mejo kar zaprli, nekateri še sedaj ne bi nič naredili, ja, to je tako kot z vremenom, nikoli ni vsem po godu. To kar jaz pogrešam so obsojanja in bolj stroga opozorila tistim Slovencem, ki kljub vsem napotkom zahajajo na mesta (v klube, lokale itn.), kjer so okužbe bolj verjetne. Konec koncev, če je gostilna odprta, ne pomeni, da moram stopiti noter. Jaz torej krivim najbolj prav te naše sebičneže, ki se ne zmorejo na enem dopustu izogniti ponočevanju na nevarnih krajih. Zaradi teh na koncu trpimo tisti, ki si želimo malo sonca in morske vode, pa kak večerni sprehod ob morju.
Horvster
16. 08. 2020 10.51
+3
Hahah aja torej ce kritiziras pa hoces dat napotke pol pa sam gres tja pomeni da je to vredu al kaj pa nic ni z tem narobe kot hojs da zakon da dodatek nesme bit vecji kot 35% na placo seveda delavci ne dobijo 35 ostali na visokih pa 80 in vec pa rece to je samo priporocilo Potem nea dajaj izjav pa pametuj pa hodi pol v isto drzavo nazaj aja on pa nea hodi po lokalih al kaj samo skrit je v bunkeru pa niti v trgovino negre al kaj
kaktusar1
16. 08. 2020 16.48
-2
Profi fajader
16. 08. 2020 10.18
+0
Saj si bodo zapomnili to sezono. Lahko kar začnejo podirat hotelčke. Najlopovski narod lahko samo toliko časa laže vsem v obraz. Sicer je pa črna gora 5min pred katastrofo in balkanski sodček bo spet naredil kaaabooooom. Kako je že rekel.... grde vasi so grde tud ko gorijo.
grumf
16. 08. 2020 10.05
+7
SlobodaNE
16. 08. 2020 10.00
-10
Res mora biti hudo, če edino kar znaš da si neki govorec.
Maxx365
16. 08. 2020 10.04
+11
Res mu mora biti hudo v njegovi vili na Krku ...
Burtonnn
16. 08. 2020 09.59
-20
Kacotu je najbolj hudo, ker nima več na glavi kacin in si z brezkocinsko glavo ne upa v kakšen zabaviščni prostor za mlade.Priporočam da prepove prehod meje in odhod mladih na HR, vsaj tistih od 15 do 35 let in bo rešil SLO covida.
Iniesta
16. 08. 2020 09.54
+24
Povejte, kaj je Kaco napacnega povedal?
vertex
16. 08. 2020 10.02
-4
Nic ni povedal...samo laže se po analogy jajotu in vrnitvi s hrvaskega dopusta
jugatneme
16. 08. 2020 10.03
+14
Vse je točno povedal, še premalo (a glede kje je bil več ni upal, tudi jaz ne)...povedal pa je tako, da ne bodo mogli pljuvati po Slovencih, saj niso želeli omejitev zabav. A vseeno se bodo našli taki kateri bodo videli zaroto in zavidanje Slovencev...nič novega (sudja lopov četudi se igrači vlečejo po stadionu)
Marela88
16. 08. 2020 10.13
-6
jugatneme
16. 08. 2020 09.34
+17
LAST MINUTE - Sezona se bliža koncu, v poštev bodo prišla še samo vikend namakanja na Obali ali v kakšni od slovenskih rek. Uživajte dokler lahko, kmalu se začne šola....
GAMBLER63
16. 08. 2020 09.31
+20
To glede nepravilnih številk je brez veze...naši so okuženi in pika. Mi marca nismo klicali Italjnov in Avstrijcev ko so se Slovenci vračali iz smučanja češ "to so vaši okuženi". Zakaj zdaj Hrvate? Vemo kaki so, če bi se hoteli izogniti okužbam bi pač zaprli meje, kot takrat marca, ampak naši v Avstriji in Italiji nimajo prikolic in vikendic, v "Lijepi njihovi" pa imajo.
dante
16. 08. 2020 09.29
+13
Vladni govorec nam sporoča, uživaj dokler lahko. Ali bo po vrnitvi šel v karanteno? Ne, on je imun, ni ovca, je volk
Maxx365
16. 08. 2020 10.06
+4
Nisem vedel, da je že karantena za prihode s Hrvaške.