Korona

Kacin razočaran nad Hrvati: Hitro se bodo znašli na rdečem seznamu

Ljubljana, 12. 08. 2020 22.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
574

Strokovnjaki porast novih primerov okužbe s koronavirusom v Sloveniji pripisujejo predvsem preveč sproščenim druženjem, dopustovanjem in neupoštevanjem priporočil stroke. Kateri ukrepi so že na vladni mizi in o katerih za zdaj le razmišljajo? Iz tujine medtem prihajajo vse glasnejša namigovanja, da Hrvaška v želji po reševanju turistične sezone prireja številke o okužbah s koronavirusom. Kaj na to pravi vladni govorec Jelko Kacin?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nemci in Avstrijci dvomijo o hrvaški statistiki
    03:11
    Iz 24UR ZVEČER: Nemci in Avstrijci dvomijo o hrvaški statistiki
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša jesen?
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša jesen?

Še vedno smo sredi sezone dopustov, nekateri svoj oddih še čakajo, število okužb pa se je znova povzpelo nad 30, najvišje po mesecu dni. "Vsekakor je to po večini odraz vnesenih okužb, se pravi, da gre tukaj predvsem za vračanje iz okoliških držav, z dopustovanj, kjer očitno pozabimo na ukrepe, ki bi jih morali upoštevati tudi, ko nismo v Sloveniji," je za oddajo 24UR ZVEČER povedala Mateja Logar z Infekcijske klinike.

Največ vnesenih okužb imamo iz sosednje Hrvaške, kjer so potrdili 130 novih primerov. "To so številke, ki bi morale skrbeti vsakega posameznika in seveda tudi vodstvo na Hrvaškem," pravi Logarjeva.

Ko se ne le domači, temveč predvsem svetovni števci vztrajno vrtijo ob prištevanju okužb in smrtnih primerov, pa je skepsa tista, ki mnoge odvrača od tega, da bi se držali priporočil stroke."Glede na to, da so nekateri prepričani, da je virus izmišljotina, me zelo skrbi, da bomo imeli v naslednjih tednih znova velik porast okuženih," opozarja Logarjeva.

Ne pozabimo, še dodaja, da je v današnji številki kar 20 novih okuženih, starih od 15 do 34 let, to so torej tisti, ki jih virus praviloma ne prizadene v tako hudi obliki, so pa prav oni tisti, ki ga lahko prenesejo na starejše. Posledice pa so lahko, ne glede na simptome, hude za vse starostne skupine.

Kacin: Hrvaška namerava ukrepati, a šele konec avgusta

"Treba je poudariti, da se velik odstotek Slovenk in Slovencev obnaša izjemno odgovorno tudi na dopustu," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal vladni govorec Jelko Kacin. Kljub temu pa ga podatki, ki v zadnjih dneh prihajajo iz Hrvaške, skrbijo.

"To, kar mene žalosti, je, da bo Hrvaška spreminjala zakon o nalezljivih boleznih, a šele po 20. avgustu," je dejal Kacin. Preden bo to objavljeno v uradnem listu, torej, da se bodo ukrepi dejansko lahko začeli izvajati, bo sezone dopustov že konec. "To je zgodba, ki močno zamuja," je odločitve hrvaške vlade komentiral Kacin.

"Normalno je, da se šola začne s 1. , ne s 15. septembrom," pa je namigovanja o tem, da bi prva dva tedna lahko imeli neke vrste preventivno karanteno za šolarje, ovrgel Kacin."Starši, bodite odgovorni do svojih otrok in ne odhajajte v države z rdečega seznama," je ob tem pozval.

Današnji porast okužb je označil kot"drastično poslabšanje" epidemiološke slike v Sloveniji. Upa, da se bo ta skok hitro umiril. Sicer pa bo vlada na podlagi teh podatkov morala sprejeti ukrepe.

Ali Hrvaška prireja številke o okužbah s koronavirusom?

Medtem si pri sosedih zadovoljno manejo roke in pravijo – izognili smo se klavrni turistični sezoni. Vsaj desetkrat bolje nam gre kot Špancem, tudi bolje kot Grkom, nadaljujejo sosedje, ki pravijo še, da je bila Hrvaška v pogovorih za turistične prihode že pred sezono veliko bolj uspešna kot nekatere druge turistične države.

Na Hrvaškem tako te dni dopustuje okoli 830.000 turistov, med njimi je vsaj 660.000 tujcev – večinoma in Nemčije, Avstrije, Slovenije in Češke.

A v državah, katerih državljani skrbijo za precej cvetočo hrvaško turistično statistiko, zvonijo alarmi. Soočajo se z vse večjim številom novih okužb z novim koronavirusom in krepi se prepričanje, da so primeri povezani tudi s počitnicami pri sosedih. Ali Hrvaška olepšuje "koronaštevilke", se danes sprašujejo avstrijski in nemški mediji. Od kod takšna ugibanje? Sprašujejo se – kako je mogoče, da je epidemiološka slika Hrvaške, vsaj ko gre za uradne številke, tako stabilna, ko pa smo v drugih državah skupaj z odpiranjem gledali drugačne trende.

Ocenjujejo tudi, da je število hrvaških testov relativno nizko. Pri sosedih so doslej opravili nekaj več kot 132.000 testov, pri nas 138.000. Prav tako sumijo, da država problem pravzaprav izvaža, saj se okuženi k zdravniku odpravijo šele, ko se vrnejo z dopusta, torej doma. Vse skupaj naj bi bila voda na hrvaški mlin, medtem ko naj bi situacija občutno prispevala k slabšanju epidemiološke slike v državah, kamor se turisti vračajo. Veliko skrbi vzbujajo predvsem žarišča, povezana z zabavami. Hrvaški epidemiologi vse bolj odkrito opozarjajo, naj se dopustniki ob vrnitvi domov izogibajo stikom s starejšimi in kroničnimi bolniki, za nočne klube so pripravili nova priporočila. Vse to naj bi države odvrnilo od namere, da Hrvaško umaknejo s seznama varnih držav.

Kacin o negativnih posledicah na hrvaški turizem v prihodnje

Vladni govorec Jelko Kacin je o tem dejal, da Slovenija hrvaškim številkam zagotovo lahko prišteje vsaj še tiste okužbe, ki smo jih v Sloveniji zabeležili, da so uvožene s Hrvaške. Enako lahko storijo še vse tiste države, kjer prav tako beležijo vnos okužb od tam. "Potem so te hrvaške številke že precej višje," je komentiral Kacin. Ključno dejstvo je, da oni testirajo manj kot mi, je še izpostavil in dodal, da turisti ne zaupajo hrvaškemu zdravstvenemu sistemu ter se posledično na zdravljenje, če zbolijo med dopustom, raje vrnejo v domovino. Da bo to zagotovo imelo negativne posledice na hrvaški turizem v prihodnje, meni Kacin.

Dejal je še, da se bo Hrvaška "hitro znašla na rdečih listah", ko bo teh uvozov okužb pri turistih preveč, je poudaril Kacin. Ali bi se to v Sloveniji lahko zgodilo že prihodnji teden, ni želel komentirati. "To bodo morale povedati številke," je izpostavil in dodal, da vseskozi budno spremljajo epidemiološko situacijo pri naših južnih sosedih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (574)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SkokecPokec
15. 08. 2020 16.02
A u nemčiji pa u avstriji pa ne lažejo, pa u švici? itak so šefi, pa jim slovenija nč ne more...
čevapgpt
14. 08. 2020 11.21
+5
Sami kriminalci in lažnivci v vladi. A je še kdo v vladi ki ni bil pravnomočno obsojen?
čevapgpt
14. 08. 2020 11.19
+3
"Nekdanji evropski poslanec Jelko Kacin je leta 1995 med prehitro vožnjo po levem pasu cestišča pri Naklem na Gorenjskem trčil v avtobus, poln hrvaških turistov. V nesreči sta se huje poškodovala on in potnica v reškem avtobusu. Kacin, ki je bil tedaj obrambni minister, je trdil, da ni vozil vinjen. O izsledkih krvnega preizkusa alkoholiziranosti pa je bil obveščen samo preiskovalni sodnik. Tri leta pozneje je Kacina obsodil zaradi povzročitve nesreče iz malomarnosti. Tako kraja kot okoliščin nesreče se je pozneje prijelo ime Kacinov klanec. Gre za cestni odsek, na katerem se politik zaplete v prometno nesrečo, katere okoliščine so zavite v nejasnost ali pa se razpletejo pogubno za akterja ali zaradi politične moči izrečejo v zanikanje, relativiziranje ali zastaranje, so besedno zvezo definirali v spletnem slovarju žive slovenščine Razvezani jezik." Že leta 1995 so mu šli toliko na živce da je obračunal z njihovim avtobusom sredi ceste.
hotchilipoper
14. 08. 2020 10.18
+9
Hrvatje ostro nad Kacina.Gre prvo k njim na morje,potem pa pljuva po njih.
Doberman1010
13. 08. 2020 21.31
+5
Kak pa ti kakaš
Tone 12345
13. 08. 2020 21.31
+13
Ampak res da ga ni sram takole govorit pa lih iz hrvaške je prišel!!kje ima obraz!!
hotchilipoper
14. 08. 2020 10.19
+2
plejadanka
13. 08. 2020 18.31
+14
In Janša gre za dvornega norc... khm.. nategovalca, nastavljat tega nesposobnega trbosa. Laže tako prozorno, da fašeš doživljenjsko diarejo.
plejadanka
13. 08. 2020 18.28
+17
Če je vzrok za okužbe nezaprtje mej, potem odgovorne v arest. #koronanategnategov
Tir1
13. 08. 2020 18.23
+31
Mi smo že imeli prelet letal. Sem mislil, da mamo že zdavnaj konec korone... Če je bil Šarec klovn, je tale vlada ogromen cirkus.
plejadanka
13. 08. 2020 18.22
+15
Da bi mu korona se tistih nekaj ostalih nepobebavljenih sivih celic pobebavila. Samo fris pogledaš, pa ti je vse jasno.
Cicamica
13. 08. 2020 18.12
+27
Daj ne bluzi, kje si bil do zdaj? Na Krku si muda čohu..
Rob123
13. 08. 2020 18.09
+2
Meje zapret naj si sami Hrvati pokrijejo proracun
Paradox
13. 08. 2020 18.06
+45
Spomnite se, da je SLO vlada odprla občinske meje in preklicala epidemijo ravno pred prazniki, da so lahko letali na svoje vikende. Meje so odprli ravno pred dopusti, da so lahko šli dopustovati na svoje vikende. Zdaj, ko (za njih) ni več dopusta, pa pljuvajo po Hrvatih.. pred tem se pa 2-3 tedne pražili na hrvaškem soncu. In je še kaj za verjeti SLO vladi, mmmhmmmm.
Walter Pravicek
13. 08. 2020 18.04
-8
Kacin dosti govori,nič ne pove!So še druge,CENEJŠE destinacije za oddih brez tistih 200€ za Hotelirje!Recimo Alžirija,Tunizija!
Karlo
13. 08. 2020 18.06
+7
Imaš 100% prav. Tole je naslov v Hrvaškem časopisu in sem siguren da bo tako. "Capak otkrio koja mjera od sutra stupa na snagu pa ustvrdio: ‘Nećemo na slovensku crvenu listu‘
nightifly
13. 08. 2020 17.57
+9
Da Croati tako lahko v fris lazejo celi Evropi je naravnost neverjetno in odurno . In ce ne bi velike drzave UE-ja reagirale , bi to laznivci kroatski vlekli do konca sezone . Tako pa so morali na koncu Priznati porast okuzenih , v bistvu iz skoraj Nule kar na 180 . Toda to se ni vse . Lepo bi bilo videti resnicen ,ne poneverjen ,lazniv podatek o stevilki testiranih in realni stevilki okuzenih . To jasno ne bodo storili , ker bi celotna Evropa skocila gor . Nekaj je pa sigurno - ze dolgo se o tem narodu ne motim , se slabse mnenje pa imam o njihovi vladi in pokvarjenih politikih .
lucinda
13. 08. 2020 17.52
+19
Kacin razlaga, da ga žalosti, da je razočaran, da on osebno pričakuje .... Vladni govorec mora razglašati, kaj je sklenila vlada, njegova osebna čustva se nas pa čisto nič ne tičejo. Predsednik vlade naj razmisli o tem.
Erin Straus
13. 08. 2020 18.00
+17
TUD KACINČIČ BI MOGU ODSTOPITI, SAJ JE BOJDA BIL NA POLOTOKU KRKU❗⚕
wiki2000
13. 08. 2020 17.52
+9
samo da je dnar v kasi, pa čeprav bo 50 % turistov okuženih in pocrkalo... samo da je dnar.... me prav zanima, kje je tu slovenija vmes....
Erin Straus
13. 08. 2020 17.59
+4
NI VMES, AMPAK NA STOPNIČKAH 🏅🥈🥉❗⚕
Ne me...
13. 08. 2020 17.43
+8
V Berlinu več kot 1.600000 protestnikov na kupu kot sardine v konzervi brez mask...katastrofa🤔aja virus ima raje manjše skupine mladih, ki uživajo v življenju, tega pa novi virus ne odobrava...razumem ja
borec91
13. 08. 2020 17.42
+20
kako smo sele mi razocarani nad tabo kacolaznivec in placani pokvarjenec
nightifly
13. 08. 2020 17.57
+3
Erin Straus
13. 08. 2020 17.38
+8
PA TO JE KOT DA GLEDAŠ, KAKO SE TVOJEMU NAJ PRIJATELJU EN "ČRNI TIP" POSERJE V USTA! TI PA TO ENOSTAVNO TOČNO TAKO DOVOLIŠ! ŽE ZDAVNAJ MESECA MAJA BI CROATIO MORALI OBVEZNO DATI NA RDEČI oz.ČRNI SEZNAM❗❗❗⚕
Erin Straus
13. 08. 2020 17.42
+0
MEJO BI MORALI PUSTITI ZAPRTO, PA BI AVSTRIJCI,NEMCI,ČEHI,POLJAKI,HOLAND, ITD.... VSI ŠLI ČEZ MADŽARSKO❗EDINO TAKO BI LAHKO PREPREČILI VSE TE NEZAŽELJENE IN UBIJALSKE VNOSE SMRTONOSNEGA VIRUSA KOVID9❗[rusko-kitajska malaria]
branko-r
13. 08. 2020 17.45
+6
tako se govori samo mi ustrežemo hrvatom karkoli oni zahtevajo rešli smo njihov turizem ne glede na posledice.
DEEP
13. 08. 2020 21.15
+0
DEEP
13. 08. 2020 21.16
+1