Korona

Prebivalci EU po vstopu v Slovenijo za 14 dni v karanteno

Ljubljana, 25. 05. 2020 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je na dopisni seji izdala novi odlok o omejitvi vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa. Ta za državljane EU predvideva 14-dnevno karanteno, vendar ob tem vključuje več izjem, med drugim za države na posebnem seznamu, za rezervirane nočitve in lastnike nepremičnine. Izjeme so tudi dnevni in tedenski delovni migranti, obiski bližnjih sorodnikov, prehodi zaradi zdravstvenih razlogov. Na seznam držav za prost vstop je do zdaj uvrščena le Hrvaška, vlada pa ga bo dopolnjevala.

Novi odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije v skladu z 9. členom predvideva 14-dnevno karanteno za državljane EU ter tudi tiste iz tretjih držav. Izjeme so za osebe iz držav na seznamu za prost vstop in v primeru navedenih izjem ter za osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, je razvidno iz sporočila vlade.

Na seznam držav za prost vstop je do zdaj bila uvrščena le Hrvaška, vlada pa ga bo dopolnjevala na podlagi ocene Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) o epidemiološkem stanju in obvestila ministrstva za notranje zadeve o doseženih dvostranskih tehničnih dogovorih s posamičnimi državami.

Izjem za ostale državljane EU brez stalnega prebivališča v Sloveniji pa je 17. Med njimi so dnevni in tedenski delovni migranti, obiski bližnjih sorodnikov, prehodi zaradi zdravstvenih razlogov, rezervirane nočitve in lastništva nepremičnine.

Izjeme z ustreznimi potrdili veljajo tudi osebe z diplomatskim potnim listom, osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje ter za tovorni promet v tranzitu. Za prehod meja nekaterih oseb iz EU oz. schengenskega območja pa je zahtevan tudi negativni izvid testa, med njimi za poslovne obiskovalce, ki Slovenije ne bodo zapustili v istem dnevu, kot so prispeli.

V odloku je navedeno tudi osem izjem, za katere ne velja 14-dnevna karantena ob vstopu osebe iz tretje države v Slovenijo, med drugim za osebe iz tretjih držav, ki zagotavljajo storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko, zaradi neizvajanja teh storitev, zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode, osebe v tranzitu, za obiske pogrebov v istem dnevu in za osebe z diplomatskim potnim listom.

Prebivalci EU po vstopu v Slovenijo za 14 dni v karanteno.
Prebivalci EU po vstopu v Slovenijo za 14 dni v karanteno. FOTO: Aljoša Kravanja

Po navodilih epidemiološke službe NIJZ na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije bo zdravstvena služba preverjala zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo.

V Slovenijo ni dovoljeno priti tujim državljanom, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in ob prehodu meje povejo, da so pozitivni na novi koronavirus ali izkazujejo očitne bolezenske znake, značilne za covid-19.

Na meji z Italijo je v odloku dodana tudi nova kontrolna točka, in sicer Gorjansko - San Pelagio. Na tej točki je prestop državne meje dovoljen samo dnevnim delovnim migrantom in drugim osebam na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov, so zapisali v odloku.

Odlok začne veljati 26. maja 2020. 

Kacin o odpiranju meja: Nimamo težav s sosedi

Na današnji vladni novinarski konferenci je uradni govorec vlade Jelko Kacin govoril tudi o odpiranju meja. Ob tem je zavrnil očitke na račun dela slovenske diplomacije in zatrdil, da je Slovenija zelo proaktivna ter da je diplomacija vzpostavila neposredne stike. Po njegovih besedah "nimamo težav s sosedi". 

V zvezi z našo severno sosedo je ocenil, da je bilo "sporočil z naše strani dovolj". Spomnil je, da se prehajanje nemško-avstrijske meje za turiste predvideva šele s 15. junijem, ocenil pa je tudi, da je odpiranje meja Avstrije z drugimi državami – Češko, Slovaško in Madžarsko – bolj črka na papirju kot dejansko stanje.

Slovenija trenutno s Hrvaško dogovarja tehnični dogovor med policijama. Nazadnje je Ljubljana hrvaškim kolegom poslala osnutek in zdaj pričakuje odgovor Zagreba. Kacin je ob tem dodal, da so s Hrvaško "stvari v veliki meri že sproščene", problem pa je želja Hrvatov, da ob prehodu meje tujci navedejo lokacijo, na kateri se bodo zadrževali, ter telefonsko številko, da bi jih lahko obveščali v primeru novega izbruha covida-19. "Za standarde v Sloveniji je to nesprejemljivo, Slovenci so prepričani, da jim ni treba dajati takih informacij osebnega značaja. A to so novi covid standardi, na katere se bo treba privaditi," je opozoril govorec. Z Madžarsko lahko premik po Kacinovih besedah pričakujemo "zdaj zdaj", NIJZ je v stikih z madžarsko stranjo. 

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je sicer potrdil, da je epidemiološka slika, upoštevajoč kazalec 14-dnevne kumulativne pojavnosti na 100.000 prebivalcev, tako v Sloveniji kot v vseh sosednjih državah z izjemo Italije ugodna. Ta kazalnik in število opravljenih testiranj NIJZ upošteva pri pripravi tedenske ocene epidemiološkega stanja v soseščini. Je pa poudaril, da možnost uvoženih primerov novega koronavirusa ostaja realnost. Zato strokovnjaki zagovarjajo postopno liberalizacijo.

Kacin je sicer komentiral tudi dejstvo, da Slovenije za zdaj ni na seznamu držav, za katere grške oblasti predvidevajo možnost liberalizacije vstopa v državo. Poudaril je, da v javnosti kroži začasen in neuraden seznam. "Ko bo potrjen in bo postal uraden, pričakujemo, da bo na njem tudi Slovenija," je pojasnil. Nenazadnje je Slovenija že na seznamu držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija pripotovali na Ciper, Grčija in Ciper pa predstavljata "nekakšen paket". Slovensko veleposlaništvo v Atenah je sicer v stikih s tamkajšnjimi oblastmi. "Zadnji stiki z ministrstvom za zunanje zadeve so izrazito pozitivni," je zatrdil Kacin in dodal, da je tudi letos moč pričakovati čarterske polete z Brnika na grške otoke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (418)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
26. 05. 2020 18.58
-1
Vsaj en počivalškov turistični voucher bon bo ostal neizkoriščen. Moj. Naredil sem vam, ker me ne bo tam, malo več prostora pri veselem drenjanju in utrjevanju vaših boljših osebnostnih značilnosti v komuniciranju s sodržavljani ob koriščenju bonificiranih penzionskih storitev, buffet zajtrkov, savn, jacuzzijijev, stejkov, glasbe s TV veseljak in kar bo tega lepega. Sebi sem pa tudi, to že prej, naredil en svoj prostor. In si zrihtal en simpl in samo moj sup dol v zalivu. Vsi bomo imeli, kar nam je všeč, in življenje bo lepo.
borec91
26. 05. 2020 13.24
+10
sem mislil da gre za star clanek v renici za nov kozlovski ukrep nase lopovske vlade. vsi okoli nas ignorirajo hrvatom pa se klanjamo ja hudic je da nasega lopova drzijo hrvati za jejcke oni ze vejo koliko so preplacali orozje. ce hrvati popisujejo in zadrzujejo nasr po vec ur na meji bi mi morali storit enako
scipio
26. 05. 2020 19.11
+1
Borec, ne nakladaj to o zadrževanju na meji. Vsakemu HR policisti popišejo nekaj podatkov in to traja 3-5 minut na enega. V Londonu na heathrowu me je britanski immigration-man vrsto zadnjih let vedno obravnaval najmanj toliko, pa sem bil v EU queue z EU passportom in na službeni poti. Naval in čakanje na HR meji ustvarjajo naši ljudje, ker jih je toliko, ki hočejo čez mejo k soncu in morju, ki ga dobro poznajo in se zato vračajo. Le da slovenska kultura nestrpnosti tega vzroka noče videti in zdaj so spet krivi Plenko in njegovi. Ni čudno, da nas ne marajo, tudi jaz ne bi maral tujca, ki bi se že na meji obregal ob mojo Slovenijo in naše organe, pri tem pa bi tiščal k nam.
rožarica
26. 05. 2020 12.20
+4
Preberite članek, preden komentirate 🙏🏽🙏🏽
puspan
26. 05. 2020 16.24
+2
Odlična odločitev naše vlade. S tem je popravila napako s prehitro prekinitvijo stanja pandemije. Avstrijcem in Nemcem pa na meji izobesiti transparente Wilkommen in Slowenien.
Grunf TNT
26. 05. 2020 12.07
+5
Ta vlada je kar malo preveč pro Hrvaško usmerjena. Kar pozablja da imajo Hrvati okupirano Slovensko ozemlje in da kljub dogovoru nočejo prepustiti nadzora nad tem ozemljem.
Mungos2
26. 05. 2020 12.00
+2
Če je Slovenija v EU, bi morali iti vsi Slovenci, ki se vračajo v Slovenijo iz Hrvaške, v karanteno ????
Transformerji
26. 05. 2020 12.00
+12
Prepričan sem, da to ni ples z virusom, temveč politični ples članic EU.
SISTEMA
26. 05. 2020 11.47
+9
Diplomacija s Hravati se mi ne dopade. MzZ prevetrit in fajn tjuning skalibrirat.
Viejo cabron
26. 05. 2020 11.38
+31
Ko ste pred časom v Vladi razglasili, da je pandemije konec bi istočasno morali objaviti tudi ta Odlok. Ste pa čakali na Avstrijce, da nam pokažejo sredinec in ste post-festum; kot užaljen otrok sprejeli ta Odlok. Takoj ko ste razglasili konec epidemije, bi jasno in glasno morali objaviti zadržke do sosede Italije in danes bi imeli dogovor z Avstrijci, Madžari na mizi. V glavnem leva roka ne ve kaj dela desna in obračate se po vetru kot vam ga piha Avstrija.
xyxyxyxyxyxyxy
26. 05. 2020 11.49
+22
Razglas 15.5. konec pandemije je bil finančne narave,ker bi drugače morali še za en mesec podaljšati plačevanje nezaposlenim, na čakanji i.t.d.
Viejo cabron
26. 05. 2020 12.19
+2
Vem, da je finančne narave ampak tu gre tudi za pandemijo in odnose s sosedi in tega niso uredili 15.5. v paketu ampak prepisujejo kot smrkavci v šoli. Njaprej se moraš opredeliti kaj hočeš in potem to takoj in v celoti objaviti. Bileteralni dogovori s sosedi pa je že druga zgodba.
machines
26. 05. 2020 11.37
+2
Ledershorts naj nakažejo na trr po 300€ pa naj grejo skozi slo
Nimasmisla
26. 05. 2020 11.27
+7
Al tudi hrvati saj so v eu
Da se mene pita..
26. 05. 2020 11.21
+9
Jodlarji se naj držijo svojih jezer..
Gekla
26. 05. 2020 11.01
+5
Kaj me rabi, da lahko iz Italije obiščem svoje bližnje sorodnike v Sloveniji brez karantene, če pa potem, ko se vrnem v Italijo, moram vseeno 14 dni v karanteno?
IS58
26. 05. 2020 11.02
+11
Slovenija ti je dala možnost, pogovori se s tvojimi.
IS58
26. 05. 2020 10.59
+20
Zavedam se, da je zapiranje mej katastrofa za turizem. Toda po sedanjih ugotovitvah, da tudi druge EU države zapirajo meje(Avstrija) , nam kaj drugega tudi ne preostane. Ne vem zakaj, odpiramo mejo z Hrvaško?
cannaboom
26. 05. 2020 10.46
+25
To ni vec EU, vsaka drzava dela kar ji pase,to ne pelje vec nikamor,izstop iz EU bi bila najboljsa odlocitev!!
DR.Fejsbuk
26. 05. 2020 10.50
+16
Kaj pa potem? Yuga, Federacija z mađari? Italijanska provinca, avstrijska dežela? Ali pa meja na vsakih 200km, kar pa tudi ni ravno privlačna opcija......To bo šele drago življenje.....
DR.Fejsbuk
26. 05. 2020 10.46
+23
Strategija zob za zob, kri za kri in milo za žajfo nima prav nobene logične zveze z epidemijo koronavirusa. Vsak naj bi se zaščitil po po najboljših močeh, tule pa vidimo samo to, da se bomo odprli proti tistim, ki se bodo odprli proti nam. Vse skupaj že malo spominja na čase železne zavese, ko so se oblikovala politična in ne ekonomska zavezništva. Evropa je razen nekaj izjem, ki niso jemala resno situacije, na precej podobnih številkah, zato se ne vidi smisla v ukrepih, ki namesto varnosti evrope kot celote, povzročajo favoriziranje lokalnih interesov ter ustvarjanje ekonomskih in političnih sovražnikov. Je pa trenutna situacija idealna mikroklima za našega velikega vodjo, ki v takih razmerah kar cveti. Da ni obvezna nošnja mask, bi zadnje dni v parlamentu lahko gledali Janezov prešeren nasmeh, od ušesa do ušesa.....
Viejo cabron
26. 05. 2020 11.39
+8
?ebula
26. 05. 2020 10.43
+56
Hrvati imajo prost vstop k nam, mi pa k njim ne. Res učinkovita zunanja politika pod taktirko naše vlade.
DR.Fejsbuk
26. 05. 2020 10.50
-2
se bodo že kaj spomnili, da hrvati ne bodo tako poceni prošli....
Rožice cvetijo
26. 05. 2020 11.08
-3
Let it be ...
26. 05. 2020 10.41
+7
Pravilno, dokler nas bodo avstrijci frkali z zapiranjem in odpiranjem meja.
DR.Fejsbuk
26. 05. 2020 10.51
+4
Kolani
26. 05. 2020 10.26
+27
Letos bo dopust strogo nadzorovan.
edvard54
26. 05. 2020 10.25
+29
A ste vi sploh še normalni?
TOX6
26. 05. 2020 10.23
-7
Kaj je pa z ristimi vec 10.000 prebrisanimi ki so v SLO prisli sa YUga pred razglasitvijo epidemije in ne izpolnjujejo niti enega od nastetih parametrov??? Potuhnili so se med pol leglno zlahto po vecjih mestih in obremenjujejo socialne slo storitve???? Nujno to izbezat iz lukenj in poslat v 3 nerazvito drzavo izvora!!!!!
aloaloalo
26. 05. 2020 10.39
-1
Wolf, poskusimo prevesti v slovenščino... Mnenja si da je pred izbruhom epidemije v Slovenijo prišlo z juga 10.000 ljudi...razmel. Mnenja si da ne izpolnjujejo nobenega od naštetih parametrov...katere pa? Skrili so se med žlahto v večjih mestih..recimo da razumem tvoj strah. Obremenjujejo socialne slo storitve ...katere? Mogoče zdravstvo?
Viejo cabron
26. 05. 2020 11.41
+4
Wolf imaš kakšne preganjavice ali so ti jabolka zavrela v steklenici?
xyxyxyxyxyxyxy
26. 05. 2020 11.44
+4
Wolf, pa kaj nalagaš neumnosti, to nima nobene zveze s člankom.