Korona

Kacin: Prihodnji teden v šole le otroci s posebnimi potrebami

Ljubljana, 30. 12. 2020 22.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
0

Za silvestrovo bo dovoljeno prehajanje občinskih meja, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Vlada je v ožji sestavi na Brdu pri Kranju odločala tudi o vrnitvi otrok v šolske klopi. Po besedah Kacina se bodo prihodnji teden v šole vrnili le otroci s posebnimi potrebami, saj trenutne epidemiološke razmere v državi še ne omogočajo varnega zagona pouka prve triade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kakšni ukrepi nas čakajo po novem letu?
    02:11
    Iz 24UR: Kakšni ukrepi nas čakajo po novem letu?
  • Iz SVETA: V šole le učenci s posebnimi potrebami
    01:57
    Iz SVETA: V šole le učenci s posebnimi potrebami
Učilnice prihodnji teden ostajajo prazne.
Učilnice prihodnji teden ostajajo prazne. FOTO: Dreamstime

Dd 31. decembra opoldne do 1. januarja do 20. ure bo omogočeno gibanje po vsej državi, a prepoved gibanja v nočnem času bo še veljala. Zbiranje na javnih prostorih ni dovoljeno, je po poročanju TV Slovenija sklenila vlada na Brdu pri Kranju. 

Vlada je s strokovno svetovalno skupino danes opravila celovito oceno epidemiološke slike v državi, tudi o tem, kako razumeti večje število okuženih, ki jih prinašajo hitri testi. Kot je izpostavil Kacin, je večina asimptomatskih. Zato je vlada veliko časa namenila temu, da bi bilo množično prostovoljno testiranje v začetku prihodnjega leta bolj dostopno, da bi skušali omejiti širjenje novega koronavirusa v prebivalstvu, da bi izločili okužene, je napovedal.

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina pa se prihodnji teden v šole vračajo le otroci s posebnimi potrebami. S tem bo vlada uveljavila voljo Ustavnega sodišča, ki je pred dnevi razsodilo, da se mora otrokom s posebnimi potrebami omogočiti izobraževanje v šolah oziroma posebnih zavodih najkasneje s 4. januarjem.

Šolska ministrica Simona Kustec je sicer za 4. januar napovedovala testiranje zaposlenih v zavodih za otroke s posebnimi potrebami, pouk pa bi se nato začel dan kasneje. Neuradno se je tudi poročalo, da se bodo v šole prihodnji teden vrnili tudi učenci prvih treh razredov osnovne šole. A si je vlada očitno znova premislila. 

Kot je Kacin dejal za TV Slovenija, splošne epidemiološke razmere v državi za zdaj ne omogočajo varnega zagona pouka prve triade. Danes bojda na mizi tudi ni bilo nobenega konkretnega predloga. 

Kot je dejal, vlada veliko upov polaga na množično testiranje. V prihodnjem tednu bodo nadaljevali s to razpravo. Nekaj dni po zagonu šol za učence s posebnimi potrebami bodo ocenili stanje, takrat bo po njegovih navedbah tudi pravi trenutek za razmislek, kdaj in pod kakimi pogoji bi se učenci prve triade lahko vrnili v šole.

Kot je poudaril, vlada ne želi, da bi prehitro vračanje otrok v šole povzročilo še dodatno poslabšanje epidemiološke situacije.

Od sobote med izjemami poleg knjižnic tudi muzeji in galerije v petih regijah z boljšo sliko

Vlada je sicer na današnji dopisni seji do torka, 12. januarja, podaljšala veljavnost odlokov o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode in o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. Podaljšanje veljavnosti odlokov je vlada utemeljila s trenutno epidemiološko situacijo v državi.

Vlada je sicer že v soboto navedena odloka podaljšala do 5. januarja. Še naprej bo tako veljala začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa od sobote med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije.

Ti bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in v primorsko-notranjski statistični regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.