Podatki za dan: 29. 06 do 24.00
Oboleli
1,600
+15
+0.9%

Kacin: Udeleženci teh velikih rajanj so turisti in to bi bilo res nevarno žarišče

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
24UR ZVEČER /
KOMENTARJI
29
Je klic slovenskega premierja Janše hrvaškega kolega Plenkovića zalegel? Z otoka Pag že novica, da letos zabav v znamenitih Zrćah ne bo. Pri nas pa medtem nove okužbe v UKC Maribor, ki so marsikoga presenetile. Je lahko mariborski klinični center novo žarišče okužb? Tudi prvi val koronavirusa se je začel v medicinskih vrstah.

V Zdravstvenem domu (ZD) Adolfa Drolca Maribor so potrdili tri nove okužbe z novim koronavirusom - gre za zdravnike enote Nujne medicinske pomoči, ki deluje v sklopu urgentnega centra. Ti so zdaj v samoizolaciji, prav tako še osem zaposlenih, ki so bili z njimi v neposrednem stiku.

"Pogosto se to tako zgodi, ampak treba je počakati, da bo anketiranje končano in da bomo ugotovili, kje je pravzaprav vir okužbe. Vse so pravzaprav še domneve in dokler niso deli tega mozaika zloženi, slika ne more biti realna. Vsekakor upamo, da bo okužb v tem prvem valu čim manj, potem pa je pač treba izslediti vse, ki so bili v stiku z njimi," je za 24UR ZVEČER dejal Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19.

Je medtem klic slovenskega premierja Janeza Janšehrvaškega kolega Andreja Plenkovića zalegel? Z otoka Pag namreč že sporočajo, da zabav v Zrćah ne bo. Na Hrvaškem namreč število okužb v zadnjem času narašča, zato naj bi Slovenija Hrvaško uvrstila na rumen ali kasneje celo na rdeč seznam. Slednji pomeni 14-dnevno karanteno ob vračanju s Hrvaške. Večina okuženih je v dveh žariščih, samostan Đakovo in Zagreb, oziroma so to postali številni delujoči nočni klubi. Vodja vladne strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je razmere ocenila za kritične in celo dejala, da bi bilo treba razmisliti, da se hrvaško mejo zapre za slovenske turiste, če ne bo ukrepov.

"Če je ta novica resnična (o preklicu zabav v Zrćah, op. p.), jo je vsekakor treba pozdraviti. Ta novica je pomembna predvsem za Hrvaško, ki resnično ne potrebuje še enega velikega žarišča. Predvsem pa so pomembni udeleženci teh velikih 'rajanj'vsi po vrsti so turisti, njim se bivanje na Hrvaškem končna, potem pa potujejo na vse konce domov, veliko tudi v Slovenijo, in to bi bilo res zelo nevarno žarišče. Če so to odločitev sprejeli, potem bi rekel nikoli ni prepozno, dobro je, da je bila sprejeta vsaj zdaj," meni Kacin.

Govorila pa sta premierja tudi o spremenjenih razmerah na meji. Kakšen je dogovor? Kacin pravi, da še ni govoril s predsednikom vlade, saj so se danes ukvarjali z drugimi stvarmi. "Vesel sem, da je uspela dopisna seja, ki je na našem terenu, se pravi v Sloveniji, zamejila največje možno število ljudi, ki se zbirajo, s čimer je verjetnost, da bi se kje pojavilo še kakšno novo žarišče, bistveno manjša. Ukrep začne veljati od polnoči dalje." 

Danes je bilo sicer veliko govora – tudi na dopoldanski novinarski konferenci vlade – da bi se kmalu lahko zgodile pomembne spremembe, predvsem kar se tiče Hrvaške. Ali se torej v naslednjih urah, dnevu ali dveh lahko na meji kaj spremeni? Je odločitev glede umika Hrvaške s tako imenovanega zelena seznama že sprejeta? Vladni govorec odgovarja, da ne. "Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil zadnjo ocenopreračunal je vse dosedanje trende in številke. Dejstvo je, da je sosednja Republika Hrvaška presegla to mejo 10 okužb na 100.000 ljudi, kumulativno v zadnjih 14 dneh, in iz teh razlogov bo morala zapustiti seznam varnih držav, kjer je bila do zdaj," razlaga. Odločitev o tem bo po njegovem sprejeta jutri in o tem bodo javnost seznanili na novinarski konferenci po sprejetju.

Če bo Hrvaška torej umaknjena s seznama varnih držav, zelenega, na tako imenovanega rumenega – kaj to sploh pomeni? Veliko je vprašanj, kaj bo s karanteno ob vračanju z dopusta na Hrvaškem? Kakšen bo režim na meji, za Slovence, ki bi se vračali iz Hrvaške, oziroma za Hrvate, ki bi vstopali v Slovenijo? "Za režim na meji to ne pomeni velike razlike, je pa samo po sebi to zgovorno opozorilo, da vsi, ki so na Hrvaškem ali tja nameravajo, morajo biti veliko bolj pozorni, kot so bili morda do zdaj. Število okužb tam še vedno narašča, res je, da narašča predvsem v Zagrebu in v Slavoniji v Đakovu, ampak ko se enkrat začne na novem žarišču, se hitro širi, še posebej, če gre za turistične lokacije. Kar zadeva Slovenke in Slovence, ki se vračajo iz Hrvaške, to v tem trenutku ne pomeni nobenih velikih sprememb. Prej bo to pomenilo veliko vprašanj pri njihovih sorodnikihkako se počutijo, kaj je novega ... Namreč vse države schengenskega in EU območja omogočajo svojim državljanom, da se vračajo iz zelenih in rumenih 'spiskov' držav brez kakršnekoli karantene. Šele ko je država razglašena za 'nevarno', ko je uvrščena na rdeči seznam, šele takrat se začne karantena ob povratku v domovino. Kaj to v praksi pomeni v tem trenutku za hrvaške turiste v Sloveniji, pa je seveda drugo vprašanje. O tem bomo hrvaško javnost seznanili jutri, ko bo ta odločitev sprejeta."

PREBERI ŠE
V Novalji ne bodo izdali dovoljenj za 'divje zabave' v Zrćah

Število okuženih na Hrvaškem hitro narašča. Dve veliki žarišči sta Zagreb (zaradi nočnih klubov in gosto posejanih zabav) in samostan Đakovo. Številka je za včeraj sicer nižja – 34, a pri opravljenih le 730 testih. Tudi sicer pri nas testiramo več, Hrvati pa manj. So te številke potem sploh primerljive?

Na Hrvaškem so tako že presegli 10 okužb na 100.000 prebivalcev (439 okužb potrjenih, dobre štiri milijone jih je), kljub malo testom, stroka infektologov in epidemiologov pa že svari. "Mnenja, da bi bilo treba zapreti meje s Hrvaško, so tudi moji kolegi infektologi v Zagrebu. Dejansko je situacija na Hrvaškem trenutno kritična," pravi denimo Bojana Beović, vodja svetovalne skupine za covid-19. Se torej lahko zgodi, da vlada zapre mejo? "Za zaprtje meje morajo biti utemeljeni razlogi. To je politična odločitev, ki jo sprejme vlada. V tem trenutku imamo v mesecu juniju samo eno okužbo, ki je prišla z ozemlja Republike Hrvaške. Če bi bila potrjena še kakšna več, potem bi seveda razmišljali drugače, ampak v tem trenutku še ni tako. V vsakem primeru pa je treba našim državljanom, ki so v tem trenutku na Hrvaškem, omogočiti normalno vrnitev domov. Kaj mislijo hrvaški kolegi, težko komentiram, ampak že dejstvo, da je bila vendarle sprejeta odločitev, da v Zrćah letos prireditev ne bo, je po mojem mnenju odločitev, ki je lahko utemeljena samo s strani njihovega nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zato je teža takšnega priporočila gotovo še toliko večja, pomembnejša in tudi zavezujoča. In te odločitve brez političnega dogovora zagotovo ne bi bilo. To je dober korak v pravo smer, ki zmanjšuje možnosti, da bi Hrvaška tonila globlje, da bi se jim povečevalo število pozitivnih primerov in predvsem, da bi se morda bližala tej rdeči 'coni' oziroma več kot 40 okužbam na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju," pravi Kacin. Kot še dodaja, tako daleč Hrvaška še ni in upa, da so ti zadnji koraki, o katerih smo slišali danes zvečer, ne le prvi, ampak da bodo sledili tudi drugi. "Mislim, da je to predvsem v interesu sosednje države, predvsem pa njihove turistične industrije, kajti nobena država si ne želi, da bi si pokvarila svojo podobo v tujini in s tem ogrozila morda še turistične sezone, ki pridejo v naslednjih letih."

PREBERI ŠE
Prihaja aplikacija za sledenje okuženim s koronavirusom

V Slovenijo pa medtem prihaja aplikacija za sledenje okuženim. Jo je realno pričakovati v roku enega meseca, kot se napoveduje? Vladni govorec odgovarja, da si je vlada postavila "zelo realne cilje". "Glede na slabšanje epidemiološke slike v nekaterih držav v naši neposredni bližini, se moramo na nov, jesenski val pripraviti pravočasno. Zdaj je čas za takšna vprašanja in za iskanje odgovorov nanje," še odgovarja Kacin.

Celoten pogovor si lahko ogledate v prispevku spodaj: