Korona

Kacin razjezil Poklukarja: Izjave so nespoštljive do vseh zaposlenih v zdravstvu

Ljubljana, 04. 11. 2021 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Maja Pavlin
Komentarji
826

Koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je po seji vlade povedal, da se bo vlada v petek na Brdu pri Kranju sestala na posebni seji. Ob tem je tudi dejal, da vlada pričakuje, da se bo zdravstvo na osnovnem nivoju prilagodilo trenutnim razmeram ter da bodo cepili "dopoldan, popoldan, ob sobotah in nedeljah". To pa je razburilo zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, ki pravi, da so izjave nacionalnega koordinatorja za cepljenje nespoštljive do vseh zaposlenih v zdravstvu, ki v teh dneh izvajajo enormne napore.

Na petkovi posebni seji vlade bodo razpravljali o oceni trenutnega stanja, pričakovanju v naslednjih dneh in o ukrepih, "ki jih je treba uveljaviti v najkrajšem času", je pojasnil koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin. "Vlada pričakuje, da se bo tem razmeram najprej prilagodilo zdravstvo na osnovnem nivoju, kar pomeni, da bodo cepili dopoldan, popoldan, ob sobotah in nedeljah," je ob tem komentiral tudi slabo epidemiološko situacijo v državi. Podatki so namreč pokazali, da je Slovenija podrla nov rekord pri dnevnem številu zabeleženih okužb na novi koronavirus. Pristojni so namreč potrdili 4511 okužb.

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: Damjan Žibert

Po mnenju Kacina je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje.

V cepilnih centrih po Sloveniji so v sredo namreč beležili povečan obisk, marsikje so se vile dolge vrste. Po podatkih cepilnih centrov je povečano predvsem zanimanje za cepljenje s poživitvenim odmerkom, ki ga lahko cepljeni z vektorskimi cepivi po novem prejmejo po preteku vsaj dveh mesecev od zadnjega odmerka.

Na besede koordinatorja za cepljenje se je zdaj burno odzval zdravstveni minister Janez Poklukar, ki pravi, da so izjave nacionalnega koordinatorja za cepljenje nespoštljive do vse zaposlenih v zdravstvu, ki v teh dneh izvajajo enormne napore. "V največji zdravstveni krizi v zgodovini Slovenije nudijo oskrbo vsem, ki jo potrebujejo," dodaja in poudarja, da je zdravstvo na robu z zmogljivostmi, tako na primarju, sekundarju kot terciarju.

"Primarna raven deluje na več deloviščih hkrati, posledično smo zato v teh dneh priča tudi neprijetnostim, za kar se pacientom, ki so naleteli na tovrstne zagate, opravičujem," pravi minister za zdravje.

Ob tem se je zdravstvenim delavcem, "ki v teh dneh na bojnem polju bijejo, upam, zadnjo bitko s covidom", tudi zahvalil, ljudi pa prosil za  razumevanje in sodelovanje, "saj v zdravstvu vstopamo v najtežje dni". "Brez odpovedovanja in omejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo," je še dodal.

Janez Poklukar: V naslednjih dneh in tednih nikomur v zdravstvu ne bo lahko, ne zaposlenim in ne pacientom.
Janez Poklukar: V naslednjih dneh in tednih nikomur v zdravstvu ne bo lahko, ne zaposlenim in ne pacientom. FOTO: 24UR

Kritični tudi v ZZS: Blatenje zdravstvenih delavcev škoduje cilju, ki bi ga kot država morali zasledovati

Predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri ZZS Rok Ravnikar je v odzivu na izjave koordinatorja za cepljenje proti covidu-19 zapisal, da "blatenje zdravstvenih delavcev, ki so ob skrbi za bolne, precepili več kot milijon prebivalcev, ni samo nesmiselno, ampak škoduje cilju, ki bi ga kot država morali zasledovati".

Kot je na profilu Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) na družbenem omrežju zapisal Ravnikar, so bile Kacinove izjave "ponižujoče in rušijo zaupanje v stroko ter poglabljajo vzdušje destruktivnosti, cinizma in razdvojenosti". Po njegovem mnenju koordinacija cepljenja na državni ravni že od začetka ne deluje ustrezno oz. je sploh ni. "Cepljenje v primeru tako obsežnega zdravstvenega problema, kot je epidemija covid-19 ne more biti projekt osnovnega zdravstva, ampak bi moralo biti prednostna naloga in skrb države; na logistični, informacijski, komunikacijski in izvedbeni ravni." je zapisal Ravnikar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Opozoril je, da se osnovno zdravstvo ves čas epidemije aktivno in ažurno prilagaja stalno spreminjajočim se in zahtevnim razmeram. Ker pa je država čez noč, brez predhodnega obveščanja cepilnih centrov, spremenila priporočila glede cepljenja, se je v zadnjih dveh dneh ponovno povečal naval in gneča pred cepilnimi centri. Če bi bili izvajalci cepljenja o spremembah pravočasno obveščeni, bi lahko organizacijo kljub kroničnemu pomanjkanju kadra ustrezno prilagodili.

"V praksi je to pomenilo, da cepilni centri niso imeli dovolj cepiv in da so bile ekipe podnormirane. Vsaka sprememba strokovnih priporočil terja spremembo logistike in s tem določen čas. Na državni ravni ni nobenega, ki bi se z ukvarjal z logistiko, zato so glede tega cepilni centri prepuščeni sami sebi." je še dodal. Ob tem je  opozoril, da koordinacija cepljenja na državni ravni že od začetka ne deluje ustrezno oz. je sploh ni.

Kacinovo izjavo je komentiral tudi epidemiolog Mario Fafangel: "Po mnenju Kacina je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje."

'Poizvedovanja za pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov v tujini so že stekla'

Glede na visoke številke okuženih s koronavirusom moramo po Kacinovih besedah računati, da vseh pacientov v bolnišnice ne bomo mogli sprejeti v Sloveniji. Napovedal je, da se moramo pripraviti, da bo še kdo drug poskrbel za slovenske bolnike s covidom-19. Ob prezasedenosti covidnih oddelkov naj bi bila namreč na mizi tudi možnost pošiljanja covidnih bolnikov v tujino.

Koordinator za covidne bolniške postelje na Ministrstvu za zdravje Robert Carotta je za Radio Slovenija potrdil, da so poizvedovanja za pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, v tujini že stekla. "Ministrstvo za zdravje je tudi že začelo postopek sodelovanja z vsemi tremi sosednjimi državami, se pravi Italijo, Avstrijo in pa Madžarsko, pa tudi z Nemčijo, kjer bomo zaprosili za eventuelno pomoč pri oskrbi intenzivnih covidnih pacientov", če bomo na intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic presegli maksimalne kapacitete, je povedal Carotta.

Ministrstvo za zdravje je že začelo postopek sodelovanja z vsemi tremi sosednjimi državami.
Ministrstvo za zdravje je že začelo postopek sodelovanja z vsemi tremi sosednjimi državami. FOTO: POP TV

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je pojasnila, da je možnost premeščanja covidnih bolnikov zelo realna. "To se nam bo verjetno zgodilo, če bodo šle razmere naprej tako, kot kaže," je napovedala. Ob tem je poudarila, da je "hudo narobe, da se moramo s takimi problemi ukvarjati v času, ko bi lahko bili proti bolezni zaščiteni s cepljenjem".

Prav tako vlada po besedah Kacina od ustavnega sodišča pričakuje, da bo to dokončno odločilo glede odloka preboleli, cepljeni (PC) in se do njega vsebinsko opredelilo zato, da bo vlada vedela, koliko manevrskega prostora ima, da zaščiti prebivalstvo.

V trenutnih razmerah gre za diktat manjšine necepljenih in neodgovornih nad večino, ki se je pravočasno cepila in spoštuje ukrepe, je prepričan Kacin. Po njegovih besedah smo zato prišli tako daleč, ko brez skeniranja QR kode pred vstopom v objekte enostavno več ne bo mogoče opravljati dejavnosti.

Na vprašanje, če je vlada zopet razglasila epidemijo covida-19, je Kacin ponovil, da so v tem trenutku problem necepljeni, ki so po njegovem mnenju odgovorni za vse več okuženih in obolelih za covidom-19.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (826)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Daneju
07. 11. 2021 18.31
Tokrat pozdravljam njegovo izjavo! Takojšen odziv je bil, da so našli dodatne postelje na intenzivni negi.
MladInPerspektiven
05. 11. 2021 19.15
+5
Malo gledam in se sprašujem, ja vraga vi stari prdci kaj ste naredili .. uničili ste državo poleg tega pa neprestano volite te pokvarjence ki se vlečejo iz prejšnega režima. Ja kdaj vas bo srečala pamet enkrat lopov, izdajalec bo vedno lopov ali izdajalec to ni neka visoka matematika
chb
05. 11. 2021 15.09
+3
Kako sem lahko kriv necepljen. Se testiram 2x-3x tedensko negativen. Počutim se zdrav in vitalen. Kaj in koga ogrožam?
geny42
05. 11. 2021 12.40
+2
Kacin naj se briga zase in bajto na Krku, te le nesposobno, no res pa je, da laznjivi Pokljukec ni nic boljsi od njega. Mogoce malenkost malo manj, ker je premalo casa v igri
aleksandar1964
05. 11. 2021 12.12
+2
Kacin spet dela zgago. Ta je pa res mojster. Prosim spelji se da te nikoli več ne vidimo.
brezvode
05. 11. 2021 11.19
+3
Vsako slovensko mesto ima svoj trg, tega se premalo zavedamo, nam nami je samo modro nebo. Civilna iniciativa kje ste?
brezvode
05. 11. 2021 11.20
+3
To ni poziv k protestom ampak predlog za bojkot države ker drugače več ne gre naprej
Zivetihocemsvoboden
05. 11. 2021 10.49
+4
Ta levi ta desni ne bodite besni vsi so to zasluzkaji farmakomafije mecejo nam pesek v oci skupaj trebamo stopiti tele hudici nam hocejo zdrave otroke pospikat s kvazizvarki radi profita cez trupla gre ta oblast ze dve leti mastno sluzi z ustrahovanjem
Jožajoža
05. 11. 2021 10.19
+4
Nobena zapuščina ni tako bogata kot poštenost.
Korintos11
05. 11. 2021 10.14
+6
Take kvasi kot da bi mu Covid težke posledice pustil?
Paskakvali
05. 11. 2021 10.09
+4
Eh Kaco Kaco.......nomen est omen.....po italijansko si točno to!
dante
05. 11. 2021 10.02
+3
Enormni napori zdravnikov, ki sploh niso v službi
Paskakvali
05. 11. 2021 10.12
-1
Ne niso....kje pa......verjetno si velik strokovnjak na tem področju in zlahka utemljiš tole svojo trditev.....
Korintos11
05. 11. 2021 10.15
-2
silva-d
05. 11. 2021 09.57
+7
Kacin jezik brži od pameti
simeoni
05. 11. 2021 09.49
+3
Kačo,poberi se na Pokljuko in daj mir.Ko te ni bilo sedaj nekaj časa na spregled je bil ljubi mir pred tabo.Pojdi in ne vračaj se !.
RdecaZvezda
05. 11. 2021 09.45
+8
V imenu očeta in sina in Jelka Kacina,letos zopet ne bomo praznovali svetga Martina,žal.
podalpski
05. 11. 2021 09.31
+0
kje so zdej kolesarji, svečkarji antife pod united colors of g.y zastavami da protestirajo za še ostrejše vladine ukerpe deeejmo aja pa še unga namišljenga fejk čiručičiričiču premjerja sem pozabu ....:::))??
mentorhercul
05. 11. 2021 09.23
+1
Ko te vizionar zagrabi za cohones.....
vicente
05. 11. 2021 09.19
+9
ma kaj ga niso enkrat dohtarji zlozili skupaj ko je peljal z pokljuke pijan,jelko vsaj malo spostovanja,volvo so peljali na odpad,tebe v bolnico ne nas prepricevat da bi bilo bolje obratno
Jimi1
05. 11. 2021 09.09
+8
Za začetek to ,,cvekalo,, cepiti ...proti steklini!
Covid 19
05. 11. 2021 09.07
+4
Zraven dodajte še Kučana in Rupla... s programom POKRET ZA JUGOSLAVIJU.Dvotirna železnica.. EU in demokracija je že odpeljala, slovenski vlak pa nazaj v zgodovino naproti nerazvitim..da se ne pozabimo pobratiti s kambodžo..
podalpski
05. 11. 2021 09.31
+1
pa celim bizantom kamor se obračamo vsaki dan...
Burtonnn
05. 11. 2021 08.45
+4
Pa kaj si ta diletantski analfabet dovoli. Misli, da živimo v času štabnega dokumenta. Na Goli otok z njim ali v Sibirijo!