Korona

'Zaradi odločitve ustavnega sodišča izrečene kazni ne bodo padle'

Ljubljana, 02. 06. 2021 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
231

Odločitev ustavnega sodišča o neustavnosti dveh točk iz zakona o nalezljivih boleznih, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, in iz njega izhajajočih epidemioloških vladnih odlokov ne pomeni, da bodo kazni, izrečene na njihovi podlagi, padle, je pojasnil profesor ustavnega prava Saša Zagorc.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Opozicija ob odločbi sodišča na nogah
    02:57
    Iz 24UR: Opozicija ob odločbi sodišča na nogah
  • Iz 24 UR: Sodišče ugotovilo neustavnost ukrepov
    02:40
    Iz 24 UR: Sodišče ugotovilo neustavnost ukrepov

 

Ustavno sodišče je ugotovilo neustavnost, da torej imamo nevzdržno stanje, ki ga mora odpraviti državni zbor s spremembo zakona, da bo ta skladen z ustavo. Kot je poudaril profesor ustavnega prava na ljubljanski pravni fakulteti Zagorc, se ustavno sodišče ni odločilo za razveljavitev zakona, saj bi s tem povzročilo pravno praznino in popoln kaos. Prav tako je le ugotovilo neustavnost sicer ne več veljavnih odlokov, in sicer z učinkom razveljavitve, kar bo imelo pomembne posledica na nezmožnost uveljavljanja povračila glob. Tako kazni, izrečene na podlagi vladnih odlokov, izhajajočih iz zakona o nalezljivih boleznih, ki so že postale pravnomočne in so bile plačane, ostajajo. Ne da se jih spet odpirati, je pojasnil Zagorc. "Taka odločitev tako lahko vpliva samo na še nepravnomočne zadeve," je dodal.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da sta 2. in 3. točka 1. odstavka 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje v neskladju z ustavo.
Ustavno sodišče je ugotovilo, da sta 2. in 3. točka 1. odstavka 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje v neskladju z ustavo. FOTO: Damjan Žibert

Ustavni pravnik pa vidi težavo v današnjem odzivu predstavnikov vlade na odločitev ustavnega sodišča, ki so se povsem neposrečeno izgovarjali na dejstvo, da so zakon sprejele že prejšnje vlade. Zagorc se zato sprašuje o iskreni pripravljenosti oblastnikov, da bodo zakon o nalezljivih boleznih pravočasno uredili. Vlada bi morala sodelovati z državnim zborom ter zakon pravočasno spremeniti. S tem bi namreč pokazali, da zares vsi spoštujejo ustavo, je dodal pravnik.

Ob tem je poudaril, da če je bil zakon o nalezljivih boleznih pomanjkljivo napisan v času, ko nismo imeli izkušnje s stoletno epidemijo, se še to da nekako razumeti. V zadnjem letu, ko pa to izkušnjo še kako občutimo na lastni koži, pa je težko opravičiti nesposobnost politike, da prilagodi zakonske podlage novi realnosti. "Ko si enkrat doživel pandemijo in veš, da je dejansko možna, je treba v zakonodaji jasno spodbujati tudi načela pravne države, vključno z načelom zakonitosti. Ravno zato, da obstajajo demokratični mehanizmi nadzora nad delom vlade, ki je na tem področju na žalost pogrnila na izpitu," je še pojasnil.

Po pravnikovih besedah smo v Sloveniji v letu epidemije covida-19 imeli situacijo, da se je vlada obnašala, "kot da sme početi vse". "To pa je nevzdržno. Vloga načela zakonitosti je prav ta, da se vzpostavijo vsebinski okviri, kaj sme vlada početi. V času izrednih razmer se lahko vzpostavijo tudi drugi mehanizmi nadzora nad delom vlade. Mi pa smo dokazano bili v situaciji, ko vlada ni imela dobro kalibriranega kurza," je dejal Zagorc. Izpostavil je, da to dokazujejo tudi na ustavnem sodišču že razveljavljeni pravni akti. "Omejevanje gibanja na občine ali prepoved gibanja iz države nista imela nobene zveze s stroko ali realnostjo. To je bil tipičen signal, da je nekaj narobe," je dodal.

Ob tem je opozoril še na dejstvo, da je ustavno sodišče šele po več kot letu dni od razglasitve epidemije sprejelo to odločbo, kar jasno priča o preobremenjenosti ustavnega sodišča. "Treba je delati v smeri, da se bo lahko ustavno sodišče ukvarjalo res s temeljnimi pravnimi problemi. Ne pa, da ga še dodatno obremenjujemo, kot se je storilo z zadnjo zakonsko spremembo, ko se je še razširilo njegove obveznosti, namesto da bi jih previdno ožili," je dodal.

Kovačič Mlinar: 'Ni tako enostavno, da bi rekli, da gredo lahko zdaj vsi izterjevat globe za nazaj'

Odločitev Ustavnega sodišča je pojasnil tudi odvetnik Blaž Kovačič Mlinar dejal, da je Zakon o nalezljivih boleznih, ki je bil pravna podlaga za izdajo vseh odlokov, s katerimi je vlada omejevala gibanje in združevanje, v nasprotju z ustavo, ker daje vladi preširoka pooblastila – glede izbire ukrepov, glede njihovega trajanja in intenzivnosti v zakonu ni nobenih omejitev. Zato je Ustavno sodišče odločilo, da je, ker gre za temeljne človekove pravice in osnovne svoboščine, takšna določba 39. člena ZNB v nasprotju z ustavo, pojasnjuje odvetnik Blaž Kovačič Mlinar.

Kaj to pomeni za državljane, ki so v povezavi z omenjenimi vladnimi odloki prejeli denarne kazni, pa je bolj zapleteno pravno vprašanje, kot se zdi na prvi pogled, opozarja. "Ustavno sodišče je Zakon o nalezljivih boleznih ohranilo v veljavi še vsaj dva meseca, ker je na drugi strani odločilo, da bi se, če bi ta zakon nehali uporabljati, nehali uporabljati vsi ostali omejevalni ukrepi. To pa bi bila še večja nevarnost, še večji poseg v ustavne pravice za življenje in zdravje, kot je zdajšnji. In tudi za nazaj je poimensko razveljavilo določene odloke. Tako da je to zdaj malo zapleteno vprašanje, kaj to pomeni za nazaj. Jaz mislim, da bo šele sodna praksa pokazala, kaj in kako. Ni tako enostavno, da bi rekli, da gredo lahko zdaj vsi izterjevat globe za nazaj." 

Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar meni, da se v praksi ne bo kaj dosti spremenilo, je pa treba čim prej spremeniti zakon.
Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar meni, da se v praksi ne bo kaj dosti spremenilo, je pa treba čim prej spremeniti zakon. FOTO: Kanal A

Po njegovem mnenju bo treba zdaj predvsem hitro spremeniti Zakon o nalezljivih boleznih. "Sam sicer mislim, da bi to moralo biti storjeno že prej, saj je od začetka epidemije minilo že leto in še nekaj, in upal bi si reči, da je ta problematika že kar dobro znana." Sprememba zakona ne bi smela biti težava, saj smo jih veliko že sprejeli ali spreminjali po hitrem postopku, še pravi in doda, da je treba to neustavno stanje čim prej urediti. 

V praksi se torej po mnenju Kovačiča Mlinarja ne bo kaj dosti spremenilo. "Zakon v praksi še vedno velja in tudi odloki na podlagi tega zakona še vedno veljajo, tako da ta trenutek ni kakšnih velikih sprememb. Če pa bo kdo zdaj kaznovan na podlagi zakona, ki je protiustaven, a vseeno velja, bo to spet nova zanimiva pravna situacija." 

Odvetnik še dodaja, da razume zmedo ljudi, ki se pojavlja ob tem. "To je spet popolnoma zmedeno. Vsi smo zmedeni – tako tisti, ki smo naslovniki teh norm, kot tisti, ki morajo nadzorovati izvrševanje teh ukrepov ... To vpliva na vse, na zaupanje v sistem, in je konec koncev slabo za vse. Ne zaradi odločitve Ustavnega sodišča, ampak zato, ker je ta zakon tak bil in ker je bil tako tudi uporabljen."

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (231)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CIGU MIGU
03. 06. 2021 09.54
+1
kot razumem je us srednjega spola,ker je ,reklo,je odločilo,je izreklo itd,,,srečno
MiskoPol
03. 06. 2021 09.56
+1
Pravilno razumeš. Sodišče je vedno bilo srednjega spola.
shonchek
03. 06. 2021 09.31
+2
In za to ugotovitev so rabili eno leto, so se posuli s pepelom in zanje je stvar rešena
krucyfix
03. 06. 2021 09.16
+3
Imam občutek, da bo zaradi te "modre" odločitve US imelo ESČP veliko dela in Slovenija veliko pravnih stroškov.
picolin
03. 06. 2021 09.03
+5
dobro mu je zenska povedala temu hojsu da je kar ostal brez besede obcasno .in prav mu je povedala dejstva
silvo.uzmah
03. 06. 2021 08.19
+1
Mene pa zanima, glede na to, da ustavno sodišče ugotavlja ustavnost nekaterih aktov v času epidemije, ko je druženje, policijska ura in skratka vse prepovedi ki jih je korona čas prinesel. Nikjer pa ne omeja ali je bila korona tudi protiustavna.
setisfekšn
03. 06. 2021 08.17
+3
Kakšen smisu ima to ustavno sodišče saj ga noben ne upošteva!
ad21
02. 06. 2021 21.45
-2
Takoj ukinit PRAVNO fakulteto na kateri so zgrešili BISTVO PRAVA ! Tovrstno PRAVO nas deli na VLADAJOČE in "ubogo rajo" !
My name
02. 06. 2021 21.45
+5
Semafor ukrepov🚥 počasi bo treba odpeljati na smetišče ...ne služi več svojemu namenu...no ja še dva meseca...potem pa👎
ad21
02. 06. 2021 21.50
+5
Semaforja sta 2 (dva) in ko se prvi (naš) izpoje sledi še drugi. Rešujemo življenja - samo katera ?
ds-65
02. 06. 2021 21.40
-3
Glede na vaše strokovne komentarje, mislim da bo naslednje leto ko pride Šarko ali Fajojonova na oblast isto. Naredil ne bodo nič, pod pretvezo JJ vlade...
Nosmoke
02. 06. 2021 21.40
-8
Pri nas je VSE NEUSTAVNO . Tudi država , ki naj bi jo pred trdesetimi leti postavljali kot večstrankarsko , imamo pa enopartijski sistem temeleč na komunistični revoluciji . Ja ,za tako državo se večina ljudi ni odločila zato je N E U S T A V N A !!!
Christi Miles
02. 06. 2021 21.39
+1
Če je zdaj ta zakon protiustaven, bi Ustavno sodišče moralo njegovo izvajanje takoj ustaviti, ne pa da se sedaj sklicujejo na vlado in državni zbor. Roka roko umije, je ta sklep, nič drugega
NoExit
02. 06. 2021 21.26
+8
Skupinsko bi morali tožit državo.. Tisti, ki so delovali protiustavno, pa morajo odgovarjat z osebnim premoženjem! Zakon je za vse enak.
Petur
02. 06. 2021 21.26
+10
drzavna ustava ki je spacana na hitro !dalec nepravna drzava!
Kačon Jelko
02. 06. 2021 21.26
+14
Nesposobna vlada z nestrokovnimi nastavljenimi kadri, pomembno je le imeti člansko izkaznico in znati peti hvalospeve princu teme...boli njih za pravno državo, samo da se enoumje nadaljuje...kako dolgo bomo še to gledali in prenašali judje???
Diabloss
02. 06. 2021 21.17
+14
Neupravičeno kaznovani pa nikome ništa. To lahko potemtakem delajo non stop. Itak pa je sodišče potrebovalo več kot leto dni, ne glede na zakonski rok v katerem morajo podati odločitev. Najbolj, da si nekaj zmislijo in potem kaznujejo, in ko bo potem to nezakonito si izmislijo kaj drugega in delajo isto dalje. ŽALOSTNO
medo357
02. 06. 2021 21.23
-9
ne le 1 ampak rabili so 26 let, res so kekci, če je res kaj narobe z zakonom, če ni le eno veliko politikantstvo
dejanf
02. 06. 2021 21.05
+8
Kako je lahko ustavno to, da je na podlagi neustavnega odloka potrebno plačati kazen. Če pa je nisi plačal, pa ne rabiš plačat. Kdo je tu nor?
kitekatus
02. 06. 2021 21.05
+8
Ne razumem,kako je lahko postopek vračanja denarja tako zapleten,ko pa ste z lahkoto in v roku dobili plačane kazni na protiustaven in nezakonit odlok.Po moji logiki to ne bi smela biti nobena težava,pač na trr nakažeš denar,ki so ga dobesedno s prevaro pridobili,tako bi ga še hitreje morali vrnit. Ampak ne,pač,oni lahko počno,kar se jim zalušta,boli njih patka za nas vse,važno da se šopirijo ko pavi,le da so pavi lepe živalce,za te v politiki pa škoda besed.
lnterReflections
02. 06. 2021 20.52
+4
Ustavno sodišče je torej reklo: "Do sedaj je lahko bilo neustavno, od sedaj naprej več ne sme biti."
Diabloss
02. 06. 2021 21.18
+11
še 2 meseca je lahko neustavno in še 2 meseca te lahko kaznujejo
Voyager3000
02. 06. 2021 20.50
+6
Vlada sprejme zakon. Ta je ustavno neveljaven Na podlagi zakona kaznujejo. Pravnomočnost kaznovanja ostaja za neveljavni zakon. Kdo je tukaj neumen?
Moncsa
02. 06. 2021 20.41
+13
Kdo je že rekel, da ne plačajte kazni? Aja, teoretiki zarot in facebook doktorji. UPS.
Mengele
02. 06. 2021 20.47
-5
Zdaj ti raste špeh ha, ko se nekaterim godi krivica... Ampak brez skrbi, za take kot si ti poskrbi karma, ki zna bit včasih zelo za j....
VAREN
02. 06. 2021 20.47
+11
Na tvojo žalost je povedal pravilno. Tisti, ki do sedaj kazni ni plačal jo tudi ne bo nihče izterjal. Tisti, ki pa so že plačali, pa ne bodo dobili nazaj nič.
Moncsa
02. 06. 2021 21.02
+6
Kar je najbolj žalostno, da tisti, ki jih označite z teoretikom zarot in facebook doktorjem, v ena za drugim zadevi se izkaže, da so imeli prav (pustimo sedaj čipe in podobno). In kljub temu, folk še vedno se obnaša, kot da bi bilo vse lepo in prav, kima, se cepi... Me je žal za tiste, ki niso poslušali teoretikov zarot, in plačali kazen. Me bo tudi za tiste žal, ki jih ravno tako ne poslušajo, in se grejo cepiti, nato pa postanejo prizadeti/bolani/umrejo. Vseeno mislim, da je njihova odločitev, posledice so pa taki, kakšno pač so. Opozorjeni so bili pravočasno.