Korona

Podatki iz Južne Afrike: v regiji Gauteng vse več pozitivnih in hospitaliziranih

Ljubljana, 29. 11. 2021 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Daniel Fazlić , Tadeja Voščun, STA
Komentarji
396

Podatki o omikronu – novem sevu koronavirusa – so preveč skopi, da bi se lahko uspešno ustvarila predvidljiva epidemiološka napoved. Kot opozarjajo znanstveniki, potrebujejo več časa in podatkov. Za zdaj so edini dovolj dolgo (dva tedna) zbrani podatki iz regije Gauteng v Južni Afriki, kjer so identificirali novo različico. Podatki zadnjih dveh tednov niso vzpodbudni, saj se je povečalo število pozitivnih kot tudi hospitaliziranih.

Podatkovno gledano je situacija precej slabo zastopana, saj znanstveniki po celem svetu hitijo, da bi spoznali več o mutacijah in njihovih učinkih. Novo varianto so prvič prepoznali v Južni Afriki, ki je v dobrem letu dni postavila izvrstne laboratorije za prepoznavo in klasifikacijo mutacij v koronavirusu. Sam izvor še ni jasen, a podatki, ki so na voljo, kažejo, da je nova različica najbolj prisotna v regiji Gauteng, ki je sicer najmanjša regija v celi Južni Afriki, a ima kar 25 odstotkov prebivalstva, prav tako je sedež mesta Johannesburg. 

Število pozitivnih testov v Južni Afriki – najbolj izstopa regija Gauteng.
Število pozitivnih testov v Južni Afriki – najbolj izstopa regija Gauteng. FOTO: Nicd

Kot je videti na portalu južnoafriškega NIJZ, so v zadnjih tednih precej povečali testiranje v regijah, v katerih domnevajo, da je virus najbolj prisoten – predvsem Johannesburg z okolico. Kljub povečanju testiranja se je v samo dveh tednih povprečno število pozitivnih testov povečalo z 1,1 odstotka na 4,3 odstotka. Zaznali so povečanje števila pozitivnih testov v štirih provincah, v Gautengu pravijo, da so nekaj več širjenja zaznali v mlajši populaciji – pod 30 let. Največja porast je bil zaznana v občini mesta Tshwane (Pretoria), kjer je samo v dveh tednih prišlo do večkratnega povečanja pozitivnih testov – za razliko od drugih delov Južne Afrike, kjer so zaznali stagnacijo ali pa upad. 

V bolnišnicah je zadeva malo bolj jasno predstavljena. Če pogledamo celotno sliko Južne Afrike, zadeve sicer ne zgledajo pretirano slabe, povečanje je bilo, a ne preveč izrazito. Graf je dvobarven, saj v Južni Afriki poročajo o primerih zasebne in javne bolnišnice. 

Število hospitaliziranih v JAR.
Število hospitaliziranih v JAR. FOTO: Nicd

Slika pa se postavi v drugačen okvir, če upoštevamo epidemiološke podatke po provincah in v ospredje postavimo prav provinco Gauteng, ki se bori z novo različico. V samo dveh tednih je število hospitaliziranih zraslo z 135–418, kar so znaki eksponentne rasti. 

Število hospitaliziranih v Gautengu.
Število hospitaliziranih v Gautengu. FOTO: Nicd

Za zdaj ne vemo, ali je do rasti hospitaliziranih oseb prišlo zaradi povečane sposobnosti virusa, da povzroča težji potek bolezni, ali pa povečane nalezljivosti. 

Po zadnjih podatkih v Južni Afriki do konca tedna pričakujejo skokovit porast okužb s koronavirusom, k čemur naj bi prispevala ravno različica omikron. Kljub temu ni razloga za paniko, odkritje nove različice pa ni presenetljivo, je na tiskovni konferenci ministrstva za zdravje sporočil južnoafriški epidemiolog Salim Abdul Karim

Če so južnoafriške zdravstvene oblasti še pretekli teden povprečno zabeležile okoli 500 novih okužb s koronavirusom na dan, so jih v nedeljo odkrili že več kot 2800. Karim je izrazil pričakovanje, da bo število okužb v decembru močno naraslo, kar bo ustvarilo več pritiska na bolnišnice. "Pričakujemo lahko, da je večja prenosljivost verjetna in bomo zato bomo hitro dobili več primerov," je povedal in dodal, da bi do konca tedna lahko presegli 10.000 okužb na dan."To smo pričakovali," je Karim medtem komentiral odkritje nove različice koronavirusa omikron. Dodal je, da je novi sev relativno enostavno prepoznati, obstoječih postopkov obravnave pa za zdaj ni smiselno spreminjati. 

Trenutno je cepljenih le okoli 41 odstotkov 60-milijonskega prebivalstva Južne Afrike. Oblasti so uradno zabeležile približno 3 milijone okužb in 90.000 smrti, zaradi česar ostaja na vrhu najbolj prizadetih držav v Afriki zaradi epidemije koronavirusa.

87 odstotkov vseh bolnikov, ki so bili zaradi okužbe s covidom-19 sprejeti v bolnišnico v Tshwaneju, je necepljenih.

Do sedaj znana dejstva o omikronu

Raziskovalci po vsem svetu se tako v zadnjih dneh trudijo izvajati študije, ki bi podale dodatne informacije in pomagale pri boljšem razumevanje nove različice koronavirusa. Znanstveniki pravijo, da zaenkrat še ne morejo z zagotovostjo trditi, ali povzroča hujši potek bolezni kot različica delta, toda preliminarni podatki kažejo, da se hitro širi. Nova različica virusa ima namreč številne mutacije, ki kažejo na to, da se širi hitreje kot drugi sevi. "Ti naredijo virus bolj prenosljiv ali pa mu olajšajo pot, da se izogne cepivu ali naravni imunosti," so opozorili pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Je pa še preuranjeno delati zaključke, opozarjajo strokovnjaki.

Presenetljivo število mutacij v različici koronavirusa omikron bi lahko pomenilo, da ta izvira iz bolnika z virusom HIV ali drugo imunsko pomanjkljivostjo, je dejal generalni sekretar nemškega združenja za imunologijo Carsten Watzl. Da bi preprečili širjenje variant, ki so tako močno mutirane kot omikron, bi bilo treba identificirati okužene imunsko oslabljene ljudi in jih izolirati, dokler niso več nalezljivi, je dejal.

"Trenutno se raziskovalci trudijo, da bi razumeli, kaj pomenijo te mutacije in kaj bi to lahko pomenilo za zdravljenje, okrevanje in cepiva," je prejšnji teden dejala Maria Van Kerkhove iz WHO. "Potrebovali bomo nekaj tednov, da bomo razumeli, kakšen vpliv ima ta različica."

Z njo se strinja tudi virologinja in mikrobiologinja, Tatjana Avšič Županc, ki pravi: "S kako nevarno različico imamo opravka, je kljub pozornemu spremljanju, vsakodnevnim novim dognanjem in zaskrbljenosti svetovne javnosti še prehitro govoriti. Najverjetneje lahko pričakujemo, da bo različica, ki se bo sorazmerno dobro prenašala, torej bo imela kar dobro kužnost, podobno kot različica delta."

Znanstveniki potrebujejo še nekaj časa, da bi z zagotovostjo lahko ustvarili epidemiološko napoved.
Znanstveniki potrebujejo še nekaj časa, da bi z zagotovostjo lahko ustvarili epidemiološko napoved. FOTO: Dreamstime

Je pa WHO danes opozoril, da omikron predstavlja "zelo visoko" globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami. "Če se zaradi omikrona zgodi še en velik porast okužb s covidom-19, bodo posledice lahko hude," je opozorila WHO. Strokovnjaki WHO so dodali, da bodo potrebne nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, v kolikšni meri bi nova različica zaradi mutacij lahko zaobšla imunost, pridobljene z razpoložljivimi cepivi. Prav tako še ni jasno, kakšno stopnjo imunosti na okužbo z omikronom razvije posameznik, ki se je pred tem okužil z drugo različico novega koronavirusa.

Kakšen je potek bolezni?

Tudi tukaj je znanega malo. Zdravnica Angelique Coetzee iz Južne Afrike, ki je prva poročala o možnosti novega seva, pravi, da je pri svojih pacientih opazila nekaj nespecifičnih simptomov. Kot poglavitno je navedla "ekstremno utrujenost". "To opažamo pri mlajši generaciji, ne pri starejših ljudeh," je pojasnila Coetzeejeva. Nihče pa ni izgubil okusa in vonja. 

Po podatkih iz Južne Afrike so največ primerov omikrona potrdili v starostni skupini med 18. in 34. leti in prav v tej starostni skupini so tam zabeležili najnižjo stopnjo precepljenosti. O svoji domnevi je južnoafriške zdravstvene oblasti obvestila 18. novembra, WHO pa je novo različico novega koronavirusa minuli petek označila za skrb vzbujajočo.

Za različice novega koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri njih obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Kako učinkovita so cepiva?

Mnogi se tudi sprašujejo, kako učinkovita so dosedanja cepiva proti omikronu. Strokovnjaki ob tem mirijo, da po prvih ugotovitvah obstoječa cepiva ščitijo pred okužbo z novo različico, vendar manj kot pred delto. Ob tem poudarjajo, da cepiva vsekakor zagotavljajo določeno zaščito in zmanjšajo tveganje za težje poteke bolezni in hospitalizacijo. Navajajo še, da v končni fazi gre še vedno za enak virus SARS-CoV-2, zato bi cepiva, kljub mutaciji, morala nuditi zaščito. 

Cepivo pa je možno prilagoditi tudi novi različici, pravijo znanstveniki in nekateri proizvajalci so že začeli delati na tem. Nemški proizvajalec cepiv BioNTech ob raziskovanju nove koronavirusne različice pa že dela na prilagoditvi svojega cepiva proti covidu-19, ki ga proizvaja skupaj s Pfizerjem. Gre za preventivni ukrep, saj ne želijo izgubiti časa, če bo prilagoditev cepiva nujna, je sporočila tiskovna predstavnica podjetja. 

"Da ne izgubljamo časa, smo se paralelno lotili teh dveh nalog, dokler ne bomo imeli več informacij o tem, ali bo treba cepivo prilagoditi ali ne," je povedala. Tako raziskovanje omikrona kot prilagajanje cepiva imata nekatere enake postopke, je dodala. Kot primer so izpostavili načrt za izdelavo beljakovine bodice S za laboratorijske teste s psevdovirusom, s katerim potem izvajajo eksperimente. V laboratorijskih testih pri tem uporabljajo protitelesa cepljenih, ki so bili v stiku z novo različico. Tako trenutno preučujejo, kako dobro se da nevtralizirati nove beljakovine bodice S.

Skupaj s partnerskim podjetjem Pfizer so se že pred meseci pripravili na podoben scenarij in so sedaj sposobni cepivo prilagoditi v roku šestih tednov, v sto dnevih pa bi lahko že začeli dobavljati prilagojeno cepivo.

WHO pa ob tem sporoča, da naj se ljudje odločijo za poživitveni odmerek, saj tudi ta zagotavlja dodatno zaščito pred novo različico. Prav tako cepljenje priporočajo britanski strokovnjaki, saj po prejetih poročilih iz Južne Afrike, ugotavljajo, da je več hospitalizacij med necepljenimi. 

Omikron pa so že kmalu po odkritju v Južni Afriki potrdili tudi v več drugih državah, med drugim v Bocvani, Veliki Britaniji, Belgiji, Hongkongu in Izraelu. Številne države so po odkritju omejile potovanja z območja na jugu Afrike.

BioNTech, Moderna in drugi se že pripravljajo na prilagajanje cepiv proti covidu-19

Nemški proizvajalec cepiv BioNTech ob raziskovanju nove koronavirusne različice omikron že dela na prilagoditvi svojega cepiva proti covidu-19, ki ga proizvaja skupaj s Pfizerjem. Gre za preventivni ukrep, saj ne želijo izgubiti časa, če bo prilagoditev cepiva nujna, so sporočili. O prilagoditvi cepiv že razmišljajo tudi drugi proizvajalci.

"Da ne izgubljamo časa, smo se paralelno lotili teh dveh nalog, dokler ne bomo imeli več informacij o tem, ali bo treba cepivo prilagoditi ali ne," je za nemško tiskovno agencijo dpa sporočila tiskovna predstavnica BioNTecha. Tako raziskovanje omikrona kot prilagajanje cepiva imata namreč nekatere enake postopke, je pojasnila. Kot primer so izpostavili načrt za izdelavo beljakovine bodice S za laboratorijske teste s psevdovirusom, s katerim potem izvajajo eksperimente. V laboratorijskih testih pri tem uporabljajo protitelesa cepljenih, ki so bili v stiku z novo različico. Tako trenutno preučujejo, kako dobro se da nevtralizirati nove beljakovine bodice S.

BioNTech je sicer že v petek sporočil, da se omikron precej razlikuje od sedaj poznanih različic, ki imajo dodatne mutacije na beljakovini bodice S. Iz podatkov testov, ki trenutno potekajo, pa bodo lahko ugotovili, ali morajo prilagoditi cepivo, če se bo ta različica razširila po svetu. Prve ugotovitve bodo najverjetneje imeli do konca prihodnjega tedna.

Skupaj s partnerskim podjetjem Pfizer so se že pred meseci pripravili na podoben scenarij in so sedaj sposobni cepivo prilagoditi v roku šestih tednov, v sto dnevih pa bi lahko že začeli dobavljati prilagojeno cepivo, so še pojasnili.

Da tudi pri podjetju Johnson & Johnson že ocenjujejo učinkovitost svojega cepiva proti omikronu, je potrdil tudi vodja farmacevtskih raziskav pri tem podjetju Mathai Mammen. Kot je dejal, je delo na razvoju novega cepiva že steklo in, če bo treba, bodo hitro prešli v fazo kliničnega testiranja.

Za podoben korak so se odločili razvijalci ruskega cepiva Sputnik V. Kot so sicer danes zatrdili, je njihovo cepivo učinkovito proti omikronu, a kljub temu razvijajo posebej novi različici prilagojeno cepivo za poživitvene odmerke.

"Čeprav takšna prilagoditev verjetno ne bo potrebna, je lahko nova Sputnik omikron različica za masovno proizvodnjo pripravljena v 45 dneh," so pojasnili pri ruskem investicijskem skladu (RDIF), ki financira razvoj Sputnika. Dodali so, da bi lahko prvih več sto milijonov poživitvenih odmerkov Sputnik omikrona na mednarodne trge prišlo do 20. februarja 2022. V prihodnjem letu naj bi jih bili sposobni izdelati tri milijarde.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (396)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rusalka ris
09. 12. 2021 12.12
Pri nas še vedno strašimo ljudi. Prestrašene ljudi je namreč najlaže manipulirati. Medtem pa v JAR živeči nemški civilist naredi raziskavo in se potrudi obiskati kar nekaj bolnišnic, tudi otroško in pokaže prazne hodnike, prazne sobe, celo medicinsko osebje potrdi, da nimajo bolnikov, nobene panike in nobenega seva.
User447113
05. 12. 2021 20.20
Tako manipulatorske članke imamo pa redko priložnost brati. To res ne more biti v ponos mediju, ki želi dajati vtis objektivnosti, nepristranskosti.
User1964037
29. 11. 2021 21.59
+1
"87 odstotkov vseh bolnikov, ki so bili zaradi okužbe s covidom-19 sprejeti v bolnišnico v Tshwaneju, je necepljenih." 24% Južno Afričanov je polno precepljenih, zato ni čudno da je 87% vseh bolnikov necepljenih.
Kiki Kris
29. 11. 2021 21.43
+1
ce pa zdaj cepleni neboste spregledali,ker si lahko bolan brez simptomov...vsi smo v tem ...skupaj zmoremo ...dol z vlado
Kiki Kris
29. 11. 2021 21.41
+1
virus brez simpotomov...resno...na bruhanje mi greste...cepleni pa akcija cepivo stevila 4...ajmo gas
einar blackstenius
29. 11. 2021 21.05
+0
kok jih pa je tukaj mrtvih!tukaj ne morejo plavat trupla po reki Ind al gangesu!lahko pa so trupla po puščavi!
einar blackstenius
29. 11. 2021 21.04
+0
kok so ga natačno locirali! ha,ha!
Calabras
29. 11. 2021 19.44
+0
Pa v JAR vejo da imajo svoj virus?
kwa.dugaja
29. 11. 2021 18.04
+5
pri njih je le 5% populacije starejše od 60 let. koliko jih je pri nas? primerjat hospitalizacije pri njih in nas je kot krompir in beton. če tam hospitalizirajo 30 letnike pomeni to da se bo pri nas čakalo na pogreb še več kot tri tedne tako kot je zdaj.
mahar123
29. 11. 2021 17.59
+1
Lojze Biber
29. 11. 2021 17.17
+5
Zastonj strašite!!! Cepil se ne bom niti v sanjah 🙋‍♂️lp
AlenkinaBratovš?ina
29. 11. 2021 17.13
+4
@BildiTheEmperor: 'FDA uradni podatek: Piše v Izraelskem nacionalnem časopisu: "Kumulativna smrtnost iz vseh razlogov, med cepljenimi znatno višja kot med necepljeno populacijo!"' res šokanten podatek. glede na to, da je v izraelu cepljenih bistveno več kot necepljenih, bi sama pričakovala, da bo kumulativno mrtvih bistveno več necepljenih, saj tako pravi preprosta matematika
eliton
29. 11. 2021 17.13
+0
A so bili v tem predelu Afrike cepljeni med prvimi s tretjim odmerkom? Samo vprašam
AlenkinaBratovš?ina
29. 11. 2021 17.14
+3
seveda, afrika je zibelka človeštva, v vsem so prvi, tudi v cepljenju s 3. odmerkom
MUNGATUMBA
29. 11. 2021 17.55
-1
planinec123
29. 11. 2021 16.58
+2
Vsaj 22000 otrok umre dnevno zaradi pomanjkanja. Ma, kakšen kovidn in z njim povezana svetovna prevara, najprej rešujemo res bistveno in nujno. Fauci,pošast lažniva,
AlenkinaBratovš?ina
29. 11. 2021 17.05
+4
reševanje problema svetovne lakote je zelo kompleksen sistem in daleč presega faucija. tu bo na srečo priskočil na pomoč elon, ki se v vseh pogledih strinja s tabo in tako razbremenil faucija
emilzapata
29. 11. 2021 16.24
-3
če ne bi bilo tete matilde, bi bila nepopisna gužva na tej zemljici.
MUNGATUMBA
29. 11. 2021 17.56
+3
Očitno je že stara, pa peša pri svojem delu, za to ji pa pomagajo z zvarki
tarmac
29. 11. 2021 16.22
+6
in verjetno bo spet čez kakšen mesec slovenija tista ki bo imela največ teh okužb...
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 16.20
-6
Škoda da je samo medicinska znanost tako precizna. Sicer bi najel kakšnega znanstvenika dogovorne ekonomije, da mi malo napove kako zaslužiti na borzi. Ker pa nebi želel končat pod mostom, bom raje sledil zdravi kmečki pameti.
AlenkinaBratovš?ina
29. 11. 2021 17.07
+1
to priložnost si imel med letoma 1996 in 1997
planinec123
29. 11. 2021 16.19
+3
Ja, seveda, kaj pa drugega. Cim je JAR odpovedala Pfizerjeve in Modernine zvarke, se je v pičlih 24. urah pojavila tam nova različica virusa. Peklensko početje farmakomafije, ki se ji je prodala tudi naša sprevržena "stroka." Adijo, kaj ti puhoglavci počno!
rcarlos
29. 11. 2021 16.34
+1
Zej je tam glavni problem covid, ne več lakota ;) ... Če si lačn tam ne bo več pomembno, lahko crkn*eš, sam da nimaš covida :D
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 16.17
+0
Sai Baba je povedal: "Zahodna civilizacija se bo povrnila v kameno dobo, čim bodo lopovi dobili znanstvene nazive!"
planinec123
29. 11. 2021 16.23
+2
AlenkinaBratovš?ina
29. 11. 2021 17.10
-1
sai baba je bil izjemen čarodej. plus premagal je škorpijona v bitki ena na ena
Jožef Klepec
29. 11. 2021 16.15
+0
še dobro, da imajo teste za ta novi virus že narejene, ker če jih nebi imeli, kako bi potem sploh dokazali, da ima kdo to strašno stvar. Kot rečeno še dobro da so oni to razmišljali že preden se je sev pojavil, da smo mi lahko sedaj bolj varni HAHAHA