-1°C
Podatki za dan: 30. 11. do 24.00
Oboleli
76,938
+1292
+1.7%

Kaj se zapira s soboto, kaj s ponedeljkom in za koliko časa?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Maja Račič /STA /
KOMENTARJI
347
V želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa, je vlada sklenila, da s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi. Kot je napovedal premier Janez Janša, bodo še naprej zaprti gostinski obrati (z možnostjo dostave tudi v nočnem času), vrata bodo zaprli hoteli in neživilske trgovine – z nekaterimi izjemami. S ponedeljkom se zapirajo tudi vrtci ter dijaški in študentski domovi. Premier je župane sicer zaprosil, naj glede na situacijo v svojih krajih organizirajo varstvo v vrtcih za otroke staršev, ki hodijo v službo.

VEČ VIDEOVSEBIN

04:43

Iz 24UR ZVEČER: Janša o tem, da je pred nami odločilen teden

08:50

Novinarska vprašanja - 2.del

Kot je na popoldanski novinarski konferenci povedal predsednik vlade Janez Janša, se Slovenija spet (deloma) zapira. S soboto tako stopajo v veljavo zaprtje gostinskih obratov, ob tem da bo še naprej dovoljena dostava (tudi v nočnem času) in osebni prevzem (med 6. in 21. uro), vrata bodo zaprli hoteli – z izjemo za poslovne delegacije, diplomacijo in profesionalni šport. Omejeno bodo delovali trgovski centri – odprte ostajajo živilske trgovine, drogerije, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali.

Veliko vprašanj sicer ostaja odprtih, jasnih odgovorov pa (še) nima niti vlada. Ko smo zaprosili za nekatera dodatna pojasnila – na primer, kdaj točno se zapirajo frizerski in kozmetični saloni (ali že s soboto ali s ponedeljkom) –, smo izvedeli le, da spremembe odloka še niso bile objavljene v uradnem listu in da bo več znanega takrat.

Vlada bo čez en teden preverila, ali sprejeti ukrepi učinkujejo in se epidemiološka slika v Sloveniji izboljšuje, ter odločila, ali bodo ukrepe podaljšali, preklicali ali omilili.

Ker se je povečalo število okužb med vzgojiteljicami, bodo zaprti tudi vrtci. Ob tem je Janša pozval zaposlene v vrtcih, naj nosijo maske. Županom pa je premier namenil prošnjo, naj glede na situacijo v svojih krajih organizirajo varstvo v vrtcih za otroke staršev, ki hodijo v službo.

Prihodnji teden bodo zaprti tudi dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oz. študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja. Javni potniški promet bo deloval s tretjino kapacitet.

PREBERI ŠE
LPP začasno ukinja nočne linije in uvaja počitniški vozni red

Janša je nagovoril tudi gospodarstvenike in jih pozval, naj dejavnosti organizirajo tako, da delo poteka od doma, kjer je le možno. Kjer to ni možno, pa naj dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

Kot je odločitev vlade pojasnil Janša, številke o okuženih rastejo in bodo še nekaj časa. Zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj za oceno, ali so že sprejeti ukrepi, kot je obvezno nošenje mask in omejitev gibanja ponoči, v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja okužbe med prebivalstvom. Po premierjevih besedah preverjajo tudi možnosti množičnega testiranja na okužbo, sprva rizičnih skupin, v prihodnjih tednih pa celotnega prebivalstva.

PREBERI ŠE
Janša: Odloki, ki bodo stopili v veljavo, so podobni tistim, ki so veljali spomladi

Naslednji teden, ko imajo sicer šolarji jesenske počitnice, bo po Janševih besedah "teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo," je poudaril.

Vlada bo po njegovi napovedi čez en teden preverila, ali sprejeti ukrepi učinkujejo in se epidemiološka slika v Sloveniji izboljšuje, ter odločila, ali bodo ukrepe podaljšali, preklicali ali omilili.

Bomo spet omejeni na občine?

Kot je za oddajo 24UR ZVEČER pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, bo vlada do naslednjega četrtka, ko bo spet na sporedu redna seja, pozorno spremljala razvoj situacije pri nas in pri vseh sosedih v Evropi – na podlagi tega pa bodo nato sprejemali nadaljnje ukrepe, ki bodo usklajeni s stroko.

"Zaradi kvalitete življenja je lahko zelo kruto zapirati ljudi v občine. Nekatere so majhne in v njih ni mogoče zadovoljevati osnovnih potreb, zato smo se tokrat odločili za omejevanje na regije. Če pa se stanje bistveno poslabša, bo morda treba preiti na upravne enote ali občine. Zaenkrat želimo uspeti z ukrepi, ki so v veljavi zdaj, in z osveščanjem ljudi," je dejal Kacin. Kaj pa prehod meje, je še mogoč? "Če ne moremo prehajati med regijami, bomo težko prišli tudi do meje. Zaenkrat MNZ vztraja pri restriktivni obliki razlage, po drugi strani pa je brniško letališče slovensko letališče, na njem pa lahko pristane kdorkoli in se napoti v katerokoli statistično regijo in obratno."

Dostava hrana bo mogoča, ampak seveda ne med statističnimi regijami, je še izpostavil Kacin. Tudi vulkanizerji bodo delovali še naprej.

Letošnje leto ni najbolj primerno za obiskovanje grobov, še posebej zato, ker tja v veliki večini hodijo starejši, je pred prihajajočimi prazniki dejal Kacin. Prodaja cvetja bo mogoča, saj so cvetličarne cvetje že zdavnaj naročile. "Treba bo omogočiti dostavo cvetja na dom, dostavo na grob," meni Kacin.

Hoteli bodo lahko gostili profesionalne športnike za potrebe izvedbe športnih tekmovanj

Kot je na popoldanski novinarski konferenci dejal Janša, bo šport tudi po sprejetju novih ukrepov v naslednjih dnevih pri nas ostal v obsegu, ki ga je v sredo predstavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Torej – čeprav bodo hoteli in druge namestitvene zmogljivosti od sobote za nekaj časa zaprti, bodo vrhunski in poklicni športniki lahko koristili njihove usluge. To bo omogočilo tudi nadaljevanje mednarodnih tekmovanj pri nas, saj bo tudi režim prehoda državnih meja do nadaljnjega ostal tak, kot je bil doslej, je pojasnil Janša.

Še naprej bo tako dovoljen tekmovalni vrhunski šport, treningi in tekme, a ne za vse registrirane športnike in na vseh ravneh tekmovalnih sistemov. Le na tekmah najvišjega državnega razreda ter na mednarodni ravni je dovoljen športnikom olimpijskega razreda, teh je po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) 49, svetovnega (144), mednarodnega (366) in perspektivnega razreda (693) ter poklicnim športnikom. Slednjih je po razvidu ministrstva, pristojnega za šport, okrog 500. 

Vsi omenjeni morajo biti starejši od 15 let in morajo biti vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

PREBERI ŠE
Ministrica Kustečeva: Gibanje je pomembno, ohranimo športno kondicijo