Korona

Ministrica: Šola bo za vse učence prihodnji teden potekala na daljavo

Ljubljana, 05. 11. 2020 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
471

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je sporočila, da bo prihodnji teden pouk za vse učence potekal na daljavo. V vrtcih bodo opravljali le nujno varstvo otrok. Ukrep je začasne narave in ga bomo prihodnji teden ponovno preučili, je zagotovila. Kustečeva pravi, da se zaveda, da predstavljena rešitev ne more zadovoljiti želja in pričakovanj večine, a zagotavlja, da so jo v danem stanju razmer zmožni izpeljati in pri tem ohranjati zdravje vseh ter hkrati učno kondicijo naših šolark in šolarjev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pouk na daljavo za vse otroke
    00:51
    Iz 24UR: Pouk na daljavo za vse otroke
  • Iz SVETA: Kako so se pripravili učitelji in ravnatelji?
    02:44
    Iz SVETA: Kako so se pripravili učitelji in ravnatelji?
  • Iz SVETA: Šolanje na daljavo
    01:21
    Iz SVETA: Šolanje na daljavo
  • Novinarska vprašanja za ministrico
    06:49
    Novinarska vprašanja za ministrico
  • Kustečeva o šolanju v prihodnjem tednu
    03:53
    Kustečeva o šolanju v prihodnjem tednu

"Želja vseh nas je, da čim prej zajezimo epidemijo in verjamem, da smo na dobri poti, kar potrjujejo tudi številke," je uvodoma na popoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Zahvalil se je državljanom in jih pozval, naj ukrepe spoštujejo še naprej. 

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je nato sporočila, da se bo vzgojno-izobraževalni proces v vseh osnovnih, glasbenih in srednjih šolah v naslednjem tednu izvajal na daljavo. Prav tako bo izobraževanje na daljavo potekalo v viskošolskih ustanovah, po njihovi samostojni odločitvi. Vrtci bodo tudi v prihodnjem tednu na podlagi presoje vrtcev in županov opravljali le nujno varstvo otrok za starše, ki varstva ne morejo zagotoviti na druga način.

"Pri današnji odločitvi nas je kot prvi kriterij vodila skrb za zdravje, takoj za njo pa za znanje." Ukrep je začasne narave in ga bomo prihodnji teden ponovno preučili, je zagotovila. 

Stanje se izboljšuje toliko, da smo lahko ponovno zmožni izvesti proces izobraževanja na daljavo po celotni šolski verigi, od osnovnih šol do visokošolskih zavodov.

Z danes sprejetim ukrepom se na nek način vračamo v čas, ki je bil v veljavi prve spomladanske covid krize, je še dejala ministrica. "Verjamem, da se bomo vsi skupaj z razumevanje in medsebojno pomočjo ter lastnim odgovornim preventivnim vedenjem znali uspešno odzvati in pomagati k izboljševanju epidemiološke slike v celotni državi ter v šolskem in vrtčevskem prostoru."

Pojasnila je tudi, da so na ministrstvu v posebni okrožnici, ki so jo danes posredovali vsem ravnateljem, še prav posebej pozvali k tekoči komunikaciji. "V teh krhkih časih je pomembno, da si znamo prisluhniti, pomagati. Šole bodo kot doslej z vami in vašimi šolajočimi imele vzpostavljene kontakte," je poudarila. Za pouk na daljavo je zavod za šolstvo pripravil posebno spletno povezavo, in sicer pod zavihkom "Podpora ZRSŠ za šolstvo za pouk na daljavo", objavil pa je tudi vse že doslej pripravljene usmeritve in priporočila. Posebej za učence razrednega pouka in učence s posebnimi potrebami.

Kustečeva pravi, da se zaveda, da predstavljena rešitev ne more zadovoljiti želja in pričakovanj večine, a zagotavlja, da so jo v danem stanju razmer zmožni izpeljati in pri tem ohranjati zdravje vseh ter hkrati učno kondicijo naših šolark in šolarjev. 

Zahvalila se je vsem, ki v njihovih procesih konstruktivno in z razumevanjem sodelujejo. "Pomembno je, da se, čeprav počasi, vendar korak po korak premikamo dalje proti običajni realnosti – k vrnitvi nazaj v prostore šol in vrtcev."

Sicer je ministrica ocenila, da podaljšanje jesenskih počitnic za teden dni ne bo usodno vplivalo na potek šolskega leta. Zamujeno bo po njenih besedah mogoče nadomestili v času, ko bo pouk znova potekal v šolskih prostorih. Zaenkrat tudi ne vidi razlogov, da ne bi izvedli nacionalnega preverjanja znanja.

Ministrica Simona Kustec je sporočila, da bo pouk naslednji teden potekal na daljavo.
Ministrica Simona Kustec je sporočila, da bo pouk naslednji teden potekal na daljavo. FOTO: 24ur.com

Danes je Ministrstvo za izobraževanje občinam in šolam poslalo okrožnico, po kateri naj bi občine prevzele organizacijo kuhanja in razvoza kosil za vse otroke, ki imajo brezplačno kosilo v osnovnih šolah in malico v srednjih šolah. Na spletnih straneh šol, občin in v lokalnih medijih bo objavljen poziv učencem in dijakom, da se prijavijo na topli obrok.

Notranji minister Aleš Hojs pa je sporočil, da ukrepi o omejitvi zbiranja in gibanja ostajajo v veljavi. Od ponedeljka je na rdečem seznamu držav tudi Republika Srbija. Vlada bo sprostila nekatere storitvene dejavnosti, med njimi pedikuro, odpirajo se otroške trgovine ter trgovine s tehničnim blagom in motornimi vozili.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (471)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovencek1
06. 11. 2020 09.41
+1
Tale ministrica za "MUUUUUUUUU" zadeve nima pojma. Cel svet izvaja šolo v šolah naši bed-aki so spet bolj papeški od papeža.....bom dobil tudi plačoo šolnika? Kako naj opravljam svoje delo če imaš otroka na nrazredni stopnji? A njej ni jasno, da šola na daljavo ne pomeni online pouka ampak dobiš navodila za cel teden pa se gladko jeeeeeeeeee-BI.se.... otrok pa naj se znajde v angleških TEAMSIH s slovenskimi navodili...madona ste se res dobr prpravili na 2 val kapo dol! Prelagate breme izvedbe učnega programa na nas starše to je pa edino kar znate. PRelagate odgovornosti, torej niste vlada in ministri ampak kalimeroti ki rešujete življenja, SRAM VAS BODI, a plače imate temu primerne?
jutri_pa_res
06. 11. 2020 09.28
+1
Pouk na daljavo je katastrofa, ne pa pouk, ker sistem ni tako narejen. Polovica učencev nima od tega skoraj nič, še posebej na nižji stopnji. Nimajo zastonj skoraj povsod po svetu normalnega pouka, ki se v svojo najboljšo možno obliko razvijal od marije Terezije naprej. Mi se pa delamo, kot da je pouk na daljavo enakovreden. Kdo bo zaklical, da je cesar gol?
sinhron
06. 11. 2020 09.22
+3
Na ministrstvu za šolstvo so izgleda sami nesposobneži z ministrico na čelu ! Vse države po EU imajo vse šole odprte in normalno delujejo , pa imajo slabše zdravstvene slike od nas , pri nas so pa napodili za računalnike tudi prvošolčke , za katere je učiteljica ali učitelj bog ! Res želijo pri nas narediti generacije neuporabnih ljudi brez znanja , s psihološkimi travmami ! Ministrica za šolstvo mora nemudoma odstopiti , saj je nesposobna !
taurus111
06. 11. 2020 08.42
+0
V Sloveniji je šolanje teoretično brezplačno ! Sedaj, ko so pa izredne razmere se ne ve kdo pije in kdo plača ?( zmeraj plačajo starši). Učiteljni koristijo dopust, starši ga ne morejo, ker ga nimajo 3. mesece, otroci pa se smejejo.
BellaCiao
06. 11. 2020 08.38
+2
Kje so to predstavnico ženskega spola našli?
hotchilipoper
06. 11. 2020 08.30
+5
A bo kacin tudi na daljavo govoril narodu kaj naj počne,medtem, ko bo on čistil bazen na krku
Vap0
06. 11. 2020 08.21
+3
Šola je danes poslala e-pošto, da bo se bo kr konkreten čas delalo od doma.
rekapaka
05. 11. 2020 21.51
+2
Ženska je kot ročna granata. Snameš ji rinko, pa ti gre bajta!
Frost
05. 11. 2020 21.47
+7
V naši šoli večjih problemov z okužbami ni bilo.Tudi ko sem gledal otroke, ko so se vračali iz šole so v večini imeli maske gor.Raje naj se ukvarjajo s tem zakaj toliko vnosov v domovih za ostarele in kako to omejit.
Eastman
05. 11. 2020 21.34
+9
Avstrija, Italija, Nemčija, Anglija, Hrvaška, Madžarska... VSI IMAJO ODPRTE ŠOLE.
VAREN
05. 11. 2020 21.29
+1
Pisec teksta odloči se ali šola ali pouk za vse učence potekal na daljavo. Če en veš je pravilno pouk.
deny-p
05. 11. 2020 21.29
+2
Kaj se bom smilil samemu sebi in drugim, bom preživel še teden, dva,tri....., življenje je borba. Kar te ne ubije, te ojača... Lp
Frost
05. 11. 2020 21.12
+8
Pomojem je Simona primer šolanja na daljavo, zato me že rahlo skrbi.
melhijad1
05. 11. 2020 21.13
+6
BroNo1
05. 11. 2020 21.00
-10
Končno se bo mogoče začelo ceniti učitelje?! Otroci so malo doma in starši čisto zmozgani.....Karma je....upam, da en več ne kritizira učitelje ali pa vzgojiteljice, ki ne delajo z enim, dvema na dan. Imajo jih 30 vsak dan. Alo starši prav vam je!!!!!
Carter
05. 11. 2020 21.04
+9
saj pa ucitelji so se odlocili da bodo to delali,starsi pa se niso odlocili da bojo svoje otroke ucili o zgodovini,matematiki,fiziki,itd, starsi smo se odlocili da bomo svojega otroka ucili postenosti ,samostojnosti,lepega vedenja,spostovanja,tak da ne bit pametni ucitelji,vem da vam pase ucenje na daljavo,ceprav pravite da ne
kdo je reko ?esn
05. 11. 2020 21.10
+1
Pa saj ni res pa je. Astekaš pa ti si nenormalno pameten, da kaj takega napišeš. Veš vsi starši smo doma, da lahko učimo svoje otroke.
melhijad1
05. 11. 2020 21.12
-1
ja pa kaj še...se bolj bomo kritiziral..kdo pa mislis da si ti
dadinho10
05. 11. 2020 21.36
+2
saj uciteljski poklic in posledicno placa, obstajajo zato, ker je zaenkrat OŠ obvezna, to pa mora nekdo opravljat. in ne, to niso starsi, ki opravljajo druge poklice. in ja, 30 jih je. ker jih je toliko v razredu. to je, kot bi zdaj zdravniki rekli, vsi ki ste sedaj doma, se sami zdravite.
bimmbolina
05. 11. 2020 20.58
+8
To, da bo šolanje na daljavo se je itak vedelo že teden dni nazaj. Pač, otrokom so podarili teden dni dodatnih počitnic. Jaz sem svojim dala zaposlitve, tako da niso preveč gledali v luft. Ampak vem pa tudi, da teh dni že ne bodo prinašali notri. Šolanje na daljavo pa, škoda besed. K sreči so že 4. in 7. razred, so dovolj samostojni in pridni, tako da me ne skrbi preveč. Upam, da se pa zavedajo, da kvaliteta šolanja na daljavo in pa v učilnicah nikakor ni primerljiva in bodo gledali na to, da gredo vsi učenci čimprej v šole.
BroNo1
05. 11. 2020 21.01
+3
Podarili so jim 14 dni, doma bodo mesec dni.....
akmt
05. 11. 2020 21.29
+2
Ce sredi solskega leta, ki se je konaj zacelo, frocom date pocitnice in to 14dni... to pove vse o vasi pameti. Ucit se je treba VSAK DAN
Hej Slovani
05. 11. 2020 20.55
+6
Če pomeni, da je potrebno skozi modri inkasante do lopov, pa naj bo tako! Imajo dve opciji. Tako, kot enote v Belorusiji. Ali se postavijo na stran naroda ali jih dobijo po grbi! Odločitev je v njihovih rokah. Smrt janšizmu, ugrabitelju Slovenske države.
Carter
05. 11. 2020 20.48
-7
nevem kaj studirate,otroku recete ni sole pocitnice mas,ko pa se sola odpre pa gres v solo,saj ce se tri mesece nebo ucil racunat pa take pa to nebo nepismen pa zaostal pa nevem kaj mislite,druzi se pa tak lahko popoldan na igriscu s svojimi vrstniki
pecivo
05. 11. 2020 20.50
-1
Carter
05. 11. 2020 20.53
+1
obvezno je umret pa scat pa srat,druga te je volja
Uporabnik-1465504
05. 11. 2020 20.54
+1
S tem ne boste ničesar dosegli, nakopali si boste težave, otroku pa neopravičen izostanek ali druge opomine. Potrebno bi bilo nekaj drugega, a res ne vem kaj.
Hej Slovani
05. 11. 2020 20.56
-1
Carter v tvoji preproščini je precej zdrave kmečke pameti!
orthodox rs
05. 11. 2020 21.08
+1
ha ha ha neopravicen izostanek, mu bo Janez napisu opravicilo, Hojs but.. pa bo nadziral prisotnost, banda pokvarjena, nesposobna, lopovska.
akmt
05. 11. 2020 21.31
Japajade😂😂😂😂vidim, da nisi lih pri brihti.... En tak stars ima kvecjemu poklicno solo. Ps. Moji otroci so se vseh 14 dni UCILI. 5ur na dan. Sorci.
lodz68
05. 11. 2020 21.54
ja,ampak ne za vse........ v prazno polje vtipkaj kdo ne hodi v šolo
Vap0
06. 11. 2020 08.19
Seveda bo nepismen in funkcionalno nesposoben. Šole bi komot lahko delale. Šole bi MORALE delati, vsaj za nižjo stopnjo.
tito73
05. 11. 2020 20.44
+8
Koritnik že skače do stropa. Spet si bo šel nohtke naštimat.
Sosed Sosedov
05. 11. 2020 20.42
+7
In kako bom 4-5 ur delal za šolo in delal od doma? A moram oddat kakšno vlogo za podaljšanje delovnega dne na 30 ur? Al eno al drugo, obojega ne boste mogli imet
pecivo
05. 11. 2020 20.46
-5
Šola ni za vas, ampak za vašega otroka. Naučite ga malo samostojnosti, pa bo ...
RamzesII
05. 11. 2020 21.00
+1
Res je, če je lahko en samostojen pri svojem delu, po pa tudi še drugi. Medsebojna komunikacija in malica sta seveda samoumevni. Za ostalo je pa urnik na steni, za oba.
akmt
05. 11. 2020 21.33
+0
Jaz sem se pa sama ucila za solo.... Ja kaj cmo, vi kupite frocu mobitwl za igrice. Jaz pa sem otroku dala komp, igrice ga niso nikoli zanimale. Sam se je moral naucit delat na komp za solo in.... zdaj nimam nibene skrbi, edino to, da je dober signal, da ne steka. Ste pac nepismeni racunalnisko in se froca delate taksnega..... Sorci
dadinho10
05. 11. 2020 21.38
+2
tocno tako. otrok v prvem razdredu mora sam znat instalirati programe za online pouk, mora biti pozoren in skoncentriran. pravzaprav, otrok, ki je star 6 let, mora ze obvladati korene in potence.
Carter
05. 11. 2020 20.34
+8
saj pa te vemo ,da bo do konca mesca na daljavo pol bo decembra odprto,ker vejoda bo narod zapravljal,da se napolni davcna blagajna pol bo januar zaprto,pa se malo februarja pol pa bo tak cepivo pa nebo vec ne duha pa sluha o totem virusu
united
05. 11. 2020 20.47
+1
akmt
05. 11. 2020 21.34
-1
Decembra ne bo NIC ODPRTEGA, NITI OKRASEVANJA MEST. KONCNO.... Covid je le za nekaj dober