Korona

Zelena luč za pouk v šoli, pa je glede na priporočila sploh izvedljiv?

Ljubljana, 19. 08. 2020 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hojnik
Komentarji
131

S prvim septembrom bodo otroci zagotovo sedli v šolske klopi, tako osnovno- kot srednješolci, pravijo na ministrstvu za šolstvo. V zraku pa ostaja epidemiološka slika, ki lahko, če se poslabša, stvari vseeno še obrne na glavo. Prav tako v zraku ostaja tudi realizacija priporočil, ki naj bi jih v šolah in vrtcih izvajali. "Prvi šolski dan je prvi šolski dan. In tudi letos ni razloga, da ne bi bil takšen kot običajno," pravi šolska ministrica. Kako točno pa bo to izgledalo?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaskrbljeni ravnatelji
    02:40
    Iz 24UR: Zaskrbljeni ravnatelji
  • Iz SVETA: Ravnateljica Nives Počkar o navodilih in priporočilih
    02:25
    Iz SVETA: Ravnateljica Nives Počkar o navodilih in priporočilih
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrico Simono Kustec
    05:26
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrico Simono Kustec
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako bo septembra v šoli?
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Kako bo septembra v šoli?

Polni šolski hodniki, druženje in običajna obedovanja v šolski jedilnici bodo tudi v začetku novega šolskega obdobja samo spomin. 

Ravnatelji šol so namreč dobili priporočila, ki jih danes pospremijo z izkušnjami iz prakse: "Težko je zagotoviti, da se otroci ne bi družili, dotikali, zlasti pri športu, med odmori … tukaj imamo še veliko izzivov." 

Dijaki, šola, splošna

Izzivi, ki naj bi jih šole reševale z uvedbo različnih protokolov. "Odsvetujemo predmetni pouk in to, da se učenci vsako uro selijo iz razreda v razred. Ni pa odsvetovano delo v specializiranih učilnicah, šole naj bi imele določene tudi sanitarije za skupine, za število oddelkov je dopuščeno tudi izvajanje šole v naravi in na drugih destinacijah," našteva direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj. 

Združenje ravnateljev ob teh predlogih znova opozarja, da razdalje 1,5 metra v šolah ni mogoče izvajati. "Zaradi specifičnosti našega predmetnika, ki je uzakonjen, je kar nekaj predmetov, kjer je nujno učence mešati, združevati ... To so neobvezni in obvezni izbirni predmeti, podaljšano bivanje, jutranje varstvo, športni predmeti ..." opozarja predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan. 

Tu je še dilema glede zakonsko obveznega zagotavljanja obrokov in avtobusnih prevozov. Bojijo se, da bi v primeru okužb v šolah s prstom pokazali na vodstva šol. Ravnatelji pa se sprašujejo tudi, kako bo z nošenjem mask pri učiteljih med poukom. 

Morebitne spremembe lahko prinese le še nenadno poslabšanje epidemiološke slike, pravijo na šolskem ministrstvu. To je njihova odgovornost, odgovornost staršev pa je, da v šolo in vrtce pripeljejo zdrave otroke.

Kustec: Odgovornost si delimo vsi 

"Prvi šolski dan je prvi šolski dan. In tudi letos ni razloga, da ne bi bil takšen kot običajno, vendar ob upoštevanju novih epidemioloških razmer in zahtev, da skrbimo za svoje zdravje. Na način, na kakršnega vsakodnevno skrbimo – ne samo v šolah, ampak tudi, ko gremo v trgovino," je v oddaji 24UR ZVEČER povedala ministrica za šolstvo Simona Kustec

Kot je pojasnila, so publikacijo s priporočili pripravljali skupaj z ravnatelji, pedagoško in zdravstveno stroko ter z jasnim namenom – da morajo narediti vse za to, da šola je. "In da en virus, čeprav je neobvladljiv, tega ne bo preprečil. To nam je uspelo, ker smo delali skupaj in ker smo imeli bogato izkušnjo teh 100 dni še v sedaj aktualnem šolskem letu. Tisto, kar nas je vodilo, je iskanje nekega varnega, hkrati pa tudi življenjskega sistema in rešitev."

Simona Kustec
Simona Kustec FOTO: POP TV

Na vprašanje, ali bodo tudi pri nadzoru življenjski, je odgovorila pritrdilno. "Modeli se nanašajo na priporočila. Ve se, kaj je priporočeno, in da če se bomo držali nekih higienskih zaščitnih ukrepov, smo v varnem okolju." 

Strah pred odgovornostjo, na katerega opozarjajo ravnatelji, je komentirala z besedami, da si vsi delimo odgovornost. "V prvi vrsti odgovornost prevzemamo že mi kot starši, da v šolo pošljemo zdrave otroke. Potem so tu učitelji, da v šolo, na svoje delovno mesto, prihajajo zdravi, potem šole na nivoju, če se zgodi takšna situacija, zatem pristopi NIJZ in na koncu v to poseže še pristojno ministrstvo."

Poudarila je, da smo v zadnjem šolskem tednu v šolah že imeli okužbe, med počitnicami jih je bilo tudi nekaj v vrtcih. "Vsi ti primeri so se, brez izjeme, zelo profesionalno in odgovorno naslavljali in reševali, tako na ravni šol kot dela NIJZ. Verjamem, zaupam in prepričana sem, da bomo, če bo prihajalo do teh primerov, to ustrezno naslovili."

Priporočila šolam
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gudek
19. 08. 2020 15.46
+7
Baba govoris bedarije Za sirj3nje virusa v solah bo odgovorna samo ministrica in nihce drug. Jeseni otroci smrkajo. A bojo na 5 dni laufal na teste al kaj. Ni normalna. Res ne.
EntityOne Gala
19. 08. 2020 15.44
+0
Važno, da so šli močvirniki to poletje zalit fikuse v vikendice na Hrvaškem . Tudi če potem pol starostnikov umre...tako se je bralo ves čas priporočila NIJZ-ja med vrsticami. Za nas, ki nam branje med vrsticami ni tuje.
mmickica
19. 08. 2020 15.19
-14
Vsi se izgovarjajo, da so doloceni ukrepi NIJZ neizvedljivi, ni res, vse je izvedljivo, samo potruditi se je potrebno. Otroci nad 10 let so lahko sami doma in lahko se solajo on line! Nihce mi ne bo trdil, da rabijo pomoc starsev, ker jaz poznam same taksne, kjer starsi rabijo pomoc otrok pri teh zadevah. Majhne otroke pa v dolo in razdeliti na vec skupin. Nema mrdanja iz razreda, razen na wc in to z masko! Ucitelji obvezno maske, ce dostopijo k otroku, sicer jo pred tablo lahko snamejo. Obvezno razkuzevanje rok. Uciteljem prepovedat obiskovat vecje druzbe (enako zdravstvenemu osebju in delavcem v domovih za starejse), to je nad 10 oseb. V vrtcih enako razdeliti otroke v vec manjsih skupin, ce ni prostora, je prostor v solah, ker ne bo ucencev nad 20 let in dijakov. Ucitelji, ki bodo poucevali on line, naj pomagajo se pri varstvu najmanjsih. V vrtcih vzgojiteljice ves cas z masko. Tudi trgovci jih morajo noditi ves cas, zato naj ne jamrajo. Ta virus je naoga, drzi. Ampak se vseeno je boljse, kot ce bi bila vojna! Kako bi takrat zdrzali doma? V Bih se par let niso solali nekateri, ko je bila vojna, pa niso toliko jamrali kot pri nas bodo ze nadoknadili, saj v te male glavice znanje hitro vlijes, nic bat! Malo potrpet, pa bo.
mmickica
19. 08. 2020 15.21
-1
Abica
19. 08. 2020 15.24
+8
Uf, uf, uf! Pri nas pač hvala bogu ni vojne in tudi ne še prehude epidemije, tako da bodo manj drastični ukrepi za začetek kar dovolj.
Moncsa
19. 08. 2020 15.29
+8
Micika eno stvar mi razloži. Za kaj bi moral 95% neogroženega prebivalstva v skafandrah "malo potrpel", da zaščiti 5% ogroženih? Naj se izolirajo oni + tistih 5% ki pride z njimi v stik, ostale ljudi pa naj pustijo pr miru živeti. Sicer tistih 5% so ogroženi tudi od navadnega prehlada, tako da s korono ali brez, previdnost ni odveč.
mmickica
19. 08. 2020 16.36
+5
Maggie, narobe si me razumel-a. Ne enacim tega stanja z vojno, ampak zelim povedati, da nekateri zaradi teh ukrepov jamrajo bolj, kot tisti, ki so v vojni.
mmickica
19. 08. 2020 15.07
-8
da ne bo zaradi tega potem spet miljon enih karanten in pol starsev doma, gospodarstvo bo pa trpelo! Raje naj ostane se on line nekaj casa, pa samo ta male otroke v sole in jih razdelit na vec manjsih skupin.
Rožice cvetijo
19. 08. 2020 14.51
+3
Gudek je napisal:"Bedarija. Okuzeni so ravno mladi in jih trpate v solo brez da se zagotavlja varnost. Res tezko prestavit pouk. Mladi niti ne povejo da so bolni al pa da se slabse pocutijo. Dosti jih tudi ne kaze znakov. In ta pametnjakovicka jih trpa v solo. Bo prevzela odgovornost ko se bo zacelo siriti"? Moj komentar: "Gudek, umiri se". Bil izbrisan. Kaj je tu sovražnega??????.?.
Tone 12345
19. 08. 2020 14.49
+8
To ni normalno vse skup!meni vse to zelo smrdi po nečem!!
TistoPravo
19. 08. 2020 17.04
+4
Do spomladi hočejo sprostiti pokojninski sklad...nekej so nardil zato, da ne bo narod s prstom kazou preveč
User1280007
19. 08. 2020 13.02
+2
Verjamem, zaupam in prepričana sem.... povsem z namenom izbrane besede.
TistoPravo
19. 08. 2020 12.51
+5
Zelena luč. Virus gre dobro v promet, kot vsako leto...a letos z vsem pompom. Tete bakterije so šle že čez rdečo...luč ;)
Et54678
19. 08. 2020 12.39
+12
prosim nehajte komplicirat!
DoesItOffendU
19. 08. 2020 12.38
+2
Ni tu skode sploh. Po 20 letih faliranega solskega sistema in viska ekonomistov in nevem kaksnih diplomantov na koncu uvazamo tuje delavce, ker ti diplpmanti ze ne bojo delali za 700e na 4 izmene v proizvodnji. Meanwhile @Germany avtomehanik na poklicni soli ve za vec delov mercedezovega motorja kot nasi inzinerji strojnistva. Pa to ni zato ker je t.a.m. propadel in ga nimas kje uciti ampak ker enostavno radi samo ukalupimo vsakega ki se pride solat. Boh ne daj da si odprl kdaj zavarovalnico ali banko..
majmun11223344
19. 08. 2020 12.36
+21
Kaj vzganjate cirkus! Januarja ki je bila gripa je bilo v nekaterih razredih samo par otrok, pa? Niti zinil ni noben nič.
Lightgorm
19. 08. 2020 13.02
-7
seveda so :) vse so nas dali v lockdown a misliš da je to zaradi corone? ja tudi ampak tudi zaradi tega ker smo ljudje postali preveč umazani, virusi in bakterije so bile vsepovsot in gospodarstvo je začelo trpet ker so vsi zbolevali, zato so nas zaprli kot ovce da se vse skupaj pomiri da bomo naprej lahko pridno delali
borjac
19. 08. 2020 12.19
+7
Če bomo zaradi cagavih politikov morali zapirati šole naj Janša in Kustecova prevzameta odgovornost, če so bili zaslužni za samohvale, naj bodo zaslužni tudi za slabe stvari.
JApajaDAja
19. 08. 2020 12.27
+7
absolutno, vso odgovornost za (ne)delo, (ne)uspehe in kikse nosi vlada-vsaka!
Krentip S Palacine
19. 08. 2020 11.55
+14
Je enak ali malo bolj izvedljivo kot varstvo v vrtcih, ki že celo poletje poteka v neskladju s smernicami NIJZ. Ker skladno z njimi ne more. Delitve odgovornosti, ki jo navaja ministrica ni - vse so prevalili na vrtce (ravnatelje). Oni so nekaj napisali in to je to...
Gudek
19. 08. 2020 11.29
-20
Bedarija. Okuzeni so ravno mladi in jih trpate v solo brez da se zagotavlja varnost. Res tezko prestavit pouk. Mladi niti ne povejo da so bolni al pa da se slabse pocutijo. Dosti jih tudi ne kaze znakov. In ta pametnjakovicka jih trpa v solo. Bo prevzela odgovornost ko se bo zacelo siriti?
Tasika23
19. 08. 2020 11.37
+28
Ja kaj se bo pa zacelo sirt? Januarja je u razredu sedel 5 otrok pa noben tut trznu ni.. nevem res kje je problem?
KavčStrokovnjak
19. 08. 2020 13.25
+6
Saj je Gujdek lepo napisal. Mladi sploh ne vedo, da so fasali ta zlobni nevarni ubijalski virus. Še niti simptomov ne kažejo in zdaj bodo morali še v šolo. Ta virus je tako zelo ubijalski, da sploh ne veš da ga imaš!
Moncsa
19. 08. 2020 14.49
+6
"Ta virus je tako zelo ubijalski, da sploh ne veš da ga imaš!" LOL - My point exactly ;-)
Melita Medved
19. 08. 2020 10.52
+20
Kakšne birokratske bedarije. Z metri merijo meter in pol med šolskimi klopmi. Najboljše, da otrokom zamaknejo pouk za dva tedna in prva dva tedna poučujejo samo viruse, da bodo poznali merske enote in podobno...
borjac
19. 08. 2020 10.38
+3
V prvi vrsti je odgovoren Janez Janša, ker ni uvedel karantene ob povratku iz dopustov na Hrvaškem, kot so jo uvedli že teden nazaj naši vzorniki Avstrijci, odgovorna je tudi ministrica Kustec, ker se ni borila za to, da bi zdravi otroci prišli v Slovenske šole, torej za pravočasno karanteno, NIKAR NE PRENAŠAJTE KRIVDE NA SLOVENCE , ODGOVORNA JE OBLAST, OBLAST V SLOVENIJI PA JE JANEZ JANŠA, ali bo sedaj veljala diagnoza politikov za Slovence , GLUPI NAROD.
Lightgorm
19. 08. 2020 13.04
+10
ljudem ni všeč tvoj komentar ker morejo rinit izven slovenije po virus. imaš pa čisto prav, ko smo končali karanteno smo imeli VEČ KOT 7 DNI dobesedno nič okužb poglejte si podatke, mogoče čisto kje kakšno ko je nekdo prišel v slovenijo. če ne bi ljudje vn šli po virus bi sedaj lahko živeli ČISTO normalna življenja :)
Kolani
19. 08. 2020 10.36
+40
Teror nad otroki, ker umirajo 90, 100 letniki in ljudje z neozdravljivimi boleznimi, kot so vedno. Kaj se je zgodilo z ljudmi, da naenkrat prehladna obolenja smatramo kot grožnjo človeštvu? Star in bolani so vedno umirali zaradi pljučnic. VEDNO!
Moncsa
19. 08. 2020 12.07
+5
TistoPravo
19. 08. 2020 12.47
+2
Mogoče vedno včasih. Sedaj pa počasi, al pa na hitrico...ni in ne bo več tako. Virusno stanje ne mkre biti v nekontrolirani obliki sprejemljova oblika gibanja posameznika..,preprosto se tega ne mkremo jit več!
VF
19. 08. 2020 10.35
+31
Se pa otroci zdaj normalno druzijo, pa je vse uredu
VF
19. 08. 2020 10.34
+5
Ne komplicirajte. Naredite najbolj kot lahko, pa bo vse uredu. Nihce potem ne bo osebno odgovoren, ko bo kaksna okuzba. Ne samo jamrat! Naslovlheno na ravnatelje in ucitelje, ki jih to skrbi
Komendator
19. 08. 2020 10.28
+17
Še vedno je ogromno socialistične miselnosti, kjer se dela študije zakaj se nekaj ne more narediti namesto kako bomo naredili! Če ste prebutasti pa vprašajte Švede kako so oni to naredili!