Korona

Kako bo videti vožnja z avtobusom ali vlakom po umiku prepovedi?

Ljubljana, 30. 04. 2020 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
81

Prepoved javnega potniškega prometa je prevozna podjetja močno udarila po žepu, zato ni čudno, da komaj čakajo, da se znova vzpostavi javni prevoz. Glede na rahljanje ukrepov in napovedi bo potniški promet najverjetneje spet stekel 11. maja, v kakšni obliki, pa bodo povedali epidemiologi. V LPP so prepričani, da imajo dovolj znanja in opreme, da zagotovijo varen prevoz potnikov, istega mnenja so na SŽ. Razkrili so nam, kako bodo ukrepali v primeru ponovnega zagona.

Tako kot številne druge evropske države tudi Slovenija počasi rahlja ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev koronavirusa. Eden od teh, ki še vedno ostaja v veljavi v prvotni obliki, je ustavitev javnega potniškega prometa. Ta se je ustavil v noči na 16. marec po vsej Sloveniji. Skoraj mesec in pol stojijo avtobusi, potniški vlaki ter kombiji za prevoz oseb. Večina zaposlenih, ki je v vsem tem času razglašene epidemije prihajala na svoja delovna mesta, pa je morala za prevoz uporabljati osebna vozila, taksi prevoze ali se kako drugače znajti. Ker vlada načrtuje, da bodo vrtci in šole vsaj za del otrok znova odprli vrata 18. maja, bo treba v ta namen sprostiti tudi javni potniški promet. Danes so predstavniki vlade pojasnili, da bi se to lahko zgodilo 11. maja.

16. marca so se ustavili vlaki in avtobusi

Od takrat železniške in avtobusne postaje samevajo, na mestnih ulicah je tišina, saj nič več ne brnijo avtobusi, na železniških tirih lahko slišimo zgolj tovorne vlake. V večjih mestih že dolgo ni bilo takšnega mrtvila v prometu, kot je zadnjih šest tednov.  A to se bo že sredi maja povsem spremenilo. Če bomo želeli zagnati gospodarski in storitveni sektor, bomo morali ljudem priskrbeti možnosti prevoza na delo.

Preverili smo, kako so na ponovni zagon pripravljeni v LPP in na SŽ. 

Sredi maja bi lahko znova zaživel javni potniški promet.
Sredi maja bi lahko znova zaživel javni potniški promet. FOTO: 24ur.com

Samo na LPP za 8,5 milijona evrov manj prihodka

V podjetju Ljubljanski potniški promet (LPP) je sredi marca večina zaposlenih odšla na čakanje. Od skupno 907 zaposlenih jih je tako 756 na čakanju, 121 jih je prisotnih na delovnem mestu, ostali pa so na bolniški, letnem, očetovskem ali porodniškem dopustu. Vsi, ki zadnje tedne prihajajo na delo, imajo opravka večinoma z vzdrževanjem vozil. Ta so pripravljena na ponovni zagon, ki ga na LPP že nestrpno pričakujejo. Kako ne, ko pa v podjetju ocenjujejo, da bo v mesecih od marca do junija samo prihodek od prevoza potnikov manjši za 6,5 milijona evrov, v ostalih dejavnostih pa skoraj za dva milijona evrov. Bodo pa manjši nekateri stroški, ki jih do septembra ocenjujejo na 3,1 milijona evrov. 

Ne glede na občuten padec prometa, ki je zdaj praktično ničen, v podjetju nismo in ne bomo odpuščali, ker bomo morali svojo dejavnost v prihodnje ponovno opravljati v enakem obsegu. V tem času bomo s strani države prejeli potrebna sredstva za pokrivanje stroškov in ohranitev likvidnosti ter kapitalske ustreznosti družbe.

"Glede na to, da je prevoz potnikov gospodarska javna služba posebnega pomena tako za mesto in lokalne skupnosti kot tudi za državo, mora biti njeno delovanje zagotovljeno v skladu z zakonom o prevozih. Tako že potekajo razgovori z državo, kako zagotoviti sredstva za nemoteno poslovanje v tem času in času, ko bomo začeli ponovno obratovati," pojasnjujejo na LPP, kjer v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo pričakujejo tudi povračilo nadomestil za plače delavcev, ki so na čakanju v celoti in oprostilo plačila prispevkov za tiste delavce, ki morajo tudi v tem času opravljati svoje delo. 

Skupaj z ostalimi slovenskimi prevozniki z ministrstvom za infrastrukturo usklajujejo pogodbo za pokrivanje ostalih stroškov, ki nastajajo kljub temu, da ne obratujejo. To so stroški amortizacije, vzdrževanja avtobusov, zavarovanja, parkirišč, posredni stroški dela, financiranje itd. "V tem trenutku se pogodba usklajuje za medkrajevne linije, ki obratujejo na podlagi podeljene koncesije s strani države. Na podlagi enakih kriterijev bomo nato uskladili tudi pogodbo za pokritje ostalih stroškov za javni mestni linijski potniški promet," pravijo na LPP.

Kot pojasnjujejo na LPP, je število validacij v obdobju med 1. in 15. marcem 2020 v primerjavi z enakim obdobjem lani upadlo za 22,82 odstotka. "Če primerjamo število validacij v nedeljo, 15. 3. 2020 (zadnji dan pred zaustavitvijo javnega potniškega prometa), z nedeljo, 10. 3. 2019, vidimo, da je bilo število validacij manjše za kar 88 odstotkov."

Na Slovenskih železnicah (SŽ) so nam pojasnili, da upad dohodka zaradi ustavitve potniškega prometa še ocenjujejo. Dnevno v povprečju prepeljejo 38.500 ljudi, med tednom seveda več, za vikende manj. Zaenkrat imajo zgolj oceno upada v tovornem prometu, kjer je le-ta okoli 20 odstotkov. Trenutno je na čakanju okoli 3650 zaposlenih, okoli 300 zaposlenih opravlja delo na domu, 3000 zaposlenih pa je vključenih v v procese dela.  Vsi zaposleni, ki zagotavljajo nemoteno delovanje tovornega prometa, imajo vso potrebno zaščitno opremo (maske, rokavice, razkužila). Prav tako so seznanjeni z navodili pristojnih institucij za preprečevanje širjenja virusa, pojasnjujejo na SŽ.

Razkuževanje na avtobusu bo obvezno, LPP pa v ta namen na svojih avtobusih že namešča razkužila.
Razkuževanje na avtobusu bo obvezno, LPP pa v ta namen na svojih avtobusih že namešča razkužila. FOTO: Enex

Ukrepi LPP: obvezne maske, razkužila, vstop na drugih vratih, validacija le za nekatere

Na vprašanje, ali so že razmišljali o ukrepih, ki bi jih lahko hitro sprejeli, če bi vlada vsaj deloma sprostila javni potniški promet, v LPP pojasnjujejo: "Budno spremljamo vladne ukrepe in čakamo na njihovo omilitev. Služba vzdrževanja vozil je že pripravljena na nemoten izvoz avtobusov."  To pomeni, da so vsa vozila v celoti razkužena. Pričakujejo, da bo z odlokom določeno, da bodo morali potniki na avtobusu nositi zaščitno opremo. "Voznikov prostor na avtobusih je že zdaj zaščiten z opozorilnimi trakovi, ki potniku preprečujejo bližnji stik z voznikom, potniki pa bodo na avtobus vstopali na drugih vratih. Z vstopom na drugih vratih bomo preprečili stik potnikov in voznikov in tudi s tem dodatno ukrepali proti širjenju koronavirusa," pojasnjujejo in dodajajo, da bodo validacije možne le pri drugem validatorju, izvesti pa jo bodo morali le tisti potniki, ki nimajo terminske vozovnice, torej plačajo z dobroimetjem oziroma z moneto. Validiranje potnikov z veljavnimi terminskimi vozovnicami tako v tem času ne bo potrebno. 

Prav tako zagotavljajo, da bodo vsem voznikom zagotovili potrebno zaščitno opremo, avtobuse bodo še dodatno čistili in razkuževali, vse potnike pa bodo sproti opozarjali, naj poskrbijo za svoje zdravje in zdravje drugih, saj največ lahko naredi vsak posameznik sam. 

SŽ: vlake in postaje razkuževali že pred epidemijo, razkužila so že nameščena

Kot pojasnjujejo na SŽ, so že konec februarja oblikovali delovno skupino z namenom, da se zagotovi maksimalna varnost potnikov in zaposlenih. V ta namen so natisnili nekaj tisoč plakatov z opozorili in navodili za higieno rok in kašlja, ki so bili nameščeni na vse vlake in železniške postaje po državi. Prav tako so še pred uradno razglasitvijo epidemije vlake in železniške postaje začeli primerno razkuževati. Že od začetka epidemije pa so vsem zaposlenim priskrbeli tudi potrebne količine razkužil, rokavic za enkratno uporabo in tudi ustrezne zaščitne maske.

Tako v LPP kot na SŽ so že sedaj razkuževali svoja vozila, prav tako bodo redno skrbeli tudi za razkuževanje postaj.
Tako v LPP kot na SŽ so že sedaj razkuževali svoja vozila, prav tako bodo redno skrbeli tudi za razkuževanje postaj. FOTO: Enex

Kot navajajo, je 11. maj sicer zgolj nek okviren datum, a so pripravljeni na ponoven zagon javnega potniškega prometa. Na vse vlake so že namestili razkužila, že pred uradno razglasitvijo epidemije so vlake in železniške postaje razkuževali, zdaj pa bodo s tem nadaljevali. Glede ostalih navodil, ki se bodo nanašala predvsem na ravnanje potnikov, morebitne omejitve njihovega števila ter na namestitev raznih oznak, ki bi lahko označevale primerno razdaljo med potniki, pa bodo počakali, da jim Nacionalni inštitut za javno zdravje čim prej posreduje navodila. 

Kako so potniški promet organizirali drugje?

Podobne zaščitne ukrepe sprejemajo tudi v nekaterih drugih evropskih državah, kjer javni potniški promet že obratuje. Posnetki prihajajo s Hrvaške, kje so na avtobusih uvedli obvezno razkuževanje rok, seveda morajo potniki nositi zaščitne maske, prav tako so avtobusi opremljeni z navodili in opozorili o varnostnih ukrepih. Marsikje so kot dodatni ukrep uvedli posebne oznake na tleh, ki prikazujejo, kakšna naj bo razdalja med potniki med vožnjo, prav tako večkrat na dan razkužujejo avtobuse in vagone, še posebej vse ročaje za prijemanje. Prav tako je obvezno razkuževanje vozil ob koncu obratovanja ter postaj večkrat na dan. Tako kot v trgovinah tudi v prometu gotovinsko plačevanje zamenjuje brezstično, je pa zagotovo ob večjem pretoku potnikov težje zagotoviti potrebne varnostne standarde.

Zato je upravičeno veliko epidemiologov zaskrbljenih, saj so prepričani, da bi lahko prav na račun ponovne uporabe javnega prevoza doživeli drugi val izbruha, saj so tukaj stiki med ljudmi veliko bolj tesni.

No, v LPP zagotavljajo, da imajo že sedaj veliko izkušenj s čiščenjem in razkuževanjem svojih vozil. Namreč, del vozil, ki so služila za prevoze na klic, tudi sedaj uporabljajo za razvoz toplih obrokov otrokom iz najranljivejših skupin in starostnikom, ki naj ne bi zapuščali stanovanja. "Ta vozila vsak dan operemo, očistimo in razkužimo ter na ta način zagotavljamo brezhibnost in neoporečnost le-teh. Prav tako so ustrezno zaščiteni vozniki, ki imajo ves čas zagotovljeno zaščitno opremo." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anonymous82
08. 05. 2020 08.45
Voznja z vlakom 1,5m razdalje misija nemogoce? Zjutraj ko gredo ljudje v sluzbo je vlak nabit do konca. Kaj a bodo naredili kompozicijo 30 vlakov?
G8J
04. 05. 2020 21.36
+0
Očitno si bo treba sedež na avtobusu rezervirati tako kot je to omenjenega praksa že leta v tujini, prišla pa je čez lužo v devetdesetih, ko z metroji niso več mogli prepeljati prezasedenih vagonov. Morda bomo dobili še folk ki nas bo porival v vagone kot to poznajo v Tokiu in Pekingu. Drugače pa mi je znanec danes pokazal račune ki jih je naredil s taksijem za 500€ in zahteva od delodajalca povrnitev, kar je z mojo pomočjo tudi dosegel ; po višji tarifi mu je računal.
mokasinka
03. 05. 2020 10.25
-2
Tole odpiranje javnega prometa pa ni ravno posrečena odločitev. Z avtobusi se bodo vozile predvsem najbolj ranljive skupine. Upokojenci, se pravi 65 +. Vem iz lastnih izkušenj. Težko jih pripričaš, da naj nadene masko. Ja le zakaj; saj nisem bolan. Po drugi strani pa cel kup kašlanja in kihanja. Pa kaj, naj se voznik krega s potniki. Halo. Saj ni neumen. Za sebe bo že poskrbel. Upam. Razen če ne bodo v firmi dali prednost potniku, kar se pa lahko zgodi. Ravno zaradi javnega prometa bo 100% nov val virusa. Tempirana bomba. Garantirano.
Tomaz1980
02. 05. 2020 15.31
+5
Če se mene osebno kaj vpraša, je z osebnimi avtobusi za normalno vožnjo (kot smo jo imeli do 16. marca) za letos končano!
Tomaz1980
02. 05. 2020 15.27
+20
Hah, to bo zanimivo ja... Na avtobusih tako ali tako ni nobene kulture potnikov! Večina, ko je na avtobusu se strni v neko (kepo) tistih, ki se morajo pogovarjati in zavirajo pretok ljudi na zadnjo stran avtobusa. Nekateri imajo na sedežih noge tako narazen, da se ne moreš normalno usest, ne da bi te sopotnik stiskal v kot. Aja pa še nekaj.... za božjo voljo... Ali morate nekateri na avtobusih RES TAKO SMRDETI od švica????
brezveze13
02. 05. 2020 12.49
+8
tole zna biti tako zakomplicirano da bodo marsikoga prisilil v nakup in uporabo zasebnega prevoza, seveda bodo s tem pustili ta potniško prevozna podjeta v propad da se bodo naknadno lahko privatizirala. trenutno predlagam zaradi karantene kar uporabo avtovlakov , po spletu zakupiš karto se pripelješ vkrcaš vozilo na vlak ostaneš v njemu si v osebnem okolju varnostna razdalja 2m med potniki zagotovljena
Lolita
02. 05. 2020 12.05
+15
2-3ure prej na postajo, da ne bo zamud na delo. Dokler se dobi prost sedež bo trajalo...
SLOGAMEBOY
02. 05. 2020 10.57
+23
Kako lažejo na železnici da mi lasi grejo pokonci. Razkužil ni, razkužujejo le največje postaje. Čistilke brišejo tla in pulte z isto krpo ker denarja ni še za WC papir. Uslužbenci nosimo wc papir s sabo, belimo, popravljamo, že žarnice nam ne zamenjajo ko crkne!?
SLOGAMEBOY
02. 05. 2020 10.53
+11
Na SŽ imajo vsa zaščitna sredstva. Delavci so dobili 3 kose PLESNIVE MASKE IZ ZALOGE. Verjetno jih je zrihtal Počivalšek.
SLOGAMEBOY
02. 05. 2020 10.50
+5
Znanja na železnici ni, vozimo se z vlaki ki so stari 50 in več, povprečno počasneje kot za Marije Terezije, vodstvo SDS, kravatarji vsak dan novi v Lj., proge so poflikali, kot da daš obliž ko ti roko odtrga. Drugi gradijo nove hitre proge, ravne kot ravnilo. Če nebi kradli in sindikat, ki ga podpira SDS, vodil firmo. KATASTROFA KOT NA SPLOŠNO V RS. ŽAL JE BILA OSAMOSVOJITEV ZASTONJ!
RamzesII
02. 05. 2020 10.44
+1
Vstop pri drugih vratih, kako se potem plača avtobus-prevoz linija. To pomeni da bo vsak avtobus moral imeti sprevodnika (kar sicer ni nič novega, je pa bilo do sedaj redko), vlaki pa toliko več.
RamzesII
02. 05. 2020 10.42
-2
Kakšen validator, kakšna validacija? Dajte pisat po slovensko, razumljivo. Ker ta izraz, glede na splet, pozna samo HTML kodiranje.
Recenzor
02. 05. 2020 09.17
+10
Če sešteješ zaposlene na LPP torej 7000 zaposlenih skrbi za prevoz 38.000 potnikov - torej na enega zaposlenega pride 5 potnikov. Bravo učinkovitost!!!!!!!!!!!11 Tale LPP je vreča brez dna tko kot ajzenpon. Sicer pa ali je kdo sploh pogrešal LPP? pa je vse funkcioniralo!
Optimiran
02. 05. 2020 09.17
+8
Avtobus in vagon na vlaku mora imeti 1 počiva- ventilator za vsak primer, da se rešuje življenje. Nabavne poti so utečene.
Walter Pravicek
02. 05. 2020 08.52
+0
ČUJ-NENA SE VOZIM Z CUGOM,NITI BUSOM-IMAM MOJ CAR!!!SEDAJ JE MOŽNO POTOVATI DO MEJE Z ITALIJO-ZAVIJEŠ V LIPICO,POGLEDAŠ ŠIMLJNE(PO ŠTAJERSKO BELI KONJI)PA V IZOLO SIMONOV ZALIV-NE MOREŠ JESTI-IMEJ Z SEBOJ-ALI KUPI NA PETROLU-KMALU BO TAM VSE RAZEN GORIVA,OLJA IN MAZIV-NATO MLEPOM PO PŠREDPISIH BVOZIŠ DOMOV-Z NAVIGACIJO TOM-TOM-TA TE PRIPELJE NA CILJ,PA ČE 100 x ZAVIJEŠ KAM IZ RUTE!!!
solo5
02. 05. 2020 08.07
+27
Kako bo voznik ali sprevodnik preprečil vstop dodatnim potnikom če bo na avtobusu in vlaku že gneča. Na nekaterih linijah v konicah še stati nimaš kje.
solo5
02. 05. 2020 08.06
+21
Kaj bo če bo na avtobus ali vlak prihajali ljudje brez maske in kašljali okoli, jih bo kdo vrgel dol in odvzel mesečno če kljub dodatni prošnji ne bodo upoštevali pravil (to so verjetno že človekove pravice tistih ki kršijo pravila). In takih namernih pravokatorjev ali popolnoma brezbrižnih ljudi ni tako malo.
solo5
02. 05. 2020 08.05
+18
Steklenička razkužila bo ravno za 2, 3 postaje, potem bo konec. Tudi če bo na avtobusu imel šofer dodatne, ne verjamem da ji bo imel za celodnevno vožnjo. Ko bo zmanjkalo bo konec.
RamzesII
02. 05. 2020 10.46
+8
Na avtobusu, ostalo pa v prtljažnem prostoru, ta ni majhen.
RamzesII
02. 05. 2020 10.46
+7
Vanj lahko da še kakšnega sitnega potnika.
kokicas
01. 05. 2020 20.07
+8
Primestni avtobusi so bili v nekaterih urah nabito polni tudi stojišča. Klima je komaj delala teško se je dihali. Treba bo razmišljat za mesece naprej kako se bo življenje odvijalo ne iz danes na jutri.
Walter Pravicek
01. 05. 2020 15.31
+10
ČE BI BILI AVTOBUSI IZ PREDMESTIJ ZASTONJ BI SE VEČINA RADA VOZILA,KER ITAK NI NIKJER PROSTIH PARKIRNIH MEST!