Korona

Umiritve števila okužb ne pričakujemo, trenutno 419 aktivnih primerov

Ljubljana, 26. 08. 2020 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj, Neža Pušnik, STA
Komentarji
429

V Sloveniji smo potrdili 36 novih okužb s koronavirusom. V Koroškem domu starostnikov v Črnečah je okužena še ena stanovalka. Po do zdaj znanih podatkih je bilo med novookuženimi le sedem primerov, povezanih z uvozom iz tujine, kar je zagotovo spodbuden podatek, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Okužbo so potrdili tudi pri strokovni delavki jeseniškega vrtca. V karanteni poleg nje zato ostajajo še tri strokovne delavke in skupina otrok, ki je bila z njo v bližnjem stiku. Nuška Čakš Jager z NIJZ umiritve števila okužb za zdaj ne pričakuje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 36 novookuženih
    02:53
    Iz 24UR: 36 novookuženih
  • Iz SVETA: Statistika trenutnih okužb
    01:57
    Iz SVETA: Statistika trenutnih okužb

 

"Do začetka novega šolskega leta nas loči manj kot teden dni. Cilj nas vseh je, da v šolsko leto vstopimo zdravi in da zdravi ostanemo. Moči usmerjamo v odkrivanje novookuženih in v preprečevanje širjenja okužb med učenci in dijaki ter učitelji in ostalimi zaposlenimi v šolah", je uvodoma na današnji novinarski konferenci povedal Jelko Kacin, vladni govorec.  Vse državljane je zaprosil, da so odgovorni.

V Sloveniji smo potrdili 36 novih okužb s koronavirusom.
V Sloveniji smo potrdili 36 novih okužb s koronavirusom. FOTO: Dreamstime

V Sloveniji smo potrdili 36 novih okužb

V Sloveniji smo imeli 36 novih okužb s koronavirusom. Eno osebo so odpustili iz bolnišnice, trenutno je v bolnišnicah 20 bolnikov. Nihče ni umrl, tudi na intenzivni enoti ni nobenega pacienta. Testirali so 1439 oseb, je razbrati s podatkov sledilnika covid-19. Le sedem okužb je povezanih z vnosom iz drugih držav, kar tretjina okuženih pa je bila predhodno že v karanteni, je sporočil Jelko Kacin. 

Tri v torek potrjene okužbe so med otroki, starimi od pet do 14 let, šest med mladostniki, starimi od 15 do 24 let, sedem v starostni skupini od 25 do 34. Štiri okužbe so potrdili med ljudmi, starimi od 35 do 44 let, devet v starostni skupini od 45 do 54 let. Po eno okužbo so potrdili v starostnih skupinah od 55 do 64 let, od 75 do 84 let in med starejšimi od 85 let. Še štiri okužbe so pri starih od 65 do 74 let.  Podatki sledilnika kažejo, da sta bili dve okužbi potrjeni med zdravstvenimi delavci in ena pri oskrbovancu doma za starejše.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nuška Čakš Jager z NIJZ je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da število primerov v svetu še vedno narašča in smo že presegli 23 milijonov potrjenih primerov, okuženih s covid-19, v Evropi smo blizu 3,5 milijona in v Sloveniji imamo 2722 potrjenih primerov. Imamo izjemno visoko število testov, kar nas uvršča v vrh evropskih držav. Trenutno imamo v Sloveniji 419 aktivnih primerov. Skupaj je bilo opravljenih več kot 153. 000 testov. Potrjeni primeri med zdravstvenimi delavci ne naraščajo drastično, je pojasnila.  V zadnjem času importirani primeri predstavljajo velik odstotek vseh okuženih. Največ jih je iz Hrvaške, BiH, Srbije in s Kosova. Kot je še povedala, je v sosednjih državah najbolj ugodna epidemiološka slika na Madžarskem. 

Glede na trenutne podatke, ki kažejo, da smo presegli 20 dnevnih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, za zdaj po besedah Čakš Jagrove o umiritvi števila okužb še ne moremo sklepati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je izpostavila, je veliko število primerov novih okužb povezanih z osebami v karanteni. Ta se je tako izkazala kot uspešen ukrep. Izolacija pomeni osamitev bolne osebe, pri kateri je potrjena okužba, je pojasnila epidemiologinja. Pri tem ni pomembno, ali ima simptome ali ne, zanjo skrbi lečeči zdravnik. Karantena pa je ukrep, ki se je pojavljal skozi vso zgodovino kot pomemben ukrep. 

 

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: POP TV

Tako se zamejuje možnost širjenja okužbe, s katerim ločujemo okužene in zdrave. Je osamitev zdrave osebe, ki je bila v tesnem stiku z osebo, ki je okužena, v času inkubacijske dobe, da zajezimo možnost širjenja okužbe. Karantena je torej preventivni ukrep za zdrave osebe, določena v Zakonu o nalezljivih boleznih. Proti izreku karantene ni pritožbe.  

Ob vprašanju, kaj meni o tem, da nekateri ne želijo nositi mask, na primer v trgovini, je poudarila, da je vsak odgovoren zase, hkrati pa tudi za širšo skupnost. "Prosim vse, ki želijo brez mask izvajati določene aktivnosti, kjer so zaželene maske, da tega ne počnejo," je pozvala. V zvezi z vprašanjem, ali je mogoče, da se nekdo z novim koronavirusom okuži dvakrat, pa je dejala, da to še ni razčiščeno. "Raziskovanje virusa še vedno ni na taki stopnji, da bi lahko to potrdili," je dejala.

Največ okužb potrdili pri tujih državljanih

V torek so največ, štiri okužbe z novim koronavirusom  sicer potrdili pri tujih državljanih. Po tri okužbe so odkrili v Ljubljani, Šentjurju in Grosuplju, po dve na Bledu, v Kopru in Velikih Laščah. V Ljubljani je trenutno 90 aktivno okuženih, po 10 ali več jih imajo še v Mariboru, Celju, Šentjurju, Novem mestu, Grosuplju in Tržiču.

V jeseniškem vrtcu potrdili okužbo pri strokovni delavki

V torek so bili v Vrtcu Jesenice obveščeni, da so pri njihovi strokovni delavki potrdili okužbo z novim koronavirusom. Epidemiolog je obvestil starše vseh otrok, ki so bili z njo v neposrednem stiku, da obdržijo otroke doma. V karanteni ostajajo tudi tri strokovne delavke. 

Vsi ostali zaposleni in otroci lahko vrtec obiskujejo normalno, vključno s sorojenci otrok, ki jim je bila odrejena karantena. Po navodilih NIJZ je merilo za odrejeno karanteno samo daljši neposredni stik z okuženo osebo. 

V vodstvu Vrtca Jesenice so zagotovili, da v vseh enotah izvajajo higienska priporočila za preprečevanje širjenja možnosti okužbe, starše pa pozivajo, naj bodo pozorni na zdravstveno stanje otrok in jih v primeru pojava bolezenskih znakov obdržijo doma ter vzpostavijo stik s pediatrom, ki jim bo dal nadaljnja navodila. 

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah okužena še ena stanovalka

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah je trenutno 255 stanovalcev. V času razglašene epidemije novih stanovalcev v dom niso sprejemali, od junija pa so jih začeli znova sprejemati, sprejem pa je potekal po posebnem protokolu.

Če bi se epidemiološka slika v državi bistveno poslabšala, bi prešli na model C, ki predvideva, da se del učencev in dijakov izobražuje v šoli, del pa na daljavo.
Če bi se epidemiološka slika v državi bistveno poslabšala, bi prešli na model C, ki predvideva, da se del učencev in dijakov izobražuje v šoli, del pa na daljavo. FOTO: Miro Majcen

Tako je bila v petek v dom sprejeta tudi stanovalka, ki ni kazala nobenih znakov okužbe z novim koronavirusom, prav tako stikov s okuženimi niso navajali njeni svojci. A se je pozneje izkazalo, da je novo stanovalko koroškega doma starostnikov v Črnečah okužila njena sestra, je danes povedal direktor doma Srečko Mlačnik.

V domu so po potrjeni okužbi takoj ustavili sprejem novih stanovalcev, prepovedali so vse obiske in prekinili druženja med stanovalci. Skladno z navodili stroke so opravili obsežna dodatna testiranja. Doslej so znani rezultati več kot 50 testov, ki so pokazali, da je dodatno okužena še ena stanovalka z istega oddelka, rezultati za 39 stanovalcev so bili negativni, prav tako so bili negativni rezultati za vse testirane zaposlene.

Stanovalka, pri kateri so najprej ugotovili okužbo, je bila premeščena v Univerzitetni klinični center Maribor, drugo okuženo stanovalko pa so namestili v rdečo cono doma. Nobena ni kazala znakov bolezni covid-19.

Glede na ugotovljene stike je trenutno v sedemdnevni izolaciji nekaj zaposlenih iz doma, kar predstavlja dodatno obremenitev za ostale zaposlene, je še povedal Mlačnik. Zaščitne opreme imajo v domu dovolj. Doslej v tem domu niso imeli potrjenih okužb z novim koronavirusom.

Popoldne se bo s stanjem seznanila tudi vlada, govorili bodo o koncu šolskega leta

Popoldne pa se bo z aktualnim stanjem seznanila tudi vlada v ožji sestavi, ki bo nadaljevala prejšnji teden prekinjeno razpravo o pripravah vlade na jesenski val širjenja okužb. Predvidoma bodo govorili tudi o začetku šolskega leta. Za zdaj je predvideno, da bo pouk 1. septembra v šolah stekel po modelu B, ki predvideva pouk v šoli za vse učence in dijake ob upoštevanju priporočil NIJZ. Še prej bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec o tem sprejela interni sklep, šole pa bodo prejele okrožnico.

Če bi se epidemiološka slika v državi bistveno poslabšala, bi prešli na model C, ki predvideva, da se del učencev in dijakov izobražuje v šoli, del pa na daljavo, model D pa določa, da se na daljavo izobražujejo vsi. Model A sicer predvideva, da v šolo odidejo vsi učenci in dijaki kot običajno in brez omejitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Yokte
26. 08. 2020 20.03
-2
Ne pričakujemo umiritve števila okužb, (besedni vrstni red). Trenutno je 419 aktivnih primerov, ("je" je pomožni glagol). Dajte se že naučiti osnov slovenske slovnice in jezika! Zelo težko je že brati, kaj pa šele razumeti takšna besedna "skorpucala". Drugače pa zgolj za informacijo, začetni tečaji učenja slovenščine so brezplačni.
Yokte
26. 08. 2020 20.07
-1
P.s. Že naslov je katastrofa, ostalega teksta v kilometerskem ponavljanju stavkov, nisemm bral. Katastrofa! L.p.
Kazimir Plemeniti
26. 08. 2020 19.00
-2
To je šele začetek, septembra se pripravite, bo še pestro.
Invazija2020
26. 08. 2020 19.00
+12
Ne se hecat da se kaj umiri vi samo pisite da raste, zdele je pravi cas za to🤗🤗🤗. Gremo covid. Drugih bolezni ni vec, vse smo premagali z covid.
Planinec Triglav
26. 08. 2020 18.43
+7
Hrvaški portali že pišejo da naj bi bilo medicinsko osebje pri njih že na koncu z močmi. In še začela se ni kovid veselica pri njih...
frenk72
26. 08. 2020 18.33
+2
tejko so jih dans skor meli hrvati
Krta?a 21
26. 08. 2020 18.29
-4
Je že kdo od kocina dalje predložil kak dokaz za ta strašen virus? Ne? Po tem so vsi skup samo plačani podrepniki
mentorhercul
26. 08. 2020 18.06
+19
Če ne berem cajtngov in gledam tv, je živleje čist OK in ni sledu o kaki koroni......
Mama MANKA
26. 08. 2020 17.49
+19
Vi se raje umirite pa nehajte nakladat pa lagat. Beeeeee
newstead
26. 08. 2020 17.20
+30
Vau, malo vnosov iz tujine. Tri dni po ukrepih? A folk, kako vrhunsko vlado imamo? Vrhunski manipulanti, mi pa kar goltamo in goltamo njihov izmet.
lustracija
26. 08. 2020 17.27
-21
newstead
26. 08. 2020 17.29
+7
Janko Ig
26. 08. 2020 17.05
-19
Še kakšen teden,da se vsi iz hrvaške evidentirajo...
Yokte
26. 08. 2020 20.12
+2
Koliko pa jih je in kdo so to vsi? Manjka vir informacij! Lahko dopolniš ali pišeš "tja v tri krasne".
Nika Kučan
26. 08. 2020 16.59
+36
Men se zdi da sm fasu korono, nisem testiran, sem pa čisto sam v sobi in sem se dogovoril z mojimi, da mi hrano devajo pred vrata na tla. Reku bi da je čist podobno gripi mogoče malo bolj boleč kašelj. Ubistvu me najbolj moti to, da sem popolnoma izgubil občutek za okus in vonj. Napišem čez par dni kako se počutim. Aja, zakaj se nočem it testirat? Zato ker nisem ovca da bodo name obešali karantene in da bom ožigosan kot črna ovca. Bom pa poskrbel, da ne bom nikogar okužil in da bom brez stikov dokler ne ozdravim. Lp
Nika Kučan
26. 08. 2020 17.00
+28
Aja pa da ne bo pomote: Sploh je nisem fasal na Hrvaškem ampak v sloveniji.
Yokte
26. 08. 2020 20.15
-3
Skoraj sem ti hotel zaželeti, da dobro okrevajo, po tvojem drugem komentarju pa je jasno, da nakladaš. Upam, da ne zboliš za covidom. L.p.
Nika Kučan
26. 08. 2020 20.56
+2
Ce hoces vrjemi da nakladam. Ampak izgube okusa pa res ne privoscim nikomur. Kot da bi jedel nic, pobere ves uzitek do hrane. Lp
Moncsa
27. 08. 2020 08.44
+1
"Kot da bi jedel nic, pobere ves uzitek do hrane" First world problems... če se ta cirkus dolgo nadaljuje, boš vesel, če boš imel kaj dati v usta, z okusom ali brez.
Nika Kučan
27. 08. 2020 11.28
+2
OneManBand.
26. 08. 2020 16.38
+18
Nič pa ne napišete aktualno vročo novico, da so na južni meji naši policisti prijeli dva migranta, ki sta želela prepeljati preko meje HR-SLO 8 Slovencev iz Paga, kjer so počitnikovali.
Yokte
26. 08. 2020 20.17
-3
Imaš pa smisel za humor, vendar je tvoja trditev "bolana".
Anthony Blackwell
26. 08. 2020 16.29
-2
Stevilka testov 153.000 Hrvaska pa ma manj??? Ma pa vec kot 157.000
slomati
26. 08. 2020 19.50
-1
Ashleey
26. 08. 2020 16.27
+19
Umiritve ne pricakujete. Kaj potem pricakujete narascanje do torka potem pa se malo narascanja pa se malo pa tko naprej... Sej drugega ne znate .
DJ-Pero
26. 08. 2020 16.27
+24
Naslednjih 14 dni bo ključnih. Ha,ha,ha... ;-)))
Vangaro Design
26. 08. 2020 16.00
+45
Predlagam, da tisti, ki se bojijo tega virusa, ostanejo doma oz. hodijo po najnujneših opravkih z maskami, ravnajo po svoji volji, tisti, ki pa se ne bojijo tega virusa oz. vanj ne verjamejo, pa naj ravnajo po svoji volji. Najbolje da en drugemu pustite prosto pot. Hvala
Yokte
26. 08. 2020 20.20
+4
Aja, eni naj bodo previdni in odgovorni do drugih, drugi pa lahko raznašajo virus podolgem in počez vsem. Kdo pušča prosto pot? IQ?
deltex
26. 08. 2020 15.44
+48
Upam le, da spri nas ne uporabljamo onih kitajskih testov, ki so samo na Švedskem lažno potrdili skoraj 4 tisoč okužb. To je ogromna številka in je ni moč zanemariti.
DJ-Pero
26. 08. 2020 16.26
+29
Pri nas smo lažno potrdili marsikaj, brez kitajske pomoči...
cveto?alimona
26. 08. 2020 15.44
+29
400 ni nič. toliko jih ima gripo v eni vasi, ko je sezona gripe.
deltex
26. 08. 2020 15.42
+33
Zanimiv je tudi podatek, da je v Evropi število pozitivnih malo v porastu, deloma tudi zaradi strukture testiranih, saj so med njimi zdaj tudi mladi in tisti brez simptomov. Imamo pa tudi eno izjemo, Švedsko, seveda, kjer pa okužbe ne rastejo...
akize
26. 08. 2020 15.41
+18
Čakajte da se šola prične... bo divje
deltex
26. 08. 2020 15.52
+25
Ne bo hudega, saj tudi v vrtcih, ki normalno delajo, praktično ni okužb. Upam le, da jih ne bo veliko vnešenih iz tretjih držav (Srbija, Kosova, Bosna...), kjer stvari dejansko niso pod nadzorom, imamo pa pri nas kar nekaj otrok, katerih korenine izvirajo ravno tam.
Marjan2
26. 08. 2020 16.19
+2
Yokte
26. 08. 2020 20.22
+1
Ah, Hrvaška se pač že celo poletje ne omenja.