Korona

Kako bomo uživali na gostinskih terasah? 1,5 metra razdalje, za mizo največ štiri osebe

Ljubljana, 15. 04. 2021 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
167

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc je predstavil podrobnosti odprtja teras, ki se jih bodo lahko prihodnji teden razveselili v osmih statističnih regijah. Kot je povedal, je zahtevano strogo upoštevanje higienskih navodil NIJZ. Pri mizi bodo lahko sedele največ štiri osebe, a kot je povedal, ni nujno, da so te iz istega gospodinjstva. Čeprav so gostinci težko pričakovali vnovičen zagon dejavnosti, pa v sindikatu z novim vladnim odlokom niso zadovoljni. Sprašuje se namreč, kaj bo s subjekti, ki nimajo vrtov in teras. Zahteva, da se panoga zažene v celoti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odpiranje teras lokalov
    03:24
    Iz 24UR: Odpiranje teras lokalov
  • Iz SVETA: Osnutek interventnega zakona
    03:26
    Iz SVETA: Osnutek interventnega zakona
  • Iz SVETA: Odpiranje teras lokalov
    03:15
    Iz SVETA: Odpiranje teras lokalov

 

Vlada je sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom, skladno s katerim bodo v osmih regijah (goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski) od ponedeljka do vključno 25. aprila med 7. in 19. uro lahko ob spoštovanju higienskih navodil odprti vrtovi in terase gostinskih lokalov.

Odpiranje vrtov in teras v osmih regijah za gostinski sindikat premalo

Za ponedeljek načrtovano odpiranje vrtov in teras v nekaterih regijah pa gostincev ne zadovoljuje. Kot so danes v sporočilu za javnost spomnili v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije, je panoga zaprta že vse od 19. oktobra lani, povzročena škoda pa je bistveno večja od tiste, ki bi nastala, če bi gostinci delali ob doslednem spoštovanju ukrepov in nadzoru.

Od vlade in gospodarskega ministra sindikat zahteva, da se panoga zažene v celoti. Opozarjajo namreč, da terase ob slabem in hladnem vremenu ne bodo imele gostov, poleg tega pa vsi subjekti niti nimajo vrtov in teras.

Odpiranje teras za gostince ni dovolj.
Odpiranje teras za gostince ni dovolj. FOTO: Dreamstime

Simon Zajc je sicer na novinarski konferenci zatrdil, da o odpiranju gostinskih lokalov po italijanskem vzoru (kjer je ob spoštovanju določenih pogojev dovoljena strežba tudi v zaprtih prostorih prostorih lokalov) na vladi (še) niso razmišljali. "Kar se tiče italijanskega modela, bomo videli, ali je potrebna kakšna sprememba v prihodnje," je dejal. 

"Če se gostilne in hoteli odpirajo za politiko, za poslovne sestanke, za športne prireditve, naj se odprejo za vse! Če je dovoljeno druženje in sestankovanje politiki in biznisu, zahtevamo, da se omogoči normalno življenje tudi nam, državljankam in državljanom," so medtem zapisali v sindikatu.

Izpostavili so tudi, da morajo delavci za preživetja delati. "Če ne želite razumeti, jim pokrijte ves dosedanji izpad dohodka in zagotovite 100-odstotno nadomestilo plače," so poudarili in dodali, da so vladni odloki povzročili nepopravljivo škodo.

Ogorčeni so, da so v interventnem zakonu, ki je v pripravi, ponovno izviseli delavci. "In to ti delavci, ki so primorani biti doma zaradi odločitve vlade in že sedem mesecev prejemajo le 80-odstotno nadomestilo plače! Njihov položaj je vse težji, vse več je stisk in bitke za preživetje," opozarjajo v sindikatu.

Predloga interventnega zakona za pomoč gostinstvu in turizmu, ki ga je Zajc predstavil v ponedeljek, v sindikatu še niso prejeli, vlado in gospodarskega ministra pa pozivajo k sprejetju ukrepa 100-odstotnega nadomestila plač delavcem, ki jim je prepovedano delati.

Kako bo videti strežba? 

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc je na novinarski konferenci uvodoma povedal,  da se vse izjeme, ki so bile do sedaj v veljavi, podaljšajo. Dodatno pa se v osmih oranžnih statistični regijah med 7. in 19. uro dovoli tudi opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov: "Pri izvajanju gostinske dejavnosti je zahtevano strogo upoštevanje in spoštovanje vseh higienskih navodil, ki jih določa NIJZ in so nujno potrebna za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom."

Kakšni bodo pogoji za uživanje hrane in pijače na gostinskih terasah?
Kakšni bodo pogoji za uživanje hrane in pijače na gostinskih terasah? FOTO: Dreamstime

Kot je dodatno pojasnil Zajc, bo opravljanje gostinske dejavnosti strežbe jedi in pijač na terasah in vrtovih gostinskih obratov dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) in ob upoštevanju razdalje najmanj 1,5 metra med osebami. Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe. Kot je povedal Zajc, ni nujno, da so to osebe z istega gospodinjstva. Povedal je tudi, da sicer ne more z gotovostjo napovedati, kaj bo z gostinsko dejavnostjo naslednji teden, a glede na današnje številke in upadanje števila okužb je optimističen, da bodo lokali vendarle ostali odprti.  

"Tako gostinci kot tudi državljani bomo nekoliko lažje zadihali. V želji, da bi ostale dejavnosti še naprej odprte, polagamo na srce izvajalcem storitev in gostom, naj strogo upoštevajo navodila in pogoje, ki jih narekuje NIJZ. Vsi sprejeti ukrepi so namreč tu zato, da bi se kot država čim prej obarvali zeleno in se s tem vrnili v življenje, ki smo ga bili vajeni pred epidemijo," je opozoril.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
16. 04. 2021 13.46
+1
Kako bomo uživali? Tako zgleda,kot da nas nagradijo za pitje kave,pa kdo nas to vodi,benti
Max Mall
16. 04. 2021 13.40
+0
Mi v ilegali uživamo že cel čas-imamo pa kr eno velko mizo za 30 alkoholikov-tak da 3 metre kr pozapte--hehe
kure bedne
16. 04. 2021 13.33
+3
Čez 14 dni vas bodo pa spet zapirali.
gcek
16. 04. 2021 13.27
+2
A moramo še zmeraj stati v kotu??
Entip?ek
16. 04. 2021 13.07
+2
tile modeli bolj malo hodijo po gostilnah, da dajejo ven take distance....a bodo šli gostinci z mizami na pločnike, al kje živijo ti modeli...
123soba
16. 04. 2021 11.38
+1
Sosed, ki je pečar veselo že od januarja rihta stanovanje za vikend, vsa familija se vozi z mercedesi, od države pa dobiva podporo. Bravo slovenska politika, počivalček, furs, meh, itd...
mamikas
16. 04. 2021 11.45
+1
hja moj sosed tudi isto dela po cele dneve pa še od države potegne mater so toti na vladi in meh pametni
Jožajoža
16. 04. 2021 10.20
+5
Z svojim denarje izgradiš,delaš cele dneve,zaposlujemo ljudi,plačujemo davke....pa ti nekdo,ki nikoli v zivljenju ni delal,se pasel od rostva dalje na državnih jasli zapre dejavnost.
vokindos
16. 04. 2021 10.16
+7
Najboljše si je odpreti pivo, spiti kavico... , doma skupaj z ženo. Jaz ne rabim gostiln.
Killing floor
16. 04. 2021 10.03
+3
O to se ga bo kozlal na puno!!!!
sunmix 1
16. 04. 2021 08.38
-4
Pa dej odprite vse delajte vsi po vrsti. Kaj vam pa bodo?
LAPD
16. 04. 2021 08.26
+0
Ko se samo spomnem kako je bilo lansko leto, ko so odprli terase po centru Ljubljane za eno mizo 10+ oseb razdalja nula, seveda ni za pričakovati, da bo letos kaj drugače. Samo upamo lahko, da junaki v parlamentu ne bodo potem to uporabili za ponovno poletno zapiranje države, ker letos zaradi mene lahko rešetke postavijo okoli meje pa me ne zadržijo pred mojimi dopustniškimi načrti.
Periot222
15. 04. 2021 21.25
+6
Norci na celu vlade fujjjjjj!
V SHESHELJ
15. 04. 2021 19.43
+4
Če bi imel gostilno...TUT ENEGA MINISTRA NE POSTREŽEM,KATERI TRENUTNO NE PUSTI, DA GOSTINCI DELAJO! NAJ SINDIKAT GOSTINSTVA IZDA ODLOK O PREPOVEDI STREŽENJA VLADNIKOM...ŽAL NISTE DOBRODOŠLI. PROSIMO ČE ZAPOSTITE LOKAL! HVALA🥸
najvsivedo
15. 04. 2021 18.32
-2
AVTORICA kaj bi bilo če bi dodala ...kako bomo uživali na mrazu in slabem vremenu...
mmickica
15. 04. 2021 18.28
+2
To bodo pa zelo velike mize na terasah, ce bodo zeleli zadostiti ukrepu o raudalji med gosti 1.5m!? Pomeni, da bi morale stranice kvadratne mize, za katero bi sedele 4 osebe meriti cca. 2m. Tu nekaj ne stima...
saknukdhwkfnnkj
15. 04. 2021 18.05
+4
Aja, vlada in stroka se pogajala.... Kaj če vam povem da so nekateri LJ gostinci to že "vedeli" oz. vedo kdaj se bo tudi drugje odprlo? Ah, vse skp ena premišljena igra!
mackon08
15. 04. 2021 17.55
+2
Idiotski ukrep med osebami za mizo 1,5 m potem sploh ne sedijo za isto mizo. Zblojenci ne popuščajo z diotskimi ukrepi, temu je treba narediti konec.
ZLATKO JAKLIN
15. 04. 2021 17.49
+2
Pod kaj pa smatrajo vožnjo z Ljubljanskim LPP. Ob končnicah dneva se na avtobusu drenja več kot 50 ljudi. Nekateri zavračajo nošnjo mask, pa jim nihče nič ne more. Velik procent ljudi si sploh ne razkužuje več rok. Mladina je začela obiskovati šole, ampak odgovornosti do bolezni, pa pač ne bodo sprejeli . Voznik avtobusa je zgolj tam, ker pač mora biti po njegovi službeni plati. Njegova dolžnost ni opozarjanje ljudi, niti jih ne more sankcionirati, njegova dolžnost je zgolj in samo vožnja avtobusa. Tak odgovor dobimo na LPP. Torej, na odprti terasi 5 krat 5 metrov jih lahko sedi zgolj nekaj ljudi, saj niso iz istega gospodinjstva. Na svežem zraku, kjer pihlja rahel vetrič, ki kuštra frizuro, medtem , ko se jih na "troli" dnevno drenja na stotine ljudi. No ja, še malo potrpimo, naslednjih 14 dni je odločilnih. Pred prvomajskimi prazniki bomo spet malce zaprti, potem pa bodo okoli "dneva mladosti" - 25.5. sprostili vse ukrepe, da bo ljudstvo morda lahko zapravilo-uporabilo lanskoletne vavčerje. Pa tudi politiki morajo obiskati svoje vikende na hrvaški obali. Pomembno je zgolj to, da si javna uprava lahko izplačuje dodatke za kovid, pa čeprav te enote delujejo v zelo ,zelo skromnem obsegu. Važno je, da si izplačujejo. Kdorkoli si je v času kovida moral izdelati nove dokumente, je lahko to preveril na lastni koži.
štrekeljc
15. 04. 2021 17.28
+3
V ponedeljek se bo v Mariboru več polilo kot v Ljubljani spilo!
ZIPPO
15. 04. 2021 19.13
+2
Milka5
15. 04. 2021 17.13
+6
Končno. Vso sranje odprto a nisi mogo kave spit kot človek. Komaj čakam da se vrnemo v ritual.