Korona

Kako naprej? Logarjeva: dodatno omejevanje storitvene dejavnosti, študij na daljavo, delo od doma

Ljubljana, 17. 11. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
758

Dogajajo se največji premiki zdravstvenega kadra v zgodovini samostojne Slovenije, na pomoč hitijo tudi vojaški zdravniki, študentje, dijaki in prostovoljci Rdečega križa. Smo pri maksimalnih zmogljivostih, ki zagotavljajo vsaj minimalni standard obravnave. Vsi nenujni posegi so bili odpovedani ali pa se odpovedujejo, bolnišnice te dni svoje kadrovske zmogljivosti prioritetno usmerjajo v zdravljenje covidnih in necovidnih bolnikov z oznako nujno ali zelo hitro. Vladna svetovalna skupina razmišlja o dodatnem omejevanju storitvene dejavnosti, študiju na daljavo in delu od doma, kjer je to mogoče.

Kako v teh kriznih razmerah razmišljajo v vladni svetovalni skupini, morda o popolnem zaprtju države ali avstrijskem modelu, kjer so državo zaprli za necepljene? Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v oddaji 24UR ZVEČER povedala, da se že več tednov pogovarjajo o zaprtju države, toda zavedajo se vseh posledic. "Če bi šlo samo za en segment, če bi bilo možno s tem vplivati res samo na zdravstvo, potem bi bila odločitev zelo enostavna in o tem absolutno ne bi razmišljali, ker vemo iz predhodnih izkušenj, da zapiranje države najhitreje privede do želenih rezultatov." Toda, kot je dodala, je treba tukaj pomisliti tudi na šolstvo, kulturo in tudi gospodarstvo, ki pa pravzaprav omogoča financiranje zdravstva. "In brez finančnega dotoka tudi zdravstvo ne more funkcionirati."

Dejala je, da se trudijo poiskati rešitev, ki bo najbolj optimalna za vse. "Idealnih rešitev v tem trenutku žal ni in kot veste, tudi časa ni. Odločitve bodo potrebne, možnosti so različne, tako da bomo videli, v katero smer bomo v naslednjih dneh šli," je dodala. 

Mateja Logar je dejala, da svetovalna skupina o modelu PC po vzoru Avstrije ne razmišlja.
Mateja Logar je dejala, da svetovalna skupina o modelu PC po vzoru Avstrije ne razmišlja. FOTO: Vlada RS

O modelu PC po vzoru Avstrije trenutno ne morejo razmišljati, saj je ustavno sodišče zadržalo izvajanje te določbe in ob ponovni uvedbi ne želijo, da se ponovno izkaže, da določbe ne morejo izvajati, je dejala Logarjeva. "Tako da s tega naslova, s tem ukrepom, čeprav smo o njem razpravljali že poleti, čakamo, kaj bo tokrat odločilo sodišče."

Poleg že obstoječih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa pa je Logarjeva dodala, da so še možnosti dodatno omejiti storitvene dejavnosti tam, kjer prihaja do največjega stika med ljudmi. Predlagajo tudi, da bi študij, predvsem predavanja potekala na daljavo, seminarji in vaje bi ostali pod pogojem PCT v živo, predvsem pa predlagajo, da tisti, ki imajo možnost delati od doma, naj to tudi izkoristijo. 

Logarjeva je ponovno povabila k cepljenju in spoštovanju ukrepov, saj meni, da je trenutna epidemiološka v Sloveniji odraz ekstremnega egoizma, kar je zapisala tudi na družbenem omrežju. Ob tem je pojasnila, da bi bila situacija bistveno boljša, če bi ljudje mislili na družbo kot celoto, na soljudi in ne samo na to, "česa ne morejo, za kaj so prikrajšani in kaj morajo narediti". "Z bistveno boljšo precepljenostjo bi dosegli situacijo, ki jo imajo v drugih evropskih državah, kjer seveda imajo porast okužb, ampak nimajo pa takšnih težav, kar se tiče zasedenosti bolniških postelj, predvsem zasedenosti v intenzivnih enotah," je dodala. 

Izpostavila je še, da v Sloveniji v intenzivnih enotah nimamo mladih ljudi, ki so zdravi in cepljeni. "Imamo pa tiste mlade, ki niso cepljeni. Med tistimi, ki pa so cepljeni, prevladujejo starejši z imunskimi motnjami." 

Osebje na covid intenzivni terapiji (enota intenzivne terapije - EIT)
Osebje na covid intenzivni terapiji (enota intenzivne terapije - EIT) FOTO: UKC Maribor

In prav pri zdravstveni negi covidnih bolnikov skrbi tudi 260 dijakov in 50 študentov medicine, ki so se javili, da bodo ob pomankanju kadra skrbeli za te bolnike. Eden od takšnih je tudi dijak Jernej Koražija, dijak srednje zdravstvene šole iz Postojne. "Naš prvi dan je potekal super. Spoznali smo osebje, spoznali smo paciente, spoznali smo delovanje bolnišnice in njihovih delavcev," je svoj prvi dan opisal Koražija. Izvajali so zdravstveno nego, pomagali pacientom pri hranjenju, jim postiljali postelje in seveda sodelovali z obstoječim kadrom. Na covidnem oddelku bodo pomagali še štiri tedne, bodo pa tudi, po najboljših močeh, v prihodnosti z veseljem pomagali, je zaključil. 

V zdravstvu so torej strnili vrste, da bi zagotovili vsaj minimalno zdravstveno oskrbo covidnih bolnikov na drugi strani še vedno skepsa do cepljenja, samotestiranja otrok v šolah, nošenja mask v šolah, zdi se, da so tisti, ki so proti cepljenju starši, ki so proti samotestiranju, bolj glasni od tistih, ki so za vse to. Logarjeva se je na to odzvala, da gre v primeru slednjih pravzaprav za starše, ki so glasno protestirali, da so šole zaprte in da otroci sodijo v šole. "Tokrat pa, ko se jim omogoči, da so šole lahko odprte, da se ustvari varno okolje, pa nastane težave zaradi tega, ker je tukaj potrebno individualno nekaj prispevati," je dodala Logarjeva. Dejala je, da bi starši morali razmisliti, kaj je dobro za njihove otroke, saj si ti želijo biti v šoli. 

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (758)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trimax
18. 11. 2021 11.08
Egoizem, a? Smo spet tam, to je vedno njihov glavni argument. Kaj pa dekle ki je umrlo po cepljenju. Po svetu za kapjo umirajo cepljeni 12 letniki. Kaj pa to gospa Logarjeva?
User300173
18. 11. 2021 09.10
Kaj se izgovarjajo na Ustavno sodišče in namerno lažejo? Ustavno sodišče je napotilo vlado /PsihoPacienta/ na potrditev ukrepov v Državni zbor, torej sprejeti morajo Zakon, ker edino Z ZAKONOM in NE Z ODLOKI se omejuje državljanske svobode. Torej, kdo se tukaj dela norca in namerno zavaja? Svetovalna skupina naj se ukvarja z epidemijo in naj svetuje, kaj je najbolje, ne kaj bo /PsihoPacientu/ všeč. Torej g. Logar, vi svetujte strogo z zdravstvenega vidika, politično odločitev pa naj sprejme vlada oz. /Psihopacient/. Jasneje kot tako res ne more biti, ali pa potrebujete obrazložitev na ravni pet letnega otroka?!?
komarec
17. 11. 2021 18.08
+4
A je zmnjkalo denarja za dodatke?
v81e92
17. 11. 2021 17.34
+4
Ne mi zamerit a kdo vrjame tej logarjevi in njeni stroki???Predovgo vse vse že vleče.Poleti ko država živi od turizma je vse ok,zdaj ko se prebližuje veseli december pa spet stara pesem....
crestor
17. 11. 2021 14.34
Tale forum je primitivistična katastrofa....
robespierre16
17. 11. 2021 13.22
+4
No dons so pa le dal skafandre gor....prej so bli vsi nekam poletno oblečeni....
zibertmi
17. 11. 2021 13.19
+6
seveda virus bo uničil en frizer ,ki ima v salonu eno in to ptc stranko.tovarne s tudi do 1000 zaposlenimi niso problem.problem je v janezu in njegovi komunikaciji z ljudmi.za nazaj se stvari ne da popravit.princ je zamočil s svojo nekulturo ,korupcijo,ustrahovanjem ter vsem mogočim ne spoštovanjem zakonov,ki jih niti sam v tem času ni popravil.vse je polno,ene postelje niso priskrbeli.lani se je dodatno odpiralo tudi cerkvene prostore,ki so ostali v pripravljenosti za 8000 na posteljo .vse vodi denar in pohlep vladajočih.
zibertmi
17. 11. 2021 16.02
+4
sveče o cerkvah niti govora in obredih,vse ok
amedeo
17. 11. 2021 13.08
+9
Zanimivo, vse je tik pred popolnim zlomom a vendar se vsi oklepajo svojih stolčkov...nihče od svetovalcev ni odstopil...
simeoni
17. 11. 2021 13.41
+3
Dokler bo še kakšen € ne bo nobeden odstopil, ker je potrebno do zadnjega centa vse pocuzat. Bi pa Logarci svetoval, da od doma dela in ne kaže svoje face, ker od tega človek dobi še ošpice, ne samo virusa.
mijavci
17. 11. 2021 13.01
+2
Očitno Logarci ni jasno od kje dobiva plačo, za njene dodatke do sedaj se je Janša zakreditiral pr evropski banki, obroke bodo pa plačevali še njeni vnuki če jih ima. Denarja sedaj ni več na raspolago, zato zapiranje pomeni samo da javni sektor ostane brez pol plače drugega ni, če ona to sprejme naj zaprejo.
Gabiula
17. 11. 2021 12.54
+2
Gospa kaj ste pričakovali od oseb ki nimajo pojma o medicini.Obraboslovec koordinator ceplenjenja,pacient je bil nekaj časa celo minister za zdravje.Sedaj smo pa vsi drugi krivi, samo tisti ne ,ki so bogato,prebivati plačani.
amedeo
17. 11. 2021 12.47
+8
Dve leti ste imeli čas...
radar
17. 11. 2021 12.34
+6
Pa potrebno bi bilo, da vsi kateri so dobili preveč plačane covid dodatke, da jih vrnejo. In verjamem, da to ne bi bile majhne številke za proračun. In to mislim za vse.
radar
17. 11. 2021 12.29
+4
Zakaj za 14 dni na zaprete države?
simeoni
17. 11. 2021 13.45
+2
kris52
17. 11. 2021 12.28
+6
Pa naj naredijo popolni lockdown za 14 dni pa bo malo boljse.
simeoni
17. 11. 2021 13.47
+3
Ne pride v poštev, ker je zadnji lock down prinesel slabše rezultate kot je bilo pred lock downom. Kakršen ukrep vlade in strokovne skupine uvedejo, se stanje poslabša. Vzrok ? Neustrezni ukrepi !
Slovenc0202
17. 11. 2021 12.27
+0
Pa naj grejo studenti na daljavo, osnovne sole pa v soli
Betuul
17. 11. 2021 12.10
+8
V sredo in petek bodo hojsovi delal od doma
GospodT
17. 11. 2021 12.07
+11
Srčki, če vam cepivo popušča, boste morali po tretjo in potem četrto dozo... Vsakih 6 mesecev, kot v Izraelu, drugače si smatran kot necepljen. Ostale pa pustite, da se prekužijo, če tako želijo.
Piko Boss
17. 11. 2021 12.31
-4
tisti, ki se imajo namen prekužiti so sedaj v bolnicah. vsaj tisoč njih. naj grejo domov
enakatalena
17. 11. 2021 13.13
+2
Betuul
17. 11. 2021 12.04
-1
Važn da so medveda rešil italijanski gasilci! Ja zima je pa je medvedka z mladiči šla mal na okol na goriškem ! Dobr so italijanski rešil!
GospodT
17. 11. 2021 12.04
+14
Ekstremni egoizem je to, ko želiš vsilit cepivo, za katerega posledice nihče ne odgovarja. Niti država, niti proizvajalec. Ti pa na vse mogoče pretege siliš ljudi v ta invaziven medicinski poseg. Dodatno nezaupanje se vzpostavlja, ker država ne vodi adekvatne evidence posledic cepljenja. Imate ljudi, ki bodo brezpogojno zaupali zdravstvu (temu se reče vera) in ljudi, ki mislijo s svojo glavo.
burek4free
17. 11. 2021 11.59
-3
" Če bi šlo samo za en segment, če bi bilo možno s tem vplivati res samo na zdravstvo, potem bi bila odločitev zelo enostavna in o tem absolutno ne bi razmišljali, ker vemo iz predhodnih izkušenj, da zapiranje države najhitreje privede do želenih rezultatov." Lockdown za ljudi nad 60 mogoče celo 50 let? Zelo enostavno. Pa rešimo pritisk na bolnišnice
IS58
17. 11. 2021 12.00
-14
lipovec
17. 11. 2021 12.06
+6
daj provokator spelji se po poživitve ni odmerek... boš vsaj nekaj imel v sebi, koliko imaš v glavi mi pove tvoje razmišljanje. Države z 80 ali več odstotno pre cpeljenostjo imajo prav tako skokovit porast okužb.. lahko razložiš zakaj bi se morali potem cepit?