Korona

Zdravstvo v kadrovski krizi, Tonin: stvari so bolje organizirane kot marca

Ljubljana, 16. 10. 2020 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
64

Ob izbruhu drugega vala okužb z novim koronavirusom se slovensko zdravstvo srečuje z drugačnimi težavami kot spomladi, ko je kronično primanjkovalo zaščitne opreme. Sedaj največjo težavo predstavlja pomanjkanje zdravstvenega kadra, na kar opozarjajo delavci v zdravstvu. Matej Tonin je na novinarski konferenci zatrdil, da se s krizo za zdaj soočamo relativno dobro, da pa je ključno za državljane, da ti pridejo do zdravstvene oskrbe, ko jo potrebujejo. Zavrnil je očitke o poskusu privatizacije zdravstva.

Na novinarski konferenci NSi, na kateri je na predvideno temo epidemioloških razmer in stanja v zdravstvenem sistemu govoril predsednik stranke Matej Tonin, je beseda tekla tudi o političnih temah, kazenski ovadbi, sodelovanju s stranko DeSUS, delovanju vlade in še nekaterih drugih stvareh. 

Tonin je povedal, da se s krizo za zdaj soočamo relativno dobro. "Pomemben dejavnik je naša možnost dostopa do finančnih trgov, saj imamo dobre ocene vseh treh bonitetnih agencij. To nam daje neko samozavest in mirnost za prihodnje mesece," je dejal.

"Naši ukrepi in sistem še vedno delujejo. Po številu umrlih na milijon prebivalcev smo še vedno eni najboljših v Evropi."  Tonin je prav tako prepričan, da smo danes bolje pripravljeni na epidemijo, kot smo bili marca letos. "Imamo prenovljen državni načrt, civilna zaščita je pripravljena, tudi zdravstvo je bolje organizirano. Danes so denimo številke brisov mnogo večje, kar kaže, da so stvari v zdravstvu bolje organizirane."  Če bi se stvari zaostrile, je premična bolnišnica Role 2 na razpolago, a Tonin upa, da do tega ne bo prišlo. Sicer njegovih besedah delajo vse, da bi lahko za bolnike poskrbeli v okviru obstoječih bolnišničnih kapacitet.

Odgovoril je tudi na očitke, da ukrepi v PKP5, ki so povezani s krajšanjem čakalnih vrst, pomenijo privatizacijo zdravstva. "Pomembno je, da imajo državljani dostopno zdravstvo, ne glede na to, kako je ta zdravnik organiziran. Za državljane je ključno, da pridejo do dostopnega zdravstva. To je ključna vrednota," zatrjuje Tonin in dodaja, da gre za ukrep, ki ga bo plačala država in ne posameznik, zato ne moremo govoriti o poskusu privatizacije zdravstvenega sistema. "Rešitve v PKP5 ne ukinjajo javnega zdravstva." Slovenija mora po njegovem mnenju uporabiti tudi vse zdravstvene kapacitete, ki so na voljo za zmanjšanje čakalnih vrst.

Glede okužb na ministrstvu za obrambo je dejal, da jih je bilo okrog 30, vendar so vse izbruhe ustrezno in hitro zamejili. 

Predsednik NSi je sicer priznal, da je v času od razglasitve epidemije vladna ekipa tudi storila kakšno napako ter da komunikacija ni bila vedno optimalna. "Ampak smo se po najboljših močeh trudili za to, da bi ljudi obvarovali virusa in državo rešili pred krizo."

Primanjkuje vsaj četrtina kadra zdravstvene nege

Če Tonin pravi, da so razmere pod nadzorom, pa medicinske sestre opozarjajo, da se zdravstveni sistem sooča s hudim kadrovskim primanjkljajem. "V zdravstvenem sistemu že v normalnih razmerah manjka vsaj četrtina kadra zdravstvene nege. Zdaj, med epidemijo, pa je to pomanjkanje še bistveno večje, zaradi česar vsak izvajalec zdravstvene nege dela za dva. Epidemija je še dodatno razkrila, kako kadrovsko podhranjena je zdravstvena nega pri nas," opozarjajo pri Zbornici - Zvezi. Kot pravijo trenutno stanje odraža pomanjkanje vizije in načrtovanja kadra zdravstvene nege kot tudi načrtnega zanemarjanja financiranja tega področja. Zato se sprašujejo, "kdo bo skrbel za paciente, ko medicinskih sester ne bo več?"

»Zaposlene v zdravstveni negi najbolj boli odnos političnih odločevalcev, tistih, ki imajo vse vajeti v rokah, ki bi lahko spremenili stanje, če bi seveda imeli namen in voljo. Čutimo razvrednotenje, odvzem dostojanstva, ignoranco in mačehovski odnos. V takšnih razmerah je težko delati že v normalnih delovnih pogojih oziroma v času pred epidemijo, zdaj pa je delo nečloveško, nehumano, tako za zaposlene kot za naše uporabnike. Zaposleni so izčrpani, izgoreli in obupani,« so besede Slavice Mencingar, predsednice Sindikata delavcev zdravstvene nege Slovenije, ki meni, da bi z dodatkom na deficitarnost kratkoročno premostili trenutne težave glede odhajanja kadra, pri čemer pa gre le za gašenje požara. V vmesnem času je treba pristopiti k takojšnjim sistemskim rešitvam. "Morda sindikalne aktivnosti niti ne bodo potrebne, saj se bo sistem zaustavil sam," je še dejala Mencingarjeva in vse pristojne odločevalce pozvala, naj pristopijo k reševanju nakopičenih problemov, ki se zaradi njihove nedejavnosti in ignorance spreminjajo v nacionalno katastrofo.

Pasica koronavirus oktober
Pasica koronavirus oktober FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
17. 10. 2020 16.49
+5
In to pravi minister za obrambo, ki je dobil milijardo, ki bi jo moralo dobiti zdravstvo ... Smešno. Leteči cirkus Janeza Janše se nadaljuje z dnevnimi skeči predstavnikov vlade. Danes je v glavni vlogi humorist Tonin.
yanay
17. 10. 2020 15.26
+2
Naš minister za obrambo bi vladi lahko predlagal, da se trenutno zaustavi nabavo vojaške opreme in se sredstva preusmerijo v javni zdravstveni sistem.
jastreb13
17. 10. 2020 13.29
-1
Seveda, da je zdravstvo v kadrovski krizi, pa ne samo zdravstvo tudi policija, vojska pa še kdo je v kadrovski krizi. Vse to pa ni od včeraj ampak je posledica nesposobne, lopovske in zblojene politike levičarjev v preteklosti, ko so bili na oblasti. Še malo pa bi ta zblojena levičarska dr.hal na oblasti državo Slovenijo razprodala šipt.arjem, bosancem, srbom,.... Ljubljana je srbska, Velenje je šipt.arsko, Celje se deli med šipt.arje in bosance, Jesenice....da ne naštevam naprej.
yanay
17. 10. 2020 15.21
+2
Vprašaj Janšo, čigav bo Petrol, Bog ne daj tudi Krka. Janez ima še nekaj želez v ognju, ki jih bo brez sramu prodal!
Janez_53
17. 10. 2020 13.11
+3
A sedaj je pa že Tonin strokovnjak za covid-19??? Pa kaj se grejo tile kekci???
simeoni
17. 10. 2020 21.36
+1
Dr.Matej Tonin,Dr.Jelko Kacin ginekolig, porodničar, epidemiolog in nakladač,aja, še lažnivec,Janša epidemiolog,infektolog in namestnik Gantarja,lažnivec,twiteraš, kar je njegov glavni poklic in nešteto drugih Dr,Mr.Mag....
Walter Pravicek
17. 10. 2020 08.10
+4
A je Tonin ŽE DOKTOR EPIDEMIOLOG postal,ali vsaj NJIHOV KOMENTATOR STANJA ?GA ZDRAVNIKI UKC,BOLNIC IN KLINIK TO PROSIJO?A V VOJSKI SPLOH VE KJE JE KAJ?PA KAJ TA MODFEL JANŠEVE IMENOVANE VLADE S TEM PA TUDI SAM"PO SLUŽBENI DOLŽNOSTI"KOT PREDSEDNIK STRANKE,KI JE V TEH ROKOMALHARSKI KLIKI VE?ON NAJ OPOZORI SVOJO MAMICO,DA ŠE POTREBUJEMO PRAVE RESPIRATORJE,ČE ŽE MASKE NISO BILE ATESTIRANE!
ina5785
16. 10. 2020 17.25
+5
V SLO se spoloh več NE ve, KDO kaj dela. . . . . . . . . a so VSI zdravstveni ministri! Odreja, pametuje hojs, tonin, kacin, zdr.minister, nekaj stroka, počivalnik. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
kakafonijaprava
16. 10. 2020 16.34
+10
kaj ta fant blebeče, še za ministranta ne bi bil!
puspan
16. 10. 2020 16.58
-8
Matej nič se ne sekiraj, če te levaki obožujejo. V krajah so oni bili vedno na prvem mestu, saj imajo skoraj stoletno tradicijo. Tudi, ko bi jih rad posnemal, nimaš nobenih možnosti. Kraja, prevara in umor je nesmrtna duša komunizma in v teh rabotah imamo Slovenci zgodovinsko gledano, najbolj zveste posnemovalcev Stalina, celo rojaka, katerega mama je bila slovenske krvi.
Principat
16. 10. 2020 18.24
+7
spet se boste v zgodovino slovenije vpisali kot izdajalci
Walter Pravicek
17. 10. 2020 08.11
+3
Ni mu mamica dala dovoljenja-potem pa tudi žene ne!PRISKUTNI podrepnik,Ljudmila je bila prava Štajerska baba,Tonin nikoli ne bo spoštovan.
Ost1234
16. 10. 2020 16.27
+10
No ja ... Pred meseci so kradli bolj nepovezano, danes so že bolje organizirani ...
kakafonijaprava
16. 10. 2020 16.26
+9
Matejček mamico poklič, ti bo ona svetovala!
Vojko Šarman
16. 10. 2020 14.19
+10
Stvari so bolje organizirane kot marca??Res?? Zakaj pa je potemveč okuženih. Tonin se spreneveda, celo laže ali pa se ne spozna na številke, ki njegove trditve demantirajo!!
Principat
16. 10. 2020 18.26
+6
kako si sploh upa prestopi prag božjega hrama , ali pa je resnično ..........
simeoni
17. 10. 2020 21.42
Stvari so vsekakor bolje organizirane, ker se dogovarjajo, kaj je treba še maznit,pomladi so kradli vsak po svoje in so ponekod nastajali viški: npr. ventilatorji, neustrezne maske,da ne govorim še o alkoholu, itd...
Gsmm
16. 10. 2020 14.08
+14
Dr.Tonin, strokovnjak za izgubljene maske!
Walter Pravicek
17. 10. 2020 08.13
+1
Tiste,ki so bile uvožene s strani podjetja,kjer kraljuje gospa mama,a oni se ubadajo z drugačnim tekstilom!Bo pa glih prav,da bo še ena runda coronce,pa bo spet prilike za denak,izplačan koppt avans!KATEREMU OBRTNIKU GRE TAKO NA ROKO DRŽAVA?
Gsmm
16. 10. 2020 14.05
+15
Novi strokovnjak za zdravstvo. Profesor doktor Tonin!
brusilec
16. 10. 2020 14.04
+12
6 mesecev ste imeli .. naredili pa niste NIČ. korono bi lahko premagali, no ne takole .. vi boste ok, mladi tudi, ma folk nad 60 bo pa nasrkal..
brusilec
16. 10. 2020 14.05
+12
niste kontejnerjev organiziral, niste kadra usposobili,.. ne v bolnicah, ne v domovih .. ma briga vas .. samo da imate vi plače
franko žgavec
16. 10. 2020 15.31
-6
zanima me kolikosi ti prispevak za boj proti corona virusu za vse kriviš vlado vprašajmo se koliko mi prispevamo za boljši jutri?
poper00
16. 10. 2020 14.01
+12
Tonin pravi ,da bo plačala država in ne posameznik.Zgleda ,da je še bolj neumen kot zgleda.Ne vem kaj misli kdo daje državi denar.
boris tavcar
16. 10. 2020 14.18
+5
Država bo plačala na račun nas vseh, torej bomo mi v naslednjih letih ko teh vladnih lopovov ne bo več in bo vsega kriv Šarec.
lojzema
16. 10. 2020 14.00
+9
Jaz se popolnoma strinjam s Toninom, da so bolje organizirani kot meseca marca. Na zavodu za blagovne rezerve so odpustili Galeta, tako, da se sedaj ne bo več vedelo kdo je kaj "UKRADEL" in kdo stoji za kakšnim dobaviteljem. Vse je stvar v organizaciji. Ministerstvo za zdravje in njegovo vodstvo pa je po mojem prepričanju popolnoma nesposobno za obvladovanje situacije v kateri smo. Pol leta je bilo časa, da se pripravimo na drugi val, pa je v tem času bilo narejeno "NIČ". Najlažje je sedaj jamrati in se smiliti samemu sebi.
Hasan
16. 10. 2020 13.50
+11
Ja,danes smo bolše pripravljeni.In okužene že selijo v telovadnico OŠ Škofja Loka.Tam imajo vse pripravljeno za namestitev raspiratorjev,samo še manjkajoče dele pripelje šofer kamiona,ki je že na meji.Bravo!Res je vse pripravljeno.
reket
16. 10. 2020 13.49
+7
Kje si Gantaaaaaar?
kamu
16. 10. 2020 13.43
+10
Marca je tedanja vlada imela zelo malo časa za ukrepanje, ker je vsa Evropa na epidemijo bila nepripravljena. Vi ste zdaj imeli več ko pol leta, pa niti zadostnih bolnišničnih kapacitet niste uspeli zagotovit. Ste pa zagotovili 78o milijonov za vojaško ropotijo, ubijanje za ameriške interese, plenili v državnih institucijah, vaši pajdaši v vladi vse bolj omejujejo novinarsko svobodo itn. Skratka sramota države ste vi , ne pa STA kot tvita premier v dnevih, ko podiramo rekorde okuženih po državi.
flisd
16. 10. 2020 13.37
+11
Jap. 800 novih na dan. Bravo. A ta misli, da smo vsi neumni kot on?????
acromega
16. 10. 2020 13.32
+4
Bravo Tonin. Številke so prave!