Korona

Kako smiselni so ob sedanjem številu okuženih še ukrepi?

Ljubljana, 27. 04. 2020 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ema Čepon, U.Z.
Komentarji
630

Če se kdo že lahko pohvali z opranim avtomobilom in letnimi gumami in če si bomo takoj po praznikih lahko uredili tudi frizure, pa bomo morali na občutnejše rahljanje ukrepov še nekaj časa počakati. A kako dolgo še? In kako smiselni so ob sedanjem številu okuženih ukrepi, kot je prepoved gibanja zunaj meja matične občine? Smo na dobri poti, a zaradi prehitrega sproščanja ukrepov bi se število okuženih spet lahko dvignilo, pravi Milan Krek iz NIJZ. Popravil je tudi svojo izjavo in dejal, da velikonočni prazniki niso imeli velikega vpliva na dvig okuženih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Milanom Krekom iz NIJZ
    07:24
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Milanom Krekom iz NIJZ
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako smiselni so še ukrepi?
    02:23
    Iz 24UR ZVEČER: Kako smiselni so še ukrepi?

Milan Krek iz NIJZ je v oddaji 24UR ZVEČER najprej pojasnil, da je imel, ko je dejal, da so velikonočni prazniki vplivali na dvig okuženih s koronavirusom, pred seboj le številke enega dneva, ko pa je zadeve natančno pogledal, je ugotovil, da to pravzaprav ne drži. "Kar pomeni, da smo se zelo dobro držali in da se je slovenski narod v tem trenutku zopet zelo dobro odzval."

Povedal je, da smo na dobri poti, da covid bolniki ne zasedajo več veliko bolnišničnih postelj, ne intenzivnih in ne običajnih, in da je v Sloveniji delež vsakodnevnega porasta manj kot en odstotek, kar pomeni, da se je epidemija stabilizirala.

Koliko dni pa bi odstotek novookuženih moral biti pod enim odstotkom, da bi lahko rekli, da smo zunaj nevarnosti in epidemijo obvladujemo? "Že zdaj lahko povemo, da jo obvladujemo, saj sicer ne bi bili na teh odstotkih. Bolj se bojimo, da bi pri sproščanju ukrepov naredili kakšno napako in bi se ta številka spet dvignila. Zato se sproščanje dogaja zelo počasi in previdno, ob sprotnih meritvah in sprotnem spremljanju situacije. To je edino pametno v tem trenutku."

Kako dolgo bo še veljala prepoved gibanja med občinami?
Kako dolgo bo še veljala prepoved gibanja med občinami? FOTO: Aljoša Kravanja

Na vprašanje, ali so vsi ukrepi, ki še vedno veljajo v tem času, res smiselni (Ljubljančani se denimo prav zaradi ukrepa prepovedi gibanja med občinami drenjajo v Tivoliju, ob Ljubljanici, na Šmarni gori, kar povečuje verjetnost širjenja okužbe ...), je Krek odgovoril, da je treba pogledati na situacijo kompleksno. "Rezultat, ki ga imamo danes, je rezultat vseh ukrepov, ki smo jih do zdaj sprejeli, ne samo enega. Novinarji se največkrat osredotočate na ukrep prepovedi gibanja med občinami, ki pa ima izredno veliko izjem. Gre za to, da imamo skupek ukrepov in je treba vedno, ko se pogovarjamo o sproščanju le-teh, vse te ukrepe dati na mizo in sproščati tiste, za katere lahko zagotovimo, da bodo naredili najmanj škode. Treba je vedeti, da omejitve na občine večna ne more biti in bo v nekem trenutku morala biti sproščena, ampak za to moramo zelo dobro spremeniti naša vedenja in se pripraviti na to, da bomo znali upoštevati distanco, higieno rok, kašlja, kihanja ... Kajti s tem bomo zelo pomembno vplivali na to, da se virus ne bo mogel prenašati. In potem bodo ostale omejitve manj pomembne." Zato je zelo pomembno, da  v čim krajšem času spremenimo vedenje in ga nadomestimo s tem varovalnim vedenjem, je še dejal.

Pod črto torej: kdaj bi epidemija pri nas lahko bila toliko pod nadzorom, da bi zagnali vse dejavnosti, seveda ob upoštevanju priporočil, kako to vse početi varno? "Počasi bomo sproščali vse omejitve, ki jih imamo. Če bi imel stekleno kroglo, bi vam lahko to napovedal. Ker pa je nimam, lahko rečem samo to, da je naša naloga, da nenehno spremljamo, kaj se dogaja, in se nenehno odzivamo na te dogodke. Če bomo šli v nekem trenutku spet dokaj hitro navzgor s temi številkami, bomo morali spet na novo vleči ukrepe, kar pa bo spet zelo težko. Zato je bolje zdaj narediti tako in se pozneje veseliti brez novih ukrepov," je zaključil Krek.

Pasica posebne novice POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (630)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Scouser
28. 04. 2020 10.15
+8
Reklama za holesterol na dveh nogah.... dr. Milan Krek
AnaModic
28. 04. 2020 09.23
+2
Že če je “omejeno gibanje iz občine v občino” me zanima kako sta lahko naša soseda, ki sta v najdemu lahko iz štajerskega konca pripravljaja kolegico v Piran? Mislim, tako kot verjetno mnogo drugih, imamo tudi mi bolane sorodnike pa jih ne moremo iti obiskat zaradi te “omejitve”.
nekdo17
28. 04. 2020 08.23
+31
Prepoved gibanja med občinami je namenjena 'raji', 'višji sloj' pa je iz tega izvzet. Ga ni boga, ki bi me prepričal, da temu ni tako. Bom podkrepil s primeroma: V lokalnem časopisu sem na starneh policijske kronike (!) - tam so objavljeni tudi krajši članki o vlomih, krajah avtomobilov ipd. - prebral, da je policist obravnaval kolesarja, ki se je peljal v Kamniško Bistrico, ker ni spoštoval omejitve gibanja med občinami. Včeraj in v nedeljo sem šel mimo golf igrišča v Volčjem potoku. Na terenu je bilo polno golfistov, parking povsem zaseden. Naj me koklja brcne, če so bili vsi 'golfači' iz kamniške občine - bi morali skoraj vsi Kamničani igrati golf. Na terenu so bile skupine po 5 - 6 ljudi, po pol metra narazen, jasno, da brez mask. Gospod ali gospa ne bo dajal larfe na fris - halo! Mislim, da ni potrebno pisati, da tam ni bilo nobenega policaja, ki bi preverjal, iz katere občine so ti 'športniki'. Saj vemo - v elito se ne kaže vtikati, kolesarja, ki se je, oziroma bi se, peljal v K.Bistrico in nazaj in sploh z nikomer ne bi prišel v stik, je pa potrebno poje... Pa še komentar na izjavo Kreka:... narod se je v času velikonočnih praznikov dobro odzval. Ja, gospod Krek - kljub vsemu se nas večina še 'dobro odzove' na ukrepe, ker si o njih mislimo svoje (za to zaenkrat še ni globe...), kršimo jih pa ne, ker bi nas to preveč stalo. Sicer pa so tega Kreka ustoličili, ker se strinja s politiko. Zdravstvene strokovnjake, ki se s politiko niso strinjali, so pa že odstanili - tipično slovensko...
Evforija
28. 04. 2020 08.29
+16
Moral bi poslikati to dogajanke na golf igriscu in ga poslati medijem.
iGURT
27. 04. 2020 20.48
+4
Dnevni red seje: 1. Predlog sklepa o spremembah Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom // 2. Predlog sklepa o spremembah Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018 // 3. Predlog sklepa o spremembah Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB // 4. Predlog sklepa o spremembah Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednice, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi
superjezek
27. 04. 2020 20.20
+28
Sem za ukrepe v kriznih časih, če so zares upravičeni, ampak vse bolj očitno je, da so političarji izkoristili, strah in ukrepe za veliko krajo Slovenije!!!! Vsak otrok jasno vidi, da so pod pretvezo nujnih nabav in neverjetnega pohlepa po denarju ropali državni denar. Pod to pretvezo so podjetnike in ostale davkoplačevalce pustili na rob revšine in obupa. Vsi vpleteni bodo morali odgovarjati, ne da nam se še smejijo pred kamerami.
Karlo
27. 04. 2020 18.59
+36
O Janši in predvsem njegovih SDS- ovih (sekretarjih vlade Mahniču in Gorenaku, ministru Hojs s Kanglerjem in Breznikom, Logarju) Malo prečitajo Ustavo RS in pa zakone v tem primeru Zakon o nalezljivih boleznih, kjer je točno določeno tudi kdo je za kaj pristojen v primeru epidemij. Zakaj so si protiustavno prilastili pristojnosti ki si jih ne bi smeli in s histeričnimi potezami njegovih hlapčkov in prijateljčkov napihnili zadevo v paniko, da je lahko zamenjal svet in direktorja NIZJ, ter izkoristili krizo za basanje žepov lojalnim podanikom. In to vse v imeni domoljubja! Mi greste na bruhanje.
giler
27. 04. 2020 18.42
+33
nas slovence zapirati v občine, tuje turiste pa vabit . danes sem govoril z kolegom ki je medicinski tehnik v bolnici je povedal da so mogli izkuristiti ves lanski dopust po prvomajskih praznikih pa koristit izredni dopust,ker v bolnici ni dela.
Karlo
27. 04. 2020 18.16
+23
Krek že za začetek prizna da se je motil in ni natačno čital poročil! Pravo človek na napačnem mestu!
ROMELS
27. 04. 2020 18.10
-2
Najbolj nestrpni in neučakani so osebki z velikimi plačami, ker jih denar preveč žuli pa seveda, drugače niso opaženi.Če so sami sebi namen, so nič.
Mungos2
27. 04. 2020 17.57
+27
Krek govori o virusu, kot da se osebno poznata. Še videl ga ni !!!!!!
vinogradnik33
27. 04. 2020 17.23
+58
S karantenami in prepovedmi prehoda iz občine v občino si vlada kupuje mir , ker se zaveda , da je s svojimi potezami izigrala državljane , ji je prav prišel ta virus v imenu katerega si kupuje glasove z delitvijo bonbončkov in nesorazmernimi ukrepi !
xTejax
27. 04. 2020 17.08
+52
Pod krinko virusa se pač še vlečejo določeni ukrepi, dokler se bo dalo. Dejansko bolj vlečenje človekovih živcev. Očitno so pri nas še precej dobri, a kakšne bodo posledice? Dajejo nam življenje nazaj po koščkih - kak grižljaj tortice, a cele še ne morete dobiti! Občasno se nekaterim že krepko utrgava, kot so pijanske dirke z neregistriranimi avtomobili po cestah in še marsikaj.
Bourne
27. 04. 2020 16.50
+82
Odlok o maticni obcini je totalni nateg in neumnost. Prijatelj gre vsak dan na delo iz vasi v mesto v kolektiv 40 ljudi, vsi brez maske in distance. Njegov sodelavec iz mesta pa ne sme s kolesom skozi njegovo vas.
zemljan10
27. 04. 2020 19.03
+11
ni_mi_vse_eno
27. 04. 2020 16.46
+58
Ukrepi so sedaj nesmiselni. Bili so smiselni v začetku, kjer se je predvidevalo, da bodo bolnišnice preobremenjene in ne bi dobili vsi zdravljenja. Sedaj smo videli, da temu ni tako in zato je prav, da se ukrepe opusti ter spremlja, če bo število obolelih naraslo in za koliko. Potem se pa ponovno uvede ukrepe, če bomo ugotovili, da je to ponovno potrebno.
xyxyxyxyxyxyxy
27. 04. 2020 16.45
+79
Krek ve o virusu toliko kot mu naložijo "zdravniki" iz SDS. Še narkomani ga niso resno jemal.
Nosmoke
27. 04. 2020 16.43
+39
Očitno bomo , da bi lahko prehajali med občinami ,morali vsi državljani opraviti praktični izpit iz veščin KAŠLJANJA , KIHANJA , UMIVANJA ROK . Koliko je v praksi 2 metra , to pa bo verjetno najtrši oreh.....po Kekovi strokovni oceni seveda.
murate
27. 04. 2020 16.28
-41
a so ti ukrepi potrebni ali ne ,se morda ne bo nikoli pokazalo,vsaj želim si da se nebi.Postopno ukinjanje ukrepov RES VSEM ŽELIM ,da ne bo sprožilo ponovne epidemije v Sloveniji. Na vladi -Janši je odgovornost da čimbolj pravilno oceni.Zaenkrat smo se izognili Italijanskem scenariju,naj tako tudi ostane..Izgovori,da umirajo predvsem tisti,ki imajo še kakšno drugo slabo točko v telesu so brezveze .Kdo od nas ,ki ima 50 ali več let pa je 100% zdrav...
alenka.NN
27. 04. 2020 16.48
+56
no daj, malo si preberi koliko imajo na hrvaškem korona-žrtev....pa veš zakaj jih imajo tako malo ?...zato ker na hrvaškem umirajo tudi za gripo, pljučnico in še čem....pri nas pa od 'korone' dalje niti enega zaradi gripe ali pljučnice.....saj nam je več ali manj jasno zakaj se podaljšujejo ukrepi - vlada si kupuje čas 'po koroni',,,čakajo jo nepredvidljivi dnevi....in prav je tako
murate
27. 04. 2020 17.05
-18
z hrvaške imam informacije iz prve roke,ukrepe so sprejemali istočasno kot slovenija ,nekatere celo prej ,prehoda med kraji ni bilo,trenutno je prepoved med županijami ,policija konkretno spremlja ceste in tudi kaznuje. Maske,rokavice ,trgovine,servisi enako kot pri nas ali še bolj ostro.Tko ,da preveri in potem širi propagando proti temu kar je pri nas.Pa še nekaj ,prvi okuženi hrvat je bil na nogometni tekmi-kje že???
Tone 12345
27. 04. 2020 16.06
-8
Obala31
27. 04. 2020 15.51
+100
Gospod naj gre nazaj delit metadon in naj se neha sramotit...
ni_mi_vse_eno
27. 04. 2020 16.47
+33
alenka.NN
27. 04. 2020 16.49
+44
Neutrin
27. 04. 2020 15.50
+96
"... pravi Milan Krek iz NIJZ. Popravil je tudi svojo izjavo in dejal, da velikonočni prazniki niso imeli velikega vpliva na dvig okuženih....." ---- Aha, so ga farji opozorili, da se čez cerkvene dogodke ne sme govoriti. Ga pa skrbijo prvomajski kresovi... Kakšna beda od človeka!
polnostabla
27. 04. 2020 16.44
+49
V stilu...rokavice so nujne, razen če niso...maske so škodljive, razen v primeru ko niso...za kozlati...