Korona

Kako so bolnišnice pripravljene na morebitni jesenski covidni val?

Ljubljana, 29. 07. 2022 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Maja Korošec
Komentarji
14

Infektolog Matjaž Jereb je ocenil, da je število bolnikov na covidnih oddelkih bolnišnic doseglo stagnacijo in bo najverjetneje začelo upadati v drugi polovici avgusta. Bolnišnice se kljub temu pripravljajo na morebitni jesenski val, ki bi mu sledila rast števila bolnikov. Covidne bolnike bodo zdravili na posebnih covidnih oddelkih, pa tudi v izolacijah na matičnih oddelkih.

Bolnišnice za zdravljenje covidnih bolnikov trenutno zagotavljajo približno 10 odstotkov kapacitet.

Za zdravljenje covidnih bolnikov 15 slovenskih bolnišnic od prejšnjega tedna zagotavlja približno 10 odstotkov posteljnih kapacitet. Področje ureja in usklajuje skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike pri ministrstvu za zdravje.

Za zdravljenje covidnih bolnikov 15 slovenskih bolnišnic od prejšnjega tedna zagotavlja približno 10 odstotkov posteljnih kapacitet.
Za zdravljenje covidnih bolnikov 15 slovenskih bolnišnic od prejšnjega tedna zagotavlja približno 10 odstotkov posteljnih kapacitet. FOTO: Damjan Žibert

Vodja skupine, infektolog Matjaž Jereb, sicer tudi vodja oddelka intenzivne terapije ljubljanske infekcijske klinike, je že v sredo na novinarski konferenci pojasnil, da se člani skupine sestajajo enkrat na teden. Na zadnjem sestanku v torek po njegovih besedah niso sprejeli pomembnejših odločitev, delež postelj, namenjenih covidnim bolnikom, tako ostaja enak.

V celjski bolnišnici bodo jeseni po načrtih zagotavljali do dva covidna oddelka

V Splošni bolnišnici (SB) Celje so glede na sklep omenjene skupine dolžni zagotavljati 32 navadnih bolnišničnih postelj in štiri postelje intenzivne terapije. "Najbolj nas skrbi slednje, saj to pomeni dodatno kadrovsko obremenitev na oddelku, ki je že tako kadrovsko deficitaren," je pojasnil strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar, ki je v času prejšnje vlade opravljal funkcijo državnega sekretarja na zdravstvenem ministrstvu.

Kot je pojasnil, so v  sredo v celjski bolnišnici na navadnih oddelkih zdravili 16 covidnih bolnikov, 10 pa v rdečih conah, ki so jih vzpostavili na petih oddelkih. Vse bolnike ob sprejemu v bolnišnico testirajo. Obolele, ki jim potrdijo okužbo, tako izolirajo na oddelkih, kamor bi bili na podlagi zdravstvenih težav razvrščeni tudi sicer. "Nekako smo se od spomladi na te rdeče cone kar navadili," je dejal. Po njegovih besedah je osebje seznanjeno s postopki dela v rdečih conah in uporabo osebne varovalne opreme. V zadnjih dveh tednih tako niso zaznali, da bi se okužbe s koronavirusom razširile iz rdečih con med druge bolnike.

V SB Celje imajo izdelan načrt za jesenski čas, ki ga prilagajajo navodilom ministrstva. Predvidevajo, da bodo na posameznih oddelkih zagotavljali omenjene rdeče cone, ob tem pa za zdravljenje covidnih bolnikov dva oddelka tudi v celoti. "To bi že pomenilo krčenje ostalih programov," je opozoril. Že zdaj namreč dve tretjini oddelka za infekcijske bolezni namenjajo zdravljenju covidnih bolnikov. Paciente, ki bi jih sicer zdravili na tem oddelku, zato premeščajo na oddelek interne medicine, zato morajo občasno katerega izmed nenujnih posegov oz. storitev prestaviti.

Infektolog Matjaž Jereb je povedal, da se bodo jesenski situaciji v UKC Ljubljana prilagajali glede na razmere oz. porast covidnih bolnikov.
Infektolog Matjaž Jereb je povedal, da se bodo jesenski situaciji v UKC Ljubljana prilagajali glede na razmere oz. porast covidnih bolnikov. FOTO: 24ur.com

V ljubljanskem kliničnem centru se bodo prilagajali aktualnim razmeram

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se na morebiten septembrski val okužb s koronavirusom miselno prilagajajo, ne pa organizacijsko, je povedal Jereb na sredini novinarski konferenci. Se bodo pa prilagajali razmeram glede na porast bolnikov in situacijo, ki bo nastala, je napovedal infektolog.

Po njegovih navedbah v UKC Ljubljana večji del bolnikov zdravijo na covidnih oddelkih – imajo dva oddelka, kjer je bilo v sredo 50 hospitaliziranih bolnikov in ostalih 39 v rdečih conah. Ti bolniki predstavljajo obremenitev za druge internistične, kirurške, nevrološke oddelke, saj sta potrebna dodatna zaščita osebja in drugačen pristop k bolnikom. Drugi problem je, da je kar nekaj bolnikov v sivih conah, saj so lahko okuženi in predstavljajo obremenitev za bolnišnico, je izpostavil Jereb.

Tudi v novogoriški bolnišnici priprave na jesenski epidemični val

V SB Franca Derganca Nova Gorica so v četrtek zdravili 31 covidnih bolnikov, ki so nastanjeni v rdečih conah na kirurškem in internem oddelku. Večina bolnikov se zdravi zaradi drugih težav, ob tem pa so pozitivni na koronavirus, štirje bolniki pa bolnišnično zdravljenje potrebujejo zaradi covida-19.

Kot je  pojasnila v. d. strokovne direktorice Jasna Humar, morajo v bolnišnici trenutno zagotavljati 25 postelj za covidne bolnike. Ob tem se pripravljajo na jesenski val: "Pripravljamo vse potrebno za organizacijo covidnega oddelka, za zdaj s 25 posteljnimi kapacitetami, vse pa bo seveda odvisno od takratnih razmer."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

S K E L E T O R
01. 08. 2022 08.57
+0
Preimenovanje prehlada + medijska kampanja = Prestrašena drobnica
Huggo
31. 07. 2022 15.01
-1
Ne ga srat res. Vi ze veste da bo jesenski val. Jaz mislim da bo drug teden vrocinski val dej ne pokajte v prazno s tem covidam k ne obstaja.
sociedadreal1
30. 07. 2022 13.08
+2
ne ga srat, a covid bolnice še niste zgradili. spet se boste pajsali na vrhu urgence in prevažali od Jesenic do Murska Sobote!
Bebec
30. 07. 2022 12.29
+4
V avstriji zdravnica bojda storila samomor zaradi prehudih grozenj zaradi ukrepov.kam to pelje?kmalu bodo likvidacije v vecjem obsegu po celem svetu
revolucijakorupcijafasizem
30. 07. 2022 11.14
+4
odvisno kdaj pride Covid iz dopusta dvomim da bodo ljudje prenašali še eno levo in desno ter medijsko tiranijo,medije bi bilo treba preganjati zaradi demoralizacije ljudstva .
zoran pušenjak
30. 07. 2022 10.57
-3
Saj bo korona izginila. Vsi na morje in bosta morska sol in vitamin D uničila viru. Saj tako pravi največji infektolog Golob
Ivar The Boneless
30. 07. 2022 11.03
+1
U.K.
29. 07. 2022 20.45
+4
Noben več ne šmirgla
schrodingerScat
29. 07. 2022 20.16
+2
Smo se pripravili s soncenjem in kopanjem v hrvaskem morju, hvala.
Intihar
29. 07. 2022 19.10
+6
Nebi ze kr zdaj zaceli z pritiski glede covida?
Lisec7
29. 07. 2022 17.42
+8
Fajonova ga bo odnesla osebno v Kijev. Če bi bil Golob res doktor bi Fajonovo takoj brcnil v p-eto in jo poslal proti Črnem morju
crestor
29. 07. 2022 16.37
+0
Holob je za jesen virus prepovedal.
Obala31
29. 07. 2022 16.30
+5
Tako kot na sedanji
SlepiSlovenc
29. 07. 2022 15.57
+11
Morebitnega vala ne bo! Nehajte pretiravat.