Korona

V dveh novih črnih regijah zaostrovanje, povsod dovoljena prodaja nogavic in perila

Brdo pri Kranju, 27. 01. 2021 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
330

Vlada je na Brdu pri Kranju pretresala aktualne epidemiološke razmere in odločala o morebitnih spremembah ukrepov. Odločila je, da bodo v obalno-kraški in zasavski regiji, ki sta po novem prešli v črno fazo, znova odprte samo nujne trgovine. Bo pa v celotni državi v prodajalnah z živili znova možno kupiti nogavice in perilo. Težko pričakovano odločitev glede usode šol in vrtcev je vlada preložila na četrtek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je odločila vlada?
    01:16
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je odločila vlada?
  • Iz 24UR ZVEČER: Meh o pričakovanjih OZS
    04:43
    Iz 24UR ZVEČER: Meh o pričakovanjih OZS
  • Iz 24UR: Sproščanje ali zaostrovanje?
    02:23
    Iz 24UR: Sproščanje ali zaostrovanje?
  • Iz SVETA: Slabšanje epidemioloških razmer
    03:03
    Iz SVETA: Slabšanje epidemioloških razmer

Zaradi slabših epidemioloških razmer sta se obalno-kraška in zasavska statistična regija znova znašli med regijami v t. i. črni fazi, kar pomeni, da se tam ukinjajo posamezne izjeme, ki so se sprostile pretekli teden, je po seji na Brdu pri Kranju sporočila vlada. 

Tam se tako znova zapirajo specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi kulturne ustanove, kot so knjižnice, muzeji in galerije. 

Statistične regije, ki še vedno izpolnjujejo pogoj bolj ugodne epidemiološke slike, pa so: osrednjeslovenska, podravska, gorenjska, koroška, primorsko-notranjska, pomurska in savinjska. Tam ukrepi ostajajo nespremenjeni.

Odslej dovoljena prodaja nogavic in perila 

Je pa vlada določila, da bo po novem v trgovinah, ki prodajajo pretežno živila, blago za osebno nego in čiščenje, dovoljena tudi prodaja nogavic in perila. 

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji začne veljati 30. januarja in velja do vključno 5. februarja 2021.

Epidemiološke razmere v večini regij se slabšajo, zato je vlada znova zaostrila ukrepe v dveh regijah.
Epidemiološke razmere v večini regij se slabšajo, zato je vlada znova zaostrila ukrepe v dveh regijah. FOTO: Vlada RS

O vrtcih in šolah jutri 

Vlada pa na nocojšnji seji ni sprejela dokončne odločitve glede tega, kako bo prihodnji teden potekal pouk v osnovnih šolah. Razpravo bodo nadaljevali v četrtek, so pojasnili na Ukomu. 

Znano pa je, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vladi svetoval, naj – če bo potrebno zaostrovanje ukrepov – najprej zapre druge možne lokacije prenosa, ne pa šol in vrtcev. 

Ta teden so otroci prvega triletja obiskovali pouk v šolah v devetih od 12 statističnih regij, ki so bile glede na epidemiološke podatke na rdečem seznamu.

Vlada še ni sprejela končne odločitve o poteku pouka prihodnji teden.
Vlada še ni sprejela končne odločitve o poteku pouka prihodnji teden. FOTO: Aljoša Kravanja

Smučišča lahko obratujejo le v rdečih regijah

Obratovanje žičniških naprav in smučarskih prog je dovoljeno v regijah: gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko - notranjska, savinjska v skladu s priporočili NIJZ in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče, so še sporočili z vlade.

Grčija ni več na rdečem seznamu

Vlada je izdala tudi Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki začne veljati 29. januarja in velja do 5. februarja 2021. Ta ne prinaša vsebinskih sprememb pri izjemah za vstop, veljavnosti testov PCR in HAT ter pri napotitvi v karanteno na meji. Na seznamu držav članic EU oziroma schengenskega območja ni več Grčije (vstop iz Grčije je torej mogoč brez negativnega testa ali napotitve v karanteno), pri administrativnih enotah Norveške pa je manjša sprememba. Na seznam tretjih držav je dodana Malezija.

Celoten seznam si lahko pogledate tukaj

Da bo potreben ponovni premislek glede sproščanja ukrepov, je sicer predsednik vlade Janez Janša povedal že v nedeljo. Dan pred tem so namreč v Sloveniji odkrili prvo osebo, ki je bila uradno pozitivna na angleško različico, pa tudi stanje epidemije se ne umirja, kot se je v zadnjih dneh. 

DZ bo osmi protikoronski zakon potrjeval prihodnji torek 

DZ bo osmi protikoronski zakon, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19, potrjeval v torek, 2. februarja, je danes sklenil kolegij predsednika DZ Igorja Zorčiča

Spomnimo, vlada je predlog zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 sprejela v ponedeljek. Ker epidemija še vedno traja, je vanj zapisala dodatne ukrepe, ki naj bi omilili posledice in vpliv covida-19 ter hkrati spodbudili trg dela in gospodarstvo.

Predsednik OZS Branko Meh je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da gre v predlogu zakona nekaj ukrepov v prid obrtnikom in da so ukrepi usmerjeni v reševanje delovnih mest, a opozarja, da po drugi strani to ni dovolj za pokrivanje stroškov, likvidnosti podjetja,  pomoč v takšni meri ne zagotavlja dobička, od katerega obrtniki živijo: "Na OZS vztrajamo, da nam pokrijejo vsaj 80 odstotkov prihodka glede na leto 2019".  

Vsakodnevno nas obrtniki opozarjajo, da si želijo le, da lahko začnejo delati, je še izpostavil: "Državna pomoč seveda prihaja in tako bodo podjetja lahko obdržala glavo nad vodo ampak glede na to, da se kriza poglablja, ne verjamem, da bodo naša podjetja še dolgo zdržala, če bodo še naprej zaprta," je povedal Meh.  

Vlada poslancem predlaga, naj predlog zakona obravnavajo po nujnem postopku in kolegij predsednika DZ je na današnji seji temu predlogu sledil. Izredna seja se bo prihodnji torek začela ob 14. uri. Dan prej bo predlog zakona kot matično delovno telo obravnaval odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Kolegij je danes tudi sklenil, da bo kmalu po potrditvi sledila še ena izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali o predlogu sklepa, da na zakon ni mogoče razpisati zakonodajnega referenduma.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (330)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krotilec ognja
29. 01. 2021 20.47
Pa si bom lahko gate kupil
čevapgpt
29. 01. 2021 09.32
Ma vi se hecate še vedno...
lado-a1
28. 01. 2021 11.19
+1
Res bi rad videl kateri t*epec je poskrbel, da ni bilo moč kupovati spodnjega perila in nogavic! Pa to kako je to be*darijo obrazložil.
artaja
28. 01. 2021 10.30
+1
Itak da ne bo dolgo trajalo odprte šole... Bi bilo že čudno, če bi
+3
27. januar bo vsekakor šel v anale bizarnih odločitev te vlade oz. Janeza Janše. Prvo bizarnost je zadolžitev za 60 LET. To je isto, kot če bi Tito leta 1961 vzel kredit za nakup avtobusov na kiperbuš iz filma Ko to tamo peva, mi bi pa včeraj plačali zadnji obrok. In drugo, Janez Janša nam od včeraj DOVOLI nakup nogavic in spodnjega perila.DOVOLI NAM. Po treh mesecih in pol. Kaj ima to veze z virusom, nakup gat. Danes pišemo leto 2021. Uspelo mu je.Zapisal se je v zgodovino. Janeza Janše se bodo spominjali še generacije za nami. Po bizarnih odločitvah. In kreditih.
lado-a1
28. 01. 2021 11.27
+1
Bizarno je to, da kdo sploh kupi 60 letne obveznice od take vlade! Jaz je od twitlerja ne bi kupil niti enotedenske - zihr je pač zihr!
OrodniK
27. 01. 2021 21.59
-3
Emmm, če se ne motim je tedensko preverjanje okrepov in uskladizev s stopnjo okuženosti uahtevalo Ustavno spdišče na pobudo...opozicije... ??? Sedaj pa zgražanje, kako si stalno premišljuje vlada vsak teden... ?!? Verjemte da bi bilp veliko lažje on efektivneje brez vsakogedenskega jajcanja in spreminjanja ukrepov po regijah, a drugače je očotno protiustavno! Torej bi vlada morala povoziti odločitev Ustavnega sodišča? Pol bi pa spet po njih žgal Ustavni jok...🤨😕 Bolano!
Magenta07
27. 01. 2021 21.59
BuLLeT 88
27. 01. 2021 21.59
+2
DA BOG DA, DA ZMANJKA ELEKTRIKE, BO ČISTO DOVOLJ ČE ZMANJKA ZA KLJUČNIH 14 DNI. PA DA VIDM GLUMCE NA VLADI! Klik ODPRTO, Klik ZAPRTO...
Miha Mihel?i? 1
27. 01. 2021 21.59
+4
Tonin za zdravstvenega ministra...zdaj pa še gate in štunfi...kako fantastičen dan...sekta zgubljate se...
lado-a1
28. 01. 2021 11.22
+1
Fenomenalno! Uspeli so najti še slabšega misnistra za zdravje kot je twitler. Pa sem misli, da je to mission impossible!
white31
27. 01. 2021 21.58
+3
Diabloss
27. 01. 2021 21.58
+2
Za kaj pa vezalk ne smem kupit
lado-a1
28. 01. 2021 11.23
+1
To je za preprečevanje samomorov od tuge, ker imamo vlado kriminalnih b*ebcev!
covid15
27. 01. 2021 21.58
+3
Denar sveta vladar...kar nekaj si izmislijo......kar neki sevi poimenovani po državah....še gripe in kovida ne ločijo, vse je zdaj kovid...zdaj bo pa vse neki novi sev....samo ustrahovanje, da bo čim več cepiva prodanega po svetu....preveč dnarja je v špilu, da bi nas pustili samostojno odločat o cepljenju
Roadkill
27. 01. 2021 21.57
+6
štumfe?ne morm verjet.a so zadrogirani?
Defragment
27. 01. 2021 21.57
+3
Ne bo šlo drugače kot da se dogovorimo za maksimalne možne zaščitne mere in sprostimo čisto vse. Potem pa kdor zboli, zboli in kdor preživi, preživi. 100% cepiva ne bo nikoli, ker je nemogoče. Do danes še nismo izdelali cepiva, ki bi povsem preprečil gripo in tako ga ne bomo za covid, ki je že 5x mutiral, ko mi še za verzijo 1.0 ne moremo izdobaviti vsem zainteresiranim. Covid je naša nova NORMALA in upam, da vse vlade to čim prej uvidijo.
transs
27. 01. 2021 21.57
+6
...dovoljena prodaja nogavic in spodnjega perila..... Wellcome to future.....2021...
Teflonka
27. 01. 2021 21.56
+3
Očitno ne bo mira,dokler te na.n.de ne pošljemo nazaj v Argentino...
Uporabnik1888402
27. 01. 2021 21.56
+0
Kdaj bodo BiH dali dol z rdecega?
-1
covid15
27. 01. 2021 21.56
+2
Kupite prave teste, kot ostale države pa bo šlo na boljše...
uporabnik123x
27. 01. 2021 21.56
+12
Tvitek a v marcu si bom mogoče lahko celo kako majico kupil. Šalabajzerska vlada = Sramota Slovenije - prepoznana že po celotnem svetu.
Defragment
27. 01. 2021 21.56
+11