Korona

Delež pozitivnih 33,4-odstoten. Kakšni bodo božično-novoletni prazniki?

Ljubljana, 20. 12. 2020 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
692

Pristojni so v soboto opravili 2646 testov in potrdili 884 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je tako znova visok, in sicer 33,4-odstoten. Vlada je na sobotni seji sprejela načrt ukrepov v času božično-novoletnih praznikov. Ta v primeru stabilne ali izboljšane epidemiološke situacije med prazniki zajema omilitev odloka o omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi, medtem ko v veljavi še vedno ostajata prepoved zbiranja na javnih površinah, tudi na silvestrovo, in prepoved gibanja v nočnem času.

Več videovsebin
  • Kacin o načrtu sproščanja ukrepov za praznike
    13:15
    Kacin o načrtu sproščanja ukrepov za praznike
  • Kacin predstavlja trenutno stanje
    09:30
    Kacin predstavlja trenutno stanje
  • Novinarska vprašanja za Kacina
    03:31
    Novinarska vprašanja za Kacina

Vlada je sporočila, da je bilo v soboto hospitaliziranih 1214 ljudi, od tega 201 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 41 ljudi, umrlo pa jih je 39. Skupaj je doslej umrlo 2358 bolnikov s covidom-19, potrdili pa so 105.899 okužb, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v soboto pri nas 19.940 aktivnih primerov okužbe. V zadnjih 14 dneh so potrdili 951 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev Slovenije, v zadnjih sedmih dneh pa so povprečno potrdili 1358 okužb na dan. Največje sedemdnevno povprečje pojavnosti števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev so v soboto zabeležili v jugovzhodni Sloveniji, in sicer 726. Sledijo pomurska regija s 629,4, posavska s 601,5 in savinjska s povprečno 557 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh.

Po sobotnih podatkih o 14-dnevnem povprečju pojavnosti števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev tudi prednjači jugovzhodna Slovenija 1463,1 okužbami. Sledijo posavska regija s 1441,1 okužbami, pomurska regija s 1346,2 in savinjska s povprečno 1189,5 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh.

Največji delež okuženih prebivalcev je bil v soboto v občini Velika Polana, in sicer 3,399 odstotka. Več kot dva odstotka okuženih prebivalcev pa je bilo še v občinah Solčava, Polzela, Luče, Mirna Peč, Žužemberk, Šmartno pri Litiji, Šentrupert in Sveti Jurij ob Ščavnici. Največ, 100, okužb so potrdili v Ljubljani, kjer je delež okuženih prebivalcev 0,63. V Mariboru so potrdili 53 okužb, v Slovenski Bistrici 36, v Sevnici 31, v Šentjurju 22 in na Ptuju 21. V ostalih občinah so potrdili manj kot 20 okužb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druženje med prazniki bo mogoče, a pod določenimi pogoji

Vlada je sicer včeraj sprejela načrt ukrepov, ki bo zaradi omejitev, povezanih s preprečevanjem širjenja okužbe z novim koronavirusom, veljal v času prihajajočih praznikov. Danes smo na enem mestu še enkrat zbrali pomembnejše poudarke iz njega, ki narekujejo, kako bomo lahko letos na najvarnejši način preživeli božič in novo leto.

"Nekoliko ugodnejša epidemiološka slika v primerjavi s prejšnjim tednom ni posledica nekaterih začasnih predprazničnih sprostitev, temveč zapor v tednu dni prej. V dneh in tednih pred nami se na vsak način izognimo vseh tveganih stikov in stike nasploh omejimo na minimum," je pozval premier Janez Janša.

24. in 25. decembra ter v primeru stabilne epidemiološke situacije tudi 31. decembra in 1. januarja 2021 bo veljala možnost stika z osebami iz največ dveh gospodinjstev, maksimalno šest odraslih oseb na zasebnih površinah. Otroci do 15. leta so iz omejitve izvzeti. 

24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure ter 31. decembra od 12. ure do 1. januarja 2021 do 20. ure za obiske pod pogoji iz prejšnje alineje ne bodo veljale omejitve gibanja med občinami in regijami. 

Kot je dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, bodo tako omogočeni obiski pri najbližjih, nikakor pa ne množična praznovanja. Vlada je ob tem ponovno pozvala vse, da na minimum zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu. Vsem, ki se bodo v času praznikov družili s člani drugih gospodinjstev, pa svetujejo, da se po stikih oziroma obiskih samoizolirajo.

Vse druge omejitve gibanja ostanejo v veljavi – od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah, tudi na silvestrovo, velja prepoved gibanja v nočnem času in prepoved prodaje in uporabe pirotehnike ter prirejanja ognjemetov.

 V primeru stabilne epidemiološke slike omejitev gibanja na občino oz. regijo za božič ne bo veljala, dovoljeno bo druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, družilo se bo lahko največ šest odraslih.
V primeru stabilne epidemiološke slike omejitev gibanja na občino oz. regijo za božič ne bo veljala, dovoljeno bo druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, družilo se bo lahko največ šest odraslih. FOTO: Dreamstime

V šole najprej prva triada

Vlada je odločila tudi, da šole ostanejo zaprte do 4. januarja 2021, nato sledi odprtje za prvo triado, če se bo epidemiološka situacija izboljšala. 

Stanje glede vrtcev ostane nespremenjeno do 4. januarja 2021 (možnost zagotavljanja varstva v nujnih primerih), od tega dne naprej pa se bodo ob upoštevanju predpisanih pogojev in v primeru izboljševanja epidemiološke situacije lahko odprli. 

Znova zaprtje trgovin z oblačili in obutvijo

Med prazniki se bo znova zožila dostopna ponudba blaga in storitev. Od 24. decembra do 4. januarja oziroma do 10. januarja, če se epidemiološka situacija ne bo izboljševala, bodo zaprte vse storitvene dejavnosti, pri katerih se ni moč izogniti telesnim stikom, razen naslednjih izjem: 
- prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah,
- lekarne,
- prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, 
- kmetijske prodajalne,
- bencinski servisi,
- finančne storitve,
- pošte,
- dostavne službe,
- dimnikarske storitve, vendar pod predpisanimi omejitvami,
- individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
- osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno,
- druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja. 

Iz tega ukrepa je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo, kot ju ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov. 

Vse druge omejitve na področju športa in kulture ter režim na meji ostajajo nespremenjeni. Enako velja za javni prevoz in obvezno namestitev razkuževalnikov rok v večstanovanjskih stavbah.

Božično-novoletni prazniki bodo letos povsem drugačni.
Božično-novoletni prazniki bodo letos povsem drugačni. FOTO: Dreamstime

Polnočnic letos ne bo, dovoljena je le maša na predvečer božiča 

Že v četrtek je vlada v okviru sproščanja nekaterih ukrepov sprostila pravila za obiskovanje verskih obredov, ki že nekaj časa v navzočnosti vernikov niso bili dovoljeni. V zaprtih prostorih je na 30 kvadratnih metrih lahko le ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, morajo ohranjati razdaljo metra in pol. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, sta lahko v njem en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le v primeru, da so iz skupnega gospodinjstva. 

Kljub sprostitvi ukrepov so se v mariborski, murskosoboški in celjski škofiji odločili, da bodo maše pri njih še naprej potekale brez navzočnosti vernikov, saj je epidemiološka slika v omenjenih škofijah še vedno slaba. 

V ljubljanski nadškofiji so župnikom svetovali, naj nimajo bogoslužij z navzočnostjo vernikov na predvečer božiča, sam božič in na nedelje, lahko pa jih imajo ob delovnikih. Župnik, ki presodi, da je v njegovi župniji epidemiološka slika bistveno boljša, pa se lahko odloči za mašo ob navzočnosti ljudi tudi na božične praznike in na nedeljo. 

V koprski škofiji so maše v navzočnosti vernikov začeli v soboto, v novomeški pa bodo začeli v sredo. 

V običajnih razmerah na predvečer božiča potekajo polnočnice, a teh letos po odločitvi slovenskih škofov ne bo. V četrtek bo dovoljena božična maša, ki pa se bo morala zaključiti do 20. ure. Bodo pa mnogi verniki, kot je običaj, na predvečer praznika postavili jaslice in okrasili božična drevesa. V božičnem času si je klasične jaslice mogoče ogledati v večini slovenskih cerkva, ponekod pa tradicionalno pripravljajo tudi uprizoritve živih jaslic, kar pa letos ni mogoče. 

Poziv delodajalcem h kolektivnim dopustom

Vlada je delodajalce tudi pozvala, naj od 24. decembra do 10. januarja 2021 svojim zaposlenim omogočijo kolektivni dopust in organizacijo dela od doma, kjer je to le možno. Organi državne uprave bodo v času med 24. decembrom in 4. januarjem 2021 opravljali samo najnujnejše aktivnosti.

Na včerajšnji seji je vlada sicer sprejela tudi predlog Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 oziroma t. i. PKP7, katerega glavni cilj je omiliti in odpraviti posledice covida-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (692)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slobodan Cvijetinovic
01. 02. 2021 16.34
+1
Ljudje božji,dajte dojeti da se vam dela neizmerna krivica,vsa Evropa zaklenjena kot v taborišču,.... Prebiram članek hrvaške umetnice Vedrana Rudan,ki so pozvali,kot umetnico,v Beograd na gratis cepljenje,ko prebiram njeno izkušnjo,mi gredo kocine pokonci,ko opisuje kako je vse normalno,odprto,kako je narod popolnoma brez stresa,ter ostalih evropskih neumnosti
zibertmi
21. 12. 2020 12.07
+2
janša in kak smisel je imel ukrep odprtje frizerskih salonov za en teden.velik delež gre verjetno v smeri prekoračitve zaslužka za morebitno vračanje pomoči.če lahko temu rečeš pomoč v višini tisočaka,ki ni niti v tretjini prometa ,še tako majhnega salona in njegovega prometa.in v ustavi je zapisana pravica do dela,ali pa v primeru višje sile kot je ta,ob razglasitvi epidemije,verjetno kaj več kot ta miloščina.kakšen bo izplen gospodarstva se bo videlo.krivdo boš moral ,tako kot nas sedaj teroriziraš,prevzet sam.samo ti nimaš obraza za to
ivan z Doba
21. 12. 2020 10.57
+3
Problematično je število umrlih. Vlada je do 18.12. odgovorna za 2318 umrlih državljanov, večina v DSO. Kar je preživelih v DSO umirajo na obroke, ker nimajo ustrezne oskrbe. Zapiranje v sobe, pomanjkanje gibanja je nekatere pripeljalo do tega, da so nepokretni. Odgovornost? Če bi testirali zaposlene, tako kot je predlagala stroke pred 3 meseci, bi bilo stanje v DSO veliko boljše in manj mrtvih. Tako pa epidemiolog ivan skrbi za zmanjšanje števila pokojninskih upravičencev in čakalnih vrst za DSO. V trenutni situaciji je iti v DSO enako samomoru.
User1538643
20. 12. 2020 20.35
+0
"24. in 25. decembra ter v primeru stabilne epidemiološke situacije tudi 31. decembra in 1. januarja 2021 bo veljala možnost stika z osebami iz največ DVEH gospodinjstev, maksimalno šest odraslih oseb na zasebnih površinah. Otroci do 15. leta so iz omejitve izvzeti. * 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure ter 31. decembra od 12. ure do 1. januarja 2021 do 20. ure za obiske pod pogoji iz prejšnje alineje ne bodo veljale omejitve gibanja med občinami in regijami." ** To je spet ukrep iz rokava. Saj večina staršev ima po dva otroka in oni imajo svoje otroke. Posledično so to TRI gospodinjstva. Z obstoječim ukrepom jih bo veliko prizadetih in bi v navedeni alineji bilo potrebno in človeško, kar je namen ukrepa, DVEH spremeniti v TREH.
tigrcek
20. 12. 2020 20.39
+3
kdo te bo pa kontroliral pri sosedu v hiši, stanovanju😂? Kr neki spet od tega bolnika.
FAUSTOS1
20. 12. 2020 20.32
+4
5 dni si je cerkev izborila vlada ji je dala milijone a potem totalna blokada in vsaj 300-500 novih okuženih in seveda veliko mrtvih a vse po planu janšistov in cerkve kot v iranu.
Sars2
20. 12. 2020 20.07
+6
Po statistiki szo.vsako leto umre od kajenja,cigaret 7 miljonov ljudi,koliko jih bo od korone,do danes jih je od marca umrlo1miljon stiristo tisoc,zakaj nismo v karanteni zaradi kajenja.ker od kajenja jih vec umre
evilgirl
20. 12. 2020 20.22
+3
Vsako leto umre 1.35 milijonov ljudi v prometnih nesrečah. Prepovedat vse avtomobile buse motorje kolesa ... Za zdravje in dobrobit naroda seveda. :)
Sars2
20. 12. 2020 20.07
+7
Aplikacija ostani zdrav,je samo za se vecje ubijanje psihe pri ljudeh,ki so ze tako prestraseni,ko aplikacija zapiska clovek naslednjih 7 dni slabo spi,gleda ce ima ze kaksne simtome,na koncu res zboli od psihe.
glavcaena
20. 12. 2020 20.03
+7
ne razumem zakaj je fak... cerkev vedno izjema....
N0EL
20. 12. 2020 21.23
+2
N0EL
20. 12. 2020 21.23
+1
niktalop
20. 12. 2020 19.36
+7
Delež pozitivnih je znova visok, in sicer 33,41-odstoten. Od začetka pandemije pa ne objavljajo koliko ''pozitivnih'' na virus v resnici zboli. To bi bil bolj zanimiv podatek. Mnogo ljudi je že dokazalo da so bili v istem dnevu na testih pozitivni in negativni. Npr. Elon Musk. Očitno so testi zelo nezanesljivi, a so rezultati uporabni za vlade da nam v imenu preprečevanja okužb zapirajo v lastne domove.
juresmax1
20. 12. 2020 20.52
+1
Točnega podatka kakšen odstotek jih resno zboli res ne objavljajo, bi ga pa lahko. A v zadnjih tednih jih je v povprečju stalno 1250 v bolnišnici. Če smo v teh tednih imeli čez palec na dan 1400 pozitivnih in jih je dnevno umiralo cca 45 ter ozdravelo cca 80 do 90, bi to pomenilo, da jih mora v bolnišnico 10 %.
pozzo
20. 12. 2020 19.33
+3
Prazniku bodo taki kot si jih narediš, če se sam sebi smiliš maš lahko vse odprto in miljone v žepu pa ne boš zadovoljen.
Sars2
20. 12. 2020 19.08
+5
Gledam emilijo na tv ko se je 1 cepla,ta ne ve kje je ne kaj so ji delAli,ce bi ji reku rec da si se vozla z nezemljani pa bi rekla da se je
Sars2
20. 12. 2020 18.55
+6
Recmo da sm ruknen,namest na koncert nardim test na kongrescu,se testiram negativen 100 metrov naprej se okuzim ker je negdo me vprasu za smer, kaj sem z testom naredil,virus raznasam naprej nenamerno ker so mi povedal da sem negativen,ceprav ga cez 100 metrov naprej pa fasem
Hriboborec
20. 12. 2020 18.59
+1
nnnnnnnnnnn
20. 12. 2020 18.50
+2
Kako pa kej komentirate to da je hojs povedal da 95% umrlih za kovid dejansko umre zaradi drugih primernih bolezni, beležijo jih pa pod covid? Jest pravim, da ga je Potrč zavedu.
pabo39
20. 12. 2020 19.51
+0
Vsi, ki so bili pozitivni na Covid in so umrli,so pri nas evidentirani kot umrli za Covidom. Večina jih je imela pridružene bolezni. Bili so kronični bolniki, ampak nekateri bi še pa nekaj let živeli, če ne bi zboleli za Covidom.
Hriboborec
20. 12. 2020 18.27
+2
Vsem, ki ste npr. nosili maske na prostem, razen npr. v mestnih središčih, bi bilo potrebno odvzeti volilno pravico, bilo bi boljše tudi za vas, če bi inteligentnejši prevzeli breme odločanja.....to je dejstvo, ki se mu ne da oporekati.🤔🤔
Uporabnik1947897
20. 12. 2020 18.21
+2
Kakšna grozna fotografija-zasužnjena družina praznuje izumetničen božič...
Hriboborec
20. 12. 2020 18.14
+7
Kaj pa družabno življenje, pitje kave v lokalih imam v mislih, a mi mislite kaj lokale odpret, brezvezniki....cca 80% umrlih je iz DSO jev, vi ste pa zato dva milijona ljudi zaprli v bajte. Narod vas je v večini prebral, januarja in februarja je vsako leto vrhunec obolenj gripe, to bo tisti vaš famozni tretji val, za ovce bodo krivi “bosanci”, ki zdaj prečkajo državo, in se bodo spet poskrile pod mize za naslednja dva meseca, prišla bo pomlad, ko boste razglasili zmago nad virusom, ukrepi bodo končno “ prijeli”, obupancem odrešilni šus v žilo, adijo pamet, jeseni bomo pa po potrebi ponovili vajo?
robespierre16
20. 12. 2020 18.08
+2
najlepše šele prihaja.....tko da,bodte pripravljeni.....
Jožajoža
20. 12. 2020 17.41
+7
Koliko ljudi v resnici umre zaradi covida? Hojs pravi, da 95 odstotkov uradno navedenih v resnici umre zaradi drugih bolezni Koliko ljudi v resnici umre zaradi covida? Hojs pravi, da 95 odstotkov uradno navedenih v resnici umre zaradi drugih bolezni .torej, janšisti,potem pa zavajate z ukrepi,če korona ni smrtna bolezem, kot trdi hojs,ki ne vem,kaj sedaj v tvoji vladi je,,ker je odstopil.
kure bedne
20. 12. 2020 18.10
+2
Nobeden ni umrl zaradi kovida. To je potrdilo veliko poštenih svetovnih zdravnikov. Hojs in Jansha sta pa itak večja virusa kot kovid.
Hriboborec
20. 12. 2020 18.17
+1
Tega ne boš izvedel nikoli, rajši umrejo!😀😀
kure bedne
20. 12. 2020 17.30
+4
Kakšno butasto vprašanje- kakšni bodo pazniki? Prazniki bodo takšni, kot so se zmenili na Brdu. Tu narod nima nič pri tem. Vlada je postala preveč predvidljiva in narod ni več butast. Ta vlada je en sam dolg čas.
vonbongo
20. 12. 2020 17.30
+6
A ste vidli kaj je Hojs izjavil ???