Korona

Računalnika ne morete kupiti, žarnico lahko: 'Tehnično blago je blago z garancijo'

Ljubljana, 16. 11. 2020 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Račič, STA, Tadeja Voščun
Komentarji
739

Z današnjim dnem so stopili v veljavo najnovejši vladni ukrepi za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, s katerimi bodo predvidoma vsaj 14 dni po državi zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem. Kupci v trgovinah denimo ne morejo kupiti tehničnega blaga, za kar se po besedah državne sekretarke Ajde Cuderman šteje blago z garancijo. V trgovinah, ki so lahko ostale odprte, pa lahko kupijo svetilke, igrače, zvezke, papir, je med drugim naštela. Ustavil se je tudi javni promet, spremembe pa so tudi pri prehodu državne meje. Zaradi nejasnosti z delom sodišč, ta pojasnjujejo, da od danes, pa vse do preklica poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prehajanje mej
    01:18
    Iz 24UR: Prehajanje mej
  • Iz 24UR: Javno ivljenje ustavljeno
    03:36
    Iz 24UR: Javno ivljenje ustavljeno
  • Iz 24UR: Katere trgovine in storitve obratujejo?
    02:39
    Iz 24UR: Katere trgovine in storitve obratujejo?
  • Iz SVETA: Kaj lahko kupite in česa ne?
    03:11
    Iz SVETA: Kaj lahko kupite in česa ne?
  • Iz SVETA: V proizvodnjah pripravljeni
    03:09
    Iz SVETA: V proizvodnjah pripravljeni

Od danes so začasno zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem. Odprte ostajajo vse tiste storitve, s katerimi se zagotavlja preskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami. Odprte so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil, obutve in tehničnega blaga v teh prodajalnah.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka za ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman, pretežna mera pomeni, da trgovina prodaja živila, blago za osebno nego in čiščenje, ki predstavljajo skupaj več kot polovico njenega asortimana, ali njen asortiman predstavlja več kot polovico posamezne kategorije.

"Takšna trgovina pa ne sme prodajati tehničnega blaga, to je vse, kar ima garancijo. V trgovini tako ne morete kupiti televizorja, računalnika, lahko pa kupite manjše tehnične izdelke, kot so žarnica, metlica, igrače, zvezki, papir," je pojasnila.

Katere so izjeme, kaj ostaja odprto?

Obratujejo lahko lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, banke, zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih med 6. in 21. uro, druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih in dimnikarske storitve, je spomnila.

Med druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja se po njenih besedah uvršča denimo to, če bi se nekomu pokvarila ogrevalna naprava. "Ta servis se ob upoštevanju pogojev za preprečevanje širjenja okužb lahko opravi in nujnost se lahko dokaže," je dejala.

Iz prepovedi je izvzeto ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo. Brez časovne omejitve je dovoljena tudi priprava jedi in pijač v primeru dostave in v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je še naprej omejeno na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko oz. na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. Na odprtih tržnicah velja omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov.

Dovoljeni 'delavski avtobusi' in prevozi s taksijem

Zaustavljen je medkrajevni, mestni in železniški javni promet. Še naprej pa bo med drugim dovoljen prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec.
Zaustavljen je medkrajevni, mestni in železniški javni promet. Še naprej pa bo med drugim dovoljen prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec. FOTO: Shutterstock

Od danes je, tako kot spomladi, zaustavljen tudi medkrajevni, mestni in železniški javni promet. Še naprej pa bo med drugim dovoljen prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec, t. i. delavski avtobusi. Dovoljen bo tudi prevoz s taksijem.

Za olajšanje prevoza na delo je ministrstvo za infrastrukturo vključilo rešitev, s katero se bo lahko v enem vozilu na delo vozilo največ šest sodelavcev.

Vsi ti ukrepi so predvideni za naslednjih 14 dni, potem pa bi lahko po navedbah pristojnih sledilo nadzorovano sproščanje.

Omejeno je tudi delo sodišč

Kot so sporočili je predsednik Vrhovnega sodišča na podlagi sprejetega ukrepa Vlade RS o prepovedi javnega prevoza potnikov v Sloveniji in na podlagi 83.a člena Zakona o sodiščih sprejel odredbo, "s katero omeji poslovanje sodišč in izvrševanje sodne oblasti". Tako sodišča poslujejo samo v nujnih zadevah, v vseh ostalih zadevah, kjer neposreden stik ni potreben pa je omogočeno elektronsko poslovanje. "Vsi naroki v nenujnih zadevah se za čas veljavnosti odredbe avtomatično prekličejo. V tem času procesni roki v teh zadevah ne tečejo."

Kot nujne zadeve, v katerih v tem času procesni roki tečejo, štejejo:

  • preiskave in sojenje v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost in postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora,
  • nepravdne zadeve o pridržanju oseb v psihiatričnih zdravstvenih organizacijah,
  • nepravdne zadeve po zakonu, ki ureja preprečevanje nasilja v družini,
  • izvršilne zadeve v zvezi s postopki za varstvo koristi otrok,
  • postopki v zadevah zavarovanja,
  • spori za objavo popravka objavljene informacije,
  • postopki zaradi insolventnosti in prisilnega prenehanja,
  • druge zadeve, za katere tako določa zakon (izjeme so naštete v pripeti odredbi).

"Sodišča poslujejo v neomejenem obsegu tudi v tistih kazenskih zadevah, kjer bi kazenski pregon zastaral v šestih mesecih od uveljavitve Odredbe predsednika."

Vse pozivajo, da se v tem obdobju za komunikacijo s sodišči poslužujejo elektronske pošte in telefonskih številk v času uradnih ur. Če je obisk sodišč res nujen, to lahko storite le po predhodni najavi.

Prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, odprte le knjižnice

Knjižnice so lahko odprte, vendar z največ eno stranko na 30 kvadratnih metrov.
Knjižnice so lahko odprte, vendar z največ eno stranko na 30 kvadratnih metrov. FOTO: Aljoša Kravanja

V veljavo danes stopa tudi odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Sloveniji, ki ga je vlada sprejela v petek. Odlok kot izjemo dovoljuje opravljanje knjižničnih storitev. Te so od danes še naprej dovoljene pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik z uporabniki.

Vlada je odlok izdala z namenom, da se omeji stike in gibanje prebivalstva ter zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Se pa z odlokom dovoljuje izjema za knjižnice z namenom dostopanja do knjižničnega gradiva ter nemotenega vzgojno-izobraževalnega procesa ob upoštevanju vseh predpisanih varnostnih ukrepov.

Kot je razvidno iz besedila odloka, je število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja knjižnična dejavnost, omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

Knjižnične storitve so dovoljene le pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik z uporabniki v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri opravljanju dejavnosti knjižnic pa se smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe s covidom-19, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ, še piše v besedilu odloka.

Odlok sicer začasno prepoveduje ponujanje kulturnih in kinematografskih storitev neposredno končnim uporabnikom na območju Slovenije.

Spremembe tudi za lastnike nepremičnin in plovil v tujini

V veljavo pa stopajo tudi spremembe glede prehajanja državne meje. Lastništvo nepremičnine ali plovila v sosednji državi ni več med izjemami za prehajanje meje brez karantene. Izjema za vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani pa je mogoča le v drugi državi članici EU ali schengenskega območja za 72 ur.

Doslej so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, ne da bi pri vrnitvi v državo potrebovali negativni test na koronavirus ali šli v karanteno. Te izjeme od danes ni več.

Prav tako niso več mogoči obiski ožjih družinskih članov zunaj EU oziroma schengenskega območja za 72 ur. "Po domače, preživljanje vikendov v BiH ali Srbiji ne bo več mogoče," je v četrtek pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izjema za čezmejne dnevne delovne migrante, ki imajo delovno razmerje v eni od članic EU ali schengenskega območja, se časovno omejuje na 14 ur po prehodu meje. Doslej je veljalo, da je bil med izjemami od obvezne karantene tudi prehod meje zaradi neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov, ki ni trajal več kot 48 ur. Ta izjema zdaj velja le za nujne poslovne razloge, časovna omejitev pa se skrajšuje na 12 ur.

Nekaj sprememb je tudi na rdečem seznamu, na katerem so zdaj v celoti vse sosednje države. Osebe, ki jim je bila zaradi prihoda v Slovenijo iz rdeče države odrejena karantena, imajo možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom na koronavirus, a lahko karanteno na tak način prekinejo šele po petih dneh. Se pa napotitvi v karanteno še vedno lahko izognejo, če ob prehodu meje predložijo negativni izvid testa za prisotnost virusa, ki ni starejši od 48 ur.

Na mejah kljub spremembi odloka brez posebnosti

Po uveljavitvi strožjih ukrepov glede prehajanja državne meje zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih s Hrvaško danes ni zaznati povečanega prometa. Na Obrežju so sicer v prejšnjih dneh zaznali nekoliko okrepljeno prehajanje meje pri lastnikih nepremičnin oz. plovil v sosednji Hrvaški.

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste na mejnih prehodih s Hrvaško danes ni posebnosti. Čakalna doba je le na mejnih prehodih Gruškovje in Obrežje, in sicer tovorna vozila čakajo po dve uri pri vstopu v državo.

Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so povedali, da so na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje pri lastnikih nepremičnin in plovil na Hrvaškem zadnjih nekaj dni oziroma minuli konec tedna zaznali nekoliko okrepljeno prehajanje državne meje, danes pa je stanje normalno. Na drugih mejnih prehodih v Beli krajini in Posavju pa zaradi napovedanih protiepidemioloških ukrepov niso zaznali povečanega prometa.

Podobno opažajo tudi na Primorskem. Kot je ocenila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec, zadnje zaostritve niso prinesle bistvenih sprememb v prometu in obremenjenosti policistov na mejah, saj je bilo že zaradi dosedanjih omejitev prometa zelo malo. Glede na opravljene nadzore na koprski policiji tudi ne opažajo "nekih strahotnih kršitev".

Za osnovnošolce drugi teden šolanja na daljavo, varuhom predšolskih otrok prepoved varstva na domu

Šola na daljavo
Šola na daljavo FOTO: Dreamstime

V skladu z vladnim odlokom se danes začenja že drugi teden po jesenskih počitnicah, ko bo pouk v osnovnih in srednjih šolah v celoti potekal na daljavo. Vrtci bodo zagotavljali le najnujnejše varstvo, varuhi predšolskih otrok pa od danes začasno ne bodo mogli opravljati varstva otrok na domu.

Na podlagi vladnega odloka, namenjenega zajezitvi širjenja koronavirusa, vzgojno-izobraževalni zavodi tako še naprej ostajajo zaprti. Dijaki in osnovnošolci od vključno 6. razreda so imeli pouk na daljavo že pred počitnicami, medtem ko so najmlajši šolarji s tem začeli po dvotedenskih krompirjevih počitnicah. Izobraževalni proces na daljavo poteka tudi na fakultetah.

Prve dni šolanja na daljavo je sicer zaznamovalo nekaj težav z upočasnjenim delovanjem Arnesovih spletnih učilnic, ki pa so jih kmalu odpravili.

Tudi vrtci v tem tednu še izvajajo programe v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Po odloku, sprejetem v četrtek, pa varuhi predšolskih otrok od danes začasno ne bodo mogli opravljati varstva otrok na domu.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (739)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
21. 11. 2020 21.59
+1
Že tretjič berem ta prispevek in nimam besed, s katerimi bi opisal bedastoče, ki jih lahko sproducirajo na določenem ministrstvu !! Al ne vem kje ! Pa kje vi živite bukslni jedni, pa Butalci so bili profesorji za vas, stroko ! Samo ne vem česa ste vi vsi skup stroka, verjetno za uničenje svega in svačega v tej butasti državi !
Gospod .
21. 11. 2020 12.40
+1
Se sami več ne vedo kaj sprejemajo.
son?ek11
17. 11. 2020 08.20
+2
Počivavškova pogrutacija je, da v marketu ali megamarketu lahko kupiš kruh, ne pa svinčnika ali žarnice. Njegova obrazložitev je, da se ljudje predolgo ne zadržujejo v trgovini. Trol, a potem pa lahko še enkrat delaš gužvo na pretolu ali pošti zaradi svinčnika ali žarnice.... res je trol
Covid 19 2021
17. 11. 2020 08.05
+1
25. decembra pa spet letala u luft.
WolfeWoof
16. 11. 2020 21.45
Kaj pa žarnco za računalnik lohk kupim?
niktalop
16. 11. 2020 21.12
+2
Računalnika ne morete kupiti, žarnico lahko: 'Tehnično blago je blago z garancijo'. Tega se še v Butalah ne bi spomnili. Vsak nov ukrep je žebelj več v krsto sedanje vlade. Kar tako naprej.
Holyspank
16. 11. 2020 21.21
+1
@niktalop Yep tudi svinčnik lahko kupiš, ampak tehničnega svinčnika ne smeš :) drugače pa tisti slovenski trgovci, ki so lobirali za te ukrepe, ker je njihova krava pregovorno slovensko ''crknla'' in je blo treba takoj sosedovo kravo ubit. Poglejte se v ogledala smradi pohlepni. Zaradi vas bodo tudi vaši potencialni kupci, ki so zaposleni v omenjenih trgovinah, ki so sedaj zapakirale določene izdelke prikrajšani za manj prodanega blaga = manj zaslužka podjetij = lažje opravičljiva znižanja plač. Srednjeročno zažirate lastno prodajo... Aplavz... To me spominja na španske in turške limonade... Reče negativec ženski, ki ji ne pusti živeti s srčnim izbrancem. Če te jaz ne bom imel, te ne bo nihče... Kaboom in ode nam Kemal...
Holyspank
16. 11. 2020 21.06
+1
Ne gre za ukrepe proti virusu, temveč za lobiranje slovenskih trgovcev, ki nimajo živil v prodajnem programu in jih sedaj pečejo ritke, ker bodo mercator, jager, spar, tuš, leclerc, lidl in hofer kovali ''bajne dobičke'' na 10 prodanih sesalcih, 14 prodanih računalnikih, 22 prodanih opekačih kruha in 330 paketih spodnjic spar budget... Namreč prodaja tehničnega blaga v omenjenih trgovinah odžira precej prometa merkuju, inposu in podobnim... Prav tako odlok o prepovedi prehranjevanja in pitja na odprtem usmerja ljudi k zdravemu načinu prehranjevanja, doma na toplem, za mizo, v družbi družinskih članov in članic. Moja želja je samo še prepoved kajenja na odprtem in Slovenija bo na pravi poti k popolni ozdravitvi in zmagi nad COVID19.
giovanni2
16. 11. 2020 20.52
+7
Torej, ker sedaj večina dela na daljavo, pa pouk je na daljavo, je zelo pametno prepovedati prodajo računalnikov. Če ti crkne računalnik, se prijaviš z žarnico na internet in delaš naprej.
akmt
16. 11. 2020 20.38
-1
Dragi Slovencki.Biste ze preziveli. Po dusi ste materialisti. Zato boste zelo tezko preziveli. Ampak nekako boste. Boscki
hickel
16. 11. 2020 20.27
+3
Ali lahko na bencinski kupim avtomobilski akomulator?
niktalop
16. 11. 2020 21.13
Lahko a ti vsaj še 14 dni ne smejo dati garancijskega lista.
roten
16. 11. 2020 20.14
+5
pa na katerih substancah so tili strokovnjaki
Wookie55
16. 11. 2020 20.06
+3
Torej ce polek zemljic kupis se gate bo to katastrofalno rasirilo virus, medtem pa lahko v eni hali dela 1000+ ljudi? Pa kdo je tu nor?
Qwerty
16. 11. 2020 19.58
+1
Kaj pa če najdeš žarnico z garancijo? Smeš kupit ali ne? Ali garancija potem velja?
Saša Roner
16. 11. 2020 19.45
+3
Jaz bi vibrator rabil,tak...roza plissss....duracell seveda
filip1001
16. 11. 2020 19.29
+3
Kako lahku kupim štunfe in gate če nimam interneta?
pabo39
16. 11. 2020 19.34
+2
Internet imaš. Gate kupi pa elastične, ker bo ta Corona še trajala.
akmt
16. 11. 2020 20.39
Izjava dneva🤣😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Mladen Mladen
16. 11. 2020 19.15
-3
Uradno pišem za ministerstvo,ker niste hoteli aretirat par ljudi iz DOBROVC-MIKLAVŽA so vam naredili iz države SLOVENIJO norcev.Kako dolgo bodo ti ljudje veni tako dolgo bo COVID-19.So tudi od drugod,Določeni imajo zakupljeno celo SLO da trpimo vsi,oni pa si račune polnijo pa v tujine nalagajo denar,potem pa jih še aretirajte.Zdravstvo pa jim pomaga ,imate super zdravnike.
Mladen Mladen
16. 11. 2020 19.22
-2
Da še v trgovino ne smemo.Kaj zapirate trgovine ne delate pravilno,zapirate gibanje med občinami tudi ni pravilno niti med državami ne smete delati prepoved gibanja.Ne pa če grem v tujino te dajo v karanteno.SPROSTITE TE UKREPE DOLOČENE LJUDI PA V ARETACIJO,NOŠENJE MASK BI MORALI PREKINIT,PA PREKLICAT TA UKREP.
pabo39
16. 11. 2020 19.14
+14
V kolikor bi v trgovini kupil še sesalec, bi se možnost širjenja virusa povečala. Ko pa mi avša z napudranim ksihtom in masko pod brado kašlja po kruho, ki ga je starejša ženička brez rokavic, prej pretipala, je pa ok? V kolikor so maske obvezne, se naj izvaja še nadzor nošenja ne pa da jih polovica ljudi nosi pod nosom.
Periot222
16. 11. 2020 21.01
-1
pabo zakoplji se v klet in cakaj par let da mine!
branko-r
16. 11. 2020 19.11
+0
Zaka vedno poslušam prehode mej na balkanu nihšče ne omeni prehodov z aAVSTIJO ITALIJO
giovanni2
16. 11. 2020 20.54
Ker v Avstriji ni virusa. Virus se nahaja samo v Novalji, bolj natančno na plaži Zrće.
Banion
16. 11. 2020 19.05
+10
Res so brez pameti. Imaš šoloobveznega otroka in se pokvari računalnik. Kaj sedaj, ne moreš ga kupiti a otrok se mora šolati.
boss2
16. 11. 2020 19.17
+4
Googlebot
16. 11. 2020 20.17
Racunalnik se nene kar tak pokvari ali je sel psu ali rami morda procesor vse se da nadomestit za mali denar kupis prek marketplaca. Veliko cene kot pa slovenski prodajalci
akmt
16. 11. 2020 20.40
klukec
16. 11. 2020 19.05
+1
Rabmo samo da se nam odstranijo laznjivi mediji izpred oci,ostalo bomo sami porihtali