Korona

Izbira maske: Ocenimo tveganje in izberimo optimalno

Ljubljana, 19. 08. 2020 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
55

Obrazna maska ni modni dodatek, zato je nujno, da izberemo tako, ki ustreza vrsti zaščite, ki jo potrebujemo, ne pa le, da se ujema z našo zunanjo podobo. Če masko potrebujemo le za kratek čas, lahko posežemo po medicinski maski za obraz, za večurno uporabo maske, na primer na delovnem mestu, pa je najboljše, da izberemo polobrazne maske za zaščito dihal, svetuje naš sogovornik.

Po objavi članka, v katerem smo povzeli ugotovitve ameriške raziskave, ki je bila objavljena v reviji Science Advances in v kateri so testirali 14 različnih mask, smo preverili, katere maske so najbolj primerne in dostopne tudi na slovenskem trgu. Za strokovno mnenje smo se obrnili na Janeza Dulca, ki je pripravil informativno gradivo o zaščitnih maskah, dostopno tudi na spletnih straneh DZ

Dulc je najprej pojasnil, da lahko med vsemi analiziranimi 14 primeri iz ameriške študije relevantno obravnavamo le masko proizvajalca 3M, ki je edina primerno označena z nedvoumno identifikacijo in sledljivostjo po dajanju v promet in v uporabo. Gre za masko N95, ki jo pri nas poznamo pod oznako FFP2. A tudi omenjena maska, tako Dulc, ni skladna s predpisi za osebno varovalno opremo v EU. "Ti med drugim zahtevajo označevanje z oznako skladnosti CE in zagotovitev Izjave EU o skladnosti (v njej proizvajalec poda in potrdi s svojo odgovornostjo vse predpisane podatke o skladnosti maske z zahtevami predpisa) ter tudi navodil in informacij, vse v predpisani vsebini in v Sloveniji tudi v slovenskem jeziku," poudarja. Maska je tako 'ustrezna' samo v posebnih pogojih (priporočila komisije o postopkih ugotavljanja skladnosti in nadzora trga v okviru grožnje covid-19 z dne 13. marca 2020), a samo za določeno obdobje in določene namene.

Proizvajalec 3M sicer nudi največ informacij o maskah in tudi o primerljivosti med njihovimi maskami po predpisih EU (in standardu EN 149) ter po predpisih in standardih v drugih državah. Mask iz ponudbe 3M je ogromno, tudi v Sloveniji lahko do njih pridemo enostavno s spletnim iskalnikom, kamor vpišemo maska 3M ali pa respirator 3M, če pa želimo ponudbo še drugih proizvajalcev, pa iščemo respirator FFP. "Pri tem moramo biti pazljivi, saj je na trgu žal še kar nekaj ponudnikov, ki maske nimajo ustrezno opremljene za prodajo na slovenskem trgu," poudarja Dulc, ki pravi, da jih je veliko na to tudi opozoril, gospodarsko ministrstvo pa pozval, naj zagotovijo bistveno bolj učinkovito delo tržnega inšpektorata za osebno varovalno opremo. 

Maski
Maski FOTO: Shutterstock

Tri vrste mask

Sicer pa Dulc izpostavlja tri vrste mask: polobrazne maske ali respirator kot osebno varovalno opremo za zaščito dihal, medicinske maske za obraz ali tako imenovane kirurške maske kot medicinski pripomoček in higienske maske. "Prvi dve vrsti morata ustrezati zahtevam predpisov v EU in imeti predpisano oznako skladnosti CE ter vse druge predpisane oznake in spremne dokumente, higienske maske pa morajo ustrezati le zahtevam po splošni varnosti (identifikacija, navodila in informacije v slovenskem jeziku)," pojasnjuje. 

Dulc poudarja, da maske, če so skladne z zahtevami predpisov v EU, po vsej verjetnosti ustrezajo evropskima standardoma EN 149 za polobrazne maske kot osebno varovalno opremo za zaščito dihal in EN 14683 za medicinske maske za obraz kot medicinski pripomoček. "Opozoriti pa moramo, da standardi niso obvezni, proizvajalec lahko tudi na drug način (z uporabo drugih tehničnih specifikacij) dokaže skladnost maske z bistvenimi zdravstvenimi in varnostnimi zahtevami iz predpisov. Obvezni so torej samo predpisi za osebno varovalno opremo in medicinske pripomočke, ne pa tudi standardi. Njihova uporaba je prostovoljna, ustvari pa domnevo o skladnosti maske z zahtevami predpisa," pojasnjuje.

Katero masko Dulc priporoča posameznikom? "To moram prepustiti vsakemu posamezniku posebej, da bo upošteval vse specifičnosti. Če imate v mislih 'obveznost', da masko nosimo kratek čas, ko smo na javnih mestih, je najbolj primerna medicinska maska za obraz (že tip 1). Je pa to povsem nekaj drugega kot na delovnem mestu za ves delovnik, za to mora sicer (po zakonu o varnosti in zdravju pri delu) poskrbeti delodajalec z najbolj optimalno zaščito, npr. s polobraznimi maskami razreda FFP2 z ventilom za lažje izdihovanje. V vsakem primeru pa bodimo pazljivi na še vedno prisotno, zaradi neučinkovitega nadzora, preveč zavajajoče sporočanje o maskah, ki naj bi bile skladne z zahtevami predpisov, pa to v resnici niso," poudarja. Zavedati se moramo tudi, da prav vsega o zaščiti ne vemo, zato je dobro prebrati navodila in opozorila, ki jih sporoča proizvajalec. Kupujmo oziroma uporabljajmo torej maske, ki so ustrezno označene in imajo razumljiva navodila in informacije za popolno identifikacijo maske glede vrste zaščite, učinkovitosti, pravilne uporabe in s tem tudi glede skladnosti z zahtevami predpisov.

"Če že moram biti konkreten, bom za res najbolj splošno enkratno uporabo seveda priporočil domačo medicinsko masko za obraz, za katero je slovenski proizvajalec, sploh kot eden zelo redkih iz ponudbe v Sloveniji, poskrbel, da ima vse to navedeno na embalaži. Če pa potrebujemo masko za dlje časa, bomo verjetno posegli kar po polobrazni maski za zaščito dihal proizvajalca 3M, ki vendarle ima najširšo ponudbo in res ustrezne informacije za prav vsak tip," svetuje Dulc.

Kot še dodaja, ne glejmo pretirano na ceno mask, ne zaupajmo hvalospevnim zavajajočim sporočilom od za prodajo mask neusposobljenih prodajalcev, ampak sami ocenimo tveganja, seznanimo se z različnimi možnostmi zaščite in izberimo optimalno. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
19. 08. 2020 20.53
+2
A za čas "padanja rose" so maske tud učinkovite...toplotni most med zrakom pod masko in zunanjim bo ekstremno dobra reakcija sploh v našem podalpskem svetu...vsebina je ni da ni...
Sre?ko Šoji?
19. 08. 2020 19.08
+1
a to je spet da se folk prepriča da kupujejo maske od lopovov ki so zaslužili z njimi in bi še sam zdej ,mal upadlo ker so se začele prodajat tudi maske modne in razne vrste katere niso od določenih ljudi .kaj upada profit.vsak naj kupi masko katera mu ustreza ne pa da tle forsirate določene tri maske zaradi dobička.lp
Tomy Bananas
19. 08. 2020 19.06
-1
Moja maska je stara točno 3 mesece. Uporabljam jo za marsikaj zadnjič sem znjo očistil mokre roke,vzvratno ogledalo itd.. V trgovini jo ne nosim razen če me kdo od uslužbencov prijazno opomni
tisovec
19. 08. 2020 18.26
+2
Danes so tudi dobre novice: Objavljene so tri študije ki ugotavljajo, da tisti ki so preboleli covid19, razvijejo močno in dolgotrajno imunost. Tudi tisti, ki so imeli le blage simptome,
tisovec
19. 08. 2020 18.31
+1
- University of Washington IRB, - Center for Infectious Medicine, Stockholm - Professor Danny Altmann, Department of Immunology and Inflammation, Hammersmith Hospital, Imperial College
TistoPravo
19. 08. 2020 17.01
+2
Če si kapo nazaj obrneš, imaš zaščiten vrat, možgane in vso pamet poleg vseh naših občutljivih noskov z masko...namreč dobro je bit vsestransko pripravljen, niso namreč še povsem raziskala...ali je bolj odvisno od naše pameti, ali od tega če gremo za nosom...da ga fašemo
Z0r98xyw
19. 08. 2020 15.44
+7
Najboljša maska iz prtičkov z rdečo elastiko
BundyCrocodile
19. 08. 2020 14.25
+16
Jaz bi mel Počivalškove serviete. So po ministrovih besedah ene najboljših pa tudi poceni niso bile. Ve kdo kje se jih da dobit ali je to bil milijonček za privat žep?
Antoniozmaj
19. 08. 2020 15.19
+13
jah, saj veš, kvaliteta se plača. Vsak del počivalškove😇 maske ima certifikat. Certifikat ima serviet, ima ga leva gumica in desna gumica.
METKA102
19. 08. 2020 14.12
+1
Kaj pa maske, ki jih nosijo v skladu z oblačili, okrašene, ali so tiste varne?
Wahl
19. 08. 2020 13.37
+6
Kdor je bolan in potencialno okužen z covid-19 nikakor ne bi smel nositi masko z izdihovalnim ventilom in to bi mogli vaši strokovnjaki vedeti in tudi opozoriti oziroma Vi, če že pišete članke.
METKA102
19. 08. 2020 14.05
+0
Zakaj ne? Verjetno tisti filter preprečuje prenos virusov, ali pač ne.
Wahl
19. 08. 2020 17.45
+3
Izdihovalni filter se sproži s povečanim izdihom na tisti točki v praksi pomeni, da se virus dlje širi v okolico kot pri maskah brez izdihovalnega filtra. Človek pri taki maski lažje diha, to je vse. Glede širjenja okužbe je pa slabša kot maska brez. Konce koncev, bistvo maske je, da ob morebitni okužbi ne širimo virusa po zraku.
*Violate*
19. 08. 2020 13.27
+11
Me pa tudi zanima, ko ze tok te maske naprej porivate; kako je pa z odpadnimi - kam se jih daje oz. kaksna frka bo, ko maske ne bodo vec obvezne. Ze sedaj jih videvam po tleh, na cesti, na vlaku jih gladko pustijo na sedezu in odidejo. A to je pa higijenicno - isto, kot da bi smrkav robec pustil na vsakem vogalu. Da ne govorim, baje resujemo naravo pa to, nekako pa se mi zdi, da bomo cez eno leto brali, kaksna skoda se dela, isto kot s plastiko, ko bodo plavale vsepovsod.
enakatalena
19. 08. 2020 13.17
+3
KAKŠNE OSLARIJE!!!
Generacija56
19. 08. 2020 13.14
+6
A ko postane črna, jo moraš zamenjat? Hahahahahahahaha... Butale.
Dracul Va Domni DinNou
19. 08. 2020 12.46
+13
In ta clanek bere tisti, ki ima eno masko ze od marca eno in isto hahaha
Tomy Bananas
19. 08. 2020 19.07
+0
Vangaro Design
19. 08. 2020 12.17
+6
Pa dejte že te maske pospravt no.
ZeeZee80
19. 08. 2020 12.17
+6
O ne.... Tale virus nas bo preživel samo 99,99%....
ZeeZee80
19. 08. 2020 12.15
+12
Bil v Avstriji, poln center, nihče ne nosi. Pri nas jih že po gozdu nosijo... Pa enega sem videl na kolesu z masko😁
adapter
19. 08. 2020 12.21
+18
ni res! v aut nisimo maske v trgovinah medtem ko v vecjih baumarkt centrih zaradi dovolj velike razdalje med ljudmi, zaenkrat to ni potrebno. Ne izmisljuj si
Houdor
19. 08. 2020 12.08
+12
Jaz nosim 2 maske naenkrat in s tem še razpolovim tveganje okužbe...
adapter
19. 08. 2020 12.11
+4
kondom daj na glavo in ga nato pri vratu dobro zalepi in zatesni
SmiselZivljenja
19. 08. 2020 12.07
+12
masko si dam samo, da me bilmeci po trgovinah ne gledajo čudno. dokazano je 100x da maska ne pomaga proti okuzbi tako da mi je vseeno kaj imam na gobcu...
Jaka Jack
19. 08. 2020 12.06
+26
Če nosiš isto masko za enkratno uporabo tri mesece si odporen na vse😂😂😂
adapter
19. 08. 2020 12.06
+6
Neverjetno, kok neumen folk. Zadnjic clanek na temo maske, zdaj ze CE oznake, v koncni fazi se pa gre samo zato, da okuzeni z masko dosti manj sirijo virus. Torej ne gre za samozascito, ampak zascito drugih. In ta teleban predlaga se celi masko z ventilom.