Korona

Kdaj in kje bo potekalo cepljenje brez naročanja?

Ljubljana, 11. 06. 2021 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
325

Po tem, ko je bilo cepljenje brez predhodnega naročanja v preteklih dneh že organizirano v Celju, Krškem in Sevnici, bodo v prihodnjih dneh in tednih nenaročene posameznike cepila še nekatera druga cepilna mesta. V Mariboru bodo nenaročene cepili 18. junija, v Ljubljani pa 19. in 20. junija. V Celju, kjer so kot prvi v državi organizirali množično cepljenje, bodo akcijo ponovili 14. in 21. junija. Že danes in jutri pa se lahko vse zainteresirane osebe cepijo v Trbovljah, Domžalah, Murski Soboti in na Notranjskem.

O poteku cepljenja brez naročanja v prihodnjih dneh so na novinarski konferenci Zdravniške zbornice spregovorili dr. Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ, dr. Jernej Završnik, direktor ZD Adolfa Drolca Maribor, Doroteja Štruc, vodja cepilnega centra ZD Celje, in predstavniki Zdravstvenega doma Murska Sobota.

Uvodoma je spregovoril minister za zdravje Janez Poklukar, ki je poudaril, da je pred nami zadnji korak, kako dokončno premagati cepljenje. Orožje imamo in prav je, da ga uporabimo, je dodal. Epidemiološka situacija se izboljšuje, za kar se lahko zahvalimo cepljenju in vsem prebivalcem, ki se v teh dneh še odločajo za cepljenje. Zahvalil se je tudi zdravstvenim delavcem na primarni ravni.

Kot je napovedal, bo 15. junij zadnji dan epidemije, a to še ne pomeni, da smo z njo zaključili. Po ocenah ministra moramo reprodukcijsko število, ki trenutno znaša okoli 0,8, znižati na vsaj 0,7. Cepljenje je po njegovem mnenju največji in najpomembnejši logistični zalogaj zdravstva in naše države. 

Trenutno imamo dovolj cepiva, je povedal Poklukar, zato lahko v naslednjih dneh prehajamo na bolj domač način cepljenja, to je brez naročanja. Cepilnim centrom bodo tako razdelili večje količine cepiva, na ta način pa bo mogoča organizacija dnevov odprtih vrat. "Ključno je, da se prebivalci odločimo za cepljenje in naredimo majhen, solidaren korak za naše zdravje in življenje," je dodal. 

Po besedah Bojane Beović cepljenje v Sloveniji poteka dobro, v primerjavi z Evropsko unijo sicer pri prvem odmerku zaostajamo za nekaj odstotkov, pri drugem pa smo boljši od evropskega povprečja. 

V ZD Ljubljana bo cepljenje brez naročanja potekalo 19. in 20. junija, in sicer od 14. do 20. ure. Na voljo bo 4260 odmerkov cepiva. 

V Mariboru cepljenje za nenaročene v petek, 18. junija

Kot je povedal direktor ZD Adolfa Drolca Maribor dr. Jernej Završnik, je bilo v Mariboru s prvim odmerkom cepljenih okoli 70.000 ljudi, kar predstavlja 49,3 odstotka prebivalstva. Da bi dosegli 60-odstotno precepljenost, morajo v Mariboru cepiti vsaj 84.000 ljudi, kar bodo po oceni Završnika kmalu dosegli. 

Prihodnji teden bo potekalo cepljenje z drugim odmerkom, v petek, 18. junija, pa bo t. i. dan odprtih vrat. Vsi zainteresirani se lahko brez predhodne najave cepijo med 14. in 19. uro. Na voljo bo 4000 odmerkov cepiva AstraZenece. 

Celje kot zgled za uspešno organizacijo množičnega cepljenja 

Doroteja Štruc je spregovorila o organizaciji cepljenja v ZD Celje. Tam so kot prvi v državi organizirali cepljenje brez naročanja, ki je bilo zelo dobro sprejeto med ljudmi. Cepili so z vsemi štirimi cepivi, ki so na voljo v Sloveniji, največ zanimanja pa je bilo za cepivi Pfizerja in Moderne. V samo enem dnevu so cepili okoli 1300 ljudi, za hiter potek cepljenja pa je skrbelo 40 oseb, tudi prostovoljci in civilna zaščita. 

Po oceni Štručeve so bili vsi, ki so se cepljenja udeležili, s samo organizacijo zelo zadovoljni. Prišli so z vseh koncev Slovenije, v Celju pa jim bodo omogočili tudi prejem drugega odmerka. 

Cepljenje za nenaročene bodo v Celju organizirali še 14. in 21. junija od 12. do 15. ure. Na voljo bo 3000 odmerkov cepiva AstraZenece.

V Trbovljah, Domžalah, Murski Soboti in na Notranjskem cepljenje že danes in v soboto 

V Zdravstvenem domu Trbovlje, Domžale in Murska Sobota ter na Notranjskem so sicer že v četrtek napovedali, da bodo v petek oz. soboto cepili proti covidu-19 brez predhodnega naročanja. Pridejo lahko vsi, ki so starejši od 16 let, ki še niso bili cepljeni, ki covida-19 niso preboleli v zadnjih šestih mesecih in so trenutno brez znakov okužbe. 

S trboveljske občine so sporočili, da se zainteresiranim osebam za cepljenje ni treba predhodno naročiti, temveč lahko kar pridejo na cepljenje, ki bo v petek. S seboj morajo imeti zdravstveno kartico. Drugi odmerek cepiva proizvajalca Pfizer, s katerim jih bodo cepili, bo na voljo predvidoma čez tri tedne, takrat bodo tudi tisti, ki se bodo cepili v petek, znova povabljeni na cepljenje. Na razpolago bodo imeli približno 300 odmerkov cepiva. 

Cepiva je v Sloveniji te dni dovolj, je v oddaji 24UR ZVEČER zagotovil minister Janez Poklukar, zlasti zaradi donacije Madžarske. Imamo ga celo toliko, da bodo lahko imela vsa cepilna mesta dneve odprtih vrat, torej da se bodo Slovenci v cepilnih centrih lahko cepili ne glede na to, ali so na cepljenje prijavljeni ali ne. 

Neprijavljene bodo v soboto cepili v ZD Domžale. Na voljo bo 540 odmerkov cepiva Johnson & Johnson, pri katerem je potreben samo en odmerek. Cepili bodo po vrstnem redu prihoda.

Ta konec tedna bo z množičnim cepljenjem prebivalstva začel tudi štab Civilne zaščite za Notranjsko, skupaj z občinskimi štabi Civilne zaščite desetih primorsko-notranjskih občin in štirimi zdravstvenimi domovi v notranjski regiji. V petek bo cepljenje v kulturnem domu v Sežani in Krpanovem domu v Pivki. V soboto pa ga bodo organizirali v zdravstvenih domovih v Postojni, Ilirski Bistrici, Cerknici in v športni dvorani Osnovne šole Hrpelje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V vseh šestih krajih bodo cepilne ekipe uporabljale cepivo proizvajalca AstraZeneca, cepijo pa se lahko vsi prebivalci države, ne glede na kraj bivanja. Z akcijo želijo odločno in učinkovito preprečiti nadaljnje širjenje virusa, omogočiti družbi dokaj nemoten vstop v poletje in predvsem preprečiti, da bi se jeseni ponovil nov val okužb, kot smo jim bili priča lani. Na vseh cepilnih mestih, razen v Hrpeljah, bodo po sedanjih napovedih cepljenim omogočili pridobitev mobilne identitete smsPASS.

Zdravstveni dom (ZD) Lucija bo popoldne cepil na svojem parkirišču, in sicer med 14. in 16. uro s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech, s cepivom proizvajalca Johnson & Johnsson pa od 16. do 18. ure.

V soboto bodo prvič brez naročanja cepili tudi v ZD Murska Sobota. Za prvo cepljenje nenaročenih v Pomurju imajo pripravljenih 1500 odmerkov cepiva AstraZenece, cepili pa bodo od 12.30 do 19.30. S seboj je treba imeti kartico zdravstvenega zavarovanja. V Pomurju je precepljenost sicer nizka glede na preostalo državo, v soboškem zdravstvenem domu pa pravijo, da pri naročenih odpovedi ni bilo. 

Kacin ob začetku množičnega cepljenja po državi: Cepiva imamo dovolj

Državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja, je obiskal cepilni center v Pivki v Krpanovem domu, kjer je danes potekalo cepljenje brez naročanja. Kacin je današnji dan označil za zelo pomemben, saj se po državi začenja cepljenje brez naročanja. To je mogoče, ker imamo v tem trenutku na voljo dovolj cepiv. 

Večinoma bodo po državi na "dneve odprtih vrat" cepili s cepivom AstraZenece. Pri mlajših od 18 let bo še vedno potrebno naročanje, saj je za njih predvideno cepivo Pfizerja, ki je bolj občutljivo za shranjevanje in ga je treba predhodno pripraviti. Kacin je še poudaril, da je še veliko možnosti za cepljenje v gospodarstvu, vlada pa je že v sredo zahtevala, da se vzpostavijo mobilne ekipe, ki bodo cepile v podjetjih. 

Cilj vlade je, tako Kacin, da v juniju precepimo čim več ljudi, da bomo jeseni "na varnem" pred morebitnimi novimi izbruhi. V začetku jeseni je ob tem predvideno tudi bolj obsežno cepljenje mlajših od 18 let. 

S prvim odmerkom je bilo cepljenih že več kot 40 odstotkov starejših od 18 let, je povedal Kacin, ki pričakuje, da se bo ta odstotek do konca tedna zvišal na 50 odstotkov. Predvidel je tudi, da se bo čas priznane imunosti po cepljenju, ki zdaj znaša devet mesecev, še podaljšal. 

V prihodnjem tednu bodo cepilni centri po državi prejeli 150.000 odmerkov cepiva AstraZenece, dovolj pa bo tudi Pfizerjevega cepiva. Kot je pojasnil Kacin, bomo v tretjem in četrtem tednu junija prejeli skupno 240.000 odmerkov tega cepiva, julija pa se bodo dobave nekoliko zmanjšale. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (325)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vladimir Bog
12. 06. 2021 12.24
Ob pogledu na sliko čakajočih na cepljenje, se vedno najprej spomnim citata Iva Andrića: Svi smo mi mrtvi, samo se redom sahranjujemo.
1236
12. 06. 2021 11.18
Pri jajoti na dvorišču. Nesposobneži povrh pa kaznenci Jajo samo enkrat si pošten.
Slava_Rusiji
12. 06. 2021 10.58
+2
Italija je ustavila cepljenje z cepivom AstraZeneca za mlajše od 60 let, mi pa na veliko cepimo + še sposodili smo si to cepivo.
martinov
12. 06. 2021 10.54
+1
Kdaj bomo svobodni tudi necepljeni, kateri imamo AB krvno skupino, katera ni dovzetna za virus !
generator
12. 06. 2021 10.53
+2
cepljeni 0 : 2 necepljenim ***75. minuta tekme - necepljeni vodijo po dveh avtogolih***
Slava_Rusiji
12. 06. 2021 10.19
+0
Kakšno množično cepljenje, če več skoraj ni kandidatov.
Pomemben petelin
12. 06. 2021 10.16
+5
Cepljenje je samo izgovor za popolno kontrolo ali POSESIVNOST , a vidite da vladarji isto vodijo šov, podkupljeni znanstveniki so trdili ,da kajenje ni škodljivo, da svinec v tako majhnih količinah v bencinu ni škodljiv, pač nočejo predat izvod moči da bi prišli na vodstvene položaje zdravi ljudje, z pravilno ponotranjenimi čustvi a veste katera so ?
Gsmm
12. 06. 2021 10.13
+5
Da greš lahko na dopust, uničiš svojo prihodnost! 😭😢
Gsmm
12. 06. 2021 10.11
+8
Žalostno, koliko ljudi nasede cepilni propagandi!
dajno
12. 06. 2021 08.38
+6
Navalite 🐑🐑🐑 opel iz Zenice vas čaka 🤣🤣🤣
Gsmm
12. 06. 2021 10.10
+2
setisfekšn
11. 06. 2021 21.45
+11
Kakšno cepljenje!enako zboliš enako se okužiš vi nas pa necepljene diskriminirate
jozejoze1
11. 06. 2021 21.15
+9
Čredni nagon deluje....be.be.be.be
martinov
12. 06. 2021 10.56
+2
Vlada Janeza Janše gre na izlet v Pakel, kjer bodo splezali v propad !
PetindvajsetUR
11. 06. 2021 20.12
+15
V Italiji pa 18 letnica umrla 3 tedne po cepljenju z Astro. In ze dodan nov stranski ucinek, kapilarno popuscanje. Oni cepijo z Astro samo starejse od 60let. Kaj pa mi? Gasa, vse po vrsti z Astro, metal je pa ne bomo... Za bruhat!
Nick.Mason
11. 06. 2021 21.06
+9
naj se cepijo ,itak je ovc preveč,Bill Gates se čist strinja s tem
First Last
12. 06. 2021 09.35
-8
Vsak ima svojo uro, eni na žalost po cepljenju katero pa nima nič s tem, seveda pa se skropucala od naroda vesijo na vsako biljko ki bi potrdila njihovo zblojeno sliko o realnosti. Ponavadi pa v 90% kar si ga bluzite niti ne drži. Brez cepiva in ukrepov bi bili pečenke in vsak bi spoznal srd in potencial korone pred katero vas stroka ščiti da jo sploh lahko pljuvate, Fuj za bruhat folk
medusa
11. 06. 2021 19.59
+7
Ja sedaj po tem fijasku s sitastimi cevmi bo sploh gužva...
Josko Joras
11. 06. 2021 19.24
+14
Nehajte z tem, če smo vsaj malo normalni, zakaj bi se cepili poleti, deluje kot prisila, da lahko gredo ljudje na dopust, kar je prisila ima težko dobre namene
ZIPPO
11. 06. 2021 19.20
+14
A mi lahko nekdo odgovori ZAKAJ je dobro, da se cepijo ZDRAVI LJUDJE Z ODLIČNIM IMUNSKIM SISTEMOM??? Ga ni strokovnjaka junaka!!! Phe....
PrettyBird
11. 06. 2021 20.19
-13
Odlični imunski sistem ti niti približno ne zagotavlja imunosti pred virusom.
Kazimir Plemeniti
11. 06. 2021 20.22
+11
Donot, ja res je, ampak ti pa cepivo nudi trombozo, kar je pa tudi nekaj.
Nick.Mason
11. 06. 2021 21.12
+11
Donot. cepivo ti ne zagotavlja čisto nič,še podpišete da niso nič krivi,kje vam pamet.Soseda se 2x cepila in sredi poletja iz lepega mira dobila pljučnico???? seveda je zdaj kriva pljučnica in ne covid in je ne testirajo,matr.Ženska iz vasi ,vsak dan hodi in niti ne hodi nikamor ,pa je zbolela,a do zdaj sploh ne pomni da bi bila tako bolana .Potem jamra že druga kako jo zdaj skozi glava boli ,pol pa vsi zaskrbljeni in kaj k.urac to treba.Čuvajte zdravje na naraven način in ne z kemijo
jozejoze1
11. 06. 2021 21.34
+6
NAPAKA....ravno odlični imunski sistem te ščiti pred vsemi boleznimi....tudi virusi. To se lepo vidi v poletnem času, ko so ljudje boljšega imunskega sistema.Res pa je da ne ravno 100%, tako kot cepiva tudi ne. V VSAKEM PRIMERU PA JE NARAVNO BOLJŠE KOT UMETNO. Nasprotno lahko zagovarja le mentalno trčena oseba.
Arhaist12344
11. 06. 2021 19.05
+12
A zdej pa Kacin že ve da je zaščita 15 mesecev, haha a politiki določajo čas zaščite....
Carter
11. 06. 2021 18.07
+4
ne razumem,kak lahko nenarocen prides takoj na vrsto narocen,kot moj sin pa cakas ze dva tedna pa se niti odgovora ni dobo kdaj bo na vrsti
dej no
11. 06. 2021 18.46
+9
če ti lepo piše, da ni naročanja ker ni ljudi.
nnanna
11. 06. 2021 18.57
+7
92ddt 1
11. 06. 2021 19.08
-4
PrettyBird
11. 06. 2021 20.21
-5
Carter, če si iz Ljubljane bo tvoj sin vsak čas na vrsti - prejel bo SMS in/ali e-pošto. So začeli z naročanjem pred dnevi.
Kazimir Plemeniti
11. 06. 2021 17.30
+16
Astra zeneko pa že ne bomo metali stran.
Gozdni Joža
11. 06. 2021 17.21
+14
V Ljubljani cepljenje brez naročanja, pogoj pa je naročanje na njihovi spletni strani 😁