Korona

Kdaj na banko, kako je z menjavo pnevmatik, ali moram zapreti vrtnarijo ...?

Ljubljana, 23. 10. 2020 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
348

Po vnovičnem porastu dnevnega števila ugotovljenih okužb, se je vlada spet – podobno kot spomladi – odločila za delno zaprtje države. Že z današnjim dnem so vrata povsod zaprli gostinski lokali, z jutrišnjim dnem pa v veljavo stopajo še nove zapore: z nekaterimi izjemami se zapirajo tudi hoteli in vrtci. Trgovski centri ostajajo odprti, obratovali pa bodo v omejenem obsegu in s prilagojenim delovnim časom. Med izjeme, ki bodo blago in storitve še naprej lahko ponujale, spadajo na primer trgovine, ki v večji meri ponujajo živila, kmetijske trgovine, prodajalne s hrano za male živali, drogerije, lekarne, drevesnice, vrtnarije ...

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vse se zapira, kako bo pomagala država?
    19:36
    Iz 24UR ZVEČER: Vse se zapira, kako bo pomagala država?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša zaostrovanje ukrepov?
    02:50
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša zaostrovanje ukrepov?
  • Iz 24UR: Zapirajo se nenujne trgovine
    03:12
    Iz 24UR: Zapirajo se nenujne trgovine
  • Iz 24UR: Zapirajo se frizerji, kozmetiki, kulturne ustanove, vulkanizerji ostajajo odprti
    02:18
    Iz 24UR: Zapirajo se frizerji, kozmetiki, kulturne ustanove, vulkanizerji ostajajo odprti
  • Iz SVETA: Kaj prinaša delno zaprtje države?
    05:25
    Iz SVETA: Kaj prinaša delno zaprtje države?
  • Iz SVETA: Kako bodo delovale cvetličarne, vrtnarije in drevesnice?
    02:48
    Iz SVETA: Kako bodo delovale cvetličarne, vrtnarije in drevesnice?
 Javno življenje v Sloveniji spet 'ugaša'.
Javno življenje v Sloveniji spet 'ugaša'. FOTO: Miro Majcen

Število okuženih z novim koronavirusom raste, 'rdeče' so že vse regije. Vlada Republike Slovenije je v želji, da bi čim hitreje in učinkoviteje ustavili širjenje okužb med prebivalstvom, sprejela odločitve o novih omejitvah in ustavljanju javnega življenja.

V Sloveniji smo v četrtek potrdili 1656 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnice so na novo prepeljali 69 oseb, skupno je trenutno tako hospitaliziranih 394 bolnikov s covidom-19; intenzivno zdravljenje jih potrebuje 67. Umrle so še tri osebe, kar pomeni, da je Sars-CoV-2 v Sloveniji terjal že 214 življenj. Rešitev za to v ustavitvi javnega življenja sicer vidi tudi vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb.

Podrobnosti glede zapiranja in izjem glede dela gospodarskih dejavnosti pa je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. "Skokovita rast okužb v zadnjem času je zahtevala zaostritev ukrepov. Z željo in ciljem, da naše gospodarstvo čim dlje ohranimo pri življenju, smo ukrepe zaostrovali postopno, vsak dan, ter s posluhom zdravstva na eni strani in pa gospodarstva na drugi. Poslabšanje razmer je vodilo do izredne situacije, ki od vseh nas zahteva izredne ukrepe," je uvodoma dejal minister.

Odlok, ki začne veljati s soboto, pa po besedah Počivalška določa sledeče: začasno je prepovedana ponudba in prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratih, igralnicah, gostinskih dejavnostih, frizerskih in kozmetičnih dejavnostih, wellnessih, bazenih, kinematografih, kulturnih ustanovah, fitnesih, avtopralnicah in podobno.

Deloma se bodo zaprli (poslovanje bodo prilagodili omejitvam) tudi trgovski centri, kot spomladi pa bodo izjema živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali. Prav tako bodo zaprti frizerski in kozmetični saloni, je včeraj napovedal predsednik vlade Janez Janša.

Izjeme pa so: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila (vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji), lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice, vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles), prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij.

Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalen stik s potrošniki med 6. in 21. uro, ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. Prav tako je dovoljena tudi prodaja na daljavo. "Pri izvajanju navedenih storitev se mora upoštevati vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje," je dejal gospodarski minister.

Sklenitev zakonske ali partnerske zveze v uradnih prostorih Upravne enote Ljubljana je (za že prijavljene) še vedno mogoča.
Sklenitev zakonske ali partnerske zveze v uradnih prostorih Upravne enote Ljubljana je (za že prijavljene) še vedno mogoča. FOTO: Dreamstime

Po napovedih premierja Janše pa bo jutri v veljavo stopil odlok, ki poleg zaprtja gostinskih obratov z izjemo dostave in osebnega prevzema predvideva še zaprtje hotelov z izjemami, ki bodo veljale za poslovne delegacije, diplomate in profesionalne športnike.

Vlada RS je na včerajšnji 37. redni seji sprejela nove spremembe odlokov o omejitvi gibanja in ponujanja blaga in storitev. Obeta se vnovična ustavitev javnega življenja, vse spremembe pa bodo danes objavili tudi v uradnem listu.

"Storitve nastanitvenih obratov lahko izjemoma koristijo osebe, ki zaradi opravljanja gospodarske dejavnosti potrebujejo nastanitev, tisti, ki opravljajo dejavnost javne službe v Sloveniji ter tuji državljani, ki v Slovenijo prihajajo s poslovnim razlogom - so predstavniki diplomatskih misij ali člani državniških delegacij," pa je pojasnil Počivalšek. Nastanitev lahko koristijo tudi osebe, ki jih izvajalci zdravstvene dejavnosti napotijo na zdravljenje, ali da v nastanitvenem obratu opravijo zdravstveno dejavnost. "Izjema so tudi športniki, strokovni delavci v športu in osebe, ki opravljajo dopolnilno strokovno delo v skladu z zakonom o športu."

Ponujanje nastanitev je dovoljeno tudi za namen izvajanja ukrepov za zajezitev okužb s koronavirusom - in sicer v primeru izvajanja ukrepov osamitve, izolacije oziroma karantene. "Gostje, ki so ob uveljavitvi tega odloka že nastanjeni v nastanitvenem obratu, lahko nastanitev koristijo do njenega poteka," razlaga minister.

Z včeraj objavljenimi spremembami dveh odlokov sta sicer z današnjim dnem dovoljeni dostava hrane, pijač, zdravil in osnovnih življenjskih potrebščin ter sobna strežba tudi v času nočne omejitve gibanja med 21. in 6. uro.

Poudaril je tudi, da so dovoljene vse oblike ponudbe in prodaje blaga in storitev, ki so kot izjema navedene v drugih vladnih odlokih. "Ne glede na ukrepe, navedene v drugih vladnih odlokih, pa je brez časovne omejitve dovoljeno opravljanje dejavnosti pri pripravi jedi in pijač v primeru dostave, ter strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance - na primer menze," je navedel.

Prav tako velja, da se število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja ponudba in prodaja blaga in storitev omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko, ali na eno stranko, v kolikor je prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. "Vendar le in samo pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik s potrošniki, v skladu z navodili NIJZ. Ponudnik mora upoštevati zahtevano omejitev števila oseb na prostor, v nasprotnem primeru ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet oziroma opravljati dejavnost. Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo ter spoštujejo in implementirajo navodila NIJZ," še pravi Počivalšek.

Strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka bo vlada ugotavljala vsakih sedem dni in po preučitvi stanja ocenila, ali se še naprej uporabljajo. S sprejetjem tega odloka tudi preneha veljati prejšnji odlok. "Z ukrepi se res da vračamo v spomladansko obdobje, vendar s to razliko in prednostjo, da smo virus enkrat že premagali in verjamem, da ga lahko tudi sedaj. Zato se želim zahvaliti osebju v zdravstvu, ki se z vsemi močmi in sredstvi bori proti koronavirusu. Pozivam vse, da se jim v tej bitki pridružimo z doslednim spoštovanjem vseh ukrepov," poudarja gospodarski minister.

To, da ukrepe zaenkrat uvajamo za en teden, je po njegovem ta trenutek sicer optimistična napoved, a hkrati nekaj oprijemljivega. "Ne želim dajati praznih obljub in govoriti, da bo čez en teden vse drugače. Lahko pa zatrdim, da hitreje ne bomo uspeli omejiti virusa in da hitreje ko bomo to naredili, hitreje bo tudi slovensko gospodarstvo lahko začelo na novo delati. Zato pozivam gospodarstvenike, delavce, predstavnike turizma in gostinstva, sodržavljane: čas je, da pokažemo in dokažemo, da skupaj zmoremo - upoštevati ukrepe, premagati to krizo in d ase zmoremo znova postaviti na noge," je še poudaril.

Ker se je povečalo število okužb med vzgojiteljicami, bodo zaprti tudi vrtci. Kljub temu pa je predsednik vlade županom namenil prošnjo, naj glede na situacijo v svojih krajih organizirajo varstvo v vrtcih za tiste starše, ki hodijo v službo.

Prihodnji teden (s ponedeljkom) bodo zaprti tudi dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oziroma študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja. Javni potniški promet bo deloval s tretjino kapacitet, kot v času, ko ni šole, je dejal premier.

Upravna enota Ljubljana ob tem obvešča stranke, da do nadaljnjega izvaja (že prijavljene) obrede civilne sklenitve zakonske / partnerske zveze. Na obredu je lahko prisotnih največ šest oseb (vključno z dvema pooblaščenima osebama). Obvezna je uporaba obrazne maske.

Janša je včeraj sicer nagovoril tudi gospodarstvenike in jih pozval, naj dejavnosti organizirajo tako, da delo poteka od doma, kjer je le možno.

V mestnih občinah javni promet prehaja na poletni vozni red, igrišč zaenkrat ne bodo zapirali

Župani mestnih občin so uskladili enotno ukrepanje v času epidemije covida-19. V vseh mestnih občinah bo mestni javni potniški promet prešel na poletni vozni red. Mestnih igrišč in igral pa zaenkrat še ne bodo zaprli, saj se je tudi obisk teh igrišč zmanjšal, so sporočili po današnji virtualni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije.

Ker bo delovanje javnega potniškega prometa znova omejeno, mestne občine od države pričakujejo, da bo povrnila stroške, ki so nastali spomladi in ki bodo nastali v prihajajočem času.

Tako kot spomladi bodo tudi tokrat mestne občine najemnike za obdobje od razglasitve epidemije in do 30. novembra razbremenile plačila najemnin za najem poslovnih prostorov, zemljišč in gostinskih teras. Razbremenitev bo veljala za tiste najemnike, za katere velja prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na podlagi vladnih odlokov.

Vrtci bodo ostali odprti za otroke, katerih starši morajo biti naslednji teden nujno prisotni na svojih delovnih mestih. Pri tem je združenje vse ostale starše, katerih prisotnost na delu ni nujna, pozvalo, da otrok ne vozijo v vrtce.

Župani pa opažajo tudi, da se je obisk mestnih igrišč in igral že zmanjšal. Zato za zdaj ne načrtujejo njihovega splošnega zaprtja. Če bo prihajalo do večjih kršitev omejitve zbiranja na igriščih, bodo mestne občine temu primerno ukrepale, so zapisali.

Zdravilišča zapirajo hotele, odprti le objekti za zdraviliško zdravljenje

Zaradi vladnega odloka o zapiranju hotelov z nekaterimi izjemami bodo slovenska zdravilišča in terme v soboto zaprla vse hotele, razen tistih, ki so namenjeni zdraviliškemu zdravljenju in obnovitveni rehabilitaciji. Zdravilišča sicer še čakajo na pojasnilo, ali med izjeme sodi izvajanje stacionarnega in ambulantnega zdravljenja.

V Thermani Laško so povedali, da bo od sobote do 5. novembra zaprt celoten kompleks Thermana Park. Odprt pa ostaja hotel Zdravilišče Laško, in sicer za vse goste, ki prihajajo na zdraviliško zdravljenje in obnovitveno rehabilitacijo. Skladno z vladnimi navodili lahko sprejmejo tudi profesionalne športnike in poslovne goste.

Nemoteno se bo izvajala oskrba stanovalcev v Domu starejših Laško, ki ga upravlja Thermana, ter fizioterapevtske storitve z oznako zelo hitro, so še navedli v Thermani Laško.

Upoštevajoč informacije o vsebini vladnega odloka o zapiranju hotelov bodo v Termah Olimia v soboto zaprli vse termalne bazene, torej wellnessa Termalija in Orhidelia, apartmaje Rosa in Lipa, kamp Natura in hotel Sotelia. "Trenutno še čakamo na pojasnilo, ali med izjeme sodi tudi izvajanje stacionarnega in ambulantnega zdravljenja. V tem primeru bo ostal odprt le Hotel Breza, v katerem je tudi terapevtski bazen, ki bo deloval za potrebe teh gostov," so za STA povedali v Termah Olimia.

Tudi Rimske terme bodo v soboto zaprle svoje nastanitvene in bazenske zmogljivosti. Kot so povedali za STA, bodo imeli nekaj poslovnih gostov, za zunanje goste pa bodo zaprti.

Direktor Term Dobrna Leon Tomašić je pojasnil, da trenutno izvajajo zdraviliško zdravljenje, ki je dovoljeno, in zato bodo tudi še naprej sprejemali gostje, napotene preko Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na zdraviliško zdravljenje.

Terme Topolšica so Hotel Vesna, apartmaje ter bazenski kompleks zaprli že v sredo. Vse rehabilitacijske programe, kot so ambulantna fizioterapija, stacionarno zdraviliško zdravljenje ter obnovitvena rehabilitacija, pa bodo za enkrat izvajali nespremenjeno, je zapisano na spletnih straneh term.

Iz Term Snovik so sporočili, da bodo v soboto ponovno zaprli svoja vrata, saj izvajanje celotne dejavnosti z novimi odloki vlade za omejevanja širjenja novega koronavirusa in dnevnim slabšanjem epidemiološke slike ni več mogoče. Gostje lahko informacije glede obstoječih ali nadaljnjih rezervacij ter koriščenju ali nakupu darilnih bonov in drugih vprašanj na voljo prek telefona ali e-pošte.

Družba Sava Turizem je zaradi vladnega odloka začasno zaprla večino zmogljivosti Sava Hotels & Resorts začasno zaprta, na voljo zdraviliškim gostom ostajajo le izbrane termalne nastanitve, so zapisali na svoji spletni strani. Kot so STA povedali v družbi, goste vabijo v Hotel Ajda v Moravskih Toplicah in Hotel Izvir v Zdravilišču Radenci. Večji del zaposlenih v skupini Sava Hotels&Resorts bo na čakanju na delo doma.

NLB prihodnji teden s prilagojenim delovnim časom; v poslovalnico le, ko je nujno in ob upoštevanju ukrepov

"V NLB še naprej pozorno spremljamo zaostrovanje razmer zaradi širjenja koronavirusa, temu pa prilagajamo tudi svoje ukrepe, da bi zagotovili kar najvišjo stopnjo varnosti poslovanja tako za naše stranke kot zaposlene in prispevali k čim hitrejši zajezitvi okužb," so sporočili iz Nove ljubljanske banke (NLB).

Zaradi tega bodo vse njihove poslovalnice s ponedeljkom, 26. oktobra, začele poslovati po prilagojenem urniku, in sicer bodo vsak delovnik odprte od 8. do 15. ure. Izjema bo petek, 30. oktobra, ko bodo zaradi izplačila pokojnin vrata odprle ob 7.30. Prve pol ure bo pri tem namenjeno izključno upokojencem. "Poleg tega bomo – tako kot do zdaj – vse stranke prijazno prosili, da prednost pri obravnavi ponudijo upokojencem, invalidom in nosečnicam," so sporočili iz banke. Starejšim in upokojencem sicer svetujejo, da na dan izplačila pokojnin ostanejo doma, za pomoč pri bančnih opravkih pa prosijo svojce.

Kot so še dodali, večjega zapiranja enot ne predvidevajo, se pa bodo prilagodili razmeram, če se bodo še naprej zaostrovale in bo to potrebno.

Vsekakor je najbolj varno ostati doma in za poslovanje z banko uporabiti sodobne načine plačevanja, svetujejo na NLB.
Vsekakor je najbolj varno ostati doma in za poslovanje z banko uporabiti sodobne načine plačevanja, svetujejo na NLB. FOTO: Bobo

Stranke lahko sicer vsa plačila uredijo tudi preko spletnih ali mobilnih bank. Po pomoč ali nasvet pa se lahko obrnejo tudi na njihove bančne strokovnjake, in sicer prek video klica, spletnega klepeta, telefona ali elektronske pošte.

V teh časih je gotovino bolje nadomestiti z brezgotovinskim poslovanjem z brezstičnim karticami ali uporabo mobilne denarnice. Kadar pa brez gotovine vseeno ne gre, jo lahko stranke dvignejo na bankomatih. "A pozor: tudi po uporabi bankomatov ne gre pozabiti na razkuževanje rok," še svetujejo na NLB.

SES-ova nakupovalna središča ostajajo odprta, a z omejenim poslovanjem

Predsednik vlade Janez Janša je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil nekatere nove vladne ukrepe, ki stopijo v veljavo jutri. Eden izmed ukrepov določa tudi, da bodo od jutri naprej nakupovalna središča odprta z omejenim poslovanjem.

Vsa SES-ova (Spar European Shopping Centers) nakupovalna središča (ALEJA Ljubljana Šiška, Citypark Ljubljana, Citycenter Celje, Europark Maribor in Center Interspar Vič) ostajajo odprta, obratovala pa bodo v omejenem obsegu in s prilagojenim delovnim časom.

Iz omenjenih trgovskih centrov ob tem sporočajo, da tako ne gre za zaprtje z izjemami, temveč za delno odprtje. "Dejstvo je, da bo teh izjem, torej trgovin, ki bodo znotraj trgovskih centrov obratovale, precej (za zdaj je vlada med izjeme določila živilske trgovine, gradbeni in tehnični material, hrana za živali, kmetijske potrebščine), zato gre v resnici le za delno omejitev delovanja trgovskih centrov," opozarjajo.

Ključna informacija je, da nakupovalni centri ostajajo odprti in niso zaprti, poudarjajo v SES-ovih nakupovalnih središčih. Gre namreč za delno odprtje trgovskih centrov in ne za zaprtje z izjemami, dodajajo.
Ključna informacija je, da nakupovalni centri ostajajo odprti in niso zaprti, poudarjajo v SES-ovih nakupovalnih središčih. Gre namreč za delno odprtje trgovskih centrov in ne za zaprtje z izjemami, dodajajo. FOTO: Dreamstime

"Potem, ko je Vlada RS do konca prihodnjega tedna delno omejila javno življenje, smo na Mestni občini Ljubljana sprejeli ukrepe, s katerimi zagotavljamo nemoteno delovanje mesta, pri tem pa upoštevamo ukrepe in navodila Vlade RS in NIJZ," pa so sporočili iz Mestne občine Ljubljana (MOL).

Tako bodo denimo začasno ukinili nočne linije mestnega potniškega prometa, zaposlenim v UKC Ljubljana so dali na razpolago 100 parkirnih dovolilnic, tržnice in igrišča pa zaenkrat ostajajo odprta. (Kaj vse se v Ljubljani ustavlja in kaj ostaja odprto, si lahko preberete v Sporočilu za javnost, ki ga najdete v priponki na dnu članka.)

"Meščanke in meščane pozivamo, naj upoštevajo navodila Vlade RS, naj ravnajo samoodgovorno in samozaščitno ter tako zaščitijo sebe in druge. Bodimo strpni, sočutni in solidarni; ne ustvarjajmo panike po nepotrebnem," še dodajajo.

Varstveno delovni centri in zavodi za usposabljanje začasno omejujejo nekatere storitve

Izvajalci na področju varstveno delovnih centrov in zavodov za usposabljanje bodo z začetkom naslednjega tedna začasno omejili izvajanje storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji za osebe s posebnimi potrebami. Zagotovljeno bo najnujnejše varstvo oziroma ustrezna podpora na daljavo za vključene uporabnike, so zagotovili.

Na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bodo redno obveščali glede omejitev, ki so jih zavodi uveljavljajo ob upoštevanju aktualnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Janša: Kriteriji, ki veljajo za zapiranje, bodo veljali tudi za odpiranje

Čez en teden bo vlada preverila stanje in odločila, ali bodo ukrepe podaljšali. Kriteriji, ki veljajo za zapiranje dejavnosti v državi, bodo veljali tudi za odpiranje, je še napovedal Janša.

Spremembe odloka še niso bile objavljene v Uradnem listu RS, zato se lahko še kaj spremeni. Novo številko UL se sicer pričakuje danes popoldne.

Mestna občina Ljubljana - delna omejitev javnega življenja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (348)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silvo.uzmah
24. 10. 2020 13.32
+0
Zagotovo da turistični objekti in sprehajalni parki, kot so nakupovalni centri se ne smejo zapret, kje se pa bodo potem ljudje rekreirali.
Jenkec
24. 10. 2020 09.18
+7
Vsak dan na firmi si lahko v stiku s stotinami drugih delavcev, na piknik do soseda pa ne smeš? Hvala lepa pa takšna vlada. Tu se nad ljudmi izživljajo s svojimi neživljenjskim ukrepi sami pa ne upoštevajo nicesar. Zato pa smo v takem dreku. Hvala Janša!
Jenkec
24. 10. 2020 09.16
+5
Kakšna dvoličnost. Če je virus res tako smrtonosen kot ga predstavljajo zakaj pa ne zaprejo se vseh industrijskih obratov kjer mrgoli delavcev na majhnem prostoru? A ti ljudje niso vredni nič? Delati bi morali dokler ne umremo? Sramota od vlade niti odstop vas ne reši takšno jezo naroda ste si nakopali
RdecaZvezda
24. 10. 2020 19.10
Jenkec,virusa sploh ni,ampak je bakterija,ki strjuje kri po celem telesu.
vonbongo
24. 10. 2020 09.09
-2
Ubogajte Janeza , ce ne vas bo kaznoval !!!!
Partizan007
24. 10. 2020 09.11
+5
vonbongo
24. 10. 2020 09.17
+1
Partizan007
24. 10. 2020 09.05
+3
Avtomobilski saloni pa delajo brez problema...;)
hotchilipoper
24. 10. 2020 08.28
+6
Že v 1.valu je bilo pol naroda norega,zdaj bodo vsi
srecnii
23. 10. 2020 21.57
+0
Bogatejši se boste počasi poslovil do tega in se pridružil revnejšim. To ni vaša izbira, amapk dejastvo, realnost, razen če ste toliko sposobni, da boste našli drugačen način poslovanja s strankam.
srecnii
23. 10. 2020 21.58
-1
a kakorkoli obrneš, ljudje nimajo več zadost evrov za nakup krame, amapk za hrano, položnice,
srecnii
23. 10. 2020 21.56
+8
Kljub uporabi mask, varnostne razadalje, razkužil pa take visoke cifre. Nerazumljivo ali so zaščitne maske neuporabne ali ap so št.okuženih enostavno kar pomnožil.
srecnii
23. 10. 2020 21.54
+7
sebe boste uničli s temi ukrepi
ho?emVšolo
23. 10. 2020 21.44
+6
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor na akutnem oddelku za covid-19 trenutno zdravijo 45 bolnikov, še 14 jih je na oddelku za intenzivno terapijo. Kot je povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin, v naslednjih dneh pričakuje hitro naraščanje številk, zato zmogljivosti, s katerimi trenutno razpolagajo, ne bodo zadoščale. VLADA DELA SLABO... vsak dan bo več dokazov, da so prepozno začeli z ustreznimi ukrepi.
fairplayy
23. 10. 2020 21.33
+10
Jansa odstopi nisi ukrepal virus je vse ohromil
daiči
23. 10. 2020 21.48
+0
Ni ukrepal ? A bi moral poleti uvest ukrepe da folk nebi mogel na dopust. Pa folk bi znorel totalno.
vonbongo
24. 10. 2020 09.10
+5
Mogoce bi loh ukrepal tako , da bi zdravstvo pripravil za 2 val ???
Komunisti_povsod so
23. 10. 2020 21.13
-2
Z dedkom ne moreva več na banko ker je po 21:00 karantena !! #Vlada #odstop
Entropy
23. 10. 2020 21.03
+5
Zločinci na oblasti v vseh državah,narod pa še vedno verjame da je smrtonosen virus na pohodu
gcek
24. 10. 2020 10.35
+2
Entropy človeška zloba in naivnost je neskončna no sem jim pa hvaležen če na tak način uničujejo ekonomijo, ker bi jo lahko z vojno vojna je pa najslabša izbira za nas male ljudi, ker pokvarjena elita jo samo zakuha nsrkajo pa mali ljudje tudi tukaj bo najnižji sloj ta kratko potegnil najbogatejši bodo še bogatejši sej oni to dirigerajo žalosno vse skupaj.
Joakim
23. 10. 2020 20.50
+12
Stavim, da na to kaj se vse zapira ne ve odgovora niti sam Janez Janša. Vsake dve uri drugo obvestilo, čisti kaos. Kacin eno, Janša drugo, Krek nekaj tretjega...Inšpektorji nekaj kontrolirajo, sami ne vedo kaj. Policaji raje ven potegnejo radar, tam vsaj vedo kaj morajo kontrolirati.
morfo
23. 10. 2020 20.20
+2
Res življenjska vprašanja.
Matiias
23. 10. 2020 20.16
+3
Pa nehajte nas fopat da nam film ne poci!!
procesoid
23. 10. 2020 20.02
-4
ja, na osebnih avtih mate zdej kr skrbi s temu gumami, ni vam lahko..
SnowmanR
24. 10. 2020 09.58
+1
Pejt delat, pa ne uporabljaj staršem inernet...
ROKA PRAVICE 13
23. 10. 2020 19.48
+2
Opozarjal sem že poleti, da bo potrebno zapreti mejo s Hrvaško a politiki tega niso želeli narediti ker jih ima veliko od njih svojie vile tam, sedaj pa so tu posledice. Pol Slovenije boste zaradi tega sedaj pahnili v revščino! Tudi jaz sem moral sedaj prekiniti z delom.
nemski_ovcar
23. 10. 2020 19.45
-14
Pametni smo gume že zamenjali teden dni nazaj ..bebčki pa bodo spet čakali zadnjo minuto
daiči
23. 10. 2020 20.22
+16
Dobr nismo vsi odvisni od vulkanizerjev, eni loh gume zamenjamo ob 10h zvečer če mal prej izvemo da bo naslednji dan zjutri že sneg. Ker mamo pač zimske gume na svojih feltnah.
marlboro01
23. 10. 2020 20.50
+1
KVAJSTABO
24. 10. 2020 08.18
+3
Jest mam skos zimske in jih menjam na 4-5 let. In, ko 2x na leto plačujete premontažo, za ta denar mam skor nove.
RdecaZvezda
24. 10. 2020 19.13
Moder človek sprejema odločitve,neumen se ravna po javnem mnenju.amen.
nagec123
23. 10. 2020 19.43
-2
Pa kdo še hodi na banko?
daiči
23. 10. 2020 20.24
+0
Vsepremislim13x
23. 10. 2020 20.35
+3
daiči
23. 10. 2020 20.38
+1
Seveda je varen, v tismu trenutku k nebi bil več varen bi država raspadla, narod bi se pa pobil med sabo. Sveta bi bilo konec.
RdecaZvezda
24. 10. 2020 19.15
Se norčuješ iz penzhjonarji mogoče boš tudi ti to dočakal,vendar dvomim če boš še naprej tako žaljiv.