Korona

Kemijskemu inštitutu dovoljenje za testiranje cepiva proti covidu-19 na miših

Ljubljana, 19. 05. 2020 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
9

Kemijski inštitut je dobil dovoljenje Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin za začetek poskusov testiranja cepiva proti covidu-19 na miših. Vlogo so vložili 25. marca, na upravi pa so glede postopka pojasnili, da so vlogo po ustrezni dopolnitvi vlagatelja tudi odobrili.

Roman Jerala s Kemijskega inštituta je novico o dovoljenju sporočil na družbenem omrežju Twitter, kjer je dopisal, da je "kolega v Švici dobil dovoljenje v enem dnevu, hiter postopek zaradi epidemije pač". Protokol sicer po njegovih besedah običajno zahteva, da se vloga vloži tri tedne pred sejo komisije, tokrat pa je bilo dovoljenje sicer izdano prej kot običajno.

Jerala je vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, kjer testirajo novo platformo za cepiva, ki bo omogočila hitrejši, enostavneši in cenejši način priprave cepiva. Cepivo hočejo do kliničnih raziskav pripeljati s svojim znanjem.

Roman Jerala
Roman Jerala FOTO: Kemijski inštitut

Jerala je marca za Finance pojasnil, da so se člani odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta povezali s skupinami Tehnične univerze v Münchnu, univerze v Regensburgu ter Aarhus univerze na Danskem.

Po njegovih ocenah lahko pridejo do predklinične stopnje raziskav s pol milijona evrov, ključna pa bo hitrost, ki je odvisna od tega, kako hitro bodo lahko pridobivali potrebne reagente. Klinične raziskave praviloma trajajo od 12 do 18 mesecev.

Kot so pojasnili na upravi, so sicer do danes prejeli le to vlogo, vezano na iskanje cepiva za sars-cov-2. V Sloveniji lahko poskuse na živalih izvajajo le organizacije, ki so odobrene s strani pristojnega območnega urada uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Poskusi na živalih morajo potekati v skladu z uredbo Evropskega parlamenta in sveta iz septembra 2010, ki ureja področje zaščite živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene.

Vsi postopki od prejema vloge do izdaje dovoljenja za projekt po njihovih navedbah potekajo v skladu z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek. "Ocenjujemo, da je za izvedbo celotnega postopka, torej od prejema do izdaje dovoljenja za izvedbo projekta, v primeru popolne vloge, za katero ni treba nobene dopolnitve, in v običajnih delovnih razmerah potreben približno en mesec," so še odgovorili na očitke, da postopki predolgo trajajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazymoto
20. 05. 2020 11.31
-1
Pustite živali na miru... Testirajte na sebi!!!
medusa
20. 05. 2020 09.46
-3
Ja špica … Kitajci na netopirjih .. teli ku..i na miših … bravo res ! Pa kaj bi še vi??? Miš uide , maček jo ulovi , faše corono , gre domov in okuži človeka … adijo pamet ...
FAUSTOS1
19. 05. 2020 21.11
+4
jaz bi bolj zaupal evropskemu cepivu kot pa ameriškemu trump bi kar razredčilo vbrizgaval naš predsednik vlade in sds pa trdi da ima trump prav-tako boj se sds cepiva
hirajem
19. 05. 2020 21.40
+2
Amerisko bo boljse. Se mikrocip bo zdraven for free. Hahahhaha
setisfekšn
19. 05. 2020 20.35
-1
Mene ne boste cepil s tistim vašim sra..n..je .m ker se dobro počutim že skoz tega vašega virusa ki je nič!!
CIGU MIGU
19. 05. 2020 20.10
-2
in ni ta ustanova od sds,razen će se ni kaj spremenilo
Millady
19. 05. 2020 19.20
+2
Od kod zdaj cepivo za covid19, če tuja stroka pravi, da razvoj cepiva traja eno leto??
felix59 drugič
19. 05. 2020 20.04
+1
hirajem
19. 05. 2020 21.38
+2
Blah blah blah....ce ne ves za kaj se gre bodi raje tiho! Cepivo se lahko relativno hitro naredi... to isto cepivo na trziscu pa je nekaj drugega. Vmes pa poskusi na zivalih in ce gre to skozi, test na ljudeh pa študija in ce se vse spelje kot je treba po pridobitju vseh moznih dovoljenj..proizvodnja in gas. Torej najprej 1 leto...pa se to res res po vseh moznih bliznjicah in ce bi slo vse perfektno skozi....kar je skoraj pa nemogoce! Tesko da bo cepivo prej kot v 2letih dostopno za vsakega.