Korona

'Kitajci razumejo pomen skupnega dobrega in zaupajo znanosti'

Vuhan/Peking, 29. 10. 2020 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
79

Zdravstvena revija The Lancet je objavila poročilo o kitajskem spopadanju z epidemijo covida-19 in izpostavila nekaj ključnih točk, zakaj je Kitajcem uspelo življenje povrniti v normalne tirnice. V nasprotju z zahodnimi državami je Kitajska predvsem uspešno izvajala centralni nadzor nad širjenjem bolezni, prav tako je učinkovito izkoristila izjemne kadrovske, gradbene in tehnološke potenciale.

Kitajcem virusa še vedno ni uspelo povsem ustaviti, vendar se, kot smo nekajkrat že poročali, oblasti na manjše izbruhe okužb odzivajo zelo hitro in s številnimi sredstvi. Zato se ob pojavu novih okužb dogajajo lokalna zapiranja 'ogroženih' območij, množična testiranja in drugi ukrepi. 

Revija The Lancet primerja diametralno nasprotna odziva Kitajske in ZDA, pri tem pa izpostavlja nagovor voditeljev Generalni skupščini Združenih narodov, v katerem je ameriški predsednik Donald Trump govoril o "kitajskem virusu" in zahteval kitajsko odgovornost, medtem ko je kitajski voditelj Ši Džiping svetovno javnost pozival k "zaupanju znanosti in organizaciji skupnega boja proti pandemiji". Dodal je, da je treba zavrniti vse poskuse politizacije in stigmatiziranja. 

Raziskava, ki jo je julija objavil ameriški raziskovalni center Pew, je pokazala, da sta kar dve tretjini Američanov prepričani, da se je Kitajska slabo odzvala na pandemijo covida-19. S tem se ne strinjajo pri WHO, kjer so kitajsko in njeno zdravstveno osebje pohvalili za skoraj popolno zamejitev širjenja okužb.

Do današnjega dne se je na Kitajskem z novim koronavirusom okužilo 91.772 ljudi, umrlo pa jih je 4739. Ob tem ni odveč izpostaviti, da se je rast števila umrlih praktično zaustavila sredi aprila. Od takrat smrti zaradi okužbe nastopajo zelo redko. Zadnji primer so potrdili 26. septembra. Za primerjavo: v ZDA je število okuženih preseglo 8,6 milijona, umrlo pa je 224.178 ljudi. Velika Britanija je med prebivalstvom, ki je 20-krat manjše od Kitajskega in ob manjšem številu opravljenih testov, imela petkrat več okužb in skoraj desetkrat več smrti. 

Življenje na Kitajskem se normalizira.
Življenje na Kitajskem se normalizira. FOTO: AP

Kje se skriva razlog kitajskega uspeha?

Znanstvena revija navaja, da je Kitajski to uspelo najprej zaradi centraliziranega sistema odzivanja na epidemijo. "Veliko Kitajcev se še spomni SARS-CoV-2 in velike smrtnosti, ki je bila z njim povezana. Družba se je zavedala, kakšne nevarnosti lahko izbruh novega koronavirusa prinese," je povedal Ši Čen, strokovnjak za javno zdravstvo. "Druge države nimajo tako svežega spomina na pandemijo," je poudaril. Ob tem The Lancet navaja podatek, da večina ostarelih ljudi živi skupaj s svojimi otroki, le malo pa jih je nameščenih v domovih za ostarele, le tri odstotke. Na zahodu pa so se prav domovi za ostarele izkazali za najbolj smrtonosna žarišča bolezni. 

Direktor raziskovalne skupine za razvoj cepiva v ameriškem zdravstvenem centru Mayo Gregory Poland pa je za Lancet povedal, da je bil ključen dejavnik hitrost kitajskega odziva. "Odzvali smo se izjemno hitro. Druge države, ki so imele več časa za pripravo na prihod virusa, so z odzivom odlašale, to pa je pomenilo, da so izgubile nadzor." 

Medtem so v Vuhanu na začetku leta, kmalu po izbruhu virusa, odredili popolno zaustavitev javnega življenja in uvedli poostren nadzor nad gibanjem. Ukrepi so bili v veljavi 76 dni. Zgledu Vuhana so sledila tudi druga mesta v provinci Hubej. Po državi so vzpostavili 14 tisoč nadzornih točk. Šole so bile zaprte, veliko mest pa je tudi omejilo gibanje na prostem. To je pomenilo, da je lahko le en član družine (in ne vsak dan!) zapustil stanovanje in odšel po nujnih nakupih. 

V samo nekaj tednih so samo v Vuhanu opravili kar devet milijonov testiranj za SARS-Cov-2 in vzpostavili učinkovit sistem sledenja okužbam. Tega na Zahodu ni bilo oziroma je deloval precej slabše in neučinkovito. Kitajska je prav tako največji svetovni proizvajalec zaščitnih oblek in mask. Na te so se na Kitajskem zelo hitro navadili, je povedal Čen. "Stopnja spoštovanja ukrepov je bila visoka. Primerjajte so z ZDA, kjer so junija in julija, ko so številke okuženih še vedno rasle, mnogi zavračali uporabo mask. Celo konec septembra, tik pred okužbo z novim koronavirusom, se je predsednik Trump norčeval iz tekmeca Joeja Bidna ter njegovo nošenje maske označeval za odraz šibkosti."

Za nadzorovanje širjenja okužb so na Kitajskem uporabljali tudi drone, na katerih so bili nameščeni zvočniki, prek katerih so opozarjali prebivalce, ki niso sledili navodilom. "Da, gospa, ta dron se pogovarja z vami. Ne bi se smeli naokrog sprehajati brez maske. Bolje, da odidete domov, in ne pozabite si umiti rok," je mogoče slišati na enem od posnetkov, ki ga je objavila državna tiskovna agencija Šinhua. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem pa na Zahodu ... sredi marca, deset dni pred razglasitvijo zaustavitve javnega življenja v Veliki Britaniji, se je konjskih dirk udeležilo več kot 150.000 gledalcev. Avgusta pa se je na zboru motoristov v ZDA zbralo kar 460.000 ljudi. 

Bliskovit odziv zdravstvenega sistema

Na začetku februarja se je zaradi povečanega števila okužb in zasedenosti obstoječih zdravstvenih kapacitet v Vuhanu Kitajska odločila za gradnjo začasnih bolnišnic. Le nekaj dni za tem so v Vuhanu že obratovale tri, v naslednjih tednih pa še dodatnih 13. Tako so praktično čez noč oblasti zagotovile 13 tisoč bolniških postelj. To je tudi pomenilo, da so lahko okužene takoj prepeljali v bolnišnico in preprečili izolacijo na domu, kjer bi se lahko potencialno okužili tudi drugi družinski člani. 

V bliskoviti akciji je med drugim v velikem obsegu sodelovala tudi vojska. Namembnost teh bolnišnic je bila različna. V njih so predvsem izolirali bolnike z blažjimi in zmernimi simptomi covida-19. Vse, ki so začeli kazati težje znake okužb, pa so premestili v splošne bolnišnice. 

Le mesec dni pozneje so bili rezultati uspešnega boja proti covidu-19 že vidni, zato večine t. i. fangkang oziroma začasnih bolnišnic niso več potrebovali. Od takrat so bile kitajske oblasti predvsem preusmerjene od nadzorovanja notranjih prenosov okužbe k uvozu okužbe iz drugih držav. Vse, ki so prišli iz tujine, so tako testirali in jim odredili karanteno. Študija primera, pri kateri je sodeloval Čeng, ugotavlja, da so kitajski ukrepi med 29. januarjem in 29. februarjem preprečili 1,4 milijona okužb in 56.000 smrti. 

Množično testiranje na Kitajskem
Množično testiranje na Kitajskem FOTO: AP

The Lancet sicer opozarja, da kitajskega odziva na izbruh virusa ne smemo posploševati. "Vsaka država ima svoj zdravstveni sistem in epidemiološko krivuljo, nekatere ukrepe pa je težko preslikati iz ene države v drugo," poudarja Han Fu iz londonskega Imperial Collegea. "Treba je upoštevati tudi nekatere druge dejavnika, kot sta komunikacija med vladnimi sektorji in odziv prebivalstva na ukrepe."

Prebivalstvo zaupa znanosti

Ob tem je precej odvisno tudi od koncepta razumevanja človekovih pravic. "Na Kitajskem imate kombinacijo prebivalstva, ki respiratorne bolezni jemlje zelo resno in se je pripravljena prilagoditi ukrepom, ter oblastjo, ki ima več možnosti pri omejevanju individualnih pravic kot večina zahodnih držav," pravi Poland, ki dodaja, da je "predanost k skupnemu dobremu del kitajske kulture, kar je v nasprotju s 'hiperindividualizmom', ki je značilen za ZDA in ki je razlog za tako ostra nasprotovanja ukrepom." Kitajci sprejemajo dejstvo, da je bolezen domena znanosti. "Na Kitajskem ne obstajajo proticepilska in protiznanstvena gibanja, ki poskušajo spodnesti borbo proti covidu-19 v ZDA."

Avgusta so v Vuhanu priredili veliko zabavo na bazenu, ki so jo kritizirali številni na Zahodu. Kitajski državni časnik Global Times pa je ob tem poročal, da gre za dogodek, s katerim želijo ostalim državam sporočiti, da se zaostreni preventivni ukrepi izplačajo. Kitajski časnik še navaja izjavo enega od vuhanskih podjetnikov, ki je bil še aprila v velikem strahu pred bankrotom. "Nikjer ni bilo domačih ljudi, kaj šele tujcev. Vendar zdaj moj posel cveti, mesto si je popolnoma opomoglo."

Na Kitajskem se trenutno v bolnišnicah zdravi 338 ljudi, pri sedmih je potek bolezni težji. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovencelj1302
29. 10. 2020 20.57
+0
Ce so imeli in imajo dober nadzor nad okuzenimi zakaj jim je pa potem usel iz drzave
Wahl
29. 10. 2020 18.19
-1
Predvsem zaupajo CPC, kdor ne ga takoj preobrazijo.
Ana desetnica
29. 10. 2020 17.41
+0
Predvsem pa nimajo izbire.
morfo
29. 10. 2020 16.54
+5
Ma mi smo za kitajci 100 let, tehnicno in družbenoodgovorno. Ko smo se spomladi jokali kako nam odvzemajo svobodo gibanja so oni bili zaprti, zdaj ko pa oni hodijo okoli lahko vidimo da smo zmanipulirani loleki. Vse bi lahko resili spomladi ce bi se reda držali.
Kolani
29. 10. 2020 16.46
+3
Kitajci dobrorazumejo, da če ne ubogajo oblast, da gredo hitro pod rušo. In to je vse.
akize
29. 10. 2020 16.19
+7
Ne nabijajte kako super so kitajci, ki so se hitro znebili vsakega, ki je bil bolan.
Christi Miles
29. 10. 2020 16.16
+10
V Severni Koreji tudi ni virusa
WishYouAllTheBest
29. 10. 2020 16.16
+4
Sem lani bil na Kitajskem. Kako so tam ljudje pod kontrolo je res neverjetno - ne zelite si tega sistema, resno..
bugykite
29. 10. 2020 18.47
-1
Ja Jajo nam ga bo uturil, če bo se par let na oblast, pa to.
Butterflyeffect
29. 10. 2020 16.16
+6
Kitajci so zgolj poceni delovna sila in pohlevni sužnji tamkajšnjih oblasti. K po kdo umre na cesti pa stopijo čez njega, ker pač ni nič vreden. A po tem bi se morali zgledovati?
Stevo Rakijevi?
29. 10. 2020 16.06
+0
Po Evropi bi pa kar imeli odprte šole. Skregano z razumom.
Komunisti_povsod so
29. 10. 2020 16.00
+4
Seveda, le s pomočjo znanosti in tehnologije lahko ta nesposobna, kriminalna komunistična falanga še naprej, seveda v skupno dobro, zatira narod in krade znanje nam, civiliziranim narodom.
BobbyP
29. 10. 2020 15.56
+6
Kitajci so za lastno državno vodstvo le potrošni material. Nič več, nič manj. 🙄
yokerxdinterfan
29. 10. 2020 15.56
+7
Kitajci te po hitrem postopku pospravijo nekam, kot so zdravnike ki so opozarjali na to bolezen na začetku. Zato pa so tako učinkoviti
yokerxdinterfan
29. 10. 2020 15.57
+0
kar poglejte, oni se ne bodo pstili izljivetai državljanom....če je nekje trena zgraditi jez, domačine naselijo v nove objekte razne aktiviste pa sterajo v delovna taborišča
RUGBYPLAYER
29. 10. 2020 15.53
+0
Jah populacija 1,5 miljarde, verjetno ne more jest govedine, pa prašiča
M a t e j
29. 10. 2020 16.00
+6
Ta 1,5 milijardna populacija ima tudi precej veliko državo...in bi z lahkoto jedli čisto vse kot jemo v Evropi, če bi se jim zato šlo. Pejt enkrat malo po azijskih tržnicah pa boš videl v čem je problem...v prvi vrsti higiena! In ni čudno da zoonoze kar skačejo po ljudeh, če na eni dili, ki jo ni opral že 6 let trebi piščanca, po tem ko mu tam odbije glavo, pol ti pa še kakšno zelenjavo gor vrže, pa kakšno "specialiteto" wuuf wuuuf"... Skratka...nehigijenski narod do amena!
M a t e j
29. 10. 2020 15.52
+4
Če bi se zavedali nevarnosti, nebi bili taki svinjakarji in bi skrbeli za higieno in ne v prvi vrsti jedli vse kar leze in gre. Toliko o Kitajcih!
Absurdistan
29. 10. 2020 15.47
+9
Raje se 10 krat okuzim kot pa da zivim pod diktaturo
bugykite
29. 10. 2020 18.50
+1
motorist_mb
29. 10. 2020 15.37
+6
Netopirji letajo nizsko!
Brb2234
29. 10. 2020 15.37
+1
V celi evropi smo edini ki imamo zaprte sole in vrtce ????
Stevo Rakijevi?
29. 10. 2020 16.09
+2
Preberi zgornji članek kako se rešiti virusa. Odprte šole v času najhujše epidemije niso rešitev za epidemijo ampak pot navzdol. Včasih je treba tudi malo potrpeti, da je kasneje bolje.
nivampomo?i
29. 10. 2020 15.30
+15
Razlog kitajskega uspeha je ta da Kitajci ne poznajo koncepta svobode.V svoji zgodovini prebivalci Kitajske še nikoli niso bili svobodni.Svetovne elite uvajajo režime po kitajskem modele po celem svetu.
HUSO BOSS
29. 10. 2020 15.27
+2
DA DARKWEBU SO PA MALO DRUGAČNE INFORMACIJE OZ. VIDEOPOSNETKI IZ LABORATORIJA
HUSO BOSS
29. 10. 2020 15.27
+2