Korona

Kje so trenutno največja žarišča in kje se razmere izboljšujejo

Ljubljana, 16. 09. 2020 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Koronavirus se po državi še naprej pospešeno širi, okužbe pa so razpršene po vsej Sloveniji. Samo v torek je o novih primerih poročalo 47 občin. Največ aktivno obolelih je v prestolnici in Mariboru. Tja prihaja tudi drive in sistem testiranja. Drugod po državi je okuženih precej manj, so pa se ponekod pojavila večja žarišča. Preverili smo, kje so.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na pomoč tudi dežurni zdravnik
    02:41
    Iz SVETA: Na pomoč tudi dežurni zdravnik
  • Iz SVETA: Cveto Uršič o pomoči domovom za starostnike
    09:27
    Iz SVETA: Cveto Uršič o pomoči domovom za starostnike
  • Iz SVETA: Zvečer se bo sestala svetovalna skupina za covid
    00:56
    Iz SVETA: Zvečer se bo sestala svetovalna skupina za covid

 

V občini Pivka, kjer je eno od žarišč novega koronavirusa, so po oceni tamkajšnjega župana Roberta Smrdelja razmere resne. Trenutno imajo po uradnih podatkih 18 občanov z aktivno okužbo.

Kot je Smrdelj pojasnil na današnji vladni novinarski konferenci, so zaznali precejšnje težave pri odzivnosti zdravnikov na klice ljudi, ki so v strahu, da so okuženi ali že opažajo bolezenske simptome. Po njegovih besedah so zdravniki prekomerno obremenjeni in je težko priti do pogovora z njimi po telefonu. Tako so že vpoklicali dežurnega zdravnika v okviru štaba civilne zaščite, načrtujejo pa tudi vzpostavitev posebne telefonske številke, kamor bi lahko poklicali občani, ki ne uspejo priklicati svojega zdravnika. S tem bi občanom omogočili, da prej pridejo do pogovora in napotitve na odvzem brisa, če je to potrebno.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je občino Pivka izpostavil kot zgled odgovornega, učinkovitega in pravočasnega ravnanja. Smrdelj je pojasnil, da so konec prejšnjega tedna ugotovili, da imajo v občini eno ali morda celo več potencialnih žarišč. Ker takrat še ni bilo opravljenih veliko testiranj, so najprej želeli ugotoviti, kakšne so razmere. Zato se je zahvalil vsem, ki so jim omogočili, da so testiranja izvedli zelo hitro.

V dogovoru z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) so pregledali, kako bi bilo smiselno ukrepati, kakšna so priporočila NIJZ in kaj je v pristojnosti občine. V nedeljo, ko so dobili del rezultatov testiranj in se je pokazalo, da so stvari precej resne, so vpoklicali štab civilne zaščite. Občina je nato sprejela nekatere ukrepe. Za deset dni so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter kulturne in športne prireditve v zaprtih prostorih. Občane pa so še pozvali, naj odpovejo oz. preložijo vsa načrtovana praznovanja.

Smrdelj verjame, da lahko, če se bodo vsi držali priporočenih ukrepov, precej mirno preidejo skozi čas 10 do 14 dni in se bodo razmere umirile. V Pivki je po njegovih besedah čutiti, da so stvari resne in se ljudje bolj dosledno držijo priporočil. Nekateri nosijo maske tudi na ulicah. Med ljudmi in društvi, ki so že imeli načrtovana kakšne dogodke, pa tudi ni bilo negativnih odzivov. Po primeru, ko so osebo, ki ji je bila odrejena karantena in je bila celo pozitivna na novi koronavirus, opazili zunaj, o novih kršitvah niso bili obveščeni. Po besedah Smrdelja pa je v Pivki čutiti tudi poostren nadzor zdravstvene inšpekcije.

O dogajanju v Pivki perutninarstvo, kjer je med zaposlenimi več okuženih, Smrdelj pravi, da gre za občutljivo proizvodnjo, ki težko obstane, nastanejo lahko velika škoda in tudi sanitarni problemi. V podjetju so po njegovih informacijah proizvodno smiselno organizirani, poskušajo ustaviti nenujen del proizvodnje in prerazporediti zaposlene. So pa tudi v dogovoru z NIJZ in bodo verjetno opravili testiranje vseh zaposlenih, da bi ugotovili, če je med njimi še kakšen okužen z novim koronavirusom.

Pivka perutninarstvo
Pivka perutninarstvo FOTO: Bobo

V Pivki perutninarstvo 18 dodatnih okužb

Pri zaposlenih v družbi Pivka perutninarstvo so potrdili 18 dodatnih okužb z novim koronavirusom, skupno torej 38. Kot so pojasnili v družbi, gre večinoma za osebe, ki so že bile v karanteni ali samoizolaciji. Poudarili so, da tveganje za prenos okužbe na živila ne obstaja, kar so potrdile tudi analize. Proizvodnja je še naprej nemotena.

Kot so v družbi pojasnili v ponedeljek, so kadrovski primanjkljaj deloma nadomestili z začasnimi prerazporeditvami zaposlenih, nekateri zaposleni pa so predčasno prekinili dopust. Skupina Pivka Delamaris ima 550 zaposlenih.

Poudarili so, da v podjetju veljajo strogi higienski ukrepi, po odkritju okužb pa so začeli izvajati še dodatne. V podjetju so tako zdaj med drugim obvezni nošenje mask, dnevno razkuževanje prostorov ter merjenje telesne temperature pri vhodu in izhodu, k preprečevanju dodatnih okužb pa po navedbah vodstva pripomorejo tudi omejeni stiki med enotami, prilagojen urnik malic in visoka stopnja avtomatizacije.

Tisti zaposleni, pri katerih je to mogoče, so ponovno prešli na delo od doma. Vse ukrepe dnevno usklajujejo z medicino dela. "Razmere nadzorujemo, zaposlene o vseh ukrepih sproti obveščamo, ves čas pa zagotavljamo nemoten proces ter varne in kakovostne izdelke," so zagotovili.

Novo žarišče v Rogaški Slatini

Žal o izbruhu virusa poročajo še iz enega doma starejših. V Pegazovem domu v Rogaški Slatini so po ponedeljkovem odvzemu večjega števila brisov potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so doslej okužbe potrdili pri 13 stanovalcih in treh zaposlenih. Vse okužene stanovalce so v torek premestili v bolnišnice.

Potem ko so v nedeljo v domu potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom, so v ponedeljek odvzeli brise 128 stanovalcem in 24 zaposlenim. Zaradi potrjene okužbe je bilo v novomeško bolnišnico premeščenih 10 stanovalcev, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru.

Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nameščeni v t. i. rdečo cono, ki jo v domu vzpostavljajo v tem času. Gre za povsem ločeno skupino, brez stikov z ostalimi stanovalci v domu. Po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo vsi stanovalci ponovno testirani čez sedem dni, nekateri, ki so imeli tesnejše stike z okuženimi, pa še ta teden. Večina stanovalcev z okužbo je brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe.

V domu so zaradi izbruha okužbe primorani izvesti nekatere začasne premestitve, da bi preprečili možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje ostalih stanovalcev v domu pa je brez sprememb. V domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb.

Pegazov dom Rogaška Slatina
Pegazov dom Rogaška Slatina FOTO: Google Maps

V UKC Maribor 11 okužb pri zaposlenih, kadrovska stiska velika, V MB drive in sistem testiranja

Trenutno so na mariborskem območju po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivne 103 okužbe, kar je drugo največje število med slovenskimi občinami.Pretekli konec tedna so v bolnišnici potrdili okužbo pri 11 zaposlenih na kliniki za interno medicino. Okuženi so medicinske sestre in fizioterapevt. Poleg tega je še okrog 30 oseb v karanteni. Največji problem trenutno predstavljajo t. i. asimptomatski klicenosci oziroma tisti, ki so okuženi, a ne kažejo znakov. Zato so trenutno v izredno nepredvidljivih razmerah, je včeraj povedal direktor UKC Maribor Vojko Flis, vnos okužb v bolnišnice pa je nemogoče obvladati. 

Pri tem se v UKC Maribor soočajo s hudo kadrovsko stisko. Najbolj primanjkuje osebja zdravstvene nege in na splošno ustrezno usposobljenega osebja za delo na intenzivnem oddelku. Ti zaposleni morajo namreč poznati delovanje ventilatorjev, dodaja Flis. Če se bo trend hudo bolnih nadaljeval, bodo morali znova vzpostaviti sivo območje, šotori pred bolnišnico pa bodo edina vstopna točka v ustanovo.  Kot je danes  povedal vodja centra za odnose z javnostmi in marketing v tem kliničnem centru Janez Lencl, število okuženih ostaja nespremenjeno. V UKC Maribor trenutno zdravijo 20 bolnikov z novim koronavirusom, še štirje so na intenzivni negi.

V Mariboru zdaj znova pripravljajo kontejnerje, zaradi vse večjega števila testiranj se bo namreč vstopna točka za odrasle iz Tezna predvidoma že prihodnji teden preselila na novo lokacijo, ki bo ob Zdravstvenem domu Adolfa Drolca v Novi vasi. Na Teznu pa ostaja testiranje tako za otroke s simptomi covida kot za ženske, ki bi lahko bile okužene, pa potrebujejo ginekološko obravnavo. Tam bo tudi zobozdravnik za vse, ki sumijo, da bi lahko bili okuženi. Pa še ena novost, v Maribor prihaja tudi drive in sistem testiranja. 

Župan Saša Arsenovič je danes pozval meščane in meščanke, naj dosledno upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja tega virusa. "Imamo razmere, ki jih v Mariboru še ni bilo. Spomladi smo postavljali rekorde v najmanjšem številu okuženih in lahko prvi razglasili covid prosto cono, sedaj pa imamo povsem drugačno sliko. Tekma s covid-19 bo še dolga, zato prosim, da se ne sprostimo preveč," je dejal ob robu slavnostne obeležitve gradnje nove soseske Pod Pekrsko gorco.

 

Vojko Flis, direktor UKC Maribor, je včeraj predstavil razmere v bolnišnici, kjer so potrdili več okužb pri zaposlenih.
Vojko Flis, direktor UKC Maribor, je včeraj predstavil razmere v bolnišnici, kjer so potrdili več okužb pri zaposlenih. FOTO: Nina Bračič UKC Maribor

V Braslovčah in mariborskem domu starejših se razmere umirjajo

V Braslovčah je bil v torek potrjen en nov primer okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da se širjenje okužb umirja. V tamkajšnji osnovni šoli je sicer okuženih 13 zaposlenih in 15 učencev. V karanteni je pet oddelkov Osnovne šole (OŠ) Braslovče ter dva kombinirana oddelka Podružnične OŠ Trnava, vrtec v Trnavi pa je od torka spet odprt.

Občina Braslovče je za potrebe občanov, katerim je odrejena karantena in nimajo svojcev, ki bi jim lahko pomagali pri dostavi živil ali zdravil, vzpostavila brezplačno telefonsko številko 080 70 72, kamor lahko pokličejo, da jim bo civilna zaščita nudila pomoč, so danes sporočili z braslovške občine. V primeru osebne stiske ob bolezni, odrejeni karanteni ali samo glede razmer, v katerih so se znašli, pa občina poziva občane, naj pokličejo na telefonsko številko 051 668 416, kjer jim bo na voljo strokovno usposobljena oseba za psihološko pomoč.

Na voljo je vsak dan od ponedeljka do petka med 11. in 13. uro. Klic na omenjeno številko je brezplačen in anonimen, diskretnost pa je zagotovljena, so še sporočili z občine.

Nova testiranja na okužbo z novim koronavirusom v Domu Danice Vogrinec Maribor dajejo spodbudnejše rezultate. Med 200 odvzetimi brisi ta teden je bil pozitiven eden. Trenutno je v tem domu okuženih 42 ljudi, od tega 25 stanovalcev in 17 zaposlenih. "Z veseljem ugotavljamo, da trend novih okužb upada," je danes sporočil direktor Marko Slavič. V ponedeljek je bilo v omenjenem domu odvzetih 127 brisov in vsi so bili negativni. Dan kasneje je bilo odvzetih še 73 brisov, pri tem pa je bil pozitiven en stanovalec.

Okužbe z novim koronavirusom so se pojavile na začetku prejšnjega tedna v enoti na Taboru, kjer biva okoli 200 starostnikov. V naslednjih dneh je število potrjeno okuženih skokovito raslo in do začetka tega tedna doseglo številko 40 oseb. Poleg okuženih zaposlenih so iz delovnih procesov preventivno izključili še okoli 30 drugih delavcev, kar pomeni, da manjka več kot polovica zaposlenih v enoti Tabor. Zato je po besedah Slaviča zelo težko organizirati delo v domu. "Zaposleni delajo v nemogočih razmerah," je opozoril v izjavi za medije v ponedeljek. Dodatna pojasnila je napovedal za četrtek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
16. 09. 2020 21.51
+1
Mene tkoj nos začne pečt,ko pomislim na dolge rokave
TistoPravo
16. 09. 2020 21.48
+1
Kater faktor zaščite zdej uporabljamo? Še kratke majce :)
setisfekšn
16. 09. 2020 21.44
-4
Jest se ne grem testirat pa da mam vrocino in ne vem kaj da bodo mene označil z lažnim rezultatom hvala lepa!!preživljal sem razne viroze hude in gripe 30 let in men ne bodo z nekim obelodanjenim virusom sral po glavi!!!
setisfekšn
16. 09. 2020 21.45
-2
setisfekšn
16. 09. 2020 21.46
+1
Virus je ampak je nenevaren napram raku !zatorej ne delajte take panike!!
oberkreiner
16. 09. 2020 21.43
+10
Razumem, kaj je karantena. Ne razumem pa, da starši, ki jim je odrejena karantena otroka vseeno pripeljejo v vrtec...butale.
Krta?a 21
16. 09. 2020 21.51
-1
Izbira je simpl. Biti bolan in lačen ali samo bolan in nato zdrav s kruhom na mizi....
setisfekšn
16. 09. 2020 21.41
+2
Žarišče česa!
srecnii
16. 09. 2020 21.39
+0
dva se doma nisva šla testirat kljub občitnim znakom okužbe, problem rešen.
Krta?a 21
16. 09. 2020 21.34
+5
Še eno vprašanje za dohtarje. Kako vejo da PCR test zazna prav korona virus in ne naš lastni material? Namreč pravkar gledam zadevo glede kromosoma 8, in isto sekvenco kot kromosom 8 ima čudežno tudi korona virus. Torej še enkrat. Kako takole prek palca dohtarji ocenite s PCR testom da gre za virus ali telesu lastni material? Čakam odgovor.
MucaNeGrize
16. 09. 2020 21.25
-2
Gre vse po planu ?
luzarf@arcor.de
16. 09. 2020 20.46
+8
Poznam Gospo ki je priletela iz dopusta v svoj kraj, ipolnila je Dokument za testiranje in tudi oddala! potem se je pa premislila in se ni dala testirati a glej Vraga čez tri dni je dobila pošto da je pozitivna? od kod so pa vedeli da je pozitivna? prosim za Objasnilo!
Bego20
16. 09. 2020 21.10
+14
Ne trosite laži. Kot prvo ti kot pacient ne izpolnjuješ nikakršnih dokumentov temveč jih izpolni zdravnik niti se sam naročuješ na testiranje ker te nanj naroča prav tako zdravnik. Pred testiranjem ti zdravnik svetuje samoizolacijo kar velja tudi po testiranju vse dokler ne dobiš rezultata brisa. Rezultat brisa ti sporoči zdravnik po telefonu, po pošti dobiš samo odločbo o karanteni vkolikor si pozitiven. Tako da ne kopirajte teh fb zgodbic ki si jih zmišljuje vsak ki ima 5minut časa. Ne govorim da ne verjamem niti da verjamem v virus ampak to da dobiš rezultat brisa po pošti čeprav nisi šel na testiranje je čista laž!
MucaNeGrize
16. 09. 2020 21.21
+5
babazaneti
16. 09. 2020 20.37
+9
evo kako lepo janševa vlada odmika prste stran od testiranj in jih že prelaga na občine in podjetja. virmane je treba nazaj dobit ker proračun tega ne bo prenesel.
dinac
16. 09. 2020 20.33
-1
Pa kateri bedaki se še hodijo testirat ko malo kihnejo 🙉
ddolores
16. 09. 2020 20.30
+17
Zakaj pa "strokovnjaki" ne povejo, a je to, kar se zdaj dogaja še vedno prvi val, a je mogoče drugi in a je morda že tretji...... Na Kitajskem so imeli samo en val, a v Evropi, ZDA, Južni Ameriki...itd bo pa ne vem kolk valov!
Sajeta5
16. 09. 2020 20.25
+20
"Zdravstvo je k++++, ki daje noge narazen farmaciji..." Najboljše prodajani artikel tega leta - test za korono, najbolje plačana storitev - testiranje za koreono, naslednje leto pa cepivo in cepjenje? V čigave žepe grejo dobički?
Fery Zaka
16. 09. 2020 19.36
+28
Zadnjič je pri nas, v Cerknici, ponorelo, v šusu smo fasali 15 okuženih. Potem smo stopili skupaj, napovedali vojno virusu in ga uspešno zaustavili. Namreč, od odločitve o borbi dalje, se nihče ni šel več testirat. In novih okuženih ni bilo več.
User1832247
16. 09. 2020 19.55
+6
genialna rešitev.tako kot tisti ki se je sprl z pametjo in jo premagal!
Fery Zaka
16. 09. 2020 20.26
+3
Bomo pa ostali svobodni, rumeni ali zeleni. Ostali pa rdeči v lockdown-u. Kar počakajte, da kaco in krek oživita.
User1832247
16. 09. 2020 19.35
+7
očitno je namen tega ostoličiti bogove v belem in jih postaviti za božanstva ki naj bi jih navadni ljudje častili in se jim klanjali!
User1832247
16. 09. 2020 20.35
+2
in če ne bomo pridni,ubogljivi in poslušni nam bodo pa bacile pošiljali.
brabusednet
16. 09. 2020 19.27
+40
Moja znanka zaposlena na sodišču v našem kraju je povedala,da je njena sodelavka ukužena izvedela v petek.Nato pa z družino odšla v toplice čez vikend.Tako mi virusa ne bomo zatrli še mnogo mesecev.
Žac
16. 09. 2020 19.30
+9
A v toplicah bo kaksni Hrvat,in bo Kacin takoj rekel na tiskovni da je bil vnos s Hrvaske.
brabusednet
16. 09. 2020 19.38
+19
Hrvata ti pri nas v toplicah ne boš našel.Oni so bolj državoljubni,kot mi.
giovanni2
16. 09. 2020 19.49
+14
Saj to ni pomembno, a bo Hrvat v toplicah ali ne, pomembno je, kaj bo Kacin povedal. Sicer, za tvojo informacijo, v Čatežu je vedno bilo veliko Zagrebčanov.
muceli
16. 09. 2020 20.52
+2
To potrjuje, da nekateri nikoli ne bodo odrasli. Na žalost je preveč ljudi, ki jih zanimajo samo lastna korist in lastno dobro počutje. Za dosego le tega pa so pripravljeni it dobesedno čez trupla. In za to svoje početje vedno iščejo in tudi najdejo opravičilo. Krivci za posledice pa so vedno drugi.
tekač
16. 09. 2020 19.23
+8
Navaden procentni izračun nam bi prav prišel. Da ne govorim o statističnih kazalcih porasta okužb. S tem bi morali zanemariti podajanja podatkov v medijih na podlagi količinsko testiranih ljudi. Jasno je tudi osnovnošolcu, da je pri več testiranih tudi več okužb. .....statistika bi povedala presenetljive rezultate.....jasno je da ni tako hudo. Samo dnevno povprečje vzamite in naredite graf,pa vam bo jasno...ampak tega izgleda ne zmorejo na vladnem nivoju....ali pa nočejo, da držijo narod v strahu.....
Bojan 1
16. 09. 2020 19.19
+9
Zakaj se nič ne piše o oni kitajski zdravnici iz wuhana ko je skrita v Ameriki in se boji za življenje?
Tomy Bananas
16. 09. 2020 19.05
+3
Common_sense
16. 09. 2020 18.57
+4
Ni kaj. Nasi sodrzavljani, rodom Iz Bosne, pogosti delavci v DSO in Perutnina Pivka, nas dobro nazigajo.