20°C
Podatki za dan: 17. 09 do 24.00
Oboleli
4,195
+137
+3.4%

Kje so trenutno največja žarišča in kje se razmere izboljšujejo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
AVTOR
M.S. /STA /
KOMENTARJI
116
Koronavirus se po državi še naprej pospešeno širi, okužbe pa so razpršene po vsej Sloveniji. Samo v torek je o novih primerih poročalo 47 občin. Največ aktivno obolelih je v prestolnici in Mariboru. Tja prihaja tudi drive in sistem testiranja. Drugod po državi je okuženih precej manj, so pa se ponekod pojavila večja žarišča. Preverili smo, kje so.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:41

Iz SVETA: Na pomoč tudi dežurni zdravnik

09:27

Iz SVETA: Cveto Uršič o pomoči domovom za starostnike

 

V občini Pivka, kjer je eno od žarišč novega koronavirusa, so po oceni tamkajšnjega župana Roberta Smrdelja razmere resne. Trenutno imajo po uradnih podatkih 18 občanov z aktivno okužbo.

Kot je Smrdelj pojasnil na današnji vladni novinarski konferenci, so zaznali precejšnje težave pri odzivnosti zdravnikov na klice ljudi, ki so v strahu, da so okuženi ali že opažajo bolezenske simptome. Po njegovih besedah so zdravniki prekomerno obremenjeni in je težko priti do pogovora z njimi po telefonu. Tako so že vpoklicali dežurnega zdravnika v okviru štaba civilne zaščite, načrtujejo pa tudi vzpostavitev posebne telefonske številke, kamor bi lahko poklicali občani, ki ne uspejo priklicati svojega zdravnika. S tem bi občanom omogočili, da prej pridejo do pogovora in napotitve na odvzem brisa, če je to potrebno.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacinje občino Pivka izpostavil kot zgled odgovornega, učinkovitega in pravočasnega ravnanja. Smrdelj je pojasnil, da so konec prejšnjega tedna ugotovili, da imajo v občini eno ali morda celo več potencialnih žarišč. Ker takrat še ni bilo opravljenih veliko testiranj, so najprej želeli ugotoviti, kakšne so razmere. Zato se je zahvalil vsem, ki so jim omogočili, da so testiranja izvedli zelo hitro.

PREBERI ŠE
V torek potrdili 123 novih okužb, največ od začetka epidemije

V dogovoru z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) so pregledali, kako bi bilo smiselno ukrepati, kakšna so priporočila NIJZ in kaj je v pristojnosti občine. V nedeljo, ko so dobili del rezultatov testiranj in se je pokazalo, da so stvari precej resne, so vpoklicali štab civilne zaščite. Občina je nato sprejela nekatere ukrepe. Za deset dni so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter kulturne in športne prireditve v zaprtih prostorih. Občane pa so še pozvali, naj odpovejo oz. preložijo vsa načrtovana praznovanja.

Smrdelj verjame, da lahko, če se bodo vsi držali priporočenih ukrepov, precej mirno preidejo skozi čas 10 do 14 dni in se bodo razmere umirile. V Pivki je po njegovih besedah čutiti, da so stvari resne in se ljudje bolj dosledno držijo priporočil. Nekateri nosijo maske tudi na ulicah. Med ljudmi in društvi, ki so že imeli načrtovana kakšne dogodke, pa tudi ni bilo negativnih odzivov. Po primeru, ko so osebo, ki ji je bila odrejena karantena in je bila celo pozitivna na novi koronavirus, opazili zunaj, o novih kršitvah niso bili obveščeni. Po besedah Smrdelja pa je v Pivki čutiti tudi poostren nadzor zdravstvene inšpekcije.

O dogajanju v Pivki perutninarstvo, kjer je med zaposlenimi več okuženih, Smrdelj pravi, da gre za občutljivo proizvodnjo, ki težko obstane, nastanejo lahko velika škoda in tudi sanitarni problemi. V podjetju so po njegovih informacijah proizvodno smiselno organizirani, poskušajo ustaviti nenujen del proizvodnje in prerazporediti zaposlene. So pa tudi v dogovoru z NIJZ in bodo verjetno opravili testiranje vseh zaposlenih, da bi ugotovili, če je med njimi še kakšen okužen z novim koronavirusom.

Pivka perutninarstvo
Pivka perutninarstvoFOTO: Bobo

V Pivki perutninarstvo 18 dodatnih okužb

Pri zaposlenih v družbi Pivka perutninarstvo so potrdili 18 dodatnih okužb z novim koronavirusom, skupno torej 38. Kot so pojasnili v družbi, gre večinoma za osebe, ki so že bile v karanteni ali samoizolaciji. Poudarili so, da tveganje za prenos okužbe na živila ne obstaja, kar so potrdile tudi analize. Proizvodnja je še naprej nemotena.

Kot so v družbi pojasnili v ponedeljek, so kadrovski primanjkljaj deloma nadomestili z začasnimi prerazporeditvami zaposlenih, nekateri zaposleni pa so predčasno prekinili dopust. Skupina Pivka Delamaris ima 550 zaposlenih.

Poudarili so, da v podjetju veljajo strogi higienski ukrepi, po odkritju okužb pa so začeli izvajati še dodatne. V podjetju so tako zdaj med drugim obvezni nošenje mask, dnevno razkuževanje prostorov ter merjenje telesne temperature pri vhodu in izhodu, k preprečevanju dodatnih okužb pa po navedbah vodstva pripomorejo tudi omejeni stiki med enotami, prilagojen urnik malic in visoka stopnja avtomatizacije.

Tisti zaposleni, pri katerih je to mogoče, so ponovno prešli na delo od doma. Vse ukrepe dnevno usklajujejo z medicino dela. "Razmere nadzorujemo, zaposlene o vseh ukrepih sproti obveščamo, ves čas pa zagotavljamo nemoten proces ter varne in kakovostne izdelke," so zagotovili.

Novo žarišče v Rogaški Slatini

Žal o izbruhu virusa poročajo še iz enega doma starejših. V Pegazovem domu v Rogaški Slatini so po ponedeljkovem odvzemu večjega števila brisov potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so doslej okužbe potrdili pri 13 stanovalcih in treh zaposlenih. Vse okužene stanovalce so v torek premestili v bolnišnice.

Potem ko so v nedeljo v domu potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom, so v ponedeljek odvzeli brise 128 stanovalcem in 24 zaposlenim. Zaradi potrjene okužbe je bilo v novomeško bolnišnico premeščenih 10 stanovalcev, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru.

Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nameščeni v t. i. rdečo cono, ki jo v domu vzpostavljajo v tem času. Gre za povsem ločeno skupino, brez stikov z ostalimi stanovalci v domu. Po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo vsi stanovalci ponovno testirani čez sedem dni, nekateri, ki so imeli tesnejše stike z okuženimi, pa še ta teden. Večina stanovalcev z okužbo je brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe.

V domu so zaradi izbruha okužbe primorani izvesti nekatere začasne premestitve, da bi preprečili možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje ostalih stanovalcev v domu pa je brez sprememb. V domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb.

Pegazov dom Rogaška Slatina
Pegazov dom Rogaška SlatinaFOTO: Google Maps

V UKC Maribor 11 okužb pri zaposlenih, kadrovska stiska velika, V MB drive in sistem testiranja

Trenutno so na mariborskem območju po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivne 103 okužbe, kar je drugo največje število med slovenskimi občinami.Pretekli konec tedna so v bolnišnici potrdili okužbo pri 11 zaposlenih na kliniki za interno medicino. Okuženi so medicinske sestre in fizioterapevt. Poleg tega je še okrog 30 oseb v karanteni. Največji problem trenutno predstavljajo t. i. asimptomatski klicenosci oziroma tisti, ki so okuženi, a ne kažejo znakov. Zato so trenutno v izredno nepredvidljivih razmerah, je včeraj povedal direktor UKC Maribor Vojko Flis, vnos okužb v bolnišnice pa je nemogoče obvladati. 

Pri tem se v UKC Maribor soočajo s hudo kadrovsko stisko. Najbolj primanjkuje osebja zdravstvene nege in na splošno ustrezno usposobljenega osebja za delo na intenzivnem oddelku. Ti zaposleni morajo namreč poznati delovanje ventilatorjev, dodaja Flis. Če se bo trend hudo bolnih nadaljeval, bodo morali znova vzpostaviti sivo območje, šotori pred bolnišnico pa bodo edina vstopna točka v ustanovo.  Kot je danes  povedal vodja centra za odnose z javnostmi in marketing v tem kliničnem centru Janez Lencl, število okuženih ostaja nespremenjeno. V UKC Maribor trenutno zdravijo 20 bolnikov z novim koronavirusom, še štirje so na intenzivni negi.

V Mariboru zdaj znova pripravljajo kontejnerje, zaradi vse večjega števila testiranj se bo namreč vstopna točka za odrasle iz Tezna predvidoma že prihodnji teden preselila na novo lokacijo, ki bo ob Zdravstvenem domu Adolfa Drolca v Novi vasi. Na Teznu pa ostaja testiranje tako za otroke s simptomi covida kot za ženske, ki bi lahko bile okužene, pa potrebujejo ginekološko obravnavo. Tam bo tudi zobozdravnik za vse, ki sumijo, da bi lahko bili okuženi. Pa še ena novost, v Maribor prihaja tudi drive in sistem testiranja. 

Župan Saša Arsenovič je danes pozval meščane in meščanke, naj dosledno upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja tega virusa. "Imamo razmere, ki jih v Mariboru še ni bilo. Spomladi smo postavljali rekorde v najmanjšem številu okuženih in lahko prvi razglasili covid prosto cono, sedaj pa imamo povsem drugačno sliko. Tekma s covid-19 bo še dolga, zato prosim, da se ne sprostimo preveč," je dejal ob robu slavnostne obeležitve gradnje nove soseske Pod Pekrsko gorco.

 

Vojko Flis, direktor UKC Maribor, je včeraj predstavil razmere v bolnišnici, kjer so potrdili več okužb pri zaposlenih.
Vojko Flis, direktor UKC Maribor, je včeraj predstavil razmere v bolnišnici, kjer so potrdili več okužb pri zaposlenih.FOTO: Nina Bračič UKC Maribor

V Braslovčah in mariborskem domu starejših se razmere umirjajo

V Braslovčah je bil v torek potrjen en nov primer okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da se širjenje okužb umirja. V tamkajšnji osnovni šoli je sicer okuženih 13 zaposlenih in 15 učencev. V karanteni je pet oddelkov Osnovne šole (OŠ) Braslovče ter dva kombinirana oddelka Podružnične OŠ Trnava, vrtec v Trnavi pa je od torka spet odprt.

Občina Braslovče je za potrebe občanov, katerim je odrejena karantena in nimajo svojcev, ki bi jim lahko pomagali pri dostavi živil ali zdravil, vzpostavila brezplačno telefonsko številko 080 70 72, kamor lahko pokličejo, da jim bo civilna zaščita nudila pomoč, so danes sporočili z braslovške občine. V primeru osebne stiske ob bolezni, odrejeni karanteni ali samo glede razmer, v katerih so se znašli, pa občina poziva občane, naj pokličejo na telefonsko številko 051 668 416, kjer jim bo na voljo strokovno usposobljena oseba za psihološko pomoč.

Na voljo je vsak dan od ponedeljka do petka med 11. in 13. uro. Klic na omenjeno številko je brezplačen in anonimen, diskretnost pa je zagotovljena, so še sporočili z občine.

Nova testiranja na okužbo z novim koronavirusom v Domu Danice Vogrinec Maribor dajejo spodbudnejše rezultate. Med 200 odvzetimi brisi ta teden je bil pozitiven eden. Trenutno je v tem domu okuženih 42 ljudi, od tega 25 stanovalcev in 17 zaposlenih. "Z veseljem ugotavljamo, da trend novih okužb upada," je danes sporočil direktor Marko Slavič. V ponedeljek je bilo v omenjenem domu odvzetih 127 brisov in vsi so bili negativni. Dan kasneje je bilo odvzetih še 73 brisov, pri tem pa je bil pozitiven en stanovalec.

Okužbe z novim koronavirusom so se pojavile na začetku prejšnjega tedna v enoti na Taboru, kjer biva okoli 200 starostnikov. V naslednjih dneh je število potrjeno okuženih skokovito raslo in do začetka tega tedna doseglo številko 40 oseb. Poleg okuženih zaposlenih so iz delovnih procesov preventivno izključili še okoli 30 drugih delavcev, kar pomeni, da manjka več kot polovica zaposlenih v enoti Tabor. Zato je po besedah Slaviča zelo težko organizirati delo v domu. "Zaposleni delajo v nemogočih razmerah," je opozoril v izjavi za medije v ponedeljek. Dodatna pojasnila je napovedal za četrtek.