KORONA

Kljub naraščanju okužb s koronavirusom zaskrbljenost prebivalstva ne raste

Ljubljana, 29.07.2022, 9:03 | Posodobljeno pred dvema urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Mediana je ugotavljala, kako zaskrbljeni so slovenski prebivalci glede trenutnih razmer v zvezi s covidom-19, v kolikšni meri zaupajo vladi in kako gledajo na posledice dogajanj v svetu. Med drugim so ugotovili, da zaskrbljenost prebivalstva kljub naraščanju števila okužb s koronavirusom ne raste.

Medianini podatki kažejo, da sta bili zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic v juniju zelo zaskrbljeni skoraj dve tretjini prebivalcev Slovenije oz. 63,4 odstotka, v juliju pa je ta delež padel na 57 odstotkov. Zaradi epidemije covida-19 je bilo zaskrbljenih 39 odstotkov vprašanih, kar je podobno kot v preteklem mesecu, ko je teh bilo le 0,7 odstotne točke več.

46 odstotkov vprašanih meni, da bo vlada sprejemala prave odločitve

28 odstotkov vprašanih se tudi strinja, da se druge države s covidom-19 spopadajo bolje kot Slovenija. Kljub temu da razlika v primerjavi z junijem ni statistično pomembna, pa lahko vidimo, da ta delež upada že od marca, ko je tako menilo 39 odstotkov vprašanih. Podobno od maja 2022 upada delež tistih, ki pravijo, da jim je izbruh covida-19 pomagal bolj ceniti tisto, kar imajo. Tako je maja menilo 52 odstotkov vprašanih, v juliju pa 47 odstotkov.

V primerjavi z junijskimi podatki Mediana še ne ugotavlja pomembnih razlik v odnosu prebivalcev Slovenije do delovanja vlade na različnih področjih. Zaupanje v vlado, da bo sprejemala prave odločitve za Slovenijo, ostaja na podobnem nivoju kot junija, in sicer tako meni 46 odstotkov vprašanih, 41 odstotkov pa jih pravi, da zaupajo vladi, da je pripravljena na prihodnje svetovne izzive.

Raziskavo je Mediana izvedla med 18. in 21. julijem z metodo spletnega anketiranja v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 440 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji.

Zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic sta bili v juniju zelo zaskrbljeni skoraj dve tretjini Slovencev.
Zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic sta bili v juniju zelo zaskrbljeni skoraj dve tretjini Slovencev. FOTO: Shutterstock

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.