Korona

V Vuhanu testiranje vseh prebivalcev, Norveška bo izplačala 38 milijard evrov iz 'naftnega' sklada

Moskva / Washington, 12. 05. 2020 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
M.V., STA, V.Š.
Komentarji
56

V Rusiji so znova zabeležili več kot 10.000 okužb z novim koronavirusom. Kljub nadaljnjemu širjenju okužb so po državi začeli previdno rahljati ukrepe. Končalo se je tudi obdobje dela prostih dni, ki je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa veljalo od 30. marca. V kitajskem Vuhanu, ki je epicenter svetovnega izbruha novega koronavirusa, medtem načrtujejo množično testiranje vseh 11 milijonov prebivalcev. Norveška pa bo gospodarstvu pomagala s kar 38 milijardami evrov iz naložbenega sklada. V ZDA je število mrtvih preseglo 81.000.

V Rusiji danes poročajo o 10.899 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, skupno 232.243. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je uvedel ta ukrep, je v ponedeljek sporočil, da je obdobja dela prostih dni z današnjim dnem konec, čeprav število okuženih z novim koronavirusom še naprej narašča.

Regionalnim oblastem je naročil, naj sprejmejo odločitev, ali bodo z današnjim dnem podaljšale omejitvene ukrepe na lokalni ravni ali jih bodo postopno rahljale. Regije se tako lahko odločijo, ali bodo z današnjim dnem odprle frizerske salone, parke in druge javne prostore glede na epidemiološke razmere v regiji, število postelj v bolnišnicah in ventilatorjev.

V Moskvi in njeni okolici, ki ju je epidemija najbolj prizadela, so sicer oblasti že podaljšale omejitvene ukrepe do konca meseca. V prestolnici tako še naprej veljajo omejitve gibanja na javnih krajih. V javnem prometu in trgovinah pa so od danes obvezne zaščitne maske in rokavice, potem ko so z današnjim dnem okoli pol milijona delavcem znova dovolili na delo v industriji in gradbeništvu. Zaščitne maske in rokavice v javnem prometu in trgovinah so obvezne tudi v drugem največjem ruskem mestu Sankt Peterburg.

V Rusiji že več dni beležijo več kot 10.000 dnevnih okužb.
V Rusiji že več dni beležijo več kot 10.000 dnevnih okužb. FOTO: AP
Kitajske oblasti v Vuhanu načrtujejo testiranje vseh prebivalcev mesta. 11 milijonov ljudi nameravajo testirati v 10 dneh. V Vuhanu so sicer čez vikend zabeležili šest novih okužb, pred tem pa od 3. aprila nobene.

Medtem iz regije Baškortostan na Uralu poročajo o vnovičnem odprtju parkov in sprehajališč na rečnih bregovih, v provinci Magadan na Daljnem vzhodu pa so prebivalcem dovolili rekreacijo na prostem.

Rusija, ki je po številu okužb na drugem mestu na svetu po ZDA (1,34 milijona primerov), beleži sicer v odnosu do drugih evropskih držav manjše število smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 107 bolnikov, skupno 2116.

Kritiki menijo, da je število višje in da oblasti ne upoštevajo vseh smrtnih žrtev, saj naj bi vzrok smrti pripisovali drugim razlogom.

V Španiji, eni najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, ki je bila doslej druga po številu okuženih, je covid-19 do danes zahteval 26.920 življenj. V zadnjih 24 urah jih je zahteval še 176. Novih primerov okužb so zabeležili 426, skupno 228.030.

Norveška na pomoč gospodarstvu z rekordnim izplačilom iz naložbenega sklada

Norveška bo gospodarstvu, prizadetemu zaradi pandemije novega koronavirusa, na pomoč priskočila s 420 milijardami norveških kron (37,9 milijarde evrov) iz državnega naložbenega sklada. Gre za največje enkratno izplačilo iz sklada doslej. Finančna injekcija predstavlja 5,1 odstotka norveškega BDP, a naj bi se gospodarstvo kljub temu letos skrčilo za štiri odstotke. Norveška ima epidemijo novega koronavirusa že nekaj tednov pod nadzorom, a so gospodarske posledice ne glede na to velike.

Direktor nacionalnega inštituta za zdravje ZDA Anthony Fauci je na zaslišanju na daljavo v ameriškem senatu dejal, da bodo posledice prehitrega odpiranja gospodarstva oziroma družbe v času pandemije zelo resne, če zvezne države ne bodo imele zmogljivosti za odzivanje na nove okužbe s koronavirusom. V nasprotju s Trumpom, ki že razglaša zmago proti koronavirusu, je Fauci skupaj z drugimi vladnimi strokovnjaki spet opozoril, da je treba slediti priporočilom zdravstvenih strokovnjakov.

Sklad je od začetka letošnjega leta sicer izgubil več sto milijard kron premoženja, kar je posledica splošnega gospodarskega vpliva pandemije in precej nižjih cen nafte. Kljub temu je še vedno vreden več kot 10.000 milijard kron (več kot 900 milijard evrov).

Nad norveškim naložbenim skladom, največjim državnim skladom na svetu, bdi centralna banka. Sklad je pogosto imenovan naftni sklad, uradno pa gre za Državni pokojninski sklad za globalne naložbe. Je eden največjih vlagateljev na svetu – lastništvo ima v več kot 9200 podjetjih.

Ustanovljen je bil v 90. letih prejšnjega stoletja z namenom upravljati denar, ki se v državo steka od prodaje nafte in plina. To je bil tudi glavni investicijski bazen za plemenitenje premoženja. Lani se je vlada nato odločila iz portfelja umakniti večino podjetij s področja proizvodnje nafte ali plina. Razlog je bil finančne, in ne okoljske narave – država želi namreč zmanjšati ranljivost skupnega premoženja zaradi trajnega padanja cen nafte.

Merklova in Macron domnevno načrtujeta omilitev nadzora na meji

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron naj bi se dogovorila, da bosta omilila nadzor na francosko-nemški meji. Voditelja stremita k rešitvi, ki bi veljala v enaki meri za nemške in francoske državljane. O prehajanju meje sta danes govorila notranja ministra Nemčije in Francije, Horst Seehofer in Christophe Castaner. V Franciji bo predvidoma do 15. junija veljala omejitev potovanj iz držav članic EU, Nemčija pa bo obdržala nadzor na meji do najmanj petka, 15. maja.

Ministra pa sta se strinjala, da bosta ob primernem času postopoma omilila nadzor na meji. Mejo lahko sedaj prečkajo med drugim osebe, ki želijo obiskati svojce v domovih za ostarele.

Merklova in Macron domnevno načrtujeta omilitev nadzora na meji.
Merklova in Macron domnevno načrtujeta omilitev nadzora na meji. FOTO: AP

Merklova je danes na virtualnem srečanju s poslansko skupino krščanskih demokratov sicer dejala, da je treba glede sprememb nadzora na meji vedno sodelovati s sosednjimi državami. Po njenem mnenju je pomembno, da se mej ne bo nadzorovalo v nedogled, je pa veliko odvisno od epidemiološke slike.

Število žrtev covida-19 v Franciji v zadnjem dnevu spet višje

V Franciji je število smrtnih žrtev covida-19 v zadnjem dnevu v primerjavi s prejšnjimi spet nekoliko naraslo. V zadnjih 24 urah je umrlo še 348 ljudi, skupno doslej že 26.991. Število bolnikov na intenzivni negi medtem še naprej pada, so sporočile zdravstvene oblasti v državi.

Zaradi okužbe z novim koronavirusom se v bolnišnicah trenutno zdravi še nekaj manj kot 21.600 ljudi, medtem ko jih je bilo pred tednom dni še skoraj 24.800. V zadnjem dnevu so na novo sprejeli 670 ljudi, pred enim tednom je to število znašalo 987.

Manjša se tudi pritisk na intenzivno nego, kjer trenutno skrbijo še za 2542 bolnikov, kar je 170 manj kot v ponedeljek.

Srbija določila nove pogoje za vstop v državo

 

Islandija, ki je uspešno zajezila širjenje novega koronavirusa, namerava potnikom, ki bodo prispeli v državo, ponuditi test na prisotnost okužbe, da bi se tako izognili 14-dnevni karanteni. Testiranje bo na letališču Keflavik - edinem mednarodnem letališču v državi - dostopno od najpozneje 15. junija, sprva pa bo stroške zanj krila država.

Srbski krizni štab je danes odločil, da bodo v državo lahko vstopili le tisti tuji državljani, ki bodo imeli največ 72 ur star negativen test na novi koronavirus in potrdilo pristojne srbske komisije. Vladi je priporočil, da 1. junija odpre meje za državljane Severne Makedonije, Albanije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Veljko Odalović je pred tem za srbsko televizijo RTS povedal, da bo krizni štab danes odločal o pogojih vstopa srbskih in tujih državljanov v Srbijo, saj se pripravljajo na novo repatriacijo srbskih državljanov, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa v tujini izgubili službo. Želijo jim olajšati vrnitev in bivanje v Srbiji ter morebitno vrnitev v državo, od koder so prišli, je povedal.

V Srbiji so od 15. marca do 6. maja veljale izredne razmere. V okviru strogih ukrepov, od katerih nekateri še veljajo, so morali srbski državljani, ki so prišli iz tujine, v samoizolacijo od 14 do 28 dni.

Glede na nove številke na Otoku verjetno več kot 40.000 žrtev covida-19

Glede na nove številke je v Veliki Britaniji po okužbi z novim koronavirusom umrlo več kot 40.000 ljudi. Pri novem štetju so upoštevali tudi podatke statističnega urada ONS. Skoraj četrtino vseh smrti so potrdili v domovih za starejše.

Velika Britanija ostaja evropska država z največ smrtnimi žrtvami. ONS je do 1. maja uradno registriral 36.473 smrti, ki so jih povezali s koronavirusom, medtem ko je ministrstvo za zdravje do istega datuma navajalo 27.510 smrti.

Glede na zadnje podatke ministrstva pa je na Otoku virusu podleglo več kot 32.000 ljudi. Ministrstvo sicer žrtve in sume statistično obravnava drugače kot ONS.

Strokovnjaki sicer svarijo pred neposredno primerjavo številk med državami, saj obstajajo različne metodologije beleženja žrtev, pomemben dejavnik pa je med drugim tudi starostna struktura v državi.

Trump razglasil zmago ... v proizvodnji testov

Pred vrsto ameriških zastav in velikim napisom "Amerika vodi svet s testiranji" je Donald Trump razglasil, da so se soočili s krizo in zmagali. Šele po novinarskih vprašanjih je pojasnil, da so zmagali le v proizvodnji zadostnega števila testov za Američane, ne pa v vojni proti virusu, ki je do "razglasitve zmage" zahteval življenja več kot 81.000 Američanov.

Trumpova administracija je šele po dveh mesecih epidemije sklenila množično testirati v domovih za starejše.
Trumpova administracija je šele po dveh mesecih epidemije sklenila množično testirati v domovih za starejše. FOTO: AP
V New Yorku so postavili nov digitalni oglasni pano, ki prikazuje število mrtvih zaradi covida-19. Po navedbah avtorja projekta, filmarja Eugena Jareckega, bi lahko te smrti preprečili, če bi Trump ukrepal prej, zato ga je poimenoval Trumpov števec mrtvih. Števec so namestili na pročelje stavbe na Times Squaru, do danes pa je naštel več kot 48.700 smrti od skupno več kot 81.000 mrtvih za koronavirusom v ZDA.

ZDA res vodijo po skupnem številu opravljenih testov za koronavirus, vendar ne po številu testov glede na število prebivalcev, kjer zaostajajo za drugimi državami. Poleg tega testov še vedno ni dovolj, kljub temu da je Trump že pred dvema mesecema zagotovil, da jih je dovolj za vse, ki se želijo testirati.

Število smrtnih primerov covida-19 v ZDA preseglo 81.000

V ZDA je za covidom-19 doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa umrlo 81.571 oseb, s koronavirusom pa je okuženih 1,356 milijona ljudi. V najhuje prizadeti zvezni državi New York je okuženih 337.000, umrlo pa jih je 27.000. V ponedeljek je v New Yorku umrlo 195 ljudi.

Doslej je v domovih za starejše v ZDA umrlo najmanj 27.000 ljudi in tam še vedno nimajo na voljo dovolj opreme za testiranje za uspešen boj proti virusu.

Hrvaška objavila priporočila za obratovanje hotelov, apartmajev in kampov

Hoteli, zasebni apartmaji, kampi in marine na Hrvaškem so dobili priporočila epidemiologov za obratovanje v času epidemije novega koronavirusa. Strokovnjaki med drugim predlagajo vzdrževanje razdalje 1,5 metra, spodbujanje spletnega opravljanja plačil in prijav, uporabo razkužil za roke ter razkuževanje predmetov v hotelskih sobah.

V BiH suspendirali šefa civilne zaščite zaradi afere z ventilatorji

Vlada Federacije Bosne in Hercegovine je na današnji seji suspendirala direktorja federalne uprave civilne zaščite (Fucz) Fahrudina Solaka zaradi domnevnih nepravilnostih pri nakupu ventilatorjev iz Kitajske. Solak je prejšnji teden predlagal vladi te entitete BiH, naj ga med preiskavo preventivno začasno suspendirajo.

Preiskavo v primeru, ki je znan kot afera ventilatorji, vodi agencija BiH za preiskave in zaščito (Sipa). Medtem so prišli na dan številni dokazi, ki so podlaga za upravičeni sum o najmanj treh kaznivih dejanjih. Izvedenci naj bi ugotovili, da prispeli ventilatorji iz Kitajske ne izpolnjujejo niti najmanjših pogojev za uporabo v bolnišnicah. Gre za ventilatorje, ki jih lahko uporabljajo v reševalnih vozilih med transportom pacientov.

Poleg tega je preiskovalcem sumljiva izbira dobavitelja, kmetijskega podjetja Srebrena malina, kot tudi usklajenost nakupa z zakonom o javni nabavi. Vrednost nakupa 100 ventilatorjev je bila približno 5,8 milijona evrov, afera pa je razburila javnost v BiH.

Južna Koreja z mobilno aplikacijo v sledenje okužbam z novim koronavirusom

Seulske mestne oblasti so že prek podatkov, ki so jih posredovali mobilni operaterji, pridobile seznam 10.905 obiskovalcev seulske četrti Itaewon, v kateri je tudi več klubov za istospolne osebe. Vsem so poslali tekstovno sporočilo, naj se gredo testirat na okužbo z novim koronavirusom.

Po navedbah korejskega štaba za odziv na krize je nedosegljivih skoraj 2000 oseb, za katere menijo, da so bile med obiskovalci klubov. Ob tem so napovedali, da jih bo poskušala izslediti policija.

Južnokorejske oblasti so danes sporočile, da uporabljajo mobilno aplikacijo, s katero želijo izslediti obiskovalce nočnega kluba v Seulu.
Južnokorejske oblasti so danes sporočile, da uporabljajo mobilno aplikacijo, s katero želijo izslediti obiskovalce nočnega kluba v Seulu. FOTO: Dreamstime

Za številne obiskovalce menijo, da se ne bodo želeli izpostaviti, saj je v konservativni Južni Koreji homoseksualnost stigmatizirana. Homoseksualnost v državi ni prepovedana, a organizacije za človekove pravice opozarjajo na očitno diskriminacijo.

Južna Koreja je doslej veljala za globalni vzorčni model, kako zajeziti okužbe z novim koronavirusom. Zaradi novega žarišča okužb v seulski četrti Itaewon pa so sedaj v Seulu, sosednji provinci Gyeonggi ter mestoma Incheon in Daegu odredili zaprtje vseh klubov in barov. V državi so tudi preložili za ta teden napovedno odprtje šol.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki30
12. 05. 2020 21.30
-1
Sedemkrat vec umrlih na miliion...na svedskem...ko pr nas....pa to
bema1201
12. 05. 2020 21.11
+2
Pri nas bodo pa naši tajkuni ki imajo denar v d včnih oazah pomagali državi.
PatRicks
12. 05. 2020 21.02
+4
Slovenija bo izplača 0 miljard iz fonda prodanih podjetij :)
Shrimpjee
12. 05. 2020 20.54
-2
Mene bolj zanima kaj jim bojo dali v nos s tisto palčko?!
Helix Nebula
12. 05. 2020 20.36
+1
Mi bi tut lahko testirali vse v Šempetru pri Gorici.. da damo malo reference glede velikosti
TistoPravo
12. 05. 2020 20.02
-2
Testiranje vseh je tko, kot bi želel vse delo ki ga je sicer za celo leto z vsemi drugimi zaplet ki poleg časovnih se še lahko prikradejo...narediti zdej. Čas in realni okvir plana je vedno pred željami tistega, ki se spušča v to...tole okrog virusa je ena navadna operacija na živem telesu pacienta, ki ga ni...ker virusi in bakterije so nas v bistvu izgradile do te stopnje...a zdej policaj policaja lovi...to je tko, ko bi se drevje z vejami jeseni upogibalo za odpadle liste...po planu spomladi sami pridejo nazaj!
lluckyss
12. 05. 2020 20.22
+5
Ni to neka demagogija, ki jo lahko vsak blesav politik obrne kot mu reče tisti s kovčkom denarcev...Nacionalni registri umrlih kažejo anomalije...krematoriji na Kitajskem tudi..vojaški kamioni, ki nalagajo trupla po Španiji, Italiji, ZDA tudi....Kaj bi še radi...da pridejo po vas ali kaj vam je Butalci možgansko deficitivni ?!...Lahko bi že vedeli, da svet upravlja KAPITAL in vse kar boste slišali in videli bo pod kontrolo kapitala....Nacionalne vlade pa bodo lahko kradle, če bodo imeli državljane pod kontrolo..Takšna je direktiva NWO in nobeni biciklisti ali janšisti ne morete niti prdnit proti temu...Edina razlika je v tem, da bodo eni pokradli več od drugih, ovce pa boste itak zagovarjale svoje...Butalci..
NotMe
12. 05. 2020 19.50
+5
O Švedskem eksperimentu pa nič? Norveška, 5mio, 225 mrtvih. Danska 5 mio 530 mrtvih. Švedska, 10 mio 3400 mrtvih. In Danci ne pričakujejo drugega vala, ki bi zglihal prednost.
lluckyss
12. 05. 2020 20.07
+1
Toliko mrtvih kot jih omenjaš na švedskem jih je bilo pred enim tednom in to je takrat pomenilo 291 mrtvih na milijon prebivalcev...številka pa je začela potencialno rasti......Če primerjamo s Slovenijo, je to pri nas 600 mrtvih z razliko da pri nas število mrtvih upada tam pa nimajo več nadzora...Butalc idiotski...
Shrimpjee
12. 05. 2020 20.38
+2
3400 mrtvih brez karantene ti da jasno vedt da je korona nerelevantna..ker bi tej isti ljudje isto število umrlo brez tega..use pišejo koroni še posebej glede švedske ker bi čene bila švedska dokaz da je use skupi ena velika laž. Tako kod so govorili od tega virusa bi človek pričakoval 340000 mrtvih na švedskem..Virus je BAJKA!
creh
12. 05. 2020 19.26
+18
če pogledamo norveško, oni bi lahko s svojim kešom rešili pol evrope- bravo njim, globok poklon
JAZsemTI
12. 05. 2020 18.48
-6
Verjamem, da se podporniki aktualne koalicije ( nisem napisal vlade!), z Janezovimi ministranti vred, razumete na Staro zavezo. Tam je Jožef faraonu razložil sanje o 7 suhih kravah, ki so pojedle 7 debelih krav in ostale suhe. Norvežani so prebrali ministranti verjetno tudi a kaj, ko volk dlako menja nravi pa ne. In zato bo zaklal edino kravo ki jo lahko. In to je MOJA krava!!!
lluckyss
12. 05. 2020 18.57
+8
Glej....Krave so nam Slovencem prodali že takrat, ko je v davčne oaze izginilo več deset milijard evrov...Ampak to ni dovolj...sedaj nam bodo z izposojenim denarjem kupili nove, NARISANE krave in še te odpeljali na iste otoke...Res mislim da od Ježka foter ni bil humorist, ko je napisal Butalce, ampak večji realist kot Orwell..
lluckyss
12. 05. 2020 18.42
+6
Očitno bo šlo po tisti poti, ki sem jo opisal že, ko ni bilo razglašene pandemije...Takrat sem napovedal, da, če bo namesto zdravnikov zadeve urejala politika in njihova "stroka", torej KAPITAL, bo v Sloveniji mrtvih zaradi Korone okrog 50 000 ljudi...To si KAPITAL seveda raje privošči, kot, da bi njihove jahte zrasle za kakšen meter manj na mesec...Še posebej, ker so (zaenkrat še) žrtve večinoma delovno neaktivni, torej starejši.....Sicer bi bilo humano, da bi z "rahljanjem ukrepov" počakali še kakšen teden dni, dokler se zdravstvo tako ne organizira, da je RES sposobno hospitalizirati in USTREZNO oskrbeti resneje obolele..Zaenkrat na tem področju slabo kaže ker je večina "zaščitne robe" manj vredna od embalaže v kateri je prispela...Torej, za konec tega "poročila" naj vam povem, da še zdaleč nismo dosegli vrha z okuženimi ali mrtvimi na ta račun, prav tako pa ne s tistimi, ki bodo ponovno na "deviške otoke" izvozili naše milijarde, tako, da nam bo Švica spet ušla...seveda pa ne "našim"..
Pan1
12. 05. 2020 18.19
+13
Prva okužena v Slo, zakonca Iveković, sta po televiziji delila svoje izkušnje. Tudi pogumna trgovka gospa Kajtezović, je povedala, kako ona vidi, sliko trgovskega dela. Bravo, bravo. Trikrat preveril in ugotovil, ja, gledam Slo medij.
Opta Musi
12. 05. 2020 18.18
-1
90% teh ki so umrli zaradi korone bi umrli zaradi prehlada, ker so imeli po 3 težke bolezni.
lluckyss
12. 05. 2020 19.05
-1
Glej verjamem, da se nekateri, ki se niste zmožni sprijazniti z obstoječo nevarnostjo zaradi tega zatekate v takšne pravljice...vendar je letos v Italiji že umrlo 25% več ljudi kot v lanskem letu...Pa smo še daleč od tega da bi vsa Italija bila omembe vredno" prekužena"...Čeprav (prekuženost) to ne pomeni, da ne moreš zboleti tudi drugič..in takrat za takšno "varianto", ki pobere tudi 30 letnike..
ziggi1
12. 05. 2020 20.05
-6
a res a ti je mladina servirala novico da je 25% vec mrtvi v italiji? ker drgac jih je &%mn
lluckyss
12. 05. 2020 20.10
+3
Ja ziggi to so na žalost dejstva...po njihovih skromnih statistikah...nihče namreč noče biti ob sezono...Kim nima nobenega okuženega...Če bo v Dalmaciji panika bomo krivi Slovenci in ne dejstvo, da se tam ne testirajo..
Uporabnik261021
12. 05. 2020 18.12
+5
"Kritiki menijo, da je število višje in da oblasti ne upoštevajo vseh smrtnih žrtev, saj naj bi vzrok smrti pripisovali drugim razlogom." Verjetno pripisujejo smrti pravim razlogom, ne pa kot pri nas, in drugje po svetu, kjer je za vsako smrt kriv virus.
lluckyss
12. 05. 2020 19.10
+1
Tudi tebi in podobnim naivcem...v Italiji je umrlo že 25% več ljudi kot v enakem obdobju lani...Še malo pa bomo pri španski gripi...seveda moramo zrahjlati ukrepe in počakati tri tedne, da ne bo več poti nazaj...Če ti je Italija "prejužno" si lahko pogledaš rezultate za Belgijo..
spacepan
12. 05. 2020 19.33
-3
koliko procent vec pa je od leta 2009 recimo? ali pa 2013 in 2014, aja je manjsi ojoj, kako pa to? Italija ima poleg najvecjega stevila umrlih v evopri tudi najstarejsega Covid-19 prezivelega, 101 leto. Italija je imel prav tako izjemno blage sezonske girpe leta 2017 in 2018, tako da se je zvih kandidatov nabralo, so pa imeli smolo da se je korona zacela sirit po bolnica in niso vedeli zaradi daljse inkubacijske dobe te korone od ostalih koron. Ampak hej kod si ze sam rekel: kaj bi verniku razlagal
NotMe
12. 05. 2020 19.55
-2
Špacko, na italijanski statistični imaš VSO statistiko. In ne, ni imela "blagih gripic", ravno v 2017 je blaga gripica pobrala 5-10 % več v določenih krajih. No, v teh krajih je Covid pobil 100% več.
Maks Novak
12. 05. 2020 17.54
-6
Ko je Bil Gates gostoval v popularni oddaji lejt šou je napovedal: prihaja pandemija 2 zgodil naj bi se bioteroristični napad leta 2025,to je njegova izjava v tem šou.
Opta Musi
12. 05. 2020 18.11
+13
Ni res. On je dejal da se je treba bati virusov, ki so vsako leto novi na pohodu. Saj ne rabis biti bill gates da bi to vedel. Potem pa ti in tebi podobni sanjate da bo on začel čipirat ljudi itd... Jao
smiblik
12. 05. 2020 20.02
+1
Shrimpjee
12. 05. 2020 20.51
+0
evasle
12. 05. 2020 17.51
+7
tudi v Sloveniji bi lahko kaj več izplačali, če rdeči roparji bank, gospodarstva, gradbeništva ne bi vsega pokradli. Ko je Janša pred leti govoril o fiskalnem pravilu, so se začele demonstracije (isti organizator od biciklarjev) in vlada je padla. Prišla je Bratušek s Čufarjem, ki sta takoj letela po 5 milijard kreditov. Nobenih velikih naslovov in gonje po medijih. Pri nas pa za te 3 milijarde mislite, da bomo kar pomrli. Norvežani so lahko veseli, da nimajo rdečih vlad, ker denarja iz tistega sklada ne bi videl noben Norvežan. Tako pa po zaslugi pametnega in strogega vodenja države vsi zelo dobro živijo.
Opta Musi
12. 05. 2020 18.12
+5
Seveda vidjo norvežani denar s tistega sklada. Tudi penzijo ki je ekstra. Pa mladina stanovanja...
b75
12. 05. 2020 18.57
+3
Samo s to razliko,da Norvezani IMAJO nafto… pri nas pa skoraj NIC
Uporabnik1932330
12. 05. 2020 17.43
+7
Koliko je pri nas levih ali desnih korona žrtev-me zanima kateri so bolj trpežni.
Imam veliki
12. 05. 2020 17.29
+19
Naucite se kaj od kitajcev.. Na primer kako se dela biznis.. Zmislis si nek virus in napihnes dogajanje in potem prodajas maske
mijavci
12. 05. 2020 17.25
+41
Norvežani lahko iz naftnega sklada, naši bi pa lahko iz ukradenega udbovskega računa v tujini, ga je za dvakrat toliko kot Norveškega.
User1832247
12. 05. 2020 17.23
+10
............................ poskusni zajčki?
Von_Clausewitz
12. 05. 2020 17.15
+37
Skandinavske države ne rabijo eura, ne rabijo niti europe. Inteligenten narod, ki se je naučil veliko pod strogim režimom Anglije še iz srednjega veka...
Ovca12345
12. 05. 2020 18.08
+6
Skandinavske države so imele angleški režim v srednjem veku ?
JAZsemTI
12. 05. 2020 18.39
+5
Ti si knjige od zadaj bral? Normani so vladali Franciji ta pa Angliji. Nismo tu sami taki, ki ti za šankom verjamejo.
Von_Clausewitz
12. 05. 2020 18.41
-3
Koliko časa so vladali ? To, da so se Vikingi raztegnili dol do Anglije in Francije še ne pomeni, da niso pol bili tepeni 🤣
Von_Clausewitz
12. 05. 2020 18.42
+2
Prej bi rekel, da jih je Hitler naučil reda...jah no, morda sem ustrelil malo mimo🤣