Korona

Erjavec verjame, da bo konstruktivna nezaupnica uspela

Brdo pri Kranju, 03. 02. 2021 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z., STA, A.K., Anže Božič
Komentarji
1109

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je Janši dejal, da DeSUS v nobenem primeru ne namerava biti ekstremna opozicija. To Janša po Jurševih besedah razume. Prvak DeSUS Karl Erjavec je sicer prepričan, da bodo nezaupnico podprli tudi štirje poslanci DeSUS, ki po njegovih ocenah niti v primeru neuspeha nezaupnice ne bodo del koalicije Janeza Janše. Erjavec je pričakoval, da bo Janša to ugotovil. Koalicija ima v DZ sodeč po glasovanju o protikoronskem zakonu še več kot 47 glasov, pa ugotavlja predsednik DZ Igor Zorčič.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V politiki negotovost
    02:44
    Iz 24UR: V politiki negotovost
  • Iz SVETA: Enotni le pri vložitvi konstruktivne nezaupnice
    02:55
    Iz SVETA: Enotni le pri vložitvi konstruktivne nezaupnice

Odločitev najbolj svojeglave poslanske skupine, da načeloma podpirajo mandatarstvo Erjavca, a če ta pade, so pripravljeni še naprej sodelovati z Janšo, je njihov vodja skomuniciral s predsednikom vlade. Reakcija? Status quo in besedne zagate.

Karl Erjavec in predstavniki KUL
Karl Erjavec in predstavniki KUL FOTO: Bobo

Prvak DeSUS Karl Erjavec je po sestanku strank KUL ponovil, da bodo konstruktivno nezaupnico z 10 podpisi vložili prihodnjo sredo. 

Po Erjavčevih besedah bodo stranke, ki podpirajo nezaupnico vladi, prispevale po dva poslanska podpisa pod predlog. Prepričan je, da jo bodo podprli tudi štirje poslanci DeSUS, ki po njegovih ocenah niti v primeru neuspeha nezaupnice ne bodo del koalicije Janeza Janše. Erjavec je pričakoval, da bo Janša danes to ugotovil.

V izjavi v DZ je spomnil, da je po prvi vložitvi konstruktivne nezaupnice soglasje h kandidaturi za predsednika vlade umaknil, ker da nekateri podpisniki iz epidemioloških razlogov ne bi mogli glasovati v DZ. Upa, da bodo to pot lahko vsi sodelovali. A tudi če ne bi mogli, ne bi želel ponovnega umika soglasja, saj da bi bilo videti neresno. Po njegovih ocenah pa bo zaradi neenakovrednega položaja poslancev potrebna ustavna presoja.

Spremembe poslovnika DZ, ki bi omogočale tajno glasovanje na daljavo, so sicer stranke KUL vložile, a za zdaj kaže, da potrebne večine za sprejem sprememb ni.

Erjavec je v izjavi v DZ spomnil na dvome, ki se pojavljajo v javnosti, ali bodo vsi štirje poslanci DeSUS podprli nezaupnico. A kot je dejal, so bila na torkovem sestanku poslancev DeSUS in vodstva stranke "ta zagotovila dana". "Da je temu tako, vidimo tudi po tem, da je predsednik vlade Janez Janša umaknil svoj ultimat. Pričakoval sem, da se bo danes preštel in ugotovil, da nima štirih glasov poslancev DeSUS, in uresničil, kar je napovedal - vložil predlog za imenovanje dveh novih ministrov," je dejal Erjavec.

'Janševa vlada očitno manjšinska' 

Janševa vlada je po njegovih ocenah očitno manjšinska in je premier zato "glede na torkov dogovor vodstva in poslancev DeSUS stopil ne le en korak nazaj, ampak verjetno dva".

Glasovanja v DZ sicer kažejo, da DeSUS tudi po odhodu iz koalicije za zdaj podpira vladne predloge, med drugim so poslanci DeSUS podprli osmi protikoronski zakon. A Erjavec pravi, da bo ključno glasovanje o konstruktivni nezaupnici, do takrat pa se poslanci odločajo glede na to, kaj prinaša določen zakon.

Franc Jurša.

Kakšna bo usoda kmetijskega ministra? 

O položaju ministra za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jožeta Podgorška se Janšo in Jurša, kot je Jurša sporočil pred tem, nista pogovarjala. Prav tako se nista pogovarjala o tem, ali s tem čakajo na rezultat konstruktivne nezaupnice. Jurša je sporočil, da je premierju zatrdil, da ne bodo ekstremna opozicija. 

Na vprašanje, ali je vendarle tako moč razumeti sosledje dogodkov, torej da bi Janša z odločitvijo glede DeSUS v vladi počakal na glasovanje o konstruktivni nezaupnici, pa je Jurša odgovoril slikovito: "Nič ne bo narobe, če boste razumeli tako, kot mislite." "Predvsem vam moram povedati, da je Janša prijeten sogovornik," je dodal.

Na to se je odzval tudi Karl Erjavec: "Nima pa smisla, da predsednik vlade čaka na odločitev o konstruktivni nezaupnici in potem šteje, koliko poslancev DeSUS ima v svoji koaliciji. Ta številka bo ostala nič, kot je danes," je prepričan Erjavec. Verjame sicer, da bo nezaupnica uspela.

Položaj ministra za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jožeta Podgorška je po Erjavčevih besedah sicer Janševa odločitev. Ugotavlja pa, da se mu je "zelo mudilo, ko je šlo za ministra za zdravje, zanimivo pa je, da nima zadrege, ko gre za ministra za kmetijstvo". 

Janša je namreč v petek dejal, da do današnjega srečanja koalicije, ki bo pozneje popoldne, pričakuje odgovor poslancev DeSUS, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija brez kadrovskega razreza v vladi. Če vlade ne podpirajo, bo poleg zdravstvenega odprt tudi kmetijski resor, ki ga zdaj vodi Podgoršek, je v petek povedal Janez Janša.

 Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za naslednji teden napovedal vložitev konstruktivne nezaupnice, tokrat z 10 poslanskimi podpisi.
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za naslednji teden napovedal vložitev konstruktivne nezaupnice, tokrat z 10 poslanskimi podpisi. FOTO: Miro Majcen

'Koalicija ima v DZ sodeč po glasovanju o protikoronskem zakonu še več kot 47 glasov'

Sodeč po glasovanjih DeSUS v DZ po besedah predsednika DZ Igorja Zorčiča ni videti, da bi ta poslanska skupina nasprotovala koaliciji Janeza Janše. Ta ima izhajajoč iz glasovanja o osmem protikoronskem zakonu še nekoliko več kot 47 glasov v DZ, ocenjuje. Tako status DeSUS v DZ in razrez članstva v delovnih telesih za zdaj ostajata enaka.

Če bo prišlo do tega, da se bodo vsi poslanci DeSUS javno opredelili proti koaliciji Janeza Janše, bo treba glede na koalicijsko-opozicijska razmerja ponovno razdeliti tudi članstvo v delovnih telesih DZ, je v današnji izjavi v DZ pojasnil Zorčič (SMC).

Opozoril je, da so glede podpore poslancev DeSUS konstruktivni nezaupnici v torek slišali le predsednika te stranke Karla Erjavca, komentarjev posameznih poslancev pa ne. "Za zdaj nam ne preostane drugega, kot da sklepamo iz tega, kar se dogaja na glasovanjih pri posameznih zakonih in pozneje pri glasovanju o konstruktivni nezaupnici," je dejal predsednik DZ.

Po njegovih ocenah ima Janševa koalicija še nekoliko več kot 47 glasov v DZ, kot je že večkrat ocenil prvak NSi Matej Tonin. Zorčič je povedal, da sam izhaja iz torkovega glasovanja o osmem protikoronskem zakonu, ki ga je podprlo 51 poslancev iz vrst koalicije, DeSUS, SNS in poslanske skupine narodnih skupnosti. 

Ob tem pa Karl Erjavec kategorično zavrača očitke Roberta Polnarja. Češ da je na svoje poslance pritiskal z razkrivanjem tajnih ugotovitev računskega sodišča glede grehov ministra Počivalška pri spornih medicinskih nabavah. Saj da s Tomažem Veselom ni nikoli spregovoril niti stavka.

Opozicija stopnjuje pritisk tudi z interpelacijami

S koliko podpisi bo konstruktivna nezaupnica podprta, za LMŠ in SD ni tako pomembno. Po mnenju koordinatorja Levice Luke Mesca bi bilo bolje imeti zagotovljenih čim več podpisov. A vložitve predloga z 10 podpisi, kot napoveduje kandidat za predsednika vlade Erjavec, ne bodo zavirali.

Opozicija medtem pritisk na vlado stopnjuje tudi z interpelacijami. Danes so vložili interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje Simono Kustec, ki ji med drugim očitajo predolgo zaprtje šol v epidemiji.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toti mišek
11. 02. 2021 21.03
stokviz
05. 02. 2021 17.32
+1
Korle, to so tvoje mokre sanje!!!
NA LEVO ni OK
05. 02. 2021 15.52
+2
Karel Erjavc je glavni zaveznik Janševe vlade. Je najbolj neverodostojen neizvoljen politik , lažnjiv in nesposoben, kar omogoča Janši trdno vlado.
NA LEVO ni OK
05. 02. 2021 15.49
+1
Trenutna politična opcija sploh niti ni resna konkurenca dobro delujoči vladi. Sicer se strinjam, da je pravilno in nujno večstrankarsko delovanje v vsaki državi, s tem je nadzor in gledanje pod prste vladajočim nujno, to , kar imamo trenutno danes na levem KUL-u pa ni podobno resni politiki. Matranje z izpetimi floskulami brezkončno in utrujajoče za ves slovenski prostor. Logika je taka, bolj kot si nesposoben, odvraten s svojimi predlogi in napadi manj imaš možnosti za uspeh. To je to.
cakra
05. 02. 2021 15.04
+2
Ta Erjavec že 2 meseca klati neumnosti, ko si zavrtiš izjave za nazaj ne moreš verjet da tega človeka podpira stranka SD kod da ne znajo najti nekoga iz svojih vrst.
stokviz
05. 02. 2021 17.34
Ta je ta pravi! Tako je določil centralni murgelski komite !!!
malaraja
04. 02. 2021 11.10
-6
No, zdaj pa bo. Neuradno je slišati, da bo glasov dovolj. Priskrbel jih je Janez, ker je prekoračil mejo zdravega razuma. Našo ladjo vozi norec, v SĐS pa ploskajo svojemu Noriškemu princu.
Toshiba2010
03. 02. 2021 21.59
-2
Vnesite iskalni niz NASLOVNICA NOVICE ŠPORT POP IN VREME KORONA CESTE SVEŽE TV ODDAJE TV SPORED VOYO MAGAZIN Podatki za dan: 2. 2. do 24.00 Umrli 3,558 +23 +0.7% Odpuščeni iz bolnišnice 8,618 +82 +1% Število pozitivnih testov 169,125 +1560 +0.9% Število testiranj 1,113,671 +15947 +1.5% Incidenca 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev. 810 -7 -0.9% Hospitalizirani 1,012 -20 -1.9% Osebe na intenzivni negi 165 -3 -1.8% Umrli 3,558 +23 +0.7% Odpuščeni iz bolnišnice 8,618 +82 +1% Število pozitivnih testov 169,125 +1560 +0.9% Število testiranj 1,113,671 +15947 +1.5% Vir: Mz in NIJZ KORONA Erjavec verjame, da bo konstruktivna nezaupnica uspela Brdo pri Kranju, 03.02.2021, 6:13 | Posodobljeno pred dvema urama PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min AVTOR U.Z. / STA / A.K. / Anže Božič KOMENTARJI 1088 Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je Janši dejal, da DeSUS v nobenem primeru ne namerava biti ekstremna opozicija. To Janša po Jurševih besedah razume. Prvak DeSUS Karl Erjavec je sicer prepričan, da bodo nezaupnico podprli tudi štirje poslanci DeSUS, ki po njegovih ocenah niti v primeru neuspeha nezaupnice ne bodo del koalicije Janeza Janše. Erjavec je pričakoval, da bo Janša to ugotovil. Koalicija ima v DZ sodeč po glasovanju o protikoronskem zakonu še več kot 47 glasov, pa ugotavlja predsednik DZ Igor Zorčič. VEČ VIDEOVSEBIN 02:44 Iz 24UR: V politiki negotovost 02:55 Iz SVETA: Enotni le pri vložitvi konstruktivne nezaupnice Odločitev najbolj svojeglave poslanske skupine, da načeloma podpirajo mandatarstvo Erjavca, a če ta pade, so pripravljeni še naprej sodelovati z Janšo, je njihov vodja skomuniciral s predsednikom vlade. Reakcija? Status quo in besedne zagate. Karl Erjavec in predstavniki KUL Karl Erjavec in predstavniki KULFOTO: Bobo Prvak DeSUS Karl Erjavec je po sestanku strank KUL ponovil, da bodo konstruktivno nezaupnico z 10 podpisi vložili prihodnjo sredo. Po Erjavčevih besedah bodo stranke, ki podpirajo nezaupnico vladi, prispevale po dva poslanska podpisa pod predlog. Prepričan je, da jo bodo podprli tudi štirje poslanci DeSUS, ki po njegovih ocenah niti v primeru neuspeha nezaupnice ne bodo del koalicije Janeza Janše. Erjavec je pričakoval, da bo Janša danes to ugotovil. V izjavi v DZ je spomnil, da je po prvi vložitvi konstruktivne nezaupnice soglasje h kandidaturi za predsednika vlade umaknil, ker da nekateri podpisniki iz epidemioloških razlogov ne bi mogli glasovati v DZ. Upa, da bodo to pot lahko vsi sodelovali. A tudi če ne bi mogli, ne bi želel ponovnega umika soglasja, saj da bi bilo videti neresno. Po njegovih ocenah pa bo zaradi neenakovrednega položaja poslancev potrebna ustavna presoja. Spremembe poslovnika DZ, ki bi omogočale tajno glasovanje na daljavo, so sicer stranke KUL vložile, a za zdaj kaže, da potrebne večine za sprejem sprememb ni. Erjavec je v izjavi v DZ spomnil na dvome, ki se pojavljajo v javnosti, ali bodo vsi štirje poslanci DeSUS podprli nezaupnico. A kot je dejal, so bila na torkovem sestanku poslancev DeSUS in vodstva stranke "ta zagotovila dana". "Da je temu tako, vidimo tudi po tem, da je predsednik vlade Janez Janša umaknil svoj ultimat. Pričakoval sem, da se bo danes preštel in ugotovil, da nima štirih glasov poslancev DeSUS, in uresničil, kar je napovedal - vložil predlog za imenovanje dveh novih ministrov," je dejal Erjavec. 'Janševa vlada očitno manjšinska' Janševa vlada je po njegovih ocenah očitno manjšinska in je premier zato "glede na torkov dogovor vodstva in poslancev DeSUS stopil ne le en korak nazaj, ampak verjetno dva". Glasovanja v DZ sicer kažejo, da DeSUS tudi po odhodu iz koalicije za zdaj podpira vladne predloge, med drugim so poslanci DeSUS podprli osmi protikoronski zakon. A Erjavec pravi, da bo ključno glasovanje o konstruktivni nezaupnici, do takrat pa se poslanci odločajo glede na to, kaj prinaša določen zakon. Franc Jurša. Kakšna bo usoda kmetijskega ministra? O položaju ministra za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jožeta Podgorška se Janšo in Jurša, kot je
Domendo
03. 02. 2021 21.59
+5
Konstruktivna nezaupnica se sliši kot, da še sami sebi ne verjamejo kaj govorijo. Samo, da je.
Prinašalec
04. 02. 2021 12.46
+1
Domendo
03. 02. 2021 21.56
+2
Jurša ne razume, da ga ljudje vidijo kot pokvarjenega človeka in taki v politiki nimajo mesta. Rjavec je njegov dobr prijatelj in tu razlike ni. Ostali člani Kul-a so pa pokvarjeno nesposobni dvoličneži razen redkih izjem v svojih strankah.
Noja
03. 02. 2021 21.49
+4
Erjavec, pejt spat
Levicarjikmeee
03. 02. 2021 21.47
+8
Lewi se tezko sprijaznijo da niso na oblasti.
stokviz
05. 02. 2021 17.37
+1
puspan
03. 02. 2021 21.47
+11
Orkestru, ki ga v tem trenutku ponuja opozicija z Erjavcem na čelu, še lubenice ne bi zaupal prodajati, kaj šele voditi vlado.
stokviz
05. 02. 2021 17.39
+1
Pa saj vidite, kdo vse sestavlja ta orkester!!!
Toshiba2010
03. 02. 2021 21.43
+4
Konstruktivna nezaupnica je instrument, ki se ga ne uporablja kar tako... Vsak mesec malo za preizkus števila glasov... Neresno in nekredibilno se kaže pravi namen - oviranje dela tako parlamenta kot vlade. Prava opozicija bi ravnala precej bolj učinkovito in dosegla svoj namen na drug način. Najprej se je potrebno pogovarjati, diskretno, izdelati idejo, program, izbrati verodostojnega kandidata, z argumentiranimi pogovori okrepiti vrste do kriticne mase (46). Šele nato stopiti v soj žarometov in razglasiti GAME OF THRONES epizodo. Dragi KUL, kaj od tega vam je uspelo? Zgolj en korak - stopili ste v soj žarometov, tukaj se pa konča! 🤭 Predlagali ste Damijana, ki ni niti resno jemal sebe, programa nimate, ločeno lajate in napadate vse povprek brez občutka za stanje v katerem se je znašla država zaradi višje sile, blefirate o prestopih in podpori ki je ni in je ne bo, še sami se ne znate prešteti (primer DESUS) tako imate enkrat 43 drugič 40 glasov.... Nezaupnico vlagate z 10 glasovi.... FIASKO par excellance.... Pa kako vas ni sram, sram delati zdraho in zmedo med narodom, namesto da bi kriticno spremljali delo pozicije, uveljavljali svoje predloge, pomagali zajeziti epidemijo.... POGRNILI STE NA CELI ČRTI.
Levicarjikmeee
03. 02. 2021 21.41
+8
IZREDNA NOVICA : "Nezaupnica bo do poletja 2035"!
kojnusar
03. 02. 2021 21.43
+3
madras
03. 02. 2021 21.40
-3
Lahko bi naredili tekmovanje kdo bolj ljubi pastirja,svečkarji jajota ali S.Korejci kim džonga.Mislim da bi svečkarji zanesljivo zmagali.Ne vemo kaj bo ko se jim pastir stegne? Bodo skakali v prepad?
kojnusar
03. 02. 2021 21.42
+2
ha ha... jih je nekaj drugih prej na vrsti... samo ozri se malo po palckih in nasmejanih... janez je resen in visok PV. boljsega ne premoremo.
Levicarjikmeee
03. 02. 2021 21.46
+0
kdo je ze pel svojemu voditelju "druze ..." ?
madras
03. 02. 2021 21.50
+0
Druze jajo vi mu se kunete,,a gre tako pesmica svečko?
kojnusar
03. 02. 2021 21.38
+3
jaz pa verjamem, da je to pokop pokojenske stranke. in naj se ne pozabi, kdo je grobar. pa ne, da bi imel kaj proti. desus je odmrl. zadnji tresljaji. sab naslednja v vrsti...
DEEP
03. 02. 2021 21.28
+4
Jas tudi ne-verjamem da mi bo gdaj pokojnina 1000.€. Realnost pa je drugačna,narod te ima P. K. kurllek!
malaraja
04. 02. 2021 11.08
-1
Glede na to, da si nepismen, imaš OK pokojnino.
papi1
03. 02. 2021 21.27
+5
Še ena izmed neumnosti levnuhov. Saj ne vem ali se sploh zavedajo svoje brezupnosti?
zibertmi
03. 02. 2021 21.24
+2
.ni čudno ,da so nekateri tako živčno nastrojeni v parlamentu.ponavadi se človek tako obnaša ko mu gori za petami.v ihti bodo verjetno pozabili kaj skriti
Kekec 007
03. 02. 2021 21.24
-9
Ja ni kaj kriminalec z Doba bo moral pobrati šila in kopita iz oblasti. Njegovega uničevanja naše domovine Slovenije ne bomo gledali več.
puspan
03. 02. 2021 21.53
-2