Korona

Koalicija ustavnega loka predstavlja nabor ukrepov za zajezitev epidemije

Ljubljana, 10. 11. 2020 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Strokovno-posvetovalna skupina Koalicije ustavnega loka je pripravila predlog ukrepov za učinkovitejše soočanje z epidemijo covida-19. Kot pravijo, vlada pod vodstvom SDS Slovenije ni pripravila na drugi val. "Če sinhronizirano ne delujejo vsi drugi ukrepi, tudi popolna omejitev gibanja (karantena španskega tipa) ne pomaga, saj le povečuje odpor javnosti do zaščitnih ukrepov in zmanjšuje njihovo dolgoročno učinkovitost," sporočajo. In kaj predlagajo?

Kot so sporočili iz Koalicije ustavnega loka, se je zelo zgodaj v procesu usklajevanja programskih prioritet izkazala potreba po posebni strokovno-posvetovalni ekipi (task-force) na temo covida-19. Ta se je prvič sestala že 19. oktobra, vse od tedaj pa se predsedniki strank in koordinator Jože P. Damijan redno posvetujejo s strokovnjaki s področij epidemiologije, javnega zdravja, vodenja zdravstvenih zavodov, sistema javnega zdravstva in komunikacije.

V izjavi za javnost so sporočili, da so na sestanku v ponedeljek – prav na dan, ko se je prvič sestal tudi task-force izvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna – strokovnjaki kot posebej pomembne izpostavili naslednja dejstva in ukrepe ... 

Pomembna razloga za pomanjkanje kadra na področju zdravstvene nege sta velika obolevnost in odsotnost zaradi oskrbe in šolanja otrok. Ker je število okužb v vrtcih in šolah izredno nizko, bi zdravstveno osebje, predvsem zaposlene v zdravstveni negi, močno razbremenili, če bi delovali vrtci in šole (vsaj do 5. razreda). 

Dodatno zdravstveno osebje je mogoče zagotoviti s skrbnim pregledom dejanskih obremenitev, ki naj razbremeni zdravstveno osebje na posameznih oddelkih in izenači obremenitve s prerazporeditvami. Začasno je treba omejiti oziroma preklicati dovoljenja bolnišničnih zdravstvenih delavcev za delo pri koncesionarjih in zasebnikih. 

Zagotoviti je treba še vsaj 1.500 do 2.000 postelj za covidne bolnike izven obstoječih bolnišničnih kapacitet (prazni oddelki, zdravilišča). Zagotoviti je treba možnost hitrega aktiviranja te rezerve.

Vlada pod vodstvom SDS Slovenije ni pripravila na drugi val, pravijo v Koaliciji ustavnega loka.
Vlada pod vodstvom SDS Slovenije ni pripravila na drugi val, pravijo v Koaliciji ustavnega loka. FOTO: Shutterstock

Za sprejem zdravih oskrbovancev iz DSO je treba uporabiti hotele in zdravilišča z možnostjo angažmaja zaposlenih v teh podjetjih.

Nujno je boljše ozaveščanje glede umivanja in razkuževanja rok, nošenja mask, higiene kašlja in kihanja. Tovrstno komuniciranje naj poteka vsak dan, poudarek pa naj bo na pozitivnem, empatičnem ozaveščanju državljanov. 

Preko posebnih kontaktnih oddaj na TV (RTV Slovenija 3) in na radiu naj komunicira vešče zdravstveno osebje. V teh oddajah naj gostujejo zdravniki in diplomirane medicinske sestre ter drugi strokovnjaki s področij pozitivne motivacije in državljanske odgovornosti. 

Nujna je ločitev zdravstvene obravnave bolnikov s covidom-19 in bolnikov z drugimi boleznimi (vsaj na ravni oddelkov, še bolje nadstropij ali stavb).

Odpraviti je treba prepoved opravljanja nenujnih posegov. Nujno je, da vodje organizacijskih procesov v skladu z danimi možnostmi omogočijo izvajanje zdravstvenih storitev glede na stopnje nujnosti, saj se zaostanki in čakalne vrste podaljšujejo. 

Zagotoviti je treba odzivnost zdravnikov na primarni ravni. Kjer kadrovske in prostorske kapacitete omogočajo, se preventivni pregledi in posegi različnih ravni nujnosti (in tudi nenujni!) opravljajo naprej. Odločitev o tem je na ravni direktorjev zdravstvenih zavodov, vendar s sistemskimi usmeritvami ministrstva za zdravje.

Vsi bolniki morajo biti obravnavani vsaj v obliki triaže ali telefonskega pogovora še isti dan, saj sicer prehaja do nesprejemljivih čakalnih vrst za akutna stanja. V komunikacijo s pacienti, ki potrebujejo zdravnika, je treba vključiti diplomirane medicinske sestre v referenčnih ambulantah. Odgovornost direktorjev zdravstvenih zavodov je, da zagotovijo to odzivnost. 

"Če sinhronizirano ne delujejo vsi drugi ukrepi, tudi popolna omejitev gibanja (karantena španskega tipa) ne pomaga, saj le povečuje odpor javnosti do zaščitnih ukrepov in zmanjšuje njihovo dolgoročno učinkovitost," še pravijo v Koaliciji ustavnega loka, ter trdijo, da ostaja neizpodbitno dejstvo, da vlada pod vodstvom SDS Slovenije ni pripravila na drugi val, zato zgolj z zaostrovanjem ukrepov, ko je vrh epidemije že dosežen, zamujenega ne more nadoknaditi. 

"Koalicija ustavnega loka je na osnovi strokovnih predlogov pripravlja celovit nabor ukrepov, s katerim bo pripravljena ukrepati v trenutku, ko bo dobila vzvode vodenja vlade in ukrepanja v korist vseh državljanov," je še sporočil Jože P. Damijan. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (272)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Eva14
11. 11. 2020 16.00
+2
Mi je cisto vseeno kdo pride na oblast, samo sedajsnje naj spokajo dol. Pa hitro predno se nam vsem skisa
Damjan Qwertz
11. 11. 2020 14.33
ga še prirpavlja....tm enkrat do konc epidemije ga bojo
glumac666
11. 11. 2020 10.37
+3
Slovenija ima dve koaliciji? Pa kaj za vraga forsirate te tabornike z loki? Država ima vlado, koalicijo in opozicijo ki želi na vsak način rušit vlado. Namesto da bi bili državotvorni, pomagate uatvarjati nered in razdor. Sram vas bodi POP!!
proofreader
11. 11. 2020 08.22
+2
Lepo so okrcali javno televizijo, da premalo naredi za informiranje.
scipio
11. 11. 2020 08.06
-3
Hvala za ideje. Dobre bomo predstavili kot svoje. Vlada JJ.
Ost1234
10. 11. 2020 21.24
-3
Lopovščine pri nabavi mask in respiratorjev, nezadostna pripravljenost na drugi val epidemije, več kot očitna želja po podreditvi sodstva, policije, medijev in bedasto twitanje pa res niso podpore vredni dosežki te vlade!
GAME07
10. 11. 2020 20.07
+12
Kako lahko levi pozabijo, kaj so tulili od marca do novembra in s svojimi dejanji metali polena vladi pod noge? Se jih je lotila kolektivna amnezija ali so tako globoko pokvarjeni? Zgolj retoricno vprasanje, seveda.
MESE?AR
10. 11. 2020 20.05
+6
Ah, pa ne no, saj niste resni !
DonQuixote
10. 11. 2020 20.02
+8
Zdaj me samo zanima kdaj bodo blagovolil ugotovit, da, če bi se navedenega (kar zdaj predlagajo) držali že od začetka, ne bi bili, po domače povedano v "sranju" kakršnem smo. Grem pa stavt, da se bodo na koncu hvalili kako so bili prav oni tisti, ki so se najbolj držali vseh navodil in pravil. Že prevečkat videno, da bi jih človek sploh še jemal resno.
TolstojV
10. 11. 2020 19.57
+10
Levi lok je gniloba te družbe sami pokvarjenci in nesposobni luzorji in bleferi. Levičarji so vsa leta skrbeli za naseljevanje z balkana in in z begunci. So proti vojski na meji in se jim fučka za varnost Slovencev, eno je kaj ljudem obljubljajo drugo pa kaj so zares nardili do sedaj za državljane. Levakom pomenijo tujci več kot lastni narod vseeno jim, če prišleki izkoriščajo socialne in zdravstvene transferje, vseeno jim če moramo Slovenci zato vedno več plačevati zdravstvo, socialo, davke! Ustavni lok ljzdje sploh ne razumejo kaj je to? A je to morda tisto s čemer so Apači in Komanči streljali na race?
a res
10. 11. 2020 19.56
+5
Sami sebe niste sposobni manedzirat.
a res
10. 11. 2020 19.56
+4
Task force. Pa dejte no :)
Fichte
10. 11. 2020 19.55
+11
Naj se z lokom ustrelijo v rit.
Cool8
10. 11. 2020 19.56
-8
Si mislil Jajota v rit , seratoru , ki še ene čestitke ne zna napisat pravilno !
GAME07
10. 11. 2020 20.00
+2
Ost1234
10. 11. 2020 21.25
-3
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Zato pa se mu ves svet reži!!
diMarzio
10. 11. 2020 19.52
+11
Haha, dvoličneži bi ozaveščali o pomembnosti nošenja mask :)
GAME07
10. 11. 2020 19.51
+20
Za pravilno nošenje maske bodo kazali sliko Fajonove, ki jo je na kolesariat protestih pod nosom nosila. Crkneš od smeha.
INAZ
10. 11. 2020 19.56
+12
Fajonova se je v zvezi s četrtkovimi protesti zahvaljevala tistim, ki so vnašali nemir. Malo je čudna, večkrat sploh ne ve kaj govori, samo na prazno nekaj naklada.
Defragment
10. 11. 2020 19.50
+15
Lokostrelci! Niste ravno prepričljivi! Ko boste fuzionirali vaše stranke, počistili znotraj vse zajedalce in koritnike, potem MOGOČE imate kakšno možnost. Do takrat pa, kar vihajte še naprej svoje nosove....SDS bo pa po svoje haral. Ko bo pa Janša odšel, vam bo pa še trša predla, ker potem boste pa zares morali predložiti ZELO konkreten program, da nas prepričate......SERONJE!
kiropraktik
10. 11. 2020 19.50
+12
Vse samo zato, da se pojavijo v novicah! Kdo jih še jemlje resno?
Kumul
10. 11. 2020 19.48
+10
G. Jože Priimek Damjan, skoncentrirajte se na obkoronske dejavnosti. Ostalo je že zavoženo.
jernam
10. 11. 2020 19.45
+15
Dajte no, spet ste pametni zdaj ko val pojenjuje
Nosmoke
10. 11. 2020 19.45
+5
Pri nas ni problem ta ali ona vlada , ampak to , da je vedno KOALICIJSKA ! Najprej šest strank , katerih vodje bi bili vsi radi glavni . V aktualno vlado sta se dve stranki zatekli zgolj zaradi preživetja in nikakor ne zaradi kompatibilnosti s smrtnim sovražnikom pridobitev komunistične revolucije . Nsi pa itak še vedno ne ve na kateri breg spada . No in prihodnja poroka naj bi bila s člani kar iz šestih familij . Živelo sožitje ,na sončni strani Alp.....