Gospodarstvo

Koliko dodatka so dobili trgovci iz 'prve bojne linije' in kdo je izplačal najvišjega?

Ljubljana, 26. 05. 2020 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
309

Poleg zdravstvenih delavcev so bili ob razglasitvi epidemije močno izpostavljeni in obremenjeni tudi zaposleni v živilskih trgovinah. Številni so v prvi polovici marca delali brez zaščitne opreme in bili tako zelo izpostavljeni nevarnosti okužbe, nekateri pa tudi po sprejetju odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev niso imeli vse potrebne zaščite. Preverili smo, koliko dodatka so prejeli zaposleni v trgovini v marcu in aprilu in ali so trgovci poskrbeli za dodatne nagrade za tiste najbolj obremenjene. Pa tudi, kdo je izplačal najvišji dodatek v trgovini.

V začetku marca, ko so k nam prihajale številke o vedno več mrtvih v sosednji Italiji za posledicami zapletov po obolenju s covidom-19, se je tudi v Sloveniji pojavil kolektivni strah, da nas zna doleteti podobna usoda. Ljudje so v strahu pred odrejeno karanteno in zaprtjem trgovin množično praznili police trgovin, kopičili neverjetne količine zalog, trgovke in trgovci pa so pravili, da česa takšnega niso še doživeli, tudi v času najdaljših praznikov ne. Takrat večina od njih niti ni vedela, da je koronavirus že prisoten v Sloveniji in da bi bilo ključno, da bi že takrat imeli primerno zaščitno opremo, saj so bili med svojim delom zelo izpostavljeni morebitni okužbi. Šele, ko je vlada razglasila epidemijo 13. marca 2020, se je začelo omejevati dostop do trgovin, sprejeti so bili odloki, da trgovine delajo krajši delovni čas, prav tako so imele pri nakupovanju prednost ranljive skupine, začelo se je govoriti o zaščitni opremi, ki jo je treba zagotoviti delavcem v trgovini, pa tudi o zaščitni opremi, ki jo morajo uporabljati kupci, ki prihajajo nakupovat.

Večina trgovcev je svojim zaposlenim nakazala 200 evrov kriznega dodatka, v marcu pa še nekaj nagrade.
Večina trgovcev je svojim zaposlenim nakazala 200 evrov kriznega dodatka, v marcu pa še nekaj nagrade. FOTO: Aljoša Kravanja

Med delavci, ki delajo v prvih bojnih vrstah, so se takrat omenjali zdravstveni delavci, pa tudi trgovke in trgovci, zato so številni pozivali, da je treba njihovo požrtvovalnost primerno nagraditi. Vlada je sprejela prve ukrepe finančne pomoči, med katerimi je določila 200 evrov kriznega dodatka za zaposlene, ki delajo v času razglašene epidemije. Delavci v zdravstvu so poleg kriznega dodatka dobili še dodatek za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor, medtem ko trgovcem takšen dodatek ne pripada. 

Po izplačilu majskih in aprilskih plač smo pri vseh večjih trgovcih preverili, ali so vsem svojim zaposlenim izplačali dodatek in ali so jih še kako drugače nagradili za njihovo prekomerno obremenitev in požrtvovalnost. 

Dodatne nagrade le nekaterim

Dodatne nagrade zaposlenim so v marcu izplačali v Lidlu, Tušu, Sparu in Mercatorju. V Spar Slovenija so se odločili, da izpostavljene delavce v marcu dodatno nagradijo tudi za prvi del marca, tako da so dobili izplačan krizni dodatek, dodatno pa še posebni dodatek. Kakšna je bila višina dodatka, nam niso razkrili, prav tako ne, kdo vse ga je dobil. Pogled na eno od plačilnih list trgovke v Sparu, ki ne želi biti imenovana, pa tega dodatka ne prikaže. V Sparu sicer pravijo, da so dodatek izplačali vsem delavcem v podjetju, ki so bili do njega upravičeni, višina dodatka pa je bila pogojena s številom dejansko opravljenih delovnih ur zaposlenega. "Poleg zakonsko predpisanega zneska smo v podjetju za prvo polovico marca samoiniciativno dodatno izplačali znesek v višini 100 evrov."

V Tušu so za marec zaposlenim nakazali poleg zakonsko določenega kriznega dodatka še posebni dodatek v višini 140 evrov bruto. Kot so dejali v Tušu, so se s tem dodatkom zaposlenim “zahvalili za delo in trud, ki ga vsak dan prispevajo”. V Lidlu so vsem zaposlenim za čas, ko so bile trgovine še posebej oblegane in so bili trgovci izredno obremenjeni, torej od 9. do 15. marca, nakazali 200 evrov posebnega bruto dodatka, prav tako so njihovi zaposleni dobili nakazanih še 200 evrov kriznega dodatka. V Mercatorju pa so se že 18. marca pohvalili, da je podjetje uvedlo za vse zaposlene posebni dodatek v višini 30 odstotkov osnovne plače, prav tako so zaposlenim nakazali zakonsko predviden krizni dodatek. A tudi tukaj mnoge trgovke opozarjajo, da tega dodatka niso dobile nakazanega. 

Posebnega dodatka niso izplačali v Hoferju. Kot so pojasnili, so že v začetku leta vsem zaposlenim v prodaji in logistiki mesečno plačilo v povprečju zvišali za kar 18 odstotkov.

Trgovci so tako za svoje delo ‘v prvih bojnih vrstah’ dobili v glavnem v prvem protikorona paketu določen krizni dodatek v višini 200 evrov (v marcu sorazmerni delež 118 evrov), ponekod pa še dodatno spodbudo podjetja, a očitno ne vsi.

Največji dodatek v trgovini izplačal Petrol

Kaj o tem pravijo v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, kjer so že marca pozvali, naj vlada sprejme za trgovce višji krizni dodatek v višini 500 evrov. "Na žalost se še vedno nismo dogovorili za višji krizni dodatek zaradi obremenjenosti. Že v aprilu smo dali poziv Trgovinski zbornici in delodajalcem za višji dodatek, ampak nam zaenkrat še niso prisluhnili. V večjih trgovskih podjetjih, ki so tudi največja podjetja v državi, so ob zakonsko določenem dodatku v višini 200 evrov za 174 ur dela (drugače velja recipročnost) izplačali tudi posebni dodatek," pojasnjujejo in dodajajo, da so največji dodatek v trgovini izplačali v Petrolu, saj so namenili dodatna dva evra za vsako uro dela v kriznih razmerah najbolj ogroženim. V Petrolu nam višine dodatka niso razkrili. "Ne glede na to, da smo se vsi zelo trudili, da bi podjetje poslovalo, kar je le mogoče najboljše v teh težkih razmerah, pa je žal tako, da je prodaja padla tudi za 50 odstotkov in več. Kljub izjemnim padcem prometa smo se v teh kriznih razmerah odločili za dodatna izredna izplačila tistim kategorijam zaposlenih, ki so bili najbolj izpostavljeni možnostim morebitne okužbe s koronavirusom. Gre torej za izplačilo posebnega Petrolovega dodatka, ki smo ga upravičenim zaposlenim izplačali poleg vladnega kriznega dodatka."

Glede ustrezne zaščitenosti zaposlenih pred nevarnostjo okužbe v sindikatu pojasnjujejo, da jim je z velikimi napori uspelo v času krize prepričati slovensko javnost in odgovorne, da so tudi prodajalke in prodajalci ogroženi, da so to delavci, ki so bili v prvih bojnih linijah in so opravljali svojo osnovno funkcijo za oskrbo prebivalstva. "Kljub začetnemu negativnemu mnenju NIJZ, da prodajalke niso ogrožene, smo uspeli dokazati s primeri iz Kitajske, kako se mora zaščititi delavce, zato so začeli nameščati na blagajne plastične pregrade ter delavkam kasneje razdelili maske oziroma zaščitno opremo. Sploh nas ne čudi in smo pozdravili ukrep, da je predsednik vlade razrešil direktorico nacionalnega inštituta, ki ni bila kos razmeram."

Zaenkrat večjih odpuščanj (še) ni

Epidemija je močno zarezala v gospodarstvo in posledice so že vidne, saj so mnoga podjetja prisiljena odpuščati, veliko podjetnikov je moralo zapreti svoja podjetja, število brezposelnih je preseglo 90.000. Trgovina je ena največjih dejavnosti v državi, finančni položaj trgovcev pa zelo raznolik. Trenutno so v izredno težkem položaju tekstilci in prodajalci avtomobilov ter določenega tehničnega blaga, vendar se bo po pričakovanjih sindikata potrošnja sprostila. Pričakujejo, da bodo državljani kot kupci verjetno normalno zaživeli šele v juliju.

Na vprašanje, ali so v sindikatu obveščeni o načrtovanih odpuščanjih, odgovarjajo, da zaenkrat pri večjih trgovcih odpuščanj ni bilo, "opažamo pa, da težave nastajajo predvsem pri majhnih podjetjih, ki so bila pred krizo v investicijah in sedaj tega zaprtja zaradi covida-19 ne morejo zdržati". Po njihovih podatkih je do sedaj v trgovini brez zaposlitve ostalo nekaj deset zaposlenih.

V odzivu na velike razlike med dodatki, ki so jih zaradi povečane obremenitve in izpostavljenosti prijeli zaposleni v javni upravi in tisti v gospodarstvu, je generalni sekretar sindikata Ladi Rožič dejal, da si tega ne želi komentirati, "saj smatram, da so si tako kot prodajalci tudi oni zaslužili ta dodatek, vendar, kot je po slovenski navadi, se je s sindikati, ki imajo za partnerja državo kot edinega delodajalca, in nam sindikatom v zasebnem sektorju, ki imamo npr. v trgovini 15.000 delodajalcev, težje dogovoriti, saj je v ospredju lastnikov prvenstveno le zaslužek. Ob tem moram poudariti, da so bili v letu 2019 najvišji dobički ravno v dejavnosti trgovine in da so razmerja med plačami vodilnih in zaposlenimi najvišje v državi."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (309)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sirota
27. 05. 2020 08.03
+8
V Mercator-ju Trgovci NISO DOBILI NITI 0,01 centa,kljub temu da so delali od ponedeljka do sobote....
monifa1
26. 05. 2020 18.19
+8
Delam v mikrobiološkem laboratoriju in nismo dobili niti evra
yanay
26. 05. 2020 16.49
+26
Največja napaka je, da je vlada za delitev dodatka pooblastila delodajalce. Glede na povratne informacije, da še zdaleč niso dobili dodataka vsi, ki so delali pod temi pogoji, se zdi, da so delodajalci precejšen del denarja za dodatke, preusmerili drugam.
Rafael Kramar
26. 05. 2020 17.57
-7
Denar za dodatke mora zagotoviti delodajalec in mu ga nihče ni dal. Dodatek MORA izplačati, drugače se ne da oddati plač. Lahko se je pri komu kombiniralo z nižjo malico ali kompenziralo s stimulacijo. Izplačano je pa moralo biti! Ne trapajte neumnosti. Naj vam pokaže plačilno listo, kdor trdi, da ni dobil.
Rok Kruši? 1
26. 05. 2020 20.42
+4
Par bolnic še ni dobilo nobenega dodatka...
Rafael Kramar
26. 05. 2020 21.32
Lahko, da je kje drugače, ker imajo posebne dodatke in ne teh 200 na mesec. Možno je tudi, da kje zaradi nelikvidnosti niso izplačali, kar je sicer kaznivo, a, če ni, pač ni! Ni pa to prostovoljna izbira delodajalca ali bo dal ali ne in koliko.
NoviceResnice
26. 05. 2020 16.38
+12
Jaz sem dobil dodatek na izgubo službo.... .še žena je....
Rafael Kramar
26. 05. 2020 17.58
-16
S tole slovnico je čudež, da si jo imel...
nikhrast
26. 05. 2020 16.29
-24
Država nima kaj iskati tam kjer je vse v privatnih rokah, supermarketih, mesarijah, pekarijah, lekarnah... Pa zakaj bi prodajalci trpeli tam bolj kot drugi, vsaj delajo, vidim da so dobro zavarovani, podjetje je pa verjetno najelo še nekaj delavcev, posebno varnostnikov in redarjev, če jim pa da kakšen bonus, pa v redu.
mikitr
26. 05. 2020 16.02
+22
Ah z to družbo je nekaj narobe,nekateri bi dodatke na dodatek,drugi ,ki delajo zares v izpostavljenih pogojih,nevarnih delovnih mestih,z potrjenimi posledicami,pa ga sploh ne poznajo in so koleteralna škoda.
antilevi?ar
26. 05. 2020 15.45
-29
Trgovci iz prve boje linije? Ja res, na salamoreznici si lahko prst porežeš in pri zlaganju polic te lahko prime v križu. Vse drugo pa,..a še ne štekate, da vas cel svet ima za norce?
dinac
26. 05. 2020 15.32
+14
Ja res je da ga niso dobili vsi pa čeprav so prav tako bili izpostavljeni kot ostali zaposleni. Da bi se nažrli tega denarja.
irgolic19
26. 05. 2020 14.42
+32
Delam v zdravstvu (ZD MB) in sem delal 20dni v casu epidemije in nisem dobil niti centa dodatka, kaj šele dva kot pise v tem članku .... sramota res
number46
26. 05. 2020 14.27
-7
Pri Mercatorju naj bi dobil 400eur za dva meseca.
zavetnik
26. 05. 2020 15.40
+7
Kako za dva meseca po tem je 200 eur mesečno?
mmickica
26. 05. 2020 15.40
+11
To smo dobili vsi, ki smo delali. 200 €/ osebo/mesec je zakonsko doloceno do 31.maja.
number46
26. 05. 2020 16.41
Da, vsaj tako mi je bilo rečeno, naj kdo potrdi oziroma pove ali je to res ali ne.
1918
26. 05. 2020 20.56
-1
če si dobil za marec 400 €, potem moraš imeti obračunane tudi prispevke in dohodnino. za marec je neobdavčen dodatek 118€.
Jojžek1
26. 05. 2020 14.09
+61
Moje mnenje je, da če bi TRGOVCI res vsem delavcem res izplačali krizni dodatek, le tega sedaj ne bi skrivali. Zakaj bi sedaj nekdo (če je res izplačal pravični krizni dodatek delavcu), le to skrival ? Trgovinski BAN DITI pokvarjeni.
Rafael Kramar
26. 05. 2020 14.46
-50
Namesto, da bi naredili kako naduro za podjetje, ki je tako, kot vi v težavah, ne po svoji krivdi. Samo, kje bi se dalo že tako ranjeno firmo še kaj ogulit za lastno korist. Mrhovinarji...
zavetnik
26. 05. 2020 15.43
+7
Od kod si se znašel na portaludirektno iz ustanove, ki je namenjena za zdravljenje frustracij ali sp, ki bi rad še tistokar si njegovi delavci zaslužijo pojdi p nasvet k Polnarju DESUS.
Tedy333
26. 05. 2020 15.57
+5
Brihtol...ocitno se tut tebi denarnica bolj tezko odpira
nightangel
26. 05. 2020 15.59
+23
@Rafael,če ne bi bili menedžerji in njihovi podrepniki tako pohlepni,bi ostalo dovolj tudi za delavca,se ti ne zdi?
audi rr8
26. 05. 2020 18.46
+9
Če je kdo tukaj mrhovinar si to ti Rafael Kramar, mamin sinko brez ene ure poštenega dela...zagotovo imaš že rjav nosek ker si v JANEZOVI ritki že cel...naj te bo sram da poštene delavce označuješ mrhovinarje!
Rafael Kramar
26. 05. 2020 21.34
-1
Pošten delavec vzame, kar je zaslužil, zaposleni pa, kar mu pripada!
KVAJSTABO
26. 05. 2020 14.08
+16
Zadnjič poslušam eno gospo iz ZDA, kakšno je stanje v njihovem podjetju v času korone. Njen oče ima nepremičninsko agencijo in ona je seveda pri njemu zaposlena. V času korone se je prodaja ustavila in zaposleni v podjetju imajo (50%) polovično plačo... Veliko ljudi brez službe in vsak se mora znajti po svoje... kakšna zagotovljena plača in pravice... Delavska pravica? Kaj??? Če ni, pač ni... Pri nas je Amerika, oni so v R....
Rafael Kramar
26. 05. 2020 14.38
-21
Točno tako! In zato, ker je v v tem našem socializmu vsem vse k riti prinešeno, imamo pa jubljanske kolesarje, ki jih je na smrt strah, da bi "brez dela ni jela" meso postalo!!
zavetnik
26. 05. 2020 16.01
+4
Mogoče bo Bog pomagal in, da boš jjutri ostal brez dela in jela, drugače je škoda zrak, ki ga onesnažuješ.
zavetnik
26. 05. 2020 16.02
+1
KVAJSTABO
26. 05. 2020 16.29
+11
res je Kramar... Druga zgodba... Spet karantena... Moški nad 35 let, po 14 (štirinajstih) dnevih dela od doma, dobil obvestilo, da je brez službe. Pravi, hudo je.... nekaj prihrankov ima in bo treba narest plan, kako naprej. Kako smo, oz. so, v Sloveniji razvajeni. najbolj me pa iritira, ko vidim sindikalista in se spomnim, koliko plače tip dobi za mešanje... megle.
Rafael Kramar
26. 05. 2020 18.12
+1
Moški star 35 let bo imel službo čez mesec ali dva, garant. Pri nas bi bila pa odpravnina, na zavod in večinoma bi bilo to to za nadaljnih 20 let, potem pa itak penzija! Američani se redko pritožujejo okrog služb. Izgubiš tu, dobiš tam. Pri nas se pa vsak boji podpisati ženitno pogodbo z nekom, ki mu po podpisu pogodbe ne moreš nič, brez, da bi te orenk koštalo. Ne boj se ti za 35 letnika v US, bolj te naj skrbi za kogarkoli pri nas...👍
Darko32
26. 05. 2020 14.04
+24
No sedaj vidimo kdo so nateguni. HOfer spet nekaj muti. Zato pravim, da je potrebno zaostriti pravila igr ein kdor bo goljufal mu enostavno zapreti trgovine. Prodajajo šlkart robo in potem še goljufajo na tej točki.
durk
26. 05. 2020 15.22
+10
Zaposlena pri hoferju sem dobila krizni dodatek za marec in april
Smartbtm
26. 05. 2020 14.02
-29
dodatke rajši vrnit na TRR za donacijo pri tej krizi. Moji stari starši so tudi nakazali dobljene dodatke pri penziji, ker se ne strinjajo z JJ politiko. Tudi sam sem doniral in vsi bi lahko tako pomagali. Ne rabimo tujega denarja.
Rafael Kramar
26. 05. 2020 14.10
+8
Kjer nabijač, otročji! Nasprotnki Janše se bojijo predvsem, da jim ne bi brisali kako kozlarijo, ki jim pripada, ne pa, da bi šenkano nazaj nosili...!?
nightangel
26. 05. 2020 16.01
+9
@Smart in kam si to doniral? Po moje na svoj drugi TRR...
Amasakul
26. 05. 2020 13.58
+8
Take bi morale plače v Sloveniji zgledat !!!
Rafael Kramar
26. 05. 2020 14.10
+3
Uporabnik1292093
26. 05. 2020 13.55
+7
Kolegica v mercatorju je delala poln delovni čas in dobila 70 EUR, poleg redne plače.
Rafael Kramar
26. 05. 2020 14.13
-8
Ne nakladaj, nemogoče, ker v računovodstvu ne gre skozi. Lahko se je kompenzirala stimulacija poleg plače je bilo pa 200€ oz. 118.
antilevi?ar
26. 05. 2020 15.50
+10
Kako 118? Če je bilo povedano da vsak dobi dodatek v višini 200 evrov neto,.spet nateguni v akciji, vsak si razlaga stavek po svoje. Tipično slovensko z 30.000 zakoni na osebo.
srebrnibreg
26. 05. 2020 16.04
-12
antilevi?ar
26. 05. 2020 16.17
+6
200 i 22% je koliko? Pridemo na 156, kajne? Pa ni bruto, od samega začetka je bilo govora, da bo vsak dobil 200 evrov nakazano brez odbitkov.
srebrnibreg
26. 05. 2020 16.21
-11
Zdi se mi, da so govorili do 200. sicer pa pri teh nikoli ne veš kaj in kako bo.
Rafael Kramar
26. 05. 2020 18.24
+2
Haha, pa to ni res!? En je našel spet goljufijo, drugi se je zapletel z zakoni, tretji, največji bumbaŕ pa je šel odbiti DDV.🙄 200€ dobiš za cel mesec, marca je bilo pa samo nekaj več, kot pol pod kriznimi ukrepi!!
Benzzz
26. 05. 2020 13.51
+51
Lepo vas prosimo da bodo trgovine ZAPRTE ob Nedeljah. To je največji dodatek katerega nam lahko daste!!!
Rafael Kramar
26. 05. 2020 13.54
-43
Odpoved daj pa boš fraj še med tednom in soboto!
ph0enix
26. 05. 2020 13.27
+28
Vprašajte se še o dodatkih nevidnih delavcev v tej krizi - policija, gasilci, pogrebne službe, ...
Rafael Kramar
26. 05. 2020 13.56
-13
Vsi zaposleni, ki so delali so dobili dodatek. Sploh ni bilo možno izplačati plač brez dodatka in ne bluzite!
Domendo
26. 05. 2020 13.23
+17
Janša pravi, da ni lopov. On si samo vzame in ko ga dobijo stornira tako, da nastane še večji minus v proračunu. Ste kdaj pomislili zakaj rabijo toliko zakonov, da ljudem nekaj daš ali vzameš oz. jim dopoveš kaj je prav in kaj narobe. Od vsakega imajo podatke kakšno je njegovo premoženje in banda iz parlamenta je zadnja, ki si zasluži povišico. Pravtako kriminalisti in sodišča.
Info@
26. 05. 2020 13.18
+61
Trgovci so spet samo lagal in objubljal zaposlenim samo, da bi delal in ne šli na bolniško ali se celo uprli. Na koncu jih pa večina lastnikov okoli prinese ali pa jim plača manj kot je bilo obljubljeno. SRAMOTA