Korona

Komu vse bo vlada še pomagala s kriznimi dodatki?

Ljubljana, 23. 04. 2020 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ni.Š., V.L.
Komentarji
53

Minister za delo je sporočil, da bodo skupaj s popravki protikoronskega zakona pomoč zagotovili za 1,2 milijona ljudi. Kdo vse je še upravičen do kriznega dodatka in kdaj bo vlada te dodatke izplačala, je pojasnil minister za delo. Kot je dejal, bodo brezposelni dobili krizni dodatek v višini 400 evrov neto, pomoč bodo dobili tudi starši enega ali dveh otrok, ki prejemajo otroški dodatek, pa starši otrok s posebnimi potrebami.

Potem ko je prvi protikoronski zakon za pomoč prizadetim v epidemiji novega koronavirusa zajel okoli milijon prebivalcev, bo predlagana novela zakona poskrbela še za okoli 220.000 ljudi, je na novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Med pomembnejšimi ukrepi je izpostavil krizno nadomestilo za brezposelnost v višini 400 evrov neto. Prav tako je napovedal, da bodo enkratni solidarnostni dodatek prejeli tudi upravičenci do poklicnih pokojnin pod 700 evrov, izredni študenti, družinski pomočniki, starši otrok s posebnimi potrebami, prejemniki starševskega nadomestila pod minimalno plačo, veterani vojne za Slovenijo, ki imajo veteranski dodatek kot edini prejemek, trajno nezaposljivi invalidi, starši enega ali dveh  otrok, ki prejemajo otroški dodatek (ti bodo dobili 30 evrov na otroka), rejniki, vojni invalidi, ki prejemajo družinski dodatek kot edini prejemek.

Janez Cigler Kralj
Janez Cigler Kralj FOTO: POP TV

"Naš ključni cilj je ljudem olajšati to težko in nezavidljivo obdobje ter zajeti čim večje število ranljivih in prizadetih skupin prebivalstva. Ljudem dajemo sporočilo, da v teh razmerah niso sami," je poudaril Cigler Kralj. Trudijo se, da bi bili ti dodatki čim prej izplačani. Za upokojence bodo izplačani do 30. aprila, za ostale pa do sredine maja, je pojasnil minister. 

Med predlaganimi novimi rešitvami je izpostavil t. i. krizno nadomestilo za brezposelnost v višini 513 evrov bruto oziroma okoli 400 evrov neto. Predlog novele namreč predvideva, da bodo do nadomestila za brezposelnost upravičeni vsi, ki bodo v času epidemije izgubili delo, torej tudi tisti, ki do njega po zakonu o urejanju trga dela ne bi bili. To pravico bodo lahko uveljavljali vsi, ki so imeli pogodbo o zaposlitvi sklenjeno pred epidemijo in se bodo v evidenci brezposelnih znašli med njo.

Kot pomembno je minister zaradi velikega povpraševanja po sezonskih delavcih v kmetijstvu izpostavil tudi rešitev, po kateri bodo lahko začasna in občasna dela v kmetijstvu opravljali čakajoči na delo in brezposelni, in sicer na prostovoljni osnovi. Tistim, ki bodo s temi deli zaslužili dodatnih 400 evrov, se nadomestila ali drugi socialni transferji, ki jih prejemajo, ne bodo znižali, je poudaril minister.

Sindikati se bojijo vala odpuščanj

Sindikati so načeloma zadovoljni s predlaganimi popravki prvega protikoronskega zakona, saj so zajeli številne njihove predloge. Večje pomisleke imajo le v zvezi z javnim sektorjem, kjer vlada vprašanja, kot je nagrajevanje, rešuje z enostransko uredbo. Prav tako se bojijo vala dopuščanj po 1. maju, je  dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

"V javnem sektorju so ostale problematične rešitve v zakonu, po katerih se vprašanje delovnega časa, razporejanja, nagrajevanja ureja z uredbo, enostranskim aktom vlade, kar na nek način zelo odstopa od zdaj veljavnih načinov urejanja delovnih razmerij," je poudarila Jerkičeva.

Je pa po njenih besedah vendarle prišlo do izenačitve javnih uslužbencev z zaposlenimi v zasebnem sektorju pri nadomestilu za čakanje, tako da nikjer ne more biti nižje od minimalne plače.

Ob tem je sindikalistka opozorila, da smo se do zdaj ukvarjali z zdravstvenim vidikom epidemije, medtem ko se bomo v prihodnje z njenimi gospodarskimi učinki in posledicami na trgu dela. To že potrjuje dogajanje v Gorenju, kjer naj bi delo izgubilo 1000 ljudi. Kot je spomnila, avtomobilska industrija denimo še vedno ne dela.

V tej luči se boji, da imajo prav tisti, ki opozarjajo, da je vlada za pomoč podjetjem za pokrivanje plač zaposlenih predvidela premalo sredstev. Če teh namreč ne bo dovolj, bodo delavci pristali na cesti. "Imam občutek, da nas po 1. maju čaka val prijav na zavod za zaposlovanje," je opozorila.

Obrtnikom se zdi drugi protikoronski paket korak v pravo smer

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ocenjujejo, da gredo predlogi vlade v drugem protikoronskem paketu v pravo smer, pogrešajo pa še nekaj ukrepov, med njimi odlog plačil za obveznosti iz lizing pogodb in odkup terjatev. "Prav tako pogrešamo ukrep za oprostitev najemnin za poslovne prostore, ki so v lasti podjetij ali fizičnih oseb," so zapisali na OZS. Zaradi izpada prihodkov namreč mnogi najemniki poslovnih prostorov, obrtniki in podjetniki, ne morejo plačati najemnin.

Spodbudno se jim zdi tudi, da je vlada razširila nabor upravičencev do pomoči po prvem protikoronskem paketu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miha Kutara
18. 05. 2020 11.34
+1
Super vse lepo in prav.... Kdo in koliko boste pa nam staršem nakazali oz. plačali....ko smo svoje otroke doma učili in porabili toliko in toliko ur za vse to....to pa se nikjer ne piše itd... Res vsaka čast...študentom in penzionistom ste kar tako podelili nek krizni dodatek...super...Nevem zakaj...zakaj so boli oni kaj prikrašani zaradi tega? Mi pa kljub službi itd...smo morali svoje otroke na takšen in drugačen način učiti itd....pa se še omenja ne o kakšnem dodatku..? Sramota za ..... Bo za nas tudi krizni dodatek...??????????????
Guetta24
09. 05. 2020 14.20
+7
Kaj pa oni,ki so nezaposleni in niso prijavljeni na zavodu za zaposlovanje!..pišem v imenu soseda,lani julija mu je pogodba potekla,prijavil se je na zavod,ni prejemal nič-ne socialne pomoči,ne denarnega nadomestila!!.v septembru je bil operiran,refluks..do konca januarja ni smel nič delat,fizičnega,zaradi šivov in zaradi trebušne prepone.Prinesel vsa dokazila,potrdila od zdravnika,kirurga a zavod ga je pošiljal na delovna mesta-krovec, zidar/pomočnik.Ker ni službe sprejel,saj niti ni mogel oz.smel delat,so ga v sredini januarja vrgli iz zavoda za zaposlovanje!..mi lahko kdo pove,kam se naj pa on obrne?!..
Ivan Pejkovic
24. 04. 2020 12.33
+6
jaz jim popolnoma nic ne verjamem. napovedujem pa da bo nasa prelepa drzava rabila najmanj 5 let in to ce sem optimisticen da se vrne gdp pred krizo. toliko so nam bili slabi levi ampak nase gospdarstvo je rastlo. ta garnitura bo unicila slovenijo in upam da smo dovolj pameten narod da jih spodimo saj ne delajo v korist. potrebne so predcasne volitve obvezno
Optimiran
24. 04. 2020 08.44
+12
Tale minister deluje malo preveč pošten - naiven. Nobeden še ni dobil nič, on pa še kar navija isto lajno, ki jo poslušamo že en mesec. Denar je šel za maske in za blagor države kot so zaprisegli.
Lady
23. 04. 2020 20.51
+9
Jaz sem prišla iz tujine nazaj se lepo zaposlila delala dva meseca in zaradi korone izgubila službo .... Denarno nadomestilo mi ne pripada in nikoli nisem koristila katere koli pomoči ... Vsaka pomoč prav pride dokler si nove službe ne najdem ... Meni se zdi prav, da taki primeri kot je moj in podobni dobijo pomoč
joe brasco
23. 04. 2020 20.34
+1
Ja konjiček ...en kup je teh levih in desnih, da ne govorimo o onih ki ne spregovori niti besedice slovensko
LOS - T
23. 04. 2020 19.11
+21
Jaz sem res nesrečnež. Ko sem bil majhen smo bli družina revna ko cerkvena miš in nam nihče ni nič dal, po garanju cel življenje imam pa zdaj toliko da spet ne bom nič dobil. Da pop....
hickel
23. 04. 2020 18.04
+15
"Komu vse bo vlada še pomagala s kriznimi dodatki?". Samo sebi in svojim.
Brabus
23. 04. 2020 16.27
+51
V tej Sloveniji je res najboljše bit brezposeln, gledat turške limonade in prejemat razne nezaslužene finančne injekcije.
Indijanez
23. 04. 2020 17.13
+21
In pa jamrat, kako ni posla, da naj država vse plača. Lepo se bodo nekateri "omastili" pri teh pomočeh. Delavce uradno na čakanje, neuradno ti pa naprej delajo (država časti plače - oziroma mi beda.., ki plačujemo davke). Poznam kar nekaj takšnih primerov. Niso samo dobave mask to kjer se goljufa.
Ivan Pejkovic
24. 04. 2020 12.27
+7
vsak naj se znajde po svoje. nimam nic proti ljudem, ki to znajo. a riba smrdi pri glavi ne pa repu. kaksen narod taksna vlada in obratno. in drzava ce ze krade naj tudi da, saj jim vsi placujemo davke tudi lenuhi in pijancki.
Necenzura
23. 04. 2020 16.18
+8
pomlad 2020
23. 04. 2020 14.53
+25
Komu bo vlada pomagala s kriznimi dodatki? Hahahah to je nagradno vprašanje. Vlada s kriznimi dodatki polni lastne žepe! S krediti, ki jih najema, pa si bo poskusila kupiti naslednje volitve. Bolano! Ne bose vam izšlo. Upam, da ga ni Slovenca, ki bi se prodal za 150 eur!!!!
podmeninc
23. 04. 2020 15.18
+4
Kriza po " krizi" pride po koncu " krize", upam vsaj, da bo vernike vsaj toliko usekal, da končno spregledajo.....mislm...
scernig
23. 04. 2020 14.36
+22
glede na pretekle izkušnje se bojim da bo to še ena velika afera
samuray1
23. 04. 2020 14.30
+9
Kot je za videt, zopet funkcionerjem. Pač globoka vlada.
pojtrarara
23. 04. 2020 14.20
+49
Brezposelne, ki ne vlečejo nobene socialke in nimajo nadomestila ste izpustili - glavno da ste vsem ostalim, ki imajo krepko več dali dodatke. Pfuj!
zemljaa
23. 04. 2020 14.01
+23
Vav 30 eur za otroški dodatek. To je še za en mesec plenic premalo.
Radiate
23. 04. 2020 14.00
+5
👌 Lepo da vsaj s 150€ pomagali študentom, ker nam tastari ne pokrivajo vseh stroškov s stanovanji, avtom, hrano in vsem ostalim...
Marko Miheli? 1
23. 04. 2020 14.40
+10
silva-d
07. 05. 2020 12.12
študent je zato študent da študira ne pa da hodi v službo,pa itak študirate do 30 leta
vertex
23. 04. 2020 13.44
+16
Vlada pomaga sebi in pajdašem
sam250
23. 04. 2020 13.39
+6
sociala je že dobila ?,sam uprašam
Anejcc
23. 04. 2020 13.38
+43
Spet priloznost za krajo in razsipavanje z denarjem. Krizni dodatek pa naj med drugimi dobijo tisti, ki delajo in ne tisti, ki doma (tako ali tako) lezijo.
antilevi?ar
23. 04. 2020 13.44
-4
Izmišljotina korona vpliva na vse ljudi. Država je s svojim početjem omejila ali drugače zagodla "VSEM" ljudem, tako, da nimaš prav glede izločanja ljudi. Tisti kateri delajo so pa upravičeni za dodatek za delo v kriznih razmerah, kaj ti ni jasno?
Anejcc
23. 04. 2020 14.15
+27
Ma daj ne seri. Trgovka bo dobila 200 evrov, brezposelni pa 400. Kdo je tu nor? Ja, vsem je drzava zagodla, ampak enemu bolj kot drugemu. Kako hudo je le zagodla enemu, ki je brezposeln?
antilevi?ar
23. 04. 2020 14.53
+2
O višini ne odločam jaz. Pravim, da to vpliva na vse nas. Še enkrat kdor dela je prav da dobi več, toda tudi tisti, ki je doma in ni KRIV za to "izmišljeno" korono je prav, da dobi nekaj, ker je hrana in stroški za vse šla gor-kaj tu ni jasno? O ja temu, ki je brezposeln je zagodla tako, da se ne more zaposlit, da si ne more poiskat zaposlitev, da se ne more premikat in iskat zaposlitev, razumeš?
Anejcc
23. 04. 2020 15.07
+9
Telefon in internet zelo olajsata to dandanes. Ali kmetje ne iscejo trenutno delovne sile? Vse se da, ce je volja do dela.
silva-d
07. 05. 2020 12.14
-1
brezposelni itak dobi od zavoda denar,ne vem zakaj bi dobili 400 evrov,tisti ki pa dela pa 200,aja za nedelo super
štumbamfirer
23. 04. 2020 13.28
+15
kdo bo dobil kdo ne,za vse državljane slovenije se skrbi brez pardona,za ostale ki niso naši državljani so pa ustanove unicef RK itd