Korona

Krek: Zdravstvo lahko samo obvladuje razmere, zato je preklic epidemije smiseln

Ljubljana, 15. 05. 2020 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K., M.S., STA
Komentarji
328

Direktor NIJZ Milan Krek je pojasnil, da je preklic epidemije ustrezen, saj smo prešli v fazo, ko se situacija umirja. A to ne pomeni, da ukrepi za zajezitev koronavirusa niso več potrebni. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec pa je medtem dejala, da preklic epidemije ne spreminja načrtov za nadaljevanje dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Nevarnost širjenja covida-19 še vedno ostaja, zato je zelo pomembno, da se še vedno obnašamo preventivno in spoštujemo vse varnostno-zaščitne ukrepe, je poudarila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zadnje priprave za odpiranje šol in vrtcev
    03:49
    Iz 24UR: Zadnje priprave za odpiranje šol in vrtcev
  • Iz 24UR: Kateri ukrepi še odpadejo?
    01:51
    Iz 24UR: Kateri ukrepi še odpadejo?
  • Iz 24UR: Ugodna epidemiološka slika
    03:16
    Iz 24UR: Ugodna epidemiološka slika
  • Iz 24UR: Konec prvih dveh paketov ukrepov
    03:01
    Iz 24UR: Konec prvih dveh paketov ukrepov
  • Iz SVETA: Krek: Preklic epidemije ne pomeni, da virusa ni več
    10:22
    Iz SVETA: Krek: Preklic epidemije ne pomeni, da virusa ni več
Pomoč ostalih državnih struktur ni več potrebna, meni Krek.
Pomoč ostalih državnih struktur ni več potrebna, meni Krek. FOTO: Bobo

Kot je za oddajo 24UR POPOLDNE povedal direktor NIJZ Milan Krek, ima epidemija različne faze. V prvi se srečamo z virusom, kasneje pa ga skušamo obvladati. Če ga ne moremo, zaprosimo državo, da razglasi epidemijo. To pomeni, da se aktivirajo vse ostale strukture v državi, ki nato pomagajo izključno zdravstvu. Ko pa vstopimo v fazo umirjanja epidemije, je situacija drugačna. Še vedno imamo prisotne bolnike, a razglasitev epidemije ni več potrebna, saj zdravstvo oziroma NIJZ lahko obvladuje situacijo. Prav tako ni več potrebna pomoč civilne zaščite, vojske, policije in podobno, je še dodal Krek. Danes smo sicer v Sloveniji potrdili le eno okužbo, in sicer pri tujem državljanu. A Krek poudarja, da ukrepi za zajezitev epidemije ostajajo, pravna podlaga za to pa je zakon o nalezljivih boleznih. 

S ponedeljkom odprtje vrtec in šol za prvo triado ter maturante

Ministrica za šolstvo Simona Kustec pa je na tiskovni konferenci danes pojasnila, da se s ponedeljkom, 18. maja,  ponovno odpirajo vsi vrtci v državi, osnovne šole za učence od 1. do 3. razreda, osnovne šole s prilagojenim programom, srednje šole za dijake zaključnih letnikov, ki bodo opravljali maturo ali zaključni izpit.

Simona Kustec
Simona Kustec FOTO: POP TV

Šolska vrata se odpirajo tudi za vse, ki bodo opravljali izpite v skladu s šolskim koledarjem ter za kandidate za vpis v srednje šole v 2020/2021, ki morajo opraviti aktivnosti prijavno-vpisnega postopka in za udeležence izobraževanja odraslih. Od 18. maja dalje so lahko ponovno odprte glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter višje strokovne šole. Odpirajo se tudi vrata univerz ter visokošolskih zavodov, študentskih ter dijaških domov za dijake, ki se vračajo nazaj v šolske klopi. 

Od 25. maja se odpirajo vrata za učence 9. razredov OŠ in OŠ s prilagojenim programom, učence 4. do 8. razreda OŠ z učnimi težavami, ki potrebujejo prilagojene oblike in metode dela, učence in dijake posebnih programov. Za vse ostale učence in dijake, ki niso bili posebej navedeni, se nadaljuje izobraževanje na daljavo.  

Preklic epidemije glede vračanja otrok v šole in vrtce ne spremeni ničesar

Kot je pojasnila, se v vrtce vrača približno polovica otrok. Rizične skupine otrok ostajajo doma in njihovi starši lahko koristijo delovne-pravne možnosti, ki so jim ponujene v takšnem primeru, je pojasnila ministrica.

Včerajšnji preklic epidemije za delo, kot je trenutno zastavljeno, v vzgojno-izobraževalnih zavodih ne pomeni nič. S sprejetimi normativi bodo omogočili varno izobraževanje, zatrjuje Simona Kustec. Epidemija ni več razglašena, še vedno pa je razglašena jasna nevarnost za širjenje. 

Zato moramo še vedno ohranjati preventivne in restriktivne varnostne zaščitne ukrepe, poudarja ministrica. Šolanje jeseni bodo sicer narekovale epidemiološke spremembe. Če se bo zgodil na pol čudež in ne bo več nobene nevarnosti, se bomo vsi vrnili v šolske klopi. Sicer pa pripravljamo jasna navodila za delo, je še dejala ministrica.

Izobraževalni zavodi se sicer že nekaj dni na ta korak intenzivno pripravljajo in usklajujejo posamezne nejasnosti in nedorečenosti. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sicer ocenila, da je trenutno predviden načrt postopnega odpiranja najbolj varna rešitev.

Začetek izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti v vrtcih in šolah poteka postopno.
Začetek izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti v vrtcih in šolah poteka postopno. FOTO: Aljoša Kravanja

Še vedno številna vprašanja

A vodstva teh ustanov imajo v zvezi s ponedeljkovim odprtjem polno vprašanj, na katera pa ne dobijo odgovorov. Danes naj bi ministrica na novinarski konferenci razjasnila številne dileme, a je ta na številna novinarska vprašanja o tem, kako naj se organizirajo v vrtcih, odgovorila, da je to odgovornost ravnateljev in da verjame, da bodo znali odgovorno organizirati delo. 

V SD pozivajo k vključitvi vseh otrok v šole v čim krajšem času

V SD so danes pozvali vlado, naj zagotovijo vključitev vseh otrok in dijakov v vrtce in šole čim prej. Opozarjajo namreč, da pouk na daljavo ne more nadomestiti pravega pouka, saj šola ni le proces izobraževanja, temveč proces socializacije. Poslanec SD Marko Koprivc je na današnji novinarski konferenci v DZ spomnil, da se je slovensko šolstvo z epidemijo novega koronavirusa znašlo v težkem položaju, šole in vrtce smo bili primorani zapreti, pouk je potekal na daljavo.

A je kritičen do vlade, ki po njegovih ocenah ni pripravila konkretnega načrta za ponovno odpiranje izobraževalnih ustanov, pač pa je šele pred nekaj dnevi javnost seznanila z delnim odprtjem šol 18. maja. V ponedeljek se bodo sicer odprla vrata vrtcev, v šole pa se bodo vrnili učenci prve triade in maturanti. Koprivc je spomnil, da je ministrici za izobraževanje Simoni Kustec že poslal pobudo, da bi vsem otrokom omogočili, da pouk in vrtce obiskujejo čim prej. Po mnenju SD je ta trenutek že napočil.

"Odprli smo cerkve in gostilne, medtem ko očitno po mnenju ministrice ali predsednika vlade še ni čas za odprtje šol za vse starostne skupine," je v ostrem tonu ugotavljal Koprivc. Strinja se, da je ključno zdravje, a je potrebna sorazmernost ukrepov glede na epidemiološko stanje. Pozval je tudi k čimprejšnjemu socialnemu dialogu na področju izobraževanja.

Podpredsednik SD in nekdanji minister za izobraževanje Jernej Pikalo se je pridružil pozivu, naj šolske oblasti premislijo glede odločitve, da se bodo v ponedeljek vrnili v šole le otroci prve triade. Če se bo to nadaljevalo, bodo doma pet mesecev in pol.

V Levici pa opozarjajo, da naj bi šola med drugim skrbela tudi za zmanjševanje socialnih razlik. Že od začetka epidemije pa so učenci, dijaki, študentje po ocenah Levice postavljeni v izrazito neenake, neenakopravne položaje tako glede tehnične opremljenosti in znanja kot glede podpornega družinskega oziroma socialnega okolja. Opozarjajo, da izobraževanje na daljavo že ves čas epidemije v nemogoč položaj postavlja starše šoloobveznih otrok, predvsem tiste iz socialno šibkejših okolij.

V slovenske šole bodo lahko prišli tudi učenci iz Italije

Na Goriškem je precej mladih družin, ki živijo na italijanski strani meje, otroci pa hodijo v šolo v Sloveniji. Pred ponedeljkovim ponovnim začetkom pouka za prvo triado slovenskih osnovnih šol je med njimi vladala negotovost, ali bodo otroci lahko prišli v šole in vrtce, zdaj pa jim bo to omogočeno, so danes pojasnili na novogoriški občini.

Mestna občina Nova Gorica je namreč od pristojnih italijanskih organov danes dobila potrditev, da je goriška prefektura med tiste, za katere velja izjema, da lahko prehajajo slovensko-italijansko mejo, uvrstili tudi otroke, ki obiskujejo vrtce in osnovne šole v Sloveniji, je za STA povedal svetovalec novogoriškega župana Jaka Fabjan.

"Tako kot pri delovnih migrantih tudi v tem primeru prebivalcev v Italiji ne čaka obvezna karantena," je še pojasnil Fabjan. Seveda pa bodo morali imeti potrdilo o vpisu ali obiskovanju šole in vrtca ter potrdilo italijanskih pristojnih oblasti. Dovoljenja za prehod meje so stvar italijanskih oblasti. Za vse ostale prebivalce Italije, ki bi radi prišli na obisk v Slovenijo, pa velja še vedno enak režim prehajanja meje kot doslej.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

17.49

V mariborskem UKC10 bolnikov, na Golniku trije pacienti

Iz mariborskega UKC pa so sporočili, da so v četrtek zdravili deset bolnikov s covidom-19, od tega štiri na oddelku za intenzivno terapijo. V kliniki Golnik se zdravijo trije bolniki s covidom-19, nikogar ni na intenzivnem oddelku, so sporočili.

17.48

V UKC Ljubljana še 16 pacientov s covid-19

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes na zdravljenju 16 pacientov s covidom-19. Na intenzivnem zdravljenju so v UKC trije bolniki, trije so intubirani, so iz ljubljanskega UKC sporočili prek Twitterja.

16.43

S koncem epidemije se odgovornost za zagotavljanje zaščitne opreme prenaša na zavode

S predvidenim koncem epidemije konec maja se odgovornost za zagotavljanje nabave zaščitne opreme prenaša na zdravstvene domove, bolnišnice in domove za starejše, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. "Stanje na domačem tržišču se je toliko popravilo, da je možno kupiti vsa zaščitna sredstva, ki jih potrebujemo," je dejal na novinarski konferenci.

15.08

V program spodbujanja zaposlovanja tudi brezposelni zaradi epidemije

Zavod za zaposlovanje je danes s spremembo javnega povabila pri programu spodbujanja zaposlovanja Zaposli.me dodal novo ciljno skupino, in sicer lahko delodajalci subvencijo dobijo tudi za zaposlitev brezposelnih nad 30 let, ki so delo izgubili zaradi epidemije covida-19.

15.07

V četrtek nova okužba le med tujimi državljani v Sloveniji

V četrtek do konca dneva so novo okužbo z novim koronavirusom v Sloveniji potrdili le pri enem tujem državljanu. Med občinami so doslej več kot 200 primerov okužbe potrdili le v Ljubljani, a tudi tam že od 10. maja niso odkrili nobene nove.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bibien
18. 05. 2020 15.16
+1
A lahko nehate skos nekaj nakladat. Večina EU držav (najmanj prizadetih) ima približno enako časovnico kot mi. Samo komunikacija vladajočih in medijev je drugačna - verjetno bolj smiselna kot pri nas - to je vse! Kreka in raznih Simon se mi pa res ne da več poslušat. Ajd čau. Nakladala sta tolk, da jih ljudje več videt nemormo! Upam, da se s 1.6. stvari normalizirajo v celoti. Otroci naj grejo v šole. Upam, da bosta takrat dokončno dala MIR!
robespierre16
17. 05. 2020 12.46
+0
a ni ta kekec napovedoval na tisoče žrtev....?😂😂😂😂
Marjan Štimec
16. 05. 2020 17.09
+4
Ta že ve, je dolgo v praksi, a ne?
deloro
16. 05. 2020 14.40
+5
Kriminalci pobrali denar zdaj pa napolno delat.
hipi007
16. 05. 2020 12.35
+8
Tale sivc ima iQ 3. Nastavljen je samo zato da kima in se klanja JJ-ju. Mi pa deluje malo zaostal.
Superlan
16. 05. 2020 11.15
+10
Creck, dej odmakni se, a ne vidiš, da te folk sesuva. Vrni se nazaj v blog, da ne narediš še večje škode ljudem.
Mali princ
16. 05. 2020 09.12
+11
Izredne razmere pojenjajo! Slišati je, da je menda zato Jansa zato odprl Italijansko mejo! Za uvoz virusov, da bomo lahko porabili gromozanske kolicine mask iz drekastih respiratorjev... in da bo Hojs spet lahko razglašal izredne razmere in policijsko represijo... V državni blagajni je menda še veliko milijard, za razdeliti med njihove?
Mali princ
16. 05. 2020 08.14
+25
Ta človek je blefer! Še ni minil en mesec, ko je ta isti človek grozil z 90.000 mrtvimi! Dejansko nam je umrlo samo 100 nesrečnikov, pa še to je preveč. Če bi se pravi čas zavedali problema Domov ostarelih, bi bilo verjetno tudi tam manj žrtev... Čez mesec dni, je pa ta isti tip, ki nima pojma o epidemiologiji, kaj še le o matematii, o kateri je modroval ob svojih apokaliptičnih napovedih, spet 'pameten' o ukinitvi epidemije in odpiranju mej s sosednjimi državami npr. Italijo, kjer imajo vsak dan 1.000 na novo okuženih... pri nas pa še 12 ur nazaj nisi sme čez mejo sosednje občine v kateri si zaposlen... Res beda od ''strokovnjaka''
deloro
16. 05. 2020 14.41
+3
Saj niso umrli zaradi korone. Izmišljena bolezen.
Apostol1
16. 05. 2020 08.04
+28
Tale pa ponovi vse kar reče Janša in je samo marioneta od te vlade
Betuul
15. 05. 2020 21.59
+0
bik123
15. 05. 2020 21.57
+13
kako to da ni bilo 90k smrti? a lahko kdo vprasa to Cracka?
marveb
15. 05. 2020 21.01
+34
Ta lahko blebeta samo svoji vladi, pa se ti ga majo puhn k...Mazac, vedno bil in vedno bo, na ravni te vlade drugace..
Tone 12345
15. 05. 2020 20.50
+14
Za 5 milljd eur bi slovenija lahko nabavila 50 nevidnih lovcev suhoj 57!!!!!
Tone 12345
15. 05. 2020 21.05
+14
Pa sploh ne vem a je kdo dobil te minimalne subvencije??noben mi še do sedaj ni potrdil!!
Tone 12345
15. 05. 2020 21.12
+6
Toliko jih ima 170 milj. Rusija v svojem vojnem letalstvu in gre za najsodobnejša lovska letala 5. generacije!!!
Tone 12345
15. 05. 2020 20.47
+20
Ata pejt dam na zapeček!
polnostabla
15. 05. 2020 20.46
+39
Tale pa g.Metadon pa tako bluzi da...do prvega junija ti ukrepi, potem po 01.06. dobimo pa nove ukrepe...za ZAKAJ za vraga, če NI VEČ epidemije?!?!?!
srebrnibreg
15. 05. 2020 20.34
+40
Dober je ta Krek, ker je baje strokovnjak za njuhavce tako, da ima z vladno ekipo zadosti dela saj vsi izgledajo in delajo kot, da so v globoki komi od črtic.
Zikepike
15. 05. 2020 20.29
+40
Grizzly Adams ponovno lapa v prazno. Pomembno je, da si ti na čelu nijz-a, in da trosiš neumnosti ob vsakem tvojem prikazu na tv.
Jožajoža
15. 05. 2020 20.08
+48
"rešili" so 2 milona življenj(ne rešili,uničili so 2 miliona slovencev),potem pa čez noč ,da koronegripe ni bilo.
?ebula
15. 05. 2020 20.07
+46
Že cel dan gledam tega Kreka, če mi hočete pokvariti vikend, mi pokažite še Mah-niča, Grimssa in Jajota.
MamaRezi
15. 05. 2020 19.58
+38
Zdaj so vzeli kar so vzeli. Raja pa nazaj delat