Korona

Infektologinja: Čas bo pokazal, ali je bilo prav, da smo hitro sproščali ukrepe

Ljubljana, 15. 05. 2020 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.H., A.K., STA
Komentarji
1190

Število bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah je padlo pod 30. Ker se epidemiološka situacija v državi umirja, se je vlada odločila, da po več kot dveh mesecih prekliče epidemijo. Ta se bo končala z zadnjim dnem v maju. Že z današnjim dnem pa se spremeni ukrep glede karantene ob prihodu v državo. Vsi zaščitni ukrepi na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, ki niso bili preklicani, pa veljajo še naprej.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Aleš Rozman, Sonja Šmuc in Branko Meh
    11:54
    Iz 24UR ZVEČER: Aleš Rozman, Sonja Šmuc in Branko Meh
  • Iz 24UR ZVEČER: Konec epidemije, začetek recesije?
    04:21
    Iz 24UR ZVEČER: Konec epidemije, začetek recesije?

Po več kot dveh mesecih je vlada v četrtek pozno zvečer na dopisni seji preklicala epidemijo bolezni covid-19. Epidemije bo konec z zadnjim majem. Če vlada v četrtek z odlokom ne bi preklicala epidemije, bi prvi in drugi protikoronski zakon s finančnimi ukrepi veljala tudi v juniju, je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin

"Epidemija se zaključuje predvidoma konec tega meseca. Ukrep je bil sprejet na zalogo. V kolikor bi se pokazalo, da se kjerkoli v bližini odpira kakšno večje žarišče ali pa da je prišlo do večjega vdora covida-19 v Slovenijo, kjer bi se spet lahko vzpostavilo žarišče, v tem primeru se bo morala vlada odzvati v realnem času in ta režim sproščanja tudi nadomestiti z bolj strogim režimom, kakor je veljal še včeraj," je dejal Kacin.

Število bolnikov, ki se v slovenskih bolnišnicah zdravijo za covidom-19, se je v četrtek zmanjšalo za tri na 29. Odkrili so le eno novo okužbo z novim koronavirusom, smrtnih žrtev ni bilo. V zadnjih sedmih dneh so tako umrli trije bolniki, skupaj pa doslej 103.

Vsi ukrepi na podlagi zakona o nalezljivih boleznih tako veljajo tudi naprej. Edina sprememba z današnjim dnem je ukinjena karantena za državljane članic Evropske unije, pri čemer so izjema tisti državljani EU, tudi Slovenije, ki so EU zapustili za več kot 14 dni. Ti bodo še naprej morali v karanteno. 

Kacin je dejal, da je četrtkovo odločitev o preklicu epidemije omogočil trend usihanja števila novih potrjenih primerov koronavirusa, zmanjševanje števila bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in zmanjševanje števila hudo bolnih.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja koronavirusa v populaciji. Trenutna epidemiološka situacija tako omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije, ne pa še njihove odprave v celoti, opominjajo in pozivajo k doslednemu izvajanju samozaščitnih ukrepov. 

'Vsi ukrepi ostajajo!'

Sproščanje ukrepov omogoča dobra epidemiološka slika v Sloveniji, pa tudi v drugih država EU, je danes na novinarski konferenci ponovila Vesna Kerstin Petrič, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za javno zdravje."S preklicem epidemije še nismo zagotovili, da virusa ni več," je poudarila. Ti ukrepi bodo sproščeni takrat, ko bomo lahko zanesljivo trdili, da ni več možno pričakovati prenosa virusa, je dejala. 

Ključno je, da se še vedno ohranja distanca (1,5–2 metra), da si še vedno umivamo roke, razkužujemo in nosimo zaščitne maske v javnih prostorih, pravi Kerstin Petričeva. "Vsi smo dolžni narediti vse, kar je v naši moči, da preprečimo širjenje virusa tudi v prihodnje," je poudarila in dodala, da bodo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje po uradnem koncu epidemije tudi moralno zavezujoča.

Tudi pred tem je Bojana Beović na naše vprašanje, ali razglasitev konca epidemije kakorkoli vpliva na obvezno nošenje mask v trgovinah, na ukrepe glede razdalje v gostilnah, nošenje mask gostincev, ukrepe razkuževanja v gostilnah, razmak med mizami, odgovorila: " Vsi ukrepi ostajajo!" 

Če bi se situacija v Sloveniji spremenila in bi prepoznali prihod v državo kot glavni način širjenja okužbe, se bodo sprejeli novi ukrepi, je poudarila Kerstin Petričeva.

Ukrep nošenja zaščitnih mask v javnih zaprtih prostorih še naprej velja
Ukrep nošenja zaščitnih mask v javnih zaprtih prostorih še naprej velja FOTO: Dreamstime

Ob prehodu meje nič več karantene

Vlada je sprejela tudi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covida-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. 

Sprošča se karantena za vse, razen za osebe iz tretjih držav z nekaterimi izjemami. "Vstop v Slovenijo je s tem odlokom omogočen vsem tistim, ki živijo v državah EU in imajo tam stalni ali začasni naslov. Za tiste iz držav zunaj EU karantena še vedno velja za obdobje 14 dni. Kot tudi za vse tiste, ki sicer živijo v EU, ampak so iz katerega koli razloga zunaj EU bivali dlje od 14 dni. Izjeme tudi veljajo za te iz tretjih držav in so diplomati oziroma prehajajo mejo v istem dnevu zaradi na primer pogreba. Izjema pa velja tudi za prevoz blaga in tovorni promet v tranzitu in za osebe, ki so ključne za zagotavljanje neke gospodarske dejavnosti, ki je izjemno pomembna za Slovenijo," je pojasnila v. d. generalnega direktorja Direktorata za javno zdravje.

Ob prehodu meje ne bo več treba v karanteno, razen v določenih primerih
Ob prehodu meje ne bo več treba v karanteno, razen v določenih primerih FOTO: Aljoša Kravanja

Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah Evropske unije in ni zapustila Evropske unije za več kot 14 dni, policija zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom na meji vroči navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje o izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje.

"Ob sprostitvi prehoda čez mejo hkrati omogočamo zdravstvu, da bo v primeru suma vnosa virusa, na primer ob prihodu večjega števila oseb iz katerekoli države EU ali sicer, kjer bi se epidemiološka slika nenadoma spremenila, da bi vzbujala strah, da se lahko vnese virus v Slovenijo, NIJZ preveril skupaj z zdravstveno službo stanje oseb, ki bodo prišle čez mejo," je pojasnila Kerstin Petričeva.

"Če se pojavi nov izbruh v slovenski okolici ali večje žarišče v Sloveniji, lahko vlada v realnem času spet zaostri ukrepe," je poudaril vladni govorec Kacin. Ob tem je dejal, da ukrepi ne smejo biti diskriminatorni do katerekoli članice EU. 

Spomnila je, da je še naprej vsaka oseba, ki vstopa v Slovenijo in ima bolezenske znake ali je celo potrjeno okužena z novim koronavirusom, dolžna na to takoj opozoriti že na meji in se takoj tudi povezati s svojim zdravnikom ali s službo nujne medicinske pomoči, kjer bodo tudi dobili natančna navodila. Kacin je dodal, da se ob vstopu v državo odloča na individualni ravni in se osebi vstop v Slovenijo lahko zavrne, če ima potrjeno okužbo, ali če kaže bolezenske znake covida-19.

Za nadaljnji razvoj dogodkov bo ključno neprestano spremljanje epidemiološke situacije tako pri nas, kot v EU in širše, pravi Kerstin Petričeva. "V primeru, da bi se situacija spremenila, kar se bo preverjalo vsakih sedem dni, bomo režim na mejah primerno prilagodili," je napovedala.

Ta vikend bo po Kacinovih besedah prehodno obdobje, ko "moramo odgovoriti, kakšen bo ustrezen operativen način" prehajanja meje. "Videli bomo, kakšna gneča se lahko pojavi ta vikend na mejnih prehodih s Hrvaško, kako se bo epidemiološka slika slabšala v naslednjih dneh, predvsem pa bomo videli, koliko ljudi se bo vrnilo že v nedeljo zvečer," je sklenil vladni govorec.

Ukrepi za blaženje posledic se bodo iztekli konec maja, v pripravi pa tretji protikoronski zakon

Odlok o preklicu epidemije, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek, začne veljati danes, uporablja pa se od 31. maja. Majske finančne pomoči tako ostajajo v celoti. Delovna skupina pa se bo danes lotila priprave vsebine za tretji protikoronski zakon, ki naj bi med drugim zagotovil dodatno pomoč najbolj prizadetim gospodarskim sektorjem in vzpostavil shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Zakon bo sledil prvima dvema, večina ukrepov iz mega paketa za blaženje posledic krize pa se bo iztekla konec maja. Če vlada do danes epidemije ne bi preklicala, bi se podaljšali za mesec dni.  Kot pojasnjuje Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), bo to pomenilo, da ne bo več nadomestila za čas, ko so delavci na čakanju, prav tako ne oprostitve plačila za pokojninsko zavarovanje, kriznega dodatka in univerzalnega dohodka za samozaposlene osebe.

Infektologinja: Čas bo pokazal, ali je bilo prav, da smo hitro sproščali ukrepe

Tudi infektologinja Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana je danes v izjavi za medije povedala, da konec epidemije ne pomeni konca vseh ukrepov.

"Konec epidemije pomeni, da se zmanjšuje pomoč gospodarstvu, da se spremenijo nekatere pravne odločbe, medtem ko vsi ukrepi, ki se nanašajo na preprečevanje širjenja okužbe, ostajajo," je zatrdila. Še vedno tako ostajajo ukrepi, kot so nošenje mask, vzdrževanje medsebojne razdalje najmanj 1,5 metra in skrb za umivanje oziroma razkuževanje rok. "Odlok o preklicu epidemije tega ne spreminja," je dodala.

Epidemija po njenih besedah še vedno traja, je pa res, da je epidemiološka slika v zadnjih desetih dneh ugodna. "To, ali je bil pravi čas, da smo hitro in na veliko sproščali ukrepe, bo pokazal čas. Potem bomo lahko ocenjevali," je ocenila.

Še v četrtek je bilo iz vrst stroke slišati pomisleke glede preklica epidemije, saj da se trenutno šele sproščajo nekateri ukrepi, zato je težko oceniti, kaj bo to prineslo.

Ali bo prišlo do drugega vala epidemije ali ne, je po besedah Logarjeve težko napovedovati. "Je pa dejstvo, da je malo epidemij v zgodovini potekalo v enem valu. Najbolj znana je španska gripa z bistveno večjim drugim valom. Upam, da tega sedaj ne bo," je dejala.

Prvi v EU razglasili konec epidemije

Epidemija je bila razglašena še v času vlade Marjana Šarca oziroma dan pred zaprisego vlade Janeza Janše. Kmalu po razglasitvi epidemije je začelo ugašati javno življenje, s čimer so želeli pristojni ustaviti širjenje virusa.

Prvi primer potrjene okužbe je bil v Sloveniji zabeležen 4. marca, do 13. maja pa so našteli 1464 potrjenih okužb, umrli pa so 103 bolniki s covidom-19. Največja žarišča so bila v nekateri domovih za starejše.

Konca epidemije sicer še ni najavila nobena druga evropska država.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matej1111
18. 05. 2020 19.58
+0
Za nedoločen čas bi jo morali sprejet, pa bi levi fašisti spet v luft skakali. Sem že videl nemogoče ljudi ampak kaj sta vi za eno čudo, tega pa še človek ni videl. Mene bi bilo sram, če bi se razglašal za levičarja.
lakala28
16. 05. 2020 20.33
+1
Vlada je preklicala zgolj in samo dotacije gospodarstvu in plačilo dodatkov uslužbencem, ki delajo v epidemiji. Hkrati je obdržala ukrepe, ki so veljali v epidemiji . Razumi to, kdor more. Kost se je zacelila, gips ostane. Človek je zdrav, bolniška ostane. Halo? Pa kdo je tu nor? Mi, ki se ne znamo spraviti pred parlament tudi brez biciklov v množici s 100.000 osebki.
Razumnež
16. 05. 2020 19.49
+1
Čisto vseeno je, ali vlada spušča ukrepe.... V Ljubljani se kolesari in se s tem zahvaljuje vsem, ki trdo delajo v tej krizi. Karkoli naredi vlada je praktično vseeno, dokler imamo trapaste liberalistične-kaviar-spcoaliste, ki se poserjejo na vse. In v tej "diktaturi" počnejo kar se jim prikotali v butico.
Lepotanko
16. 05. 2020 13.43
-1
Še enkrat, tale fantomski virus ni nič drugega kot sredstvo za politično vodstvo, da si vsak po svoje podreja narod, po celem svetu....pa nehajte že enkrat nabijat o mrtvih zaradi korone, samo v Sloveniji jih je skupaj marec in april umrlo manj kot isto obdobje lansko leto...pa dol s to vlado, ki nas pogublja na vsakem koraku.
Helix Nebula
15. 05. 2020 19.26
+6
Najprej Ljudje panično kopujejo WC papir ker se bojijo smrti. Janša ob nastopu vlade solidno ukrepa, in ljudje nasledna 2 meseca govorijo da virus v resnici sploh ne obstaja... Nato Janša po uspešnem boju prekliče epidemijo, in ljudje začnejo spet lajat da bomo pomrli... Bit levičar je lahko, sam nasprotovat moreš, in bit jezn. Če je kaj dobrega moraš to probat uničit
trolololol
15. 05. 2020 20.24
+2
Sj imaš prav, ampak ko so levi glavni, se desni isto obnašajo.
VF
15. 05. 2020 21.23
+4
Kdo jamra, da bomo pomrli. Ne isti ljudje. Jest se jezim ker ne pustijo vseh v solo
Razumnež
16. 05. 2020 19.51
+1
Ko so levi glavni in ko pride do krize, levi zbežijo.
loso
15. 05. 2020 18.38
-16
Mi smo cela familija iz javne uprave.... Uživamo max, roštiljamo in dobivamo lep OD....! Škoda preklica...., ker se bomo utrudli če se vstanemo.... Uživajte delavci!
Michel Franco HD
15. 05. 2020 19.11
+26
Lepo za tebe parazit. Kaj pa medicinsko osebje, poklicni gasilci,civilna zaščita,policija ,.... Tudi oni so javna uprava pa delajo na polno. Če lahko njim pogledaš v oči in to napisano ponoviš se vidi,da si brezsrčno egoist.
Victoria13
15. 05. 2020 21.45
+7
slalabum
17. 05. 2020 11.48
+4
Zmaga Ukrajini ...
15. 05. 2020 18.31
+8
Muči me eno vprašanje. Kdo je razglasil epidemijo in kdo jo je preklical?
trolololol
15. 05. 2020 18.48
+7
boslo
15. 05. 2020 19.44
+8
Razglasil naj bi zdravstveni minister,preklical pa ne vem točno kdo,rekel bi,da vlada
akize
15. 05. 2020 18.01
+11
Zdaj bo malo mir, v jeseni pa drugi val in bo spet vse v maloro šlo
Vivid Money
15. 05. 2020 17.59
+10
obvezne maske in preklic epidemije? kako gre to skupaj? koliko pameti premorejo tile nasi oblastniki.....
Michel Franco HD
15. 05. 2020 19.13
+7
Maske so zaradi osebne zaščite. Preklic epidemije pa je nujno,da zaščitimo še to malo kar nam je ostalo od ekonomije
kleopatra-1
15. 05. 2020 17.57
-4
čas bo tudi pokazal, če je bilo smiselno sprejetje ukrepov za virus, ki je manj smrtonosen od navadne gripe ...
trolololol
15. 05. 2020 18.59
+16
Ne ni manj smrtonosen, razloženo že 10.000x, ampak virologi in infektologi s FB boste še naprej vztrajali pri svojem. Glej ZDA, ki so zaj* ukrepe, 86.000 mrtvih v 2 mesecih, pa je vse ustavljeno. Medtem ko pri gripi život ide dalje, pa v celi sezoni, ki traja celo sezono, pa ima 25-69.000 letno. Ko potegneš črto je Covid-19 približno 10x bolj smrtonosen od navadne gripe (še enkrat, ne pozabi da so v veljavi ukrepi). Ampak prepričanega se ne da prepričat in boste tumbali svoje, ne glede na številke, podatke, od kje pridejo, kdo jih reče.
trolololol
15. 05. 2020 19.11
+12
Še en vir podatkov, za katerega boste strokovnjaki iz dnevne sobe itak rekli da je fake - Center of Disease Control ali CDC poroča da je bilo 2017-18 najhujše obdobje gripe v ZDA, ko je umrlo 61.000 ljudi. Še enkrat, v ZDA zaenkrat 86.000 smrti, kljub ukrepom. Pa ja, vem, da sem se zatipkal zgoraj, pa ne morem popravit...
lakala28
16. 05. 2020 20.36
-2
trolol, poskusi še kaj prebrati na ninamvseeno. Mogoče se ohladiš in pomiriš. Apaurini niso glih obljubljena dežela na dolgi rok....
evasle
15. 05. 2020 17.50
+4
Ste ostali brez besed? Štiri tedne ste vpili in se pritoževali, da smo v policijski državi, da korone sploh ni. Zdaj pa imejte.
lakala28
16. 05. 2020 20.38
+2
Zakaj so pa potem ukrepi ostali, če ni epidemije? Pomisleki so bili okrog ukrepov, ne okrog epidemije. In sedaj so odpravili epidemo, ukrepi so pa ostali. Je tebi to logično? Noga se je zacelila, gips pa ostane. Bo šlo?
jasminb81
15. 05. 2020 17.43
+1
ziggy
15. 05. 2020 17.20
+21
Hoj, vse dobro in vsa čast osebam, ki se na tak in drugačen način borijo proti koroni. Me pa zanima, kako, da nihče ne more enostavno pojasniti, kako da po x urah pri umrlih ne zmorejo diagnosticirati ali je umrl zaradi korone ali bi umrl zaradi svojih ''običajnih'' zdravstvenih vzrokov? Mi je jasno, da je bližnjim hudo ob izgubi, ampak samo zaradi obdobja pandemije nekoga razglasiti za žrtev korone.... je pa potrebno malo podkrepiti. Pa lep pozdrav.
lakala28
16. 05. 2020 20.40
+3
To poročilo NIJZ že en mesec obljublja. Vmes so nekega ocvirka postavili za direktorja in se neuradno skregali do nebes , to pa je tudi vse. Dokler bomo imeli jajotovo vlado ne bo ne poročila in ne logičnih oz. koristnih nasvetov z NIJZ.
Fery Zaka
15. 05. 2020 17.15
+10
Brez veze, da plačujemo infektologe. Ker bo čas pokazal. Rajši njega plačujmo.
FAUSTOS1
15. 05. 2020 17.14
+18
NELOGIČNOST politike te strahovlade: ko smo imeli 8 mrtvih in nekaj deset okuženih,takoj 100% blokada države niti psa nisi mogel ali smel peljati na sprehod-danes več kot 100 mrtvih nekaj tisoč okuženih,end konec--ja vojni dobičkarji sds in nsi so spraznili državo blagajno 3 miljarde minusa.klju temu da je stara vlada pustila skoraj miljardo + plusa in da nam je eu dala 600 tisoč ter podarila medicinsko opremo,HRVATI so za enkrat več opreme dali le 50 milijonov sds 200 milijonov.KRAJA STOLETJA V SLOVENIJI a bo vse skrito pod pandemijo ,ki od danes uradno več ni v sloveniji.
MENS
15. 05. 2020 17.13
+20
Vodja strokovne skupine Bojana Beović je dejala, da s strokovnega stališča razloga za preklic epidemije še ni! Vodja politične skupine Ivan Ianez Janša je dejal da s političnega stališča razlog za preklice epidemije je že! Ko s močjo politike povoziš stroko je to huda aroganca! Verejetnost eventualnega novega izbruha in posledično novih smrti je velika!
lakala28
16. 05. 2020 20.44
+2
Ne smemo prezreti dejstva, da je dr. Beović zgolj trobilo janše. Vse niti in ocene je postavljal izključno janša, vsi ostali so zadeve le objavljali. Skratka epidemijo je izvajal samo en človek in to je JJ. Vse ostalo je nateg in biznis z maskami.
Common_sense
15. 05. 2020 17.07
+8
Teli naši biciklisti me spominjajo na film Forrest Gump. Če se spomnite, se je Forrest odločil, da bo tekel po Ameriki. Sčasoma so se mu ljudje pridružili, ker so v tem videli "nekaj". Niso točno vedeli kaj, a se jim je zdelo fino. Bili so del "gibanja". Dokler se ni Forrest odločil, da se mu ne da več in jih je nagnal domov. Glejte film. Je poučen.
lakala28
16. 05. 2020 20.46
+5
Res je: Forrest Gump je poučen film. Vendar je čisto nasprotje tvojega jajota in podrepnikov, ker je ta film pozitivno nastrojen, Jajotovi monstrumi pa državo plenijo in sramotijo. Še enkrat poglej film, pa boš mogoče razumel.
Common_sense
15. 05. 2020 17.07
+11
Infektologi nimajo o temu kaj govoriti. Njim (kot tistim, ki ZDRAVIJO) je v naravnem interesu, da imajo čim manj bolnikov, da imajo pač manj dela in preglavic. Epidemiologi pa poznajo in vedo veliko več o epidemijah in upravljanju z njimi. To NI eno in isto. Čas je, da se strokovno gledano žezlo prepusti epidemiologom, infektologe pa seveda vključuje v debato.
Haloška ikebana
15. 05. 2020 16.50
+28
Mislim, da je za takšna vprašanja odgovoren epidemiolog in ne infektolog!!!
devlon
15. 05. 2020 16.47
+33
Tujcev ne spuscajte v drzavo, pa bo optimalno
Haloška ikebana
15. 05. 2020 16.51
+6
Tudi mi smo tujci v drugih državah, torej to pomeni nekaj 10.000 brezposelnih...