Korona

Zaradi covida-19 hospitaliziranih 70 ljudi, sredi oktobra bi jih lahko bilo 250

Ljubljana, 21. 09. 2020 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, Neža Pušnik, STA
Komentarji
585

V nedeljo so v Sloveniji opravili 984 testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 50 okužb. V bolnišnicah se trenutno zdravi 70 bolnikov s covidom-19. Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki, je opozoril na kadrovsko in prostorsko stisko. Za intenzivno zdravljenje bolnikov s covidom-19 imajo pripravljenih 16 postelj, polovica jih je že zasedenih, najmlajša bolnica pa je stara 47 let.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Priprave na več bolnikov
    04:31
    Iz 24UR ZVEČER: Priprave na več bolnikov
  • Iz 24UR: Pivka perutninarstvo
    02:29
    Iz 24UR: Pivka perutninarstvo
  • Iz 24UR: Kadrovska in prostorska stiska
    03:33
    Iz 24UR: Kadrovska in prostorska stiska

 

V nedeljo so v Sloveniji ob 984 testih potrdili 50 okužb z novim koronavirusom, je na Twitterju sporočila vlada. To predstavlja petodstotni delež pozitivnih testov. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 70 oseb, od tega jih je 14 na intenzivni negi, 12 jih diha s pomočjo ventilatorja. V nedeljo ni umrl noben bolnik s covidom-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika imamo v Sloveniji trenutno 1280 aktivnih okužb s koronavirusom. Med okuženimi, ki so jih potrdili v nedeljo, je šest zaposlenih v zdravstvu, en primer pa je med oskrbovanci domov za starejših in en med zaposlenimi v domu.

Okužbe so tokrat razpršene po več kot 30 občinah, največ, po pet so jih v nedeljo potrdili v Ljubljani, Mariboru in Slovenskih Konjicah. V Slovenski Bistrici so našteli tri okužbe, medtem ko v Celju, Žalcu, Vojniku in Pesnici po dve. V ostalih občinah so imeli po eno okužbo.

Skupaj je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 4470 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 142 bolnikov s covidom-19.

Zaradi pandemije covida-19 so se številne zdravstvene dejavnosti po besedah premierja Janeza Janše ustavile tudi v državah, ki so bolj razvite od Slovenije.

V UKC Ljubljana na intenzivni terapiji osem bolnikov, najmlajša bolnica ima 47 let

Matjaž Jereb
Matjaž Jereb FOTO: POP TV

S slabšanjem epidemiološke slike se polnijo bolnišnični oddelki z bolniki s covidom-19. Na ljubljanski infekcijski kliniki zdravijo 42 bolnikov s covidom-19, osem jih je na intenzivni negi, med njimi je najmlajši star 47 let. Vodja oddelka intenzivne terapije Matjaž Jereb se boji, da bodo presegli število hospitaliziranih v prvem epidemičnem valu.

Jereb je danes v izjavi za medije pojasnil, da je povprečna starost bolnikov, ki jih zdravijo na oddelku za intenzivno terapijo infekcijske klinike UKC Ljubljana, 57 let. To pomeni, da zdravijo bistveno mlajše bolnike kot pa v prvem epidemičnem valu spomladi letos.

Trenutno je na intenzivnem oddelku najmlajša pacientka stara 47 let, najstarejši bolnik pa 81 let. Tudi v tokratnem valu se stanje bolnika s covidom-19 izrazito poslabša šesti ali sedmi dan. Včasih pride do nenadnega poslabšanja v nekaj urah. Denimo v nedeljo so sprejeli bolnika, ki je prišel na urgenco, potem ko se mu je stanje začelo slabšati, ob prihodu na njihov oddelek pa so ga morali takoj priklopiti na umetno predihavanje, je dejal Jereb.

V prvem valu je med vsemi bolniki s covidom-19, ki so se zdravili na intenzivnih oddelkih, umrlo 31 odstotkov. V drugem valu so doslej v UKC Ljubljana umrli štirje bolniki, a usoda tistih, ki se še zdravijo, je neznana.

Jereb pričakuje, da bodo v prihodnjem tednu ali dveh še sprejemali dodatne bolnike, "a če bo število bolnikov šlo preko potenciala, ki ga imamo, bo težava". Za bolnike s covidom-19 imajo na UKC Ljubljana pripravljenih 16 postelj za intenzivno nego, kar pomeni, da jih je polovica že zasedenih.

Na infekcijski kliniki imajo načrt, kako povečevati število postelj, a ni države, ki bi lahko povečevala kapacitete v nedogled, je opozoril Jereb. Težava namreč ni oprema ali postelje, pač pa kader, saj je za neprekinjeno oskrbo enega bolnika na intenzivnem oddelku potrebnih pet medicinskih sester.

In tega kadra nimajo, prav tako ga ni mogoče hitro pridobiti v smislu, da bi pridobili sestre z drugih oddelkov, saj so za intenzivno terapijo potrebna določena znanja, ki jih posameznik pridobi tako v procesu izobraževanja kot tudi s kliničnim delom, je pojasnil.

Zato je po njegovih besedah nujno treba omejiti število novih okužb, kar lahko dosežemo skupaj z upoštevanjem ukrepov.

Marko Noč
Marko Noč FOTO: Bobo

Koordinator intenzivnih enot Marko Noč razloži, da imamo v državi trentno zasedenih 15 od 32 oziroma 44 razpoložljivih intenzivnih postelj, saj jih prilagajamo številu bolnikov. S tem omogočimo, da redni programi čim bolj normalno tečejo.

Poleg pomanjkanja ustreznega kadra je težava tud prostorska stiska. Medtem ko bodo na UKC Ljubljana druge bolnike z Infekcijske klinike selili v Bolnišnico dr. Petra Držaja, pa v Mariboru predelujejo dve operacijski dvorani v intenzivni sobi. Dodatnih postelj kljub večmesečnemu iskanju rešitev nimajo, saj za intenzivno posteljo potrebujejo priklop plinov, elektriko z določenimi standardi, pa tudi določeno kvadraturo. 

Vodja vladne strokovne skupine Bojana Beović pravi, da v primeru, da napnemo vse sile in nekoliko zmanjšamo programe v nekaterih bolnišnicah, bi to zadoščalo za dve tretjini tega, kar ob takšnem naraščanju hospitalizacij pričakujemo v mesecu dni – to je od 250 do 280 bolnikov sredi oktobra. Noč je sicer prepričan, da lahko Slovenci tako kot vedno, ko je to potrebno, stopimo skupaj in upoštevamo preproste zaščitne ukrepe.

V domu v Rogaški Slatini okuženih že 18 stanovalcev in pet zaposlenih

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so za okužene stanovalce vzpostavili rdečo cono, ki je ločeno organizirana v kletni etaži doma.
V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so za okužene stanovalce vzpostavili rdečo cono, ki je ločeno organizirana v kletni etaži doma. FOTO: Google Maps

Kristina Kampuš, direktorica Pegazovega doma starejših v Rogaški Slatini, je dejala, da so minuli vikend med njihovimi stanovalci odkrili dve novi okužbi s koronavirusom. Skupno je tam zdaj okuženih že 18 stanovalcev in pet zaposlenih. Kampušova je dejala še, da so se v soboto iz bolnišnice vrnili trije okuženi stanovalci z novim koronavirusom, ki so jih namestili v rdečo cono doma, ki je ločeno organizirana v kletni etaži doma. V to cono so namestili tudi oba na novo okužena stanovalca. V bolnišnici na zdravljenju ostajajo trije stanovalci, njihovo zdravstveno stanje pa je stabilno.

Po besedah Kampuševe so stanovalci v domu izolirani v svojih sobah, nekateri pa so začasno premeščeni iz sob, kjer je bila potrjena okužba, v drugo sobo oz. drugo skupino.

Direktor Doma Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu Tomaž Lenart pa je povedal, da so v nedeljo vzeli kontrolne brise v zadnji sivi coni 20 stanovalkam in 10 zaposlenim. Pri eni stanovalki je bil test pozitiven, pri ostalih pa negativen. Dejal je, da je okužena stanovalka, ki je asimptomatska, v sobi bivala sama, zato ne pričakuje, da bi še koga okužila.

"Po strokovnih smernicah bodo od torka prvi stanovalci, ki so bili najprej okuženi, že ozdravljeni. Tudi edino okužena zaposlena se v torek vračata na delovno mesto in bosta delala v rdeči coni. Od srede bomo imeli tako v domu samo dva okužena stanovalca," pravi Lenart.

Prepričan je, da so s hitrim in strokovnim ukrepanjem okužbo z novim koronavirusom v domu uspeli zajeziti.

Ocenil je še, da se vsi okuženi stanovalci počutijo zelo dobro in so brez simptomov. Kontrolne teste pa bodo izvajali tudi v prihodnjih dneh.

V Ilirski Bistrici prepoved obiskov v domu za starejše in uporabe zaprtih športnih objektov

Občina Ilirska Bistrica je zaradi poslabšanja epidemiološke situacije prepovedala uporabo zaprtih športnih objektov, ki so v lasti občine, za potrebe izvajanja organizirane športne vadbe in drugih prostočasnih aktivnosti ter dogodkov. Prav tako so v tamkajšnjem domu za starejše prepovedali obiske.

Na spletni strani občine piše, da se lahko zaprti športni objekti še naprej uporabljajo za izvajanje redne dejavnosti osnovnih šol z območja občine Ilirska Bistrica in Gimnazije Ilirska Bistrica.

V Domu starejših občanov Ilirska Bistrica pa so zaradi naraščajočega števila okuženih na območju Ilirske Bistrice in s tem varovanja zdravja stanovalcev, zaposlenih in njihovih družin v četrtek prepovedali obiske. Prepoved velja predvidoma do vključno 27. septembra.

V tej občini so v soboto potrdili devet novih okužb, skupaj pa imajo 29 aktivnih okužb.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (585)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Izolant
23. 09. 2020 15.28
Od konca I. vala me naše zdravstvo prepričuje, da so pa sedaj resnično pripravljeni na morebitni II. val. V vmesnem času je zdravsto zastalo, ni odgovarjanj na telefonske klice, prelagajo se pregledi, preiskave itd. II. val se še dobro začel ni, pa že celotno zdravstvo jamra kako skoraj ne zmorejo več, namesto v "prvih" bojnih linijah, se skrivajo za skrbno zaprtimi vrati zdravstvenih ustanov.....avione v rikverc.....
dante
22. 09. 2020 19.04
Samo res čudno, naša mb je skoraj prazna. Niti drugih bolnikov ni
Uporabnik437802
21. 09. 2020 21.57
+5
je...mti zdravstvo! skoraj eno leto že imajo čas se pripraviti na ti. ''drugi val'', ki bi naj bil ''kao'' še hujši in še do danes niso naredili nič v smeri, da bi imeli pripravljenih več bolnišničnih kapacitet za primer, da bo res več ljudi na intenzivi....mafija
Partizan811
21. 09. 2020 21.48
+9
Zakaj pa ne greste novinarji notr pa ne naredite kakšen intervju z njimi. Nism se zasledil da bi kdo se izpovedal
love and flowers
21. 09. 2020 21.40
+5
Saj nam ne bo škodilo, če se držimo razumne distance in ne objemamo vsakega, ki pride mimo. Res pa je, dokler ne zboli en tvojih bližnjih po možnosti v hudi obliki, si težko predstavljaš, kako mučno je zdravljenje za covid-om. In ko imaš hudo obliko? Saj res, greš v bolnico. In kaj, ko v bolnici ni dovolj kadra, da ti plenice menja, nudi nego?
nivampomo?i
21. 09. 2020 21.32
+9
Prebolevanje virusov je glavni faktor evolucije.Virusi uravnavajo življenje na planetu.VIrusi so poskrbeli da smo danes najbolj razvita oblika življenja.Zakaj se jih bojite?Virusi so božanstva ki skrbijo za boljši jutri.Sprejmite jih in življenje bo lepše.
nivampomo?i
21. 09. 2020 21.35
+0
Virusi ki jih prebolevamo danes bodo poskrbeli da bodo naš potomci še boljši ljudje kot smo pa mi.
ING2
21. 09. 2020 21.39
Če še to dopoveš ovčkam smo pa zmagal (se pravi nikol)...
DR.Fejsbuk
22. 09. 2020 09.53
Nam trem že ne bo hudega, predvidevam...... Zdaj pa, kaj točno hočeš dopovedati nam ovcam??? Da pri 75. ne boš več predaval o koristnosti virusov? Samo toliko, v razmislek ;)
Edvard Sotošek
22. 09. 2020 12.06
Ne vem, če ravno boljši. Vsekakor pa še odpornejši.
NPCL
21. 09. 2020 21.28
+1
JS je zelo kužen
rožarica
21. 09. 2020 21.12
-5
Nekateri pa še kar proti maskam...
DR.Fejsbuk
22. 09. 2020 09.57
Ampak samo virtualno, na forumu, v javnosti pa se razen res redkih posebnežev, vsi obnašamo odgovorno!!
yoshi
21. 09. 2020 20.53
+4
takih komedij še Stan in Oliver nista skupaj spravila, pa ste no pravi klovni
Vse strokovnjak
21. 09. 2020 20.52
+23
A sploh bo kdaj konec te nočne more?
Jacek123
21. 09. 2020 21.16
+4
melhijad1
21. 09. 2020 20.45
+14
kako ce imamo pa ze sedaj vse postelje zasedene v teh mikroskopskih bolnisnicah?
daiči
21. 09. 2020 20.50
+16
Bo pa ja vojska na počku naredila šotorske bolnice, če so kitajci v 10 dneh iz betona pa železa naredil bolnico veliko kot četrt lublane, bojo pa ja naša vojska par šotorov skupej vrgla, šala mala je to..
Uros Bezjak
21. 09. 2020 21.02
+7
Ja. Pa še komunisti so tile Kitajci. Ajde Pušigoj Janša. Prekašaj udbovce in Kučana in ZGRADI kaj, enkrat za spremembo. Samo rušit znaš. Kako bolnico nor.
Krta?a 21
21. 09. 2020 20.43
+0
A zdej boste začel dohtarji izvajat Bergamo nad pacienti, da boste ljudi strašil pa paciente po suhem pospravl? Žalostno, sam za zapret.
Tanek_led
21. 09. 2020 20.41
+14
Točno to se bo zgodilo, da bodo bolnišnice prepolne, ostalo zdravljenje bolnikov pa bo še naprej čakalo.
yoshi
21. 09. 2020 20.54
+9
priželjc
21. 09. 2020 21.12
+3
Bajkerrado
21. 09. 2020 20.29
+13
covid je samo krinka za izvajanje islamizacijskega projekta evrope...trenutno je nacrt da se v osnovnih solah zacnejo uciti arabske stevilke! tega ne bom dovolil naj oni imajo svoje stevilke mi pa svoje!
Johan2029
21. 09. 2020 20.39
+9
Ta je fantasticna. Upam, da vecina razume😉
olidata
21. 09. 2020 20.42
+2
kaksne so pa nase stevilke? preverjas, ce je imel Jelincic prav?
trollolll
21. 09. 2020 21.12
-1
jutri_pa_res
21. 09. 2020 20.26
+14
Pripraviti je treba vse potrebno, da se po potrebi opremi in spremeni v covid bolnico ena ali več športnih hal. Prav tako usposobiti vse razpoložljive ventilatorje in usposobiti osebje za delo z njimi. Ne vemo, kdaj bo cepivo, zapiranja države pa več ne sme biti, sicer bo katastrofa drugje še večja.
Karantanija
21. 09. 2020 20.25
+12
Ampak, zanimivo, da je zelo veliko okužb ravno v takih klavnicah.
Jevo
21. 09. 2020 20.23
+23
V pol leta nasa vlada ni naucila pol kjorca nic, naredila pa se manj. Spet na udaru DSO, nam bi najraje dali da v skafandrih hodimo okoli, javna uprava pa se se zmer zgovarja na korono in da je tezko delat v takih razmerah, v bolncah pa obsedeno stanje, ker je 16 ljudi na ventilatorjih. Beda od bede, glede vsega skupaj..
RamzesII
21. 09. 2020 20.21
+19
"pričakujemo v mesecu dni – to je od 250 do 280 bolnikov sredi oktobra" S katerega plana pa je to.
Jacek123
21. 09. 2020 21.20
-3
Ni plana, predvidevanje glede na trenutno dinamiko
Bott
21. 09. 2020 20.09
-39
Čimprej uvesti ukrepe ki so že veljali...nič prehodov med občinami, v državo preko meje samo zdravi s potrdili, šole zaprte, nakupovalni centri zaprti, brez javnega prevoza, če ni nujno nihče od doma. Tu se gre za življenja in ne za tekmovanje v priljubljenosti. Virus ostaja, cepiva ni.
Zentrum
21. 09. 2020 20.12
+28
Haloo
21. 09. 2020 20.09
+11
nateg tisočletja 😷🍾🏁