Korona

Na pomoč gospodarstvu z dvema milijardama težko garancijsko shemo

Ljubljana, 22. 04. 2020 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
STA, U.V., M.V.
Komentarji
453

Člani vladne svetovalne skupine so predstavili sveženj ukrepov, predvidenih v t. i. drugem protikoronskem zakonu, s katerim želi vlada predvsem zagotoviti likvidnost podjetij. Država z zakonom daje poroštvo za mikro, mala in srednja podjetja v višini 80 odstotkov, za velika pa v višini 70 odstotkov. Obseg garancijske oziroma poroštvene sheme je določen v višini dveh milijard evrov. S tem država nase prevzema večino potencialnih kreditnih izgub. Lahovnik pri tem pravi, da gre za pomoč podjetjem, ki so se v težavah znašla zaradi epidemije, ne pa tudi tistim, ki so bila v težavah že prej. Fiskalni prostor ni neomejen, denar bo treba nekoč vračati, opozarja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Reševanje gospodarstva
    05:30
    Iz 24UR ZVEČER: Reševanje gospodarstva
  • Iz 24UR: Krizni dodatek
    02:36
    Iz 24UR: Krizni dodatek
  • Iz 24UR: Drugi sveženj ukrepov
    03:46
    Iz 24UR: Drugi sveženj ukrepov
  • Iz SVETA: Kaj bo s turizmom?
    02:19
    Iz SVETA: Kaj bo s turizmom?
  • Iz SVETA: Goran Novković o pomoči gospodarstvu
    04:04
    Iz SVETA: Goran Novković o pomoči gospodarstvu
  • Iz SVETA: Podjetnica čez noč ostala brez posla
    03:21
    Iz SVETA: Podjetnica čez noč ostala brez posla
  • Ivan Simič o spremembah prvega protikorona paketa
    14:00
    Ivan Simič o spremembah prvega protikorona paketa
  • Kacin o raziskavi okuženosti s koronavirusom v Sloveniji
    09:44
    Kacin o raziskavi okuženosti s koronavirusom v Sloveniji
  • Matej Lahovnik o ukrepih v drugem protikorona zakonu
    11:01
    Matej Lahovnik o ukrepih v drugem protikorona zakonu
  • Masten: Država bo veliko večino morebitnih potencialnih kreditnih izgub prevzela nase
    09:05
    Masten: Država bo veliko večino morebitnih potencialnih kreditnih izgub prevzela nase
  • Kacin: Vlada sprejela predlog drugega protikorona zakona
    03:04
    Kacin: Vlada sprejela predlog drugega protikorona zakona

 

Finančni minister Andrej Šircelj ter člani vladne svetovalne skupine so na novinarski konferenci predstavili ukrepe, predvidene v drugem protikorona zakonu. Z njim država bo država podjetjem omogočila poroštva za najem bančnih kreditov v višini do dveh milijard evrov. Vlada predlaga tudi zvišanje povprečnine za občine s 589,11 na 623,96 evra. 

V Združenju občin Slovenije (ZOS) in v Združenju mestnih občin Slovenije (ZMOS) so pozdravili današnji predlog vlade, V obeh združenjih sicer pričakujejo še dodatne ukrepe, ki bi olajšali delo in poslovanje občin. To odločitev ocenjujejo "kot korak k boljšemu razumevanju lokalne samouprave".  Napovedali pa so še dodaten paket predlogov za vlado, v katerem si želijo predvsem "odpravo nepotrebnih administrativnih ovir".

"Resnično je izziv pridobiti vire za vsa ta sredstva, a finančne razmere v državi so stabilne, likvidnost je ustrezna," je zagotovil minister. "Cilji novih predlogov so olajšati položaj gospodarskih družb in na ta način prispevati k ohranjanju gospodarske stabilnosti. S tem bomo preprečili hujšo škodo, ohranili delovna mesta, zagotavljali likvidnost v bančnem sistemu in optimirali javna sredstva," je ocenil.

Da je Slovenija v spopadu z gospodarsko krizo bolj ali manj sama, je dodal minister. "Zaradi epidemije se svetovne gospodarske razmere zaostrujejo. Tudi v EU kazalci kažejo na močan padec gospodarske dejavnosti. Gre za najhujšo krizo po letu 2009," je dejal Šircelj in dodal, da bi se letos BDP po nekaterih ocenah lahko skrčil od 6,2 do 16,1 odstotka. 

 V EU so sicer dogovorjeni številni ukrepi za protikrizno podporo, a kriteriji za koriščenje se še določajo. "Večina ukrepov na ravni EU še ni vzpostavljenih, temeljijo pa večinoma na posojilih in poroštvih, nekaj izjem je izključno pri zagotovitvi opreme za zdravstvene namene," je opozoril.

Skupna vrednost evropskega dogovora je 540 milijard evrov. "To zveni veliko, a skupaj predstavlja slabe štiri odstotke BDP, vemo pa, da finančni učinek prvega protikoronskega paketa v Sloveniji znaša dobrih šest odstotkov BDP. Slovenija torej za omilitev krize namenja več, kot je predvideno v EU," je dejal. Ob tem pa je izrazil upanje, da bo EU našla rešitve za skupno ukrepanje, ki bo zagnalo evropsko gospodarstvo.

Zadolžili za tri milijarde evrov 

Slovenija se je v zadnjih tednih zadolžila za nekoliko več kot tri milijarde evrov, je potrdil Šircelj. Ministrstvo za finance bo šlo v začetku maja v pripravo rebalansa proračuna, povečali se bodo odhodki, zaradi neizvedbe nekaterih projektov pa tudi prihodki, je menil minister. "Verjetno se bodo zaradi koronavirusa spremenile tudi nekatere prioritete," je napovedal in zatrdil, da povečanje kakšnih davkov ni predvideno.

Za poroštva podjetjem pri najemu kreditov je država mejo postavila pri dveh milijardah. Po nekaterih ocenah bi lahko s tem ob neplačilu obveznosti prišlo do neposrednega učinka v višini okoli 485 milijonov evrov. "A to je pesimističen scenarij. Glede na strukturo podjetij, ki bodo dobila garancijo, upamo, da do unovčenja poroštev ne bo prišlo, ker bodo podjetja posojila sposobna vrniti," je dejal.

Če bo do tega vendarle prišlo, bo država bankam dolg poravnala z denarjem. Da jih ne bi poravnala z gotovino, bi se lahko zgodilo le v primeru, da bi Evropska centralna banka ali Banka Slovenije soglašali, da se poplačilo lahko izvede denimo z obveznicami države ali SID banke, je pojasnil.

Maja v pripravo tretjega, razvojno naravnanega paketa ukrepov 

Vlada bo po njegovih besedah maja začela oblikovati tudi razvojni protikoronski paket. "Pomembno je, da bo ciljno usmerjen na posamezna podjetja, dejavnosti in panoge, da bodo te začele delovati ali dodatno investirati, da se povečuje dodana vrednost ter s tem gospodarska aktivnost in normalizacija gospodarstva in življenja ljudi," je ponazoril.

Okrevanje bo trajalo dlje časa 

Matej Lahovnik je ob tem dejal, da je svetovalna skupina pri oceni krize in pripravi predlogov izhajala iz ocen primerljivih institucij, predvsem spremljajo dogajanje v Nemčiji in Avstriji, ter ocen OECD in IMF. Slednja svarita, da bo kriza daljša, okrevanje pa bo trajalo dlje časa, to pa je povezano predvsem z razvojem cepiva. Pri tem pa obstaja tudi možnost, da se pri ponovnem zagonu gospodarstva epidemija ponovi, svari OECD. 

Na krizo gledamo v več fazah, pravi Lahovnik: prva faza je omejevanje epidemije, druga povratek iz sedanjega stanja, tretja stabilizacija, četrta faza pa okrevanje in rast v letu 2022, ko bo predvidoma gospodarstvo znova delovalo na predkriznih nivojih. Iz teh predpostavk je izhajala tudi svetovalna skupina. 

Matej Lahovnik.
Matej Lahovnik. FOTO:

Treba se je zavedati, da fiskalni prostor ni neomejen, da gre za državno pomoč davkoplačevalcev gospodarstvu in da bo treba ta sredstva nekoč vračati. Pomoč, predvidena v protikoronskih zakonih, je namenjena za odpravo posledic epidemije in "ne tistim, ki so bili v težavah že pred krizo", pravi Lahovnik. 

Za mala podjetja poroštvo v višini 80 %, za velika 70 %

V drugem protikorona zakonu "ciljamo na hitro likvidnostno pomoč gospodarstvu". Država z njim daje poroštva v višini 80 odstotkov za mikro, mala in srednja podjetja, za velika podjetja pa v višini 70 odstotkov. "Država s tem prevzema nase velik del tveganja zaradi krize." 

Višina poroštva pa je omejena na 10 odstotkov letnih prihodkov oziroma na letne stroške dela. "Podjetja, vključena v finančno likvidnostno shemo, morajo sodelovati tudi v verižnem pobotu terjatev in obveznosti, in sicer z namenom preprečevanja verižne nelikvidnosti." Država je po vzoru drugih držav, predvsem Nemčije, oblikovala tudi garancijsko shemo. "Verjamemo, da bo delovala hitro in učinkovito," je zatrdil Lahovnik.

Lahovnik o spremembah prvega koronazakona: Ukrep za pomoč pri čakanju na delo bo veljal za tiste, ki jim je letni promet padel za 10 % ali več v primerjavi s predkriznim obdobjem. Poenostavljajo se nekateri izračuni za tiste, ki so dejavnost začeli opravljati sredi lanskega leta, štelo se bo mesečno povprečje. Paket vključuje še mikro družbe na področju zavarovalništva.

Čim prej ponoven zagon proizvodnje in storitev, a ob zdravstvenih protokolih 

V razmislekih o tem, kako iziti iz krize, so priporočila skupine v smeri, da je treba čimprej zagotoviti zagon proizvodnje in storitev ob upoštevanju vseh zdravstvenih protokolov. V Nemčiji denimo predvidevajo še večji poudarek na delu od doma, časovnih koridorjih, da v isti izmeni delajo isti zaposleni, obvezna razdalja 1,5 metra ali uporaba zaščitne opreme. "Te ukrepe bo morala implementirati tudi Slovenija," je menil.

Morebitni prihodnji ukrepi bodo šli v smeri poenostavitve birokratskih ovir, v pospešitev gradbenih projektov, ki se že izvajajo, saj je "polovica Slovenije že prekopana", je povzel Lahovnik.

Poudaril je tudi, da bo po vzoru nemškega modela treba razmisliti tudi o sofinanciranju skrajšanega delovnega časa. "Dokler se avtomobili ne bodo prodajali, se tudi v predkriznem obsegu ne bodo mogli proizvajati," je ponazoril. Za sofinanciranje krajšega delovnika so na voljo tudi sredstva na evropski ravni, je povedal.

Masten: Država bo veliko večino morebitnih potencialnih kreditnih izgub prevzela nase

Član svetovalne skupine Igor Masten je na novinarski konferenci dejal, da struktura ukrepov sledi vzorom v drugih država evroobmočja. "Želimo stimulirati banke, da bi posojale finančna sredstva gospodarstvu tudi v času gospodarskega upada za nadomeščanje izpada likvidnosti od začetka epidemije." 

Država podeljuje garancije za posojila – obseg garancijske sheme je določene v višini dveh milijard evrov, če se bo v prihodnjih mesecih izkazala potreba, pa se lahko tudi poveča, je dejal Masten. "Država bo veliko večino morebitnih potencialnih kreditnih izgub prevzela nase. S tem so bilance bank sproščene tveganja in lahko gospodarstvu zagotovijo likvidnost." Podjetja bodo lahko likvidnostna posojila pridobila do višine 10 odstotkov prihodkov v letu 2019 v višini celoletnega stroška plač (bruto bruto).

Katera podjetja lahko pridobijo likvidnostno posojilo, bodo odločale banke, je pojasnil Masten. 

Likvidnost bo potrebna gospodarstvu tudi za financiranje izhoda iz krize, ko se bo ekonomska aktivnost začela oživljati. "Ne želimo, da bi bilo pomanjkanje finančnih virov ovira pri vklapljanju naših podjetij nazaj v dobaviteljske procese," dodaja Masten. 

Spremembe prvega protikoronskega zakona 

Član vladne svetovalne skupine Ivan Simič pa je na novinarski konferenci predstavil spremembe prvega protikoronskega zakona. 

Ivan Simič: Finančna uprava je do danes od 39.600 zavezancev prejela za mesec marec 36.432 vlog, za mesec april 30.341 vlog in za maj 23.059 vlog za mesečni temeljni dohodek.

Do sprememb je prišlo pri določbah za povračilo nadomestila za delavce na čakanju – do njega so sedaj upravičeni tudi delodajalci, ki se jim bodo povprečni mesečni prihodki v tem letu zaradi epidemije znižali za več kot 10 odstotkov v primerjavi s povprečnimi mesečnimi prihodki leta 2019.

Do povračila bodo sedaj upravičeni tudi delodajalci, ki opravljajo finančno in zavarovalniško dejavnost in po SKD spadajo v skupino K, če imajo manj kot 10 zaposlenih.

Če v letu 2019 niso poslovali, so do ukrepa upravičeni tudi tisti delodajalci, ki se jim bodo povprečni mesečni prihodki leta 2020 zaradi epidemije znižali za več kot 10 odstotkov  glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2020 in to od 1. 1. 2020 do 12. 3. 2020. 

Ti pogoji veljajo tudi za ugotavljanje pravice do prejema ali vračila mesečnega temeljnega dohodka. Če ti pogoji ob predložitvi letnih poročil za leto 2020 ne bodo doseženi, bo moral upravičenec vrniti sredstva. 

Do ukrepov so sedaj upravičeni tudi delodajalci, ki ne izpolnjujejo in ne dosežejo do sedaj navedenih pogojev, če imajo status humanitarne organizacije po zakonu o humanitarnih organizacijah ali status invalidske organizacije po zakonu o invalidskih organizacijah.

Ivan Simič: Finančna uprava je za marec prejela 36.027, za april 29.974 in za maj 22.704 zahtev za oprostitev plačila prispevkov. 

Manj strogi pogoji za delavce na čakanju

Delavci, ki so na čakanju, se lahko vrnejo na delo, če jih delodajalec pokliče nazaj, do sedaj je zakon predvideval, da lahko delajo sedem zaporednih dni – ta določba je sedaj spremenjena v sedem poljudnih dni. Delodajalec mora voditi o tem evidenco, pravi Simič. Vlada je sicer s popravki prvega protikoronskega zakona omilila pogoje, pod katerimi bodo pomoč prejeli delodajalci, ki zaradi epidemije novega koronavirusa napotijo delavce na čakanje.

Zakon določa, da bo država podjetjem, ki bodo zaradi zmanjšanja obsega dela kot posledice epidemije poslala zaposlene na čakanje, poravnala nadomestila plač za te delavce ter tudi socialne prispevke. Enako velja za delavce, ki v času epidemije ne morejo priti na delo zaradi višje sile.

Pogoji za koriščenje tega ukrepa bodo po novem manj strogi. Do pomoči bodo namreč upravičeni delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če lani oz. letos ne bodo poslovali vse leto, bodo do pomoči upravičeni tisti, katerih povprečni mesečni prihodki bodo letos za več kot 10 odstotkov nižji od povprečnih mesečnih prihodkov v letu 2019. Dodatno bodo ta ukrep lahko uporabile humanitarne in invalidske organizacije ter tudi manjša podjetja iz finančne ali zavarovalniške dejavnosti.

Za vse pa velja, da se bodo lahko v času začasnega čakanja na delo delavci na zahtevo delodajalca vrnili na delo za do sedem dni v tekočem mesecu in ne več za sedem zaporednih dni, kot je zapisano v veljavnem zakonu.

Nakazila mesečnega temeljnega dohodka bodo 24. aprila, 10. maja in 10. junija.

Do pomoči so upravičeni tudi tisti verski uslužbenci, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti, kar izkažejo z izjavo registrirane verske skupnosti, ki ji pripadajo. Pomoči ne bo treba vračati z obrestmi. 

Ivan Simič: Zavod za zaposlovanje je od skupaj 33.555 subjektov prejel vloge za 277.565 zaposlenih. Gre za vloge za čakanje na delo in za višjo silo.

Do enkratnega solidarnostnega dodatka so po novem upravičeni tudi izredni študenti s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Sloveniji in na dan 13. marca 2020 niso bili vključeni v obvezno PIZ. 

Do solidarnostnega dodatka so upravičeni tudi družinski pomočniki, upravičenci do starševskega varstva, upravičenci do dodatka za nego otroka, upravičenci do materinskega ali starševskega nadomestila, upravičenci do delnega plačila za izgubljeni dohodek, ki ga ureja zakon, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, upravičenci do nadomestila po 5. in 8. členu ZSVI, upravičenci po zakonu, ki ureja vojne veterane in ki ureja vojne invalide. 

V sindikatu Pergam zadovoljni

Kot je  povedal predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek, so zadovoljni, da je bilo upoštevanih kar nekaj njihov pripomb in predlogov, zlasti kar se tiče kriznega nadomestila za primer brezposelnosti, širitve kroga upravičencev do temeljnega dohodka in solidarnostnega dodatka, višjega nadomestila plače v primeru preventivne izolacije v javnem sektorju, izenačitev varovalke najnižjega nadomestila za čas čakanja za vse delavce in glede možnosti podaljšanja obdobja, v katerem je mogoče koristiti lanski letni dopust za tiste delavce v javnem sektorju, ki jim delodajalec prepove koriščenje letnega dopusta do 30. junija 2020.

Pozdravljajo tudi nekatere bolj tehnične popravke, ki po njegovih besedah jasneje urejajo nekatere ukrepe, npr. glede kriznega dodatka, zlasti v primeru invalidskih podjetij, in uvedbo globe za neizplačilo dodatka.

Državni zbor bo o predlogu zakona razpravljal prihodnji torek oziroma sredo.
Državni zbor bo o predlogu zakona razpravljal prihodnji torek oziroma sredo. FOTO: POP TV

DZ o predlogu zakona na izredni seji prihodnji teden

DZ bo o vladnem predlogu zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19 ter dopolnitvah prvega interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in prebivalcem odločal na izredni seji v torek in v sredo.

Kolegij predsednika DZ je danes podprl predlog za obravnavo treh predlogov zakonov po nujnem postopku ter jih tako uvrstil tudi na izredno sejo DZ, ki se bo začela v torek ob 9. uri in nadaljevala v sredo zjutraj.

Gre za predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covida-19, novelo zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 ter novelo zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Slednje je dopolnitev prvega protikoronskega paketa pomoči.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.03

Šircelj: Slovenija se je v zadnjih tednih zadolžila za nekaj več kot 3 milijarde evrov

Kolikšen javni dolg bo imela Slovenija konec leta? "Slovenija se je zadolžila v zadnjih tednih dvakrat, v okviru dovoljene kvote - nekaj več kot 3 milijarde evrov. Glede na to, da nimamo natančnih ocen, kakšen bo padec BDP, od česar je odvisen dolg, težko napovedujem, kolikšen bo delež dolga. Vsekakor se bo razmerje med dolgom in BDP povečalo, tudi zaradi dodatnega zadolževanje, ki ga predvidevamo. Delež dolga v BDP bo večji."

11.51

Napačen je bil vtis v javnosti, da bo EU neposredno pomagala pri okrevanju gospodarstva z denarjem, pravi Šircelj. Zavedanje, da je Slovenija pri ukrepih za okrevanje gospodarstva sama, je pomembno tudi za naslednje korake, ki jih bomo sprejemali pri zagotavljanju likvidnosti gospodarstva. Treba je doseči koncenz pri preoblikovanju gospodarstva.

11.46

Šircelj: Slovenija je v spopadu z gospodarsko krizo bolj ali manj sama

Šircelj: Finančna situacija je stabilna. Zaradi epidemije se svetovne gospodarske razmere zaostrujejo. Tudi v EU kazalci kažejo na močan padec gospodarske dejavnosti. Gre za najhujšo krizo po letu 2009. BDP bi se letos lahko skrčil od 6,2 do 16,1 odstotka, kažejo nekatere ocene. Ključni so ukrepi, ki bodo ohranili delovna mesta. Zagotovitev likvidnosti je ena največjih težav gospodarstva, dodaja Šircelj. Slovenija je v spopadu z gospodarsko krizo bolj ali manj sama.

11.45

Ivan Simič: Finančna uprava je do danes od 39.600 zavezancev prejela za mesec marec 36.432 vlog, za mesec april 30.341 vlog in za maj 23.059 vlog za mesečni temeljni dohodek.

11.31

Dodatek tudi za izredne študente

Tudi izredni študenti, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji, so po novem upravičeni do solidarnostnega dodatka, je dejal Simič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (453)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

France Korosec
23. 04. 2020 14.27
-1
Ko je udbokučanistična tranzicija v maloro zagonila prisluženih in ne fiktivnih cca 5 milijard, je šlo vse mimo, kot minejo ene navadne počitnice...i nikome ništa! Zdaj, ko se Država pufa za nekaj, kar bi naj trajalo par mesecev pa se že trese Država v temelje - vse bo treb ašele zaslužit in vrniti bankirjem - in tretje-kaj bo, ko se Korona vrne drugič pa tretjič- kdo bo to izpeljal ? Kaos , kriza in krasna podlaga za one, ki radi prevzemajo oblast, da talajo denar in pravice in narodu čez rdeče zvočnike plozajo koliko pravic še imajo !
anakondabox
23. 04. 2020 10.44
+3
Po navadi se mi ob besedah milijoni in milijarde zastavlja vprašanje: 'V katerih žepih bo končal del tega denarja? To je zelo nesramno vprašanje, zato se opravičujem. Učim se zgolj iz preteklih izkušenj, zato je moje znanje pomanjkljivo. #oprostite
maneno48
23. 04. 2020 08.59
-3
če sem prav slišala premieja g. JJ,je dve miljardiosemsto miljonov, aja za levake 800.000,000 miljonov ni nič proti 70. 000,000,000 ki ste jih pokradli!!!
maneno48
23. 04. 2020 10.43
-3
ja to je skupaj s prvim svežnjem skoraj 6.000,000,000€, kam je pa šlo 12 miljard €, ki jih je najela alenka, raziščite novinarji, da vidmo pri čem smo!!!
šoferkabusa
23. 04. 2020 08.53
+2
In zakaj se grebejo pri koritu? Mislite da za vas, ki se delite že 30 let na leve In desne? Zato bi oni odprli meje, tam imajo prava bogastva pri rvatih. Za vas jim je malo mar.
Sosed Sosedov
23. 04. 2020 08.42
+2
Pa se ena: dajte malo gledat porocanje od vceraj in od predvcerajsnjim. Enkrat recejo “do danes smo si sposodili 5,4mrd”. Vceraj Sircelj rece “sposodili smo si 3mrd”. Torek kolk zdej? Ker je sta oba podatka prisla od vlade in oba podatka objavljena na tem portalu
Sosed Sosedov
23. 04. 2020 08.39
-1
300.000 upravicencev je cca 300 milijonov mesecno. Ki jih krije drzava. Pri cemer drzava zaradi lock-downa ne kasira niti 50% toliko kot pred 13.marcem. Eno neumestno vprasanje: ali je kdo od nas ze kdaj dobil pri banki kredit, za metat denar v luknjo brez dna? Za pokrivat zapitek v gostilni? Ne! Poslovno nacrt, zavarovanje, pricakovani prihodki in shema poplacila kredita. Tako nekako gre. In na kaj bomo mi Slovenci dobili kredit? Na 300.000 cakajocih, 600.000 upokojencev in javno upravo, ki ima zdajle zetev? Malo morgen. Ne bo kredita. Bo pa: ddv 30% ( in ja javni usluzbenci ddv boste placevali tudi vi ) in bo evropska trojka.
CIGU MIGU
23. 04. 2020 08.26
+2
gorenje papa,ostala je luka in še tukaj so mađaruni ,seveda tudi železnice v lasti sds in brdajsev itd,,,slovenci končali smo 30 letno samostojnost,,,,,,,,,,,,,,,,,,srečno
hotchilipoper
23. 04. 2020 08.01
+5
2 za gospodarstvo,3 za plače JU
aerton
22. 04. 2020 21.57
+7
kopiram izjavo predsednika vlade. Ne glede na različne odprte možnosti financiranja posledic epidemije se moramo zavedati, da bomo morali vsa sredstva, ki si jih sposodimo, nekoč poplačati. Tudi zato bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bomo to sposobni brez prevelikih šokov za blaginjo Slovenije. Niti centa pomoči nisem zahteval, niti ga nisem dobil. In niti centa ne bom vračal. Vrnejo naj tisti, ki jim je vedno premalo. Vzamite mi samo cent in vidimo se na sodišču. Slovenskem ali kateremkoli drugem.
Krta?a 21
22. 04. 2020 21.33
+6
Sam v vednost. Shekali so v who, v prihodnjih dneh bomo verjetno izvedeli zanimive stvari (ki jih naivna raja nebi smela izvedeti).
bababu
22. 04. 2020 21.31
+3
Nekako ne za stopim...vsako zdravo podjetje bi moralo biti sposobno zvozit 10%upad plana.... Podjetja, ki so v preteklosti izplačevala dobiček in imela minimalne plače z doplačil, naj zaprejo vrata, ker nimajo perspektive. V teh 10% se bo večina ognila potencialnemu dobremu poslovanju, saj bi v tem primeru morala vrača pomoč.... Kaj je tu stimulativne ga? Podjetje na nizke obrate, pokasirat pomoči in čakati da mine??????
Cofar
22. 04. 2020 21.17
+5
v veliki meri gre za posojila :)... v javnost pa se meče besede kot da gre za pomoči. Torej to ni pomoč, če ti nad glavo visi "možnost vračila ali celo vračilo". Cene pa gor :) In potem bodo vsi krizni dodatki izpuhteli že v enem letu.
Cicamica
22. 04. 2020 21.10
+9
Prosim, gospoda Janeza Janšo, da v tretjem paketu odstopi, tako bo tej državi najbolj pomagal..
felix59 drugič
22. 04. 2020 20.54
+3
Čez dve leti bomo spet polnili bančne luknje , kot smo jih prvič¸2004-2008 , ko je bil Janša na oblasti.Dokler se ne bomo znebili te zgube , ki po rodi niti ni Slovenec , ne bomo prišli na zeleno vejo.
Esprit
22. 04. 2020 20.27
+5
Kako zdaj...milijarde gredo spet pretežno kapitalistom, ki ob vsem denarju na veliko mečejo ljudi na cesto. Financirajte ljudi, ne kapitaliste!
Cofar
22. 04. 2020 21.15
+0
kdo pa so kapitalisti??? Kdo pa jih futra'??? Potrošniki :) ne... poglej kaka vrsta je bla z avtomobili pred restavracijo s hitro hrano. Pa sami ornk avti v vrsti a ne. Torej ljudje si prav želijo futrat kapitaliste. Država pa pač pomaga pretežno velikim podjetjem - torej ravno tistim, ki imajo največ kapitala že tako ali tako.
MasteRbee
22. 04. 2020 20.25
+3
Noben patriotizem, nobena družbene odgovornost, nobena pomoč ne bo ustavila tujih skladov, lastnikov, da v času virusa, upadanja povpraševanja, negotovih razmer ne izkoristijo za maksimalno konsolidiranje svojih podjetij. Kot mi je nekdo rekel: "odpuščaj, drugače boš sam odpuščen."
Cofar
22. 04. 2020 21.16
+2
cool29
22. 04. 2020 20.22
+9
Pomoč naj dobijo samo tisti ki bodo ohranili in povečali delovna mesta na ozemlju Slovenije. Delovna mesta v Srbiji in BiH ne rabi Slovenija ohramjati...
CIGU MIGU
22. 04. 2020 20.14
+11
to ni denar,to je posojilo,sicer pa bodo vračali tisti,ki so zdaj v vrtcih
srebrnibreg
22. 04. 2020 19.59
+9
Zakaj pišete o finančni pomoči, če bo ta denar potrebno vrniti ne o posojilu države podjetjem?
smajser1
22. 04. 2020 19.50
+7
Od teh dveh milijard, gre milijarda in 900 milijonov za zascitno opremo, taksno ali drugacno, za znova(se ne sanirane) zelooo podaljsane cakalne vrste v zdravstvu in tako posledicno za nove kadre, nabijanja dragih nadur in dezurstev itd itd...