Korona

Nov rekord: na Hrvaškem 208 primerov novega koronavirusa

Zagreb, 14. 08. 2020 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Švajger, Anja Kralj
Komentarji
726

Na Hrvaškem so zabeležili nov neslavni rekord. Lokalni štabi civilne zaščite so sicer sporočili 210 novih primerov okužbe s koronavirusom, a uradna številka se je ustavila pri 208 primerih. Prvi mož HZJZ zdaj pravi, da bi bilo bolje, da bi nove omejitve vzpostavili že prej, a da še ni prepozno. Naši južni sosedje sicer uvajajo nove omejitve glede obratovanja diskotek, v ukrepih Italije glede obvezne karantene pa vidijo predvsem zavist zaradi "odlične turistične sezone". Avstrija je medtem zaradi naraščanja okužb pozvala državljane, naj se nujno vrnejo iz Hrvaške.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Problematične zabave na Hrvaškem
    03:17
    Iz 24UR ZVEČER: Problematične zabave na Hrvaškem
  • Iz 24UR: Avstrija državljane poziva naj se vrnejo domov
    02:40
    Iz 24UR: Avstrija državljane poziva naj se vrnejo domov
  • Iz 24UR: Nove okužbe na Hrvaškem
    03:25
    Iz 24UR: Nove okužbe na Hrvaškem

 

Znani so uradni podatki hrvaškega nacionalnega štaba civilne zaščite. Danes so tam uradno zabeležili kar 208 novih primerov koronavirusa. Aktivnih primerov na Hrvaškem je tako 961, 116 jih je na zdravljenju, s pomočjo respiratorja diha deset oseb. Dva bolnika s covidom-19 sta umrla.

Nočni klubi, bari in diskoteke so po novem lahko odprti le do polnoči, kar pa so očitno (še zadnjič) izkoristili v enem od puljskih klubov, kjer se je ponoči trlo obiskovalcev, o zaščitni opremi pa ni bilo ne duha ne sluha.
Nočni klubi, bari in diskoteke so po novem lahko odprti le do polnoči, kar pa so očitno (še zadnjič) izkoristili v enem od puljskih klubov, kjer se je ponoči trlo obiskovalcev, o zaščitni opremi pa ni bilo ne duha ne sluha. FOTO: Posnetek zaslona Instagram

Samo v Splitsko-dalmatinski županiji imajo 77 novookuženih, v Zagrebu 50. Na območju Osješko-baranjske županije je 14 novih primerov okužbe, v Brodsko-posavki županiji pa pet. V Varaždinski imajo en primer, v Zadrski pa osem. V Sisaško-moslovaški dva, v Vukovarsko-sremski županiji pa 11. Na območju Istre so tri novookužene osebe, v Primorsko-goranski pa pet. Iz Virovitiško-podravske županije so v preteklih 24 urah zabeležili en nov primer okužbe z novim koronavirusom, v Požeško-slavonski pa dva.

Vse glasnejši pozivi k ukrepanju 

Že od včeraj, ko je na Hrvaškem padel neslavni rekord - zabeležili so kar 180 novih primerov okužbe z novim koronavirusom - se vrstijo vse glasnejši pozivi javnosti in stroke pristojnim, naj vendarle nehajo 'tiščati glavo v pesek' in sprejmejo strožje ukrepe.

Medtem je hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš danes že pojasnil, da je število novih okužb pričakovano glede na vrh turistične sezone. Povedal je, da bodo novi ukrepi, kot je omejevanje obratovanja gostinskih lokalov do polnoči, vplivali na krčenje števila okužb."Ni razloga za zaskrbljenost, sicer pa tudi za naprej pričakujemo, da bodo vsi spoštovali ukrepe samozaščite," je dejal.

Hrvaška Novalja v času koronavirusa
Hrvaška Novalja v času koronavirusa FOTO: Bobo

Avstrija pozvala državljane, naj se nujno vrnejo iz Hrvaške

Avstrija je medtem zaradi naraščanja števila uvoženih okužb z novim koronavirusom iz Hrvaške danes pozvala svoje državljane, naj se nujno vrnejo iz te države. Poleg tega od ponedeljka odsvetujejo vsa nenujna potovanja v to državo, so povedali na avstrijskem zunanjem ministrstvu. 

Ob vstopu v Avstrijo bodo od ponedeljka vsi, ki se bodo vračali iz Hrvaške, morali predložiti negativen testa na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni, je danes pojasnil zdravstveni minister Rudolf Anschober.

"S tem je Hrvaška obravnavana enako kot druge države Balkana - Bosna in Hercegovina, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 282 novih okužb s koronavirusom, s čimer je število na novo okuženih prvič po več mesecih preseglo 200. Minister za zdravje Rudolf Anschober je pojasnil, da je veliko število novih okužb posledica večjega števila žarišč, povezanih s potovanji. Številni na novo okuženi so se vrnili iz Hrvaške.

Capak priznal: Pričakovali smo porast števila okuženih, a ne tolikšen

Tudi vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je zdaj za HRT priznal, da bi bilo dobro število novih primerov, ki jih zabeležijo na dnevni ravni, omejiti pod 50, saj da je to meja, ki si jo je začrtala večina držav. Na Hrvaškem je trenutno sicer 900.000 turistov."Pričakovali smo povečanje števila novookuženih, a ne za toliko," priznava Capak. Dodal pa je, da nacionalni štab sicer želi, da "življenje poteka naprej 'normalno', da vse deluje, kot je treba, vendar je to ob pandemiji koronavirusa nemogoče". "Kadar imamo takšno situacijo, da število naglo poskoči, moramo nekaj storiti. Bolje bi bilo, da bi stvari omejili že prej, a tudi zdaj ni prepozno," meni vodja HZJZ.

Za N1 pa je Capak razkril, da naj bi se glede na evropske evidence na Hrvaškem od konca junija z novim koronavirusom okužilo 54 tujih državljanov. Kot je zatrdil, so vsak tak prijavljen primer preverili in preiskali.

Hrvaški turizem v času koronavirusa
Hrvaški turizem v času koronavirusa FOTO: Bobo

Hrvaška je sicer včeraj napovedala omejitev odpiralnega časa nočnih klubov in barov. Gostinski objekti so lahko po novem odprti le do polnoči. Ukrep je v veljavo stopil z današnjim dnem, kar pa so očitno (še zadnjič) izkoristili v marsikateri diskoteki. V uredništvo smo tako na primer prejeli posnetek živahnega nočnega življenja v Pulju. Dogajanje v klubu Uljanik, kjer ni ne duha ne sluha o zaščitnih maskah ali varnostni razdalji, je delil uporabnik Instagrama:

Zabava v disko ritmih je napovedana tudi za danes zvečer in, sodeč po najavi na družbenem omrežju Facebook, ne bodo upoštevali novih ukrepov. "Začenjamo ob 22. uri in bomo z vami do zore," vabijo organizatorji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdravniki se bojijo, kaj bo prinesla jesen

Oglasili so se tudi družinski zdravniki, ki izpostavljajo, da kot prvi v obrambni liniji v boju z virusom delajo že na robu zmogljivosti. "Delamo tudi za dva. Bojimo se jeseni, potrebujemo jasne smernice," opozarjajo. Družinskih zdravnikov je malo in tako ne zmorejo več naprej. Kot pravijo, po poročanju Dnevnika.hr, jim že dobesedno teče voda v grlo, sprašujejo se, kako bodo sploh preživeli drugi val.

Hrvaški zdravniki trepetajo pred jesenjo. (Slika je simbolična.)
Hrvaški zdravniki trepetajo pred jesenjo. (Slika je simbolična.) FOTO: AP

"Če gre nekdo na dopust ali je bolniško odsoten, ga mora nadomeščati drugi. Mladih zdravnikov v glavnem ni," pravi Vikica Krolo, predsednica Združenja hrvaške družinske medicine. Težava pa niso le manjši kraji, pač pa tudi večja mesta. "Kolegica je zaradi raka na dojki nujno morala na operacijo in si ni uspela najti zamenjave. Zdaj je tako že 17. dan, odkar medicinska sestra tam dela sama, ob pomoči zdravnikov v tamkajšnji ustanovi," Krola navaja primer iz Splita.

V hrvaškem društvu za varovanje pravic bolnikov pa pozivajo k pripravi načrta za jesen, da bo delovanje zdravstva boljše kot ob začetku epidemije. "O tem bi bilo treba voditi evidence. Ne le, da imamo zdaj povečano število zapletov in primerov smrti, ne vemo, kaj nas še čaka. To bomo videli že čez kakšen mesec," pravi Jasna Karačić iz društva.

Tudi Vesna Potočki-Rukavina iz Koordinacije družinske medicine Zagreba pravi, da se zdravniki bojijo jeseni - ne le zaradi koronavirusa, pač pa tudi drugih respiratornih obolenj, ki se pričnejo pojavljati in širiti v hladnejših mesecih."Kaj je z vsemi drugimi respiratornimi obolenji, virusi, gripo? Klinično težko prepoznamo, za katero okužbo gre. Morali bi dobiti jasnejše smernice nacionalnega kriznega štaba," pravi zdravnica in dodaja, da zdajšnje smernice jeseni ne bodo zadostovale, tudi zaradi otrok, ki se vračajo v šole in vrtce.

Italijani odpovedujejo rezervacije, Hrvaško turistično združenja pa: 'Tukaj je tudi malo zavisti'

Potem ko je Italija napovedala obvezno testiranje za vstop v  državo za vse, ki so bili nedavno na Hrvaškem, se odločitev že pozna v hrvaškem turizmu. "To se je zgodilo z danes na jutri in že beležimo odpovedi rezervacij," je za Dnevnik.hr dejal Massimo Piutti, vodja enega od kampov na jadranski obali.

A italijanska vlada je jasna: vsi, ki prihajajo iz Hrvaške, morajo pred vstopom v državo pokazati negativen test, ki ni starejši od 72 ur, ali pa se morajo testirati v roku 48 ur po prihodu. Pristojni sicer trdijo, da si italijanski turisti še vedno želijo na Hrvaško. Kljub temu pa naj Italije to ne bi ustavilo, da so naše južne sosede - poleg Španije, Malte in Grčije - uvrstili na seznam držav z visokim tveganjem. Hrvaško turistično združenje odločitev za to vidi predvsem, v "dejstvu, da jim je Hrvaška, kar se tiče turističnega sektorja, največja konkurentka". "Če smo malce sarkastični - to so vse države, v katerih je v tem trenutno največ Italijanov. Menim, da se je zato Italija za to potezo odločila prav zdaj, na vrhuncu turistične sezone," pravi Boris Žgomba, predsednik združenja turističnih agencij na Hrvaškem.

Na Hrvaškem je bilo včeraj po uradnih podatkih 46.000 Italijanov."Hrvaška letos, glede na trenutno situacijo, dosega resnično sijajne turistične rezultate, kar pa seveda sproža nekaj zavisti," pa je prepričan Veljko Ostojić iz Hrvaškega turističnega združenja.

Hrvaška Istra se želi izogniti slovenskemu in italijanskemu rdečemu seznamu

Oblasti v istrski županiji na Hrvaškem so danes zahtevale od hrvaške vlade, naj nemudoma zahteva od italijanske vlade, da epidemiološki ukrep obveznega testiranja potnikov iz Hrvaške izvaja selektivno in v skladu z epidemiološkim stanjem v posameznih delih države. Podobno zahtevajo tudi v primeru epidemioloških ukrepov Slovenije, poroča STA. 

V zahtevi istrske županije in županov tamkajšnjih mest so izpostavili, da enostranska poteza Italije kot tudi slovenske napovedi, da bo Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav, resno ogrožajo hrvaško turistično sezono v obdobju, ko je tam največ turistov. Med njimi je veliko gostov ravno iz Slovenije in Italije, so poudarili.

"Naša županija je zdravstveno varna in turistično uspešna. Pozivamo vas, da nam omogočite, da bo tako tudi ostalo," so zapisali. Poudarili so, da imajo v Istri zdravstveno stanje pod nadzorom in da ustvarjajo največji delež hrvaškega turističnega prometa. Ocenjujejo, da je to "rezultat velikih prizadevanj, odgovornosti in osredotočenosti vseh prebivalcev Istre".

Opozorili so, da je od rezultatov turistične sezone odvisen tudi državni proračun, ki že močno trpi zaradi krize, ki je posledica pandemije bolezni covid-19. Zahtevajo, naj se Istri kot zdravstveno varni destinaciji omogoči, da ustvari čim boljše turistične rezultate, potem ko se je epidemiološka slika v Dalmaciji občutno poslabšala.

Podobno zahtevo za selektivni pristop so nacionalnemu štabu civilne zaščite poslali tudi iz primorsko-goranske županije. Med drugim so izrazili nasprotovanje odločitvi nacionalnega štaba, da lahko naslednji deset dni vsi gostinski lokali obratujejo samo do polnoči. Menijo, da bi morali takšen ukrep izvajati samo v tistih lokalih in v županijah, kjer so imeli primere okužbe v lokalih. Izpostavili so, da imajo na območju Reke, Kvarnerja in Gorskega kotarja dobro in stabilno epidemiološko sliko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (726)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kovidani
15. 08. 2020 09.35
+1
Severina pa se simptomov nima,, jako opasna bolezen.
Kovidani
15. 08. 2020 09.34
+0
208 na 4 Mio prebivalce, res neverjetno visoka številka, ovce!?
hotchilipoper
15. 08. 2020 09.15
+2
Okuženi so,mrtvih pa ni
na22mor
15. 08. 2020 09.13
+7
a si zna kdo predstavljat izjave SDS , če bi bili trenutno opozicija,ne samo,da bi premijeja in vlado obsodili za veleizdajo, verjetno bi bili že vsi komplet obsojeni na vislice
crt33
15. 08. 2020 09.07
+1
Zapreti mejo. Politiki so izvoljeni da poslušajo in tako ravnajo. Sami itak ne vedo nič, ker so strankarsko slepi
Sputnik
15. 08. 2020 08.51
-1
bolli hrvate samo da imajo denar. ne vem zakaj meja iz hrv v slo ni zaprta
AlexReal
15. 08. 2020 08.48
+4
Lokali bodo odprti samo do polnoči, ker potem pričnejo delat razni virusi kot korona itd. Če bo potrebno, bodo lokale zaprli celo eno uro prej, do 23.00 . Hrvaška se dela norca iz celega sveta!
It's me
15. 08. 2020 08.41
+4
Ze zdavnaj bi morali Hrvatijo dati na rdeci seznam. Njim dol visi za virus, samo denar jim je vazen. Nasi cepci pa hodijo tja, ko bodo pa brez sluzb ostali zaradi okuzb, bodo pa jokali.
METKA102
15. 08. 2020 08.40
+0
Če greš na Hrvaško, se vračaš s Hrvaške in ne iz Hrvaške.
seeuinhell
15. 08. 2020 08.03
+7
...vsaj x10! Septembra ko bodo pa številke necenzurirane pa bo naenkrat 3.000+ okuženih....Hrvati, Hrvati... ;)
Alojz69
14. 08. 2020 21.17
Bravo Haloska eden ki bere in misli
Haloška ikebana
14. 08. 2020 21.25
+10
Nisem edini, ampak jih je že ogromno obupalo, tudi jaz že skoraj, ljudem razlagati neke stvari, ko pa v svoji nerazgledanosti, slepo verjamejo medijem in politikom,sami pa niso sposobni konstruktivne debate, ampak se takoj zatečejo k deskreditaciji in žalitvam. Upam, da začne počasi čimveč ljudi razmišljati s svojo glavo. Za razumevanje virusov, tudi tega strašnega novega korona virusa in načina, kako se boriti proti njemu, je dovolj osnovnošolsko znanje biologije. In edino s čemer se proti virusom uspešno zoperstavljamo je dober imunski sistem. Zdravil ni. Ali mogoče kdo ve za kakšno zdravilo za zdravljenje gripe?
METKA102
15. 08. 2020 08.46
+2
Proti gripi pomaga edino cepljenje, dober imunski sistem ali pa, da se od blizu ne srečaš z virusom. In s tem covidom je enako. Cepljenje pa zaenkrat še ne pride v poštev, zato ker cepiva še ni, a tudi če bo, bo njegova varnost vprašljiva. Še posebej zato, ker ga razvijajo na različne načine in bo tako, da bo tisto, ki bo najbolj agresivno oglaševano, tudi uporabljano. Verjamem, da bo bolj malo tistih, ki bodo prostovoljno poskusni zajčki.
Brabus
14. 08. 2020 21.00
+13
Vse je že zdavnaj prepozno. Mislim, da je komplet vlada zrela za obtožbo veleizdajstva proti svojemu narodu, prva za rešetkami pa JJ in Kaco.
Haloška ikebana
14. 08. 2020 20.36
+18
poiščite si malo podatke o ne tako starih zadevah v vezi cepljenja, naprimer cepljenje proti prašičji gripi na Švedskem leta 2009-2010 in o posledicah, ki jih je ti cepljenje povzročilo. Tako, da jaz nikakor ne verjamem nepreverjenim in nepreizkušenim cepivom. Za razvoj uporabnega in varnega cepiva so potrebna leta, ali desetletja, nikakor pa to ni možno izvesti v nekaj mesecih.
Kovidani
14. 08. 2020 20.31
-1
Hrvat ima prav, v drugih državah ni nič bolje!
jugatneme
14. 08. 2020 20.09
+4
31.8. bo objavljeno najbolj približno točno število dejansko okuženih v sosednji Hrvaški
Levicarjikmeee
14. 08. 2020 19.49
-22
Lewaki zopet rešili sezono sosedom
Levicarjikmeee
14. 08. 2020 19.49
+2
KAJ JE PA Z ODPISOM DOLGA 29 MIO ZOKIJU???
Arabella111
15. 08. 2020 08.18
+1
Suma
14. 08. 2020 19.41
+12
Se tukaj... Ko bo vrh EU odlocil da so hrvati pobral dost € da ne potonejo takrat bojo dal proste roke nasim opankarjem da zaprejo mejo. In to bo konc sezone. Zdj pa sam kle napihujejo cifre da nas pripravijo na ukrep ki pomeni zaprtje meje s hr. A moral bi mejo zapret ze junija, ce res hocjo zajezit ta virus. .. Sam niso smel, ker bi jih EU okrog kepe, ker je blo treba nafilat hr, da se ne sesujejo brez tujega kapitala od katerega so toliko odvisni. Tega pa so se zacel zavedat sele letos..
dajno
14. 08. 2020 19.33
+26
Pri takih cifrah so nas zapirali v občine! Lo.povom je več za kroatarje kot lastni narod!
Cicamica
14. 08. 2020 19.25
+14
Tulum do jutra, potem pa testiranje.. Juhu banda