Korona

Britanci k cepljenju prepričujejo z brezplačno pico, Italija cepila 60 odstotkov ljudi

London / Berlin / Lizbona, 01. 08. 2021 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
228

V nekaterih evropskih državah so začela veljati nova pravila, povezana z omejevanjem širjenja novega koronavirusa. Medtem ko so v Nemčiji nekoliko zaostrili pogoje za prihod v državo, so na Portugalskem in Danskem ukrepe sprostili. V kampanjo prepričevanja mladih, naj se cepijo, so se v Veliki Britaniji vključili številne restavracije in dostavljavci hrane. Med drugim ponujajo popuste ter celo brezplačne kose pice.

Mladim ponujajo brezplačne kose pice.
Mladim ponujajo brezplačne kose pice. FOTO: AP

S programom, v katerega so se vključili tudi Uber, Bolt, Deliveroo in Pizza Pilgrims, želijo prepričati mlajše od 30 let, naj zavihajo rokave in se cepijo. Na Otoku je sicer prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo že okoli 90 odstotkov odraslih, navaja AP. A podatki za starostno skupino od 18 do 30 let kažejo, da se je za cepljenje do sedaj odločilo le 60 odstotkov ljudi. Zdravstveni minister Sajid Javid se je zahvalil podjetjem, ki so se vključila v program, ob tem pa pozval mlade, naj izkoristijo priložnost in popuste. 

Britanci sicer niso edini, ki so se prepričevanja k cepljenju lotili z nagrajevanjem, ne grožnjami z omejitvami. Ameriški predsednik Joe Biden je tako ta teden pozval oblasti zveznih držav, naj sledijo New Yorku in Minnesoti, ki ponujata nagrado v višini 100 dolarjev. 

Italija dosegla 60-odstotno precepljenost

Italija je v kampanji cepljenja proti covidu-19 dosegla pomemben mejnik. Polno cepljenih je namreč že 60 odstotkov Italijanov, starejših od 12 let, kar pomeni 32,4 milijona ljudi, je sporočil državni komisar, pristojen za kampanjo cepljenja, Francesco Paolo Figliuolo.

Do konca septembra želijo v Italiji doseči 80-odstotno precepljenost in s tem čredno imunost. Med drugim se v državi omenja možnost uvedbe obveznega cepljenja za učitelje, o čemer naj bi vlada v Rimu odločala še ta teden. 

Medtem so hekerji napadli IT-sisteme podjetja, ki skrbi za naročanje na cepljenje proti covidu-19 v deželi Lacij, kamor spada prestolnica Rim. Spletna stran zaradi kibernetskega napada, ki še traja, danes ne deluje, kar pomeni, da se ljudje ne morejo prijaviti.

V soboto se je sicer v več italijanskih mestih zbralo na tisoče nasprotnikov strožjih protikoronskih ukrepov, ki bodo zaradi ponovnega naraščanja okužb začeli veljati 6. avgusta. Od petka bodo morali Italijani za obisk številnih zaprtih prostorov, od restavracij do muzejev, pokazati covidno potrdilo in dokazati, da so ali cepljeni proti covidu-19 ali so ga preboleli ali pa so bili negativni na testu za novi koronavirus.

Protest proti uvedbi covidnega potrdila v Milanu.
Protest proti uvedbi covidnega potrdila v Milanu. FOTO: AP

V Nemčiji poostrili pogoje za vstop v državo 

V Nemčiji je od polnoči ob vstopu v državo obvezno testiranje za vse, ki niso cepljeni oziroma niso preboleli covida-19, ne le za letalske potnike kot doslej, ampak tudi za tiste, ki prispejo v državo z avtomobilom, avtobusom ali vlakom. Pravilo velja za osebe, starejše od 12 let, nadzorovali pa ga bodo z naključnimi kontrolami in ne sistematičnim nadzorom na mejah.

S tem želijo oblasti preprečiti porast okužb, medtem ko se v nemških zveznih deželah postopoma končujejo poletne počitnice in se ljudje vračajo s počitnic v tujini.

V primeru prihoda v Nemčijo iz držav s posebej zaskrbljujočimi epidemičnimi razmerami je treba medtem še naprej pokazati dokazilo o negativnem testu na novi koronavirus. Dokaz o prebolelosti ali cepljenju v tem primeru ne zadostuje. Gre za območja z visokim tveganjem za okužbo in za območja, kjer so močno razširjene nove različice koronavirusa.

Evropske države v boju proti četrtemu valu stavijo na precepljenost prebivalstva.
Evropske države v boju proti četrtemu valu stavijo na precepljenost prebivalstva. FOTO: AP

Na Portugalskem in Danskem sproščanje ukrepov 

Na Portugalskem medtem ukrepe za zajezitev širjenja virusa sproščajo, in sicer po zaslugi napredka pri cepljenju 10-milijonskega prebivalstva. Precepljenost je tam trenutno okoli 57-odstotna.

Od danes so tako lahko trgovine, restavracije in gledališča odprti do druge ure zjutraj, delo od doma ni več obvezno, nočna omejitev gibanja na najbolj prizadetih območjih pa je odpravljena. Za bivanje v hotelu ali vstop v restavracijo je še vedno potrebno potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu.

Od septembra, ko bo na Portugalskem po načrtih cepljenih okoli 70 odstotkov prebivalstva, zaščitne maske na ulicah ne bodo več obvezne. Če bo do oktobra stopnja precepljenosti dosegla 85 odstotkov, pa bodo za tiste, ki bodo predložili covidno potrdilo, odprti tudi bari in nočni klubi. Odpravljena bo omejitev števila gostov v restavracijah in na javnih prireditvah.

Portugalski premier Antonio Costa je pred dnevi ocenil, da je po porastu okužb zaradi bolj nalezljive različice delta v zadnjih tednih prišlo do padca števila primerov. Cepljenje je po njegovih besedah k temu bistveno prispevalo, obenem pa beležijo manj smrti in hospitalizacij. Na Portugalskem so sicer zabeležili 17.330 smrti bolnikov s covidom-19 in 963.446 okužb.

Več ukrepov so sprostili tudi na Danskem. Tako so odpravili omejitve glede javnega prevoza, obveznost šolarjev in študentov, da se testirajo dvakrat tedensko, pa so spremenili v priporočilo.

V gledališčih in kinodvoranah z zmogljivostjo manj kot 500 ljudi, v zabaviščnih parkih in živalskih vrtovih ni več treba zahtevati dokazila o cepljenju ali negativnega testa. Enako velja za športne objekte, čeprav so v telovadnicah naključni pregledi še vedno možni. Nadaljnje sprostitve so na Danskem predvidene za 1. september.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ebula
01. 08. 2021 21.59
+0
Vlada naj odstopi, pa verjamem da bi Slovence nagovorili k množičnemu cepljenju. Smrt janšizmu!
grozjak
02. 08. 2021 08.26
+0
Ker smo samo slovenčki tolk tupi, da nam je cepljenje politicni problem....😉
Svobodenclovek
01. 08. 2021 21.57
+0
Kaj preostane Janši zdaj, hlapčku globalistov, ko mu za ovratnik dihajo njegovi nadzorniki in ukazovalci, a se mu na drugi strani narod upira, ker se v večini ne želi čipirati? 1. Propadel mu je poskus, da bi z novelo Zakona o nalezljivih boleznih uvedel zakonito prisilno cepljenje. Po robu se mu je postavilo v 8ih dneh preko 30.000 podpisnikov z zahtevo po referendumu. 2. To ga je razbesnelo in se je odločil za drugo pot, da hlapček uresniči pričakovanja njegovih zločinskih gospodarjev. 3. Z zločinskim vojaškim orožjem 5G bo poskušal, seveda, če mu bomo to dovolili, množično pobijati ljudi, seveda bo za to kriv novi DELTA sev, kar že kričijo medijska trobila, češ, da se nevarno širi. V bolnišnicah že preštevajo mrtve, ki so sicer v večini s stranskimi učinki po čipiranju. Tega bo vsak dan več, razlog bo širjenje lažne delte. 4. Ko bo mrtvih zelo veliko, tudi otrok, ker jim tudi otroci niso sveti, če tega psihopata in njegovih oprod ne ustavimo, bo razglasil IZREDNE RAZMERE, na ceste, ulice in trge bo poslal policijo in vojsko in seveda uresničil svoje še neuresničene sanje o popolni vladavini z vojsko in policijo. Če bo treba, mu bodo psihopati na liniji pomagali tudi s svojimi oboroženimi silami (Orban in drugi). Obstaja tudi intervencijska enota NATO, veste pa, da je Janša popolnoma kompatibilen s to organizirano kriminalno združbo, ki ureja svet z represijo po svoji podobi. VEČ NA OPSU!........
Rene Jelinčič
01. 08. 2021 21.50
+2
Cepilni mojstri ali veste,da generalni direktor Pfizerja-Albert Burla ni cepljen in zakaj tega ni storil?njegov odgovor nisem se hotel cepit mimo vrste,dajte no zunaj kao razsaja smrtonosni virus,ki grmadi mrliče,tip,ki je pri koritu se pa noče cepit?naivneži cepilski še sedaj ne sede?
KLADIIVO
01. 08. 2021 21.42
+5
Zakaj mora cepljen sredi poletja nositi masko?Proti čemu so ga cepili?
KLADIIVO
01. 08. 2021 21.40
+4
60 % ja, 0.006 % je cepljenih v Italiji s tem testnim cepivom.
andrejak28
01. 08. 2021 21.22
+4
Da si ga lahko na roko sam vrzeš
User1538643
01. 08. 2021 21.10
+6
Sladoled, pizza,.. kaj bo še?
MUNGATUMBA
02. 08. 2021 08.50
Rene Jelinčič
01. 08. 2021 21.05
+8
Še malo pa bodo branjevke na tržnici prodajale cepiva kg zelja pa en pfizer za povrhu!
blazter
01. 08. 2021 20.44
+5
Pri nas bodo dodatni boni za cepljene.
Darko32
01. 08. 2021 20.37
-1
Angleži so videli, da se z silo ne rešuje ničesar. Največja napaka je bila storjena, ko se je javno napadalo tiste, ki so se cepili prvi in so zaradi teh ali onih razlogov tudi zdravstvenih bili prvi cepljeni. Ker je Janša in blefer KACIN začela groziti z kaznimi sta povzročila, da narod ne zaupa več nikomur in dobili smo to, kar se dogaja. Ljudje enostavno ne bodo pozabili tiste oslovske poteze, ki sta si jo privoščila JANŠA in KACIN z nekaj bleferjev iz vrst SDS. Zato to, da SDS-ovci skrbijo za zdravje ljudi enostavno ne drži. Dokler bodo politično drigirali ceplenje bo tako. SDS-ovci po eni strani žalijo levake in sočasno javn ogovorijo, da naj se cepijo. Pa ljudje božji nihče več nikogar ne jemlje resno. Zato ponovno pravim, da politika nima pravice dirigirati kdaj se naj kdo cepi ampak naj stroka stopi skupaj in naredijo plane in protokole v katerem primeru in pri katerih državlanih je potrebno biti pozoren, da ne pride do zapletov. Sedaj delajo kot hopštaplerji na horuk.
PrettyBird
01. 08. 2021 20.48
-6
Darko boš za nasvete glede zdravja poslušal politike ali zdravnike? Poslušaj zdravnike in se pojdi cepit.
nikhrast
01. 08. 2021 20.50
+1
Tako je, ljudje ne zaupajo Janši in SDS-u, zaupajo pa stroki, zato se pa cepijo.
Rene Jelinčič
01. 08. 2021 21.55
+2
Povej to generalnemu direktorju pfizerja ALBERTU BURLU,KI SE TUDI NOČE CEPITI?HA,HA,HA NAIVNI CEPILCI!
kwa.dugaja
01. 08. 2021 20.33
+4
naši pa nič pice?? pol pa nič ne bo!!
Rene Jelinčič
01. 08. 2021 20.21
+6
ha,ha,ha,pica in cepivo?ostanite ZDRAVI in se cepite,zraven zdravega cepiva paše zdravi fast food,da vas prej zvizne,ha,ha,ha,kako lepo skrbijo za zdravje cepilcev!ZVAREK IN FAST FOOD!
nikhrast
01. 08. 2021 20.53
-3
Pizza je pa zdrava hrana, seveda pa odvisno kaj daš gor. No, sladka pijača, mastna kranjska, slani čevapi, to je p nezdrava hrana.
Covidus
01. 08. 2021 20.03
-2
Zgleda da smo samo mi taki luzerji, ki se nočemo cepit v večjem številu!?
CIGU MIGU
01. 08. 2021 19.44
-5
v italiji 60 procentov,njih je cca 60 milijonov,nas pa 2 milijona,ki bi nas lahko precepili z biciklnom v enem dnevu,le kampanja za cepljenje ni v pravih rokah
Rene Jelinčič
01. 08. 2021 20.00
+8
In kaj pa potem ,ko bomo vsi precepeljeni?NIČ NE BO TI KEKEC,SPET BODO NAŠLI NAČIN IN RAZLOG ZA ZAPIRANJE,ČE TEGA NE VIDIŠ SI PAČ DE-BIL.
55555555555555
01. 08. 2021 20.39
-2
Problem je, da je antipropaganda tako angažirana.
olidata
01. 08. 2021 19.30
+19
Sramota, kam so se spustili!
Svalbard
01. 08. 2021 19.34
+15
Kam se je šele folk spustu, ki to sprejemajo. Dojam to.
optifix
01. 08. 2021 19.22
+21
Bi morali nehati s to propagando za cepljenje, ko preberejo nove študije o širjenju delta variante v Massachusettsu: CDC je pravkar (30 julija 2021; MMWR vol. 70: Outbreak of ...) objavil, da se je ta med cepljenimi širila uspešneje kot med necepljenimi.
Covidus
01. 08. 2021 20.04
-5
SebaXLS
01. 08. 2021 19.13
+22
Čez dve leti vsi mrtvi. 3000 makakijev testiranih na cepiva covid 19, že leta 2017. Danes ne živi noben več. Uradni dokument je objavljen
Uporabnik1996024
01. 08. 2021 19.36
+6
nehati s propagando? Pa saj dejstva nimajo veze. Cepit se moraš ker tako ukaže politika in mediji.
Covidus
01. 08. 2021 20.04
-6
Toooomi
01. 08. 2021 18.46
+14
Uradna statistika UK-Scotland 8.dec-11.jun: Umrli s covid: 3.489 Umrli s 1. Odmerkom: 3.275 Umrli z 2. Odmerkom : 2.247
nikhrast
01. 08. 2021 18.51
-20
To si bral v National Inquireru. Tam tudi piše kako je eden padel dol z zemlje.
Odkup Vinilnih Ploš?
01. 08. 2021 19.27
+1
Svalbard
01. 08. 2021 19.39
+4
March
01. 08. 2021 18.36
+29
Namesto tega, da bi promovirali zdrav način prehranjevanja, jim dajo ob "zdravem" cepivu še malo "zdrave" hrane...vsak,ki zna se šteti 1+1, jim bo nabil ta kos pizze v ksiht, ostalim pa kar naj tekne😉
nikhrast
01. 08. 2021 18.53
-25
Mladina je pametna, ve da bodo lahko šli v šolo če se cepijo.
Svalbard
01. 08. 2021 19.09
+13
Wow. Pogoj, da ti ubrizgajo 99.9% grafena v telo, da ti bodo potem lahko operejo mozak v šoli je res winwin situacija ja. Lol!
Covidus
01. 08. 2021 20.05
-5
Svalbard ti si celi grafen, od kod take neumnosti jemljete???
nikhrast
01. 08. 2021 20.55
-3
Saj ne moreš iti v šolo če se ne cepiš, zato se pa muci cepijo.
Abrnk
01. 08. 2021 18.23
-9
SDS ovci bodo po nasvetu njihovega idola Trumpa dobili flašo varikine.