Korona

Evropski poslanci za koronaobveznice za okrevanje po pandemiji

Bruselj, 18. 04. 2020 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
7

Evropski parlament se je z veliko večino izrekel za skupne obveznice za obnovo za obvladovanje gospodarskih posledic zaradi pandemije covida-19. Z njimi naj bi države financirale prihodnje investicije, ne pa prevzele obstoječih dolgov. V sprejeti resoluciji so evropski poslanci tudi kritični do ravnanja Madžarske in Poljske v pandemiji.

V resoluciji parlament pozdravlja doslej sprejete odločitve na ravni EU v obliki fiskalnih ukrepov in podpore likvidnosti. Poleg že storjenega pa Evropa potrebuje obsežen sveženj za obnovo in oživitev gospodarstva, ki naj se financira iz povečanega večletnega finančnega okvira (MFF), že obstoječih skladov in finančnih instrumentov EU kot tudi obveznic za obnovo, ki naj jih zagotavlja evropski proračun. Vendar pa sveženj ne bi smel zahtevati vzajemnega prevzemanja aktualnega dolga, temveč bi moral biti usmerjen v prihodnje naložbe. Zeleni dogovor in digitalna preobrazba bi morala biti v jedru svežnja, da bomo ponovno zagnali gospodarstvo, poudarjajo poslanci.

Za resolucijo je glasovalo 395 evroposlancev, 171 jih je bilo proti, 128 vzdržanih. Odločitev Evropskega parlamenta za države članice ni obvezujoča, velja pa za pomembno politično smernico.

Doslej so članice EU dosegle dogovor o tridelnem paketu pomoči ob pandemiji v vrednosti 540 milijard evrov. O tem ter o vzpostavitvi 1,5 milijarde evrov vrednega sklada za obnovo naj bi 23. aprila odločali voditelji članic unije.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je odločitev parlamenta pozdravil. Kot je socialdemokrat iz Italije poudaril na današnji novinarski konferenci, je parlament glede prenašanja obstoječih dolgov na raven EU dal povsem jasno sporočilo, ki ga bo zastopal na naslednjem vrhu unije. "Govorimo o dolgovih, ki se bodo nakopičili za financiranje izhoda iz te krize," je poudaril in pojasnil, da bi to pomagalo državam, ki že imajo težave z zadolževanjem.

Ravnanje Madžarske nezdružljivo z evropskimi vrednotami

V danes sprejeti resoluciji so evropski poslanci tudi kritični do ravnanja Madžarske in Poljske v pandemiji. Ravnanje Madžarske, kjer so razglasili časovno neomejene izredne razmere, so označili za povsem nezdružljivo z evropskimi vrednotami. Obsodili so tudi poljsko vlado, ki kljub pandemiji vztraja pri izvedbi predsedniških volitev, ki bi lahko ogrozile življenje poljskih državljanov.

Od osmerice evropskih poslancev iz Slovenije jih je resolucijo podprlo šest, Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS) sta se vzdržala.

Zver je danes tvitnil, da pa je glasoval proti amandmajem, ki se nanašajo na Madžarsko in se po njegovem neupravičeno znašajo nad madžarskimi ukrepi proti pandemiji, medtem ko so primerljive ukrepe uvedle skoraj vse države EU. "Ideološki boj v času krize, neokusno," je dodal. Tomčeva pa je na svoji spletni strani zapisala, da ne more podpreti predlogov, ki EU v teh časih razdvajajo. "Ker resolucija temelji na različnih merilih in kriterijih, je nisem mogla podpreti, saj bi s tem podprla dvojno moralo in politično obračunavanje. Vse to škoduje naši skupni evropski prihodnosti. Predvsem pa škoduje ljudem, ki so v tem trenutku v težkem položaju in potrebujejo našo pomoč in enotnost," je svojo odločitev še pojasnila poslanka.

V resoluciji je parlament pozval tudi k vzpostavitvi stalnega evropskega sistema pozavarovanja za primer brezposelnosti in solidarnostnega sklada za posledice koronavirusa v višini najmanj 50 milijard evrov. Podprl je tudi povečanje evropske proizvodnje ključnih proizvodov, kot so zdravila, farmacevtske sestavine, medicinski pripomočki, oprema in materiali, da bi bila unija bolje pripravljena na morebitne prihodnje podobne razmere.

Resolucija še poudarja nujnost skupnega evropskega delovanja v boju proti pandemiji covida-19 ter se zavzema, da bi evropske institucije imele pooblastila za ukrepanje v primeru čezmejne nevarnosti za zdravje. Izpostavlja tudi, da morajo notranje meje unije ostati odprte, da je zagotovljen nemoten pretok zaščitne opreme, medicinskih naprav, hrane in osnovnih dobrin.

Evropski poslanci so še izpostavili nujnost usklajenega rahljanja ukrepov v EU, da bi se izognili ponovnemu izbruhu virusa.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez_53
18. 04. 2020 18.17
+3
Kakšna dvoličnost Tomčeve in Zvera!!! V Sloveniji pa se ravno na desnici pojavlja ideološki boj!
marcipan
18. 04. 2020 17.21
+3
Jajo pa v jok. Komaj čakam, da po vseh napakah v tem mesecu naredi še eno fatalno.
majmun11223344
18. 04. 2020 16.31
+5
Evo vam vaše Venezuele, Janez nas je pripeljal v Venezuelo ne levičarji. Bravo Janez!
the kop
18. 04. 2020 16.14
-4
Bruselj naj se briga zase!!
lumpkkk
18. 04. 2020 15.59
+7
...zver, a ti je jajo tako naročil?
Reallife
18. 04. 2020 15.55
+9
Lepo je orban naročil princu teme, princ teme je naročil svojima poslancem.. In zadeva rešena....delajo vedno lepo po totalitarnem nareku..
Brabus
18. 04. 2020 15.06
+1
Argentinske rabote.