Korona

Potrdili 2139 okužb z novim koronavirusom, umrlo 38 bolnikov

Ljubljana, 09. 12. 2020 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Ti.Š.
Komentarji
1911

V torek smo v Sloveniji ob 7008 testih potrdili 2139 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je spet narasel, tokrat znaša 30,54. Umrlo je 38 oseb. V bolnišnicah se zdravi 1282 bolnikov s covidom-19, 198 jih potrebuje intenzivno nego. Rezultati anket, ki jih opravlja NIJZ, pa medtem kažejo na največ okužb na delovnem mestu in v družini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako preprečiti okužbe?
    03:04
    Iz 24UR ZVEČER: Kako preprečiti okužbe?
  • Iz SVETA: Covid-19 v Sloveniji
    02:14
    Iz SVETA: Covid-19 v Sloveniji

Ob 7008 opravljenih testih smo v Sloveniji včeraj zabeležili 2139 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 38 oseb. Hospitaliziranih je 1282 pacientov s covidom-19, na intenzivni negi zdravijo 198 ljudi. Iz bolnišnic pa so v domačo oskrbo medtem včeraj odpustili 104 osebe.

Po informacijah vlade je delež pozitivnih testov v torek spet poskočil in znaša 30,54. Odstotek je še vedno visok, a 3,3 odstotka nižji kot prejšnjo sredo. Novookuženih je tako 290 manj, kot jih je bilo preteklo sredo, je na vladni novinarski konferenci dopoldne povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Največ primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev beležimo v Posavju (1447), najmanj pa v Osrednjeslovenski regiji (722). V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 267 stanovalcev in 57 zaposlenih. Na novo okuženih v domovih za starejše pa je bilo včeraj 111 stanovalcev in 56 zaposlenih.

Se le kaže luč na koncu predora? Stroka v zadnjih dneh namreč opaža manjši upad števila novookuženih v domovih za starejše občane.
Se le kaže luč na koncu predora? Stroka v zadnjih dneh namreč opaža manjši upad števila novookuženih v domovih za starejše občane. FOTO: Shutterstock

Epidemiologinja Eva Grilc iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je ob tem povedala, da število primerov v domovih za starejše občane kumulativno še vedno narašča. Vidimo pa v zadnjih dneh že manjši upad števila novih okužb.

Kot je še dejala Grilčeva, pa na podlagi anket, ki jih opravljajo na NIJZ, predvidevajo, da se največ ljudi verjetno okuži na delovnih mestih (25,7 odstotka) in v družini (22,9 odstotka). 27,9 odstotka oseb pa ne pozna vira okužbe, je povedala.

Med zaposlenimi v izolski bolnišnici v 14 dneh potrdili več kot sto okužb z novim koronavirusom

V izolski bolnišnici so po besedah strokovnega direktorja Dušana Deisingerja od vdora okužb z novim koronavirusom med bolnišnično osebje pred približno 14 dnevi s hitrimi antigenskimi testi testirali tudi vseh 860 zaposlenih. Skupno so med njimi potrdili 107 okužb aktivno okuženih oziroma takih, ki potrebujejo bolniško, pa je trenutno še 57.

S hitrimi testi uspejo testirati med 180 in 200 zaposlenih dnevno, s čimer lahko čim prej odkrijejo potencialne prenašalce. Težavo sicer predstavlja dejstvo, da do večine okužb pride, ko so okuženi še brez simptomov, je na današnji novinarski konferenci vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 navedel strokovni direktor izolske bolnišnice Dušan Deisinger.

 Sicer pa je v izolski bolnišnici doslej skupno umrlo 40 bolnikov s covidom-19. Najmlajši je imel 55 in najstarejši 96 let, povprečna starost pa je bila 85 let. V Izoli se trenutno zdravi 57 bolnikov s covidom-19, od tega štirje na intenzivni negi, a noben ni na ventilatorju.

En bolnik s covidom-19 je v zadnjem dnevu umrl, pet pa so jih odpustili. Med hospitaliziranimi je bilo tudi osem stanovalcev domov za upokojence iz regije, je navedel strokovni direktor.

Ob postopnem naraščanju števila okužb so v Izoli že pred časom povečali kapacitete za obravnavo bolnikov s covidom-19. V enotah za covid-19 je v spodnji etaži prostora za 50 bolnikov, v dodatni etaži pa še za dodatnih 30 bolnikov, ki ne potrebujejo več intenzivne nege, je dodal Deisinger.

Sicer pa izolska urgenca deluje kot doslej. V primeru povišane telesne temperature in drugih simptomov se opravi hitri test, rezultat katerega je znan v 15 minutah, tako da to ne podaljša nadaljnjega zdravljenja, je izpostavil strokovni direktor izolske bolnišnice.

V tem času imajo sicer na urgenci manj bolnikov kot običajno, zato po njegovem "ni skrbi, da ne bi vseh teh, ki imajo neke dodatne težave oz. ne-covid bolezni, obravnavali povsem enako kot doslej".

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: POP TV

Vedno več covid pacientov potrebuje daljšo obravnavno zaradi zapletov po prebolevanju covid-19

Situacijo v bolnišnicah v času epidemije je na srečanju Združenja direktorjev slovenskih bolnišnic predstavil direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. V razpravi so ugotovili, da so covid  pacienti vse starejši in da imajo v večjem številu pet ali več pridruženih bolezni, zato je vedno več covid pacientov, ki potrebujejo daljšo hospitalizacijo ali jih celo ni več mogoče odpustiti v dosedanje bivanjsko okolje, zato je bil oblikovan predlog, da se poveča število negovalnih posteljnih kapacitet za covid paciente in paciente, ki so preboleli covid. Izpostavili so, da prihaja v bolnišnice 10 do 20 % pacientov po prebolelem covidu  zaradi zapletov, ki jih je povzročilo prebolevanje bolezni, še posebno so obremenjene zaradi tega internistične urgence. Izpostavili so tudi problematiko rehabilitacije po epidemiji.

Glavno žarišče okužb z novim koronavirusom zdaj postaja Posavje

Posavje postaja glavno žarišče okužb z novim koronavirusom v državi, saj so v tej regiji v zadnjih 14 dneh zabeležili največ primerov okužb na 100.000 prebivalcev, in sicer 1447. V Občini Krško pa so imeli v torek 55 novih primerov okužb, že četrti teden zapored pa kaže tudi na povečano število potrjeno okuženih.

V bolnišnici

Kot so danes povedali na krški občini, v sodelovanju z Zdravstvenim domom Krško in drugimi pristojnimi institucijami redno spremljajo dogajanje, aktiviran je občinski načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije. "O ukrepih odloča ministrstvo za zdravje na podlagi predloga NIJZ, občina pa sledi navodilom ministrstva in izvaja vse naloge oziroma ukrepe, ki so v njeni pristojnosti," so navedli na Občini Krško.

Menijo tudi, da največ lahko naredi predvsem vsak občan sam z upoštevanjem vseh ukrepov, ki veljajo v državi. Zato vedno znova pozivajo občane, da vsak naredi vse, kar je v njegovi moči, da se upočasni širjenje okužb. Nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok in omejevanje druženja so ukrepi, ki jih mora vsak dosledno izvajati in upoštevati, so še dodali na občini.

Medtem pa se razmere v Domu starejših občanov Krško umirjajo. Prve okužbe v tem valu epidemije so zaznali 19. novembra, od takrat so imeli v domu 140 okuženih stanovalcev. Nekaj stanovalcev je potrebovalo večji obseg zdravljenja in so jih premestili v bolnišnico, večina pa jih virus preboleva z zmernimi znaki bolezni, je povedala direktorica doma Nuša Masnik.

Dejala je tudi, da je 27 stanovalcev že ozdravelo, danes pričakujejo, da jih bo še nekaj zaključilo zdravljenje, tako da se bosta dve skupini že vrnili v belo cono.

Tudi med zaposlenimi v domu je bilo precej okužb, zaradi česar so jim pri delu pomagali študenti zdravstvene nege, delovne terapije in fizioterapije ter nekateri prostovoljci. Skupaj je bilo med zaposlenimi 46 okuženih, na delo se jih je vrnilo že 17, tako da je sedaj delo že lažje.

Za konec tedna si vsi želijo, da bi lahko imeli vsaj nekateri stanovalci obiske, vendar čakajo navodila NIJZ, saj je epidemiološka slika v lokalni skupnosti med najslabšimi v državi. V veliko pomoč pa jim je komunikacija preko video klica in telefona, pri čemer jim pomagata dve prostovoljki.

Direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar je povedala, da v bolnišnici zdravijo 44 covidnih bolnikov. Okuženi so tudi štirje zaposleni, štirje pa so v izolaciji.

"Ker imamo med zaposlenimi tudi odsotnosti zaradi varovanja otrok, bolniške odsotnosti zaradi drugih bolezni in ker se v bolnišnici zdravi veliko število bolnikov, predvsem na internem oddelku, je na tem področju tudi kadrovska stiska največja. Rešujemo jo s premestitvami medicinskega osebja med oddelki. V veliko pomoč so tudi specializanti, ki so se vrnili na delo v matično ustanovo v času, ko so sicer na kroženju pri drugih izvajalcih zdravstvenih storitev," je še dejala Hribarjeva.

V podjetju Vipap Videm Krško sta dva delavca okužena, štirje delavci pa so v karanteni zaradi svojcev, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, so povedali v podjetju. Pojasnili so tudi, da imajo v tem času tudi kar nekaj bolniških odsotnosti zaradi sezonskih prehladnih obolenj ali morebitne gripe, zato je bolniške odsotnosti v tem tednu kar nekaj. Zaenkrat pa uspešno obvladujejo reorganizacijo poslovanja in proizvodnja papirjev ne trpi.

V Domu upokojencev Brežice so razmere stabilne, saj med stanovalci v zadnjem skoraj mesecu dni ne beležijo nobene nove okužbe z novim koronavirusom. Glede na to, da so se vsi ozdraveli stanovalci že preselili nazaj v svoje sobe, so rdečo cono, ki je bila organizirana v pritličju doma, skrčili zgolj na prostore dnevnega varstva.

Po težkem obdobju karantene vodstvo doma želi stanovalcem omogočiti neposreden stik s svojci, zato bodo od petka znova omogočali obiske v domu, je zapisano na spletnih straneh doma.

Občina Brežice dosledno sledi in izvaja vse ukrepe, ki so namenjeni preprečevanju širjenja okužb s covidom-19, in namenja vso pozornost obveščanju občanov ter nudenju pomoči najranljivejšim skupinam, so povedali na občini.

V občinski stavbi izvajajo merjenja temperature zaposlenih in strank, uvedli so pregrade za omejitev fizičnih stikov in omejili gibanje po občinski stavbi, uvedli so tudi informatorja, ki skrbi za upoštevanje vseh ukrepov ob vstopu v stavbo in kot pomoč pri usmerjanju naročenih strank.

Večina sestankov poteka preko e-orodij, enako velja za stranke, ki zadeve rešujejo preko telefona in elektronske pošte. Stranke izjemoma sprejemajo fizično, kadar zadeva ni rešljiva preko telefona ali elektronske pošte, ob vnaprejšnjih napovedih in v večjih, dobro prezračenih prostorih. Delo občinskega sveta poteka za nujne zadeve preko korespondenčnih sej, redne seje pa potekajo ob upoštevanju vseh ukrepov in priporočil NIJZ.

Zaposlenim omogočajo in spodbujajo delo od doma, v primeru stikov z okuženimi pa so nujna takojšnja testiranja s ciljem preprečevanja morebitnih okužb. Hkrati zagotavljajo vso potrebno zaščitno opremo za zaposlene in stranke.

Civilna zaščita Občine Brežice nudi pomoč kritični infrastrukturi tudi z zagotavljanjem opreme, postavitvami šotorov in kontejnerjev pred Zdravstvenim domom Brežice, brežiško bolnišnico in Domom starejših občanov Brežice. V času številnih okužb v domu so člani civilne zaščite kot prostovoljci tudi pomagali v domu pri različnih nalogah in kot podpora ob selitvah opreme in stanovalcev.

Vlada RS je na današnji 43. redni seji izdala Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom Sars-CoV-2. S tem odlokom se zaradi preprečitve ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 začasno določita uporaba zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih ter obvezno razkuževanje rok, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (UKOM).

Uporaba zaščitne maske je tako še vedno obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Obvezna je tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

V statističnih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100 000 prebivalcev, je uporaba zaščitne maske obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih. Ne glede na to, nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva. Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola.

Vlada je izdala tudi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Na rdeči seznam je dodana Nemčija, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ter Estonija pa sta celotni rdeči. Irska in Islandija nista več na rdečem seznamu, kar pomeni, da sta oranžni (vstop brez omenitev in karantene). Na rdečem seznamu tretjih držav ni sprememb.

Koronavirus pasica november


SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.38

Sindikat zdravstva in socialnega varstva začenja zaostrovanje sindikalnih aktivnosti

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije začenja zaostrovanje sindikalnih aktivnosti. Kot opozarjajo, so njihovi člani izčrpani, ponižani in na robu potrpežljivosti. "Če ne gre drugače, bomo ustavili delo," napovedujejo. Med drugim še vedno čakajo na izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah in dodatka za posebne obremenitve.

21.29

V tem času veliko dobrodelnih prireditev in opozoril o stiskah

December je tradicionalno čas za dobrodelnost, zato v teh dneh poteka kar nekaj dobrodelnih prireditev. Hkrati pa je v tem času tudi veliko opozoril o stiskah otrok in družin po vsej Sloveniji. V ZPM Ljubljana Moste-Polje letos glede na lani opažajo 150-odstotno povečanje klicev za pomoč družinam v stiski.

21.00

Pahor in Svetina poudarila pomen spoštovanja človekovih pravic v epidemiji

Predsednik republike Borut Pahor je pred mednarodnim dnevom človekovih pravic sprejel varuha človekovih pravic Petra Svetino. Poudarila sta pomen spoštovanja človekovih pravic v času epidemije in po njej. Pahor se je na povabilo Svetine pridružil kampanji Združenih narodov, ki ozavešča o človekovih pravicah, so sporočili iz urada predsednika.

20.26

V nekdanjem Sončnem domu v Mariboru več kot dve tretjini stanovalcev s covidom-19

V zasebnem domu za starejše v Mariboru, ki sodi v mrežo SeneCura, je z novim koronavirusom okuženih 130 od skupno nekaj več kot 160 stanovalcev. Najnovejša testiranja ta teden so namreč pokazala osem dodatnih okužb.

20.12

Ljubljanski študenti z resolucijo za izboljšanje položaja študentov v času epidemije

Poslanci študentskega zbora ŠOU v Ljubljani so na zadnji seji sprejeli Resolucijo o ukrepih za izboljšanje položaja študentov v času epidemije covida-19. Posamezne ukrepe na različnih področjih si želijo urediti čim prej, saj ne želijo biti priča dodatnemu upadanju kakovosti visokega šolstva in življenja študentov, so zapisali v sporočilu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1911)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mertseger
10. 12. 2020 14.48
-1
Zakaj v DSO šeniso stestirali vseh zaposlenih, zakaj še vedno zaposleni vnašajo okužbe, zakaj jin ne testirajo 2x na teden, ponedeljek in sreda. Samo jamrajo ne naredijo pa nič.
ivan z Doba
10. 12. 2020 12.03
+2
Glede na podatke po regijah je najhuje tam, kjer so podporniki sekte. Očitno niso problem protesti ampak neumnost ljudi, ki se kaže s podporo trenutni vladi, po drugi strani pa te iste vlade ne upoštevajo. PV pa nas še kar vodi v umiranje. Vsaj po DSOjih.
rb26**
09. 12. 2020 20.18
VAREN
09. 12. 2020 20.15
+2
Po frizerjih, gostincih, fitneserjih, pa kaj vem še komu, danes kvazi stokovnjaki za stanje krivijo že tiste, ki delajo. Kdo bo na vrsti čez 7 dni?. Vsi se spokajte v svoje brloge in bodite neznani tako kot ste bili do sedaj.
Uporabnik1915804
09. 12. 2020 20.14
mihakavc1c
09. 12. 2020 20.13
-2
Vsi se bi morali držati ukrepov,pa bi bilo sigurno bolje.
kacon
09. 12. 2020 20.09
+2
Umrlo cesa.dej ne bluzit
Uporabnik757196
09. 12. 2020 19.53
+1
S tem bomo ok december 21. Dajte se zresniti liudje. Saj bi se imeli sluzbe in starse jutri menda?
batom@pinkponk.com
09. 12. 2020 19.46
+1
še dobr da je premje u tujini. drgač bi blo še huj pr nas.
TheGreatRusia
09. 12. 2020 19.14
+2
VSE VAM VERJAMEM! KOT OSUMLJENEC POLICISTU...
spider2050
09. 12. 2020 18.54
+1
kacina in gantarja bo treba še dodatno cepit proti steklini, da se ne bosta zgrizla med sabo :)
ValterUdovernik
09. 12. 2020 17.53
+2
Se srecata pred dnevi Janez Jansa in eden od njegovih stricev iz ozadja, msgr Anton Stres. Pa rece Jansa Stresu; Ti, Tone, tole ni dobr. Skos vec mamo bolnih, bolnice so polne, nimamo vec prostih postl, ljudje umirajo v rekordnem stevilu. Tut med mojimi volivci je vse vec mrtvih. Neki mormo narest, tole se nau dobr kuncal. Pa Stres Janso vzviseno pogleda, zamehne z roko in mu pomirjujoce odgovori: Ivan, ne deli si skrbi. Bog bo svoje ze prepoznal.
Sortegilio
09. 12. 2020 17.45
+5
To da imamo take rezultate in toliko smrti, je tudi posledica slabih razmer v zdravstvu. Ni vse slaba disciplina nenošenja mask. Premalo kadra, veliko bolniških in podobno. Imamo enega starejših prebivalstev v Evropi, ampak tega noče nihče omenjati. Starejši ljudje se težje spopadajo z virusi, Covidom in ostalimi virusi.
Brdavssar
09. 12. 2020 17.42
+2
Po Kacinovih ocenah...premalo umrlih...
Jožajoža
09. 12. 2020 17.32
+6
Iz poslanske skupine SDS so potrdili, da je pozitivna Karmen Furman.okužena tudi irglova.sramota, pa ti janšisti nas bodo vse spravili v grob.sedaj se vidi,da se 1.8 miliona slovencev drži ukrepov, žal janšisti ne.
B good
09. 12. 2020 17.34
+0
Brdavssar
09. 12. 2020 17.42
+3
Prinašalec
09. 12. 2020 19.05
+0
Drink Beer and Smile
09. 12. 2020 17.27
+5
Da nekomu verjameš, ti mora on najprej nekaj dokazati. drugače je isto kot z Jezusom...
B good
09. 12. 2020 17.25
+5
Tako kot v racunalnistvu.Najprej se naredi anti virus in nato virus.Zakaj?Ker po antivirusu se orentiras na virus kako ga bo unicil in das virusu kljucne tocke za antivirus.isto je v biologiji. To je bilo umetno narejeno. Zakaj pa ni cepiva,ki bi pomagal 95% za gripo?Ker je denar v tem,ceprav ga imajo.Pri covidu se gre pa nekaj mocnejsega kot denar.Mozno,da prezivetje vrste.Mozno,da kalsen komet prihaja in so nas zaprli,da imajo mir kopat rove....moznosti je veliko.A kaj je res.
Satoshi Nakamoto
09. 12. 2020 17.25
+12
Svečkarski politiki ki ne upoštevajo ukrepov, okužujejo narod. Svečkarski politiki in politmedicinci. Kriv je pa narod ki okoli polnoči žura na prostem, tokom policijske ure.
spider2050
09. 12. 2020 18.48
+1
vedno delajo obratno od tistega, kar bi bilo treba, verjetno tudi na kripto menjalnici tako trgujejo, se pravi : buy high and sell low :))
Stric Bedanec
09. 12. 2020 17.20
+4
In tako še 10 let...
salumier
09. 12. 2020 17.14
+6
ne vem zakaj še vedno vztrajate s temi podatki, ker itak ljudje so/smo naveličani že tega in 4/5 jih ne vrjame v ta filem...
Prinašalec
09. 12. 2020 17.21
-2
Zato pa je tako kot je, ker nič ne verjamete in spoštujete, širitev virus.