Korona

'Epidemiologi podpirajo odprtje': učenci prve triade v šole, vrtci popolnoma odprti

Ljubljana, 25. 01. 2021 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Pušnik, STA, Urša Vrečar
Komentarji
2311

Ob opravljenih 1293 PCR-testih in 1441 hitrih antigenskih testih so v nedeljo potrdili 293 novih primerov. V bolnišnici je 1173 oseb, na intenzivni negi 192. Epidemiologi NIJZ in svetovalna skupina MZ podpirajo odprtje 1. triade OŠ in polno delovanje vrtcev po veljavnem odloku v 9. regijah, je sporočil premier Janša, potem ko je dopoldan presenetil z izjavo, da "še ne vemo, ali se bo pouk jutri zares začel". "Če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, naj se najprej zapre druge možne lokacije prenosa okužbe," dodajajo pri NIJZ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Odpiranje vrtcev in šol
    02:26
    Iz 24UR ZVEČER: Odpiranje vrtcev in šol
  • Iz 24UR: Testiranje učiteljev
    03:22
    Iz 24UR: Testiranje učiteljev
  • Iz 24UR: Odprtje šol in vrtcev
    02:37
    Iz 24UR: Odprtje šol in vrtcev
  • Psihologinja Mateja Hudoklin o pomoči za otroke in mladostnike
    04:20
    Psihologinja Mateja Hudoklin o pomoči za otroke in mladostnike
  • Alenka Forte o množičnem testiranju šolnikov in novem angleškem sevu
    18:09
    Alenka Forte o množičnem testiranju šolnikov in novem angleškem sevu
  • Vladna govorka o aktualni epidemiološki sliki
    06:30
    Vladna govorka o aktualni epidemiološki sliki

V nedeljo, 24. januarja, so pristojni opravili 1293 PCR-testov in 1441 hitrih antigenskih testov ter potrdili 293 novih primerov, od tega 29 s HAT. Delež pozitivnih PCR-testov je tako 20,42-odstoten, HAT pa 2,01-odstoten. Hospitaliziranih oseb je trenutno 1173, na intenzivni negi jih je 192. Iz bolnišnice so odpustili 33 ljudi, umrlo pa je še 19 oseb. Število aktivno okuženih je trenutno 18.350.

Z Inštituta za mikrobiologijo so danes sporočili, da so med 291 vzorci, ki so bili odvzeti med 1. in 14. januarjem, našli tri pozitivne na angleški sev. 

Učenci prve triade jutri, kot načrtovano, v šole

Zaradi pojava angleškega seva v Sloveniji je premier Janez Janša na nedeljski konferenci napovedal, da bo ta teden potreben ponovni premislek o sproščanju ukrepov. Danes dopoldan pa je nato presenetil z izjavo v DZ, da "še ne vemo, ali se bo pouk jutri zares začel". Šolsko ministrstvo, NIJZ in svetovalne skupine so morali do 16. ure pripraviti mnenje o "morebitnem odprtju šol in vrtcev"

"Epidemiologi in svetovalna skupina po oceni novih okoliščin zaradi odkritja angleške različice novega koronavirusa še vedno podpirajo odprtje prve triade OŠ in polno delovanje vrtcev po veljavnem odloku v devetih regijah," je pozneje premier sporočil na družbenih omrežjih.  Šole in vrtci se tako jutri odpirajo kot načrtovano. 

Stališče epidemiologov za zdaj ostaja nespremenjeno. "Epidemiološko sliko v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in celotni populaciji se bo še naprej skrbno spremljalo. Ob znakih poslabšanja epidemiološke slike se bo predlagalo nadaljnje ukrepe," so v mnenju zapisali pri NIJZ. "Vse napore je treba zdaj vložiti v obvladovanje epidemije na državni ravni in zagotavljanje varnega šolskega okolja za učence in zaposlene," poudarjajo. 

Epidemiolog Mario Fafangel, podpisan pod mnenje, še svetuje, da "če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, naj se najprej zapre druge možne lokacije prenosa okužbe"

Prva triada se jutri vrača v šolske klopi.
Prva triada se jutri vrača v šolske klopi. FOTO: Dreamstime

Janša je danes v DZ glede trimesečnega zaprtja šol odgovoril tudi, da v Sloveniji pouk ni mogel potekati "ob nekih ukrepih tako kot v nekaterih drugih državah". Kot je dejal, ti ukrepi nikjer niso predstavljali težave, "pri nas pa so politične stranke zagnale kampanjo 'brez mask v šole', učiteljski sindikat je temu sledil in v nekaj tednih smo imeli v šolstvu štirikrat več okužb kot med ostalo populacijo".

Testiranje bodo morali zaposleni po načrtih ponoviti vsakih sedem dni. Zaposlenim, ki so preboleli covid-19 in pri katerih je od okužbe minilo najmanj 21 dni in največ tri mesece, pa se testiranja ni treba udeležiti.

Testiranje sicer za učitelje ni obvezno, saj ga ne določa zakon. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič pa je pojasnila, da učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mogli v živo izvajati pouka, saj bi lahko taka oseba okužila ves razred.

Kustečeva ob odprtju šol: Največja možna večina se zdravo in varno vrača na delovna mesta

Pomislek premierja in ponovni poziv k podaji mnenja pristojnega ministrstva, epidemiologov in strokovne skupine je bil po oceni pristojne šolske ministrice Simone Kustec na mestu in odgovoren. Vlada mora namreč biti zelo previdna in pozorna na vse položaje, ki se velikokrat spreminjajo iz ure v uro, je dejala.

Tako bodo tudi od torka po njenih besedah vsak s svojega vidika, šolsko ministrstvo s šolskega in vrtčevskega, zdravstvo pa z zdravstvenega in epidemiološkega vidika, spremljali, kako se bo vračanje v šole in vrtce obneslo. Tako bodo dobili dobrodošlo informacijo iz prve roke oz. prakse, je pojasnila.

Ministrica je ob tem tudi komentirala očitke šolskega sindikata Sviz o zmedi glede testiranja učiteljev. Kot je pojasnila, je bila v petek sprejeta posebna odredba, ki jo je podpisal minister, pristojen za zdravje, in na podlagi katere je bilo danes izvedeno testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Po uredbi se morajo sicer zaposleni testirati 24 ur pred začetkom neposrednega dela z otroki, nato pa vsakih sedem dni.

O akciji, s katero zunajparlamentarna Stranka piratov Slovenije zbira podpise pod peticijo za njen odstop, pa je ministrica dejala, da razume stiske in različne poglede. "Sem pozorna nanje. Jih tehtamo. Morate pa razumeti, da na koncu vedno sprejmemo odločitev, ki je v tistem trenutku najbolj optimalna za to, da se lahko na varen način izvaja vzgojno-izobraževalni proces v tem zelo zahtevnem času," je dejala. Zaveda pa se, da rešitve niso pogodu vsem, a ocenjuje, da so ustrezne.

IJS: Upadanje epidemije se je zelo upočasnilo

Projekcija dnevnih pozitivnih testov ob R = 1,0.
Projekcija dnevnih pozitivnih testov ob R = 1,0. FOTO: IJS - Institut "Jozef Stefan"

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so ob zadnji projekciji, kaj se bo dogajalo z epidemijo, zapisali, da se je upadanje epidemije zelo upočasnilo, morda celo ustavilo. Reprodukcijsko število (R) je po ocenah 1,0. Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 1236. Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 1236 in ocenjeno reprodukcijsko število R=1,0, bi lahko to stanje dosegli sredi aprila.

Faza Tedensko povprečje / datum Število hospitaliziranih / datum
 Črna >1350 / 19. 1. 2021
 
 >1200 / 19. 1. 2021
 
 Rdeča <1350 / 20. 1. 2021 <1200 / 20. 1. 2021
 Oranžna <1000 / 24. 2. 2021 <1000 / 17. 2. 2021
 Rumena <600 / - <500 / -
 Zelena <300 / - -

V oceni predpostavljajo, da je reprodukcijsko število trenutno R=1,0 in da počasi pada zaradi prekuževanja. V modelu so upoštevali tudi cepljenje oskrbovancev v domovih za starejše občane. 

Število dnevno pozitivnih oseb, starejših od 65 let, se je verjetno stabiliziralo, tako v domovih starejših občanov (DSO) kot tudi zunaj njih. Stabilizirala se je tudi zasedenost bolnišničnih kapacitet. Trenutno so kužni približno štirje odstotki prebivalstva oziroma približno vsak 25. prebivalec.

Kot pa poudarjajo pri IJS, vpliv cepljenja na dinamiko epidemije (skoraj) ne bo opazen, dokler ne bo precepljenih vsaj 10 % populacije (200.000+ ljudi). 10-odstotna precepljenost pomeni le za 10 odstotkov manjši R kot sicer. 

Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje (ocena IJS: okoli 40.000 novih okužb na teden), kar je za zdaj nekajkrat hitreje od hitrosti cepljenja. Poleg tega se v tej fazi cepi rizično populacijo, medtem ko se okužbe širijo po celotni populaciji.

Preberite še:

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

13.02

Janša do 16. ure pričakuje mnenje pristojnih o odpiranju šol in vrtcev

Danes do 16. ure morajo z MIZŠ, NIJZ in svetovalne skupine sporočiti, ali bomo šole in vrtce jutri dejansko odprli in v katerih regijah, ker "se je situacija v nekaterih regijah spremenila in to ne na bolje". Kot je pojasnil, je to vprašanje odprto zaradi angleškega seva koronavirusa, ki se je pojavil v Sloveniji. Glede na angleške študije se namreč ta sev še posebej hitro širi med otroki, pravi Janša.

12.01

Hudoklin: Učitelji naj bodo ob vrnitvi v šole pozorni na otroke

Klinična psihologinja Mateja Hudoklin, direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše, je dejala, da ima šola pomembno vlogo pri prepoznavanju stisk otrok in mladostnikov. Pomembno je, da so učitelji pozorni na to, da bodo otroci potrebovali čas, da se ponovno privadijo na šolo, pa tudi, da so pozorni na otroke same. "Bistveno je, da se otrokom poskuša pomagati v okolju, kjer preživijo največ časa", je dejala Hudoklinova.

11.58

'Večina mladih kljub epidemiji ne bo potrebovala psihiatrije'

Otroci in mladostniki so v osnovi močni in prilagodljivi, je povedala dr. Drobnič Radobuljac. Pomembno je vedeti, da se ozirajo na pomembne odrasle v svojih življenjih in kako na svet gledajo oni. "Če bodo njihovi vzorniki težke situacije katastrofizirali, razvijali teorije zarote, bodo tudi oni videli svet kot nevaren," je še opozorila. Na koncu je dejala, da kljub epidemije večina mladih ne bo potrebovala psihiatrične pomoči.

11.47

Drobnič Radobuljac: Porast poskusov samomora zaznali le v eni pediatrični bolnišnici v državi

Maja Drobnič Radobuljac, vodja enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana, je opozorila, da je povečanje poskusov samomorov med mladostniki bilo zaznati le v eni pediatrični bolnišnici v državi. V Mariboru je bilo celo četrtino manj poskusov kot lepo poprej. Če gledamo državo v celoti, vidimo približno enako situacijo kot v letu 2019, porast iskanja pomoči pa je bilo zaznati predvsem v času, ko so mladi pod večjim pritiskom zaradi šole (pred zaključkom ocenjevalnega obdobja).

11.45

O prilagoditvi letne priprave naj se učitelji odločijo sami

Učitelji naj se odločijo, ali in v kakšni meri je potrebno spremeniti oziroma prilagoditi letno pripravo, katere sestavni del je tudi načrt ocenjevanja, da bodo učenci pridobili potrebna znanja. V digitalnih učnih načrtih, ki so učiteljem na voljo, so že označeni vsi prednostni cilji oziroma vsebine za celotno šolsko leto.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2311)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Renato Volker
26. 01. 2021 13.31
Dr. Vladimir Pirnat: diagnoza COVID na osnovi PCR testa je strokovna napaka
ksenak2
26. 01. 2021 12.46
Za sluzbo zahtevajte NEINVAZIVNE naredi sam teste, kot jih delajo zdaj po šolah. Sam si s palcko povrtas PO SPREDNJEM DELU NOSU, do globine vrtanja s prstom po nosu. Za drzavljane Avstrije so NAREDI SAM testi na zdr izkaznico ZASTONJ v lekarnah. NEINVAZIVEN PREPROST POCENI TEST, ki ga ljudje izvedejo sami doma, stane Avstrijo z vsem skuoaj 4 evre, ne pa tako zapravljanje denarja kot v SLOVENIJI, 2+15 evrov skupaj s stroski za izvedbo testiranja na glavo testiranega .
Defragment
26. 01. 2021 08.02
+1
Samo upamo lahko, da ne zaprejo zopet....bomo videli. 1. Februarja bo vse spet zaprto.
priželjc
25. 01. 2021 21.59
+1
Strateško...
Covid 19
25. 01. 2021 21.49
Pritisk javnosti in test,kaj pomeni sproščanje..
belyugo
25. 01. 2021 21.34
+1
Bravo Fafangel, vsaj nekdo, ki upa prevzeti malo odgovornosti in otrokom vrniti možnost izobraževanja. Vsem ostalim je lažje zapirati in groziti, kaj vse bi bilo, če ne bi...
VAREN
25. 01. 2021 21.33
+2
Ja seveda podpirajo. Dokler niso slišal za ustavno pritožbo pa jih ni brigal nič- Gniloba
jbtjbt
25. 01. 2021 20.45
+6
V bosni snežiča vržejo ven,pa še vse imajo odprto,cifre padajo.Pa mi smo res 🐑🐑🐑🐑🐑🐑
boss1111
25. 01. 2021 20.44
+8
Spet je dokazal, da rad uziva v tistem casu, ko so ljudje v negotovosti. Nihce mi ne bo rekel, da ob 12 uri niso vedeli ali se bodo sole odprle ali ne. Samo toliko, da je slaba volja innjeza. Bravo Janez, dobro ti gre ze skoraj 1 leto!
94001
25. 01. 2021 20.30
-14
Največja neumnost nasilno odpiranje šol medtem ko se vse države zapirajo.
DRmed
25. 01. 2021 20.40
+11
ja ampak ostale drzave so imele do sedaj odprto. In tudi dobro se vidi da cisto nic ne pomaga zaprtje sol
spectator935
25. 01. 2021 20.29
+8
Stroka podpira marsikaj, samo Janša vodi svojo komando
jbtjbt
25. 01. 2021 20.22
+5
Kustečeva počasi pospravi pisarno,teglc pod pajsko pa na IG
Defragment
25. 01. 2021 20.13
-10
Ne vem zakaj odpiranje šol, če se cela EU zapira. Do velike noči bo vsaj še treba potrpeti. Potrpežljivo počakati na cepljenja in stisniti zobe. ŽAL!
Defragment
25. 01. 2021 20.17
-8
Berem avstrijski časnik in pravi, da si noben virolog ne upa po 7. februarju že govoriti o “odpiranju”. Bojim se da je vlada pri nas podlegla pritisku.
jbtjbt
25. 01. 2021 20.23
+13
Sem bral bosnian caitung kafane odprte na polno,številka okuženih pada.Kdo je tukaj Telebajsek
Omas1313
25. 01. 2021 20.08
+2
Naj mi neki kvazi strokovnjak razloži ker jaz to nisem!! LJUDJE , ki so bili cepljeni ali so preboleli in vem da obstaja vpogled v to gdo je prebolel bi verjetno lahko hodili po tem svetu brez maske in ukrepi za njih so nepotrebni ali je tako??
Defragment
25. 01. 2021 20.05
-4
Članek govori o šolarjih! Naj Vas samo spomnim. Vsem, ki pa ste tako pritiskali na odpiranje šolskih vrat pa želim veliko sreče, da se otroci ne okužijo in ne zbolijo tako kot je zbolel 11letnik v HR.
spectator935
25. 01. 2021 20.42
+6
11 letnik je umrl od sepse. Pred operacijo je bil pcr zest negativen. Ko je pa dobil sepso pa je postal čudežno pozitiven
NajboljšiBoguniverzuma3
25. 01. 2021 19.55
-5
Levaki, kako kaj komentirate to, da se je Bratuškova leta 2013 zadolžila rekordno drago, da je lahko dokapitalizirali banke?? Kako komentirate primer NKBM, v katero smo vložili dobro milijardo, vlada cmerkotova pa prodala za 1/10 vloženega denarja???!!!
Fejk covid 19
25. 01. 2021 19.55
+7
Janšistični sev je že dolgo pri nas.....upam da ga bo kmalu konec in da se ovce prebudijo
Rock8
25. 01. 2021 20.10
-3
Alojz69
25. 01. 2021 19.50
+5
Uzivajte ne se dat vznemirjat
Alojz69
25. 01. 2021 19.50
+3
Zdaj glih gledal ZIB na ORF2 isto sranj...drugo pakovanje
boslo
25. 01. 2021 20.00
+5
Riko 33
25. 01. 2021 19.48
+10
Janezk je nekaj novega gruntnu-Šole odpiramo kot smučišča-en teden ja drugi teden ne. Zdej pa res ne vem a sem jest neumen ker tega ne zastopm več. B U D A L E!!#Sory admin zdej pa briši.
Fejk covid 19
25. 01. 2021 19.57
+1
Itak da bo brisal.....saj vse brišejo kar jim ni voda na njihov mlin
Rock8
25. 01. 2021 20.10
+1