Korona

Polovica evropskih držav rahlja ukrepe. S koronavirusom okužen tudi ruski premier

New York/Moskva/London, 30. 04. 2020 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V ZDA so potrdili 1,04 milijona okužb s koronavirusom, zaradi bolezni pa je umrlo že 61.000 ljudi. Na Otoku je doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 26.000 ljudi, s čimer se država po številu smrtnih primerov v Evropi uvršča na drugo mesto, za Italijo. V Evropi sicer že polovica držav rahlja sprejete ukrepe, tudi najbolj prizadete države, kot sta Italija in Španija. Urad WHO za Evropo ob tem poziva, da se tudi v času koronavirusne krize ne sme zapostaviti drugih cepljenj. S koronavirusom je okužen tudi ruski premier Mihail Mišustin.

Ruski premier Mihail Mišustin je danes sporočil predsedniku Vladimirju Putinu, da je bil na testiranju za covid-19 pozitiven, poročajo tuji mediji. Mišustin se bo samoizoliral. Premier predlagal, da ga v času njegove odsotnosti nadomešča in vlado vodi prvi namestnik Andrej Belousov, Putin pa je njegov predlog sprejel. 

Putin je Mišustinu zaželel hitro okrevanje in zagotovil, da vladne odločitve ne bodo sprejete brez njegovega sodelovanja ali mnenja.

Rusija postaja novo središče pandemije, število okuženih hitro narašča iz dneva v dan. Najhuje je v prestolnici Moskvi, zdravniki pa se pritožujejo zaradi pomanjkanja zaščitne opreme in testov. Zaposlene v zdravstvu pa skrbi vse večje število mrtvih med zdravstvenim osebjem.

54-letni Mišustin je položaj premierja prevzel januarja. Putina v zadnjem času ni bilo videti v njegovi družbi. Od začetka aprila - potem ko so pri enem od zdravnikov, s katerim se je srečal, potrdili okužbo z novim koronavirusom - je Putin redno opravljal video pogovore tako s člani vlade kot regionalnimi guvernerji.

Polovica evropskih držav rahlja ukrepe 

Ukrepe proti novemu koronavirusu rahlja že približno polovica evropskih držav, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Delne ali popolne omejitve gibanja je zaradi novega koronavirusa uvedlo 44 držav v Evropi, pri čemer jih je 21 določene ukrepe že opustilo. Še 11 jih to namerava storiti v prihodnjih dneh, navaja WHO.

Nekatere ukrepe, namenjene zajezitvi covida-19, sta opustili tudi najhuje prizadeti evropski državi, Italija in Španija. Pri tem so se jima med drugim pridružile Avstrija, Nemčija in tudi Slovenija.

Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je ob tem posvaril, da v boju proti koronavirusu ne sme priti do popuščanja. "Kot sem dejal že pred tem: Ta virus je neizprosen. Še naprej moramo biti pozorni, vztrajni in potrpežljivi."  Države morajo biti pripravljene tudi na ponovno zaostritev ukrepov, če bi bilo to potrebno, je poudaril.

Kluge je izpostavil, da razmere glede koronavirusa v Evropi ostajajo resne. V zahodni Evropi je bil vrh pandemije že dosežen, medtem ko na vzhodu krivulja še naprej raste. V Belorusiji in Rusiji se število primerov novega koronavirusa še povečuje, v Turčiji pa so se razmere stabilizirale, je pojasnil.

Obeležje zdravstvenim delavcem - žrtvam koronavirusa v Moskvi.
Obeležje zdravstvenim delavcem - žrtvam koronavirusa v Moskvi. FOTO: AP

Zaradi pandemije ne smemo pozabiti na druga cepljenja 

Urad WHO za Evropo je danes tudi pozval, da zaradi pandemije novega koronavirusa ne bi smeli zapostaviti programov cepljenja za druge nalezljive bolezni.

"Imunizacijski ukrepi so bistveni. Če so bili prekinjeni, je treba kakor hitro je mogoče sprejeti ukrepe, da se nadoknadi zaostalo," je pozval Kluge. "Ne smemo dopustiti, da bi zaradi covida-19 zanemarjali druge vitalne preventivne zdravstvene ukrepe," je še opozoril.

Evropski urad WHO še posebej skrbi ponovni pojav ošpic. V prvih dveh mesecih letos so tako v Evropi zabeležili 6000 primerov.

"Ošpice in druge nalezljive bolezni so že med nami in čas, da jih preprečimo, je sedaj," je ob tem ocenil vodja programa za cepljenje in imunizacijo pri WHO Evropa Siddhartha Datta.

Kluge je še menil, da bi morale države vzpostaviti tak zdravstveni sistem, ki bo lahko vzporedno skrbel za tiste, ki so zboleli s koronavirusno boleznijo 19.

"Dvotirni zdravstveni sistem lahko nudi fleksibilnost in prožnost, ki bo potrebna za obvladovanje ponavljajočih valov okužb z novim koronavirusom in povečanih potreb za druge storitve," je še dejal.

WHO Evropa je doslej potrdila več kot 1,4 milijona potrjenih okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 129.344 ljudi.

Trump prvič po mesecu dni iz Washingtona

Donald Trump že mesec dni predseduje zgolj iz Washingtona.
Donald Trump že mesec dni predseduje zgolj iz Washingtona. FOTO: AP

Predsednik Donald Trump je naznanil, da bo prihodnji teden obiskal Arizono, kar bo njegova prva pot iz Washingtona po mesecu dni. Trump je napovedal, da bo imel kmalu spet velika predvolilna zborovanja, kjer bodo lahko ljudje sedeli drug ob drugem. Upa, da bo lahko kmalu obiskal tudi Ohio. 

V državi so sicer do srede zvečer potrdili 1,04 milijona okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo že 61.000 ljudi. Razmere po ZDA se glede naraščanja okužb in števila mrtvih še ne izboljšujejo, vendar pa se po posameznih državah že odpravljajo ukrepi družbenega distanciranja. V Wyomingu bodo tako v petek odprli vrtce, telovadnice, frizerske salone in druge posle. 

Indijansko pleme Navajo je sicer medtem svojim pripadnikom za konec tedna prepovedalo zapustiti domove oziroma rezervat, ki leži na 70.000 kvadratnih kilometrih med Arizono, Utahom in Novo Mehiko. Med Indijanci Navajo je 1873 okuženih, za covidom-19 pa jih je umrlo 60.

Zvezna država New York, kjer je bilo do sinoči skoraj 300.000 okuženih in 23.477 mrtvih, že pošilja višek medicinskih ventilatorjev drugim državam, zapirajo se zasilne poljske bolnišnice, vojaška ladja bolnišnica Comfort pa ni več potrebna in bo kmalu odplula nazaj domov v Norfolk ali kam drugam.

V mestu New York, kjer je bilo do sinoči 165.000 okuženih in 18.000 mrtvih, je medtem ogorčenje sprožila novica o policijskem posredovanju v Brooklynu, kjer so se nalagala trupla umrlih pred pogrebnim zavodom v prikolice tovornjakov za selitev U-Haul. Našli so 60 trupel, ki so že razpadala in opozarjala sosede nase s smradom.

Iz Los Angelesa poročajo, da je v zveznem zaporu Terminal Island polovica od 1055 zapornikov okužena s koronavirusom, dva pa sta umrla. Večina zapornikov naj bi bila sicer asimptomatična.

Velika Britanija na drugem mestu po številu mrtvih v Evropi 

V britansko statistiko so sedaj prvič vključili tudi smrti zaradi covida-19 v domovih za starejše in zasebnih stanovanjih v Walesu in Angliji. Še v torek je bila uradna številka smrti zaradi covida-19 v Veliki Britaniji 21.678, vendar je šlo zgolj za umrle v bolnišnicah. Po najnovejših podatkih je bolezen na Otoku doslej zahtevala 26.166 mrtvih. 

V Italiji je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa doslej umrlo 27.682 ljudi. Na tretjem mestu je Španija s 24.275 smrtnimi primeri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Konservativna britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona je deležna vse večjih kritik zaradi svojega odgovora na pandemijo. Očitajo ji, da je predolgo čakala z ukrepi za zajezitev okužb. Prav tako v državi še vedno primanjkuje zaščitne opreme za zdravstvene delavce. Hudih kritik je deležno tudi dejstvo, da v državi v primerjavi z ostalimi državami sveta opravijo zelo malo testiranj na okužbo z novim koronavirusom.

V Veliki Britaniji so si sicer zastavili cilj, da bodo do konca aprila opravili 100.000 testov dnevno, a jim tega ne bo uspelo uresničiti. Do srede so v državi opravili zgolj tretjino zastavljenega cilja dnevno.

Hrvaška z obsežnimi priporočili za odpiranje vrtcev in šol

Hrvaški zavod za javno zdravstvo je danes objavil priporočila za začetek vračanja otrok v vrtce in nižje razrede osnovnih šol, ki je načrtovano za 11. maj. Hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je ocenila, da so priporočila hrvaških epidemiologov med najbolj restriktivnimi v Evropi.

Temeljno priporočilo staršem je, da ne pošiljajo otrok v vrtce in šole, če lahko zagotovijo varstvo. Otrokom s kroničnimi boleznimi in otrokom, ki živijo s kroničnimi bolniki, so še posebej priporočili, naj ne hodijo v vrtce in šole.

Ko bodo starši prvi dan pripeljali otroke v vrtce in šole, bo morali ob potrdilu, da nihče v gospodinjstvu ni zbolel za covidom-19, priložiti izjavo, da starši zaradi delovnih obveznosti nimajo druge možnosti kot poslati otroke v vrtec ali šolo, je danes novinarjem pojasnil direktor HZJZ Krunoslav Capak.

Italijanska vlada odobrila uporabo aplikacije za sledenje stikov

Italijanska vlada je na nočni seji odobrila uporabo aplikacije na mobilnih telefonih za sledenje stikov okuženih z novim koronavirusom. Aplikacija, imenovana Immuni, ne bo obvezna, vendar vlada opozarja, da bo učinkovita samo, če si jo bo naložila vsaj polovica prebivalstva.

Aplikacija bo omogočala uporabniku, ki je bil pozitiven na testu za novi koronavirus, da ljudi, s katerimi je bil v tesnem stiku, opozori z anonimnim sporočilom. Za zagotavljanje zasebnosti aplikacija ne bo uporabljala tehnologije za določanje lokacije, temveč bo zaznala bližnji telefon z bluetoothom, ki bo moral biti zato ves čas vključen.

Vlada je zagotovila, da ljudje, ki ne bodo želeli uporabljati aplikacije, ne bodo na noben način kaznovani. Podatke iz aplikacije bodo hranile ali jih obdelovale samo javne ali državne institucije. Po poročanju medijev bo aplikacija nared do sredine maja.

Nekdanji prvi mož telekomunikacijske družbe Vodafone in vodja vladne svetovalne skupine za pripravo načrta za sproščanje omejitvenih ukrepov Vittorio Colao je poudaril, da je treba aplikacijo zagnati do konca maja. "Če jo bodo imeli do poletja vsi ali skoraj vsi, dobro. Drugače od nje ne bo veliko koristi," je izjavil za časnik Corriere della Sera.

Špansko gospodarstvo se je v prvem četrtletju skrčilo za 5,2 odstotka

Španski bruto domači proizvod se je po prvi oceni tamkajšnjega statističnega urada v prvem četrtletju skrčil za 5,2 odstotka. Padec v četrtem največjem gospodarstvu območja z evrom je predvsem posledica karantene, ki jo je za zajezitev širjenja novega koronavirusa sredi marca odredila španska vlada. V zadnjem lanskem četrtletju se je za primerjavo španski BDP okrepil za 0,4 odstotka.

Na španskem statističnem uradu so sicer opozorili, da bi lahko podatke za prvo četrtletje naknadno popravili, in sicer bolj kot običajno. Kot so pojasnili, so imeli namreč zaradi karantene težave pri zbiranju podatkov. Podatke o gibanju BDP v prvem četrtletju je danes objavila tudi Francija, ki je poročala o 5,8-odstotnem krčenju.

V Južni Koreji po dolgem času brez domačega prenosa okužbe s koronavirusom

V Južni Koreji danes niso zabeležili nobenega novega domačega prenosa okužbe z novim koronavirusom, kar je prvič od izbruha virusa pred več kot dvema mesecema.  Pristojne oblasti so sicer poročale o eni novi smrtni žrtvi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. Skupno število žrtev se je povečalo na 247. V državi so od prve okužbe 18. februarja potrdili 10.765 primerov okužbe. 

V Južni Koreji so z obsežnim testiranjem zamejili sprva veliko žarišče novega koronavirusa.
V Južni Koreji so z obsežnim testiranjem zamejili sprva veliko žarišče novega koronavirusa. FOTO: AP

Južna Koreja je bila nekaj časa drugo največje žarišče novega koronavirusa, preden so ga zajezili z obsežnim testiranjem in sledenjem stikov okuženih ter ukrepi družbenega distanciranja.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.18

Na Portugalskem od ponedeljka rahljanje ukrepov za zajezitev koronavirusa

Portugalska vlada je danes predstavila načrt rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki bo potekalo po fazah cel mesec maj. Začelo se bo v ponedeljek s ponovnim odprtjem malih uličnih trgovin, frizerskih salonov in prodajaln avtomobilov. 18. maja se bodo znova odprle šole za dijake zadnjih letnikov, da se bodo lahko pripravili na zaključne izpite. Drugi srednješolci in osnovnošolci pa se bodo do konca šolskega leta šolali na daljavo. Junija bodo lahko najmlajši znova začeli hoditi v vrtec.

20.11

New York razvija sistem za sledenje in izolacijo okuženih

Milijarder Bloomberg je prevzel vodstvo pri razvoju sistema identifikacije, izolacije in sledenja okužbam. Skupaj z univerzo Johns Hopkins iščejo "sledilce", ki bodo opravljali to delo, in guverner Cuomo je dejal, da jih bodo potrebovali med 6400 do 17.000. Pri tem bo New York sodeloval z New Jerseyjem in Connecticutom.

19.13

Johnson: Velika Britanija je prešla vrhunec epidemije koronavirusa

Velika Britanija je prešla vrhunec epidemije novega koronavirusa, je zagotovil britanski premier Boris Johnson in dodal, da krivulja sedaj pada. Napovedal je, da bo vlada naslednji teden predstavila podroben načrt rahljanja zajezitvenih ukrepov. V zadnjih 24 urah je v državi za covidom-19 umrlo še 674 ljudi, skupno že 26.711.

17.42

V Italiji novih 285 smrti

Italija je v zadnjem dnevu zabeležila novih 285 smrtnih žrtev zaradi koronavirusa. Skupno število se je povzpelo na 27.967.

17.41

Število brezposelnih v ZDA se je v šestih tednih povzpelo nad 30 milijonov

Od sredine marca je več kot 30 milijonov Američanov vložilo zahtevke za nadomestilo za brezposelnost. Samo prejšnji teden so prešteli 3,8 milijona novih zahtevkov, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za delo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
01. 05. 2020 20.32
-2
Ta virus ne obstaja vse je zrezirano z namenom!Bo pa zaradi tega zdaj veliko mrtvih ker vso zdravstvo stoji na mrtvi tocki!
totalka
01. 05. 2020 12.26
-1
Smradere je doletela božja kazen ko so dobili takega predsednika....želim da ga ponovno izvolijo :))))))
MrKritik77 .
30. 04. 2020 21.48
+12
Nikoli nisem bil in ne bom podpornik JJ, ampak ti ukrepi so bili precej učinkoviti in, s parimi izjemami, tudi dokaj smiselni. Nikar ne bodite nekateri tako neumni, da boste zamenjali pozitivne posledice kvalitetnih ukrepov z nekim naivnim prepričanjem, da virus ni (več) nevaren. Posledice takega zmotnega prepričanja bi znale biti izjemno hude!
Priseljenec
01. 05. 2020 10.20
+3
Se čisto strinjam s tabo. Glede na to, da se je sprva virus podeseteril v sedmih dneh, bi v primeru sprejetja teh ukrepov en teden prej, bi imeli sedaj namesto 1500 obolelih, le 150.
SOKI
01. 05. 2020 10.29
-1
Zapiranje meja, šol, javnih prireditev ter omejitev druženja je uvedla Šarčeva vlada.
Priseljenec
01. 05. 2020 10.34
-1
Glede na to, da so bila skladišča prazna zaščitne opreme, bi vlada morala sprejeti ukrepe en teden prej, pa so raje govorili, da se ne po nosu vrtat. Tako bi Janševa vlada imela sedaj dosti manj mastnih prstov od nabave te opreme.
štrekeljc
01. 05. 2020 12.07
+5
Priseljenec, Šarec je 27. februarja naročil Zavodu za blagovne rezerve, naj naroči zaščitno opremo. In kaj so tam naredili? Kje je tistih 3 mio mask, ki naj bi jih naročili?
periot22
01. 05. 2020 20.33
Priseljenec ALBANC in njegovi pa kradejo kot sraka!
Tone 12345
30. 04. 2020 20.39
-2
A ni zanimivo da so vsi neki premierji okuženi!!kakšne oslarije slepenje življa to je neverjetno jest pa hodim že dva mesečna po vseh zivih krajih btrgovinah ma vse živo pa mi nič ni nosom isto maslo kjer moram zaradi kazni pa dejte ldje meje ne boste farbal nikdar s temi vašimi pravljicami in svetovnimi "ukrepi"
Priseljenec
01. 05. 2020 10.27
-4
V času sprejetja ukrepov je bila okuženost cca. 0,05 % ljudi, kar je praktično 0. A ne gre pozabit eksponentno rast, ki bi v naslednjih dvajsetih dneh brez ukrepov dosegla cca. 80 % prebivalstva. Ti bi bil sigurno eden med njimi in bi cvilil na aparatih. Johnson je imel sprva enako mnenje do virusa, sedaj pa je obrnil ploščo.
periot22
01. 05. 2020 20.34
-1
KavčStrokovnjak
30. 04. 2020 19.38
-7
JJ uničil narod, gospodarstvo, nas zaprl kot pse, ljudje se mu pa klanjajo in zahvaljujejo, ker jih je rešil? Resno?!? In še si zmišljujejo razloge zakaj je prepovedano zbiranje na javnih mestih...
najvsivedo
30. 04. 2020 19.55
+7
za tak opranoglavi komentar si zaslužiš piksno felixsa.
moto-gp
30. 04. 2020 20.32
+4
Se vam pozna, da ste kavcstrokovnjak. Enkrat za spremembo preskicite portal 24ur in si razširite obzorje se z drugimi podatki. Lp
Nikolajev
30. 04. 2020 20.45
+2
Če bi ne bilo ukrepov bi bilo kot v Italiji in Śpaniji. Veliko mrtvih
štrekeljc
01. 05. 2020 12.09
+0
Nikolajev, večino ukrepov za zajezitev okužb je sprejela še Šarčeva vlada! Na seji 12. marca je razglasila epidemijo in s ponedeljkom, 16. marca, ukazala zapreti vrtce, šole, javne ustanove, nenujne trgovine, javni promet,.. Janša je z 20.marcem prepovedal zbiranje na javnih mestih (jasno, zakaj) in nas s 30. marcem zaprl v občine, kar je popolnoma nesmisel ukrep. Vse pametne ukrepe je torej sprejela še Šarčeva vlada! Dr. J.J.-ju smo lahko "hvaležni" le za občinske areste!
Maks Novak
01. 05. 2020 12.42
+2
SVETTEL5
30. 04. 2020 19.22
+13
Corona virus je nateg bogate elite na čelu z Bill Gejtsom in Ameriškimi ter Angleškimi ŽIDI.Poceni bodo pokupli bankrotirane firme in mastno zaslužliza za 200 mlijonov brezposelnih jim pa je ital že 500 let vseeno!P.S, Tudi JJ ovce so pristavili svoj piskrček ..začelo se je t maskami itd!...
Maks Novak
30. 04. 2020 19.13
+10
Vsakodnevno strašenje bo pa ja obrodilo sadove,vsi bomo dobro utrenirani v puslušnosti strašijo pa z nekim virusom ,ki pobije od več kot 7 milijard ljudi 200 tisoč pa še to je uprašljivo.
bandavlada
30. 04. 2020 19.05
+18
WHO,Skorumpirana organizacija globalistov,tako kot vsi oblastniki , po skoraj vseh državah
pilepiletina
30. 04. 2020 17.50
+3
Mene pa skrbi, ko enega spustim zadaj, da mi ne bo uslo 🤔🤔🤔
Brdavssar
30. 04. 2020 17.30
+9
..ja sedaj pa ošpice, kaj bo naslednje...
mbtukaj
30. 04. 2020 17.33
+11
est
30. 04. 2020 17.23
+32
V moji mladosti za ošpice niso cepili, ampak si jih moral preboleti kot otroško bolezen. Temna soba in ležanje.
tomas26
30. 04. 2020 19.00
+0
Tak način je še vedno v uporabi, predvsem med elito, in v odročnih krajih, ki jih lovke farmacije še niso okužile. Drugod dobiš zraven mrtvega virusa še repete niklja, živega srebra, formaldehida, in ostalih imunosupresivov. Sam podatek, da je leta 1991 bil avtentičen eden na 10000 otrok, danes eden na 33 govori sam zase. Podatki CDCja centra za nadzor in preprečevanje bolezni.
RamzesII
01. 05. 2020 11.59
+1
Avtističen, ne avtentičen, tega itak ne priznajo.
FAUSTOS1
30. 04. 2020 16.39
+22
o tem koliko je umrlo ljudi za covid 19 nikoli ne bomo niti približno vedeli saj vsaka država drugače obravnava mrtve,nekateri sploh ne testirajo mrtvih,drugi ne štejejo doma umrlih ali v domovih v afriki in indiji pa sploh ne štejejo,enostavno so umrli .kitajci pa dajejo podatke v katere vsi dvomijo-pa še ta verzija imeli so pridružene bolezni.
DuhSaSjekirom
30. 04. 2020 16.24
+46
Ce ste spotoma prebrali, v ameriskih zaporih, bajdvej. Vecina asimptomaticnih. V enem od zaporov je okuzenih od 2200 skoraj 2100. 2 umrla 50 bolanih, ostali brez simptomov. A to je 8% umrljivost? Tudi ce umre ostalih vseh 50, je popolnoma jasno, da so za virus kriticne skupine starejsi obcani pa tisti kronicnimi obolenji. Otroci absolutno, ostali pa najvec kot prehlad. Zaradi tega bo uniceno gospodarstvo, posledicno pa na tisoce druzin, depresija, samomori itd. Definitivno je nekaj hudo narobe, pa ne z virusom.
DuhSaSjekirom
30. 04. 2020 16.31
+33
Najvec koristi bo zopet imela velika farma, kot ljubkovalno imenujejo oligopol farmacevtske industrije, katere lastniki so isti - skriti - tisti ki si lastijo tudi orozarsko industrijo, pa vecino medijev. Teh ljudi ne bomo.nasli a seznamu najbogatejsih ljudi na svetu. Kdo sploh je vecinski lastnik Phiserja ali pa Elly Lilly? A vemo kdo.ima najvec delnic? Ko poguglas dovis samo ime CEO-ja. Zdaj bodo prodali se vec tabletk, se posebej psihiatricnih zdravil ker se bo zgleda vsem sfuzlalo. Se posebej ko gre za antidepresive ki sploh ne zdravijo depresijo oziroms jo povzrocajo, potme pa kosi enkrat na tem ne mores vec nehat. Prakticno imas vec sans da prezivis brez vecjih posledic ce jemljes heroin. Dokler pa tega ljudstvo ne bo skapiralo bk minilo se precej casa.
DuhSaSjekirom
30. 04. 2020 16.45
+19
Torej najvec denic Vanguard Group, tako v Phiserju kot v Elly Lilly, torej stevilke so v trilijonih dolarjev. Kje so se ostala megalomanska podjetja, avio industrija banka amerike itd. Potem pa kobajagi Zuckerberg najbogatejsi z 100 milijardami. Dejte nehat no. Cilj je definitno nadrogirat ljudi, antidepresivi pa tako povzrocajo emocionalno apaticnost v vecjni primerov to pripelje do indeferentnosti do vsega. Po domace briga te za vse. In ljude ki jim je vseeno za vse lahko obracas kakor zelis.
Millady
30. 04. 2020 17.18
-11
Antidepresivi sedaj niso aktualni, glavno je cepivo zoper covid-19
DuhSaSjekirom
30. 04. 2020 17.48
+12
Seveda so aktualni. Od zacetka krize do danes je po podatkih inquirerja povecana poraba za 20 %. Glede na to, da po svetu ta strup jemlje 300 milijonov ljudi, vsak 10 american je ta stevilka ogromna. Uporaba pa e premosorazmerno povecuje. Celo zaceli so testiranje ali lahko ena vrsta antidepresivov blokira hujse zaplete pri covid19. Zdravilo ki je dokazano placebo, obenem pa unicuje mozganske celice predpisujejo kot bombone.
DuhSaSjekirom
30. 04. 2020 17.51
+15
V Sloveniji antidepresive predpisujejo zenskam ki vstopajo v menopauzo. Kot da je to bolezen. Navlecejo jih na antidepresive in so potem stranke do smrti. Doktorji pa seveda placani od farmacije v obliki placanih kobajagi raziskav, predavanj v hotelih na tueisticnih destinacijah in podobne nebuloze. Zastrupljajo ljudi mi pa ovce.
DuhSaSjekirom
30. 04. 2020 17.57
+15
Mi pa zapiramo hapsisare ki vzgajajo 10 sadik konoplje. A ne. Koliko parov se je locilo, ker je en od njiju zscel z antidepresivi. Niti zavedajo se ne, da to cloveku popolnoma porusi kemijo strukturo mozganov, naredi popolnoma apaticne ljudi. Posledicno otopi custva. Kar pomeni da vecina preneha cutiti ljubezen, se zaljubiti, nemorejo jokati. Pa.niti.ne vedo da so to tablete. V bistvu gre za najvecjo prevaro tega stoletja pa ljudje tega niti ne vedo, razen ce beres in se seznanjas.
Millady
30. 04. 2020 18.06
+3
Si se pa razpisal, si kar naspiden 😀😀
DuhSaSjekirom
30. 04. 2020 18.07
+10
Sicer me pa zanima zakaj 10.000 psihiatrov prejema direktno placiko od farmacevtskih podjetij? Prakticno vsak. A hocejo rect da zatomker posiljajo feedback glede uporabe psihiatricnih drog? Kot sodelujoci v raziskavah? Ce toliko raziskujejo pa poslijajo fidbeke, zakaj je potem ena in ista droga stevilka 1 zadnjih 15 let recimo Prozac? Ce posiljajo fidbek? A ni namen nadaljne razislave in izboljsanje drog, ce posiljas povratne informacije farmacevtskemu podjetju ki te droge izdeluje? Zakaj predpisujejo te neurotoksine ljudem po vec let, tudi po 15, 20 let, ce so testiranja ki jih je FDA opravila najvec na 3 mesece? Torej nevemo uradno kake so posledice. Posledice so pa strahotne. Namrec vse bolj znano je da se s teh drog ljudje prakticno nemorejo vec ocistit. Stranski ucinki so katastrofalni. Ljudje so obsojeni na dozivljensko trpljenje. Mene zanima a psihiatrov ni prav nic sram?
DuhSaSjekirom
30. 04. 2020 18.09
+7
Milady zadnje case pac imam cas ker delam od doma hehe. Pa sem veliko bral. Pa rad sirim zavest ljudi. Ker dugace smo ga nagrabusili.
Millady
30. 04. 2020 18.25
+4
DuhSaSjekirom
30. 04. 2020 18.30
+6
Pase da da clovek ven iz sebe. Ne da se zafila s tabletami.
shaft6
30. 04. 2020 18.32
-5
Duh,čudno, sam poznam res dosti ljudi, ki kot podporno terapijo jemljejo antidepresive že vrsto let in se veliko bolje počutijo kot pred uporabo. Vem tudi za primere, ko je bilo jemanje omejeno le na leto dni in so sedaj čisto brez vsakršnih problemov. Odvisnost od antidepresivov ni tako pogosta, kot pri anksiolitikih kot je npr. Helex, ki jih nekateri jemljejo kot bonbončke za stres in pri dolgotrajnem jemanju le-teh pa so posledice res katastrofalne. Ne razumi me narobe, tudi sam sem proti jemanju tablet, vendar vem, da veliko ljudem pač zagotovo je olajšalo depresijo ali anksioznost. Zagotovo pa vsaka tableta predstavlja določeno tveganje za stranske učinke, ki so pač pri nekaterih bolj izraženi kot pri drugih. Lp
Tretja Švica
30. 04. 2020 18.47
+1
DuhSaSjekirom
30. 04. 2020 19.08
+4
Fatalka, dolgotrajna uporaba ni testirana. Ce se bos pozanimala pa bos ugotovila da odstotek ljudi ki potegne ta krstko ni 100 %. Torej so ljudje ki jim je blo to.fajn in ni bilo posledic, vsaj vidnih ne. Procente dobro skrivajo. Ce pa bi rada slisala iz ust konkretnih ljudi pa lahko samo na facebook pogledas, se vclanis v skupine kot so npr. Big pharma injuries, ssri withdrawals, pa imas tam vse informacije direktno od ljudi ki placujejo veliko ceno. Odvisnost je v tem da nemores kar nehat cez noc. Ampak postopoma, nekateri celo po vec let zmanjsujejo dozo. Vec ljudem se nikoli recimo.ne povrne libido, tudi ko nehajo jemat. A ljudje predvsem moski recimo vedo npr. Da ko zacnejo jemati SSRI antidepresive to povzroci da niso vec plodni, vec kot 60 % pa imajo tezave pri erektilni disfunkciji? Vsaka druga zenska trpi za odsotnostjo libida. Vsaj seznanjeni bi morali biti ob tem ko se ti predpise antidepresiv. Ampak seveda drobni tisk. Ce bi ljudje vedeli, da so strabski ucinki tako hudi, sem.prepircan, da bi rsje zdravili svojo zalost z naravnimi sredstvi ter terapijo.
shaft6
30. 04. 2020 19.31
+5
Duh, vsi ti stranski učinki so navedeni in se strinjam, lahko povzročijo zmanjšan libido in motnje erekcije pri moških tudi po prenehanju jemanja antidepresiva, vendar pa moraš vedeti, da omenjena zdravila jemlje ogromen odstotek ljudi, ki pa nima hujših stranskih učinkov med in po jemanju. Vsako zdravilo lahko v določenih odstotkih povzroča težave, tudi navaden aspirin. Kar želim povedati je, da se strinjam, da antidepresivi niso nedolžni, vendar pa kot delavec v zdravstvu poznam paciente, ki se zagotovo ne bi strinjali s tem, da zdravilo ne deluje. Verjemi, veliko hujši stranski učinki so pri jemanju anksiolitikov in psihotikov. Je pa res, da poskušajte težave z zdravjem najprej rešiti na naraven način, s prebiranjem informacij in deljenjem znanja, šele nato posegati po kemiji.
KavčStrokovnjak
30. 04. 2020 19.35
+3
Duh, farmacevti mastno plačujejo psihiatre, jih podkupujejo itn. samo da bi predpisovali njihovo kemijo. Čisto vseeno če dela ali ne, kakšni so stranski učinki. Pohlep enih in drugih pač.
BepaJoseph
30. 04. 2020 15.34
+4
Upam, da čim preje pričnejo z množičnimi predvolilnimi shodi, kjer bodo sedeli tesno eden ob drugem! Upam tudi na veliko navdušenega rokovanja in objemanja!
KungFuPanda
30. 04. 2020 16.04
-5
Da bo volilno telo v času volitev ali pod rušo, ali na respiratorju... Saj jih veliko spada v rizične skupine...
Millady
30. 04. 2020 16.06
+2
crazymoto
30. 04. 2020 15.29
+3
Joooj pa kaj še ta sploh dela.... v politiki...? Najbolj dvomiselni človek sploh!!! neinteligenten ko eno celičar...
Millady
30. 04. 2020 16.08
+3
Trump je inteligenten, deluje pa prikupno zmeden😅
BepaJoseph
30. 04. 2020 16.20
+2
Millady
30. 04. 2020 17.20
+2
Imaš na yt kako je pizzo z vilico :)) za Američane je to nezaslišan greh
Millady
30. 04. 2020 15.28
+3
Pred Trumpom je zelo zahtevno delo in težki časi. Doma ga napada 85% medijev, napadi se bodo še bolj povečali, november se bliža..
Zanesenjak
30. 04. 2020 14.51
+3
"Trump je napovedal, da bo imel kmalu spet velika predvolilna zborovanja, kjer bodo lahko ljudje sedeli drug ob drugem. " - ta človek je nor. Vsak dan pove nekaj, kar drug dan negira.
Ljubljanski Snob
30. 04. 2020 14.29
+4
Sovjetsko zvezo in njihov politični sistem sem od vedno sovražil. Z velikim knedlom v grlu moram pa priznati da je putin veliko boljši predsednik id Trumpa kar se tiče b9ja s korona virusom. Rusija ima po 7000 novoukuzenih in zaostrujejo karanteno, Zda oreko 20 000 na dan in sproščajo mere.... Putin je lepo povedal da ne želi žrtvovati milijonov ljudi za gospodarski napredek in da Rusija ne bo postala Šparta
Ljubljanski Snob
30. 04. 2020 14.25
+3
Ljubezen po domače ima več komentarjev kot kirona virus po svetu... Bog vam pomagaj kakšna streznitev in katarza vas čaka ko udari naslednji val korona virusa. Vsi tisti ki menite da se je situacija izboljšala ste zreli za v psihiatrijo in to zaprti oddelek.
gappy666
30. 04. 2020 13.20
+0