Korona

'Družba, ki se bo polarizirala, ne bo imela dobre prihodnosti'

Ljubljana, 17. 04. 2020 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Sodja, 24UR
Komentarji
427

Kaj nas je naučila sedanja kriza? Kakšni naj bodo nadaljnji ukrepi? Kakšna so znanstvena spoznanja? Kako zagnati gospodarstvo? Kako ob tem poskrbeti za najranljivejše? Kakšno naj bo zdravstvo? Dileme, možnosti in primerjave. Široka razprava o tem, kako naprej. O prihodnosti po soočenju z epidemijo in kako iz te krize iziti, so govorili strokovnjaki z zdravstvenega, ekonomskega in socialnega področja.

Več videovsebin
  • Posebna oddaja - 4.del: Premiki so nujni na vseh ravneh
    44:10
    Posebna oddaja - 4.del: Premiki so nujni na vseh ravneh
  • Posebna oddaja - 5.del: Kako iz krize v čimboljši kondiciji?
    07:11
    Posebna oddaja - 5.del: Kako iz krize v čimboljši kondiciji?
  • Posebna oddaja - 3.del: Koronakriza je prizadela tudi gospodarstvo
    12:51
    Posebna oddaja - 3.del: Koronakriza je prizadela tudi gospodarstvo
  • Posebna oddaja - 2.del: Strokovnjaki o zdravstvu po krizi
    20:30
    Posebna oddaja - 2.del: Strokovnjaki o zdravstvu po krizi
  • Posebna oddaja - 1.del: Koronakriza najprej udarila zdravstvo
    12:10
    Posebna oddaja - 1.del: Koronakriza najprej udarila zdravstvo
  • Iz 24UR POPOLDAN: Je omejitev gibanja na občine ustavna?
    01:15
    Iz 24UR POPOLDAN: Je omejitev gibanja na občine ustavna?

V studijskem delu oddaje so se o tem, kako naprej, z voditeljico Majo Sodja pogovarjali posebni gosti. Dr. Tatjana Avšič Županc, svetovno znana virologinja, je povedala, da je še veliko ovir pri raziskovanju protiteles. Kot je dejala, je zelo pomembno ugotoviti, ali smo s tem, ko smo se srečali z virusom, imuni in koliko časa traja ta imunost. "Za ostale koronaviruse vemo, da je ta imunost zelo kratkotrajna in da se z njim lahko soočimo večkrat v isti sezoni." Povedala je, da se na tem področju veliko dela, kar je pomembno za razvoj cepiva ter tudi za zdravljenje.

"Verjamem, da ko bo konec pandemije, bomo vsi drugače gledali na svet ter da bomo bolj strpni in solidarni na vseh področjih," je glede upanja v prihodnosti povedala virologinja Avšič Županc.
"Verjamem, da ko bo konec pandemije, bomo vsi drugače gledali na svet ter da bomo bolj strpni in solidarni na vseh področjih," je glede upanja v prihodnosti povedala virologinja Avšič Županc. FOTO: 24ur.com

Dr. Beović: Razviti bomo morali nov način življenja

"Potrebno je razviti nek nov način življenja, ki bo omogočil tek vseh dejavnosti ter da na drugi strani ne bomo imeli situacije, kjer ne bo večjega drugega vala okužb," je dejala dr. Bojana Beović, infektologinja in glavna vladna svetovalka za epidemijo covida-19. Glede obiskov športnih in umetniški prireditev pa je povedala, da so gotovo najbolj problematične prireditve z velikimi skupinami ljudi. "Možno bi bilo odpreti gledališča, vendar z manj publike, z maskami in sredstvi za razkuževanje." 

Treba je okrepiti in izboljšati slovensko zdravstvo, meni dr. Beović. Pri tem pa bo morala po njenem mnenju glavno vlogo igrati država. "Potrebno bo dodatno delo vseh zdravnikov. Pametno bi bilo, da gre država v gradnjo zdravstvenih ustanov, ki bi bile videti drugače, bile bolj primerne za zdravnike in paciente. Primanjkuje nam tudi kadra," je opozorila.

V času epidemije se veliko govori tudi o starostnikih, posebej tistih, ki potrebujejo oskrbo in so pravzaprav v prvi bojni liniji. Dr. Renata Salecl, sociologinja in filozofinja, je povedala, da v zadnjih desetih ali dvajsetih letih nismo naredili veliko za starostnike. "Vsega ne smemo prepustiti trgu, na pomoč mora priskočiti država," je dejala.

Potrebujemo novo svetovno ureditev?

Dr. Marko Jaklič, profesor poslovne ekonomije, je povedal, da je najtežje pomagati najbolj ranljivim zaradi polarizacije družbe, v kateri živimo. "Če bi imeli boljši sistem že prej, bi lahko bolje odreagirali. Vprašanje je, ali imamo odporen sistem na šoke, ki bodo v prihodnosti še prihajali. Soočiti se bomo morali z nihanji in ohraniti človeškost. Družba, ki bo polarizirana ne bo imela dobre prihodnosti," je povedal in dodal, da se je znova pokazalo to, kar so mnogi opozarjali že prej, in sicer, da se je neoliberalni kapitalizem izpel.

Marko Jaklič je povedal, da je na žalost najtežje pomagati najšibkejšim členom družbe.
Marko Jaklič je povedal, da je na žalost najtežje pomagati najšibkejšim členom družbe. FOTO: 24ur.com

Zato Jaklič meni, da bo svetovna ureditev morala postati drugačna. Kot je izpostavil, trenutna izvira iz dogovora zmagovalk druge svetovne vojne in je zastarela. "Gre za izzive, ki niso povezani samo s koronavirusom, ampak trkajo na vrata že dalj časa," je povedal ekonomski strokovnjak in dodal, da je čas za investiranje v javni sektor, ki je del rešitve, "pa če govorimo zdravstvu, znanosti, kulturi, izobraževanju". Po njegovem mnenju se je v krizi izkazala podhranjenost javnih sistemov.

Kriza povečuje razlike med evropskimi državami

Države si v času krize predvsem prizadevajo ohraniti delovna mesta in likvidnost gospodarstva. "Ko hiša gori, se nihče ne sprašuje, koliko to stane," je povedal dr. Mojmir Mrak, profesor mednarodnih financ in ekonomskih politik EU in priznal, da trenutno ne obstaja dobra ideja, kako se bo vse skupaj rešilo. "Dolg EU držav se bo povečal na več kot 100 odstotkov. Še posebej v državah, ki so s krizo močneje prizadete. Italija bo tako prišla iz krize še bolj oslabljena. Ta kriza povečuje razlike med evropskimi državami. Tukaj je element solidarnosti ključen, da bo Evropska unija preživela." 

Dr. Mojmir Mrak
Dr. Mojmir Mrak FOTO: 24ur.com

Glede t. i. koronaobveznic je povedal, da bi morala slovenska vlada ta inštrument podpreti. "Moralo bi iti za inštrument, ki bi bil po obsegu relativno omejen in namenjen reševanju krize, do katere je prišlo. V kolikor do rešitve te krize ne bo prišlo, potem se bo težko pogovarjati o drugih stvareh, ki zadevajo EU,"  je priznal dr. Mrak. Izpostavil je še, da so inštrumenti, kot je na primer ESM, na katere igrata Nemčija in Nizozemska, inštrumenti, ki povečujejo razlike med evropskimi državami.

"Krize se ne sme izrabiti za povečanje avtoritarnih teženj nekaterih voditeljev"

"Zamisliti se moramo glede vprašanja demokracije, katere problemi se kažejo nekaj desetletij. Ohraniti moramo svobodo medijev in preprečiti nedovoljene posege v zasebnost. Paziti je treba, da se krize ne izrabi za povečanje avtoritarnih teženj nekaterih voditeljev," pa je med drugim, ko je beseda tekla o svobodi medijev in vlogi demokracije v prihodnosti, povedala dr. Renata Salecl.

 Dr. Renata Salecl je opozorila, da je na preizkušnji tudi demokracija.
Dr. Renata Salecl je opozorila, da je na preizkušnji tudi demokracija. FOTO: 24ur.com

Voditeljica oddaje Koronavirus – kako naprej Maja Sodja: "Tudi voditelji v času koronakrize delamo v polnem zagonu in tako kot vsi smo tudi sami v to krizo padli čez noč, z danes na jutri. Sedaj nas zanima vprašanje, kako bomo iz te krize izšli. Bo to tudi z danes na jutri? Najverjetneje ne. Tako kot vedno so v izrednih razmerah ključne verodostojne, prave in kompetentne informacije in za te si prizadevamo, za vse vas."

Voditeljica Maja Sodja
Voditeljica Maja Sodja FOTO: POP TV

V ekipi oddaje sta bila Katja Šeruga in Miha Drozg, ki sta pripravila prispevka z zdravstvenega in gospodarskega področja, urednica posebne oddaje o poglobljeni razpravi Koronavirus – kako naprej pa je Suzana Lovec.

Ostanite zdravi.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.02

Svetovna ureditev bo morali biti drugačna

"Svetovna ureditev bo morala postati drugačna, saj je trenutna, ki izvira iz dogovora zmagovalcev druge svetovne vojne, zastarela. To so izzivi, ki niso povezani samo s koronavirusom, ampak trkajo na vrata že dalj časa," je povedal profesor Jaklič.

22.51

Dr. Avšič Zupanc: Solidarnost in strpnost na vseh področjih

"Upanje in želja je ta, da virus ne bo zahteval prevelik človeški davek. Verjamem, da ko bo konec pandemije, bomo vsi drugače gledali na svet ter da bomo bolj strpni in solidarni na vseh področjih," je glede upanja v prihodnosti povedala virologinja Avšič Zupanc.

22.46

"Kriza se ne sme izrabiti za povečanje avtoritarnih teženj nekaterih voditeljev"

"Zamisliti se moramo glede vprašanja demokracije, katere problemi se kažejo nekaj desetletij. Ohraniti moramo svobodo medijev in preprečiti nedovoljene posege v zasebnost. Paziti je potrebno, da se kriza ne izrabi za povečanje avtoritarnih teženj nekaterih voditeljev," je povedala sociologinja in filozofinja Dr. Renata Salecl.

22.38

"Potrebno je vlagati v javni sektor"

Ni dovolj, da samo s subvencijami poskrbimo za preživetje kulturnikov, meni ekonomist Jaklič. "V teh razmerah je nujno poskrbeti za produkcijo kulture, ki jih država mora pomagati. Čas je za investiranje v javni sektor, ki je del rešitve pa če govorimo zdravstvu, znanosti, kulturi, izobraževanju," je dejal dr. Jaklič in dodal, da se je pokazala podhranjenost javnih sistemov.

22.33

Likvidnostni narčt bo ohranil podjetja pri življenju

"Likvidnosti načrt za podjetja je pripravljen in bo nekje na evropskih standardih. Njegov namen je, da se podjetja drži pri življenju," je dejal profesor Marko Jaklič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (427)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
19. 04. 2020 19.42
+1
Mislim da bo v tej polariziranosti prišlo do mutacije človeka. Človek bo mutiral. Zaradi tega, ker nosi masko, bo začel dihati s škrgami. Že pred polarizacijo je dihal s škrgami, zdaj pa se bodo škrge še ojačale.
Tone 12345
19. 04. 2020 08.11
+3
Kakšen nov svetovni red???? Kakšen?dejte no nehat
Tone 12345
19. 04. 2020 08.04
+3
Joj kakšna razglabljanja v imenu spreminjanja sveta! Kakšni filozofi! Men tile ne bodo ne filozofiral in napovedoval neko ureditev niso niti poklicani za to in čas bo prinesel svoje ne vi samooklicani filozofi in napovedovalci kvazi prihodnosti! Niti ne bom nič drugač gledal na svet,ker pač ostajajo isti igralci z vami vred
NLKP
18. 04. 2020 20.26
+9
ljudje božji potrebno je vedeti, da iz tega virusa bo bogataš bogatejši siromak pa še večji siromak, Slovenija prelepa dežela pa leglo MAFIJE... in barabinov
Stane Adami?
18. 04. 2020 20.22
-1
In ravno tile tovariši jo polarizirajo. Vse v sistemu. Zlivaj gnojnico nekaj se bi prijelo.
majmun11223344
18. 04. 2020 20.07
+4
Upam, res upam da bomo.spet postali ljudje, človek do človeka... Čeprav imamo napačno oblast upam da postanemo spet ljudje.
kakafonijaprava
18. 04. 2020 20.02
-1
Zs piko ns i manjkajo ssmo se z.turk, mramor, zizek i rode, pa smo kompletna nacija, od spod in od zgori.
janmar1234
18. 04. 2020 19.59
+2
Politika nas je tako sporalizirala, da skoraj ni več mogoča vrnitev v normalno sožitje, levičarji se nikakor ne morejo sprijazniti, da je premier vlade Janša. Če ne bo nekdo stopil na zavoro bo pri nas hudo, desničarji se zdaj ne bodo več pustili ustrahovati. Smo na zelo tankem ledu....
majmun11223344
18. 04. 2020 20.09
+7
Kanmar... Sem zasebnik, tudi volil sem SDS, sedaj so moj sovražnik številka ena, toliko laganja, toliko afer, groženj novinarjem, poniževanje zasebnikov, blatenja, sprenevedanja, v enem mescu se ni bilo nikoli. Kmalu pridemo vsi ki tako mislimo v Ljubljano, takrat se skrij!
EEgon
18. 04. 2020 19.35
+6
Kdo pa polarizira družbo? M E D I J I ! ! !. Zaradi vašega neobjektivnega, senzacionalističnega in črno-belo poročanja.
01xxy
18. 04. 2020 18.46
+9
Ena najboljših oddaj zadnjega leta!
ina5785
18. 04. 2020 19.37
+3
01xxy - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ker so bili govorci NAJbolj NORMALNI LJUDJE!!!!
ahim1225
18. 04. 2020 18.37
-1
Krize se ne sme izrabiti za povečanje avtoritarnih teženj nekaterih voditeljev, pa kaj je s tem bedakii, kdo jim kaj hoče?
kakafonijaprava
18. 04. 2020 17.50
+0
Trla baba lan zgodbe, ob virusu, ki je umetno sproduciran na vseh ravneh. Ko bo trump posadil gatesa na elektricni stol si bom oddahnil!
nebel
18. 04. 2020 17.18
+7
.. pravijo levaki, iz vrst katerih prihajaj največ polarizacuje in sovraštva do neenako mislečih.
franz1988
18. 04. 2020 17.57
+3
nebel
18. 04. 2020 18.18
+0
Res je, strah je iracionalen in izobrazba ne igra vloge pri premagovanju. Treba se je sporijeti z njim, pa ne s sovraštvom in apriori zanikanjem.
ahim1225
18. 04. 2020 18.41
-5
Levaki so ZLO, ki uničuje Slovenijo. Poglejta: Kordiša, zadrogiiranca in pijanca, ga, Tomičko (je pijana), Bajsi je toplovoodar, potem pa še dva obritiiglavca, ali je to normalno???
EEgon
18. 04. 2020 19.37
+1
Vse kar je desno od levice je skrajno desno, po mnenju levičarjev. Kar pomeni, da je levica že v osnovo skrajno levi pol poltike in zmerne levica ni!
RamzesII
18. 04. 2020 17.15
-1
"Potrebujemo novo svetovno ureditev?" Vprašanje je odveč, komu še ni jasno, ko se bomo po vsem zbudili, se bomo zbudili v novi svetovni red. Edina težava bo, da ne bo vsem povšeči.
Uporabnik811241
18. 04. 2020 15.51
+2
Polarizira se in se bo razen , če bi Šarec po zadnjih volitvah požrl svojo gosto slino in ustvaril koalicijo z Janšo skupaj bi bila alfa in omega brez kogar koli drugega pa bi se hitro dogovorila ! V kolikor pa želimo ,da ne bo delitev tako ,da bo vladala ena opcija ali leva ali desna potem bo vedno enako kot to je že od 91 naprej !!
Uporabnik811241
18. 04. 2020 16.37
-1
sem rekel ,da delitev bo smo že na 50/50 !!!
krmeki
18. 04. 2020 15.30
+7
Razdor in sovraštvo so širili najbolj tisti, ki sedaj kričijo naj vlado mediji in državljani pustijo pri miru (kljub vsem napakam, ki jih dela vlada)
EEgon
18. 04. 2020 19.38
+0
Namerna laž krmeki, s'ne. Levici gre laž najslajše iz ust saj resnice ne sprejemajo.
Lumpe?ka
18. 04. 2020 15.06
-6
Treba je ukint vse stranke, naj bojo dve, kuker pravte levo pa desno, ne da vsak lahk ustanovi svojo. Pa treba je gledat na državljane, delavce bolj spoštovat pa plačat da lepo živimo,javna uprava se pa naj ne prskutuje(šolniki, zdravniki, ne vsi so tud izjeme) pa slov. železnico v red spravt. Ah velik je še stvari za poštimat.....
nebel
18. 04. 2020 17.21
+10
Vsaj 50 % sposobnih in delavnih ljudi je treba spraviti v stranke, toliko da pride do presega kritične mase, pa bo za začetek kar šlo. Potem ideologijas ne bo več pomembna, ampak sposobnost in zavezanost delu za državo, za kar naj bi tam sploh bili.
the kop
18. 04. 2020 14.34
+17
najprej je treba določene medije prepovedat! Da ne bodo več širili straha in panike!!
VOLK 91P11
18. 04. 2020 14.27
+4
Nadaljujte hipnotiziranje naroda, z tako mentaliteto res ne bomo več normalno živeli... ko pinavljaš z negativnim razmišljanjem non stop ti gre v podzavest in to rata tvoja realnost .... to je prvotni namen te psihološke operacije ,ki so jo sprožile svetovne elite iz ozadja
marveb
18. 04. 2020 14.21
+4
A potem bo praznovanje 1.Maja na prostem ob kresovih dovoljeno? 😊