Korona

V avstrijskih šolah se obeta redno testiranje na novi koronavirus

Dunaj / Zagreb / Teheran, 09. 01. 2021 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
197

Avstrija bo po odprtju šol, ki sicer zaradi slabe epidemiološke slike zaenkrat ostajajo zaprte, uvedla redno tedensko testiranje vseh učencev na novi koronavirus. V ZDA je bilo medtem razdeljenih že več kot 22 milijonov odmerkov cepiva in opravljenih več kot 6 milijonov cepljenj, v Italiji so cepili več kot pol milijona ljudi. Iran pa je prepovedal uvoz ameriških in britanskih cepiv proti covidu-19.

Po svetu smo potrdili že več kot 89.001.000 primerov okužb, kažejo podatki univerze Johns Hopkins. Največ, več kot 21.000.000 primerov so potrdili v ZDA, sledi Indija z več kot 10.000.000 nato pa še Brazilija z več kot 8.000.000 potrjenimi primeri. Potem se po številu potrjenih okužb vrstijo še Rusija, Velika Britanija in Turčija. 

Skupaj je umrlo že več kot 1.916.000 covidnih bolnikov.

V avstrijskih šolah se obeta redno testiranje na novi koronavirus

Avstrija bo po odprtju šol, ki sicer zaradi slabe epidemiološke slike za zdaj ostajajo zaprte, uvedla redno tedensko testiranje vseh učencev na novi koronavirus, je danes sporočil avstrijski šolski minister Heinz Fassmann. To je po njegovem edina rešitev, kako prebroditi težko fazo, ki jih še čaka, preden bodo precepili zadosten delež prebivalstva.

Kot je minister pojasnil na novinarski konferenci na Dunaju, bodo v ta namen šolam dostavili pet milijonov hitrih antigenskih testov. Gre za tip hitrih testov, pri katerih testne paličice ni treba vtakniti globoko v nos, ampak zgolj centimeter ali dva globoko. Otroci bi lahko takšen test ob ustreznih navodilih odraslih celo opravili sami.

Šole sicer v Avstriji zaradi slabe epidemiološke slike ostajajo zaprte.
Šole sicer v Avstriji zaradi slabe epidemiološke slike ostajajo zaprte. FOTO: Dreamstime

Kot zatrjuje predstavitveni video, ki so ga predvajali na novinarski konferenci, naj bi bilo vse skupaj približno "tako preprosto kot vrtanje po nosu". Rezultati bodo znani v 15 minutah.

Osnovnošolcem naj bi test doma vsak ponedeljek pomagali opraviti njihovi starši, medtem ko naj bi se starejši učenci testirali ali v šoli ali doma. Testirali naj bi se tudi učitelji, za katere oblasti sicer obenem načrtujejo, da se bo zanje konec februarja začelo cepljenje proti covidu-19. Testiranje bo – tako kot cepljenje – brezplačno in prostovoljno, je še pojasnil Fassmann.

Avstrijska vlada bo v prihajajočem tednu odločila, ali se bodo šole v skladu z načrti 18. januarja znova odprle ali ne. Po besedah ministra množično testiranje ponuja resnično možnost, da se šole odprejo in tudi ostanejo odprte.

Na Hrvaškem 1401 nova okužba, umrlo še 38 covidnih bolnikov

Na sosednjem Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 8609 opravljenih testih potrdili 1401 nov primer okužbe z novim koronavirusom, umrlo je še 38 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

V bolnišnicah se zdravi 2084 covidnih bolnikov, s pomočjo ventilatorjev predihavajo 191 bolnikov. V državi je trenutno 5798 aktivno okuženih z novim koronavirusom. Od lanskega februarja, ko so v sosednji državi potrdili prvi primer okužbe z virusom sars-cov-2, so potrdili skupno 219.347 okužb, umrlo je 4342 bolnikov s covidom.

Doslej so na Hrvaškem na okužbo z novim koronavirusom testirali 1.070.562 ljudi.

Covid-19 in svet
Covid-19 in svet FOTO: Dreamstime

V Italiji proti covidu-19 cepili več kot pol milijona ljudi

V Italiji je po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje prvi odmerek cepiva proti covidu-19 do danes prejelo skoraj 505.000 ljudi. Med cepljenimi prevladujejo zdravstveni delavci. Največji odstotek že dostavljenih odmerkov cepiva, okoli 75 odstotkov, so doslej porabili v južni deželi Kampanija. V absolutnih številkah je medtem vodilna dežela Lacij, kamor spada tudi prestolnica Rim, s 56.300 porabljenimi odmerki cepiva. Okoli 60 odstotkov cepljenih predstavljajo ženske.

Italija je sicer od konca decembra prejela okoli 918.500 odmerkov cepiva. Cepljenje poteka na 290 lokacijah. Kot je danes poudaril minister za zdravje Roberto Speranza, so šele na začetku in odmerki, ki jih imajo na razpolago, so zaenkrat občutno omejeni.

V zahodni sosedi se sicer zadnje čase znova slabša epidemiološka slika. Po petkovih podatkih so v zadnjem dnevu zabeležili 17.533 novih primerov, pozitivnih je bilo 12,5 odstotka opravljenih testov, obenem je zaradi covida-19 umrlo 620 ljudi. Skupaj je covid-19 terjal že skoraj 78.000 življenj. V bolnišnici je okoli 23.300 ljudi.

V ZDA si zdravstveno osebje prizadeva za cepljenje po vseh zvezdnih državah

Glede na podatke univerze Johns Hopkins so v ZDA v petek potrdili 283.204 nove primere okužb, umrlo je 3.456 oseb. V državi je tako skupno umrlo že več kot 368.773 covidnih bolnikov. Številke vključujejo podatke iz vseh 50 držav, okrožja Kolumbije in drugih ameriških ozemelj.  

Zdravstveni delavci in drugo medicinsko osebje si v ZDA želi uvedbo cepljenja po vseh zvezdnih državah. Do zdaj je bilo po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni razdeljenih najmanj 22.137.350 odmerkov cepiva in opravljenih vsaj 6.688.231 cepljenj, poroča CNN.

Cepljenje v Veliki Britaniji

Poleg tega so po podatkih, ki so jih v petek objavili ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni, v osmih ameriških zveznih državah odkrili vsaj 63 primerov različice novega koronavirusa, ki je bila sicer prvič odkrita v Združenem kraljestvu.

32 primerov so zabeležili v Kaliforniji, 22 na Floridi, tri v Koloradu, dva v Connecticutu in po en primer v Georgi, New Yorku, Teksasu in Pensilvaniji.

Indija začenja mamutsko operacijo cepljenja proti covidu-19

Indija bo prihodnjo soboto začela eno najbolj ambicioznih akcij cepljenja proti covidu-19, v kateri naj bi do julija cepili 300 milijonov ljudi, je napovedal indijski premier Narendra Modi. Kot je dejal, je začetek cepljenja 16. januarja "pomemben korak" v boju proti pandemiji. Za 1,3 milijarde prebivalcev države bo cepivo brezplačno.

Najprej bodo cepili približno 30 milijonov zdravstvenih delavcev in tistih, ki so v prvih vrstah boja z novim koronavirusom, vključno s pripadniki varnostnih enot, nato pa 270 milijonov ljudi, starejših od 50 let, ki so v pandemiji najbolj ogroženi. Za cepljenje, ki bo potekalo v približno 290.000 centrih, so v državi usposobili približno 150.000 ljudi.

V Indiji so doslej odobrili dve cepivi proti covidu-19, in sicer cepivo, ki ga je razvila AstraZeneca v sodelovanju z oxfordsko univerzo, in cepivo indijske farmacevtske družbe Bharat Biotech. Največji proizvajalec cepiv na svetu, indijski Serum Institute, ki izdeluje cepivo AstraZenece, je sporočil, da je izdelal približno 50 milijonov odmerkov tega cepiva. Proizvodnjo želi do marca povečati na 100 milijonov odmerkov mesečno.

Iran prepovedal uvoz ameriških in britanskih cepiv proti covidu-19

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej je v petek sporočil, da je prepovedan uvoz cepiv proti covidu-19, proizvedenih v ZDA in Veliki Britaniji, saj so ta "povsem nevredna zaupanja". Danes je iranski predsednik Hasan Rohani k temu še dodal, da ne bodo dovolili, da bi tuja podjetja svoja cepiva testirala na Irancih.

"Uvažanje cepiv, narejenih v ZDA ali Veliki Britaniji, je prepovedano," je v petek tvitnil Hamenej in svoj zapis pospremil z oznako #CoronaVaccine. Kot je še dodal, obstaja možnost, da bi želeli ti državi "okužiti" druge. Ta prepoved onemogoča uvoz cepiv podjetij Pfizer in BioNTech, Moderna in AstraZeneca. V nagovoru na televiziji je Hamenej še zatrdil, da če bi bili Američani zares sposobni razviti zanesljivo in učinkovito cepivo, "se koronavirusna katastrofa v njihovi državi ne bi zgodila". Spomnil je tudi na afero iz 80. let prejšnjega stoletja v Franciji, ko so bile zaloge krvi okužene z virusom hiv.

Predsednik Rohani je nato sporočil, da tuja podjetja ne bodo smela svojih cepiv testirati na Irancih. "Tuja podjetja so nam želela dati cepiva, tako da bi jih testirali na Irancih. Toda ministrstvo za zdravje je to preprečilo," je sporočil po televiziji. Dodatnih podrobnosti ni navedel.

Iranski Rdeči polmesec je v petek sporočil, da so nameravali iranski znanstveniki v ZDA v domovino poslati 150.000 odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, a so te načrte zaradi Hamenejeve prepovedi zdaj ustavili. Kot so še dodali, naj bi Rdečemu polmesecu v Iranu preko tretje države dostavili skupno kar milijon odmerkov cepiv.

Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so se na odločitev Teherana v petek odzvali z besedami, da novega koronavirusa in tudi cepiva proti covidu-19 nikakor ne bi smeli politizirati, kar so sicer že večkrat poudarili.

V Iranu so po uradnih navedbah doslej potrdili več kot 1,2 milijona okužb z novim koronavirusom ter dobrih 56.000 smrti. Oblasti v Teheranu so ZDA, svojemu sovražniku številka ena, že večkrat očitale, da skušajo s strogimi sankcijami ovirati njihov dostop do cepiv proti covidu-19. Hrana in zdravila so iz sankcij sicer načeloma izvzeta, vendar pa mednarodne banke večinoma zavračajo transakcije, v katerih je udeležen Iran. Rohani je decembra izjavil, da Washington zahteva, da Iran za zdravila in cepiva plačuje preko ameriških bank, vendar pa se v Teheranu bojijo, da bodo ZDA nato ta denar zasegle.

Pandemija novega koronavirusa je izbruhnila po več mesecih nevarnega zaostrovanja odnosov med Teheranom in Washingtonom, ki so sledili enostranski odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA odstopijo od mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom in ponovno zaostrijo sankcije proti tej državi. Marca lani je Hamenej zavrnil ponudbo Trumpa za pomoč v boju proti pandemiji z besedami, da ne verjame v dobre namene ZDA.

Decembra se je v Iranu začelo klinično testiranje cepiva, ki ga razvija ta država sama.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wikikriki
09. 01. 2021 21.02
+1
Zvezdne države? In to dvakrat v članku. Jojoj prejoj.
morfo
09. 01. 2021 20.39
+2
Pametni tej Iranci. Kaj Ajatola ima še Twiter?🤣🤣
devlon
09. 01. 2021 20.37
+1
Lahko povem, da ni nič hudega palčko v nos dobit
morfo
09. 01. 2021 20.40
+3
jbtjbt
09. 01. 2021 20.54
-2
morfo
10. 01. 2021 08.20
Ja tam pa nekim paše, edino mislim da bi bila pretanka.😂😂😂
simple_mind
09. 01. 2021 20.27
+5
Predvsem je tako: to testiranje, predvideno v šolah v A, je seveda prostovoljno !
Dr.Rugelj
09. 01. 2021 20.20
+0
Ne dovolim testiranja niti pri sebi - pri otrocih pa se zadeva zaključi !!! NE dovolim !!! ...dokler lahko nekateri prehajajo meje brez problema,smučajo , nakupujejo,..ostali pa imamo lockdown in omejitve - ni šans !!!! ...tole vse skupaj že meji na Orwelovsko histerijo !!!
Periot222
09. 01. 2021 20.40
-1
Manja Šarman Šumandl
10. 01. 2021 13.52
-1
Gre za tip hitrih testov, pri katerih testne paličice ni treba vtakniti globoko, ampak zgolj centimeter, dva v nos. Otroci bi lahko takšen test ob ustreznih navodilih odraslih celo opravili sami. Kot zatrjuje predstavitveni video, ki so ga predvajali na novinarski konferenci, naj bi bilo vse skupaj približno tako preprosto kot vrtanje po nosu. Rezultati bodo znani v 15 minutah. Osnovnošolcem naj bi test doma vsak ponedeljek pomagali opraviti njihovi starši, medtem ko naj bi se starejši učenci testirali ali v šoli ali doma. Testirali naj bi se tudi učitelji, za katere oblasti sicer obenem načrtujejo, da se bo zanje konec februarja začelo cepljenje proti covidu 19. Testiranje bo tako kot cepljenje brezplačno in prostovoljno.
slim386
09. 01. 2021 20.02
+5
A jim bodo tisti nateguni zrihtali poceni teste?
ivan z Doba
09. 01. 2021 19.31
+7
Avstrijci imajo Kurza mi pa.....
slim386
09. 01. 2021 20.01
+8
bundy crocodile
09. 01. 2021 19.29
+4
Ko bo to norost podprl tudi Janez se potapkajte po rami.
Jure3,33
09. 01. 2021 19.28
+9
Testiranje otrok. Ta pa je ta prava. Še mask niso starši dovolili nosit otrokom. Mislim, da se bo veliko otrok šolalo od doma.
simple_mind
09. 01. 2021 20.26
-4
Predvsem je najprej treba vedeti: to testiranje, predvideno v šolah v A, je seveda prostovoljno !
NotMe
09. 01. 2021 21.28
Ne bodo. Avstrijci imajo vec pameti kot nase fejs buk nezadovoljne gospodinje
RamzesII
10. 01. 2021 13.01
Simple, v tem primeru zagotovo ne. Kdo bo to nadzoroval, kaj počno z in nad otroki.
Lillija123
09. 01. 2021 19.26
+1
Zgodovina se ponavlja
Mahmud
09. 01. 2021 19.21
+7
Pa saj sploh ni več problem virus, problem je kapler diktatura!
MaksiLopez
09. 01. 2021 19.20
+1
Lepo pri nas pa policijska drzava z mini orbanom tega si ne bo privoscila...
RamzesII
09. 01. 2021 19.17
+1
"Osnovnošolcem naj bi test doma vsak ponedeljek pomagali opraviti njihovi starši, medtem ko naj bi se starejši učenci testirali ali v šoli ali doma." Vsekakor doma, toda ali oblasti premorejo toliko zaupanja, da lahko straši to izvajajo, brez nadzora predstavnika oblasti.
RamzesII
09. 01. 2021 19.18
-1
Nič pa o tem kako dolgo naj bi to trajalo in kakšne bodo posledice tega.
Jure3,33
09. 01. 2021 19.29
+1
Jure3,33
09. 01. 2021 19.30
-3
Pozabljate na to, da imajo vsi otroci pravico hoditi v šolo. Otrok ne bomo testirali. Pika.
gggg1
09. 01. 2021 20.06
+8
Pozabil so napisati tudi to, da imajo otroci dolžnost prihajati v so zdravi. Ne omenjat samo pravic in pozabljat na dolžnosti.
RamzesII
09. 01. 2021 19.15
+0
"Otroci bi lahko takšen test ob ustreznih navodilih odraslih celo opravili sami." Bodo ja, saj jim ne bodo dovolili, ker bi otroci, dovolj so pametni, goljufali.
RamzesII
09. 01. 2021 19.15
+2
"Gre za tip hitrih testov, pri katerih testne paličice ni treba vtakniti globoko v nos, ampak zgolj centimeter ali dva globoko." Govora je o otrocih, ne odraslih. Testne paličice morajo pa biti za otroške nosove, ne za odrasle.
RamzesII
09. 01. 2021 19.13
-2
Bodo ja, ne brez dovoljenja oz. prisotnosti staršev. Zakaj redne, kdo bo odgovarjal in kako, če pride do poškodb občutljivih otroških nosnih votlin.
gggg1
09. 01. 2021 20.08
+6
A se lahko prosim, v dobro vseh, ki beremo komentarje, odpoveš komentiranju, ker pri vsaki temi imaš počasi že prav nadležne komentarje. Če česa ne poznaš s strokovnega vidika pač ne komentiraj.
morfo
09. 01. 2021 20.42
+1
RamzesII
10. 01. 2021 13.04
Pa saj veš, da se pri otroci ne sme ničesar početi brez prisotnosti starša ali skrbnika. Kdo jamči, da bodo primerno opravili delo, upoštevali otroke, če imajo že težave z nosom ali nosno votlino (kasneje ne bo opravičil) in da ne bodo zlorabili rezultatov.
hom
09. 01. 2021 19.13
+0
potrc se bo vrnu, ne nooo
Mahmud
09. 01. 2021 19.25
+5
In kaj je Potrč narobe povedal? Ajd povej!
hom
09. 01. 2021 19.49
-3
TistoPravo
09. 01. 2021 19.13
+5
Povsem logično je, da se testira vse otroke pred vstopom v javni šolski prostor. Pošteno do vsake čistilke vse do učitelja
simple_mind
09. 01. 2021 20.29
+1
Predvsem je pa najprej treba vedeti ob tem vašem nabijanju : to testiranje, predvideno v šolah v A, je seveda prostovoljno !
optifix
09. 01. 2021 21.45
+1
Če je otrok vidno bolan, naj ostane doma. Če pa je videti okej in se počuti zdrav, potem je verjetnost da bo koga okužil majhna, oziroma v območju normalnega rizika. Ostalo je histerija.
Salting
09. 01. 2021 19.02
+4
Kako bodo v Avstriji dobili toliko hitrih testov, da bodo vse testirali? A so tudi oni nabavili tiste useless rokohitrske antigenske teste od posrednikov Majbert Pharm? Haha :D
gggg1
09. 01. 2021 19.14
-2
Morda pa so dopustili pri javnem naročanju višjo ceno posameznega testa. Tam nimajo blesave opozicije, ki bi se metala na zobe ob vsakem vladnem nakupu.
simple_mind
09. 01. 2021 19.01
+5
Na koncu koncev zmorejo Iranci največ pameti ?