Korona

Hrvaška uvaja strožje ukrepe. Švedski premier: Za veliko noč ne sme biti velikih praznovanj

Budimpešta / Zagreb, 31. 03. 2021 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Urša Vrečar, Natalija Švab
Komentarji
190

Na Madžarskem sta v zadnjih 24 urah umrla 302 covidna bolnika, kar je največ doslej. Država ima sicer eno od najvišjih stopenj umrljivosti na svetu zaradi novega koronavirusa. Epidemiološka slika se poslabšuje tudi na Hrvaškem, kjer uvajajo nove ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Za podobno potezo se je odločila tudi Francija, medtem ko Švedska in Finska zaradi porasta okužb podaljšujeta omejitvene ukrepe.

Skupno je pandemija covida-19 na Madžarskem, ki ima približno deset milijonov prebivalcev, zahtevala 20.737 življenj. 

Na Madžarskem so v zadnjih 24 urah okužbo potrdili pri 6700 osebah, v bolnišnicah pa se zdravi 12.346 covidnih bolnikov, od tega jih je 1492 na ventilatorjih. Skupno so okužbo z novim koronavirusom od začetka epidemije potrdili pri 652.433 ljudeh. Največ okužb so potrdili v prestolnici Budimpešta ter županiji Pest. 

Proti covidu-19 so na Madžarskem doslej cepili 2,011 milijona ljudi, od tega jih je 753.187 dobilo že oba odmerka cepiva. Po napovedih madžarske vlade naj bi v državi postopoma začeli rahljati protikoronske ukrepe, ko bodo cepili 2,5 milijona ljudi.

Skupno je pandemija covida-19 na Madžarskem zahtevala 20.737 življenj.
Skupno je pandemija covida-19 na Madžarskem zahtevala 20.737 življenj. FOTO: AP

Hrvaška uvaja nove ukrepe, v Zagrebu zmešnjava z maskami na prostem

Na Hrvaškem bodo s 1. aprilom omogočili vstop v državo vsem, ki so preboleli covid-19 ali se cepili proti njemu, za to pa ne bodo potrebovali svežega PCR testa. Vstop v državo bodo omogočili tudi z negativnim hitrim testom. Število okužb z novim koronavirusom se sicer vse bolj povečuje - današnjih 2623 okužb je največ od 23. decembra lani.

Kot je dejal hrvaški notranji minister Davor Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite, bo Hrvaška od polnoči pri prehodu hrvaške meje omogočala vstop tudi potnikom, ki bodo predložili potrdilo o negativnem antigenskem testu.

Povedal je, da bodo dovolili vstop državo tudi potnikom, ki imajo potrdilo o cepljenju, tudi s cepivi, ki niso potrjena v EU, kot sta rusko ali kitajsko. Od drugega odmerka bo sicer moralo miniti najmanj 14 dni.

V Hrvaško bodo lahko vstopili tudi tisti, ki so preboleli covid-19 v zadnjih 180 dneh. Izjema bo veljala za otroke do sedmega leta starosti, če potujejo s starši ali skrbniki, ki sami izpolnjujejo epidemiološke pogoje za vstop na Hrvaško. Izjema bo veljala tudi za "digitalne nomade", je še povedal Božinović, a ni pojasnil, kako bodo to preverjali v praksi. Minister tudi ne pričakuje, da bodo imeli zaradi spremenjenih ukrepov na meji občutno več obiskov.

Na državni ravni bodo s četrtkom nekoliko poostrili posamezne protikoronske ukrepe, tako da so znova prepovedali uporabo športnih dvoran za treninge, z izjemo prvega in drugega razreda športnikov. Vnovično so zaprli tudi otroške igralnice in delavnice v zaprtih prostorih. Ukrepi bodo veljali do 15. aprila.

Božinović je poudaril, da so lokalni štabi civilne zaščite v posameznih županijah dodatno poostrili ukrepe, kot je to v splitsko-dalmatinski in šibeniško-kninski županiji, v katerih so znova uveljavili obvezno uporabo zaščitnih mask na prostem, ko se na določenih lokacijah, kot so tržnice, pričakuje večje število ljudi.

Prav tako so omejili obratovanje gostinskih lokalov do 20. ure. Prodaja alkoholnih pijač je prepovedana med 20. in 6. uro zjutraj. Obvezno uporabo zaščitnih mask na prostem, tudi na terasah gostinskih lokalov, pa so najprej napovedali v Zagrebu, a so si kasneje premislili. Vršiteljica dolžnosti županje Jelena Pavičić Vukičević je namreč prevzela upravljanje z zagrebškim štabom in s tem zamenjala Olivero Majić, ki ga je vodila doslej, za začetek pa je preklicala ukrep mask na prostem, poroča index.hr.  

Na Hrvaškem uvajajo strožje ukrepe.
Na Hrvaškem uvajajo strožje ukrepe. FOTO: Dreamstime

V BiH rekordnih skoraj 2000 novih okužb z novim koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 1972 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ enem dnevu od začetka epidemije covida-19. Umrlo pa je še 72 covidnih bolnikov.

V državi so v zadnjem dnevu opravili več kot 5600 testiranj na novi koronavirus. Okužbo so potrdili pri 1286 ljudeh v Federaciji BiH, 601 v Republiki srbski in 85 v distriktu Brčko.

Največja žarišča ostajajo velika mesta. V zadnjem dnevu so tako v Sarajevu potrdili več kot 500 novih okužb, v Mostarju 270, v Banjaluki pa 155.

Širjenje okužb se kljub strogim omejitvam za zajezitev virusa nadaljuje že četrti teden. V večjem delu države so zaprti gostinski obrati, omejeno pa je tudi delo storitvenih dejavnosti. V Federaciji BiH je poleg tega v veljavi nočna omejitev gibanja.

Od začetka epidemije so v državi, ki ima okoli 3,3 milijona prebivalcev, potrdili nekaj manj kot 170.000 okužb s koronavirusom. Umrlo pa je 6525 covidnih bolnikov, kar BiH uvršča med države z največjim številom umrlih na 100.000 prebivalcev. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se s 193,36 smrtnega primera na 100.000 prebivalcev uvršča na sedmo mesto na svetu. Slovenija je tik pred njo. Umrlo je 194,64 človeka na 100.000 prebivalcev. Pred Slovenijo so samo San Marino, Češka, Madžarska, Črna gora in Belgija.

Švedska in Finska zaradi porasta okužb podaljšujeta omejitvene ukrepe

Švedska je danes zaradi naraščanja okužb podaljšala ukrepe za zajezitev novega koronavirusa v državi. Tam se bodo morali lokali in restavracije še naprej zapirati ob 20.30, po tej uri pa bodo lahko še naprej ponujali hrano in pijačo za s seboj, je sporočil švedski premier Stefan Löfven. Ta ukrep bo veljavi vsaj do 3. maja.

V veljavi ostajajo tudi omejitve glede števila ljudi v nakupovalnih centrih, trgovinah in fitnesih.

"Če se želimo vrniti v normalno življenje, moramo omejiti širjenje okužb," je poudaril Löfven. "Za veliko noč ne sme biti velikih praznovanj," je pozval ljudi.

Prvo sproščanje ukrepov so sicer na Švedskem, ki je sprva ubrala milejši pristop k boju proti koronavirusu, a je kasneje uvedla tudi zavezujoče ukrepe, načrtovali za 11. april. Vendar pa je švedska agencija za javno zdravje vladi priporočila, naj počaka do 3. maja.

Število okužb namreč narašča v večjem delu države, kar predstavlja dodatno breme za zdravstveni sistem, so poudarili na agenciji.

Okužbe pa naraščajo tudi na Finskem, ki je medtem do konca aprila podaljšala omejitve pri vstopu v državo. Tujci lahko v državo vstopijo samo izjemoma.

Francija zapira šole

Francijo v boju s pandemijo covida-19 znova čakajo težki tedni, je sodržavljanom v televizijskem nagovoru nocoj sporočil predsednik Emmanuel Macron. Za tri tedne se zapirajo šole, sprva bo pouk potekal na daljavo, nato bosta dva tedna počitnic. Delno zaprtje, ki je doslej veljalo le ponekod, bo naslednje štiri tedne veljajo za vso državo.

Že nekaj časa se je sicer ugibalo, da bo Macron zaradi izredno težke epidemiološke situacije nagovoril državljane. Pred tem je francoski premier Jean Castex večkrat nakazal, da čakajo državo novi strogi protikoronski ukrepi.

Šole so bile sicer v Franciji od začetka pandemije lani spomladi zaprte le v prvem valu, kasneje pa je Macron vztrajal, da bodo te, če bo le mogoče, ostale odprte. Vse od januarja se je tudi, kljub drugačnim nasvetom strokovnjakov, upiral, da bi razglasil že tretje zaprtje.

A epidemija v 67-milijonski Franciji se zadnje čase občutno poslabšuje. Še posebej bolnišnice na širšem območju Pariza prižigajo alarme, saj so njihovi intenzivni oddelki prenatrpani. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na državni ravni je 375, dnevno beležijo po 40.000 novih okužb.

In kot je danes po televiziji ocenil Macron, so sedanji protikoronski ukrepi preprosto "preveč omejeni za čas, ko se epidemija pospešuje". Poleg zaprtja šol se je zato odločil tudi, da omejeno zaprtje, kakršno že dva tedna velja v Parizu in več drugih departmajih, za štiri tedne razširi na celotno državo. Ta ukrep bo v veljavo stopil to soboto.

Ljudje tako ne bodo smeli zapuščati regije, pa tudi sicer bo gibanje na prostem omejeno. Rekreacija in sprehodi bodo dovoljeni na območju do 10 kilometrov od doma. Zaprta bo večina nenujnih trgovin in storitev.

Avstralija zamuja s cepljenjem 

Avstralski premier Scott Morrison je priznal, da Avstralija precej zamuja pri cepljenju proti covidu-19. Delno krivdo za to je pripisal evropskim omejitvam pri izvozu cepiva.

Avstralija v boju proti novemu koronavirusu velja za zgodbo o uspehu, kampanja cepljenja pa poteka zelo počasi. Do zdaj so porabili le 670.000 odmerkov cepiva, medtem ko bi morali v skladu z načrtom cepljenja do konca marca porabiti štiri milijone odmerkov. 

Morrison je danes dejal, da so prvotni cilj opustili pred meseci in da bodo na uspeh cepljenja vplivale ovire pri izvozu treh milijonov odmerkov cepiva iz Evrope. "To ni tekma," je poudaril premier in kritikom očital, da želijo politizirati vprašanje cepiv in dobave. Kritiki opozarjajo, da bi se lahko zaradi počasnega cepljenja pojavili novi izbruhi virusa, kar bi zamaknilo odprtje avstralskih meja za nedoločen čas.

Potem ko so sklenili dogovore o nakupu cepiv s proizvajalci AstraZeneca, Pfizer in Novavax, se je Morrison pred časom pohvalil, da bo Avstralija na začetku vrste za cepiva. Prvotni cilj avstralske vlade je bil, da bi do oktobra cepili vse odrasle prebivalce. Danes je Morrison povedal, da se je cilj spremenil in da "smo na dobri poti, da do konca oktobra vsi dobijo prvi odmerek".

Koronavirus pasica nova

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sortegilio
31. 03. 2021 21.45
+0
Obe državi sta ful večji od naše. Mi smo majčkena država. Se čudno da ni spet občinskih omejitev.
Dr. Dy
31. 03. 2021 21.11
-4
Svedi so se odlocili za dolgorocno vzdrzne ukrepe in so bistveno blazi pa tud bistveno manj preseznih smrti imajo! Tocno Svedska je dokaz da se nam to dogaja samo zato ker ima Twittler zeljo po zapiranju in ustrahovanju ljudi, podobno kot je imel Hitler!
avioo
31. 03. 2021 21.26
+3
kam jo je potrčkovič🤡🐑🕷 pobrisal????😆😆😛
periot22
31. 03. 2021 21.38
-1
Emtisunce
31. 03. 2021 21.02
+0
Madžarska največjo umrljivost, a nima to Slovenija? Novinarji koga zavajate, komu lažete?
kojnusar
31. 03. 2021 20.48
+7
kje je zdaj potrć???
Obala31
31. 03. 2021 20.59
+3
On se naprej laze...svedska im sicer milejse ukrepe,ampak jih ima ze veliko casa
periot22
31. 03. 2021 21.39
-3
enfrancl
31. 03. 2021 21.40
+0
Obala31
31. 03. 2021 21.56
+2
Periot,super da ti je potrc tvoj idol,kar pojdi za njim...komaj cakajo nate na svedskem
lordG
31. 03. 2021 20.38
+4
Potrc a bos fopustil to korona morijo na svedskem
morfo
31. 03. 2021 20.33
-1
V bistvu Hrvatje popuščajo ukrepe, nič več PCR testov ampak HAT , lahko grejo cepljeni ni važno s katerim cepivom in tudi če si prenašalec čeprav si prebolel in si spet lahko okužen njih to ne briga, važno da imajo za veliko noč polne hotele in polne restavracije. Kaj bo po veliki noči jih ne briga važen je keš.
gruber74
31. 03. 2021 20.35
+2
Kako bos pa prisel na Hrvasko ce je prepoved
on39
31. 03. 2021 20.45
-1
Jaz sem danes sel na hrvasko sicer iz italije brez problema hitri test in to je to sem pa mesec nazaj probleme it na hrvasko tolko o zapiranju
Obala31
31. 03. 2021 21.01
+3
Cepljeni niso prenasalci, sprijaznite se s tem...v bolnisnicah ze krozijo obvestila,vsak cas bo uradno
Aleks 85
31. 03. 2021 20.30
+1
Ne vi o švedski in podaljševanju ukrepov,ker to kar imajo Švedi za ukrepe je pri nas skoraj kot bi bili pred covidom in ne lažite ljudem
Animal_Pump
31. 03. 2021 20.38
-1
Na Švedskem so ljudje disciplinirani in precej bolj kulturni kot pri nas.... Jim ne rabijo ukrepov postavljat...ampak zgolj priporočila, ki se jih pa držijo..za razliko od nas.
Gemma 1961
31. 03. 2021 20.26
+0
Kako to vse drzave ki imajo veliko precepljenost imajo tudi veliko smrtnos ,dobra sinteza
VAREN
31. 03. 2021 20.48
-1
Logično. Cepivo je smrtno nevarno in ne ščiti.
avioo
31. 03. 2021 21.36
+1
Di si bio 91
31. 03. 2021 20.19
+0
Številke bodo v BiH naraščale dokler bo WHO pošiljal denar. Ko WHO preneha pošiljat denar , tudi BiH bo prenehala nabijat covid številke.
zani10
31. 03. 2021 20.19
+0
Mi ze mamo zmenjeno, da vsak dan festamo cca 20ljudi...
Satoshi Nakamoto
31. 03. 2021 20.17
-1
Digitalnim nomadom pa ne bodo težili s cepivi ;) Toliko da Vam je jasno! :) javni paraziti!
VAREN
31. 03. 2021 20.12
+0
Briga me za njih. Zaradi mene je lahko tako pri njih celo leto.
Anonymus
31. 03. 2021 20.09
+4
Zagreb NIMA obveznega nošenja maske na prostem, ne širite laži!! Dnevnik.hr
Uporabnik1888402
31. 03. 2021 20.05
+2
U BiH smo pref....ali razno razne agresorje, lakoto, ... Bomo tudi nek vid gripe. Skupaj z Svedi in brez LAZI vladujoce elite ... Na njih se itak nikoli nismo mogli zanesti ...
Anonymus
31. 03. 2021 20.09
-3
Di si bio 91
31. 03. 2021 20.20
-1
@Uporabnik1888402 boš gledal BiH - Francija zdj ob 20.45 ?
neobremenjen
31. 03. 2021 19.58
-3
Evkalips, nenabijaj na pamet, ker pamet je kratka.
Et54678
31. 03. 2021 20.05
+0
ni nič na pamet, malo se pogovarjaj z ljudmi, ki živijo na Švedskem trenutno. če pa nobenga osebno ne poznaš, pa se Potrč redno javlja od tam
Denis Žnidari? 1
31. 03. 2021 19.51
+10
Sama antipropaganda in nič drugega, da ljudje ne bi šli "dol"
setisfekšn
31. 03. 2021 19.51
+8
Gradbeni delavci obvezno delo na daljavo od doma!presneto daleč bo to
Lektor Jure T.
31. 03. 2021 19.44
+10
Potrču ne bo noben govoru kaj naj dela in kako naj praznuje!!! Vsi smo mi Marko💪🏻
Et54678
31. 03. 2021 19.31
+24
ne pišete pa tega, da je na Švedskem vse odprto, mask skoraj ni, šole ves čas odprte, nobenih lockdownov in histerije. življenje teče normalno
PrettyBird
31. 03. 2021 19.44
-10
Ja pa kaj še! Omejeno je zbiranje na 8 ljudi, maske so zaželjene, ljudje pa upoštevajo ukrepe in zdravo pamet zato ni potrebe po strožjih ukrepih. Pa ne pozabi povedat, da je zagrožena zaporna kazen pol letq za tistega, ki bi organiziral dogodek za več kot 8 ljudi.
Et54678
31. 03. 2021 20.16
+3
bi bilo zanimivo opazovat debato med tabo in potrčem. vidim, da o življenju na švedskem veš precej več, kot on, ki tam živi. a angleško znaš, da vsaj še kakšne tuje novice lahko bereš in si širiš obzorja glede epidemije?
marabou
31. 03. 2021 20.17
+0
ti si ble...v...Vak teden s familijo slisim, ki zivijo tam ze 50 let...ne vem od kje imas ti podatke. I hoces povedati, da imajo tako stroge ukrepe kot pri nas..Jaz ne vem v katerem vesolju zivis, ampak mi smo zaprti ze 6 mesecev !!!
marabou
31. 03. 2021 20.19
-3
sorry..nekaj mi tipkovnica nagaja...upam, da bos razumel, kaj sem hotel napisati :)
Dr. Dy
31. 03. 2021 21.10
-1
Uh res hudi ukrepi! Kaj pa mi tuki v taboriscih pa se vedbo ne pomaga! Svedi so se odlocili za dolgorocno vzdrzne ukrepe in so bistveno blazi pa tud bistveno manj preseznih smrti imajo! Tocno Svedska je dokaz da se nam to dogaja samo zato ker ima JJ zeljo po zapiranju in ustrahovanju ljudi!
bkaval
31. 03. 2021 19.14
+8
za delovne ljudi bo meja prakticno zaprta. za migrante pa je 24 ur odprta. pocutim se ujet v lastni drzavi. pa se oglobili so me na meji ker sem Slovenec.
Lektor Jure T.
31. 03. 2021 19.45
-1
Ce nebi blo smesne opozicije bi mel mi danes vojsko na meji!