Korona

Učenci 4. letnikov po 1. maju morda predčasno v šole. 'Dijaki nismo v enakopravnem položaju'

Ljubljana, 18. 04. 2020 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
STA, Ti.Š., U.V.
Komentarji
842

"Varstvo in izobraževanje od doma še vedno ostajata najboljša možna izbira," je na novinarski konferenci vlade dejala šolska ministrica Simona Kustec. Je pa hkrati izpostavila možnost, da bi se po prvomajskih praznikih dijaki 4. letnikov lahko predčasno vrnili v šole za priprave na maturo. Dijaki medtem menijo, da bi bilo potrebno maturo, glede na razmere, prilagoditi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj bo z maturo?
    15:31
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj bo z maturo?
  • Iz 24UR: Zadnji dan za prošnjo za mesečni temeljni dohodek
    01:55
    Iz 24UR: Zadnji dan za prošnjo za mesečni temeljni dohodek
  • Iz 24UR: Tehnični pregledi vozil bodo znova na voljo
    01:06
    Iz 24UR: Tehnični pregledi vozil bodo znova na voljo
  • Iz 24UR: Sproščanje nenujnih pregledov
    02:59
    Iz 24UR: Sproščanje nenujnih pregledov
  • Iz 24UR: Zdravstveno osebje UKC Maribor začasno v hostlu
    02:27
    Iz 24UR: Zdravstveno osebje UKC Maribor začasno v hostlu
  • Iz 24UR: Prvi dan rahljanja ukrepov
    03:34
    Iz 24UR: Prvi dan rahljanja ukrepov

Kustečeva: Po prvomajskih praznikih bi se dijaki 4. letnikov lahko predčasno vrnili v šole za priprave na maturo

Po napovedih šolske ministrice Simone Kustec bodo po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole. Ob tem se na ministrstvu zavedajo tudi možnosti, da bo treba izobraževanje v prilagojeni obliki izvajati tudi v prihodnjem šolskem letu.

Šolanje doma
Šolanje doma FOTO: Dreamstime

Odločitev o tem, da bi se dijaki zaključnih letnikov lahko vrnili v šole še pred začetkom pisanja maturitetnih izpitov, bodo v tednu po prvomajskih praznikih sprejeli glede na aktualne zdravstvene razmere. "Če in kako bo to možno, bodo skupaj z vodstvi gimnazij nemudoma in pravočasno obveščeni," je na dopoldanski vladni novinarski konferenci zagotovila ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Na kritike v zvezi z namero, da se maturo izpelje v nespremenjenem obsegu, je odgovorila, da so skupaj z Državnim izpitnim centrom, obema maturitetnima komisijama, zavodom za šolstvo in predstavniki ravnateljev ugotovili, da bodo vsi pogoji in pravice na najbolj enak in pošten način zagotovljene v primeru, da bodo letošnjo maturo "izvedli na povsem enak način v enakem vsebinskem procesu kot vse dosedanje".

"To nam bo namreč omogočalo, da bomo dobili medgeneracijsko primerljive in tudi po Gaussovi krivulji usklajene rezultate in da bodo na ta način letošnji maturanti povsem v enakovrednem položaju med seboj in v odnosu do vseh prejšnjih in prihodnjih generacij," je dejala ministrica.

Kot je pojasnila, Državni izpitni center v sodelovanju s pristojno stroko pripravlja posebna navodila za izvedbo obeh matur, vključno tudi z vsemi potrebnimi ukrepi za zdravstveno-varnostno zaščito. Ob tem je spomnila na odločitev, da se nacionalno preverjanje znanja učencev v 6. in 9. razredu ne izvede, in na to, da so na ministrstvu v sodelovanju z različnimi deležniki že pripravili smernice in priporočila za ocenjevanje znanja v času izobraževanja na daljavo.

Kustečeva je zagotovila, da na ministrstvu ves čas budno spremljajo stanje epidemije in njen vpliv na možnost vnovičnega odprtja vzgojno-izobraževalnih ustanov in da so pozorni na vse prakse in predvsem učinke odprtja ustanov v tujini, posebej na Danskem, v Nemčiji in Avstriji. Vzgojno-izobraževalne ustanove bodo lahko znova odprli takoj, ko bo to dovolj varno za otroke, učence, dijake, študente, učitelje in profesorje, vzgojitelje in vse druge udeležence vzgoje in izobraževanja v naši državi. "Varstvo in izobraževanje od doma v teh dneh še vedno ostajata za varovanje zdravja vseh nas najboljša izbira," je poudarila.

Ob tem je pojasnila, da na ministrstvu razpravljajo o različnih možnih varnostnih omejitvah pri varstvu in pouku po odprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov. "Zavedamo se, da vrnitev v organizirano vzgojo in izobraževanje ne bo enaka, kot je bila pred 13. marcem," je dejala.

Na vprašanje o tem, kako bo pouk potekal v prihodnjem šolskem letu in kako se bodo sedanje okoliščine upoštevale posebej pri otrocih, ki težje spremljajo učni proces, je odgovorila, da bi si vsi najbolj želeli, da bi se lahko jeseni fizično vrnili v šolske klopi in bi začetni del pouka nadomestili z utrjevanjem snovi iz teh mesecev izobraževanja na daljavo. "Zavedamo pa se tudi možnosti, da bomo morali tudi od jeseni dalje izobraževanje še vedno izvajati v prilagojeni obliki," je dodala.

Dijaki kritični 

Medtem se vrstijo očitki zaradi priprave na maturo in njeno izvedbo, dijaki namreč menijo, da bi bilo potrebno maturo vsaj prilagoditi, saj pogoji za pripravo na zaključne izpite niso ugodni. Med drugim tako predlagajo manjše število predmetov, ki bi jih pisali in ukinitev ustnega dela. Svarijo pa tudi, da doseženi rezultati ne bodo najbolj pošteni in primerljivi, glede na to, da nimajo vsi dijaki enakih pogojev za učenje doma, tudi domačnost profesorjev z novodobnimi tehnologijami in delom na daljavo v času priprav se razlikuje od šole do šole.

Priprave na bližajoči se zrelostni izpit so zaradi učenja na daljavo še bolj stresne, kot bi bile sicer, je za oddajo 24UR dejal maturant gimnazije Poljane Oskar Ban Brejc in soavtor odprtega pisma dijakov gimnazije Poljane pristojnemu ministrstvu in državnemu izpitnemu centru. 

Pogosto pogrešajo tudi hiter odziv, individualno pomoč, dodatno razlago, usmeritev profesorjev. "V prvi vrsti si prizadevamo za odpoved ustnega dela mature, ker je pač argument, ima profesor to avtonomijo, da sam izbira, kateri del snovi se kdaj jemlje, zato se ne da posegati v že natisnjene pole. V drugem delu pa zmanjšanje števila predmetov, ki bi jih dijaki pisali, ker s tem ni treba spreminjati pol, sam pač nekatere pole bi ostale," je povedal novinarki Tjaši Dugulin. 

Spomni tudi na neenakovreden položaj otrok iz socialno šibkih oziroma večjih družin. "Nimajo vsi svojih lastnih sob, nimajo svojih računalnikov, zaradi tega so velikokrat popoldne vse čitalnice, knjižnice zapolnjene, ker so to prostori, kjer se lahko dijaki skoncentrirajo, imajo mir." 

V oddaji 24UR ZVEČER je Nives Počkar iz društva ravnateljev srednjih šol dejala, da se ji ob napovedi ministrice, da se bodo dijaki 4. letnikov morebiti po prvomajskih praznikih vrnili v šole, zastavlja več vprašanj, tudi kaj bo z dijaškimi domovi, kaj bo z javnim prevozom, zaščitnimi sredstvi... Potrdila je, da imajo v sredo na to temo z ministrico sestanek, na katerem bodo poskušali odgovoriti na ta vprašanja.

Številni se sprašujejo predvsem, kakšna naj bo letos matura oziroma ali bi jo bilo celo bolje odpovedati. Počkarjeva pravi, da bi bilo maturo najbolje prilagoditi, a vprašanje še zdaleč ni enoznačno, opozarja. Nekateri učenci so tako na primer boljši pri ustnih delih izpitov, zato bi bilo za njih slabše, če bi odpovedali ustni del mature. 

Dijak Timotej Klinc pa je opozoril, da dijaki v teh časih glede učenja in priprave na maturo niso v enakopravnem položaju. "Dijaki letos nismo v enakopravnem položaju niti med sabo, kaj šele v primerjavi z generacijami pred nami." 

Manj stroga omejitev gibanja med občinami, možnih več športnih aktivnosti

Opolnoči je začel veljati nov odlok o omejitvi gibanja, s katerim je vlada nekoliko razrahljala ukrepe, med drugim prepoved gibanja zunaj občinskih meja. Tako je tistim, ki imajo zemljišča in objekte v drugih občinah, z današnjim dnem omogočeno, da tam lahko izvajajo vzdrževalna in sezonska opravila. Omogočenih je tudi več športnih aktivnosti.

Kot je pred nekaj dnevi povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, se omogoča prehod občinskih meja za vse tiste, ki želijo kaj postoriti na svojem vikendu oz. na njivi ali v sadovnjaku, ki jih imajo v drugi občini. To velja tako za tiste, ki imajo nepremičnino v lasti, z njo razpolagajo, jo imajo v najemu ali kakor koli drugače z njo upravljajo.

Pri gibanju in zadrževanju bodo morali imeti pri sebi izpisek iz zemljiške knjige ali drugo listino, ki dokazuje pravico do uporabe zemljišča ali objekta. V ta namen je pripravljena tudi posebna izjava, ki je objavljena na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve in informacijskega centra.

Z novim odlokom o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji v sredo, pa je omogočenih tudi več športnih aktivnosti. Tako lahko posameznik ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb v svoji občini izvaja individualno športno-rekreacijsko dejavnost (na primer tek, kolesarjenje, golf, joga) ali takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri ni mogoč stik z drugimi posamezniki (na primer tenis, badminton, balinanje). Še vedno pa niso dovoljeni kolektivni športi.

A bo obisk teniških in golf igrišč možen šele v ponedeljek, ko bodo upravitelji igrišč lahko začeli z delovanjem. Vlada namreč za delovanje športnih objektov kot prvi dan določa 20. april, ko bodo z delovanjem začele nekatere trgovine in storitvene dejavnosti, kamor sodi tudi upravljanje športno-rekreativnih centrov.

Vrtovec lastnikom vozil: S tehničnimi pregledi se ne mudi

V mesecu dni, ko tehnični pregledi motornih vozil niso bili mogoči, se je nabralo okrog 400.000 vozil, ki potrebujejo tehnični pregled ter podaljšanje prometnih dovoljenj, pa je na današnji novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

"Tehnični pregledi bodo znova mogoči v ponedeljek, vendar ni potrebe, da vsi takoj hitijo na preglede," je v izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo koronavirusa dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.
"Tehnični pregledi bodo znova mogoči v ponedeljek, vendar ni potrebe, da vsi takoj hitijo na preglede," je v izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo koronavirusa dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. FOTO: Posnetek zaslona

Vlada je z odlokom veljavnost vseh prometnih dovoljenj in zavarovanj motornih vozil, ki potečejo v času epidemije, avtomatično namreč podaljšala do 16. junija, zato ni potrebe, da bi vsi, ki jim je dovoljenje v zadnjem mesecu poteklo, v ponedeljek hiteli na tehnične preglede.

Od ponedeljka se naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in registracijskih organizacij ter delo v tahografskih delavnicah izvajajo le, če so pri njihovem izvajanju upoštevana vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom, med drugim redno umivanje in razkuževanje rok in opreme. Stranke pozivajo k brezstičnemu poslovanju in brezkontaktnemu prenosu dokumentov.

Podatki o okužbah po regijah kažejo, da je bilo do vključno petka največ, 390, okuženih v Osrednjeslovenski regiji, sledi Savinjska z 283 okuženimi in Pomurska s 146 okuženimi. V jugovzhodni Sloveniji je bilo potrjenih 137 okuženih, v Podravski 109, Gorenjski pa 75. Na Koroškem je bilo potrjenih 47 okuženih, v Primorsko-notranjski 31, Zasavski regiji pa 30. Najmanj okuženih je bilo do vključno petka v Obalno-kraški regiji, in sicer 24, v Goriški regiji 21, najmanj - 13 - pa v Posavski regiji.

Kot je pojasnil Vrtovec, bo obvezna ustrezna dezinfekcija vseh delov vozila, ki se jih dotika izvajalec tehničnih pregledov, sedež pa bo moral prekriti z zaščitno folijo. Stranka mora v času pregleda ostati na prostem.

Prav tako bodo od ponedeljka pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov. Tako je omogočena sprostitev izvajanja posebnih linijskih prevozov, ki jih organizirajo podjetja za prevoz zaposlenih na delo.

"Vesel sem, da smo dosegli to spremembo in podali roko gospodarstvu, ki se je v času epidemije znašlo v nezavidljivem položaju in ga po koncu epidemije čaka dolgotrajno okrevanje," je dejal minister.

Spomnil je, da bodo tudi pri izvajanju linijskih prevozov nujni določeni ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zagotovljena mora biti ustrezna razdalja med potniki, sedeži, kjer lahko sedijo potniki, pa ustrezno označeni. Ob prihodu in izhodu z avtobusa si morajo potniki razkužiti roke, ves čas morajo nositi masko, voznik pa mora biti od potnikov ločen.

"Pri nadaljnjem sproščanju ukrepov moramo biti previdni in se ne smemo prenagliti, da ne uničimo vsega, kar smo doslej dosegli," je dejal Vrtovec, ki je napovedal, da so na ministrstvu pripravljeni na nadaljnje sproščanje ukrepov, ko bo stroka ocenila, da je čas primeren za to.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo nad potekom del v gradbeništvu, ki ima velike multiplikativne učinke za celotno gospodarstvo. Med drugim je povedal, da dela intenzivno potekajo na avtocestnem križu, na ljubljanskem avtocestnem obroču pa bodo še ta mesec stekla dela, ki so bila sprva predvidena za junij in julij.

V ljutomerskem domu starejših še trije pozitivni, ozdravelo jih je 30

V Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so na petkovem testiranju na novi koronavirus odkrili še dva pozitivna stanovalca doma in enega zaposlenega. Skupno jih je v ljutomerskem domu starejših občanov 105 potrjenih primerov okužb s sars-cov-2, vendar pa jih je 30 že ozdravelo.

Med potrjenimi primeri je 77 varovancev doma, 21 zaposlenih v njem in sedem delavcev, ki so prišli v dom pomagat. Med ozdravelimi je 23 stanovalcev in sedem zaposlenih. Trenutno aktivno obolelih je 75, podatki o umrlih zaradi covida-19 niso všteti, saj uradnih ni.

Glede na podatke je bilo v petek največ bolnikov z novim koronavirusom hospitaliziranih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana - 39, v UKC Maribor jih je bilo hospitaliziranih 29 (10 na intenzivni negi), v SB Celje 20, na Univerzitetni kliniki Golnik pa šest.

Po oceni zdravnika v zdravstvenem domu Ljutomer Saša Duha je večina obolelih stanovalcev brez večjih zdravstvenih težav, tudi okuženi zaposleni prebolevajo okužbo brez večjih zapletov. Nekoliko težji potek bolezni ugotavljajo pri nekaterih, ki so bili že prej v paliativni oskrbi ali slabšega zdravstvenega stanja ter so imeli tudi druge resne bolezni.

Delo v domu poteka normalno, uspelo jim je zagotoviti dovolj ekip, sporočajo iz DSO in dodajajo, da ne gre za bolnišnični oddelek, saj vse stanovalce obravnavajo, kot da so vsi okuženi in jih zdravijo po najvišjih strokovnih načelih.

Še danes mogoča oddaja vloge za izplačilo 350 evrov dohodka v prihodnjem tednu

Samozaposleni, kmetje in verski uslužbenci, ki želijo prihodnji teden prejeti 350 evrov mesečnega temeljnega dohodka za marec, pa imajo še danes čas, da izjavo vložijo preko eDavkov. Do izredne pomoči so upravičeni tisti, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Spletni portal eDavki.
Spletni portal eDavki. FOTO: Furs

Za uveljavljanje ukrepa temeljnega dohodka morajo imeti prosilci poravnane vse davčne obveznosti na dan oddaje izjave. Izjavo je mogoče oddati zgolj prek sistema eDavki, bodisi preko računalnika ali mobilne aplikacije.

Pogoj za pridobitev pomoči je upad prihodkov za vsaj 25 odstotkov v marcu glede na februar ali za vsaj 50 odstotkov v aprilu ali maju glede na februar. Če bodo njihovi prihodki v letošnjem prvem polletju za več kot petino večji kot pred letom dni in v letošnjem drugem polletju za več kot petino večji kot v enakem obdobju lani, bodo morali pomoč vrniti.

Vendar član vladne svetovalne skupine Ivan Simič upravičencem svetuje, naj ponujeno pomoč izkoristijo. Če bodo prihodnje leto ugotovili, da niso izpolnili pogojev, jim zakon omogoča samoprijavo Finančni upravi RS (Furs) v 30 dneh po oddaji obračuna in vračilo sredstev brez obresti. "Obresti se bodo obračunavale le v primeru namernega zavajanja," je poudaril.

Upravičencem je predlagal, naj izjavo izpolnijo za vse tri mesece, saj trenutno še ne morejo vedeti, ali bodo izpolnjevali pogoje za prejem pomoči.

Za marec znaša mesečni temeljni dohodek 350 evrov, za april in maj pa po 700 evrov. Izplačevala ga bo finančna uprava. Tisti, ki bodo izjavo vložili do danes, lahko nakazilo pričakujejo 24. aprila. Za izjave, vložene od 19. aprila do 30. aprila, bo denar nakazan 10. maja, za izjave, vložene med 1. majem in 31. majem, pa 10. junija.

Pomoč vlade samozaposlenim sega tudi na področje socialnih prispevkov, pogoj pa je, da so jih doslej redno plačevali.

V skladu z zakonom o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki je začel veljati 29. marca, je samozaposlenim zagotovljen avtomatičen odlog plačila prispevkov, ki zapadejo v plačilo v aprilu, maju in juniju. Za koriščenje tega ukrepa ni treba vlagati nobene vloge, je pa treba odložene prispevke poravnati najkasneje do 31. marca 2022.

Naknadno je protikoronski zakon za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, ki je v veljavi od 11. aprila, samozaposlenim, kmetom, družbenikom in verskim uslužbencem ponudil odpis plačila prispevkov za čas od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja. Za koriščenje tega ukrepa morajo izpolniti isto izjavo kot za mesečni temeljni dohodek.

Ob tem na Fursu opozarjajo, da morajo tisti samozaposleni, ki izpolnjujejo pogoje za oprostitev plačila prispevkov, ne izpolnjujejo pa pogoja za odlog plačila prispevkov, najpozneje do 20. aprila plačati znesek prispevkov, ki se nanaša na obdobje od 1. do 12. marca.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.58

Kaj bo z maturo?

"Najboljše bi bilo prilagoditi maturo," je v oddaji 24UR ZVEČER dejala Nives Počkar. A dodaja, da pri vprašanju, kako letos urediti zaključne izpite "enoznačnega odgovora ni". Tudi če bi na primer odpovedali ustni del mature - opozarja, da nekateri dijaki so 'močnejši' na ustnem, kot pa na pisnem delu.

21.45

'Dijaki nismo v enakopravnem položaju'

V oddaji 24UR ZVEČER so dijak Timotej Klinc, Anita Ogulin ter Nives Počkar iz društva ravnateljev srednjih šol opozorili, da so se dijaki v Sloveniji znašli v neenakem položaju v času omejitvenim ukrepov. "Dijaki letos nismo v enakopravnem položaju niti med sabo, kaj šele v primerjavi z generacijami pred nami," je dejal Timotej. Počkarjeva je dejala, da se ji ob napovedi ministrice, da se bodo dijaki 4. letnikov morebiti po prvomajskih praznikih vrnili v šole, zastavlja več vprašanj, tudi kaj bo z dijaškimi domovi, kaj bo z javnim prevozom, zaščitnimi sredstvi...

21.13

Predsednica društva ravnateljev srednjih šol opozorila na nejasnosti pri morebitni vrnitvi dijakov v šole za pripravo na maturo

Nives Počkar iz društva ravnateljev srednjih šol je za TV Slovenija glede napovedi o morebitni predčasni vrnitvi dijakov 4. letnikov v šole zaradi priprave na maturo opozorila na številna odprta vprašanja. Pravi, da ni jasno, kdo jim bo zagotovil zaščitno opremo, kako bodo prišli v šole, če ne bo javnega prevoza, in kaj z dijaki iz dijaških domov.

16.51

Podaljšanje prepovedi vstopa na Hrvaško za potniški promet do 18. maja

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
15.47

V ljubljanskem UKC danes 11 oseb na intenzivni negi

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (842)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
19. 04. 2020 19.18
Za otroke gre. Lp.
Betuul
19. 04. 2020 19.15
+1
Pravzaprav v tem čebru smole se niso znašli samo maturanti, ampak tudi vsi ki so v zaključku šolanja. Poklicna, osnovna, srednja, dodiplomci. Na stvar je treba pogledati širše. Pri šoloobveznikih, ki zaključujejo, bi bilo pogledati ocene za nazaj, tudi osnovnošolcem. Za učence-dijake, ki imajo negativno oceno bi pripravili zaključno spričevalo, da je opravil šolanje. Dodiplomce in podiplomce je potrebno ogledati zelo široko, ker bo tukaj velik manjko statusa. Takoj jim priznati in upoštevati status pavzerja, tudi spremeniti dejansko mejo lastnosti statusa od 26. leta nazaj na 32 let. Zadeva covid in šolarvo ni tako preprosta, kot se sliši, in ne navezuje neke maturante z računalniki ali brez, ampak gre za silno delikaten problem. Zato je treba razmisliti širše, pa ne tako kot ministrstvo, ampak strokovni ljudje. Spremeniti v interventni zakon za šolstvo, urediti tako, da bo matura in oš dobila zaključno spričevalo s pripisom da je opravil. In pod tovrstna šolska spričevala pripis, da so izdelana v kriznih slučajih, ki zadenejo množico dijakov. Vojne, preselitve, ujme in stanja v splošni mobilizaciji. Za vse ostale oš - jevce se pa odredi poleti cca 14 dni poletnih počitnic,,ostalo naj se udeležujejo priprave pouka, ki je lahko tudi zunaj saj tako ne bodo v stiku z razredom in oredmeti v učilnicah. Zimske počitnice pa naj bodo dolge 2 meseca: december, januar. To so bili vedno kritični meseci za tovrstne bolezni. In seveda mora v tem drugem kriznem stebru. Prav bi bilo, ko bi bil moj nasvet upoštevan.
Akinom
19. 04. 2020 15.55
+0
Kakorkoli obrnes ni fer, ce pisejo v istem obsegu drugim ni fer, sej so doma in majo vec casa,ce ne pisejo njim ni fer. Skratka zivljenje nikoli ni fer. Tudi v šoli ko poteka normalno lahko kdo zboli pa matura zanj mogoce ni fer. Pri ocenjevanju na daljavo vsi profesorji ne razlagajo enako dobro, ampak tudi v soli je tako. Seveda se bunijo ce bi mi bili na njihovem mestu bi tudi mogoce izkoristili priliko.Fajn je da se ucni proces vsaj nekako nekam premika, kaj pa ko je bila vojna? Vprasite babice pa dedke kake moznosti so imeli? Se dokoncat ne osnovne sole kaj sele si izmisljevat. Pa so vseeno nekam prilezli. Tako da malo manj komplicirajte hvala.
Betuul
19. 04. 2020 12.18
+2
Pri tem reševanju je potrebno biti vnaprej pogleden, kajti še vsi skupaj ne vemo, kako bo v drugi polovici leta, in kako bo nadaljnje štiri leta z epidemijo koronavirusa. Moje mnenje je naslednje, da se dijakom RSlo omogoči zaključno spričevalo. To naj omogoči in potrdi parlament - Ministrstvo tukaj izključujem zaradi tega, ker imamo v RSlo dovolj močan krog profesorjev, antropologov, didaktikov, ki bodo rešili ta problem. Moje mnenje je, da se v parlamentu potrdi zaključno spričevalo.
oktalz999
19. 04. 2020 11.46
+5
Golf in tenis = elita.
lencka35
19. 04. 2020 11.42
+10
Golf in tenis sta definitivno nujni zadevi, medtem ko je še vedno pol gospodarstva na čakanju ! Bravo, res!
hangingtree
19. 04. 2020 14.13
+1
Pa vikend uredit tudi, meni noseči pa po 1,5m pa prestavili pregled za cca 3 tedne!! :/ no coment
enakatalena
19. 04. 2020 10.46
+16
Kako bodo lahko rezultati letošnje mature kakor koli primerljivi z rezultati ostalih generacij? Je ta ženska imela kdaj 19 let? So jo pri teh letih kdaj zaprli in izolirali od prijateljev in vrstnikov za več kot en mesec? Je kdaj živela v premajhnem stanovanju z očetom pijancem?
Koronavirusovec
19. 04. 2020 11.15
-6
Men bi bilo bolje če bi bila šola na daljavo kot pa takrat ko sem hodil v šolo v 4. Letniku, na maturo bi se zagotovo bolje pripravil, saj mi ne bi bilo treba popravljati ocen za nazaj v marcu, aprilu in se lahko ves ta cajt pripravljal samo za maturo
Krematorij666
19. 04. 2020 12.40
-1
Enakatalena...tolikonkot imjo sedaj otroci pravic jih niso imeli NIKOLI...pred 30 leti pa so vsi živeli v vilah s služabniki? Učitelji in starši so lahko uporabljali železno roko, alkohol je bil pa vsakodnevni obred v vecji meri kot danes. Žal mi je, če imaš takšne probleme a dekle...19 si stara pa pojdi na svoje.
RamzesII
19. 04. 2020 09.58
-12
"Dijaki letos nismo v enakopravnem položaju niti med sabo, kaj šele v primerjavi z generacijami pred nami." Če bi bili radi enakopravni v primerjavi s prejšnjimi generacijami, potem ne rabite prilagoditev mature in zaključnih izpitov, tega pač potemtakem ne morete zahtevati. Kako so dijaki prejšnjih generacij, ki so bili v času oz. v času pred izvajanja mature ali zaključnih izpitov bolni ali drugače odsotni, opravljali maturo ali zaključni izpit. Zakaj se mi zdi, da dijaki želijo izkoristiti okoliščine, da bi lažje prišli skozi, potem vsekakor ne bodo enakopravni prejšnjim generacijam, in kaj bodo potemtakem zahtevale prihodnje generacije, če si prilagoditev dovoli ta oz. je dovoljena tej. Pomislite kaj bi to pomenilo znotraj družin med brati in sestrami, ker je en imel tako možnost, drugi pa ne. To je samo en primer.
Stanchy55
19. 04. 2020 09.49
+13
Kar se tiče otrok, bi lahko vsi odšli nazaj v šole, saj kot gledam, kako jih po deset in več igra nogomet, je očitno vseeno, kje se družijo, doma ali v šoli.
Koronavirusovec
19. 04. 2020 11.16
-4
Ko igraš nogomet se družiš z istimi, po šolskih hodnikih jih gre pa vsak dan po večkrat mimo tebe na stotine
zim10
19. 04. 2020 09.16
+19
A ste v celem mesecu zasledili kakšno anketo s strani ministrstva za šolstvo? Nikogar ne vprašajo nič...
zim10
19. 04. 2020 09.13
+26
Zopet ideja glav,ki ne vidijo čez svoj prag... Če pri ministrici doma učenje na daljavo čudovito teče, potem to velja za celo državo... Če ona od točke A do točke B v prestolnici lahko pride brez javnega prevoza, potem enako velja za maturante po vsej državi... Demokracija pa taka....
MihaGrozny
19. 04. 2020 09.54
+12
A misliš, da ve kaj se doma dogaja? Se je cel dan v pisarni. Ko pride domov pa otroka(e) vpraša si naredil vse in kot vedno je odovor ja.
RamzesII
19. 04. 2020 09.59
-18
Kje piše, da se morajo dijaki peljati sami ali z javnim prevozom, saj imajo svojce, ki jih lahko peljejo na maturo oz. zaključni izpit.
enakatalena
19. 04. 2020 11.13
+13
Kakšen komentar! Kaj res misliš, da imajo vsi svojci avte in čas? Imajo vsi dijaki svojce?
tanka nit
19. 04. 2020 12.43
+2
Koronavirusovec
19. 04. 2020 09.02
+8
Zakaj ima deklica na zgornji fotografiji masko, ko se sama doma uči pa tud ne vem
RamzesII
19. 04. 2020 10.00
+0
Mojca1313
19. 04. 2020 17.08
+2
Mama je skuhala pasulj. Zato maska tudi doma.
mega351079
19. 04. 2020 08.53
+14
Kar se mature tiče. Kot prvo na maturi se preverja snov 4 let in ne zadnjega meseca. Druga stvar pa je, da se točkuje po Gaussovi krivulji. Torej če bo celotna generacija slabše pisala, bo prag za dosego pozitivne ocene tudi nižji in posledično za vse ocene navzgor. Prav tako v primeru, da bodo dijaki šli 4.maja v šolo, bodo imeli cel mesec časa na priprave na maturo in pogovor s profesorjem, kaj niso razumeli.
RamzesII
19. 04. 2020 10.01
+1
"Torej če bo celotna generacija slabše pisala, bo prag za dosego pozitivne ocene tudi nižji in posledično za vse ocene navzgor." S tem niso enakopravni prejšnjim generacijam, in kaj s tem sporočajo naslednjim(?).
malametulja
19. 04. 2020 08.49
+27
Sam kako pa bomo dijake spravili v mesto šolanja? Javni prevoz ne deluje, internati so zaprti... Nekateri dijaki potrebujejo z avtobusom tudi do 3 ure v eno smer, torej, v primeru, da bi javni prevoz deloval, internati pa bi ostali zaprti, dijaki porabili po več ur za prevoz...
RamzesII
19. 04. 2020 10.03
-12
Imajo svojce a ne. Ne komplicirat. Dovolj časa je da šola poskrbi za e-potrdila tako za dijake kot za njihove voznike.
Uporabnik543728
19. 04. 2020 08.30
+23
To, da niso v enakopravnem položaju in bi bilo potrebno zmanjšati obseg mature, je malo za lase privlečeno. Tudi sam sem bil maturant in sem imel splošno maturo. Praktično vso novo snov smo predelali do sredine marca, nato smo samo ponavljali staro snov in jo utrjevali. To pomeni, da so sedaj dijaki celo v boljšem položaju, saj sta marec in april meseca, ko se v srednjih šolah dijake 4. letnikov intenzivno ocenjuje, da pridobijo še zadnje potrebne ocene pred zaključkom šolskega leta. Ta generacija pa se ne rabi toliko obremenjevati z ocenjevanjem pri nematuritetnih predmetih in lahko ponavljajo snov doma, v kolikor imajo kakšno vprašanje pa ga lahko preko videokonference posreduiejo profesorju. V veliko slabšem položaju od dijakov so študentje.
Krematorij666
19. 04. 2020 10.00
-1
Ne učijo se ampak zajebavajo...poznam 3 taksne dijake in vsi nabijano kaksna sreca da je korona ker NE BO MATURE... Od samega starta se nihce ne obremenjuje z maturo sedaj pa vsi panicno lobirajo ker jim tece vida v grlo.
RamzesII
19. 04. 2020 10.05
-1
Iščejo lažji izhod, to je jasno. In zakaj bi bili študentje na slabšem, zanje velja enak princip, za povrh imajo oni druge roke, če v prvem ne bi šlo.
Alllll
19. 04. 2020 08.12
-1
Na kateri drogi si?
weed28
18. 04. 2020 21.59
+6
to bodo zdej izkoristli tisti, ki so vsa 4 leta nekak prišli skos.....
RamzesII
19. 04. 2020 10.05
-1
Satoshi Nakamoto
18. 04. 2020 21.58
-3
Razbil sem SDS agente, da je perje letelo naokrog.
Arguss
18. 04. 2020 21.55
+0
A se je Don mali iz bunkerja že javil kako Slovenija naprej.
VAREN
18. 04. 2020 21.54
+8
Učenec je v osnovni šoli. V srednji šoli pa mu rečemo DIJAK. Tako da avtor k popravi.