Korona

Rokavice niso več potrebne, obvezno pa je razkuževanje rok

Ljubljana, 14. 04. 2020 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
U.Z., Ti.Š., STA
Komentarji
2062

Vlada je odpravila obvezno nošenje rokavic v zaprtih javnih krajih in kot obvezno uvedla razkuževanje rok. Razkužila je dolžan zagotoviti ponudnik storitev. V ponedeljek je bilo sicer osem novih potrjenih okužb, ena oseba je umrla. Podatki NIJZ kažejo, da je več kot 80 odstotkov umrlih starejših od 75 let, skoraj 60 odstotkov pa starejših od 85 let.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Dr. Bojana Beović o sproščanju ukrepov
    06:47
    Iz 24UR ZVEČER: Dr. Bojana Beović o sproščanju ukrepov
  • Iz 24UR ZVEČER: Ni čas za sproščanje ukrepov
    01:46
    Iz 24UR ZVEČER: Ni čas za sproščanje ukrepov
  • Iz 24UR: Donacija zaščitne opreme
    02:20
    Iz 24UR: Donacija zaščitne opreme
  • Iz 24UR: Vzpodbudni rezultati testiranj
    04:09
    Iz 24UR: Vzpodbudni rezultati testiranj
  • Iz 24UR: Oprostitev plačila prispevkov
    05:36
    Iz 24UR: Oprostitev plačila prispevkov
  • Iz 24UR: Stroga varnostna pravila
    02:50
    Iz 24UR: Stroga varnostna pravila
  • Iz 24UR: Do ponedeljka brez sprememb
    04:03
    Iz 24UR: Do ponedeljka brez sprememb

 

V Sloveniji so v ponedeljek že drugi dan zapored zaznali manj kot deset dodatnih okužb z novim koronavirusom. Resda ob več kot polovico manj odvzetih vzorcev kot na običajen dan, a je bilo v minulem mesecu tudi ob podobnem številu testiranj veliko več okužb. Po nekaj mirnejših dneh pa je znova več bolnikov na zdravljenju v bolnišnicah.

Slovenija je v pričakovanju začetka postopnega oživljanja države. Kot je v izjavi za medije ob 11. uri dejal vladni govorec Jelko Kacin, vlada proučuje tudi možnost vsaj delne sprostitve omejitev gibanja med občinami in začetek izvajanja določenih športnih dejavnosti

Vlada je na dopisni seji izdala Odlok o spremembi Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. Po novem se odpravlja obvezno nošenje rokavic v zaprtih javnih krajih, ki se ga nadomesti z obveznim razkuževanjem rok. Tako je pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter obvezno razkuževanje rok. Razkužila je dolžan zagotoviti ponudnik storitev. Spremembe začnejo veljati z jutrišnjim dnem.

Drugi dan zapored manj kot deset okužb, a znova več hospitaliziranih

Na praznični ponedeljek je bilo sicer ob 541 izvedenih testiranjih potrjenih osem novih okužb s koronavirusom, je objavila vlada. Skupaj je potrjenih okuženih doslej tako 1220. Skupno število hospitaliziranih je bilo včeraj pri 103 (to je osem več kot v nedeljo), na intenzivni negi jih je bilo 35. Ob eni dodatni smrti se je število umrlih dvignilo na 56. V ponedeljek ni bil iz bolnišnic po državi odpuščen noben bolnik. Skupaj so doslej v Sloveniji opravili 35.946 testiranj.

Na velikonočni ponedeljek je bila potrjena ena okužba več kot v nedeljo ob nekoliko manjšem številu opravljenih testiranj. V nedeljo je bilo teh namreč 554.
Na velikonočni ponedeljek je bila potrjena ena okužba več kot v nedeljo ob nekoliko manjšem številu opravljenih testiranj. V nedeljo je bilo teh namreč 554. FOTO: Dreamstime

Število potrjenih okužb se je v zadnjih dneh tako zmanjšalo, a kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Kacin, se je v preteklih prazničnih dneh odvzema vzorcev udeležilo bistveno manj ljudi. Na tej podlagi o nadaljevanju trendov ni mogoče sklepati, je dejal in opozoril, da je v bolnišnicah vsak dan več bolnikov s covidom-19, prav tako raste število bolnikov na intenzivni negi.

V Sloveniji je sicer po grobih ocenah vodje svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojane Beović dejansko med 3000 in 4000 okužb z novim koronavirusom.

Na kliniki za infekcijske bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 43 bolnikov, od tega 12 v enoti intenzivne terapije. Na oddelkih je 31 bolnikov, pri čemer jih je sedem na ortopedski kliniki, so iz UKC Ljubljana sporočili prek Twitterja. Hospitalizirani so tako trije več kot v ponedeljek, na intenzivni terapiji je en bolnik več. 

V mariborskem kliničnem centru so imeli ob koncu dne v ponedeljek 32 hospitaliziranih oz. dva več kot v nedeljo, na intenzivni negi pa jih je bilo 14 oz. en manj. 

V Splošni bolnišnici Celje pa so na Twitterju objavili, da so imeli danes ob 8. uri hospitaliziranih 19 bolnikov, od tega sedem v enoti intenzivne terapije.  

V Kliniki Golnik je danes hospitaliziranih 10 bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivnem oddelku, so sporočili iz bolnišnice, v kateri število bolnikov že nekaj časa pada. V petek so imeli hospitaliziranih 12 bolnikov, od tega dva na intenzivnem oddelku.

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beovič
Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beovič FOTO: Posnetek zaslona

V domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah se stanje umirja

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so imeli v četrtek skupno 141 potrjenih okužb z novim koronavirusom, po navedbah direktorice doma Gordane Drimel "ugotavljajo umiritev stanja glede na preteklo obdobje". Čez praznike novih potrjenih okužb med stanovalci niso ugotovili, je bila pa na novo potrjena okužba pri eni zaposleni. 

Stanje večine okuženih stanovalcev je kljub pridruženim številnim obolenjem stabilno. Pri šestih stanovalcih je zdravstveno stanje terjalo premestitev v bolnišnico in so trenutno na zdravljenju v Splošni bolnišnici Celje. Nekaj stanovalcev pa se je že vrnilo iz bolnišnice. Približno 40 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, bodo v sredo in v prihodnjih dneh spet odvzeli brise. Bolnikom, pozitivnim na covid-19, stanje brisov preverjajo po 14 dneh, ko nimajo več bolezenskih znakov. Ozdravitev potrdijo z dvema negativnima brisoma, do takrat pa ostajajo v izolaciji, je še pojasnila Drimelova.

Tudi v zavodu Hrastovec brez novih primerov okužbe

V Sloveniji še ne moremo dokončno povedati, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v vrtce in šole, to je odvisno od ocene zdravstvene varnosti, je poudarila ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec, kjer so pri stanovalcu dislocirane bivalne enote v Apačah minuli konec tedna odkrili okužbo z novim koronavirusom, novih okužb za zdaj niso zaznali. Kot so pojasnili, je oboleli trenutno v mariborski bolnišnici, sedem tistih, ki so bili v stiku z njim, pa je moralo v samoizolacijo. 

Okuženi stanovalec se počuti dobro, saj ga je bolelo le grlo, zdravstveno stanje pa se mu ni poslabšalo. Vseh 15 ostalih stanovalcev enote je zaenkrat negativnih, zamenjana pa je bila celotna ekipa zaposlenih, ki jim je lokalna skupnost zagotovila tudi prenočišča. Poskrbljeno je tudi za psihosocialno pomoč stanovalcem in njihovim svojcem, ob stanovalcih pa so testirali tudi vse zaposlene.

Sicer pa so tudi v matični enoti zavoda opravili že kar nekaj testiranj, a so bili vsi doslej negativni. Za primer morebitne okužbe so že pripravili ločen oddelek s 24 posteljami. Prav danes so tam tudi epidemiologi in predstavniki UKC Maribor, ki pregledujejo, ali so v zavodu Hrastovec primerno pripravljeni na morebitne ukrepe.

Socialno varstveni zavod Hrastovec
Socialno varstveni zavod Hrastovec FOTO: Jani Dolinšek

Policija na vseh upravah preverja zaščitne maske 

Potem ko so v policiji pojasnili, da so sindikalne navedbe o neustreznih zaščitnih maskah, ki so jih dobili policisti, takoj preverili in ugotovili, da se za namene zaščite policistov nabavljajo le zaščitne maske, ki ustrezajo vsem zahtevanim standardom, so danes na policiji dodatno zatrdili, da so na vse policijske uprave poslali zahtevo za preverjanje vseh zaščitnih mask, ki jih imajo enote v skladišču uprav in na policijskih enotah ter jih obenem pozvali, naj, če katera enota nima ustreznih zaščitnih mask, te čim prej prevzame v centralnem skladišču. Odgovorov, koliko imajo enote posameznih mask, še niso prejeli. "Vse omenjene maske je sekretariat ministrstva za notranje zadeve nabavil v lanskem in preteklih letih," so še zapisali v policiji.

Pojasnili so, da policija pri svojem delu uporablja različne tipe mask, tudi nemedicinske (t. i. higienske), zato so v vsaki enoti oziroma skladišču različne vrste zaščitnih mask. Njihova uporaba je odvisna od naloge, ki jo zaposleni v policiji opravlja, pri razdeljevanju hrane migrantom in pridržanim osebam se tako uporabljajo higienske maske, pri nevarnosti okužb pa medicinske. "Zato smo znova opozorili enote in policiste, da morajo biti pred uporabo posamezne zaščitne opreme pozorni, katero zaščitno opremo uporabljajo glede na nalogo, ki jo opravljajo," so še navedli v policiji.

"Zaposleni, v tem primeru policisti, niso strokovno usposobljeni, da bi preverjali ustreznost zaščitne opreme, temveč je to izključna odgovornost delodajalca, ki ga tudi takšno postopanje ne odvezuje odgovornosti," pa so na to odvrnili iz Sindikata policistov Slovenije. Dodali so, da naj bi bilo policijskih postaj z neustrezno opremo več, ne le ena, ter zahtevali, da se neustrezno opremo nemudoma izloči iz uporabe.

Policijska kontrola
Policijska kontrola FOTO: Damjan Žibert

ZZZS bo s pleč delodajalcev začasno prevzel strošek bolniških za prvi mesec odsotnosti 

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo na podlagi interventnega protikoronskega zakona kril nadomestilo za bolniško odsotnost od prvega dne začasne zadržanosti od dela do prenehanja razlogov za začasno zadržanost oziroma najdlje do 31. maja 2020. Interventni zakon sicer predvideva, da če epidemija novega koronavirusa ne bo preklicana do 15. maja, se roki izteka ukrepov, ki so določeni na 31. maj, podaljšajo za 30 dni.

Za delodajalce, ki so neposredni in posredni uporabniki državnega proračuna, določbe interventnega zakona glede nadomestila plače v breme ZZZS ne veljajo. Zanje ostaja v veljavi enak sistem, torej nadomestilo plače za prvih 30 delovnih dni krije delodajalec, od 31. delovnega dne pa obvezno zdravstveno zavarovanje.

Javna zdravstvena blagajna bo krila nadomestila od prvega dne zadržanosti od začetka uveljavitve zakona, to je 11. aprila. Epidemija novega koronavirusa je bila sicer razglašena že mesec prej, za ta čas bodo bolniška nadomestila krili delodajalci.

Nadomestilo plače bo izplačal delodajalec, nato pa dobil izplačano nadomestilo povrnjeno od ZZZS najpozneje v 60. dneh po predložitvi zahteve. V primeru samostojnih zavezancev (npr. kmetje, samostojni podjetniki) nadomestilo plače izplača ZZZS najkasneje v 30. dneh po predložitvi zahteve za izplačilo nadomestila. Zahtevo je treba vložiti v elektronski obliki pri ZZZS najpozneje do 30. septembra 2020, piše na spletni strani ZZZS.

Vnovič delujoča podjetja postopno do polnega obratovanja

Vnovič delujoča podjetja, ki so zaradi novega koronavirusa zaustavila proizvodnjo, to prilagajajo razmeram v podjetju, zalogam, naročilom in razmeram v transportu. Ta teden se je tistim, ki proizvodnje niso ustavili, pridružilo nekaj podjetij, prihodnji teden bodo na vrsti nova, med njimi denimo Revoz.

Vodstvo novomeške avtomobilske tovarne Revoz, ki je po popoldanski izmeni 17. marca začasno zaustavila proizvodnjo, je zaposlene med prazniki obvestilo, da je vnovični zagon proizvodnje predviden v torek, 21. aprila. Družba, ki zaposluje približno 3400 ljudi, bo proizvodnjo zagnala postopno, sprva v eni izmeni, so napovedali.

Kot so dejali, je vnovičen zagon proizvodnje odvisen "tako od razmer v državi kot od odločitev matične skupine Renault". Ob tem so zatrdili, da si bo podjetje kot vsa skupina prizadevalo vzpostaviti poslovanje takoj, ko bo možno. Ko bo kriza mimo, bo v dogovoru s socialnimi partnerji sprejelo ukrepe za ustrezno delovanje in odgovor na pričakovanja svojih kupcev.

Oživljanje se napoveduje tudi v predelovalni industriji. Danes so med drugim proizvodnjo znova zagnala podjetja Hisense Gorenje, Adria Mobil in Elan, medtem ko so se v Revozu odločili, da bo proizvodnja stala tudi še ta teden. Številna proizvodna podjetja so kljub omejevalnim ukrepom države za zajezitev širjenja koronavirusa ohranila delovanje proizvodnje. Ob živilskih in infrastrukturnih podjetjih ta teče med drugim v Leku, Krki, Siju, Tabu, Impolu, Uniorju, Cablexu, Domelu, Knauf Insulation.

Proizvodnjo bo v ponedeljek, 20. aprila, v polni postavi nadaljevalo podjetje Carthago. Slovenska podružnica nemškega proizvajalca avtodomov Carthago, ki v Odrancih zaposluje skoraj 850 ljudi, je proizvodnjo začasno ustavilo 19. marca, sedaj proizvodnje procese izvršuje v delni zasedenosti, približno 25-odstotno. "V prihodnjih dneh bomo obseg proizvodnje varno povečevali," so povedali v družbi.

V Elanu se je danes na delo vrnila dobra polovica vseh zaposlenih, so dejali v družbi, ki je proizvodnjo začasno ugasnila sredi marca. "Pri tem pa bomo reorganizirali izmene tako, da bo v vsakem prostoru hkrati čim manj zaposlenih," so napovedali in dodali, da bodo število navzočih zaposlenih povečevali postopno ter v skladu s potrebami delovnega procesa in splošnim stanjem v državi. Kot je pojasnil podpredsednik Elanove uprave Leon Korošec, je na delo danes prišlo nekaj več kot 300 ljudi. V štiritedenskem premoru so novim razmeram prilagodili delovne in proizvodne procese, od urnikov prihodov do odmorov in malice. Pripravili so varnostne protokole in priskrbeli delovno zaščitno opremo. Zaposlene so tudi razdelili v več izmen, da jih je čim manj skupaj na enem mestu. "Vse to z namenom, da zagotovimo kar se le da varne delovne razmere," je izpostavil Korošec in pojasnil, da so zaenkrat tako z zaščitno opremo kot tudi z naročili za vsaj naslednjih nekaj tednov dobro preskrbljeni. 

Tudi v kranjski tovarni Goodyear Dunlop Sava Tires so danes v omejenem obsegu zagnali proizvodnjo, pri čemer so poskrbeli za okrepljene varnostne ukrepe. Za zagon so se odločili na podlagi trenutnih tržnih potreb in ustreznega vzdrževanja nivoja zalog. "Na vsakodnevni bazi pozorno spremljamo stanje zalog naših pnevmatik in vsesplošne razmere tako v Sloveniji kot tudi drugod po Evropi, čemur ustrezno prilagajamo naše načrte," so pojasnili.

Tudi v Gorenju so začeli z delom v Velenju v vseh tovarnah po nekoliko prilagojenem režimu, ki se prilagaja trenutnemu planu dnevne proizvodnje in naročilom. Ta so zaradi globalne pandemije nekoliko nižja, kot je za ta čas običajno, vendar pa so nekatera tudi vezana na določen datum in jih je treba zaključiti pravočasno, so pojasnili v Gorenju.bZaradi nekoliko manjšega obsega dnevne proizvodnje je ta teden na čakanju na delo doma iz poslovnega razloga, zaradi zagotavljanja otroškega varstva ali pa zaradi ukinitve javnega prevoza še skupaj 429 od 3021 zaposlenih v Gorenju. S proizvodnjo v tovarnah so danes oziroma v ponedeljek začeli tudi na Češkem in v Srbiji.

V BHS Hišni aparati, kjer so proizvodnjo ustavili in nato v začetku marca vzpostavili poskusno delo na treh proizvodnih linijah, so navedli, da bodo v tem tednu delali praktično s polnimi zmogljivostmi. "Na lokaciji Nazarje bo zato danes navzoča že večina sodelavcev," so dodali.

Nekatera podjetja, ki so proizvodnjo prekinila, so to zagnala že v prvi polovici tega meseca. V družbi Adria Mobil, kjer so proizvodnjo začasno zaustavili 18. marca, so podporne in režijske službe za ustrezno organizacijo proizvodnje delo začele 6. aprila, delo na montažnih linijah pa je steklo 7. aprila. Da bi se izognili gneči, so uvedli drseč delovni čas.

V nekaterih podjetjih pa datuma vnovičnega zagona še ne vedo. V hoški Magni okoli 200 zaposlenih še ni začelo proizvodnje in razen tistih, ki opravljajo najnujnejša dela, ostajajo doma. Za zdaj odločitve o tem, kdaj bodo začeli s postopnim ponovnim uvajanjem proizvodnje v njihovi novi lakirnici, ki so jo začasno ustavili sredi marca, še niso sprejeli. Kot so povedali, so pri tem odvisni od svoje matične tovarne v Gradcu, kjer s proizvodnjo prvih avtomobilov v dveh izmenah začenjajo danes. V prvi fazi s proizvodnjo mercedesa B, medtem ko naj bi proizvodnja za jaguarja, za katerega karoserije lakirajo prav v Hočah, stekla predvidoma prihodnji teden.

Glede na dosedanje napovedi iz vladnih vrst bodo med ponudniki storitev, za katere bodo omejitve odpravljene najprej, vulkanizerji, avtopralnice, avtomehaniki in trgovine z gradbenimi materiali. 

V družbi Mahle, kjer so proizvodnjo nadzorovano zaustavili 20. marca, so se odločili, da v tem tednu še ne bodo zagnali proizvodnje. V družbi iz Šempetra pri Gorici, ki ima svoje hčerinske družbe še v Bovcu in Komnu, bodo zaposleni doma na čakanju vsaj do 19. aprila, so sporočili. Dodali so, da še vedno poteka delo od doma za zaposlene iz podpornih služb, ki so nujni za trenutno organiziranost poslovanja. Izjeme pri tem so le posamezne službe, ki oskrbujejo trg s ključnimi komponentami.

Številna proizvodnja podjetja so kljub omejevalnim ukrepom države za zajezitev širjenja koronavirusa ohranila delovanje proizvodnje. Ob živilskih in infrastrukturnih podjetjih ta teče med drugim v Leku, Krki, Siju, Tabu, Impolu, Uniorju, Cablexu, Domelu, Knauf Insulation in drugih. Proizvodnja v nekaterih, kot so Talum, Steklarna Rogaška, Hidria in Alpina, deluje v nekoliko zmanjšanem obsegu.

Medtem ko nekatera podjetja danes zaganjajo proizvodnja, pa jo Eta Cerkno, ki je v času naraščajoče krize delovala brez prekinitve, sedaj začasno ustavlja. Ta in prihodnji teden bodo vsi zaposleni v Eti na čakanju, so sporočili iz podjetja. Za korekcijo delovnega časa so se v prizadevanju po ohranitvi zaposlovanja odločili glede na predvidena naročila v preostanku aprila in maja. Družba Eta Cerkno se je namreč tako kot celotni koncern E.G.O. kot del verige bele tehnike znašla v vrtincu globalne krize, so povedali.

Zaradi kršitev omejitev gibanja med prazniki 700 opozoril policistov

Policisti so spoštovanje odloka o omejitvah gibanja in zbiranja zaradi epidemije novega koronavirusa v podaljšanjem prazničnem vikendu preverjali v 11.308 krajih. Prejeli so 363 prijav, sami pa so zaznali 1089 kršitev. Pri tem so izrekli 700 opozoril, zdravstvenemu inšpektoratu pa so odstopili 887 predlogov, so navedli na spletni strani policije.

Pri tem so poudarili, da namen nadzora ni kaznovanje ljudi, temveč upoštevanje priporočil strokovnjakov, zakonov in odlokov, ki odrejajo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. Navajajo, da ljudje opozorila oziroma odredbe policistov praviloma upoštevajo. "Vendar pa bodo policisti v primeru zaznave izrazite malomarnosti oziroma naklepne ignorance ukrepov dosledno izvedli navedene prekrškovne postopke," so dodali in pojasnili, da gre za obravnavo kaznivega dejanja širjenja nalezljive bolezni po 177. členu kazenskega zakonika.

Nova pasica

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.30

Odslej na zaprtih javnih krajih obvezno razkuževanje rok in ne nošenje rokavic

Vlada je na dopisni seji izdala Odlok o spremembi Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. Z jutrišnjim dnem se odpravlja obvezno nošenje rokavic v zaprtih javnih krajih, ki se ga nadomesti z obveznim razkuževanjem rok. Tako je pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter obvezno razkuževanje rok. Razkužila je dolžan zagotoviti ponudnik storitev.

20.22

Iz opozicije pozivi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o nabavah zaščitne opreme

Iz opozicije prihajajo pozivi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o nabavah zaščitne opreme. "Maske v 100.000 oz. v milijonih, množica datumov, posredniki, fototermini, kontradiktorne izjave ... Dvomi? Nejasnosti? Za vse prihodnje generacije je prav, da dvome odpravimo že danes," je na Twitterju zapisala poslanka LMŠ Jerca Korče. Poslanec Levice Miha Kordiš pa je na Facebook profilu navedel, da je čas za preiskovalno komisijo. "Tovornjak izgubljenih mask, namenjen v Italijo. Deset milijonov javnega naročila podjetju s komaj kaj prometa. Vrtoglava preplačila. Kraja mask drugim državam. Razkrite povezave med dobavitelji, ministri in strankami. Kraje, laži in vojni dobičkarji: kriminalka s posledicami za življenja ljudi," je pojasnil. V SAB pa so spomnili, da so kot prva opozicijska stranka že tekom sprejemanja prvega protikoronskega megazakona predlagali poseben parlamentarni nadzor nad porabo in dodeljevanjem javnih sredstev, a jih takrat LMŠ ni podprl.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
19.16

Zdravniške organizacije pričakujejo podaljšanje čakalnih vrst v zdravstvu

V zdravniških organizacijah ocenjujejo, da bodo po sprostitvi prvih nenujnih zdravstvenih storitev, ob spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, izvajalci verjetno morali prenaročiti vsakega drugega bolnika. Pričakujejo podaljšanje čakalnih dob in pozivajo k zamrznitvi ali dopolnitvi zakona o pacientovih pravicah.

18.02

Več kot 80 odstotkov umrlih za koronavirusom starejših od 75 let

Podatki NIJZ kažejo, da je večina umrlih zaradi bolezni covid-19 starejših. Več kot 80 odstotkov umrlih je starejših od 75 let, skoraj 60 odstotkov pa starejših od 85 let. Zaradi bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, je v Sloveniji do vključno ponedeljka umrlo 56 oseb. Porazdelitev umrlih po spolu je enakomerna. Med umrlimi je 27 žensk in 26 moških. Umrli so starejši od 45 let, s starostjo pa število smrtnih žrtev narašča. V starostni kategoriji od 75 do 84 let je umrlo 13 oseb, med starejšimi od 85 let pa je 31 smrtnih žrtev.

17.43

Prostovoljci rdečega križa na italijanski in avstrijski meji ne bodo več merili telesne temperature

Prostovoljci rdečega križa so se po prejemu obvestila Uprave RS za zaščito in reševanje umaknili s kontrolnih točk na italijanski in avstrijski meji. Razlog je preklic uredbe o merjenju telesne temperature. Na kontrolnih točkah na meji z Italijo so bili 35 dni, je povedala sekretarka novogoriškega območnega rdečega križa Neli Skočaj. Ukrep merjenja telesne temperature naj namreč bi ne bil več smiseln, saj morajo vsi, ki vstopajo v Slovenijo, v enotedensko karanteno, z izjemo dnevnih migrantov, ki mejo prehajajo iz nujnih razlogov, kot so službene obveznosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2062)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
15. 04. 2020 16.20
+1
KO je to predlagala komisija nizj je janša takoj zamenjal komisijo ter nastavil novo-zdaj pa bo mali orban to zaukazal in je ok ja tako prepoznaš diktatorja-tudi za maske in gibanje med občinami ni potrjeno ,da je smoterno a tudi nasprotno zato pač večina držav tega pravila nima oz ni kršitev-vse skandinavske države že zaganjajo proizvodnjo mi pa ki smo bolj bogati pa bomo čez kak mesec morda prej če bo veliki orban to rekel.
mareM1979
14. 04. 2020 21.58
kaj se lahko jj, kacin pa bejovič dobijo nekje z maskami sred ljubljane pa zmenjo kaj bojo ropotal po tv ... da so vsaj oni vsklajeni ...
pl007
14. 04. 2020 21.58
+0
Trst je novo žarišče v Italiji mi pa na meji odstranimo ljudi ki merimo temperaturo bravo...
kuncci1
14. 04. 2020 21.56
+3
Koronavirus je umetno narejen virus, katerega so lansirali Kitajci za zmanjšanje stare populacije, ki bremeni zdravstvo in posledično državo ter njen dobiček. Sedaj se je razširil po svetu in obstaja bojazen, da bo mutiral v slabo mutacijo in pričel ogrožati vse. Trenutno je najnevarnejši politikom in piarom, ker so praviloma starejši od 50let, in se ga bojijo kot hudič križa. Zato pa polovico sveta stoji in čaka kaj bo. Razen par držav na svetu, kjer volilci volijo mlajše neokužene politike s preteklostjo in neobremenjene predstavnike oblasti.
Irvan
14. 04. 2020 21.55
+3
Sami ne vedo več kaj bi in kaj nebi. Kot majhni otroci so.
Nova Gorica
14. 04. 2020 21.53
+1
So se pa enkrat v zgodovini zedinili vsi voditelji tega sveta, pa naj je vera taka ali drugačna.
Dark Knight
14. 04. 2020 21.51
+3
Vsi levaki aktivirani z vsemi nicki. NEPRECENLJIVO! :)
mario7
14. 04. 2020 21.52
-1
Dark Knight
14. 04. 2020 21.53
reakcionar
14. 04. 2020 21.50
+8
Kar pa zadeva rokavice, sem mnenja da ne ponujajo bistveno zaščito. Bolj nevarne so še po vrhu. Zaradi tega ker: večina ljudi si jih ne zna pravilno snet, potem jih še nosijo v roki do koša za smeti... In drugo koža pod njimi ne diha, pore se povečajo in roke se preznojijo. Posledično se na kožo rok lažje nalima virus, ki potuje po zraku.
mareM1979
14. 04. 2020 21.55
pravakritika
14. 04. 2020 21.46
+9
...poleg črnih koz je s Kosova 1972 prišla tudi še ena nadloga, ki je še hujša...
Dark Knight
14. 04. 2020 21.53
+2
mareM1979
14. 04. 2020 21.53
BobbyP
14. 04. 2020 21.57
Torej je Šarec starejši celih 5 let v primerjavi z uradnimi datumi, če je bil že 1972-ega posvojen. 😂😂😂
mbtukaj
14. 04. 2020 21.45
+8
Resno, pogrešam debelega Mlahtiča, da ni na medenih tednih.
reakcionar
14. 04. 2020 21.45
+4
To vem že od začetka marca. In to je za vas novica? Kot bi odkrili: "Prelomna novica, covid-19 se prenaša z človeka na človeka".
reakcionar
14. 04. 2020 21.46
+2
Mislim na starostno strukturo preminulih od virusa.
A6quattro2020
14. 04. 2020 21.43
+1
STUŠEK...akcija en mozaik že tmk mora bit...haha karma
pl007
14. 04. 2020 21.42
+12
Počasi je to cirkus na meji z Italijo ne merijo temperature gospod Kacin mi pa ne moremo iz lj v Vrhniko bravo Švedi šole delajo treba je samo zaščita pa gremo naprej naj zagotovijo maske ne pa samo po če 60€ paket...
Nova Gorica
14. 04. 2020 21.48
-1
Ma kako bravo Švedi? Ravno tako imajo približno 10% mrtvih na število pozitivnih...mi imamo precej manj. Torej bravo Slovenija!
Nova Gorica
14. 04. 2020 21.49
+1
Se pa strinjam s tabo glede meje z Italijo - čista komedija.
A6quattro2020
14. 04. 2020 21.40
+3
ČESTITKE G.RAJKO....zdaj pa akcija.....haha ko se mozaik sestavi v celoto...
sympathy
14. 04. 2020 21.40
+8
Dobro da opozicija ni potrdila člena 34, da bi vojska marširala po mestih in vaseh. Lep primer so policaji,kako težijo za vsakim vogalom. Pa še večkrat jih srečamo.
VAREN
14. 04. 2020 21.39
+6
Ta dva na televiziji pa pihata en v drugega. Prej je bil samo eden, zdaj sta že dva. To pomeni da ni več težav.
mbtukaj
14. 04. 2020 21.35
+14
In zdaj se bo čelonja tolko po prsih " glejte kaj sem jaz naredo".
pravakritika
14. 04. 2020 21.36
+7
...pa saj je....zmanjšal je število penzij....
pravakritika
14. 04. 2020 21.35
+12
...spet sem razočaran.... Vse naslovnice časopisov sem pregledal... ...pa ni nikjer slika Ivana Janeza čez celo stran... ...tak....v kvadratu....črnem....pa črn trak čez.... Res, res....s težkim srcem čakam ta dan...
notrajnc05
14. 04. 2020 21.33
+20
Me zanima če bodo 90 letniki kar naenkrat prenehali umirat, ko bo virus mimo.
VAREN
14. 04. 2020 21.31
+16
Ti starejši na vašo žalost niso umrli zaradi korončka, ampak drugih bolezni. Ne potvarjajte resnice kakor vam zapaše. Nobene obdukcije ni bilo, nobenih testiranj umrlih. Govorenje na pamet brez dokazov.
supertrobentica
14. 04. 2020 21.39
+4
mareM1979
14. 04. 2020 21.52
testerinje s čem ... diagnostičnimi ali raziskovalnimi testi ...