Korona

Še vedno smo nad kriteriji za sproščanje, a vendarle umirjanje

Ljubljana, 18. 01. 2021 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Ti.Š.
Komentarji
821

V nedeljo so v Sloveniji potrdili 293 novih okužb z novim koronavirusom. Skupno so opravili 1769 testiranj. Umrlo je 26 oseb s covidom-19. Marija Magajne z ministrstva za zdravje je ocenila, da se situacija vendarle počasi umirja, a pred nami je še nekaj zahtevnih tednov.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika smo v nedeljo v Sloveniji ob opravljenih 1769 testiranjih (od tega je bilo 1404 PCR in 365 HAT-testov) potrdili skupno 293 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 270 PCR-testov, kar je 19,2 odstotka, in 23 HAT-testov, kar je 6,3 odstotka.

Umrlo 26 ljudi, v bolnišnici 1237 bolnikov

Kot kažejo vladni podatki, je včeraj umrlo 26 covidnih bolnikov. V bolnišnicah je hospitaliziranih 1237 oseb, na intenzivni negi jih je 184.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem so na novo v bolnišnice v nedeljo sprejeli 70 covidnih bolnikov, v soboto pa 66 - konec tedna skupaj torej 136. Iz bolnišnic pa so v domačo oskrbo v soboto in nedeljo skupaj odpustili 70 covidnih bolnikov (31 včeraj), so dopoldne predstavili na vladni novinarski konferenci.

Po podatkih za soboto je v Sloveniji pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znašala 1125,7, v zadnjih sedmih dneh pa 455,4. Največ okužb je v Posavju (1953,1 v 14 dneh in 650,1 v sedmih dneh), najmanj pa v obalno-kraški regiji (889,9 v 14 dneh in 360,2 v sedmih dneh), primorsko-notranjski (941,8 v 14 dneh in 410,6 v sedmih dneh) ter v osrednjeslovenski regiji (962,8 v 14 dneh in 397,8 v sedmih dneh).

Še vedno nad kriteriji za sproščanje

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji znaša 1366, kar je še vedno nad kriterijem 1350 okužb, ki omogoča postopno sproščanje ukrepov oziroma prehod iz črne v rdečo fazo. Prav tako je nad kriterijem za prvo sproščanje še vedno tudi število hospitaliziranih covidnih bolnikov - ta kriterij je namreč postavljen na 1200, je predstavila dosedanja namestnica vladnega govorca za covid-19 Maja Bratuša, ki bo odslej, kot je napovedala, vodila vladne 'koronske' novinarske konference.

Dosedanji vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je namreč z današnjim dnem nastopil funkcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, pristojnega za cepljenje proti covidu-19. Na današnji novinarski konferenci se je zahvalil svojim sodelavcem v zadnjih desetih mesecih, ko je opravljal delo vladnega govorca, ki po njegovih besedah ni enostavno. "Zadnjih deset mesecev sem opravljal kar tri naloge hkrati, saj sem moral biti govorec, po sili razmer pa tudi strelovod in še amortizer napadov na vlado, ki jo je velik del javnosti pred desetimi meseci pričakal na nož," je dejal Kacin. V tem času so po njegovih navedbah organizirali 215 novinarskih konferenc in na njih gostili več kot 400 sogovornikov.

Iz naše druge največje bolnišnice pa so tudi danes posredovali grafični prikaz stanja covid-19 bolnikov (za obdobje med 1. decembrom 2020 in 17. januarjem 2021).

Število vseh hospitaliziranih covidnih bolnikov v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor trenutno znaša 174 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 37 pacientov. V nedeljo so umrli štirje bolniki, skupno število vseh do sedaj odpuščenih covidnih bolnikov pa se je povzpelo že do številke 1210, so sporočili iz bolnišnice.

Stanje covid-19 - UKC Maribor (1. 12. 2020 - 17. 1. 2021)
Stanje covid-19 - UKC Maribor (1. 12. 2020 - 17. 1. 2021) FOTO: UKC Maribor

'Covid odsotnost' (karantena, morebitni stik, okužbe, varstvo otrok ...) zaposlenih v UKC Maribor je medtem v petek, 15. januarja 'znašala' 181, od tega je bilo z dela odsotnih 30 zdravnikov in 89 delavcev zdravstvene nege. Med 181 odsotnimi gre za 95 primerov varstva otrok (šola na daljavo), pojasnjujejo v UKC Maribor.

Priprava cepiva proti covidu-19
Priprava cepiva proti covidu-19 FOTO: UKC Maribor

V UKC Maribor nadaljujejo tudi s cepljenjem proti covidu-19. O svoji izkušnji in pomembnosti cepljenja je spregovoril tudi bolnišnični duhovnik Ivan Hočevar. "Cepil sem se, ker se mi zdi samo po sebi umevno glede na situacijo, v kateri smo se znašli. Poleg tega sem bolnišnični duhovnik, prihajam v stik z bolniki, z bolnišničnim osebjem, živim v skupnosti sobratov, ki so po večini starejši in so v rizični skupini," je dejal Hočevar. Kot je še dodal, je samo cepljenje varno, učinkovito in etično sprejemljivo in zato želi, da bi se čim več ljudi cepilo, da bi epidemije čim prej bilo konec in da bi zaživeli normalno življenje.

Prav tako so v UKC Maribor pričeli s cepljenjem zaposlenih, ki so prejeli že drugo dozo cepiva.

"Vesela sem, da sem uspela opraviti tudi drugo cepljenje, ne pričakujem kakšnih posebnih stranskih učinkov; po prvem cepljenju sem bila naslednji dan samo nekoliko bolj utrujena, sicer pa ni bilo nobenih težav," pa je ob tem dejala zdravnica Božena Kotnik Kevorkijan, zaposlena na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor. "In, kar je ob tem najbolj razveseljujoče - še en teden in bom odporna proti okužbi s covidom-19," je dodala.

Svoje razmišljanje je delil tudi direktor UKC Maribor Vojko Flis. "Cepljenje je edini izhod iz tega nesrečnega položaja, v katerem smo se znašli in zato še enkrat prosimo vse, ki imajo pomisleke glede cepljenja, da o tem razmislijo. Še posebej, ko gre za tiste, ki delajo v naši ustanovi," je pozval. S tem namreč zavarujejo - ne zgolj sebe, ampak tudi bolnike. "In če bomo vsi precepljeni, se bomo lahko zelo hitro vrnili v življenjski ritem. Sam pa pri cepljenju nisem imel pomembnih stranskih učinkov, razen bolečine v roki, kamor so me zbodli, kar je pa običajno po vsakem cepljenju."

Spodbudne novice iz bolnišnice v Šempetru

Potem, ko so pred desetimi dnevi poročali o okužbah v tako imenovanem belem območju internističnih oddelkov bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru, pa danes od tam prihajajo spodbudnejše novice.

Kot so sporočili iz Regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za severno Primorsko, je (po podatkih Sledilnika za Covid-19) v šempetrski bolnišnici hospitaliziranih 57 bolnikov s covidom-19, od tega jih je šest v intenzivni enoti, dva pa ori dihanju potrebujeta pomoč respiratorja.

"Včeraj smo odvzeli 32 brisov in potrdili tri pozitivne med zaposlenimi, ki pa niso več v povezavi z okužbo na internističnih oddelkih," je v sporočilu regijskemu štabu CZ za severno Primorsko zapisala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler. Kot je dodala, danes znova (10. dan po vdoru virusa, in tudi zadnjič) testirajo vse hospitalizirane in zaposlene na internističnih oddelkih. "V nadaljevanju bomo testirali bolnišnične paciente redno s hitrimi antigenskimi testi, prav tako zaposlene po organizacijskih enotah," je navedla ter še dodala, da pa se bo zaposlene ob morebitnih rizičnih stikih, kot doslej, testiralo s PCR metodo.

Iz šempetrske bolnišnice prihajajo pozitivne novice.
Iz šempetrske bolnišnice prihajajo pozitivne novice. FOTO: Ervin Čurlič - Regijski štab CZ za severno Primorsko

V prejšnjih dneh so tri okužbe odkrili tudi na rehabilitacijskem oddelku za odrasle v Stari Gori. Glede tamkajšnjega oddelka za invalidno mladino pa je strokovna direktorica šempetrske bolnišnice pojasnila: "Skladno s strategijo obvladovanja in preprečevanja bolnišničnih okužb tudi na Oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori redno testiramo vse hospitalizirane otroke." Do sedaj so potrdili eno okužbo pri asimptomatskem otroku, zato bodo testiranja ponavljali tudi v prihodnje, enako testirajo tudi vse zaposlene. "Okužba ni povezana z ostalimi bolnišničnimi oddelki," je stanje v Stari Gori opisala strokovna direktorica bolnišnice dr. Franca Derganca Savnik Winklerjeva.

V tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo cepljena tretjina zaposlenih

V enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo pa so včeraj znova testirali zaposlene, skupaj 51. Pozitivni so bili trije, tako da je z aktivno okužbo trenutno sedem zaposlenih. Prav toliko jih je covid-19 prebolelo že jeseni, torej v času, ko v domu sploh še ni bilo okužb med stanovalci, izhaja iz sporočila za javnost CZ severna Primorska.

Sicer pa se je doslej, s prvim odmerkom, cepilo 21 od 60 zaposlenih v tej enoti. Trije od teh so kasneje bili na testiranjih pozitivni. Še 10 zaposlenih pa bodo s prvim odmerkom cepili v tem tednu, je sporočila vodja tolminske enote Marjeta Tuta. Danes v domu znova testirajo vse stanovalce, ki še niso bili okuženi.

V drugem domu starejših na severnem Primorskem - v Ajdovščini, kjer so najdlje kljubovali okužbam, pa je aktivno okuženih še 108 stanovalcev (22 jih je že ozdravelo) in 32 zaposlenih (13 pa jih je bolezen že premagalo). Hospitaliziranih je še vedno šest njihovih oskrbovancev. Se je pa prejšnji teden v domu cepilo še osem zaposlenih.

Iz Doma starejših občanov Ajdovščina se vsem zaposlenim in prostovoljcem zahvaljujejo za trud. Proti covidu-19 se je medtem cepilo še osem njihovih zaposlenih.
Iz Doma starejših občanov Ajdovščina se vsem zaposlenim in prostovoljcem zahvaljujejo za trud. Proti covidu-19 se je medtem cepilo še osem njihovih zaposlenih. FOTO: Shutterstock
Iz štaba CZ občine Ajdovščina pa poročajo tudi o več okužbah v tamkajšnjem vrtcu (enota Ribnik I). Otroci iz kar štirih oddelkov so tako morali ostati doma v karanteni.

Direktorica DSO Ajdovščina Tanja Stibilj Slemič je ob tem za prizadevnost pohvalila zaposlene in vse, ki jim pomagajo. "Glede kadra so nam z zamenjavo ekip oziroma z novimi priskočili na pomoč domovi iz regije. Nekateri pa so morali, tudi zaradi razmer v lastnem zavodu, pomoč zaključiti. V delovni proces so še vedno vključeni prostovoljci in bolničarji z območnega združenja Rdečega križa Ajdovščina, upokojena delavka, pa prostovoljka iz enega od zavodov v občini, zunanja sodelavka in dijaki 4. letnika zdravstvene nege iz Postojne, ki smo jim uredili tudi nastanitev," je glede težav pri organizaciji dela (zaradi številnih okužb med zaposlenimi) v pisnem sporočilu regijskemu štabu CZ za severno Primorsko navedla direktorica doma. Se pa postopoma v delovni proces vključujejo tudi sodelavci, ki so okužbo že preboleli, je dodala. "Na ta način uspevamo, sicer z velikimi napori, stanovalcem nuditi vso potrebno nego in oskrbo. Zelo smo veseli, da nam to uspeva," je zaključila Stibilj Slemičeva in ob tem še nadvse pohvalila prizadevnost vseh zaposlenih in tistih, ki jim pomagajo, v teh, za dom, zahtevnih razmerah.

Obisk Janeza Ciglerja Kralja v Domu upokojencev Podbrdo in njegovi enoti Petrovo Brdo

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se danes mudi na delovnem obisku v Domu upokojencev Podbrdo in njegove enote Petrovo Brdo. Namen obiska je srečati se z vodstvom in ekipami domov ter se seznaniti s stanjem na terenu, predvsem po prvem odmerku cepljenja stanovalcev, ki še niso preboleli covida-19.

Ministra je med obiskom tudi zanimalo, kako v domovih uporabljajo pomoč iz interventnih zakonov, med katerimi je omenil finančno pomoč za kadrovske okrepitve in kritje nezasedenih mest v domovih zaradi nesprejemanja novih varovancev.

V enoti Petrovo Brdo se je minister seznanil s slabim prostorskim stanjem. Omenil je pomoč ministrstva za infrastrukturo, kjer bodo kmalu na voljo sredstva, s katerimi bi lahko obnovili stavbo.

V obeh enotah so se sicer pred časom pojavile množične okužbe vseh stanovalcev, tako da danes oskrbovanci sodijo med tiste, ki so covid-19 preboleli. Vse tri enote doma upokojencev Podbrdo so sicer kadrovsko pokrite in bi v primeru večjega števila okužb v eni enoti tja z rotiranjem premestili zaposlene iz drugih dveh enot.

Janša: Normalno življenje morda v začetku junija

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj spregovoril o tem, da je Evropska komisija zagotovila dovolj cepiva za vse. Ob tem je poudaril, da je cepivo, ki prihaja, varno. Cepivo so odobrili tako Evropska agencija za zdravila (EMA) kot tudi nacionalni regulatorji držav članic. Glede na dinamiko cepljenja in načrt dobav bomo lahko po njegovem mnenju brez ukrepov, ki nam sedaj omejujejo svobodo gibanja in normalno življenje, zaživeli v začetku junija. "Računamo pa, da bomo z dodatnimi dobavami ta čas skrajšali najmanj za en mesec in da nekateri ukrepi, ki sedaj veljajo, ne bodo več potrebni," piše na uradni spletni strani Vlade RS.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Študenti pozivajo k čimprejšnji normalizaciji študijskega življenja

Skladno z vladnim načrtom se visoko šolstvo pričenja sproščati v rdeči fazi z odpiranjem knjižnic in izvajanjem laboratorijskih vaj, izvajanje izpitov in študija v manjših skupinah se prične izvajati v oranžni, preostale aktivnosti, skupaj z vračanjem v študentske domove, pa v rumeni fazi. Ob tem Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) sporoča, da bodo nadaljnje protokole za vračanje v visokošolske zavode predhodno pregledali in uskladili v svetovalni skupini, skupaj s predstavniki študentov, sindikatov, rektorske konference, NAKVIS, vodstvi študentskih domov in študentov, ki bivajo v študentskih domovih, so v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) zapisali v sporočilu za javnost.

Študij

Po zadnjih analizah Instituta Jožef Stefan (IJS) je prehod v rdečo fazo pričakovati predvidoma do 25. januarja, prehod v oranžno pa v sredini februarja. Okvirnega datuma prehoda v rumeno fazo trenutno še ni mogoče napovedati, saj je nadaljnje gibanje številk okuženih in hospitaliziranih oseb odvisno od prihajajočih ukrepov in širjenja virusa v prihodnje, opominjajo na ŠOS.

Pričakovati je, da bo študij na visokošolskih zavodih po vladnem načrtu še dolgo potekal na daljavo. Zimsko izpitno obdobje bo tako potekalo na daljavo, le manjši obseg študijskih aktivnosti v obliki laboratorijskih vaj se bo z začetkom poletnega semestra izvajal v živo. Študentski domovi po predlaganem načrtu še nekaj časa ne bodo omogočali bivanja študentom, tudi če se bodo študijske aktivnosti zanje izvajale, opozarjajo na ŠOS.

Skladno z dejstvom, da število okužb z novim koronavirusom v novem letu upada ter s študijskim koledarjem, po katerem se poletni semester prične 15. februarja 2021, s tem dnem študenti predlagajo pričetek izvajanja študijskih aktivnosti v živo pri vseh tistih oblikah študija, pri katerih sodeluje največ 10 študentov, naj bodo to laboratorijske vaje, predavanja ali seminarji. Prav tako predlagajo, da se terenske vaje, glede na to, da se te praviloma izvajajo na prostem, v poletnem semestru izvajajo nemoteno. Vse študijske aktivnosti se seveda morajo aktivnosti izvajati skladno s priporočili o higieni in medsebojni razdalji, ki jih predpiše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pri ostalih študijskih dejavnostih, kjer sodeluje več študentov, pa se do nadaljnjega študijski proces lahko izvaja na daljavo.

Ne glede na obseg izvajanja študijskih aktivnosti pa je nujno, da se bivanje v študentskih domovih omogoči že s prehodom v rdečo fazo. Takoj, ko se (tudi če le del) študijskega procesa prične izvajati v živo, mora biti študentom omogočeno bivanje v študentskem domu, sicer se v neenak položaj postavlja študente, ki imajo bivanjski položaj različno urejen. Prav tako se mora takoj med izjeme za prehod občin in regij (v kolikor omejitve za prehajanje ostajajo) dodati udeležba v študijskem procesu, sicer bo vračanje na fakultete omogočeno le študentom, ki stalno bivajo v študijskih središčih, še izpostavlja ŠOS.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.52

V Sloveniji blizu 150.000 skupno potrjenih okužb, samo letos več kot 25.000

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se v Sloveniji približuje 150.000, letos so jih potrdili več kot 25.400. V zadnjem tednu se je dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ znižalo na 1350, v državi je skoraj 24.500 aktivno okuženih. V januarju je umrlo 471 covidnih bolnikov, do zdaj skupaj več kot 3200. Bolezen je prebolelo 122.745 ljudi.

20.34

Denar iz javnega razpisa tudi zavodu, katerega soustanovitelj je minister Cigler Kralj

Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, je na razpisu omenjenega ministrstva dobil več kot 130.000 evrov, je poročal portal Necenzurirano. Minister je zatrdil, da pri odločitvah ni imel vpliva.

16.52

Epidemija se počasi umirja

Epidemiološki položaj v državi se v teh dneh umirja, kar stroka pripisuje (tudi) množičnemu testiranju prebivalstva.

16.49

Zaradi nadgradnje aplikacije #OstaniZdrav bo za nekaj ur ustavljeno dodeljevanje TAN kod

Zvečer bo med 20. in 21. uro potekala nadgradnja zalednega sistema aplikacije #OstaniZdrav. Aplikacija v tem času zaradi tega ne bo posodabljala stanja tveganja za okužbo. V izogib težav pri vnosu TAN kode bo od 17. do 21.30 tudi ustavljeno dodeljevanje TAN kod, so sporočili iz ministrstva za javno upravo.

14.52

Razmere v UKC Maribor

Število vseh hospitaliziranih covid bolnikov v UKC Maribor znaša 174 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 37 pacientov. V nedeljo so žal umrli štirje pacienti, skupno število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov pa se je povzpelo že do številke 1210.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (821)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakatalena
19. 01. 2021 08.39
+2
Ko Magajnejeva odpre usta, zaprem sredstva javnega obveščanja. Isto velja za Beovićko in ostale "strokovnjake". Bruh.
Nimasmisla
19. 01. 2021 08.15
+2
čudno z nezaupnico je prišlo tudi umirjanje epidemije
User300173
19. 01. 2021 08.00
Je ta NIJZ skupek šalabajzerjev? Znanec se jeseni prijavi in izpolni obrazec za cepljenje proti gripi. Do danes ni odgovora. Čemu potem objava obrazcev, če samo zavajajo? Preventiva in kurativa se prične s posameznikom kot je Marija, Miha, Mojca, Janez...in ne Ljubljana, Maribor, Koper...Statistika jim itak peša, mrtvi jim uhajajo. Kaj naj naredijo s vsemi statistikami, če ne vedo kje je Marija, Miha...žalostno, zato smo tam, kjer smo.
Uporabnik1814783
18. 01. 2021 21.07
-1
Jelko sel, tud virus sel 🤣
Domendo
18. 01. 2021 21.00
Naslov se bere kot zastonj terapija. Verjetno je članek napisan iz savne.
mr_cat
18. 01. 2021 19.32
+0
A je tole se zmerom v zivo??? Od 17ih nic novega??
WolfeWoof
18. 01. 2021 19.24
+0
Dejte mer pa sprostite use. Tudi imamo MNOGO drugih problemov in ni vse samo korona pa covid. Dejte ljudem dovolit da gredo od doma ker se jim doma že trga. Vse več neumnosti vidim usak dan pa to ni več za zdržat. Če hoče gdo na kitajsoko obiskat pa naj tut gre glavno da doma ne dela zdrahe no kaj vam je. Pa nehite z neumnostmi pisat LJ naj bi bla kao rumena pa je več okuženih kot u NM pa je NM rdeča pa kr neki. Jst bi tut rad šou tam dol malo pogledat k me ni blo že 7 let. Dejte se nehajte afnat.
PaJaDe
18. 01. 2021 20.48
+0
Kaj ti bluziš???? Ljudje lahko gredo od doma...od kdaj je to omejeno, če smem vprašat oziroma kje si to prebral??? drugo...kje si prebral, da kdo ne sme na kitajsko?? Po tem kar kvasiš tule, je korona tvoj najmanjši problem....
inside1
18. 01. 2021 19.23
saj bo zdaj spet "toplo" in bo spet skočilo..... isto je z gripo, ko je mraz zunaj so ljudje zdravi....
ass ddd
18. 01. 2021 19.17
+3
Nehite se testirat pa ne bo stevilk.
mr_cat
18. 01. 2021 19.33
+4
User300173
18. 01. 2021 19.10
+3
Smo v Sloveniji dosegli nemogoče in "iztrebili" gripo? Niti enega obolelega za gripo, vsaj ne po NIJZ in vladnih "famoznih" evidencah. Kaj pa če se gripe in virusa covida zelo težko loči in najraje vse damo pod koronavirus, evidence radi in na zadovoljstvo-ukaz "velikega vodje"? V Sloveniji je vse možno in tudi to ni izključeno ...tako lahko z lažiranimi podatki uvajamo ukrepe po mili volji in željah.
ho?emVšolo
18. 01. 2021 19.06
+4
10% verjetnosti, da so ljudje bili zavedeni, ko so ure dolgo stali v vrsti za hitre teste. Tako kot Janša že napoveduje, da bodo do junija že končana epidemija, zato da bo lahko spet odprl vrata Hrvaški, ki se že napoveduje kot varna država (pa klubi v Zrčah bodo tudi letos zaprti)!!!
anabanana
18. 01. 2021 19.04
+3
Magajne, govori kod da se ji sanja, a ni bolj komunikacijske osebe,
grozjak
18. 01. 2021 20.37
Je bla, pa ste jo poteral...nikoli srečni...😉
Drink Beer and Smile
18. 01. 2021 19.02
+3
Danes sem govoril s kolegom, ki živi v Zagrebu. Cela Hrvaška se nam smeje (tokrat celo upravičeno), da oni živijo precej razkošno glede na situacijo (beri: brez drastičnih ukrepov), stanje v državi pa veliko bolje kot pri nas in razlika njim v prid se še veča. Mi pa nogo na ploh in še zaostrovat... Kot bi nekoga bilo tako strah, da ne sproti nič, saj je tako bolj varen, kot da bi šel z roko v roki z razpletom dogodkov. Enolično, bogaboječe, samo v svojo smer gledajoče.
Babuska 13
18. 01. 2021 18.59
+4
Vceraj se 50 m samo? Danes spet pozitivne novice. Pa koga vi farbate noc in dan? Pa ze prej so ljudje umirali in tega niste objavljali,zdaj pa ce nekdo umre zaradi kapi ali infarkta ga vi oznacite da je oseba umrla zaradi covida. Sramota. Nehajte ze s temi lazmi in odprite vse. Da se zopet lahko druzimo. Objamemo. Ljudje se kar izogibajo drug drugega,se posebej starejsi ljudje,ker vam pac verjamejo. Smo pa se ljudje na tem planetu KI VEMO DA LAZETE IN NAPIHUJETE STVARI. NEHAJTE ZE. DAJTE NAM NAZAJ SVOBODO❗ZIVLJENJE❗
Misika1967
18. 01. 2021 18.35
+6
Take lazi poslusamo vedno ko se puklastemu stolcek trese. Zato jim nic verjet,tako bo dokler nebodo sektasi vsega pokradli. Upam da bodo tudi vsi njihovi podporniki odgovarjali saj so sokrivi za propad drzave vsi SDS sektasi.
Špina?ni njoki
18. 01. 2021 18.32
+10
Moj oče je star 76 in je na podlagi TV propagande, padel na foro in se želel prijavit na cepljenje. RAVNO ZATO, ker imam najboljšega očeta na svetu in ga imam neskončno rad, sem ga prepričal naj tega ne počne, ampak naj se še naprej pazi, naj pazi kako se prehranjuje in naj čim več hodi na sprehode in skrbi za zdrav um in telo. Nobeno cepivo na svetu, ga ne more tako zaščitit pred boleznimi kot zdrav način življenja, prehrane in pozitivnega sproščenega razmišljanja. Lahko mu pa cepivo popolnoma podre imunski sistem in bo začel zbolevat, čeprav ni bil bolan verjetno že 20 let.
Kuku456
18. 01. 2021 18.43
+7
Tocno tako..tudi jaz pravim da so starejsim ze oprali mozgane
Kuku456
18. 01. 2021 18.45
+5
In se mi zdi zelo banalno ko potem cepijo eno saro mamo in potem ona rece oooo kako se dobro pocutim kot da bi dobila življenjski eliksir za vecno zivljenje
grozjak
18. 01. 2021 20.36
-1
Jaz pa mojim staršem svetujem cepljenje, ni nič groznega.😋 tudi mevže preživijo
Netajkun
18. 01. 2021 18.28
-1
Ko se že tako nabija o naših strogih ukrepih . . . po mednarodni študiji ( ki upošteva celoten nabor ukrepov in prepovedi ) so med našimi sosedi manj strogi samo na Hrvaškem . . Italija , Avstrija in Madžarska imajo strožje , v zadnjih dnevih so po strogosti še Švedi pred nami .
nature.com
18. 01. 2021 19.03
+0
Wahl
18. 01. 2021 17.57
+8
Jelko je hotel razbiti monotonost z nedolžnim hecanjem, ampak, po njegovem odhodu na mesto 'vaccine coordinator' se ekipa dobesedno zajebava z narodom.
Wahl
18. 01. 2021 17.44
+1
Morda kdo ve iz prve roke. Je pravica do kratkotrajne odsotnosti (do tri zaporedne delovne dni) zaradi bolezni brez bolniškega lista še v veljavi??
James Bond
18. 01. 2021 18.07
+4
James Bond
18. 01. 2021 18.08
+2
..obvestit pa moraš delodajalca ...ker potem on dalje ureja ...
nature.com
18. 01. 2021 19.03
+2
Nimasmisla
18. 01. 2021 17.41
+5
2 dni nazaj samo 50 m od hiše potem nezaupnica sedaj gre vse na bolje ne me farbat