10°C
Podatki za dan: 7. 3. do 24.00
Oboleli
194,939
+210
+0.1%

Še vedno smo nad kriteriji za sproščanje, a vendarle umirjanje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
AVTOR
Anja Kralj /STA /Ti.Š. /
KOMENTARJI
821
V nedeljo so v Sloveniji potrdili 293 novih okužb z novim koronavirusom. Skupno so opravili 1769 testiranj. Umrlo je 26 oseb s covidom-19. Marija Magajne z ministrstva za zdravje je ocenila, da se situacija vendarle počasi umirja, a pred nami je še nekaj zahtevnih tednov.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika smo v nedeljo v Sloveniji ob opravljenih 1769 testiranjih (od tega je bilo 1404 PCR in 365 HAT-testov) potrdili skupno 293 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 270 PCR-testov, kar je 19,2 odstotka, in 23 HAT-testov, kar je 6,3 odstotka.

Umrlo 26 ljudi, v bolnišnici 1237 bolnikov

Kot kažejo vladni podatki, je včeraj umrlo 26 covidnih bolnikov. V bolnišnicah je hospitaliziranih 1237 oseb, na intenzivni negi jih je 184.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Medtem so na novo v bolnišnice v nedeljo sprejeli 70 covidnih bolnikov, v soboto pa 66 - konec tedna skupaj torej 136. Iz bolnišnic pa so v domačo oskrbo v soboto in nedeljo skupaj odpustili 70 covidnih bolnikov (31 včeraj), so dopoldne predstavili na vladni novinarski konferenci.

Po podatkih za soboto je v Sloveniji pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znašala 1125,7, v zadnjih sedmih dneh pa 455,4. Največ okužb je v Posavju (1953,1 v 14 dneh in 650,1 v sedmih dneh), najmanj pa v obalno-kraški regiji (889,9 v 14 dneh in 360,2 v sedmih dneh), primorsko-notranjski (941,8 v 14 dneh in 410,6 v sedmih dneh) ter v osrednjeslovenski regiji (962,8 v 14 dneh in 397,8 v sedmih dneh).

Še vedno nad kriteriji za sproščanje

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji znaša 1366, kar je še vedno nad kriterijem 1350 okužb, ki omogoča postopno sproščanje ukrepov oziroma prehod iz črne v rdečo fazo. Prav tako je nad kriterijem za prvo sproščanje še vedno tudi število hospitaliziranih covidnih bolnikov - ta kriterij je namreč postavljen na 1200, je predstavila dosedanja namestnica vladnega govorca za covid-19 Maja Bratuša, ki bo odslej, kot je napovedala, vodila vladne 'koronske' novinarske konference.

Dosedanji vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je namreč z današnjim dnem nastopil funkcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, pristojnega za cepljenje proti covidu-19. Na današnji novinarski konferenci se je zahvalil svojim sodelavcem v zadnjih desetih mesecih, ko je opravljal delo vladnega govorca, ki po njegovih besedah ni enostavno. "Zadnjih deset mesecev sem opravljal kar tri naloge hkrati, saj sem moral biti govorec, po sili razmer pa tudi strelovod in še amortizer napadov na vlado, ki jo je velik del javnosti pred desetimi meseci pričakal na nož," je dejal Kacin. V tem času so po njegovih navedbah organizirali 215 novinarskih konferenc in na njih gostili več kot 400 sogovornikov.

Iz naše druge največje bolnišnice pa so tudi danes posredovali grafični prikaz stanja covid-19 bolnikov (za obdobje med 1. decembrom 2020 in 17. januarjem 2021).

Število vseh hospitaliziranih covidnih bolnikov v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor trenutno znaša 174 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 37 pacientov. V nedeljo so umrli štirje bolniki, skupno število vseh do sedaj odpuščenih covidnih bolnikov pa se je povzpelo že do številke 1210, so sporočili iz bolnišnice.

Stanje covid-19 - UKC Maribor (1. 12. 2020 - 17. 1. 2021)
Stanje covid-19 - UKC Maribor (1. 12. 2020 - 17. 1. 2021)FOTO: UKC Maribor

'Covid odsotnost' (karantena, morebitni stik, okužbe, varstvo otrok ...) zaposlenih v UKC Maribor je medtem v petek, 15. januarja 'znašala' 181, od tega je bilo z dela odsotnih 30 zdravnikov in 89 delavcev zdravstvene nege. Med 181 odsotnimi gre za 95 primerov varstva otrok (šola na daljavo), pojasnjujejo v UKC Maribor.

Priprava cepiva proti covidu-19
Priprava cepiva proti covidu-19FOTO: UKC Maribor

V UKC Maribor nadaljujejo tudi s cepljenjem proti covidu-19. O svoji izkušnji in pomembnosti cepljenja je spregovoril tudi bolnišnični duhovnik Ivan Hočevar. "Cepil sem se, ker se mi zdi samo po sebi umevno glede na situacijo, v kateri smo se znašli. Poleg tega sem bolnišnični duhovnik, prihajam v stik z bolniki, z bolnišničnim osebjem, živim v skupnosti sobratov, ki so po večini starejši in so v rizični skupini," je dejal Hočevar. Kot je še dodal, je samo cepljenje varno, učinkovito in etično sprejemljivo in zato želi, da bi se čim več ljudi cepilo, da bi epidemije čim prej bilo konec in da bi zaživeli normalno življenje.

Prav tako so v UKC Maribor pričeli s cepljenjem zaposlenih, ki so prejeli že drugo dozo cepiva.

"Vesela sem, da sem uspela opraviti tudi drugo cepljenje, ne pričakujem kakšnih posebnih stranskih učinkov; po prvem cepljenju sem bila naslednji dan samo nekoliko bolj utrujena, sicer pa ni bilo nobenih težav," pa je ob tem dejala zdravnica Božena Kotnik Kevorkijan, zaposlena na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor. "In, kar je ob tem najbolj razveseljujoče - še en teden in bom odporna proti okužbi s covidom-19," je dodala.

Svoje razmišljanje je delil tudi direktor UKC Maribor Vojko Flis. "Cepljenje je edini izhod iz tega nesrečnega položaja, v katerem smo se znašli in zato še enkrat prosimo vse, ki imajo pomisleke glede cepljenja, da o tem razmislijo. Še posebej, ko gre za tiste, ki delajo v naši ustanovi," je pozval. S tem namreč zavarujejo - ne zgolj sebe, ampak tudi bolnike. "In če bomo vsi precepljeni, se bomo lahko zelo hitro vrnili v življenjski ritem. Sam pa pri cepljenju nisem imel pomembnih stranskih učinkov, razen bolečine v roki, kamor so me zbodli, kar je pa običajno po vsakem cepljenju."

Spodbudne novice iz bolnišnice v Šempetru

Potem, ko so pred desetimi dnevi poročali o okužbah v tako imenovanem belem območju internističnih oddelkov bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru, pa danes od tam prihajajo spodbudnejše novice.

Kot so sporočili iz Regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za severno Primorsko, je (po podatkih Sledilnika za Covid-19) v šempetrski bolnišnici hospitaliziranih 57 bolnikov s covidom-19, od tega jih je šest v intenzivni enoti, dva pa ori dihanju potrebujeta pomoč respiratorja.

"Včeraj smo odvzeli 32 brisov in potrdili tri pozitivne med zaposlenimi, ki pa niso več v povezavi z okužbo na internističnih oddelkih," je v sporočilu regijskemu štabu CZ za severno Primorsko zapisala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler. Kot je dodala, danes znova (10. dan po vdoru virusa, in tudi zadnjič) testirajo vse hospitalizirane in zaposlene na internističnih oddelkih. "V nadaljevanju bomo testirali bolnišnične paciente redno s hitrimi antigenskimi testi, prav tako zaposlene po organizacijskih enotah," je navedla ter še dodala, da pa se bo zaposlene ob morebitnih rizičnih stikih, kot doslej, testiralo s PCR metodo.

Iz šempetrske bolnišnice prihajajo pozitivne novice.
Iz šempetrske bolnišnice prihajajo pozitivne novice.FOTO: Ervin Čurlič - Regijski štab CZ za severno Primorsko

V prejšnjih dneh so tri okužbe odkrili tudi na rehabilitacijskem oddelku za odrasle v Stari Gori. Glede tamkajšnjega oddelka za invalidno mladino pa je strokovna direktorica šempetrske bolnišnice pojasnila: "Skladno s strategijo obvladovanja in preprečevanja bolnišničnih okužb tudi na Oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori redno testiramo vse hospitalizirane otroke."Do sedaj so potrdili eno okužbo pri asimptomatskem otroku, zato bodo testiranja ponavljali tudi v prihodnje, enako testirajo tudi vse zaposlene. "Okužba ni povezana z ostalimi bolnišničnimi oddelki," je stanje v Stari Gori opisala strokovna direktorica bolnišnice dr. Franca Derganca Savnik Winklerjeva.

V tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo cepljena tretjina zaposlenih

V enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo pa so včeraj znova testirali zaposlene, skupaj 51. Pozitivni so bili trije, tako da je z aktivno okužbo trenutno sedem zaposlenih. Prav toliko jih je covid-19 prebolelo že jeseni, torej v času, ko v domu sploh še ni bilo okužb med stanovalci, izhaja iz sporočila za javnost CZ severna Primorska.

Sicer pa se je doslej, s prvim odmerkom, cepilo 21 od 60 zaposlenih v tej enoti. Trije od teh so kasneje bili na testiranjih pozitivni. Še 10 zaposlenih pa bodo s prvim odmerkom cepili v tem tednu, je sporočila vodja tolminske enote Marjeta Tuta. Danes v domu znova testirajo vse stanovalce, ki še niso bili okuženi.

PREBERI ŠE
Tokratna pošiljka cepiv manjša in namenjena za drugi odmerek

V drugem domu starejših na severnem Primorskem - v Ajdovščini, kjer so najdlje kljubovali okužbam, pa je aktivno okuženih še 108 stanovalcev (22 jih je že ozdravelo) in 32 zaposlenih (13 pa jih je bolezen že premagalo). Hospitaliziranih je še vedno šest njihovih oskrbovancev. Se je pa prejšnji teden v domu cepilo še osem zaposlenih.

Iz Doma starejših občanov Ajdovščina se vsem zaposlenim in prostovoljcem zahvaljujejo za trud. Proti covidu-19 se je medtem cepilo še osem njihovih zaposlenih.
Iz Doma starejših občanov Ajdovščina se vsem zaposlenim in prostovoljcem zahvaljujejo za trud. Proti covidu-19 se je medtem cepilo še osem njihovih zaposlenih.FOTO: Shutterstock

Iz štaba CZ občine Ajdovščina pa poročajo tudi o več okužbah v tamkajšnjem vrtcu (enota Ribnik I). Otroci iz kar štirih oddelkov so tako morali ostati doma v karanteni.

Direktorica DSO Ajdovščina Tanja Stibilj Slemič je ob tem za prizadevnost pohvalila zaposlene in vse, ki jim pomagajo. "Glede kadra so nam z zamenjavo ekip oziroma z novimi priskočili na pomoč domovi iz regije. Nekateri pa so morali, tudi zaradi razmer v lastnem zavodu, pomoč zaključiti. V delovni proces so še vedno vključeni prostovoljci in bolničarji z območnega združenja Rdečega križa Ajdovščina, upokojena delavka, pa prostovoljka iz enega od zavodov v občini, zunanja sodelavka in dijaki 4. letnika zdravstvene nege iz Postojne, ki smo jim uredili tudi nastanitev," je glede težav pri organizaciji dela (zaradi številnih okužb med zaposlenimi) v pisnem sporočilu regijskemu štabu CZ za severno Primorsko navedla direktorica doma. Se pa postopoma v delovni proces vključujejo tudi sodelavci, ki so okužbo že preboleli, je dodala. "Na ta način uspevamo, sicer z velikimi napori, stanovalcem nuditi vso potrebno nego in oskrbo. Zelo smo veseli, da nam to uspeva," je zaključila Stibilj Slemičeva in ob tem še nadvse pohvalila prizadevnost vseh zaposlenih in tistih, ki jim pomagajo, v teh, za dom, zahtevnih razmerah.

Obisk Janeza Ciglerja Kralja v Domu upokojencev Podbrdo in njegovi enoti Petrovo Brdo

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se danes mudi na delovnem obisku v Domu upokojencev Podbrdo in njegove enote Petrovo Brdo. Namen obiska je srečati se z vodstvom in ekipami domov ter se seznaniti s stanjem na terenu, predvsem po prvem odmerku cepljenja stanovalcev, ki še niso preboleli covida-19.

PREBERI ŠE
Ministrstvo za delo več kot 130.000 evrov namenilo zavodu, ki ga je ustanovil Cigler Kralj

Ministra je med obiskom tudi zanimalo, kako v domovih uporabljajo pomoč iz interventnih zakonov, med katerimi je omenil finančno pomoč za kadrovske okrepitve in kritje nezasedenih mest v domovih zaradi nesprejemanja novih varovancev.

V enoti Petrovo Brdo se je minister seznanil s slabim prostorskim stanjem. Omenil je pomoč ministrstva za infrastrukturo, kjer bodo kmalu na voljo sredstva, s katerimi bi lahko obnovili stavbo.

V obeh enotah so se sicer pred časom pojavile množične okužbe vseh stanovalcev, tako da danes oskrbovanci sodijo med tiste, ki so covid-19 preboleli. Vse tri enote doma upokojencev Podbrdo so sicer kadrovsko pokrite in bi v primeru večjega števila okužb v eni enoti tja z rotiranjem premestili zaposlene iz drugih dveh enot.

Janša: Normalno življenje morda v začetku junija

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj spregovoril o tem, da je Evropska komisija zagotovila dovolj cepiva za vse. Ob tem je poudaril, da je cepivo, ki prihaja, varno. Cepivo so odobrili tako Evropska agencija za zdravila (EMA) kot tudi nacionalni regulatorji držav članic. Glede na dinamiko cepljenja in načrt dobav bomo lahko po njegovem mnenju brez ukrepov, ki nam sedaj omejujejo svobodo gibanja in normalno življenje, zaživeli v začetku junija. "Računamo pa, da bomo z dodatnimi dobavami ta čas skrajšali najmanj za en mesec in da nekateri ukrepi, ki sedaj veljajo, ne bodo več potrebni," piše na uradni spletni strani Vlade RS.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Študenti pozivajo k čimprejšnji normalizaciji študijskega življenja

Skladno z vladnim načrtom se visoko šolstvo pričenja sproščati v rdeči fazi z odpiranjem knjižnic in izvajanjem laboratorijskih vaj, izvajanje izpitov in študija v manjših skupinah se prične izvajati v oranžni, preostale aktivnosti, skupaj z vračanjem v študentske domove, pa v rumeni fazi. Ob tem Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) sporoča, da bodo nadaljnje protokole za vračanje v visokošolske zavode predhodno pregledali in uskladili v svetovalni skupini, skupaj s predstavniki študentov, sindikatov, rektorske konference, NAKVIS, vodstvi študentskih domov in študentov, ki bivajo v študentskih domovih, so v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) zapisali v sporočilu za javnost.

Študij

Po zadnjih analizah Instituta Jožef Stefan (IJS) je prehod v rdečo fazo pričakovati predvidoma do 25. januarja, prehod v oranžno pa v sredini februarja. Okvirnega datuma prehoda v rumeno fazo trenutno še ni mogoče napovedati, saj je nadaljnje gibanje številk okuženih in hospitaliziranih oseb odvisno od prihajajočih ukrepov in širjenja virusa v prihodnje, opominjajo na ŠOS.

Pričakovati je, da bo študij na visokošolskih zavodih po vladnem načrtu še dolgo potekal na daljavo. Zimsko izpitno obdobje bo tako potekalo na daljavo, le manjši obseg študijskih aktivnosti v obliki laboratorijskih vaj se bo z začetkom poletnega semestra izvajal v živo. Študentski domovi po predlaganem načrtu še nekaj časa ne bodo omogočali bivanja študentom, tudi če se bodo študijske aktivnosti zanje izvajale, opozarjajo na ŠOS.

Skladno z dejstvom, da število okužb z novim koronavirusom v novem letu upada ter s študijskim koledarjem, po katerem se poletni semester prične 15. februarja 2021, s tem dnem študenti predlagajo pričetek izvajanja študijskih aktivnosti v živo pri vseh tistih oblikah študija, pri katerih sodeluje največ 10 študentov, naj bodo to laboratorijske vaje, predavanja ali seminarji. Prav tako predlagajo, da se terenske vaje, glede na to, da se te praviloma izvajajo na prostem, v poletnem semestru izvajajo nemoteno. Vse študijske aktivnosti se seveda morajo aktivnosti izvajati skladno s priporočili o higieni in medsebojni razdalji, ki jih predpiše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pri ostalih študijskih dejavnostih, kjer sodeluje več študentov, pa se do nadaljnjega študijski proces lahko izvaja na daljavo.

Ne glede na obseg izvajanja študijskih aktivnosti pa je nujno, da se bivanje v študentskih domovih omogoči že s prehodom v rdečo fazo. Takoj, ko se (tudi če le del) študijskega procesa prične izvajati v živo, mora biti študentom omogočeno bivanje v študentskem domu, sicer se v neenak položaj postavlja študente, ki imajo bivanjski položaj različno urejen. Prav tako se mora takoj med izjeme za prehod občin in regij (v kolikor omejitve za prehajanje ostajajo) dodati udeležba v študijskem procesu, sicer bo vračanje na fakultete omogočeno le študentom, ki stalno bivajo v študijskih središčih, še izpostavlja ŠOS.

Koronavirus pasica november

PREGLED DOGAJANJA V ŽIVO

20:52

V Sloveniji blizu 150.000 skupno potrjenih okužb, samo letos več kot 25.000

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se v Sloveniji približuje 150.000, letos so jih potrdili več kot 25.400. V zadnjem tednu se je dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ znižalo na 1350, v državi je skoraj 24.500 aktivno okuženih. V januarju je umrlo 471 covidnih bolnikov, do zdaj skupaj več kot 3200. Bolezen je prebolelo 122.745 ljudi.
20:34

Denar iz javnega razpisa tudi zavodu, katerega soustanovitelj je minister Cigler Kralj

Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, je na razpisu omenjenega ministrstva dobil več kot 130.000 evrov, je poročal portal Necenzurirano. Minister je zatrdil, da pri odločitvah ni imel vpliva.
PREBERI ŠE
Ministrstvo za delo več kot 130.000 evrov namenilo zavodu, ki ga je ustanovil Cigler Kralj
16:52

Epidemija se počasi umirja

Epidemiološki položaj v državi se v teh dneh umirja, kar stroka pripisuje (tudi) množičnemu testiranju prebivalstva.
PREBERI ŠE
Bližamo se rdeči fazi, stroka 'napredek' pripisuje tudi hitrim testom
16:49

Zaradi nadgradnje aplikacije #OstaniZdrav bo za nekaj ur ustavljeno dodeljevanje TAN kod

Zvečer bo med 20. in 21. uro potekala nadgradnja zalednega sistema aplikacije #OstaniZdrav. Aplikacija v tem času zaradi tega ne bo posodabljala stanja tveganja za okužbo. V izogib težav pri vnosu TAN kode bo od 17. do 21.30 tudi ustavljeno dodeljevanje TAN kod, so sporočili iz ministrstva za javno upravo.
PREBERI ŠE
Aplikacijo #OstaniZdrav bodo le posodobili, možne težave pri delovanju
14:52

Razmere v UKC Maribor

Število vseh hospitaliziranih covid bolnikov v UKC Maribor znaša 174 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 37 pacientov. V nedeljo so žal umrli štirje pacienti, skupno število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov pa se je povzpelo že do številke 1210.