Korona

V UKC Ljubljana več bolnikov, kot jih je bilo ob prvem valu v vseh bolnišnicah skupaj

Ljubljana, 01. 11. 2020 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
1341

V soboto so potrdili 1324 novih okužb s koronavirusom. 821 bolnikov s covidom-19 potrebuje bolnišnično zdravljenje, 131 v intenzivni enoti. Umrlo je 25 ljudi. Število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnicah, torej narašča. V UKC Ljubljana se zdravi več bolnikov, kot jih je bilo ob prvem valu v vseh bolnišnicah skupaj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Včeraj umrlo 25 ljudi
    03:29
    Iz 24UR: Včeraj umrlo 25 ljudi
  • Gradbena dela v UKC Ljubljana
    01:06
    Gradbena dela v UKC Ljubljana
  • Poklukar o stanju v UKC Ljubljana
    02:37
    Poklukar o stanju v UKC Ljubljana

 

Stroka opozarja, da čeprav se nakazuje trend, da so ukrepi prijeli, še zdaleč nismo iz najhujšega, saj je problematično naraščanje bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. 

Iz UKC Ljubljana sporočajo, da so v 24 urah so sprejeli 21 novih covid pacientov. Tam se zdravi 209 bolnikov, kar je skoraj dvakrat toliko, kot jih je bilo na vrhu prvega vala v vseh bolnišnicah hkrati, so zapisali. Tam so danes dozdajšnjim mestom dodali klinični oddelek za gastroenterologijo. Ta se je pridružil mestom na infekcijski, ortopedski, stari in novi pediatrični kliniki ter v bolnici Petra Držaja.

V UKC Ljubljana aktivno pripravljajo nove lokacije.
V UKC Ljubljana aktivno pripravljajo nove lokacije. FOTO: UKC Ljubljana

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je danes povedal, da aktivno pripravljajo tudi nove lokacije, tako da zdaj intenzivno potekajo dela na teh deloviščih. Uspešno pa dela napredujejo tudi tam, kjer pripravljalo več postelj s centralnim nadzorom, tako da bodo lahko tudi v primeru neslutenih razsežnosti epidemije lahko poskrbeli za bolnike, je dejal v izjavi, ki so jo poslali iz UKC Ljubljana.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski vojski in Slovenskim železnicam pa se je zahvalil, saj so z njihovo pomočjo v soboto v nekaj urah premestili rentgensko napravo iz bolnišnice Role 2 pred infekcijsko kliniko, kjer že potekajo inštalacijska dela. Tako računajo, da bodo že v ponedeljek začeli delati s to rentgensko napravo in omogočili bolj varno obravnavo bolnikov na infekcijski kliniki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz UKC Maribor so sporočili, da odslej deluje posebna številka za svojce bolnikov na intenzivni enoti covid. Kot prosijo, naj svojci najprej pošljejo SMS in jih bodo poklicali nazaj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zabeležili smo 1342 novih okužb

V soboto smo v Sloveniji zabeležili novih 1342 okužb s koronavirusom in 25 smrtnih žrtev. V bolnišnice so sprejeli dodatnih 95 oseb (skupno 821), na intenzivno nego pa devet oseb (skupno 131). Iz bolnišnic so odpustili 34 oseb, kažejo podatki covid sledilnika.  Število opravljenih testov je bilo 4.807, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov 27,92. Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno skupno 22.501 oseb z aktivno okužbo. Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je pri 1074. Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 35.649 primerov okužb, umrlo je 363 bolnikov s covidom-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Katere občine imajo največ novih primerov?

Po podatkih Jelka Kacina so v Kranju odkrili 63 okužb, na Jesenicah 25, v Radovljici 21, v Cerkljah na Gorenjskem pa 11. Izpostavil je še Kamnik z 38 okužbami, Domžale z 28, Komendo z 11, Slovensko Bistrico z 28, Grosuplje s 23, Velenje z 22 ter Ilirsko Bistrico z 18 okužbami. V Ljubljani so, kot je sporočil Kacin, potrdili 215 okužb, v Mariboru pa 10.

Stanje v domovih za starejše

Na severnem Primorskem je bilo v soboto potrjenih 65 okužb z novim koronavirusom, najbolj na udaru pa so domovi starejših, je sporočil regijski štab civilne zaščite. V enoti Petrovo Brdo je okužena večina stanovalcev, število okuženih pa raste tudi v Domu upokojencev v Podsabotinu in v domu v Renčah, kjer poteka institucionalno varstvo starejših.

V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo v tolminski občini je stanje, kot opozarja regijski štab, zelo resno, saj je okužena velika večina od 93 stanovalcev. Na udaru pa so tudi zaposleni, saj se okužbe vrstijo tudi pri njih.

"In ker gre na Petrovem Brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami in ne le starostnikom, je položaj še zahtevnejši. Vodstvo doma je tudi v stalnem stiku z tolminskim zdravstvenim domom, tolminsko občino in tamkajšnjim štabom civilne zaščite," so zapisali.

Okužbe se po potrjenem prvem primeru v četrtek širijo tudi v domu v Renčah. Po zadnjem testiranju je pozitivnih 10 stanovalcev in osem zaposlenih. Vsi so že bili in ostajajo v samoizolaciji.

Vse več okužb pa je tudi v enoti novogoriškega Doma upokojencev v Podsabotinu. V soboto so namreč potrdili še štiri nove primere pri oskrbovancih in eno pri zaposlenih. Skupno je tako v tej enoti potrjenih 11 okužb (devet med oskrbovanci in dva med zaposlenimi). V centralni enoti v Novi Gorici pa je bil zabeležen še en primer, tako da je skupno število okuženih pet, in sicer štirje starostniki in en zaposleni.

Izogibajte se obiska grobov in druženja s sorodniki

Današnji dan spomina na mrtve bo potekal brez množičnih obiskov grobov in tradicionalnega druženja. Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 namreč, razen izjem, prepovedujejo zbiranje nad šest oseb in prehajanje med občinami. 

Študentski domovi tudi ta teden ostajajo zaprti, študentje znova opozorili na stiske

Tudi v prihodnjem tednu bodo študentski domovi delovali v omejenem obsegu. V njih bodo še zmeraj lahko ostale študentske družine, študentje s stalnim prebivališčem v domu, študentje iz tujine in študentje, ki v epidemiji opravljajo pomembne naloge. A so po prvem tednu študentje znova opozorili, da so nekatere skupine študentov spregledane.

Zdravstveno osebje dela s polno paro.
Zdravstveno osebje dela s polno paro. FOTO: Shutterstock

V študentskih svetih stanovalcev v študentskih domovih v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem ter v Študentski organizaciji Slovenije in društvu stanovalcev študentskih domov Maribor opozarjajo, da so iz izjem nekatere skupine študentov izključene. V javnem pismu so poudarili, da so zapostavili skupine študentov, ki sedaj nimajo možnosti za kvaliteten študij ali bivanje.

Študentski dom - 1
Študentski dom - 1 FOTO: Damjan Žibert

Stiske, v katerih so se znašli študentje, so anonimno opisali tudi nekateri posamezniki. Študentka, ki živi v bližini meje s Hrvaško, je denimo izpostavila, da na domačem naslovu nima interneta, tudi telefonski signal je slab, na magisteriju pa ima v zimskem semestru večino tedna predavanja prek aplikacije Zoom. Spet drugi študent je opozoril, da domači kažejo znake okužbe s koronavirusom in da se tja ne namerava vrniti, dokler ne dobijo rezultatov testa oz. dokler covida-19 ne prebolijo.

Precej študentov je izpostavilo, da imajo v kraju študija delo, nekateri pa pri delodajalcu tudi opravljajo raziskave za zaključno nalogo. Nekaj študentov je navedlo, da se k domačim nimajo možnosti vrniti zaradi družinskih okoliščin oz. alkoholizma v družini.

Navedene skupine po navedbah podpisnikov javnega pisma predstavljajo manjšino. Poudarili so še, da v domovih veljajo poostreni hišni redi, ki jih upoštevajo, in da se v domovih okužba ne širi.

Spet delujejo nekatere dejavnosti

Spet sicer delujejo nekatere dejavnosti, vlada je, kot smo poročali včeraj, določila nove izjeme.  

Vlada je med izjeme v odloku o začasni prepovedi, ki je namenjena zamejitvi širjenja novega koronavirusa, v petek dodala gradbena, vzdrževalna in montažna dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki. Med izjemami so po novem tudi storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da prihaja do minimalnega možnega stika, kot so vrtnarske storitve. Prav tako lahko spet delujejo knjižnice.  

Zdravstvo dela s polno paro, da zagotavlja dovolj postelj in dovolj delavcev

Posteljo, navadno ali intenzivno, za zdaj dobi vsak bolnik, ki jo potrebuje, a zaradi velikega priliva bolnikov številni pred sprejemom več ur čakajo na urgenci, nekatere pa vozijo tudi v bolnišnice na drugem koncu države.

Virus se je ponovil pri dveh Slovencih

Pri dveh Slovencih, ki sta koronavirus prebolela že v prvem valu epidemije, se je okužba ponovila. Kar smo doslej brali le v tuji literaturi, so zdaj potrdili tudi pri nas. Kot je za 24UR potrdil direktor NIJZ Milan Krek, sta se imeni dveh oseb, ki sta okužbo preboleli že v prvem valu, znova pojavili med pozitivnimi osebami. Starost oseb, potek bolezni in druge podrobnosti pa so še v fazi epidemiološke preiskave.  

Dr. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pojasnuje, da to nakazuje na to, kar vidimo iz laboratorijskih podatkov, in sicer da koncentracija protiteles sčasoma upade. To naj se bi zgodilo nekje po treh mesecih, predvsem pa pri tistih, ki so preboleli zelo blago obliko okužbe.  

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.08

Logarjeva: Učinki ukrepov se bodo na stanje v bolnišnicah pokazali čez okoli 10 dni

Učinki v bolnišnici na število sprejemov in na število sprejemov v intenzivne enote se bodo pokazali šele čez nekje 10 dni, pa pravi dr. Mateja Logar z infekcijske klinike.

19.06

Rozman: To so nepotrebne smrti

Vsem žal ne moremo pomagati, to vidite po številu umrlih, ki vsak dan raste. To so nepotrebne smrti, je današnje številke komentiral dr. Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik. “Ti ljudje ne bi umrli, če ne bi dobili covida-19”. Zato ga rahel upad odkritih okužb ne navdaja s posebnim optimizmom. Sploh ker je delež pozitivnih med vsemi testiranimi še vedno 28-odstoten.

17.37
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
17.03

Vse več okužb tudi v domovih starejših na Goriškem

Na severnem Primorskem je bilo v soboto potrjenih 65 okužb z novim koronavirusom, najbolj na udaru pa so domovi starejših, je sporočil regijski štab civilne zaščite.

17.02

V UKC Ljubljana dodatne namestitve

Generalni direktor UKC Ljubljana je povedal, da aktivno pripravljajo tudi nove lokacije, tako da zdaj intenzivno potekajo dela na teh deloviščih. Uspešno pa napredujejo tudi dela tam, kjer pripravljalo več postelj s centralnim nadzorom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1341)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
02. 11. 2020 13.18
+2
Pol leta se je ivan praskal po jajcih na počivalniku in ni naredil čisto NIČ, kljub temu, da je bil drugi val pričakovan. No, vmes je zamenjal vse, ki kakorkoli preiskujejo nečedne rabote vladne garniture. Medtem, ko ameriška orožarska industrija pričakuje finančno injekcijo obubožane Slovenije v višini 780mio €, zdravstveni zavodi zbirajo dobrodelna sredstva za nakup najnujnejše opreme! Fuj!
Cervantes Saavedra
02. 11. 2020 09.30
-1
Za Monty (01.11.2020, 17:33:58): Ni sporen tranzit tujih turistov preko Slovenije (2-3 ure vožnje), ampak turisti iz Slovenije (zlasti) na Hrvaško, ki so covid zanesli k nam, ne v Nemčijo ali Avstrijo. Vzpon okuženosti s covidom pri nas se je začel takoj prve dni septembra in je zdaj kulminiral. Do maja sta Avstrija in Nemčija bili precej pred nami po smrtnosti na milijon ljudi, zdaj ju Slovenija prepričljivo nese pri tem.
kiropraktik
02. 11. 2020 08.33
-1
A je Zlatko že tudi tam? Že tri dni ga niste omenili!
Volga Malek
01. 11. 2020 21.38
+5
Ko bojo Ivan et Companie se pravi 14 slovenska vlada na Dobu in polovica na Igu bodo ponovno leteli avioni....🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑 s Trstenjakove bodo imele show pred US in pele bosta Jozica & Jozica, Ivanovo 🐏 najljubso pesem :'Kje so tiste stezice' kot leta 2014. Kako fantasticen dan bo takrat🙈😂🤣 #SNS #DESUS #NSI #SDS #SMC
prava resni.ca
01. 11. 2020 21.44
-5
Volga Malek
01. 11. 2020 21.50
-3
Lepo da se koncno strinjama @kranjcan23 😂🙈
User416781
01. 11. 2020 21.36
+0
Zanimivo, da tako kritizirate vlado in ukrepe. Sedaj nam sledi s podobnimi ukrepi cela Evropa. Navadno je bilo obratno.
Antoniozmaj
01. 11. 2020 21.55
-2
@peropetarda, evropa nam že od marca ne sledi
Antoniozmaj
01. 11. 2020 21.55
+2
in niti se ne strinja z vlado ivanija kosovskega
iga_biba
01. 11. 2020 21.02
+7
Janša bi februarja, ko je bilo 25 okuženih celotno vlado vlekel na sodišče in v zapor, sedaj, ko je na vladi pa ga 25 mrtvih dnevno ne moti. Samo tvita , grozi in išče krivce. Veseljake, o DSOjih pa molči.
prava resni.ca
01. 11. 2020 21.42
+3
krivo za širjenje je slovenska pamet... vsi smo pametni k strela, vsi vse vemo in verjamemo kar sami želimo. Ko pa ne gre pa s prstom kažemo na druge. Pa ne leti to samo na JJ, ampak na vse. Navadna raja verjame vsakemu zapisu na socialnih omrežjih... zato pa se širi, ker noben ne verjame v znanost
PetraM4
02. 11. 2020 09.43
To jaz pisem ze od marca..ma sem do sedaj pokasirala toliko psovk in zalitev, da me ne briga vec. Jaz skrbim zase in za svojo druzino..
ivo105
01. 11. 2020 20.49
+5
A ni Jansha objavil konec epidemije s preleti avionov? Sam vprašam!
prava resni.ca
01. 11. 2020 21.43
+2
to so na zračnih posnetih označeval komuniste
schrodingerScat
01. 11. 2020 20.43
+0
Lopate so za pogrebnike. Ne skrb, dela imajo dovolj
schrodingerScat
01. 11. 2020 20.42
+2
26277 ti se gres semantike z dr Rozmanom? Smrti so nepotrebne takrat, ko bi jih lahko z mal truda preprecili
Priap
01. 11. 2020 20.39
+1
To kar je uspelo slovenskemu zdravstvu v parih mesecih, mu ni uspelo v 30 letih. Enkrat se je moralo zgodit. Zato ne jamrat, ampak lopate v roke. Dovolj je bilo šlepanja...
Priap
01. 11. 2020 20.45
+11
Slovensko zdravstvo "poka po šivih", zato ker so 30 let glumili, saj veste kaj. Če pa nimamo v Sloveniji dovolj kadra, znanja in "postelj" za 1000 ljudi, pol pa se raje priključimo eni resni državi...
Bevskbevsk
01. 11. 2020 20.37
+0
ukrepi se že poznajo! že 25 mrtvih.bravo kdo bo odgovarjal za ne ukrepanje.
piljan
01. 11. 2020 20.44
+6
Zakaj bi odgovarjali,saj le izponjujejo program dohtar janiza skrajševanja čakalnih vrst v DSO-jih.
schrodingerScat
01. 11. 2020 20.30
+9
Švedska je javila, da je imela najmanj obolelih za gripo v sezoni 2019/20 kar pomnijo. Verjetno so vse gripozne pripisal kovidu. Ti švedi ti. Vas bo zdej marko pokomandiral
RockRoller
01. 11. 2020 21.06
-1
Ne, seveda ne.. Število obolelih in umrlih vsako leto niha. Tako je že desetletja v vseh državah.
JAZsemTI
01. 11. 2020 20.25
+4
Igrajmo se gnilo jajce. Ne moreš zgubit, ker se gre Janez tudi.
schrodingerScat
01. 11. 2020 20.25
+2
Ker sofver za miljone te je pa sola prsilila kupovat? Za tak dnar kupis majkrosoft z gejcem in melindo vred
krizar666
01. 11. 2020 20.23
-8
Komunjare ne verjamejo v polne bolnice ampak trdijo s svojim zlatanom in ostalo balkansko LJ mafijo na celu, da virusa ni in da so seveda bolnice prazne. Enako pa da je princ teme nagovoril avstrijo in nemcijo, da ponedeljek in torek v obeh drzavah enako uvedeta omejitev gibanja kot pri nas. Seveda je sel Kurz na roko Jansi in uvedel policijsko uro kar od 20.00 ure naprej. In vsi to pocnejo zato da princ teme uvede diktaturo nad ubogimi slovenceljni!
piljan
01. 11. 2020 20.45
+5
RDE?I KIP
01. 11. 2020 20.13
-1
Volgo Malek za precednico AFŽ.
Ciril Jenko
01. 11. 2020 20.10
-3
Tudi vi ste krivi za nastalo situacijo in to zelo krivi
grozjak
01. 11. 2020 20.01
+1
Kup fejsbuk genijev je že zbolelo okoli mene, eni bolj, drugi manj, zato vam lahko rečem samo Lahko noč, pa namesto pametovanja, raje pazite nase😉
26277
01. 11. 2020 19.58
+1
Katere smrti so pa potrebne.....dr R..?
Volga Malek
01. 11. 2020 19.57
+1
Ivan 🐏 have only egg...🤣 al kak gre ona angleska pesmica z druge svetovne vojne....🙈
Volga Malek
01. 11. 2020 20.00
+4
Poje se na ameriski 'Colonel Bogey March' da si malo osvezite spomin...🤣 Ivan 🐏 have only....🙈
grozjak
01. 11. 2020 20.03
-5
Pel si ga domu tvojga ivana pa kompletno SDS, si že prav maloumna s temi komentarji😉
Volga Malek
01. 11. 2020 20.04
+1
JAZsemTI
01. 11. 2020 20.16
-6
Volgica, da se ti ni kaj zgodlo, mislim prijelo. Pazi na svoj čas. Od preveč neumnosti lahko tak ostaneš.
Volga Malek
01. 11. 2020 20.18
+1
JAZsemTI
01. 11. 2020 20.22
+2